Julius' Voorraadkast
Kunst | 108 afleveringen
Iedereen heeft een voorraadkast, maar niemand weet wat er écht in staat. Dat is zonde, vindt chefkok Julius Jaspers, want de voorraadkast is een bron van vele mooie verhalen. Bovendien kan je met de producten veel meer dan de meeste mensen weten. In zijn podcast Julius' Voorraadkast, haalt Julius wekelijks daarom één product uit zijn voorraadkast om daar in een paar minuten alles over te vertellen. Met deze podcast haal jij alles uit je kast.
Geproduceerd door: Tonny Media
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Aardpeer
LuisterJulius' Voorraadkast / 23-02-2024
De aardpeer wordt ook wel Jerusalem artichoke genoemd. Niet alleen Julius is er dol op, ook de zonnekoning kon er geen genoeg van krijgen. Luister naar deze laatste aflevering voor een overvloed aan tips en tricks over de neef van de zonnebloem.???????? Klik hier voor mijn ‘Salade van gerooster...
Makreel
LuisterJulius' Voorraadkast / 16-02-2024
De geur van makreel brengt nog altijd een jeugdsentiment naar boven bij Julius. De vis ziet er misschien uit alsof hij getekend is door een kind, maar aan de smaak valt niet te twisten. Julius vertelt je alles over de krengen van hoe ze zich voortplanten tot de geheimen achter de gerookte makreel bi...
Andijvie
LuisterJulius' Voorraadkast / 09-02-2024
Het is bijna valentijnsdag . Daarom maakt Julius deze week andijvie voor je wijfie. Het is namelijk zijn favoriete ingrediënt in de stamppot, hartstikke gezond en ook nog eens goed voor de stoelgang. En niet alleen Julius is er dol op, zelfs de nijlpaarden in Artis kunnen er geen genoeg van krijge...
Kapucijners
LuisterJulius' Voorraadkast / 02-02-2024
Vroeger at Julius maar weinig Hollandse pot met kapucijners. Nu kan je hem er anytime voor wakker maken. De lange geschiedenis van kapu’s gaat eeuwen terug en reikt zelfs tot aan de tijd van de VOC. Wil jij weten hoe je de erwten het beste kan bereiden? Julius vertelt het je in deze aflevering!???...
Wortel
LuisterJulius' Voorraadkast / 26-01-2024
Wortels. Julius raakt niet uitgepraat over de oranje sjaken. Zo vertelt hij wat penen met de kortste dag van het jaar te maken hebben en hoe je een slappe wortel weer helemaal boven Jan krijgt. Nieuwsgierig hoe wortels kunnen zorgen voor een zomers kleurtje? Luister dan naar deze sappige aflevering!...
Spek
LuisterJulius' Voorraadkast / 19-01-2024
Spek! ???? Vet, maar dat is goed! Want smaak. Wist je dat er iets bijzonders is wat koffie en spek met elkaar gemeen hebben? En dat een muzikale grootheid zijn privéjet afstofte om een 'spek'takel te proeven in een restaurant 1700 kilometer verderop? Wie? Je hoort het allemaal in deze aflevering!??...
Spruitjes
LuisterJulius' Voorraadkast / 12-01-2024
Spruitjes. Waarom vond je de ‘kooltjes’ vroeger verschrikkelijk en likken we er tegenwoordig de vingers bij af. Hoe voorkom je toch die typische spruitjeslucht door je huis? Julius vertelt je in deze aflevering zeker niet alles, maar best wel wat over deze – niet meer zo bittere – wintergroe...
Spaanse Peper
LuisterJulius' Voorraadkast / 08-01-2024
In de honderdste aflevering bespreekt Julius zijn ultieme favoriet: de Spaanse peper. ????️ Julius’ lieveling kent veel verschillende toepassingen, maar een waarschuwing is op zijn plaats: gebruik met mate en pas op bij de erogene zones. Nieuwsgierig naar handige tips voor als het te pittig word...
Augurk
LuisterJulius' Voorraadkast / 29-12-2023
Lieve luisteraars, ga er maar eens goed voor zitten, want nu komt 'ie: de lofzang over de augurk. ???? Je kunt Julius er altijd voor wakker maken. Nooit niet. Op zichzelf is het kleine broertje van de komkommer niet heel spannend, maar om de karakteristieke augurksmaak te verkrijgen, komt daar nog a...
