Goeie Ouwe

Goeie Ouwe

Geschiedenis  |  143 afleveringen

Goeie Ouwe is een intrigerende podcast die je meeneemt op een reis door de rijke geschiedenis van Nederland. Onder leiding van de gepassioneerde presentator, Remy Cadenau, worden de archieven doorzocht om wekelijks een duik te nemen in de meest fascinerende, duistere, deprimerende, opmerkelijke of hilarische verhalen die ons land heeft voortgebracht. Wat deze podcast echt uniek maakt, is de verrassing voor de mede-hosts, Sjors Noordsij en Tim van 't Hul. Terwijl Remy alle details kent, worden Sjors en Tim telkens weer verrast door het onderwerp van de aflevering. Ze gaan er zonder enig benul in, wat zorgt voor spontane en authentieke reacties, waarbij hun emoties en fascinatie zich ontvouwen terwijl het verhaal zich ontvouwt. Of het nu een schokkend feit uit het verleden is, een tragisch moment dat ons doet stilstaan bij de menselijke ervaring of een bizarre gebeurtenis die je met open mond achterlaat, Goeie Ouwe laat je niet onberoerd. Terwijl je luistert, kun je jezelf onderdompelen in de tijdperken die voorbij zijn, genieten van de humor die soms in duistere verhalen te vinden is, en de troost van het heden vinden in vloeibare vorm terwijl je wordt meegevoerd op een historische rollercoaster. Dus, ga zitten, wikkel jezelf in de warme deken van geschiedenis, schenk een troostend drankje in, en laat je meevoeren door de boeiende verhalen van Goeie Ouwe. Elke aflevering belooft een unieke ervaring te zijn, waarbij je wordt herinnerd aan de vele facetten van ons verleden en geïnspireerd wordt door het onverwachte.

Verras mij  


98 - Duinrell: Landgoed - Pretpark - Glijbanenhel

Luister  

Goeie Ouwe  /  10-06-2024

Bijna honderd jaar geleden werd het landgoed Duinrell voor het eerst opengesteld voor publiek. Met zo'n lange geschiedenis heb je als pretpark onvermijdelijk een paar incidenten met gewonde bezoekers. Bij Duinrell zijn veel daarvan alleen wel erg recent...


Bonus - Gert De Graaf

Luister  

Goeie Ouwe  /  03-06-2024

Bonus - Gert De Graaf by Remy Cadenau, Tim van 't Hul & Sjors Noordsij


97 - De Nijlpaarden Van Escobar

Luister  

Goeie Ouwe  /  27-05-2024

Denk je aan Pablo Escobar dan denk je waarschijnlijk niet zo snel aan een 1500kg wegende Afrikaanse moordmachine. Toch had Escobar deze dieren als afscheidscadeautje voor de inwoners van Colombia. Vandaag hoor je over de bizarre erfenis die ze niet lieten zien in Narcos.


96- Fierljeppen, net zo "Fries" als de Bossche bol?

Luister  

Goeie Ouwe  /  20-05-2024

Fierljeppen is een echte Friese traditie! Althans, zo is het ons altijd verteld. Maar wie heeft de naam 'Fierljeppen' eigenlijk bedacht? En waar sprongen ze voor het eerst met een stok over sloten heen? In deze aflevering neemt Remy ons aan de hand door de geschiedenis van deze merkwaardige sport.


95- Dirk de 5de vs Godfried met de Bult

Luister  

Goeie Ouwe  /  13-05-2024

In februari van 1076 krijgt Godfried met de Bult zeer onverwacht bezoek op het toilet. Wat daar is gebeurd en hoe het zo heeft gekomen hoor je in deze aflevering.


94 - Mary Toft en haar konijnenkinderen

Luister  

Goeie Ouwe  /  06-05-2024

De Engelse Mary Toft wist in 1726 een korte tijd de medische wereld te verbazen door wel heel bijzondere kinderen te baren. Of was hier toch iets anders aan de hand?


93 - Baloonfest '86

Luister  

Goeie Ouwe  /  29-04-2024

"The mistake at the lake" Zo werd de Amerikaanse stad Cleveland wel eens genoemd. Dat konden de inwoners maar moeilijk accepteren. En dus deden ze in 1986 een recordpoging. Die weliswaar slaagde, maar niet geheel zoals voorzien...


92 - Sergeant Stubby: Patriottische Pup

Luister  

Goeie Ouwe  /  22-04-2024

Als je het woord "oorlogshond" hoort, dan zie je waarschijnlijk een Duitse herder voor je. Of een Rottweiler. Sowieso iets Duits. Maar één van de beroemdste veteraan viervoeters was een boston terriër genaamd Stubby.


91B - Herman Wirth: Zijn Blijvende Erfenis

Luister  

Goeie Ouwe  /  15-04-2024

Een wereldoorlog blijkt geen obstakel voor de carrière van Herman Wirth. Integendeel zelfs. Hij floreert onder de Nazi's. Dus na '45 is het over en uit, zou je toch denken. Maar onkruid vergaat niet...


91A - Herman Wirth: Nep-Academicus en Nazi-Ideoloog

Luister  

Goeie Ouwe  /  08-04-2024

Academisch Nederland wordt er liever niet aan herinnerd, maar hollander Herman Wirth had een niet geringe invloed op de filosofie van het Derde Rijk. Zelf werd hij geïnspireerd door een boek wat Goeie Ouwe luisteraars bekend voor zal komen...


90C - Jan(tje) van Leiden: Koning van de Wereld

Luister  

Goeie Ouwe  /  01-04-2024

Zoals dat vaker gebeurt bij afvalligen van de katholieke kerk, wordt het de inwoners van Münster steeds heter onder de voeten. Het einde van de wederdopers lijkt nabij. In de laatste maanden van de belegering wordt de stad dan ook een snelkookpan van waanzin.


90B - Jan(tje) van Leiden: De Oorlog van Münster

Luister  

Goeie Ouwe  /  25-03-2024

In de chaos van de reformatie raakt een mislukte kleermaker uit Zuid Holland verzeild in de belegerde stad Münster. Daar groeit hij uit tot een... nou ja, niet zozeer een legende. Maar toch in ieder geval een gezegde.


90A - Jan(tje) van Leiden: de Prequel

Luister  

Goeie Ouwe  /  18-03-2024

Na vijftien eeuwen katholicisme is het nieuwtje er wel af. Aan alle klanten beginnen kritische geluiden te ontstaan. De kerk moet veranderen! Maar hoe? In het internationale oproer wat uit deze vraag voortvloeit, staat één man op... (Die wel degelijk zijn best heeft gedaan)


89 - Miss Clara: BN'er (Bekende Neushoorn)

Luister  

Goeie Ouwe  /  11-03-2024

In de 18de eeuw ging er een Hollandse neushoorn op tournee door Europa. Klinkt misschien als een armzalig circus, maar als je nog nooit een neushoorn hebt gezien, is het een hele belevenis...


