Jong Talent

Jong Talent

Nieuws & Politiek  |  24 afleveringen

Kan zeewier de wereld redden? Heeft zingeving een plaats in onze ziekenhuizen? En hoe verging het de orka van Free Willy? Op deze - en tal van andere - vragen krijg je de komende maanden antwoorden in de nieuwe Knack-podcast Jong Talent. Elke maand leert een beloftevol persoon je een nieuwe wereld kennen. Iets bijleren op een luchtige manier? Dan is Jong Talent iets voor jou.

Verras mij  


Hoe herkent een COMPUTER HUMOR? | Jong Talent #6 [3/3]

Luister  

Jong Talent  /  31-10-2022

Thomas Winters (28) doctoreert over artificiële intelligentie (AI). AI werkt op zijn lachspieren. Dankzij betere taalmodellen lukt het de computer steeds beter om humor te maken. Hoe kan AI humor detecteren?


Hoe helpt een taalmodel COMPUTERHUMOR verbeteren? | Jong Talent #6 [2/3]

Luister  

Jong Talent  /  12-10-2022

Doet AI je soms lahcen? Steeds vaker zit ik luidop te lachen achter mijn laptop met moppen gegeneerd door AI, ja. Je kan AI best makkelijk specifieke soorten moppen leren. Ideaal zijn moppen met een bepaalde structuur zoals ‘Het is groen en het gaat van een berg? Een slawine.’Of je kan AI leren...


Hoe maakt een COMPUTER HUMOR? | Jong Talent #6 [1/3]

Luister  

Jong Talent  /  05-10-2022

Thomas Winters (28) doctoreert over artificiële intelligentie (AI). AI werkt op zijn lachspieren. Dankzij betere taalmodellen lukt het de computer steeds beter om humor te maken. Hoe maakt een computer humor?


Trailer COMPUTERHUMOR

Luister  

Jong Talent  /  04-10-2022

Kan iets zo menselijks als humor door computers worden geleerd?De combinatie humor en computers lijkt paradoxaal, maar met behulp van AI kunnen computers best goed moppen detecteren én generen. Zo speel ik improvisatietheater met de robot Alex die zelf meespeelt. Het is een chatbot voor improtheate...


Hoe onderzoek je CACAO met een deeltjesversneller? | Jong Talent #5 [3/3]

Luister  

Jong Talent  /  21-09-2022

Hester Blommaert (25) doet in Grenoble doctoraatsonderzoek naar cacao. De plant die ons chocolade levert, kan teveel cadmium bevatten en dat probeer Blommaert te vermijden. Waarom doe je dat onderzoek tussen de Alpen in Grenoble en niet waar er cacao groeit rond de evenaar? In Grenoble staat een syn...


Zit er giftig cadmium in CACAO? | Jong Talent #5 [2/3]

Luister  

Jong Talent  /  14-09-2022

Hester Blommaert (25) doet in Grenoble doctoraatsonderzoek naar cacao. De plant die ons chocolade levert, kan teveel cadmium bevatten en dat probeer Blommaert te vermijden. Wat onderzoekt u juist? Ik onderzoek hoe cadmium circuleert in cacaoplanten. Cadmium is een zwaar metaal, dat toxisch is voor m...


Hoe maak je chocolade van CACAO? | Jong Talent #5 [1/3]

Luister  

Jong Talent  /  07-09-2022

Hester Blommaert (25) doet in Grenoble doctoraatsonderzoek naar cacao. De plant die ons chocolade levert, kan teveel cadmium bevatten en dat probeer Blommaert te vermijden. Hoe maak je chocolade van een cacaoboom? In de vruchten van die boom zitten zaden, de zogenaamde cacaobonen. Na de oogst, worde...


Trailer CACAO

Luister  

Jong Talent  /  07-09-2022

Hester Blommaert (25) doet in Grenoble doctoraatsonderzoek naar cacao. De plant die ons chocolade levert, kan teveel cadmium bevatten en dat probeer Blommaert te vermijden.


Hoe speel je effectief het machtsspel in de TRILOOG? | Jong Talent #4 [3/3]

Luister  

Jong Talent  /  17-08-2022

Roderik De Turck (29) werkte als parlementair medewerker in het Europees Parlement. De weinig bekende trilogen voorbereiden en opvolgen was daarbij een belangrijk deel van de job. Hoe speel je effectief het machtsspel in de TRILOOG?


Hoe werkt het achterkamertje van de EU, de TRILOOG? | Jong Talent #4 [2/3]

Luister  

Jong Talent  /  10-08-2022

Roderik De Turck (29) werkte als parlementair medewerker in het Europees Parlement. De weinig bekende trilogen voorbereiden en opvolgen was daarbij een belangrijk deel van de job. Hoe werkt het achterkamertje van de EU, de TRILOOG?


Welke drie partners komen samen in de Europese TRILOOG? | Jong Talent #4 [1/3]

Luister  

Jong Talent  /  03-08-2022

Roderik De Turck (29) werkte als parlementair medewerker in het Europees Parlement. De weinig bekende trilogen voorbereiden en opvolgen was daarbij een belangrijk deel van de job. Welke drie partners komen samen in de Europese TRILOOG?