Oliebollen
LuisterJulius' Voorraadkast / 22-12-2023
Oliebollen! ???? Voor de een directe associatie met de jaarwisseling, maar voor Julius zeker niet. Ogenschijnlijk een simpel recept, toch? Nou, mooi niet! Er zijn zoveel manieren om deze traditionele, feestelijke bol op te knappen. Je hoort het allemaal in deze aflevering van Julius’ Voorraadkast!...
Kaviaar
LuisterJulius' Voorraadkast / 15-12-2023
Duur, duurder, duurst: Kaviaar. ???? Een voedzaam luxeartikel, maar is dat altijd al zo geweest? Zijn er eigenlijk 'goedkopere' alternatieven? En als je een potje in huis hebt, wees voorzichtig met hoe je het opdient. Waarom? Dit en nog veel meer hoor je in deze aflevering van Julius' Voorraadkast.?...
Rookworst
LuisterJulius' Voorraadkast / 08-12-2023
Tijdens de gure, grauwe dagen staat op het menu: De Rookworst. Bij een stamppot, erwtensoep, of gewoon bij de borrel. Altijd van meerwaarde. Maar wordt deze worst eigenlijk wel gerookt zoals wordt beweerd? Dit en nog veel meer hoor je in deze aflevering van Julius' Voorraadkast.???????? Klik hier...
Kruidnoten
LuisterJulius' Voorraadkast / 01-12-2023
Oh, kom er eens luisteren! ???? Want deze week bespreekt Julius pepern..- oh nee, ik bedoel kruidnoten. Hij is er dol op, behalve als ze hartje zomer al in de supermarkt liggen. De geschiedenis van de kruidnoot gaat eeuwen terug, maar ze zijn populairder en gevarieerder dan ooit. En we eten er veel....
Kaneel
LuisterJulius' Voorraadkast / 24-11-2023
Kaneel. Het is een van 's werelds oudste en meest gewaardeerde specerijen waarbij Julius direct denkt aan de appeltaart van 'de vrouw'. Een powerfood, maar ruime inname is niet zonder risico's! Wil je weten waarom? Je hoort het in deze aflevering!???????? Klik hier voor mijn 'Curry van kip met aa...
Venkel
LuisterJulius' Voorraadkast / 17-11-2023
Venkel kent tal van toepassingen, maar wist je dat je moet oppassen dat je niet te veel venkelzaad eet? Een keukendrama ligt bij de bereiding van venkel in een klein hoekje. Wees goed voorbereid! Hoe? Julius vertelt het je allemaal in deze aflevering!???????? Klik hier voor mijn 'Venkel met citru...
Maanzaad
LuisterJulius' Voorraadkast / 10-11-2023
Julius heeft het deze week over maanzaad. Het product heeft tal van toepassingen. Je kent het misschien van de zwarte spikkeltjes op je brood, maar wist je dat maanzaad kan zorgen voor een positieve drugstest? Luister snel de nieuwste aflevering!???????? Klik hier voor mijn 'Citroen met maanzaad'...
Dadel
LuisterJulius' Voorraadkast / 03-11-2023
Julius heeft het deze week over de dadel, een ideale borrelhap! De vrucht is een populaire gezonde snack en kan zowel vers als gedroogd gegeten worden, maar hoe herken je nu eigenlijk het verschil? Julius vertelt het je in deze aflevering.???????? Klik hier voor mijn 'kip met dadels' recept???? B...
Zeewier
LuisterJulius' Voorraadkast / 28-10-2023
Julius vond zeewier vroeger, maar irritant spul. Tegenwoordig heeft hij altijd nori in huis. Het is namelijk een van dé voedselbronnen van de toekomst. Wil je weten waarom je niet te veel zeewier moet eten? Luister dan nu naar de nieuwste aflevering. Sea-you-later!???????? Klik hier voor mijn 'Z...
Peer
LuisterJulius' Voorraadkast / 20-10-2023
Peren ????. Ze komen in alle soorten en maten, maar Julius heeft het deze week over handperen. Heerlijk in taarten, salades of op een kaasplankje. Luister nu naar de nieuwste aflevering van deze toffe peer!???????? Klik hier voor mijn 'Saffraan peren' recept???? Bestel hier mijn BBQ Bijbel???? Ge...
Ahornsiroop
LuisterJulius' Voorraadkast / 13-10-2023
Ahornsiroop, ook wel esdoornsiroop, of maple syrup. In Canada vliegt het je om de oren, maar Julius is er ook dol op. De goddelijke siroop heeft suiker zelfs bijna uit zijn leven verdrongen. Meer weten over ahornsiroop? Luister dan naar deze zoete aflevering.???????? Klik hier voor mijn 'spruitje...