88 - De Politieporsche

Luister  

Goeie Ouwe  /  04-03-2024

In 1945 wordt de Rijkspolitie opgericht. Dit voor handhaving in gemeenten die zelf geen politiekorps hadden. Op de Nederlandse snelwegen kwamen ze goed uitgerust voor de dag. Vooral als je hun dienstwagens zag, snapte je gelijk wat de 'Rijk' in Rijkspolitie precies betekende...


87 - Léo Major: de Rambo die Zwolle Bevrijdde

Luister  

Goeie Ouwe  /  26-02-2024

Een Frans-Canadese verkenner van amper 24 wist in zijn eentje een provinciehoofdstad te bevrijden. Dat wil zeggen... de aanwezige Duitsers hebben hem niet tegen gehouden. Zoveel is zeker.


86D - (Hannie) Truus en Freddie: Hoe Overleef Ik een Wereldoorlog?

Luister  

Goeie Ouwe  /  19-02-2024

De gezusters Oversteegen worden na de oorlog gehuldigd als verzetshelden. Maar in de jaren daarna slaat de publieke opinie om. Truus en Freddie moeten zichzelf staande houden ondanks intimidatie en PTSS. Gelukkig hebben ze wel erger overleeft...


86C - Hannie, Truus en Freddie: "Ik Schiet Beter"

Luister  

Goeie Ouwe  /  12-02-2024

Met het einde van de oorlog in zicht toont de bezetter zijn ware gezicht. Ook hun Nederlandse handlangers laten het laatste spoortje menselijkheid varen. Als de overwinning hun dan ontzegd wordt, nemen ze genoegen met wraak.


86B - Hannie, Truus en Freddie: Girl Power vs White Power

Luister  

Goeie Ouwe  /  05-02-2024

De Raad van Verzet begint onze heldinnen steeds vaker in te zetten. Maar het werk - en de oorlog - laten wel hun sporen na. Een heftige aflevering van de frontlijn van het verzet.


86A - Hannie, Truus en Freddie: de Charlie's Angels van het Verzet

Luister  

Goeie Ouwe  /  29-01-2024

Studente Hannie Schaft wordt in 1943 gerekruteerd door het verzet. Freddie en Truus Oversteegen, amper twintig, raken rond dezelfde tijd in de illegaliteit verzeild. In ons eerste bedrijf hoor je hoe dit dodelijk drietal elkaar ontmoet.


85B - De (Agrarische) Revolutie Eet Haar Eigen Kinderen Op: Hoe Boeren Alles Hebben Verziekt

Luister  

Goeie Ouwe  /  22-01-2024

Ok, dus de landbouw was een vergissing. Dus waarom liegen we daarover? En hoe zijn we hier eigenlijk aanbeland...? Deel twee van de prehistorie-story!


85A - Jagers-verzamelaars! (Jouw Voorouders Waren Best Wel Cool)

Luister  

Goeie Ouwe  /  15-01-2024

In deze aflevering hebben we het over de uitvinders van het paleodieet. (En ook alle andere dingen.) Vóór de uitvinding van de landbouw leefden al onze voorouders als nomadische stammen. Vandaag vertellen we hún verhaal...


84D - Gerrit Jan van Dorsten: De Weg naar Ruinerwold

Luister  

Goeie Ouwe  /  08-01-2024

In 2019 wordt er een familie aangetroffen op een boerderij, alwaar ze door hun vader jarenlang gevangen zijn gehouden. Die vader was Gerrit Jan van Dorsten. In deze afleveringen horen we over wat zijn kinderen allemaal te verduren kregen. En hoe daar een eind aan kwam.


84C - Gerrit Jan van Dorsten: Cosmic Eagle's Guide to Online Dating

Luister  

Goeie Ouwe  /  01-01-2024

Na het (andermaal) overlijden van zijn vrouw, begeeft Gerrit Jan zich op social media. Daar komt hij in contact met een vrouw in Engeland. Wordt zij de nieuwe aartsmoeder?


84B - Gerrit Jan van Dorsten: De Prime Father van Pyramideland

Luister  

Goeie Ouwe  /  25-12-2023

Eenmaal terug in Nederland begint Gerrit zijn eigen religie vorm te geven. Hetgeen wordt gecompliceerd door een uiterst bizarre liefdesdriehoek.


84A - Gerrit Jan van Dorsten: Een Spirituele Zoektocht Begint

Luister  

Goeie Ouwe  /  18-12-2023

Gerrit is zo'n jongen die altijd alles beter weet. Maar wat wil je ook als God zelf tegen je praat? Zelfs als lid van de zogenaamde Moonsekte blijft hij eigenwijs. En zo begint hij al snel voor zichzelf.


83B - Chief Ouwe Dibbes: Sander de Kramer's Sierra Leone

Luister  

Goeie Ouwe  /  11-12-2023

Zijn eerste poging om kinderen uit een diamantmijn te redden, overleefde hij maar net. Maar Sander de Kramer is nog lang niet uitgespeeld in Sierra Leone.


83A - Chief Ouwe Dibbes: Sander de Kramer Is een Toffe Peer

Luister  

Goeie Ouwe  /  04-12-2023

Rotterdammer Sander de Kramer studeert net als onze eigen Tim van 't Hul journalistiek. Wat hij daarna allemaal doet, daar denkt Tim liever niet teveel over na. Dan voelt hij zich maar een egoïstische loser namelijk.


82 - De Von Erichs: Nazi Worstelfamilie

Luister  

Goeie Ouwe  /  27-11-2023

Deze week een familieverhaal uit de bizarre wereld van het professioneel worstelen. Een wereld waarin alles nep is. Behalve de pijn.


81 - Paalknechten en Hobbeljongens: Nederland's Verloren Beroepen

Luister  

Goeie Ouwe  /  20-11-2023

De vooruitgang geeft en neemt. Terwijl er voortdurend nieuwe beroepen ontstaan, zijn er anderen die voor altijd verdwijnen. In deze aflevering nemen we je mee op een reis langs een aantal banen die het niet hebben gered.


80 - Murderous Mary: de Geëxecuteerde Olifant

Luister  

Goeie Ouwe  /  13-11-2023

Mary was een modelmedewerker. Tot de dag dat ze door sloeg en een collega te lijf ging. Nu is ze ter dood veroordeeld. Maar hoe executeer je eigenlijk een olifant?


