Gemiste Sterren

Gemiste Sterren

Muziek  |  7 afleveringen

In de zesdelige podcastserie Gemiste Sterren gaan Floris Kortie en Orville Breeveld op zoek naar de onterecht vergeten zwarte componisten binnen de klassieke muziek. In elke aflevering staat één componist centraal, in de sociaal-historische context van zijn tijd. Welke muziek is vergeten, en waarom? Wat is er zo goed aan die muziek en welke verhalen hangen er omheen? Wie bepalen er eigenlijk wie er in de canon terechtkomen? Presentator Floris Kortie gaat op zoek om kennis te maken met componisten die hij niet of nauwelijks kent. Gids op zijn reis is Orville Breeveld, klassieke muziekkenner, ook van die van componisten van kleur. Samen gaan ze op zoek naar zwarte parels in de klassieke muziek en Floris praat met toonaangevende musici en programmeurs over de componisten, de muziek en de concrete plannen om deze muziek ook daadwerkelijk uit te gaan voeren. Als je rondkijkt in de Grote Zaal van het Concertgebouw zie je de namen staan van bekende en onbekende componisten. Maar of ze nu bekend zijn of niet, twee eigenschappen hebben ze gemeen: ze zijn allemaal wit én man. Waarom staan er geen zwarte componisten bij? Is het de kwaliteit van de muziek? Of is het de kleur van hun huid? Wat zeker is, is dat het door de eeuwen heen voor zwarte componisten een ongelijke strijd is geweest om gehoord te worden. En is dat niet nog steeds zo? Het Concertgebouw steekt de hand in eigen boezem en gaat op zoek naar muziek die om die reden niet gehoord wordt in één van de mooiste zalen van de wereld. In de serie gaan we een poging wagen om een lege cartouche in de Grote Zaal van het Concertgebouw te voorzien van de naam van een zwarte componist. Zou het lukken om ook componisten van kleur permanent aanwezig te gaan laten zijn in Het Concertgebouw? Credits: Initiatief: Het Concertgebouw & 24classics & NPO Klassiek Producent: 24classics & NTR Presentatie: Floris Kortie & Orville Breeveld Redactie: Maartje Goes Eindredactie & montage: Bart Geeraedts, txt-producties

Verras mij  


#6 - George Walker

Luister  

Gemiste Sterren  /  10-06-2021

De laatste aflevering van Gemiste Sterren gaat over de Amerikaanse componist en pianist George Walker (1922 - 2018). Hij was de eerste Afro-Amerikaan die de Pullitzer Price for Music ontving.


#5 - William Grant Still

Luister  

Gemiste Sterren  /  03-06-2021

In deze aflevering staat de Amerikaanse componist William Grant Still centraal. 


#4 - Julius Eastman

Luister  

Gemiste Sterren  /  27-05-2021

In deze aflevering gaat het over de moderne Amerikaanse componist Julius Eastman (https://www.npoklassiek.nl/klassiek/vrije-geluiden/c1ef6f50-4793-4d6e-ac6e-be2102d7e238/julius-eastman) (1940-1990). 


#3 - Samuel Coleridge-Taylor

Luister  

Gemiste Sterren  /  20-05-2021

De Britse componist en dirigent Samuel Coleridge-Taylor (1875 - 1912) oogstte aan beide kanten van de Atlantische oceaan succes met zijn muziek. Waarom is hij later in de vergelheid geraakt?


#2 - Florence Price

Luister  

Gemiste Sterren  /  12-05-2021

In deze aflevering gaat het over de Afro-Amerikaanse componist Florence Price (https://www.npoklassiek.nl/componisten/c478663a-0098-46d3-bc43-cb247c140f45/price-florence-beatrice) (1887 - 1953). 


#1 - Chevalier de Saint George

Luister  

Gemiste Sterren  /  06-05-2021

Orville Breeveld en Floris Kortie duiken in het verhaal achter de Franse componist Joseph Boulonge, beter bekend als Chevalier de Saint George (1745 - 1799). Met bijdragen van violist Julia Philippens en Paul Witteman.


Gemiste Sterren: vanaf 6 mei in jouw feed

Luister  

Gemiste Sterren  /  30-04-2021

In de zesdelige podcastserie Gemiste Sterren gaan presentator Floris Kortie (bekend van NTR Podium Witteman) en Orville Breeveld (klassieke muziekkenner) op zoek naar onterecht vergeten zwarte componisten binnen de klassieke muziek. Waarom heeft men nauwelijks van hen gehoord? Zouden zij niet een pl...