Kikkererwt
LuisterJulius' Voorraadkast / 06-10-2023
Julius’ liefde voor kikkererwten begon toen hij hummus (goe-moes) ontdekte. Deze peulvrucht is niet alleen gezond en milieuvriendelijk, maar je kunt er ook wonderbaarlijke gerechten mee bereiden. Nieuwsgierig? Luister naar deze aflevering! ???????????? Klik hier voor mijn 'Hummus' recept???? Be...
Havermout
LuisterJulius' Voorraadkast / 29-09-2023
Havermout, Julius lust er wel pap van. Maar eigenlijk is hij vooral dol op 'Oatmeal' en 'Raisin Cookies'. Deze elite graansoort is super gezond, maar 'Overnight Oats' kun je voortaan beter laten staan. Weten waarom? Luister dan naar deze aflevering! ???????????? Klik hier voor mijn 'Lemoncups' r...
Banaan
LuisterJulius' Voorraadkast / 22-09-2023
Let’s go bananas! ???? Bananen zijn reuze populair. We eten er bijna 10 kilo van per jaar. Maar wat is de juiste manier om deze groente, vrucht en ook wel bes te eten en waarom zijn bananen krom? Julius vertelt het allemaal in de aflevering.???????? Klik hier voor mijn 'bananenbrood' recept????...
Friet
LuisterJulius' Voorraadkast / 15-09-2023
Friet, ofwel patat. Een gefrituurde aardappel met een rijke geschiedenis. Julius deelt zijn voorkeur voor de perfecte saus bij de friet en onthult zijn favoriete merk. En slappe friet bij de snackbar? Dat is echt geen toeval. Julius legt het in deze aflevering uit.???????? Klik hier voor mijn 'Ho...
Quinoa
LuisterJulius' Voorraadkast / 08-09-2023
Quinoa, ofwel kienwa. Volgens Julius is het inmiddels veel meer dan luxe vogelvoer. Wil je weten waarom de Verenigde Naties zich ooit met deze superfood hebben bemoeid? Luister snel naar deze hippe aflevering.???????? Klik hier voor mijn risotto, ehm, quinoarecept!???? Bestel hier mijn BBQ Bijbel...
Zonnebloemolie
LuisterJulius' Voorraadkast / 01-09-2023
Zonnebloemolie, Julius werkt er graag mee. Flessen van wel vijf liter gaan de boodschappenkar in, zo kan de chef weer even vooruit. Wisten jullie trouwens dat zonnebloemolie uit Rusland dateert????????? Klik hier voor mijn recept zalm kort gerookt???? Bestel hier mijn BBQ Bijbel???? Geproduceerd...
Zalm
LuisterJulius' Voorraadkast / 25-08-2023
Een zomer lang smulde Julius de ene na de andere zalmfilet, op de huid gebakken en koud vanbinnen. Sommigen eten alleen maar het neusje van de zalm. Dat is begrijpelijk, want de kwaliteit van zalm kan enorm variëren. Hoe zou het trouwens gaan met Gerrit Zalm? Enfin, een aflevering vol weetjes!????...
Sesam
LuisterJulius' Voorraadkast / 18-08-2023
Sesam open u! Al eeuwenlang worden er magische krachten aan sesam toegewezen, maar daar gelooft Julius niet zo in. Hij gelooft wel in de magische smaken van dit lekkers in de keuken. Luisteren dus!???????? Klik hier voor mijn recept kip met sesam???? Bestel hier mijn BBQ Bijbel???? Geproduceerd d...
Kaas
LuisterJulius' Voorraadkast / 11-08-2023
Say Cheese! Julius denkt terug aan zijn vakanties in Frankrijk, waar hij als kind achterin de auto met een punt brie in zijn hand, heerlijk vertoefde. Met truffelkaas hoef je echter niet aan te komen en al helemaal niet met blauwe kaas. Gelukkig heeft Julius genoeg kaas gegeten van die van Hollandse...
Vijgen
LuisterJulius' Voorraadkast / 04-08-2023
Vijgen, echt goeie zijn moeilijk te krijgen. Maar als je ze dan bemachtigd, dan is het goddelijk. Julius vertelt over deze schijnvrucht die nogal omringd is van symboliek. Wist je dat de vijg bijvoorbeeld een afrodisiacum is? Nou, maak je borst maar nat. ???????? Klik hier voor mijn recept Vijge...