79 - Rigardus Rijnhout: de Reus van Rotterdam

Luister  

Goeie Ouwe  /  06-11-2023

Zo'n vijftig jaar na Prinses Paulina wordt er een man geboren met vrijwel exact de tegenovergestelde aandoening. Vandaag leren we over het grote verdriet van Rigardus Rijnhout.


78 - Halloween Special

Luister  

Goeie Ouwe  /  30-10-2023

In de meest geestige aflevering van het jaar nemen we een duik in Nederland's meest griezelige mythen en sagen. Van spoken tot zeemeerminnen. Van reuzen tot advocaten. Happy Halloween!


77 - Cornelis "Had-je-me-maar" de Gelder: de Dakloze Politicus

Luister  

Goeie Ouwe  /  23-10-2023

Cornelis de Gelder was de ultieme outsider. Zowel wat betreft zijn gebrek aan politieke ervaring als waar hij sliep. Onder de naam Had-je-me-maar zette Nelis het Amsterdam van de jaren twintig op zijn kop. Subversieve volksheld of tragische practical joke? Besluit zelf!


76C - Kapitein Hubbard en de SS Waanzin

Luister  

Goeie Ouwe  /  16-10-2023

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Een kat in het nauw met 600 miljoen dollar daarentegen, die gaat kattenkwaad uithalen op een internationale schaal. In het derde bedrijf van Hubbard's leven kiest hij het ruime sop...


76B - L. Ron Hubbard Verzint een Religie

Luister  

Goeie Ouwe  /  09-10-2023

In de jaren vijftig maakt Hubbard de overstap van kleinschalig oplichter tot internationaal sekteleider. Maar een onbegrensd leven is misschien niet gezond voor een man met zijn manie. Zo leren ook de vrouwen in zijn leven.


76A - L. Ron Hubbard: Reis om de Wereld in 80 Leugens

Luister  

Goeie Ouwe  /  02-10-2023

L. Ron Hubbard was fantastisch! Sorry... Autocorrect... L. Ron Hubbard was een fantast! Zijn vermogen tot verzinnen leidt eerst tot een carrière als sciencefictionschrijver. En uiteindelijk tot een ware godsdienst.


75B - Hoe Kinderarbeid in Nederland (Maar Net) Werd Afgeschaft

Luister  

Goeie Ouwe  /  25-09-2023

Het afschaffen van de kinderarbeid in Nederland was bepaald geen kinderspel. Decennialang moest er worden gestreden om de aandacht van de politiek te krijgen. En vooral vast te houden. We vertellen het je allemaal.


75A - Kinderarbeid in Nederland: Een Traditie Onder Vuur

Luister  

Goeie Ouwe  /  18-09-2023

Met de industriële revolutie ontstond het probleem van de kinderarbeid. Tenminste, zo denken de meeste mensen... In deze aflevering bespreken we Nederland's ingewikkelde relatie met het fenomeen werkende kinderen. Kortom: het wordt weer (goeie)ouwerwets gezellig!


74C - Vrouwenkiesrecht: Hoe het er Dan Toch van Kwam

Luister  

Goeie Ouwe  /  11-09-2023

Wie verandering wilt, moet een lange adem hebben. Na decennia strijden om vrouwenkiesrecht lijken de feministen verder van huis dan ooit...


74B - Feministen, Socialisten en Andere Afkortingen

Luister  

Goeie Ouwe  /  08-09-2023

Dat vrouwen kiesrecht moeten hebben, daar zijn de suffragettes het over eens. Maar hoe ze dat gaan bewerkstelligen, daar is een hoop onenigheid over. En zo binden ze niet alleen de strijd aan met de overheid, de conservatieven en bij tijd en wijle de socialisten, maar ook elkaar.


74A - De Strijd om Vrouwenkiesrecht

Luister  

Goeie Ouwe  /  04-09-2023

In 1920 gingen Nederlandse vrouwen voor het eerst naar de stembus. Hun reis erheen begon 36 jaar daarvoor. Met een zekere Aletta Jacobs.


73 - De laatste Penoze

Luister  

Goeie Ouwe  /  31-07-2023

Sommige mensen belanden op het verkeerde pad. Anderen worden erop geboren. In het laatste verhaal van seizoen 2 bespreken we Hugo B. Hoe hij in de Amsterdamse onderwereld overleeft. En daarna floreert.


72 - De (Hele Nare) Dood van Balthasar Gerards

Luister  

Goeie Ouwe  /  24-07-2023

Wat gebeurt er met je als je een Oranje overhoop schiet? We raden het niet aan. Niet alleen omdat we na het schrijven van deze zin op een watchlist van de AIVD staan. Maar ook vanwege hetgeen Balthasar Gerards overkwam.


71 - Wakeathons: Wie Kon er het Langst Wakker Blijven?

Luister  

Goeie Ouwe  /  17-07-2023

In 1964 verbreekt Randy Gardner het wereldrecord nachtbraken. Je raadt nooit hoe lang hij het volhoudt. (Of de naam van de dokter die hem begeleidt.)


70 - De Oera Linda: Heilig Geschrift of Practical Joke?

Luister  

Goeie Ouwe  /  10-07-2023

De Bijbel. De Koran. Het Oera Linda-boek. Over die laatste hebben we het tegenwoordig niet meer. Maar toen dit mysterieuze geschrift in 1867 "ontdekt" werd, raakten mensen er niet over uitgepraat. Wie schreef het? Hoe oud is het? En ligt het middelpunt van het heelal echt in Friesland?


69 - John Wayne Krijgt het Einde wat hij Verdient

Luister  

Goeie Ouwe  /  03-07-2023

John Wayne wordt herinnerd als cowboy, alfa man en Amerikaans patriot. Niet zozeer als Mongoolse krijgsheer. Terwijl hij toch echt Genghis Khan heeft gespeeld. We bespreken zijn film The Conqueror. En de onverwachte fallout ervan.


68 - Kunnen Paarden Rekenen? (Nee, maar Echt...)

Luister  

Goeie Ouwe  /  26-06-2023

Als Wilhelm von Osten in 1888 een paard genaamd Hans koopt, ontstaat een relatie die hem de rest van zijn leven zal bezighouden. Hans wordt zijn leerling, zijn trots.... misschien zelfs zijn dood? Maar hoe slim was slimme Hans nou precies?


67 - De Dronken Weddenschap van Tommy Fitzpatrick

Luister  

Goeie Ouwe  /  19-06-2023

We doen allemaal wel eens domme dingen als we gedronken hebben. Maar het verhaal van New Yorker Tommy Fitzgerald leest als iets uit Grand Theft Auto... Maar dan zonder de auto.


