Podcast Zoeker

Goede Reispodcast | BNR

Goede Reispodcast | BNR

Maatschappij & Cultuur  |  35 afleveringen

De leukste Wegwijzer voor Onderweg! Met: Geert Jan Hahn.

#28: De boycot van (Zuid-)AfrikaLuister  

Vrijwel heel Afrika schreeuwt moord en brand, nu de opkomst van de omikronvariant in de Zuid-Afrikaanse voeten wordt geschoven. Geven media onterecht een gevaarlijk beeld van het continent weer? En hoe kan de toeristische sector zo vlak voor de start van het hoogseizoen hier een weg in vinden?

#27: Op workation in ItaliëLuister  

La Vita è Bella! Roman Helinski vertrok een paar weken terug naar Italië. Neemt zijn schrijverscarrière met deze workation van en klein jaar een nieuwe wending? En wat zijn zijn belangrijkste argumenten om voor Italië te kiezen?

#26: Welkom in de Nachttrein!Luister  

Sinds drie maanden rijdt-ie dagelijks van Amsterdam naar Wenen: de Nightjet. Terug van weggeweest. Hoe is het nachttreinleven anno 2021? Geert Jan Hahn stapte aan boord, maakte z'n bed op en reisde mee.

#25: 'Ik ben in 1,5 jaar tijd compleet anders over reizen gaan denken'Luister  

Workations en sabbaticals: we durven er langzaamaan weer over na te denken. Zeker nu de coronacrisis ons heeft geleerd dat je niet per se op je werkplek hoeft te zitten om te kunnen werken. Sara van Geloven schreef het boek Take a Break en staat zelf op het punt om met een elektrische bus door Europ…

#24: Zomervakantie 2021: kinderen en sneltest geen bezwaar?Luister  

Laat je goed informeren voordat je met je kids deze zomer op vakantie gaat. Dat zegt reisblogger Tikva Looijen van Gezinopreis.nl. In deze aflevering voorziet ze je van de nodige tips en informatie. In Bulgarije moeten kinderen vanaf 5 jaar getest worden, in Frankrijk vanaf 11 jaar en in Luxemburg k…

#23: Gratis PCR of niet: het wordt weer gezellig druk in NederlandLuister  

Zeven op de tien Nederlanders wil dit jaar op vakantie, het aantal boekingen neemt toe én: Nederland blijft ook onder Nederlanders zelf een populaire bestemming. Bijna de helft blijft dit jaar in eigen land. Dat blijkt uit een nieuwe meting van de Vakantiemonitor, die toerismebureau NBTC heeft gede…

#22: Het coronapaspoort kán ons weer de vrijheid van reizen gevenLuister  

Het is tijd dat de reiziger weer onbezorgd en met vertrouwen z'n vakanties kan boeken. Dat stelt Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR, in De Goede Reispodcast. 'Het is een recht om te mogen gaan en staan waar je wilt; daarom had ik zo'n grove hekel aan de avondklok.'

#21: Van strand tot gestrand: hoe wereldreizigers 2020 doorkwamenLuister  

Lockdown in Lima, vier maanden vast in Iraaks Koerdistan: het leven van de wereldreiziger ging in 2020 niet over rozen. En uw presentator? Die ruilde Georgië in voor Grafhorst.

#20: Een rukjaar voor reisbureausLuister  

Reisorganisatie Better Places verkoopt jaarlijks duizenden reizen. Vanaf maart 2020 waren dat er echter veertien. Je leest het goed: 14. Dus laten we eerlijk zijn: voor de reisbranche was 2020 een rukjaar, pardon, een rampjaar. Reisleiders werden verlieslijders.