De kroket
LuisterJulius' Voorraadkast / 28-07-2023
Johannes van Dam promoveerde op dit Nederlandse stukje trots: de kroket. En Julius, die is er ook waanzinnig dol op. Zijn grote jeugdliefde werkte bij Van Dobben en sindsdien is de nummer 3 snack van Nederland nog steeds zijn favoriet. Hij praat over gewaagde vullingen en vertelt uitvoerig over de g...
Amandelen
LuisterJulius' Voorraadkast / 21-07-2023
Julius is inmiddels 35 kilo afgevallen en de grote truc om toch af en toe wat lekkers te eten zit hem in amandelen!! Julius gebruikt alleen nog maar amandelmeel want daar zitten nauwelijks calorieën in. Wees trouwens alert op bittere amandelen. Waarom? Luister de aflevering over amandelen.??????...
Pizza
LuisterJulius' Voorraadkast / 14-07-2023
Even wachten... Pizza! Echt een volwaardig gerecht vindt onze chef het niet, meer iets voor erbij. Bovendien houdt Julius niet van pizza Hawaï in tegenstelling tot een hoop anderen. Maar goed, over smaak valt te twisten.???????? Klik hier voor mijn recept Pizza Pulled Pork???? Bestel hier mijn B...
Bouillon
LuisterJulius' Voorraadkast / 07-07-2023
Bouillon, en dan hebben we het niet over de Parijse gaarkeukens of het Belgische stadje, maar over de ultieme onmisbare smaakmaker. Niet te verwarren met het blokje, waar ik al eerder over verteld heb, maar het echte werk. Er zijn ontzettend veel verschillende toepassingen, en daar ga ik je alles ov...
Appel
LuisterJulius' Voorraadkast / 30-06-2023
Het eitje is al besproken, nu het appeltje nog! Julius' vrouw Isabel maakt, zeker op verjaardagen de meest heerlijke appeltaarten en/of tarte tartins. Wist je dat de appel de meest gegeten vrucht in Nederland is? Hartig of zoet, volgens Julius kun je er van alles mee.Ga naar www.air-up.com en gebr...
Pasta
LuisterJulius' Voorraadkast / 23-06-2023
Als traiteur in Amsterdam had Julius al door dat pasta onverminderd populair is. De keuze is reuze want de pastavormen zijn eindeloos. Ook moet je rekening houden met een heuse pasta-etiquette wanneer je de Italiaanse delicatesse verorberd. Toch is er één ding vooral belangrijk: wat de kok het lek...
BBQ deel 4
LuisterJulius' Voorraadkast / 16-06-2023
De laatste, of nou ja, laatste. Bestaat er ooit een laatste aflevering over barbecueën? Voor nu gaan we grillen en Julius komt met de tien BBQ-geboden, de leefwijze waaraan iedere toekomstige pitmaster moet voldoen. Na het luisteren van deze 4 afleveringen is het nooit meer barbeknoeien!Wil je meer...
BBQ Deel 3
LuisterJulius' Voorraadkast / 09-06-2023
Kijken geeft zuurstof, en zuurstof geeft vuur. Door de teleurstelling van een verkoolde ribeye krijgt een grillmaster goede inzichten. Grillen, draaien, roken, alles kent zijn handigheid. Daarom bespreek ik deze week het cruciale onderdeel: de techniek! Wil je meer weten over Big Green Egg? Ga dan...
BBQ Deel 2
LuisterJulius' Voorraadkast / 02-06-2023
Julius ziet zichzelf nog door weer en wind grillen tijdens de verbouwing van zijn huis. Sigaar in de mond, fles wijn onder handbereik, wie maakt je wat? Julius deelt de fijne kneepjes van het barbecuevlees. Kip, bavette, côte de boeuf, you name it. Wat kies je? En waar moet je echt de tijd voor nem...
BBQ Deel 1
LuisterJulius' Voorraadkast / 26-05-2023
De zon is zo nu en dan aanwezig, dus gaan we barbecueën! Als kind kan Julius zich nog goed herinneren dat zijn vader en oom samen in de tuin stonden te barbecueën. Er werd vooral veel gedronken en verbrande kip geserveerd, maar het was wel het eerste moment dat Julius betoverd raakte door het gril...
Artisjok
LuisterJulius' Voorraadkast / 19-05-2023
Artisjok, een prachtig stuk fruit, of toch groente? Julius heeft er geen sterke band mee, maar heeft wel warme herinneringen aan artisjokken die hij at in sterrenrestaurants. Dit stekelige bloemetje ziet er niet alleen mooi uit, maar mensen doen er ook een moord voor om bij het hart te komen. Deze a...