66C - Paulina Musters: Van je Familie Moet je 't Hebben

Luister  

Goeie Ouwe  /  12-06-2023

Na de uitbuiting van impresario Emile, hoopt Paulina op een beter leven onder management van haar zwager. Over hoe een meisje uit Ossendrecht belandde in New York.


66B - Hoe Paulina Musters een Prinses Werd

Luister  

Goeie Ouwe  /  09-06-2023

Paulina Musters carrière als kermisattractie is nog lang niet voorbij. Onder de naam Prinses Paulina raakt ze verzeild in de laagste regionen van de showbiz.


66A - Paulina Musters: Klein Meisje met een Groot Verdriet

Luister  

Goeie Ouwe  /  05-06-2023

Als Maria Musters in 1878 een dochter krijgt met een zeldzame geboorteafwijking, komt ze voor een dilemma te staan. Haar gezin is namelijk straatarm. En mensen hebben er geld voor over om haar jongste te bekijken...


65 - Jack the Signalman: Zuid Afrika's Beroemdste Spoorwegwerker

Luister  

Goeie Ouwe  /  29-05-2023

James Wide, een medewerkers van de Zuid Afrikaanse spoorwegen, raakt in 1880 gehandicapt in een ongeluk. Om toch zijn werk te kunnen blijven doen, bedenkt hij een ingenieuze oplossing...


64 - De Littekens Van De Nachtwacht

Luister  

Goeie Ouwe  /  22-05-2023

De Nachtwacht ziet er met 381 jaar nog piekfijn uit voor zijn leeftijd. Maar daar zijn wel wat kosmetische ingreepjes voor nodig geweest. Het schilderij heeft in zijn tijd namelijk nogal wat te verduren gehad.


63 -De Zaanse Spanjestrijders

Luister  

Goeie Ouwe  /  15-05-2023

Zaandam in de jaren dertig was een links bolwerk. Dus toen Jozef Stalin mensen opriep om zich in te zetten in de Spaanse burgeroorlog, gaven 25 Zaankanters gehoor. Wie waren deze mensen en waarom gingen ze?


62 - Het Dagboek van Etty Hillesum (5 Mei Special)

Luister  

Goeie Ouwe  /  05-05-2023

In deze speciale aflevering voor 5 mei lezen we voor uit het dagboek van Etty Hillesum. Waar anderen zich gedurende de oorlog het leven probeerden te redden, probeerde Etty juist haar ziel te redden. We bespreken Etty's gedachten en gevoelens, en leren zo meer over haar. Én over elkaar.


61 - Walraven van Hall: Bankier van het Verzet

Luister  

Goeie Ouwe  /  01-05-2023

Walraven "Wally" van Hall had als telg uit een rijke bankiersfamilie waarschijnlijk vrij ongeschonden de Duitse bezetting door kunnen komen. Maar zo zat hij niet in elkaar. Remy trakteert ons vandaag op het ongelofelijke verhaal van "de premier van het verzet".


60B - Eddy Korwa: Immigrant in Nederland

Luister  

Goeie Ouwe  /  24-04-2023

Eddy en Tony's vluchtpoging lijkt te zijn mislukt. Maar zolang ze nog niet terug zijn in Papua, is er hoop.


60A - Ontsnapt uit Papua: de Eddy Korwa Story

Luister  

Goeie Ouwe  /  17-04-2023

Eddy Korwa wordt geboren in Nederlands-Indië maar groeit op in Nederlands-Nieuw-Guinea en woont later in Indonesië. Da's een hoop landen voor iemand die nooit verhuist. Maar als het Eddy in zijn thuisland te heet onder de voeten wordt, besluit hij eropuit te trekken...


59A - Kapitein Coke: De Freestyle Drugssmokkelaar

Luister  

Goeie Ouwe  /  03-04-2023

Raymond uit Heemskerk wordt opgepakt met een gestolen auto. Na een celstraf uit te hebben gezeten, heeft hij zijn lesje geleerd. Als je met "zijn lesje" bedoelt hoe je cocaïne moet smokkelen.


59B - Kapitein Coke: Bootje Komt om Zijn Loontje

Luister  

Goeie Ouwe  /  03-04-2023

Na zijn eerste uitstapje als drugssmokkelaar, besluit onze Raymond het in deel twee nog groter aan te pakken. Het wordt een Te Land, Ter Zee of In de Lucht van de narcotica.


58 - Hoe Ziek was Tara Singh Varma?

Luister  

Goeie Ouwe  /  27-03-2023

Tara Singh Varma was de eerste allochtone vrouw in de Tweede Kamer. Helaas wordt die mijlpaal ruimschoots overschaduwd door de manier waarop ze de Kamer verliet. Laten we lekker GroenLinks gaan doen!


57 - Ceausescu's Paleis: Help, Mijn Dictator is Klusser

Luister  

Goeie Ouwe  /  20-03-2023

Nicolae Ceausescu heeft een droom. En er is niets zo gevaarlijk als een dictator met een droom. Tim vertelt hoe een paleis een regime ten val bracht.


56 - Kwelspellen: Dierenleedvermaak in Nederland

Luister  

Goeie Ouwe  /  13-03-2023

Nederlanders zijn gek op tradities! En niets is zo traditioneel als het martelen van dieren voor ons eigen vermaak. Remy neemt ons mee in de oudhollandse kwelspelen zoals Katknuppelen, Vossenwerpen en Hûnnewippen.


55 - Grutte Pier: De Braveheart van Friesland

Luister  

Goeie Ouwe  /  06-03-2023

Pier dacht een rustig leven te lijden en was totaal niet bezig met de Gelderse oorlog die op dat moment zijn provincie (Friesland) teisterde. Tot een groepje Saksische huurlingen een einde maakt aan Pier zijn rustige leventje en hij genoodzaakt is zich met de strijd te gaan bemoeien.


54B - Rian van Rijbroek: Paranoia en Intrige in Cyberland

Luister  

Goeie Ouwe  /  27-02-2023

54B - Rian van Rijbroek: Paranoia en Intrige in Cyberland by Remy Cadenau, Tim van 't Hul & Sjors Noordsij


54A - Rian van Rijbroek: Van Cyber "Expert" Naar Femme Fatale

Luister  

Goeie Ouwe  /  20-02-2023

54A - Rian van Rijbroek: Van Cyber "Expert" Naar Femme Fatale by Remy Cadenau, Tim van 't Hul & Sjors Noordsij


53B - Luurt Huizenga Wordt Alleen Maar Erger

Luister  

Goeie Ouwe  /  13-02-2023

Luurt of Louwe Huizenga, de man met één talent en vele namen. Gelukkig is hij zo lekker bescheiden gebleven. In deze aflevering horen we hoe onze Leo door de tweede wereldoorlog rent. Luister snel!


