Goudmijn vol verhalen

Goudmijn vol verhalen

Maatschappij & Cultuur  |  31 afleveringen

In deze podcast dalen we af in een goudmijn vol verhalen om daar waargebeurde, en door de mensen zelf vertelde verhalen op te graven. Verhalen over mooie momenten, droevige ontwikkelingen, hilarische of betekenisvolle gebeurtenissen in een mensenleven. Goudmijn vol verhalen is een selectie van verhalen die Heleen Hummelen tussen 2010 en 2015 maakte voor het Radioprogramma Goudmijn van de KRO-NCRV. Samenstelling en montage: Heleen Hummelen, eindredactie: Josephine Hoogland, gids: Stefan Stasse, schatbewaarder: Jacques van Aelst, steun en toeverlaten: Margot Maas en Coen Snijder, beeld: Emile Weisz, mix: Jan de Wit. Met dank aan alle geïnterviewden.

Verras mij  


#30 - Een spektakel

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  31-12-2021

Joanika en gelauwerd tekenaar Børge Ring bewonen een prachtige oude boerderij. Op een avond is er brand in de schoorsteen. Ze moeten alle tekeningen, boeken en prijzen van Børge achterlaten en naar buiten. Een verhaal over dat alles goed is zoals het is & Albèrt: even in het leuke winkeltje van e...


#29 - Tuindorp Oostzaan

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  31-12-2021

In Tuindorp Oostzaan breekt de dijk door. Diny en Els moeten zo snel als ze kunnen weg. Hun moeder is in verwachting, dat gaat dus allemaal niet zo snel. Hun broer wil niet zonder zijn hondje vertrekken en Els niet zonder haar pop. Een verhaal over een versnipperde familie


#28 - De Zwitserse Garde

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  24-12-2021

Gaëlle kijkt een Zwitserse gardist recht in zijn blauwgroene ogen. Het valt niet te ontkennen; hij kijkt terug, ook al mag hij dat eigenlijk niet. Het is het begin van een zoektocht. Een verhaal over een vonk


#27 - Harmelen 8 januari 1962

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  24-12-2021

Roel heeft het treinkaartje van 8 januari 1962 nog. Die treinreis maakte hij elke week; op maandag van Hoogeveen naar Rotterdam en op vrijdagmiddag weer terug. Alleen, op 8 januari 1962 gaat het mis. Een verhaal over het wrange gevoel van geluk hebben.


#26 - Mevrouw Biermans

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  17-12-2021

Na een heerlijke jeugd in de natuur van Indonesië komt Dinkie in een hel terecht. Met haar broertje, moeder en grootmoeder zit ze in een Jappenkamp. Een verhaal over overleven. 


#25 - Een vreemd meisje

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  17-12-2021

Of Tineke nu en leuk meisje is of niet, dat maakt niet uit; ze heeft hulp nodig. Een verhaal over ziende blind zijn.


#24 - Op de tennisclub

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  10-12-2021

Vrienden die al jaren met elkaar tennissen moeten wat voor elkaar over hebben. Ook als de één wel van knoflook houdt en de ander niet. Een verhaal over vriendschap.


#23 - Achterblijvers

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  10-12-2021

Een gezin met drie zoons. Tom is de jongste, er zit 15 jaar tussen hem en de andere twee. Als het oorlog is gaan de twee oudsten, net als hun vader, het verzet in. Een verhaal over achterblijven en wachten.


#22 - Spandoeken

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  03-12-2021

Je grote liefde vinden als je tegen de vijftig loopt is iets om groots te vieren. Een verhaal over het niet zomaar voorbij laten gaan van belangrijke momenten 


#21 - Een kind in je eentje

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  03-12-2021

Het is 1967 en Nettie wil niet trouwen met de vader van haar ongeboren kind. Maar dat is ondenkbaar en fout, vindt iedereen, dat kan gewoon niet! Een verhaal over een dwingende tijdgeest.


#20 - Alleen in San Francisco

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  26-11-2021

Tomaten, sinaasappels en appels plukken op een boerderij in de buurt van San Francisco; Yvonne heeft net eindexamen gedaan en voelt zich vrij om te doen wat ze wil. Tot ze niet meer weg komt. Een verhaal over betrouwbare en onbetrouwbare mensen. & Een echtemannenkapper: een verhaal over de ‘womans...


#19 - Een eenvrouwsbedrijf

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  26-11-2021

Jet heeft een idee. Mensen vinden het misschien een vreemd idee, maar dat maakt niet uit! Een verhaal over de wereld die voor je open ligt als je geen groot ego hebt.


#18 - Sovjetsoldaten

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  19-11-2021

Remco loopt over een begraafplaats vol graven van onbekende soldaten. Dat kan niet, vindt hij. Deze soldaten hebben een naam. Een verhaal over het tot leven brengen van de doden.


#17 - Kerst in New York

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  19-11-2021

Linde is zeventien als ze met haar moeder naar New York gaat om daar Kerst te vieren. Een heel avontuur voor een zeventien jarig meisje. Een verhaal over heldhaftigheid.