Bacon
LuisterJulius' Voorraadkast / 12-05-2023
We hebben het over bacon, Julius is er dol op! Hij kan de geur na een lange nacht in Amsterdam maar al te goed herinneren. Het spul is op veel plekken ontdekt en heeft een rijke geschiedenis, maar net als de vorige aflevering wanen we ons alweer gauw in de Verenigde Staten. Ook 'The 'King of Rock an...
Ketchup
LuisterJulius' Voorraadkast / 05-05-2023
Hé daar! We need to Catch-up, over ketchup! Als Julius erover nadenkt, kookt hij behoorlijk vaak mee. Toch is het -in tegenstelling tot die van veel Amerikanen-, niet zijn favoriet. Julius duikt in de rijke geschiedenis van het product, want de bekende flessen vliegen al ruim een dikke eeuw over de...
Tonijn
LuisterJulius' Voorraadkast / 28-04-2023
Tonijn, das pas fijn. Zelfs Julius' dochter Okky, vishater in hart en nieren, kan deze vissoort (door zijn vlezige smaak) wél waarderen. Julius had zijn beste tonijnervaring in Vancouver. Maar het visje -en dan zeker in blik- kan flink tegenvallen. Toch is er één soort bliktonijn waar Julius niet...
Maïs
LuisterJulius' Voorraadkast / 21-04-2023
Als Julius ergens een hekel aan heeft, dan is het wel kluiven. Nee, voor deze chef geen corn-on-the-cob. Julius denkt terug aan de skere camping in Arizona waar hij door maïs ooit een stuk tand verloor. Toch is hij dol op het product, als heerlijke polenta, zelfbedachte pizza en nog veel meer. ???...
Rijst
LuisterJulius' Voorraadkast / 14-04-2023
Je hoeft naar Julius geen rijst te gooien. Niet alleen wordt hij daar boos van maar hij is vooral al dertig jaar gelukkig getrouwd. Julius weet overigens wel raad met dat kleine korreltje. Hij strooit met tips, deelt zijn favoriete recepten en zoomt in op zijn favoriete graansoort.???????? Geheim...
Spekkoek
LuisterJulius' Voorraadkast / 07-04-2023
Wat is onweerstaanbaar en heeft heel veel lagen? Nee, het gaat deze keer niet over Julius, maar over spekkoek. Het meest gelaagde koekje van Nederland is toevallig ook Julius' favoriete koek, maar hij raakt het spul niet meer aan omdat hij er een bijzondere herinnering aan heeft.???????? Geheim v...
Vissaus
LuisterJulius' Voorraadkast / 31-03-2023
Het lijkt vaak alsof iemand bezweette sportsokken in het voorraadkastje heeft achtergelaten zodra je een fles vissaus pakt. Maar laat de geur je niet misleiden met de mooie kwaliteiten van het vernuftige sausje. Julius kookt er graag mee, ook in niet Aziatische gerechten.???????? Geheim van de Ch...
Yoghurt
LuisterJulius' Voorraadkast / 24-03-2023
Yo yo yoghurt! Mensen met smetvrees kunnen dit ingrediënt vol bacteriën gewoon eten hoor! De miljarden gezonde microben in de yoghurt zorgden eeuwen geleden al voor wonderen. Koning Frans I had last van een ordinaire buikgriep en een paar happen yoghurt zorgde ervoor dat de dunne weer dik werd. Wo...
Champignons
LuisterJulius' Voorraadkast / 17-03-2023
Deze schimmel is beslist niet smerig! Sterker nog: je kan er van alles mee. Julius heeft het uiteraard over champignons. De befaamde witte paddenstoelen in het blauwe bakje, heeft zijn sporen in de tuin van Versailles en was ooit alleen voor de elite van Parijs een ingrediënt in de voorraadkast. G...
Peper
LuisterJulius' Voorraadkast / 10-03-2023
Even scherp blijven nou! In een ver verleden wilde Julius zijn eigen peper plantage in Viëtnam openen. Totdat hij een keer op een trap klom om ze te plukken. In deze aflevering vertelt Julius over wat nou wel en niet peper is. Die verlammende Szechuanpeper? We hate to say it, maar officieel is het...