53A - Luurt Huizenga: Topatleet en Eikel

Luister  

Goeie Ouwe  /  06-02-2023

De Groningse Luurt Huizenga is weliswaar een moederskindje met weinig talenten. Één ding kan hij heel goed: rennen. Wat hij met dat talent doet? Verstop je konijnen en luister dan naar deze aflevering


52 - Drink Jezelf Slank!: De Sherrykuur

Luister  

Goeie Ouwe  /  30-01-2023

Heb je je ooit afgevraagd waarom oudere mensen zo van een glaasje sherry houden? De versterkte wijn komt oorspronkelijk uit Spanje en werd hier voor de jaren vijftig niet veel gedronken. Maar daar brengt Nederland's eerste rage dieet verandering in...


51 - DAF: De Truttenschudder en de Dood van de Nederlandse Auto

Luister  

Goeie Ouwe  /  23-01-2023

We bespreken de opkomst en ondergang van Van Doorne's Aanhangwagen Fabriek, ofwel DAF. Wie DAF zegt, zegt stoere vrachtwagens. Maar dat was jarenlang bepaald niet de associatie die mensen bij het Nederlandse automerk hadden...


50 - De Blauwe Diamant Affaire: Steel Nooit van een Arabische Prins

Luister  

Goeie Ouwe  /  16-01-2023

Thailand en Saudi-Arabië zijn 30 jaar lang niet 'on speaking terms' geweest. En dat allemaal door de acties van een tuinman. een internationaal verhaal vol intriges, moord en corruptie.


49 - Het Racisme Festival: De Wereldtentoonstelling van 1883

Luister  

Goeie Ouwe  /  09-01-2023

In de 19e eeuw zat Nederland in een dip. De VOC was er niet meer, en onze status als supermacht zou nooit meer terug komen. Toen we dus de kans kregen om de 1883 editie van de wereldtentoonstelling te organiseren, zouden we ons eens even van onze beste kant laten zien. Of dat is gelukt, laten we aan...


48C - Flippo Failliet

Luister  

Goeie Ouwe  /  02-01-2023

Na de wereldhit die Flippo's heet, is Hans klaar voor zijn volgende project: knikkers met 3d figuurtjes erin. Andermaal zijn er flinke uitdagingen. Maar dat heeft hem nooit eerder tegen gehouden...


48B - Flippo's Fortuin

Luister  

Goeie Ouwe  /  30-12-2022

Soms moet je op het juiste moment op de juiste plek zijn. Door een familietragedie belandt Hans in Amerika. En krijgt hij een idee dat zijn leven - en de Nederlandse supermarkten - ingrijpend zal veranderen. Maar het vervaardigen van een kunststof schijfje blijkt een stuk ingewikkelder dan je zou de...


48A - Mr Flippo: De Steve Jobs van Plastic Schijfjes

Luister  

Goeie Ouwe  /  26-12-2022

Hans Zandvliet is een rasondernemer. Van lucratieve handeltjes in zijn jeugd ontwikkelt hij zich tot de uitvinder van een wereldwijd fenomeen. Wat precies? Daarvoor zul je moeten luisteren. ...of de titel lezen. Kak.


47 - De Fetisj van de Keizer: Hoe Moederliefde uit de Hand Kan Lopen

Luister  

Goeie Ouwe  /  19-12-2022

Wat moet er in je leven gebeurd zijn dat je miljoenen mensen de dood in jaagt? Daar gaan we vandaag een antwoord op proberen te geven. Kaiser Wilhelm II groeit namelijk op als een tragisch (en verassend hitsig) figuur.


46C - Project X-Ray: Net te Laat Klaar

Luister  

Goeie Ouwe  /  12-12-2022

De marine heeft het bevel over het Adams Plan overgenomen. En dat zorgt voor nieuwe gezichten. Maar gaan ze er samen in slagen de batbomb operationeel te krijgen...?


46B - Project X-Ray: Gek Genoeg om te Kunnen Werken?

Luister  

Goeie Ouwe  /  09-12-2022

Jack Couffer en zijn kornuiten hoeven dan misschien niet naar het front, maar het vleermuisproject van Dr. Adams heeft ook zo zijn uitdagingen en tegenslagen.


46A - Project X-Ray: Het Massa Vleer-nietigingswapen

Luister  

Goeie Ouwe  /  05-12-2022

Altijd gek om te bedenken hoe anders dingen hadden kunnen lopen. Zo werd Forrest Gump bijna gespeeld door John Travolta. Han Solo was bijna Al Pacino. En de Japanners werden in 1945 bijna verslagen door vleermuizen. Vandaag hebben we het over dat ándere massavernietigingswapen: Project X-Ray.


45 - De Gezelligste File van Nederland

Luister  

Goeie Ouwe  /  28-11-2022

Pinksterdag, 1955. Duizenden Nederlanders staan in de rij om deel te nemen aan een oerhollands fenomeen dat die dag voor het eerst zou plaatsvinden: de file.


44 - John C Woods: De Dronken Beul van Neurenberg

Luister  

Goeie Ouwe  /  21-11-2022

John C. Woods was niet bepaald voorbestemd voor grootse dingen. Maar op 16 oktober 1946 waren alle ogen op hem gericht. Want op die dag maakte hij symbolisch een einde aan de Tweede Wereldoorlog.


43 - Rock de Braziliaan: Piraat van de Caribbean... uit Groningen

Luister  

Goeie Ouwe  /  14-11-2022

Jack Sparrow... Zwartbaard... Gerrit Gerritszoon. Jawel, Nederland had zijn eigen pirate of the carribean! Sjors-imitator en über-dibbes Mark de Boer komt ons vertellen hoe Groningse Gerrit uitgroeide tot Rock de Braziliaan, schrik van de zeven zeeën. (Of toch in ieder geval één)


42C - Het Bokito Effect

Luister  

Goeie Ouwe  /  07-11-2022

In onze vorige aflevering werd Yvonne de Horde toegetakeld door Bokito. Nu is de media aan de beurt. Hoe een persoonlijk trauma een nationale punchline werd.


42B - Bokito Attacks!

Luister  

Goeie Ouwe  /  04-11-2022

Het... is... Bokito-tijd. Vandaag mag de grote man zelf ten tonele verschijnen. We gaan minuut tot minuut na wat er die lentedag precies gebeurde. Denk Die Hard, maar dan hariger.


