Podcast Zoeker

Geloofswoorden

Geloofswoorden

Religie & Spiritualiteit  |  43 afleveringen

Als dominee in het Brabantse land spreek ik heel wat geloofswoorden. Die staan verzameld op geloofswoorden.nl. Steeds probeer ik nieuwe woorden te vinden en te geven aan gedachten die in een oude traditie staan. Die woorden geven mensen tot op de dag van vandaag perspectief, omdat ze geloof en vertrouwen schenken. Dat is nu precies mijn bedoeling. Welkom dus!

#43 Een kleine roze vieringLuister  

Deze week berichtte het dagblad Trouw over ds. Klaassen. De liberale koers van de kerk staat hem tegen. Hij overweegt daarom uit het kerkverband te stappen. Het hete hangijzer? De kerk biedt volgens mijn collega te veel ruimte aan homo’s en transgenders. Volgens mij kan en moet het anders. De veel…

#42 PoppenkastLuister  

Dominee Klaassen overweegt uit de Protestantse Kerk Nederland te stappen. Hij vindt dat er te veel ruimte is voor homo's en transgenders in dit kerkverband. Ik zie het (let op mijn sarcasme) als een misplaatste coming-out.

#41 BWV 29Luister  

Inleiding bij Bachs cantate BWV 29, beter bekend als Ratswahlcantate of 'Wir danken dir, Gott, wir danken dir.

#40 MoppermaandagLuister  

Moppermaandag, over Bleu Monday, murmureren en gemopper over corona.

#39 L'enferLuister  

Dirk-Jan leest een eigen column voor over l'enfer van Stromae, een les Frans in 5 havo en de hemel.

#38 Overweging Kerstevangelie LucasLuister  

In deze podcast lees ik je het Kerstevangelie van Lucas voor, gevolgd door een overweging.

#37 Een kleine Kerstviering (2021)Luister  

Eerste Kerstdag mocht ik voorgaan in de viering van mijn eigen gemeente, de PG SOW Berlicum-Rosmalen. Ik hield geen klassieke preek. Het was meer een monoloog die ik afwisselde met muziek en poëzie. Mensen waren geraakt. Dat bleek wel uit de berichten die ik mocht ontvangen. Voor geloofswoorden maa…

#36 Heilige der heiligenLuister  

Over een lege ruimte en de Tien Geboden.

#35 Niet verdeeld, maar samenLuister  

Over de beste burgemeester van de wereld. --- “034 Typing Sequence” by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#34 KruisenLuister  

Over een monument in het Odapark te Venray --- “034 Typing Sequence” by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#33 IJsheiligenkoortsLuister  

Van 11 tot en met 14 mei zijn het de dagen van de ijsheiligen. Ze bezorgen me een vreemd soort koorts. Ik noem het IJshheiligenkoorts. --- “034 Typing Sequence” by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#32 Lezing 4 mei 2021 Luister  

De dodenherdenking van Berlicum werd online verzorgd. Mijn bijdrage heb ik hier ingesproken om te beluisteren.

#31 Hoe het dus niet moet...Luister  

Een beschouwing bij de cabaretshow Arjen Lubach Live! --- “034 Typing Sequence” by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#30 CoronalessenLuister  

Een beschouwing over een jaar coronacrisis en de vraag wat ik ervan geleerd heb. --- “034 Typing Sequence” by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#29 KafkaLuister  

Over het boek Het proces van Kafka en de erfzonde. --- “034 Typing Sequence” by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#28 De ark waar iedereen altijd welkom isLuister  

Over mijn ervaringen in de Ark, kerk op het landgoed Vrederust. Tegenwoordig heet het daar GGZWNB. Aan de Ark heb ik veel te danken. --- “034 Typing Sequence” by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#27 Alles naar de FilistijnenLuister  

Alles naar de Filistijnen is een column die ik schreef na de avondklokrellen. --- “034 Typing Sequence” by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#26 AdemLuister  

Over de theatervoorstelling Adem van Nasrdin Dchar en Floris van Delft. --- “034 Typing Sequence” by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#25 Ossenstaartsoep met tranenLuister  

Een kerstverhaal dat ik schreef voor seniorenvereniging Bres uit Berlicum. --- “034 Typing Sequence” by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#24 Overdenking Psalm 138 Luister  

Overdenking gehouden op gedachteniszondag. De zondag waarop de overleden dierbaren in de kerk worden herdacht.