#19: Nieuws uit de Natuur!Luister  

Nieuws uit de natuur in deze Goede Reispodcast. Het Nationale Parkenpaspoort is zo goed als klaar. En: er lijkt serieuze belangstelling te zijn voor een officiële implementatie van dit boekje, dat op de zolderkamer van 'dingenmaker' Martjan Kuit in elkaar werd geflanst. Hoe hard heeft Nederland zul…

#18: Een road trip met Donald, Joe en AukeLuister  

Een roadtrip door de VS in de week van de verkiezingen. Elke vier jaar was dat een groot feest voor politieke reisjunkies. Maar dit jaar niet. Daarom stappen we in de auto bij de Nederlandse koning van de USA Road Trip, Auke Hulst. Hulst is schrijver en artiest van Motel Songs en brengt ons in vervo…

#17: We kunnen weer naar Der Anton aus TirolLuister  

Skiën in coronatijd: geen vuiltje vooralsnog aan de lucht. Wintersportresorts in Oostenrijk doen er komend seizoen namelijk alles aan om de Nederlandse sneeuwfanaat te ontzorgen. Van gedesinfecteerde gondels tot 'skiklasbubbels' voor kinderen.

#16: Noorderlicht, here I comeLuister  

We mogen weer. Voor het eerst dit jaar stapt Geert Jan in een vliegtuig. Zweden is nota bene de bestemming.

#15: De reis is belangrijker dan de bestemmingLuister  

'Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis ernaartoe.' Zoiets heeft Boeddha volgens allerlei reisidolaten ooit gezegd. Waarschijnlijk heeft Boeddha nooit in een camper gezeten, maar de beste man had hierin verdomd gelijk.

#14: Hup Holland Hup of toch Go Europe?Luister  

Een extra lange aflevering, want: het is zomervakantie! De één kiest voor de Brabantse Sahara of een safari op de Veluwe, de ander trekt toch de grens over. Wij geven je tips voor trips in eigen land én onze luisteraars delen hun ervaringen uit heel Europa! Van Spanje tot Griekenland en van Duits…

#13: Spreiden, spreiden en nog eens spreidenLuister  

Vakantie: de belangrijkste bijzaak van het leven. En als we ons blijven realiseren dat geel geen groen is, dan kunnen we er deze zomer nog wat van maken. Het fenomeen 'spreiding' speelt daarin een belangrijkere rol dan ooit. Deel twee van een tweeluik.

#12 'Pas in oktober komt de Chinese toerist weer terug'Luister  

De Nederlandse toerismesector kijkt weer een beetje vooruit. Campagnes om Nederlanders, maar ook Belgen en Duitsers naar ons land te lokken schieten inmiddels uit de grond. Maar de Chinese gast, die is deze zomer niet welkom. Wat betekent dat? Eerste deel van een tweeluik.

#11 De reset van reizen en vakantie vierenLuister  

Wat hebben het coronavirus en reizen gemeen? Ze hebben impact. Kan de coronacrisis eraan bijdragen dat een goede balans in het toerisme wordt gevonden? Een ideale vorm tussen natuurbeheer en -behoud, tussen economie en (indirecte) werkgelegenheid, tussen recreatie en natuurlijke habitat? Ja, zeggen …

#10 Reizen in Coronatijd: naar Zeeland of onder de Groningse sterrenhemel?Luister  

Wanneer kunnen we weer op vakantie of op reis? Hoe gaat dat dan? Eén ding lijkt vrij zeker: we blijven deze zomer in eigen land. En dat is helemaal niet verkeerd.

#9 Reizen in Coronatijd: op vakantie in 'coronazones'Luister  

Wanneer kunnen we weer op vakantie of op reis? Hoe gaat dat dan? En kunnen lokale gidsen en familiehotels deze klappen wel aan?

#8: Vogelreizen neemt een enorme vluchtLuister  

Wat is nou rustgevender dan te ontwaken met vogelgeluiden? Bijna niets, denken steeds meer mensen. Vogelreizen zijn in opkomst, met excursies naar Extremadura, de Kaukasus en het Andesgebergte. Al gaat er volgens de beste vogelaars van ons land niets boven Vlieland en Broek in Waterland.

#7 (Extra): Malou van BreevoortLuister  

Dé podcast voor de gepassioneerde reiziger. Topfotografe Malou van Breevoort komt al 27 jaar in Indonesië. Dat is echter slechts 1 van de 98 landen die zij bezocht heeft, veelal professioneel. Op naar de 100!

#7: Eilandhoppen in IndonesiëLuister  

Dé podcast voor de gepassioneerde reiziger. Fotografe Malou van Breevoort komt al 27 jaar in Indonesië en heeft bijna alle grote eilanden bezocht. Onlangs won Malou de Aad Struijs Persprijs gewonnen met haar prachtige beelden van het eiland Siberut. Zij hopt met ons door dat immense land.