42A - Bokito Rising

Luister  

Goeie Ouwe  /  31-10-2022

Need we say more? Het is Bokito. Yep, die Bokito. Woord van het jaar 2007 Bokito. Iedereen kent dit verhaal... denken ze. Want het blijkt allemaal iets anders in elkaar te zitten dan jullie misschien denken...


41 - Darius McCollum: Metro Junkie

Luister  

Goeie Ouwe  /  24-10-2022

De meeste oplichters geven zich uit voor miljonair of aristocraat. Maar Darius McCollum wist al van jongs af aan wat hij wilde worden: metro-machinist. Die droom komt hem duur te staan...


40B - Janske Gorissen: Hoe de Katholieke Kerk een Heilige ten Val Bracht

Luister  

Goeie Ouwe  /  17-10-2022

De cultus rond Janske Gorissen blijft maar groeien. Daar kan zelfs de Duitse bezetting weinig aan veranderen. Maar na de oorlog beginnen er binnen de katholieke kerk toch steeds meer kritische geluiden te klinken...


40A - Janske Gorissen: Het Bloedige Bruidje van Jezus

Luister  

Goeie Ouwe  /  10-10-2022

Het scheelde maar een haar of Nederland had zijn eigen bedevaartsoord gehad. Hoe kan het dan dat jij nog nooit hebt gehoord van Janske Gorissen, het bloedige bruidje van Welberg?


39B - Nóg Meer Spionnenblunders

Luister  

Goeie Ouwe  /  03-10-2022

Onze bloemlezing van spionage op Hollandse bodem gaat verder! De respectievelijke geheime diensten staan nog in hun kinderschoenen... en niemand heeft hun veters gestrikt.


39A - De Verassend Domme Spionnen van de Eerste Wereldoorlog

Luister  

Goeie Ouwe  /  26-09-2022

De Eerste Wereldoorlog. Nederland is neutraal. Daar heb je als spion dus niks te zoeken. Of toch...? Luister nu om te leren hoe je onzichtbare inkt maakt!


38 - De Nucleaire Man: Tsutomu Yamaguchi's Slechtste Week Ooit

Luister  

Goeie Ouwe  /  19-09-2022

6 mei 1945. In Nederland is de oorlog al voorbij. In Japan nog even niet. Tsutomu Yamaguchi is een jonge vader die niets liever wilt dan gewoon de oorlog door komen met zijn gezin. Had ie maar niet de hoofdrol moeten spelen in een zwart Goeie Ouwe verhaal...


37C - Max Tailleur: Ouwe Taaie Tailleur

Luister  

Goeie Ouwe  /  12-09-2022

Als je de Tweede Wereldoorlog zonder kleerscheuren door weet te komen, dan sla je je overal doorheen. En zo weet onze Max, ondanks fikse gezondheidsproblemen, in zijn najaren alsnog succes na succes te behalen.


37B - Max Tailleur: De Mokumse Moppenkoning

Luister  

Goeie Ouwe  /  09-09-2022

In Amsterdam is gein niet alleen een woonwijk. Het is die typische Joodse humor. Na de oorlog werd die ook buiten Amsterdam bekend. Dat hebben we te danken aan Max Tailleur. Vandaag deel twee!


37A: Max Tailleur: Man van Gein

Luister  

Goeie Ouwe  /  05-09-2022

Mozes Tailleur - Max voor vrienden - wordt 30 jaar voor de Tweede Wereldoorlog geboren als Joodse Nederlander. En toch valt er in zijn leven een stuk meer te lachen dan je misschien zou verwachten...


36 - Martin Kok: Misdaadblogger (en -pleger)

Luister  

Goeie Ouwe  /  25-07-2022

Martin Kok schopt het van de Volendamse onderwereld naar de royalty van het Amsterdamse criminele circuit. En maakt onderweg de nodige vijanden... Een extra lange aflevering om seizoen 1 mee af te sluiten.


35 - Dodelijk Theater: De Amsterdamse Schouwburg Brand

Luister  

Goeie Ouwe  /  18-07-2022

De Schouwburgpoort aan de Keizergracht in Amsterdam is het enige wat er nog over is van het theater dat ooit op dat adres te vinden was. Wat er precies met de rest van het gebouw is gebeurd, dat horen we in deze aflevering.


34A - The KLF: De Tweepersoons Chaos-Sekte die de Top 40 Haalde

Luister  

Goeie Ouwe  /  04-07-2022

Wat hebben ABBA, de Illuminati, hotdog broodjes, Doctor Who, punk, het vliegende spaghettimonster, mythische konijnen en het cijfer 23 met elkaar te maken? Ze komen allemaal aan bod in ons verhaal over Britse band The KLF.


34B - The KLF: De Band die Zichzelf Cancelde

Luister  

Goeie Ouwe  /  04-07-2022

Het verhaal van the KLF is nog lang niet compleet. En zo bespreken we vandaag Atlantis, een vikingschip, Lucifer, de planeet Pluto, Schotse eilanden, een dood schaap, Simply Red... en een miljoen pond in cash.


33 - De Overlevenden van de O16: De Gezonken Onderzeeër

Luister  

Goeie Ouwe  /  27-06-2022

Vandaag bespreken we de noodlottige laatste reis van de Hare Majesteit de O-16. De bemanning van deze Nederlandse onderzeeër (ofwel "nederzeeër") voert een strijd met de elementen. Eentje die niet iedereen zal winnen.


32B - Adrian Carton de Wiart Wil Maar Niet Dood

Luister  

Goeie Ouwe  /  20-06-2022

Elke goeie actiefilm heeft een sequel nodig. Het liefst een waarin de held uit pensioen komt voor nog één laatste klus. Die klus is in dit geval de Tweede Wereldoorlog...


32A - De IJzervreter: Adrian Carton de Wiart

Luister  

Goeie Ouwe  /  13-06-2022

Had Adrian Carton de Wiart nou extreem veel pech of extreem veel geluk? Hoe het ook zij, deze ijzervreter heeft het een en ander meegemaakt. Hij stort zichzelf op zijn negentiende vol enthousiasme in de oorlog en begint zo een lange carrière op het slagveld.


31C - Stijn Saelens Gevonden

Luister  

Goeie Ouwe  /  06-06-2022

In delen een en twee introduceerden we een kasteel, een sekte, twee Tsjetsjenen en een kartonnen doos. In deel drie van dit gitzwarte verhaal ontrafelen we nou voor eens en voor altijd wat er is gebeurd omtrent Stijn Saelens.


31B - Waar is Stijl Saelens Toch Gebleven?

Luister  

Goeie Ouwe  /  03-06-2022

Wie Stijn Saelens heeft leren kennen in deel een, weet dat niet altijd alles zo loopt als hij ze voor zich ziet. Dat blijkt in deze aflevering ook, als er een plas bloed wordt aangetroffen...