#23 De keuzeLuister  

Over de aanslagen in Nice op 29 oktober 2020 en de keuze die ik maak --- “034 Typing Sequence” by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#22 BoosLuister  

Over Staphorst en hoe we met elkaar om kunnen gaan. --- “034 Typing Sequence” by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#21 De Bijbelse boodschap van een airfryerLuister  

Wat heeft het verhaal van Kaïn en Abel te maken met een airfryer? --- “034 Typing Sequence” by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#20 Nekt corona de kerk?Luister  

Nekt corona de kerk of is er wat anders aan de hand? --- “034 Typing Sequence” by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#19 Inderdaad! De avond is ongemakLuister  

Over het boek van Marieke Lucas Rijneveld en wat er niet aan klopt. --- “034 Typing Sequence” by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#18 De breiclubLuister  

Over een artikel in Trouw, de tweedeling en de maatschappij en een gekleurde lappendeken. --- “034 Typing Sequence” by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#17 Over Noach en zijn regenboogLuister  

Wat heeft het verhaal van Noach te vertellen als het gaat om klimaatverandering? --- “034 Typing Sequence” by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#16 HittestressLuister  

Over hittestress en de wake-up-call als roeping. --- “034 Typing Sequence” by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#15 VaderdagLuister  

Over vaderdag en 'eert uw vader en uw moeder'. --- “034 Typing Sequence”by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#14 Te kort door de bocht?Luister  

Over wat ik eigenlijk had willen zeggen over de demonstratie op de Dam in Amsterdam en waar het me werkelijk om gaat. --- “034 Typing Sequence”by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#13 Duivels dilemma?Luister  

Over de Black Lives Matter demonstratie op de Dam in Amsterdam en waar het naar mijn idee werkelijk over zou moeten gaan. --- “034 Typing Sequence”by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#12 PinksterenLuister  

Over de vraag waarom we de Geest als een duif symboliseren. --- “034 Typing Sequence”by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#11 Van de lier en de lofzangLuister  

Over de lier aan de wilgen en het verlangen naar de lofzang. --- “034 Typing Sequence”by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#10 Moeder-PinksterenLuister  

Over moeders, spreuken aan de muur en het verband met de 10 geboden. --- “034 Typing Sequence”by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#9 Hij woont in tentenLuister  

Over de noodzaak om in beweging te blijven om niet over het verleden te struikelen. --- “034 Typing Sequence”by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#8 Raak de wonden aanLuister  

Over 'Jesus á l'hopital' en hoe dit kunstwerk mij ontroerde. --- “034 Typing Sequence”by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#7 Sociale controleLuister  

Over wat twee roze prinsessen mij leerden in corona-tijd. --- “034 Typing Sequence”by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#6 DarwindagLuister  

Waarom we Darwindag ook in de kerk zouden moeten vieren. --- “034 Typing Sequence”by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#5 Kerst van 75 jaar geledenLuister  

Welke vraag Kerst van 75 jaar geleden vandaag bij ons oproept. --- “034 Typing Sequence”by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#4 Kerst: Het licht komt naar ons toeLuister  

Over licht als eerste scheppingswoord en Kerst waar het licht opnieuw over de wereld wordt uitgeroepen. --- “034 Typing Sequence”by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#3 Paarse truiLuister  

Waarom ik op 13 december 2019 een paarse trui droeg. --- “034 Typing Sequence”by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#2 Prettige feestdagenLuister  

Over kerstdagen, feestdagen en zwartepiet-discussies. Dirk-Jan leest zijn eigen column voor van geloofswoorden.nl --- “034 Typing Sequence”by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.

#1 Daar kraaide een haanLuister  

Over etnisch profileren en het (niet) nemen van verantwoordelijkheid in de Stille Week. Een column van geloofswoorden.nl. --- “034 Typing Sequence”by FreqMan is licensed under CC BY 3.0. Het geluidsbestand is bewerkt voor deze podcast.