Ribeye
LuisterJulius' Voorraadkast / 03-03-2023
Het zit al een beetje in de naam; de ribeye is het stuk vlees bij de ribben van een rund. Dit gemarmerde stuk vlees is heerlijk op je bord, als je tenminste dol bent op een vetrandje! Sommige koeien hebben nog even geluk, zo mogen de Wagyu-koeien in Japan televisie kijken! Wil je weten waar je het v...
Worcestershiresaus
LuisterJulius' Voorraadkast / 24-02-2023
Een perfect woord voor galgje. Als je het tenminste goed kan uitspreken. Julius gebruikt de befaamde saus vooral als een goede subtiele smaakmaker. De Engelsen denken daar heel anders over. Die bestrooien zelfs hun scones met dit sausje. Luister de aflevering met dit onmogelijke woord.???????? Ge...
Tonkaboon
LuisterJulius' Voorraadkast / 17-02-2023
De tonkaboon is een venijnig boontje en erg populair onder de bakkers. Maar wist je dat het kreng GIFTIG is? Geen geschikte boon voor een chili con carne dus (tenzij je schoonmoeder blijft eten). Wil je weten hoe je met de tonkaboon kan koken zonder dat je jouw gasten vergiftigt? Luister dan de hele...
Kimchi
LuisterJulius' Voorraadkast / 10-02-2023
Say Kimchi!! Dit gefermenteerde goedje zorgt voor grote spanningen tussen China en Korea, maar dat mag de pret niet drukken. Julius is dol op deze gezonde bereiding vol probiotica. Hij vertelt je hoe je zelf aan de slag kan gaan, maar wees gewaarschuwd! Trek handschoenen aan. Luister de hele aflever...
Knoflook
LuisterJulius' Voorraadkast / 03-02-2023
Sla het groots in want het werkt niet alleen goed om slechte geesten te verdrijven, het zit ook boordevol vitamines! Dit afrodisiac maakt Julius niet hitsig maar hij is er wel dol op. Julius geeft tips om onder andere de indringende geur van je knoflooksaus uit je systeem te krijgen zodat je gewoon...
Pinda
LuisterJulius' Voorraadkast / 27-01-2023
Bijna elke Nederlander is groot geworden met een bammetje pindakaas. Wist je dat pindakaas wordt gemaakt van pinda's? En dat er geen kaas inzit? En wist je dat pinda's helemaal geen noten zijn, maar peulvruchten? Dit voedzame peulvruchtje kan alleen voor velen een groot gevaar vormen...???????? G...
Miso
LuisterJulius' Voorraadkast / 20-01-2023
Miso hungry!! Want van zo'n feestelijke 50ste aflevering krijg je trek. Julius gaat aan de slag met een ingrediënt waar elk gerecht meer ballen van krijgt. Miso dus. De umami smaakmaker is volgens hem de Maggi van het millennium! Luister de aflevering over miso en mis niets.???????? Geheim van d...
Champagne
LuisterJulius' Voorraadkast / 30-12-2022
Voor veel mensen een vast ritueel op nieuwjaarsavond: proosten met champagne! Je kan het zo exclusief maken als je wil, maar bedenk dat een Volkswagen je net zo goed naar de finish brengt als een Mercedes of een Bentley maar dat er verschil is in comfort. Julius loodst je door de wondere wereld van...
Oesters
LuisterJulius' Voorraadkast / 23-12-2022
Sommige dragen een mooie parel bij zich maar de meeste worden levend opgegeten. Julius heeft het over oesters! Zo zie je maar: het leven van een weekdier is ontzettend veelzijdig. En terwijl voor Julius geen water te diep is om dit lekkernij te bereiden, leeft een oester alleen in de ondiepere water...
Kalkoen
LuisterJulius' Voorraadkast / 16-12-2022
Met de kerstdagen in het vooruitzicht kan deze aflevering natuurlijk niet ontbreken. Dus Julius trekt een verse kalkoen uit zijn voorraadkast en geeft jullie de nodige tips. Want zo'n malse kalkoen bereiden is zo makkelijk nog niet. Waarom je een theedoek moet opofferen voor een sappige kalkoen? Hoo...
Mosterd
LuisterJulius' Voorraadkast / 09-12-2022
Mosterd, het is zo veel meer dan een condiment. Een onmisbare smaakmaker voor iedere chef. We reizen terug in de tijd en komen erachter waarom je mosterd niet na de maaltijd moet eten. Julius deelt het recept van zijn mosterdsoep, zodat we kunnen genieten van mosterd gedurende de maaltijd.???????...