#6 Kant-B: lekker op de trackerLuister  

Het vastleggen van onze reizen doen we al eeuwen. De laatste jaren gebeurt dat dankzij GPS steeds preciezer. Maar er zijn nog plekken op de wereld waar je onvindbaar bent. Zelfs voor Koen Droste van Polarsteps.

#6 Kant-A: Hoe Polarsteps de wereld verovertLuister  

Dé podcast voor de gepassioneerde reiziger! Over toerisme, reizen en avontuur. Met deze keer als reisgids: Koen Droste, oprichter van Polarsteps. Alle tips en tricks voor de reiziger die alles van zijn trip wil vastleggen. Maar waarom willen we dat?

#5 Kant-B: Met je kind op vakantie? Zo dus!Luister  

Stel, je wordt papa of mama. En tien weken later lig je op het strand van Curaçao te geniet van je laatste verlofweken. Naast je liggen baby en partner gezamenlijk te ronken. En zo kan Tikva Looijen, familiereisblogger, je nog veel meer voorbeelden geven.

#5 Kant-A: met je kind op reis: hoe dan?!Luister  

Hoe kan een gezin met de mooiste bijzaak van het leven samengaan? Tikva Looijen is fulltime reisblogger en eigenaresse van het platform Gezin op Reis. Met vele andere ouders deelt ze ervaringen van reislustige papa's en mama's. Doe ook dingen voor jezelf. Een kind zou zich niks van een wereldreis he…

#4 kant-B: De mooiste skigebieden van Europa in 2020Luister  

Zon en sneeuw. Kleinschalig en bereikbaar. Rustgevend en fantastisch eten. Wat wil je nog meer in 2020? Wintersportkenner Arjen de Graaf neemt ons mee naar zijn favoriete skigebieden in de Alpen. Een tipje van de sluier: ga naar Klein-Tibet. In Italië, welteverstaan.

#4 kant-A: SkischaamteLuister  

Kan ik nog wel op wintersport? Die vraag krijgt wintersportdeskundige Arjen de Graaf steeds vaker. 'Het is de mooiste bijzaak van de wereld', zegt hij dan. Maar: 'Het is geen geitenwollensokken-materie.' En dus werken ook de ski-oorden hard aan de verduurzaming van hun tak van sport. Weg met die sne…

#3 kant-B: Harde muziek in Noord-KoreaLuister  

Vind je Japan te duur, Chinezen vervelend en Noord-Korea te eng? Dan heeft Ap Dijksterhuis de ultieme reistip voor je.

#3 kant-A: Waarom reizigers wegwee hebbenLuister  

Ap Dijksterhuis lijdt aan wegwee. En met hem vele anderen. Waarom willen mensen toch zo graag op reis? En waarom zijn er ook mensen voor wie het beter is om lekker in Nederland te blijven?

#2 kant-A: Waarom je stammen níet met rust moet latenLuister  

Honderden stammen en culturen op de wereld dreigen uit te sterven. Er zijn er nog maar een paar die écht authentiek leven. Terwijl 'wij' als reizigers juist op zoek zijn naar authenticiteit. Moet je die mensen met rust laten of vinden deze inheemse volkeren het helemaal niet erg als we langskomen?

#2 kant-B: Liften naar AntarcticaLuister  

Geen duizenden euro's op de plank voor een cruise naar de Zuidpool, maar wel de vurige wens om Antarctica eens te bezoeken? Dan kun je net als Kieke en haar partner Eef gaan liften vanuit Zuid-Amerika!

#1 Waarom de backpacker net zo slecht is als de massatoeristLuister  

'Backpackers zijn alternatieve toeristen. Ze willen weg van de massa. En wat doen ze? Ze komen in internetcafés in Quito bijeen om onder het genot van een Latte al hun 'alternatieve' ideeën met elkaar uit te wisselen, met allemaal diezelfde Lonely Planet erbij.' Aldus toerismeconsultant Frans de M…

TEASER Goede ReispodcastLuister  

Zo klinkt de Goede Reispodcast, een nieuwe podcast in samenwerking met Columbus Travel. Host: Geert Jan Hahn. Binnenkort in je podcast app!