Het Koffiecollege
Kunst | 37 afleveringen
In Het Koffiecollege delen Joost Leopold (koffie-expert en -trainer) en Bregje Deben (Duurzaamheidsspecialist en schrijver van De Prijs van Mijn Koffie), hun kennis over koffie. Ze leren je hoe jij het beste uit jouw koffiebonen kan halen.
Heb je al veel geleerd van de podcast en zou je ons daarom financieel willen steunen, dan kan dat. Je kan eenmalig of maandelijks een (kleine) bijdrage overmaken via: https://petje.af/hetkoffiecollege. Wanneer je ons steunt krijg je toegang tot nog meer exclusieve informatie en ontvang je nog een verrassing. Alvast super bedankt!
Deze podcast is een productie van De Koffieschool - www.koffieschool.nl
Aan de podcast werken mee:
Host: Joost Leopold & Bregje Deben
Muziek en geluiden: Jonas Leopold
Stemmen: Melanie Pouw en Mees Wolterbeek
Ontwerp logo's: Remco Bijl van Studio1voud
Duurzaamheid | Carbon Handel
LuisterHet Koffiecollege / 08-12-2023
Hoe kan je als koffiebedrijf jouw laatste restje noodzakelijke CO2 uitstoot compenseren? En hoe kan een koffieboer net even wat extra geld verdienen met de opname van CO2 op diens koffiegaard? Wat is een CRU? Over deze vragen spreekt Bregje met Isabel van Bemmelen van ACORN-Rabobank. https://acorn....
Duurzaamheid | CO2
LuisterHet Koffiecollege / 17-11-2023
In deze eerste van de reeks duurzaamheidsafleveringen gaan we in op de vraag hoe het zit met de CO2 uitstoot in de koffieketen. Waarom ontbossing zo'n grote bedreiging is en wat we eraan kunnen doen?Bregje interviewt hiervoor Sander Reuderink van Carble. Hij houdt zich bezig met de meting en analyse...
De smaak van koffie Deel 4
LuisterHet Koffiecollege / 28-07-2023
In deze laatste van dit vierluik over smaak gaat het over extractie. Hoe haal je de lekkere smaken weer uit de koffie? Hoe zet je de koffie dat deze niet te bitter, niet te zuur maar net goed is? Huiswerk:Benodigdheden:- Koffie- Koffiemolen- Water - WeegschaalZet twee kopjes koffie. Eentje net iet...
De smaak van koffie Deel 3
LuisterHet Koffiecollege / 14-07-2023
Op een pakje koffie staat wel eens een smaakomschrijving. Bijvoorbeeld: deze koffie smaakt naar chocolade, amandelen en kers. Hoe bepaald de brander deze smaak en welke smaken kan je allemaal terugvinden in koffie? Joost verteld je alles over de smaken in koffie en leert je hoe je een smaakwiel of s...
De smaak van koffie Deel 2
LuisterHet Koffiecollege / 29-06-2023
Hoe komt het dat iedere boon zo verschillend kan smaken? Joost legt in deze aflevering uit hoe de koffie aan zijn smaak komt. Welke invloeden hebben de omgeving op smaak en hoe kan je aan een pak koffie zien hoe je koffie gaat smaken. Huiswerk:Haal een pak koffie van je koffiespeciaalzaak. Het lief...
De smaak van koffie deel 1
LuisterHet Koffiecollege / 15-06-2023
Het is tijd voor wat verdieping. In de volgende serie gaan we een aantal afleveringen wat dieper in op bepaalde onderwerpen. Te beginnen bij "Smaak". Hoe werkt smaak? Welke smaken herkennen we in koffie? Hoe komen die smaken in de boon en hoe halen we ze er weer uit.En let op! bij iedere aflevering...
Gastcollege - Hester Syoum-Westerveld deel 2
LuisterHet Koffiecollege / 25-05-2023
Hester Syoum is opgegroeid in Achterhoek. In 2014 vertrekt ze voor stage vanuit de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening naar Ethiopië. Enkele jaren later verscheen ze bij ons in het klaslokaal. Samen met haar Ethiopische echtgenoot Dawit erft ze de koffieboerderij van de Opa van Dawit. Maar...