31A - Stijn Saelens Was een Rare Man

Luister  

Goeie Ouwe  /  30-05-2022

De Vlaamse Stijn Saelens groeit op als een eigenzinnig kind dat zichzelf regelmatig overschat. Bij trouwe Goeie Ouwe luisteraars zullen er nu alarmbellen afgaan. En toch zou dit verhaal wel eens heel ergens anders heen kunnen gaan dan je denkt... (TIP!: Bespaar jezelf de spoilers en Google de beste...


30B - Vuurwerkramp Enschede: De Nasleep

Luister  

Goeie Ouwe  /  23-05-2022

Maar de vuurwerkramp was vorige week toch...? Dat klopt ook. Maar de nasleep duurt tot de dag van vandaag. Voor deze ene keer duikt Goeie Ouwe in de onderzoeksjournalistiek. Wie zijn er precies schuldig? En waarom is dat zo moeilijk te achterhalen? Je hoort het hier.


30A - Vuurwerkramp Enschede: Wat Gebeurde er die Dag?

Luister  

Goeie Ouwe  /  16-05-2022

Yep. We're going there. De vuurwerkramp in Enschede is inmiddels alweer 22 jaar geleden. Maar houdt mensen nog altijd bezig. Want bijna niemand weet precies wat er die dag is gebeurd. In de aflevering van vandaag gaan we dat dus uitgebreid uitpluizen.


29 - George Psalmanazar: Made in Taiwan?

Luister  

Goeie Ouwe  /  09-05-2022

In 1703 werd George Psalmanazar beroemd in Engeland als een van de eerste Taiwanezen in Europa. Of dat helemaal terecht was, dat onderzoeken we in deze korte aflevering...


28B - Overduiker: De Joodse Burgemeester in Oorlogstijd

Luister  

Goeie Ouwe  /  02-05-2022

Het verhaal van de familie Roos wordt het verhaal van Theo van Leur. Deze valse identiteit raakt op drift in bezet Nederland en belandt uiteindelijk op de laatste plek waar je hem zou verwachten.


28A - Onderduiker: Abraham Roos Overleeft

Luister  

Goeie Ouwe  /  25-04-2022

Als dit verhaal in 1910 begint, weten de doorgewinterde luisteraars van Goeie Ouwe al hoe laat het is... We volgen de Joodse familie Roos in hun strijd het hoofd boven water te houden onder de toenemende onderdrukking van Joodse Nederlanders.


27 - Titia Bergsma: Het Friese Stijlicoon van Japan

Luister  

Goeie Ouwe  /  18-04-2022

Lang voor André Rieu werd ene Titia Bergsma "big in Japan". Nog altijd is er in Japan een fascinatie voor haar en voor Nederland in het algemeen. Waarom? Luister zelf!


26 - Chippendales: De Opkomst en Val van een Striptease-Imperium

Luister  

Goeie Ouwe  /  11-04-2022

Jawel. Je leest het goed. In andermaal een internationaal verhaal duiken we in de geschiedenis van mannelijke stripshow Chippendales. Die achter te schermen nog veel spannender blijkt te zijn geweest.


25 - Struensee: De Woke Dictator van Denemarken

Luister  

Goeie Ouwe  /  04-04-2022

Idealist Johann Struensee begint zijn carriere als arts in Duitsland. Maar maakt al snel een promotie die niemand had kunnen voorspellen. Een inspirerend verhaal vol waanzin en intriges.


24 - Officer Scott: The Phone Call from Hell

Luister  

Goeie Ouwe  /  28-03-2022

Internationaal-correspondent-van-alles-wat-naar-is-in-de-wereld Tim heeft zichzelf overtroffen deze week. Als op een middag in 2004 de telefoon overgaat bij een McDonald's in Kentucky kan niemand vermoeden wat er in de navolgende drie uur gaat gebeuren... Trigger warning: Deze aflevering bevat verwi...


23 - Willem III: Mafkees tot aan het Eind

Luister  

Goeie Ouwe  /  21-03-2022

Het ziekte bed en overlijden van koning Willem III waren al even ongewoon als zijn leven. In deze aflevering nemen we afscheid van Koning Gorilla.


22 - De Nederlandse Kruistocht

Luister  

Goeie Ouwe  /  14-03-2022

In de 13e eeuw storten Nederlanders zich massaal in de religieuze oprisping die de 5e Kruistocht heette. Het doel was Jeruzalem. Maar meedoen is belangrijker dan winnen. En man, man... Wat hebben wij meegedaan.


21 - De Negerzoen: Nederland's Meest Problematische Lekkernij

Luister  

Goeie Ouwe  /  07-03-2022

Hoe racistisch was de naam "negerzoen" precies? Voor een antwoord op die vraag duiken we in de geschiedenis van deze Hollandse lekkernij. En een paar nog veel ergere...


20B - Chick Donohue: De Kater Komt Later

Luister  

Goeie Ouwe  /  28-02-2022

John "Chick" Donohue is onderweg terug naar huis vanuit Vietnam. Maar een grote historische gebeurtenis gooit roet in het eten...


20A - Chick Donohue Geeft een Rondje (met Gevaar voor Eigen Leven)

Luister  

Goeie Ouwe  /  21-02-2022

Andermaal een internationaal verhaal, waarbij we deze keer middenin de Vietnam-oorllog verzeild raken. John "Chick" Donohue is een man met een missie. Een wat stompzinnige missie, maar een missie niettemin.


19 - Koning Gorilla En De Oranjefurie

Luister  

Goeie Ouwe  /  14-02-2022

"Oranjefurie" klinkt dan misschien als een WK-hit, maar was in werkelijkheid een stuk minder feestelijk. Het is in deze aflevering andermaal onrustig in en rond de Jordaan.


18 - De Russenoorlog van Texel

Luister  

Goeie Ouwe  /  07-02-2022

Onze goede vriend Mark de Boer schuift aan om ons te vertellen over de laatste strijd met de Duitsers van de hele Tweede Wereldoorlog. Nog na 5 mei werd er namelijk gevochten... op Texel.


17C - Het Einde van Bram Grisnigt

Luister  

Goeie Ouwe  /  31-01-2022

Het derde en laatste deel van het verhaal van Bram Grisnigt is zo zenuwslopend als de cliffhanger van de vorige keer al deed vermoeden. Hoe lang zal hij nu nog kunnen overleven?