Draadjesvlees
LuisterJulius' Voorraadkast / 02-12-2022
Het maken van draadjesvlees duurt úren. Gelukkig kan Julius in enkele minuten alles vertellen over dit heerlijke gerecht. Welk stuk vlees is het meest geschikt? En waar ligt de oorsprong van dit gerecht? Onze Zuiderburen blijken het graag te eten met paard een peperkoek...???????? Geheim van de...
Speculaas
LuisterJulius' Voorraadkast / 25-11-2022
De Sint is weer in het land! En hij heeft zijn trouwe kookpiet Julius ingeschakeld om jullie te vertellen over zijn favoriete snoepgoed: speculaas! Maar je mag alleen luisteren als je zoet bent geweest... ???????? Geheim van de Chef: Speculaas van Cees Holtkamp???? Geproduceerd door: Tonny Media...
Port
LuisterJulius' Voorraadkast / 18-11-2022
We teleporteren onszelf naar Portugal, het land van pastel de nata en natuurlijk port. Port kan uitsluiten geïmporteerd worden uit Portugal, heel important! Port gaat uitstekend samen met blauwe kaas, waar Julius van gruwelt, hij maakt er liever een heerlijke saus van.???????? Geheim van de Chef...
Truffel
LuisterJulius' Voorraadkast / 11-11-2022
Diep in de bossen van Italië zijn ze te vinden, het zwarte goud. Een kostbaar en schaars product. Ik hoor jullie denken: "Maar Julius, hoe kan het dan dat ik gewoon eiersalade met truffel in de supermarkt kan kopen? En truffelmayo? Truffelchips?" NEP! Wil je weten wat echt is? Luister dan naar deze...
Erwtensoep
LuisterJulius' Voorraadkast / 04-11-2022
De schaatsen worden weer uit het vet gehaald, de door oma gebreide sjaals uit de kast gepakt en het haardvuur mag weer aan. Voor velen zal dit gerecht evenveel winter-nostalgie oproepen als het eerdergenoemde. Julius gaat het namelijk hebben over erwtensoep! In de volksmond ook wel snert genoemd. Wa...
Wasabi
LuisterJulius' Voorraadkast / 28-10-2022
Even voor de duidelijkheid: deze aflevering gaat niet over dat groene toefje wat je altijd bij je sushi krijgt. Julius gaat het hebben over échte wasabi, laten we daar even scherp op blijven. Hij vertelt hoe je aan deze Japanse wortelstok komt en hoe je deze op traditionele wijze kan raspen zoals h...
Nootmuskaat
LuisterJulius' Voorraadkast / 21-10-2022
Strooi zijn schaafsel over een bloemkool en het is een delicatesse, stop hem in een kruidnoot en we spreken van een pepernoot. Nootmuskaat is het geheime wapen van menig snoepje en gerecht, en ook deze aflevering werd een stuk smakelijker toen Julius dit goedje erdoorheen gooide. Maar dit ogenschijn...
Hamburger
LuisterJulius' Voorraadkast / 14-10-2022
Een aflevering om je vingers bij af te likken met sappige hamburgertips. Julius is zo fan van deze schijf gehakt dat hij er een een boek aan heeft gewijd. Reken maar dat je trek hebt in een overheerlijke burger na het luisteren van deze aflevering, dus raadpleeg snel het recept van Julius en smullen...
Pompoen
LuisterJulius' Voorraadkast / 07-10-2022
Herfst, het seizoen van regenbuien, vallende blaadjes en natuurlijk pompoen. Julius heeft niet altijd liefde gehad voor pompoen. Waarom? Iets met geitenwollensokken en kabouters. Inmiddels heeft de pompoen een plekje veroverd in zijn culinaire repertoire en kan Assepoester met een gerust hart rondri...
Gin
LuisterJulius' Voorraadkast / 30-09-2022
Julius trekt voor deze aflevering zijn drankenkabinet open, en haalt daar zijn favoriete alcoholische versnapering uit: gin! Niet zomaar een veredelde jenever, maar een dranksoort met een rijke geschiedenis. Wat mayonaise is voor friet en is tonic voor gin. Maar Julius laat zijn geliefde drankje nie...
De bitterbal
LuisterJulius' Voorraadkast / 23-09-2022
Hoe noem je een Nederlands feestje zonder bitterballen? Worst kaas scenario. De krokante bal ragout is onlosmakelijk verbonden met kringverjaardagen, voetbalkantines en bruine kroegen. Traditiegetrouw wordt de bitterbal gevuld met rundvlees en geserveerd met mosterd. Maar Julius zou Julius niet zijn...
