Eyeopeners | BNR

Eyeopeners preview 2018

Eyeopeners | BNR
15-06-2018

Mede mogelijk gemaakt door: NEN

Eye-tracking voor iedereen Eye-tracking kennen we natuurlijk al - het wordt bijvoorbeeld gebruikt om te meten waar we nou precies naar kijken op bijvoorbeeld een websites - maar nu moet het met simpele draagbare devices voor elk bedrijf mogelijk worden om de techniek te gebruiken voor eigen onderzoek naar consumentengedrag. En over een paar jaar? Dan zitten de systemen gewoon in onze smartphone of televisie. Alleen dit onderwerp terugluisteren? Dat kan hier.
Spraakplatform Stemgestuurde systemen hebben de toekomst, maar wat nou als je ergens woont waar geen of slecht internet is? En wat gebeurt er als je een niet gangbare taal spreekt? Of een afwijkende woordenschat hebt? Deze groepen mensen kunnen nu amper informatie uitwisselen met anderen, maar het platform Kasadaka moet daar verandering in brengen. Alleen dit onderwerp terugluisteren? Dat kan hier.
Mini-ecosysteem Temperaturen lopen op, er valt meer regen in één keer en tegelijkertijd blijft het langer achter elkaar droog: het klimaat verandert en we weten nog lang niet genoeg over de oorzaak en het effect op onze ecosystemen. Hoe kun je nou zorgen dat er sneller en meer onderzoek gedaan kan worden hiernaar? Nou, dan maak je gewoon een mini-ecosysteem dat geschikt is voor iedereen en waarmee je verschillende condities tegelijk kunt meten. Alleen dit onderwerp terugluisteren? Dat kan hier.
Betere behandeling beroerte Op het moment dat iemand waarvan wordt gedacht dat diegene een beroerte heeft gehad naar het ziekenhuis wordt gebracht, moet zo snel mogelijk worden bepaald welke behandeling nodig is. Hoe sneller dit gebeurt, hoe meer kans op goed herstel. Zou je dit dus al in de ambulance kunnen meten, dan is dat winst. Het maken van een hersenfilmpje onderweg naar het ziekenhuis zou wel eens een groot verschil kunnen gaan maken denken onderzoekers. Alleen dit onderwerp terugluisteren? Dat kan hier.
Ogen meten om gehoord te worden Niet iedereen hoort even goed, sommige mensen horen zelfs bijna niets - door een aangeboren afwijking bijvoorbeeld, of een later opgelopen beschadiging. Tot nu was het niet goed mogelijk om te meten hoeveel moeite het voor deze mensen kost om te luisteren. En als je dat niet weet, dan is het ook moeilijk om ze te helpen. Een nieuwe meetmethode moet inzicht bieden en een betere individuele behandeling mogelijk maken. Alleen dit onderwerp terugluisteren? Dat kan hier.
De winnaar van de Amsterdam Science & Innovation Award - een initiatief van Innovation Exchange Amsterdam - wordt dinsdag 19 juni bekend gemaakt.
See omnystudio.com/listener for privacy information.