Gastcollege - Hester Syoum-Westerveld deel 1
LuisterHet Koffiecollege / 25-05-2023
Hester Syoum is opgegroeid in Achterhoek. In 2014 vertrekt ze voor stage vanuit de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening naar Ethiopië. Enkele jaren later verscheen ze bij ons in het klaslokaal. Samen met haar Ethiopische echtgenoot Dawit erft ze de koffieboerderij van de Opa van Dawit. Maar...
Gastcollege - Barend Boot deel 1
LuisterHet Koffiecollege / 18-05-2023
De koffiecarriere van Joost begon in 2004 bij Boot Koffie. Zijn leermeester Barend Boot leerde hem alle kneepjes van het vak. In dit tweeluik interviewt Joost Barend over zijn jeugd, zijn ambities, zijn activisme, zijn bedrijf en zijn dromen. Met dank aan Barend Boot van Boot Koffiewww.bootkoffie.n...
Gastcollege - Barend Boot deel 2
LuisterHet Koffiecollege / 18-05-2023
De koffiecarriere van Joost begon in 2004 bij Boot Koffie. Zijn leermeester Barend Boot leerde hem alle kneepjes van het vak. In dit tweeluik interviewt Joost Barend over zijn jeugd, zijn ambities, zijn activisme, zijn bedrijf en zijn dromen. Met dank aan Barend Boot van Boot Koffiewww.bootkoffie.n...
Gastcollege - Rene van der Veen
LuisterHet Koffiecollege / 12-05-2023
Rene van der Veen is vast gast en zuivelpartner van de Koffieschool. Ook is hij de stem achter "bedankt voor de tip!" op ons youtubekanaal The Coffee School.Joost gaat met Rene in gesprek over de verleden, heden en toekomst...www.zuivelrijck.nl
Kenya
LuisterHet Koffiecollege / 01-07-2022
Mijn moeder was dol op Merell Streep. Met de film Out of Africa maakte ik dan ook kennis met de wereld van de koffieplantage in Kenya. 30 jaar later bezochten wij, Joost en Bregje, zelf dit land met de prachtige koffiegebieden en mooie mensen. Een reis om nooit te vergeten. Met muziek van stichting...
Peru
LuisterHet Koffiecollege / 29-03-2022
Heb je wel eens koffie uit Peru gedronken? Je hoort het niet vaak. Toch is het een zeer veelbelovend koffieland met een eeuwenoude traditionele koffiecultuur. Joost en Bregje nemen je mee op reis naar het land van de Inca's. De koffie die we bespreken is:https://vivaclandestino.com
Costa Rica
LuisterHet Koffiecollege / 03-01-2022
Costa Rica, de rijke kust. Een land rijk aan natuur maar ook een land waar heerlijke koffie vandaan komt. Wat is er zo bijzonder aan deze koffie. En waarom moet jij deze koffie eens proberen. Joost en Bregje leggen het uit. De koffie die we in deze uitzending proeven is van Single Estate Coffee: ht...
Indonesië
LuisterHet Koffiecollege / 14-12-2021
In de 17de eeuw brachten de Nederlandse VOC handelaren de koffie naar Indonesië. En hier heeft Nederland veel profijt van gehad. Bregje neemt je mee naar dit verleden waar we helaas ook niet heel erg trots op kunnen zijn. Waar we wel heel blij mee zijn is de koffie. Joost vertelt vanalles over de s...
Brazilië
LuisterHet Koffiecollege / 16-11-2021
Vandaag nemen Joost en Bregje je mee naar Brazilië, het hoogstproducerende koffieland ter wereld. Hoe is dit koffie imperium zo groot geworden, welke smaak kan je herkennen in de koffie en welke uitdagingen heeft het land op dit moment?Met medewerking van Bruno de Souza | Fazenda Esperanca Muziek:...