#16 - In 1 seconde

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  12-11-2021

Carolien is uitvaart verzorgster ze houdt van haar werk, maar sommige dingen wennen  niet. Een verhaal over hoe je herinneringen kunt maken als die er niet zijn.


#15 - De Busreis

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  12-11-2021

Het is 1960. Er rijdt een klein autootje achter de bus waarin Aad zit. Hij is op vakantie en maakt lol met zijn reisgenoten; over dat autootje én over de bestuurster. Een verhaal over een bijzondere reis. En Konijnen. Lekker eten is altijd bij de hand, als je Boon heet. Een verhaal over barrels en...


#14 - Een verjaardag

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  05-11-2021

Het is 1992 en de familie Mars viert een verjaardag. Tot een vliegtuig met donderend geraas uit de lucht valt. Een verhaal over een familie en een ramp bij hun om de hoek.


#13 - Een iPhone

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  05-11-2021

Tom is student in Amsterdam. Op een avond vindt hij na een feestje een iPhone. Een verhaal over hoe je je onschuld kunt verliezen. En Teer: Avonturen op Texel lopen niet altijd helemaal goed af als je Boon heet. Een verhaal over barrels en teer


#12 - Mijn moeder

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  29-10-2021

De moeder van Clea was er wel en niet voor haar. Todat ze verandert en meer moeder is dan ze ooit was. Een verhaal over het moederschap en hoe de rollen kunnen wisselen.


#11 - Motorvakantie

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  29-10-2021

Dirk is politieman en heeft veel vakantiedagen opgespaard. Hij gaat op motorvakantie, met zijn Maria achterop. Het is allemaal heerlijk, tot de verdwijning van een tasje. Een verhaal over wat er gebeurt als je een politieman besteelt.


#10 - Een leugen

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  22-10-2021

Erika heeft een vol leven met werk, een huis, een man en twee kinderen. Totdat ze kleine haarscheurtjes ontdekt in haar heel gewone bestaan. Een verhaal over hoe onwerkelijk de werkelijkheid kan zijn.


#9 - Brand 

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  22-10-2021

Jetty is net student-af. Ze woont hoog in een oud pand en nodigt haar vriendinnen uit de trap op te stommelen en samen boerenkoolstampot te eten. Een verhaal over wat je doet als de nood aan de man is.


#8 - De redding & Vuurpijl

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  22-10-2021

Marco staat voor de deur van een afkickkliniek in Den Haag. Maar hij wordt niet binnen gelaten. Een verhaal over hoe je eerst je eigendunk moet laten varen voor je kunt veranderen. En Vuurpijl. Op Texel maak je altijd wat mee, als je Boon heet. Een verhaal over twee barrels en een vuurpijl.


#7 - Beer 

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  22-10-2021

Marga heeft een man en drie puberzonen. Het kan haar soms wat teveel worden, al die mannen om haar heen. Misschien wordt ze ook niet helemaal op waarde geschat. Tot die beer dan…. Een verhaal over een beer op je weg.


#6 - De Sarphatistraat

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  22-10-2021

Een oud huis aan de Sarphatistraat in Amsterdam. Er kleeft iets aan dat huis. Een geschiedenis houdt zich verborgen, hoe goed er ook gezocht wordt. Een verhaal over muren die gaan praten.


#5 - Single

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  22-10-2021

Jacobien is single en het is duidelijk dat ze dat ook blijft, dat weet ze zeker. Maar zo definitief blijkt het toch niet helemaal. Een verhaal over dat je nooit nooit moet zeggen.


#4 - Broers 

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  22-10-2021

Op het noordelijkste puntje van Texel wonen twee broers. Er zou niets van ze terechtkomen, was de voorspelling. Een verhaal, verteld tussen de honden, bij het vuur en met een goeie slok jenever bij de hand.


#3 - Een splinter

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  22-10-2021

Een splinter in een vinger die een beetje ontstoken raakt, en wat er dan voor idiote gebeurtenissen volgen, waar je niet echt meer om kunt lachen. Een verhaal over hoe je bijna over het randje van het leven kunt kieperen.


#2 - Toen Esther in de klas kwam

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  22-10-2021

Twee vriendinnen. De één is afhankelijk van de ander, of is het andersom? Misschien zijn ze nét iets te veel elkaars steun en toeverlaat. Een verhaal over een vriendschap.


#1 - De dokter

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  22-10-2021

Een plattelandsdokter doet in het begin van zijn praktijk meteen een ervaring op die hij de rest van zijn leven meeneemt. Een verhaal over doortastend optreden van een dokter, een vader en een moeder.


Trailer: Goudmijn vol verhalen

Luister  

Goudmijn vol verhalen  /  13-10-2021

In deze podcast dalen we af in een goudmijn vol verhalen om daar waargebeurde, en door de mensen zelf vertelde verhalen op te graven. Verhalen over mooie momenten, droevige ontwikkelingen, hilarische of betekenisvolle gebeurtenissen in een mensenleven. Goudmijn vol verhalen is een selectie van verha...