Eyeopeners | BNR

Hoe staat het ervoor met de slimme stad?

Eyeopeners | BNR
27-03-2018

Mede mogelijk gemaakt door: NEN

Overal supersnelle wifi, intelligente stoplichten, lantarenpalen die de lucht zuiveren, pakketjes die door robotkarretjes worden bezorgd: allemaal plannen voor de slimme stad die jaren geleden al zijn gemaakt. Toch lijkt het maar niet echt van de grond te komen. Dat updaten van onze leefomgeving blijkt toch een stuk lastiger dan gedacht. Albert Meijer, hoogleraar Publieke Innovatie, praat ons bij over de huidige stand van zaken.
Publieksstroom Eén van de grootste gevaren bij grote evenementen is de mensenmassa. Want hoe weet je als organisatie hoeveel mensen er komen, hoe ze zich verplaatsen en wat ze doen als er paniek uitbreekt? De Utrechtse startup UCrowd kan dit heel precies voorspellen en verslaggever Nina van den Dungen keek mee met een simulatie.
Batterijtechniek Door het grafiet in batterijen te vervangen met silicium, krijg je 10 keer meer capaciteit en een verbetering van de energieopslag met 50 procent. Het lukte LeydenJar Technologies om het voor elkaar te krijgen, maar makkelijk was het niet. Verslaggever Rogièr Dankerlui ging bij ze langs voor een technieklesje.
Lantarenpaal van de toekomst De openbare ruimte wordt steeds technischer. Maar er is één onderdeel van het straatmeubilair waar we nog veel te weinig mee doen en dat is de lantarenpaal. Tijd om daar wat aan te veranderen, menen ze bij Sustainder, en er is haast bij geboden. Om het makkelijker te maken om slimme openbare verlichting ook echt te gaan gebruiken ontwierp het bedrijf een app waarmee je op afstand alles kunt bedienen en inzien.


See omnystudio.com/listener for privacy information.