Ethiopie
LuisterHet Koffiecollege / 19-10-2021
In het derde seizoen van het Koffiecollege nemen Joost en Bregje je mee op reis langs alle koffie producerende landen. En dan starten we in Ethiopië, de bakermat van de koffie. Bronnen:James Hoffman – The World Atlas of Coffee Wikipedia https://perfectdailygrind.com/2020/10/what-is-the-ethiopian...
Trailer | Het Koffiecollege - de horeca-editie
LuisterHet Koffiecollege / 22-07-2021
Werk je in de horeca, of zou je als Barista aan de slag willen gaan luister dan ook naar het Koffiecollege - De Horeca. Hierin behandelen we diverse onderwerpen die relevant zijn voor de professionele Barista. Ook interviewen we mensen uit het vak.
De melkkan
LuisterHet Koffiecollege / 20-07-2021
Bij het opschuimen van je melk kan je verschillende soorten melkkannen gebruiken, groot, klein, met spitse tuit, met bolle tuit etc.. Welke kan past het best bij jou en welke keuze is het meest duurzaam. Joost en Bregje bespreken dit onderwerp in de laatste aflevering van dit seizoen. Info over de...
Filter papier
LuisterHet Koffiecollege / 13-07-2021
Wie koffie zet met een filterapparaat koopt vaak zijn koffiefilters in de supermarkt. Veelal zijn dit bruine koffiefilters, immers deze zijn het meest duurzaam. Maar is dat ook zo? En wat doet deze bruine kleur met de smaak. Joost legt het uit. De koffie in de koffierecensie: 50 | 50 koffie van Het...
Koffievariëteiten
LuisterHet Koffiecollege / 06-07-2021
Op je pakje koffie staat vermeld dat jouw koffie afkomstig is van een Catuai of een Bourbon plant. Koffie kent vele gezichten en variëteiten. Waar komen deze vandaan en waar kan je ze terug vinden? Joost legt het uit.De koffie die we beoordelen in De Koffierecensie is:Bochica Koffie van Kinti Kof...
Specialty Coffee
LuisterHet Koffiecollege / 29-06-2021
Specialty Coffee... deze term ken je vast wel. Maar wat is er zo speciaal aan deze koffie? Wanneer mag een een koffie een Specialty noemen? Joost legt het uit. En daarbij beoordelen Joost en Bregje samen natuurlijk ook een specialty coffee:Congo (CPNCK Ngula) van Van Rossums KoffieWww.vanrossumskoff...
Cafeine
LuisterHet Koffiecollege / 22-06-2021
Vaak drinken we een kop koffie om wakker te worden of om er een kick van te krijgen.. Deze kick wordt veroorzaakt door cafeïne. Maa wat doet cafeïne eigenlijk in koffie en uit welke drank pept jou het beste op. Joost en Bregje spreken hierover in aflevering 5 van Het Koffiecollege. De koffierecen...
Visite
LuisterHet Koffiecollege / 15-06-2021
Het kan weer, je vrienden en familie kunnen weer op visite komen. En dan komen ze natuurlijk het liefst op de koffie. Want jij hebt net zo'n mooi apparaat aangeschaft. Inmiddels weet je wel hoe je een espresso of cappuccino moet maken. Maar hoe zit dat met een grotere multibestelling. Wat doe je eer...
Flush
LuisterHet Koffiecollege / 08-06-2021
Een espressomachine is geen goedkope aanschaf. We willen er dan natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Als je wilt dat jouw apparaat zo lang mogelijk super koffie maakt, dan is het heel belangrijk dat je deze goed schoon houdt. Joost geeft hiervoor wat goede tips. De koffie die we beoordel...
Ijskoffie
LuisterHet Koffiecollege / 01-06-2021
Omdat het nu eindelijk lekker weer aan het worden is gaan wij ons verdiepen in de zomerkoffie, de Ijskoffie. Op welke manieren kan je deze allemaal bereiden? Ook recenseren we een toepasselijke koffie: Sunny Side Up van About Coffee and TeaMeer informatie over de koffie: www.aboutcoffeeandtea.nlEn w...
