Guestlist

Guestlist

Muziek  |  17 afleveringen

In de maandelijkse podcast Guestlist krijg je te horen wat er leeft achter de iconische gevel en imposante programmatie van concertzaal Ancienne Belgique.

Verras mij  


#16 - Hoe haalbaar is duurzaam touren? (Met Aurora en Mathias Cobbaut)

Luister  

Guestlist  /  09-11-2022

In tijden van energiecrisis en klimaatopwarming lijkt deze vraag relevanter dan ooit, want ook touren heeft een impact op het klimaat.  De Noorse electropop-artieste Aurora, onlangs nog te zien in een uitverkochte AB, heeft een uitgesproken mening over het thema en zet zich al jaren actief in voor...


#15 - Goed folk: hoe staat het met de folkscene in Vlaanderen? (met Laïs en Bavo Vanden Broeck van Dranouter Festival)

Luister  

Guestlist  /  18-10-2022

Na een release-pauze van meer dan 8 jaar bracht Laïs een nieuwe plaat uit en stonden ze eindelijk nog eens op het podium van de AB. Maar waar liggen de roots van Nathalie Delcroix en Jorunn Bauweraerts? Rik De Bruycker praat met hen over de folkstages in Gooik, de Vlaamse folkboom rond de eeuwwisse...


#14 - Harde beats, synths & rookbommen: een duik in de erfenis van Front 242 (Met Patrick Codenys, Jeroen De Pessemier en Chibi Ichigo)

Luister  

Guestlist  /  08-06-2022

Front 242 viert dit jaar haar 40e verjaardag in de AB. Als uitvinders van de EBM zijn ze één van de meest invloedrijke acts uit onze Belpop geschiedenis. Patrick Codenys en Rik De Bruycker praten over muzikale revoluties, de aantrekkingskracht van de synth, integriteit, rookbommen en de toekomst v...


#13 - Hoe hard gaat het met de Belgische metal? (Met Franky De Smet-Van Damme, Iris Goessens, Thomas Michiels en Vincent Loozen)

Luister  

Guestlist  /  12-05-2022

Live vanop het DS Podcastfestival in Oostende. Vincent Loozen schreef met "Crash! Bang! Wallop!" een boek over de metal pioniers van de lage landen. We komen te weten waarom Metallica ons land een warm hart toedraagt en wat het belang van België is in de geschiedenis van de Europese metal. En Rik D...


#12 - BRDCST Special: Komt de meest vernieuwende muziek van het moment uit Afrika? (Met DJ Marcelle en Arlen Dilsizian)

Luister  

Guestlist  /  20-04-2022

De spannendste beats komen tegenwoordig niet uit het Westen, maar uit Oeganda. Daar runt Arlen Dilsizian samen met Derek Debru sinds 2016 Nyege Nyege: een label, festival en residentieplek voor outsidermuziek uit Oost-Afrika. De Nederlandse DJ Marcelle is de enige buitenlandse resident dj op het Nye...


#11 - Is EMO terug van nooit weggeweest en groter dan ooit? (Met Eppo Janssen, Femke Fatale, Kleine Crack en Benjamin Beutels)

Luister  

Guestlist  /  09-03-2022

Van jaren '00-nostalgie over Olivia Rodrigo tot het nieuwe festival 'When We Were Young', de emo-revival is een feit. Wat begon in de jaren ‘80 als een undergroundbeweging binnen de hardcore punk, scheurt nu door de hitlijsten en infecteert de popmuziek als een vers virus.


#10 - Hoe overleef je als artiest in de Belgische underground? (Met Victor De Roo, Dushime en Jan Pauly)

Luister  

Guestlist  /  03-02-2022

Of ze nu rock, punk, hiphop, slam poetry of avant-garde brengen, sommige artiesten kiezen er heel bewust voor om niet mee te draaien in de mainstream. Hoe verdienen ze daar hun brood mee? We vragen het aan synthwave-producer Victor De Roo, muzikante/performer Dushime en Jan Pauly, hoofd van de kenni...


#9 - Hoe relevant is de Belgische hiphop anno 2022? (met Flip Kowlier, Marianne Cattoir & Chuki Beats)

Luister  

Guestlist  /  11-01-2022

Chuki Beats en Marianne Cattoir hebben het samen over het niveau van de Belgische scene, doorbreken in het buitenland en de verschuiving van rapper naar producer. Flip Kowlier praat met ons over hip hop in de jaren '90, beef met ABN en uurwerken verzamelen met Zwangere Guy.


#8 - De terugkeer van de 90‘s rave sound

Luister  

Guestlist  /  24-11-2021

Voorheen afgezworen subgenres als gabber, hardcore en trance worden nu als credible aanzien door hippe collectieven als Burenhinder of grote namen als The Subs. Hoe dat komt? We vroegen het aan Yves Deruyter, boegbeeld van het invloedrijke Bonzaï label en maker van classics als "The Rebel" en "The...


#7 - Is zingen in het Nederlands hipper dan ooit?

Luister  

Guestlist  /  12-10-2021

We vroegen het aan Frank Vander linden die in 2022 dertig jaar De Mens mag vieren. Hij heeft het o.a. over kleinkunst, het belang van Arbeid Adelt!, goede liedjesteksten en de gouden generatie uit de jaren ‘90 met Noordkaap, Gorki en De Mens.  De Nederlandse Froukje brak vreemd genoeg door in een...


#6 - AB en opera, hedendaagse dans & theater

Luister  

Guestlist  /  08-09-2021

Wat leeft er in september 2021 achter de schermen van AB? Rik De Bruycker praat met choreograaf Wim Vandekeybus, sopraan Astrid Stockman en contrabassist Pieter-Jan Vanassche over genreoverschrijdende voorstellingen.


#5 – The new wave of new wave

Luister  

Guestlist  /  31-05-2021

Wat leeft er in juni 2021 achter de schermen van AB? Is new wave weer terug of nooit weggeweest? Vleermuis Rik De Bruycker praat met Marcel Vanthilt en Whispering Sons over toen en nu.


#4 - Muziek en queer-cultuur

Luister  

Guestlist  /  04-05-2021

Wat leeft er in mei 2021 achter de schermen van AB? In het kader van The Belgian Pride praat Rik De Bruycker met Hendrik Wittock van Vice en Jessica Gysel van Mothers & Daughters over de band tussen popmuziek en genderexpressie.


#3 - De toekomst van muziek & gaming

Luister  

Guestlist  /  07-04-2021

Wat leeft er in april 2021 achter de schermen van AB? In deze aflevering praat Rik met Eva Mundorff (Studio Brussel Gamelab) en Wim Reygaert (OISOI) over de toekomst van muziek & gaming. 


#2 - Black History Month

Luister  

Guestlist  /  03-03-2021

Wat leeft er in maart 2021 achter de schermen van AB? In deze aflevering duikt Rik in het thema van Black History Month, samen met co-host Mohamed Barrie en gasten Jana Tricot en K1D.


#1 - De polsslag van de Belgische jazz

Luister  

Guestlist  /  02-02-2021

Wat leeft er in februari 2021 achter de schermen van AB? In de eerste aflevering checken guests als Lefto en Mattias De Craene de polsslag van een opwindende Belgische jazz scene. 


Guestlist - teaser

Luister  

Guestlist  /  29-01-2021

In Guestlist krijg je te horen wat er leeft achter de iconische gevel en imposante programmatie van Ancienne Belgique.