Trailer TRILOOG

Luister  

Jong Talent  /  29-07-2022

Roderik De Turck (29) werkte als parlementair medewerker in het Europees Parlement. De weinig bekende trilogen voorbereiden en opvolgen was daarbij een belangrijk deel van de job. Wat is zo'n triloog? En waarom kennen we deze cruciale vergadering binnen de Europese Unie niet?


Wat is het echte verhaal van de ORKA in Free Willy? | Jong Talent #3 [3/3]

Luister  

Jong Talent  /  20-07-2022

Tessa Bertels (31) is gepassioneerd door orka’s en bouwde er een encyclopedische kennis over op. Vooral de ambivalente relatie tussen mens en zeezoogdier houdt haar bezig. Wat is het echte verhaal van de ORKA in Free Willy?


Hoe maakte de mens ORKA's tot moordenaars? | Jong Talent #3 [2/3]

Luister  

Jong Talent  /  13-07-2022

Tessa Bertels (31) is gepassioneerd door orka’s en bouwde er een encyclopedische kennis over op. Vooral de ambivalente relatie tussen mens en zeezoogdier houdt haar bezig. Hoe maakte de mens ORKA's tot moordenaars?


Hoe werden ORKA'S een schattige attractie? | Jong Talent #3 [1/3]

Luister  

Jong Talent  /  06-07-2022

Tessa Bertels (31) is gepassioneerd door orka’s en bouwde er een encyclopedische kennis over op. Vooral de ambivalente relatie tussen mens en zeezoogdier houdt haar bezig. Hoe werden ORKA'S een schattige attractie?


Trailer ORKA'S

Luister  

Jong Talent  /  29-06-2022

Tessa Bertels (31) is gepassioneerd door orka’s en bouwde er een encyclopedische kennis over op. Vooral de ambivalente relatie tussen mens en zeezoogdier houdt haar bezig.


Wat betekent PASTORALE ZORG aan het sterfbed? | Jong Talent #2 [3/3]

Luister  

Jong Talent  /  15-06-2022

Lindsy Desmet (28) onderzoekt aan de KU Leuven de impact van pastorale zorg voor ouderen in ziekenhuizen. Bovendien maakte ze van haar roeping haar beroep: pastor zijn. In deze aflevering legt ze uit hoe ze omgaat met de dood.


Heeft PASTORALE ZORG nut voor ongelovigen? | Jong Talent #2 [2/3]

Luister  

Jong Talent  /  08-06-2022

Lindsy Desmet (28) onderzoekt aan de KU Leuven de impact van pastorale zorg voor ouderen in ziekenhuizen. Bovendien maakte ze van haar roeping haar beroep: pastor zijn. In deze aflevering legt ze uit wat het nut kan zijn van pastorale zorg voor ongelovigen.


Wat is PASTORALE ZORG? | Jong Talent #2 [1/3]

Luister  

Jong Talent  /  31-05-2022

Lindsy Desmet (28) onderzoekt aan de KU Leuven de impact van pastorale zorg voor ouderen in ziekenhuizen. Bovendien maakte ze van haar roeping haar beroep: pastor zijn. Niemand beter om uit te leggen wat pastorale zorg is!


Trailer PASTORALE ZORG

Luister  

Jong Talent  /  25-05-2022

Lindsy Desmet (28) onderzoekt aan de KU Leuven de impact van pastorale zorg voor ouderen in ziekenhuizen. Bovendien maakte ze van haar roeping haar beroep: pastor zijn. ‘Wenen wordt te vaak als hinderlijk ervaren in een ziekenhuis’


Helpt ZEEWIER tegen dementie en menstruatiepijn? | Jong Talent #1 [3/3]

Luister  

Jong Talent  /  16-05-2022

Steven Hermans is de oprichter van Phyconomy, een kennishub en database voor de zeewiersector. De helende werkingen van zeewier ontdek je in dit laatste deel.


Kan ZEEWIER het klimaat redden? | Jong Talent #1 [2/3]

Luister  

Jong Talent  /  09-05-2022

Steven Hermans is de oprichter van Phyconomy, een kennishub en database voor de zeewiersector. "Zeewier kan veel CO2 opnemen, net als bomen. In de database van Phyconomy (een samentrekking van de algenstudie phycology en economy) zijn een twintigtal start-ups opgenomen die bioplastics maken van zeew...


Waarom zit er ZEEWIER in je tandpasta? | Jong Talent #1 [1/3]

Luister  

Jong Talent  /  03-05-2022

Steven Hermans is de oprichter van Phyconomy, een kennishub en database voor de zeewiersector. "Ik blijf verrast worden door de voordelen van zeewier. Het is gezond én je kan het makkelijk kweken. Aan grond en zoetwater hebben we een groot tekort, maar dat heb je niet nodig voor zeewierkweek. Boven...


Trailer

Luister  

Jong Talent  /  22-04-2022

Kan zeewier de wereld redden? Heeft zingeving een plaats in onze ziekenhuizen? En hoe verging het de orka van Free Willy? Op deze - en tal van andere - vragen krijg je de komende maanden antwoorden in de nieuwe Knack-podcast Jong Talent. Elke maand leert een beloftevol persoon je een nieuwe wereld k...