The Godshot
LuisterHet Koffiecollege / 24-05-2021
Wel eens gehoord van The Godshot, dé perfecte espresso! Wat maakt een espresso nou een perfecte espresso? Is het de machine, de koffie, de Barista of toch iets anders...?Verder recenseren vanaf dit seizoen ook wekelijks een koffie. Dit keer is dit koffie van Buizerd en Saars uit België. We beoorde...
De Melk en de kruk
LuisterHet Koffiecollege / 13-04-2021
Naast de zwarte koffie is de cappuccino toch wel de meest favoriete koffiedrank. Welke melk moet je hiervoor gebruiken. Joost geeft hier uitleg over. Bregje vat nog even alle uitdagingen van de koffiesector samen aan de hand van de melkkruk met drie poten.
Watergolven
LuisterHet Koffiecollege / 06-04-2021
Een espresso bestaat voor 90% uit water. Het is dan ook zeker niet onbelangrijk om na te denken welk water je voor je koffie gebruikt. Joost geeft je tips. De koffieconsumptie is weer te geven in 5 golfbewegingen. Wat zijn deze bewegingen. Bregje legt het uit.
Proef het verschil
LuisterHet Koffiecollege / 30-03-2021
Over smaak valt niet te twisten, of toch wel? Joost legt uit hoe het zit met de smaken in de koffie. Bregje gaat nog even in op de koffiehandel. Want wat maakt het verschil tussen Direkte handel of handel via de reguliere kanalen?
Verse handel
LuisterHet Koffiecollege / 23-03-2021
Kunnen koffiebonen eigenlijk bederven? En hoe houd je ze vers? Joost legt het uit. Bregje spreekt in deze aflevering misschien wel over de grootste uitdaging in de koffiesector, deze van de lage koffieprijzen. Hoe kan het toch dat de koffieboeren zo weinig betaald krijgen? En kunnen we daar niet wat...
Een nieuwe generatie
LuisterHet Koffiecollege / 16-03-2021
Bij het overlijden van haar Oma erfde Bregje en oude koffiemolen. Is deze nog te gebruiken. Of is het beter om een nieuwe aan te schaffen en welke dan? De jonge koffieboeren erven de bedrijven van hun ouders. Maar is het wel zinvol om deze te onderhouden met alle uitdagingen waar ze voor staan?
Schone en eerlijke koffie?
LuisterHet Koffiecollege / 09-03-2021
Op je koffieverpakking valt vaak heel veel informatie te vinden over de koffie. Bijvoorbeeld dat het gewassen koffie betreft. Is deze dan extra schoon? Soms tref je ook een duurzaamheidslogo aan. Wat betekenen deze logo's eigenlijk? In deze aflevering leggen Joost en Bregje het uit.
Keuze- en klimaatstress
LuisterHet Koffiecollege / 02-03-2021
Wij krijgen vaak de vraag: welke koffie zou je me aanbevelen en waar kan ik die kopen? Op het eerste kunnen we je geen antwoord geven, dat is immers een kwestie van smaak. Maar Joost kan je wel op weg helpen. En als je dan een keuze hebt gemaakt kan hij je ook vertellen waar je die lekkere koffie da...
Filters & Flappen
LuisterHet Koffiecollege / 23-02-2021
Heb je geen espressoapparaat maar wil je wel lekkere koffie, dan is filterkoffie zeker geen slecht alternatief. Joost legt uit welke zetmethodes er te vinden zijn en wat je nodig hebt om een heerlijk kopje filterkoffie te zetten. En wil dan ook koffie drinken waar een eerlijke prijs voor is betaald...
En toen was er koffie...
LuisterHet Koffiecollege / 16-02-2021
In deze eerste aflevering van Het Koffiecollege helpt Joost je met het maken van de keuze voor jouw perfecte espressomachine. "Waar kan je allemaal op letten en wat mag het kosten? Bregje gaat terug in de tijd naar het moment waarop de koffie de wereld veroverde. Ze legt uit wat de relatie is tussen...
Het Koffiecollege - De Trailer
LuisterHet Koffiecollege / 02-02-2021
In Het Koffiecollege nemen Joost Leopold en Bregje Deben van de Koffieschool je mee in de wereld van de koffie en vertellen ze alles wat jij altijd al het willen weten over jouw favoriete drank.