17B - Grisnigt... Bram Grisnigt: Spion

Luister  

Goeie Ouwe  /  28-01-2022

In deel twee van het verhaal van Bram Grisnigt vertelt Remy over zijn tijd als spion in bezet Nederland. (Die van Bram. Niet van Remy)


17A - Bram Grisnigt: Engelandvaarder met een Omweg

Luister  

Goeie Ouwe  /  24-01-2022

De zogenaamde Engelandvaarders ontsnapten tijdens WO2 uit bezet Nederland om te gaan vechten voor de geallieerden. De 18-jarige Bram Grisnigt doet hetzelfde, maar dan wel met een omweg...


16 - De Harige Oorlog

Luister  

Goeie Ouwe  /  17-01-2022

Waarschijnlijke heb je, net als Tim en Sjors, nog nooit gehoord van de Harige Oorlog. Da's deels omdat hij is ondergesneeuwd door de Tachtigjarige Oorlog. Maar ook omdat ie hartstikke stompzinnig was.


15 - Mayhem: De Meest Metal Band Ooit

Luister  

Goeie Ouwe  /  10-01-2022

In de donkere dagen van januari brengen we jullie ons zwartste verhaal tot nu toe. Internationale correspondent Tim vertelt het (Noorse) verhaal van Mayhem. Een band die niet alleen black metal speelde, maar het ook ging léven. LET OP: Dit verhaal heeft een aantal vrij gruwelijke passages. Heb je G...


14 - Johnny de Droog: Dodelijk Verzetsman

Luister  

Goeie Ouwe  /  03-01-2022

Goeie Ouwe brengt je deze week het verhaal van Johnny de Droog: een van de grootste namen in onze vaderlandse verzetsgeschiedenis. Een ware thriller van Hollandse bodem.


13 - Joseph "Menthol" Sylvester: Rasondernemer

Luister  

Goeie Ouwe  /  27-12-2021

Als een van de eerste zwarte mensen in Nederland krijgt Joseph Sylvester te maken met Hollands racisme in zijn meest embryonale vorm. Hoe hij daarmee omgaat zal je verassen.


12 - De Tornado Van Borculo - Goed Oudje

Luister  

Goeie Ouwe  /  20-12-2021

Altijd al eens afgevraagd hoe het zou zijn als Nederland werd getroffen door een tornado? In deze korte aflevering (Goed Oudje) vertelt Remy ons over de Stormramp van 1925.


11B - Roar: De Gevaarlijkste Film Ooit Gemaakt

Luister  

Goeie Ouwe  /  13-12-2021

Na jaren van pre-productie kan het filmen dan eindelijk beginnen. Dat kan alleen maar goed gaan…


11A - Lions, Lions and More Lions: Een Ontzettend Slecht Idee voor een Film

Luister  

Goeie Ouwe  /  06-12-2021

Tim neemt het roer over en vertelt het verhaal van Noel Marshall en de gevaarlijkste film ooit gemaakt. Een Amerikaans verhaal met bijrollen voor twee Bekende Nederlanders.


10 - Kettingberen: Over Koelies en Kolonialisme

Luister  

Goeie Ouwe  /  29-11-2021

In dit verhaal uit ons koloniale verleden leren we de term “kettingberen”. Iets waar je op school niks over hoort. Iets waar maar weinig over is geschreven. Waarom, dat leren Sjors en Tim in dit Zwarte verhaal.


9 - Truus van Zuiden: Overleven in Bezet Nederland

Luister  

Goeie Ouwe  /  22-11-2021

Zoals zovelen moest Truus van Zuiden tijdens de oorlog onderduiken. Alleen Remy weet of ze die uiteindelijk overleeft. Trigger warning: Vanaf 1u43m volgt er een vrij heftig relaas uit de Holocaust.


8 - Barend Fockesz: De Postbode die een Legende Werd

Luister  

Goeie Ouwe  /  15-11-2021

Barend Fockesz zou nooit geloven dat we het 350 jaar later nog steeds over hem hebben. Ook omdat hij inmiddels bekend staat onder een hele andere naam. Wat die is, dat hoor je pas helemaal aan het eind van deze aflevering.


7 - Project X Haren: De Facebook-Rel

Luister  

Goeie Ouwe  /  08-11-2021

De meeste mensen kunnen zich de puinhoop in Haren nog wel herinneren. Maar ze weten vaak niet hoe het zo verschrikkelijk uit de hand heeft kunnen lopen. Noch de rol van DJ Timur daarbij. Gelukkig hebben we Goeie Ouwe.


6 - Chin. Ind. Rest.: De Opkomst van een Oer-Hollands Fenomeen

Luister  

Goeie Ouwe  /  01-11-2021

In dit Goed Oudje vertelt Remy hoe de eerste Chinezen naar Nederland kwamen, en een oerhollands fenomeen ontstond.


5 - Maria "Goeie Mie" Swanenburg: Kok met een Body Count

Luister  

Goeie Ouwe  /  25-10-2021

Luisteraars opgepast! Dit is ons Zwartste verhaal tot nu toe. Wellicht geen goed punt om aan deze podcast te beginnen. Het leven in een arme wijk in Leiden in de 19de eeuw was bijzonder zwaar. Vele mensen vonden er een vroegtijdige dood. Misschien wel iets téveel...


4B - Geert Jan Jansen: De Man die Niet Karel Appel Was

Luister  

Goeie Ouwe  /  18-10-2021

Geert Jan Jansen blijft vertrouwen op zijn succesformule van artistiek talent en dom geluk. Maar geluk houdt een keer op...


4A - Geert Jan Jansen: Onvervalst Talent

Luister  

Goeie Ouwe  /  11-10-2021

Remy, Tim en Sjors bespreken Geert Jan Jansen: de man die niet Karel Appel was.


3 - De Paling Rellen in de Jordaan

Luister  

Goeie Ouwe  /  04-10-2021

In 1886 vielen er tientallen doden na een potje oud-Hollands palingtrekken. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? (En wat is in godesnaam palingtrekken?) Je hoort het hier.


2B - Mata Hari: Margaretha de Meesterspion

Luister  

Goeie Ouwe  /  27-09-2021

In deel twee van het onvergetelijke verhaal van Margaretha Zelle breekt er oorlog uit. En vindt onze Margaretha een bijbaan...


2A - Mata Hari: Femme Fatale uit Friesland

Luister  

Goeie Ouwe  /  20-09-2021

Hoe een meisje uit Friesland een van de beroemdste Nederlanders ooit werd. (dan wel een represailleschepsel met een bedorven ploertennatuur, als je ‘t haar man vroeg) Tim herkent haar pas in de 73ste minuut. Doe jij ‘t beter?


1 - Den Helders Deadliest Catch

Luister  

Goeie Ouwe  /  06-09-2021

Remy en Tim bespreken een hele slechte dag in (toen nog) vissersstad Den Helder.