Eieren
LuisterJulius' Voorraadkast / 16-09-2022
Het is al eeuwen voer voor discussie: wat was er eerder, het kip of het ei? Dat gesprek is een glijdende schaal, maar Julius wil er ook nog even zijn ei over kwijt. Hij klutst, spiegelt en bekijkt de ei-feiten met de sunny side up. Je kan eieren ook blind proeven. Zo smaken bruin gebronsde eieren he...
Vanille
LuisterJulius' Voorraadkast / 09-09-2022
Het zit overal in, maar is niet te zien. Iedereen weet hoe het smaakt, maar niemand weet wat het is. Het is een gerucht, een geur en een sprookje, maar of er zoiets is als één vanille, twee vanilles, weet niemand. Vanille, ook wel vanilje, is maar raar spul. Het zit in ijs, in vla, en het smaakt n...
Honing
LuisterJulius' Voorraadkast / 02-09-2022
Honing, de door bijen verwerkte zoetstof der bloemen. Julius deelt, evenals Winnie de Poeh, de liefde voor dit prachtige product. Roer het door je thee, schenk het op je pannenkoek, smeer je ermee in of gebruik het in een spreekwoordelijk gezegde... maar honing is dikwijls ieders beste vriend!????...
Melk
LuisterJulius' Voorraadkast / 26-08-2022
Vandaag bespreekt Julius het ingrediënt waar het allemaal mee is begonnen. De bakermat van ieders smaakpalet: melk. Het zalig zachte zuivel, ditmaal vanuit de uier in plaats van de tiet, is ook 1001 ingrediënten later nog steeds een favoriet. Wat kunnen we ermee als het zogen reeds is geschied, en...
Suiker
LuisterJulius' Voorraadkast / 19-08-2022
Wat is er toch aan de hand?!' roepen we verschrikt naar een door de keuken stuiterende Julius. De wat al te olijke chef, met vergrote pupillen, wijst schuldbewust naar een bergje wit, kristalachtig poeder. Oh nee toch... Maar wacht, een interventie blijkt niet nodig: het is gelukkig maar suiker, het...
Azijn
LuisterJulius' Voorraadkast / 12-08-2022
Julius kan soms kijken alsof hij azijn gedronken heeft maar in dit geval is dat zo omdat het over de variëteit van zuurtjes gaat. De hele aflevering staat in teken van het ongrijpbare ingrediënt azijn. Een onmisbaar product in iedere keuken. ???????? Geheim van de Chef: Julius eigen ingemaakte...
Procureur
LuisterJulius' Voorraadkast / 05-08-2022
Wie beweert dat fat vlees niet beautiful is, krijgt het met Julius aan de stok. In deze aflevering vertelt hij over procureur, en nee, hij bedoelt niet Max Verstappen, professioneel coureur. Vandaag gaat het over vlees! Een uitermate geschikt stukje varken om door middel van slowcooking te bereiden...
Koffie
LuisterJulius' Voorraadkast / 29-07-2022
Het is warm, goddelijk en verslavend lekker. Maar genoeg over Julius. Deze aflevering biedt een bakkie troost vol koffiefeitjes. En Julius deelt rijkelijk uit. Krijg nu 25% korting op je eerste order op Bamigo.com met code JULIUS25???????? Geheim van de Chef: Tiramisu???? Geproduceerd door: To...
Kip
LuisterJulius' Voorraadkast / 22-07-2022
Kip, het meest veelzijdige stukje vlees! De kip wordt werkelijk waar overal ter wereld gegeten. Maar Julius krijgt van deze vogel al snel kippenvel vanwege zijn vieze handen fobie. ???????? Geheim van de Chef: kip in witte wijnsaus???? Geproduceerd door: Tonny Media???? Adverteren? adverteren@...
Koriander
LuisterJulius' Voorraadkast / 15-07-2022
Niets dat de culinaire wereld zo verdeelt als koriander. Het veroorzaakt meer conflict dan het patatje oorlog. Serveer koriander aan je vrienden en je hebt al snel een driegangengevecht.???????? Geheim van de Chef: ragu vietnamien???? Geproduceerd door: Tonny Media???? Adverteren? adverteren@to...
Boter
LuisterJulius' Voorraadkast / 08-07-2022
Een heerlijk warme boterham, met daarop een dikke laag op het smeltpunt balancerende boter; Dat is toch botertje geinig? Of dachten jullie iets anders????????? Geheim van de Chef: Beurre Paris???? Geproduceerd door: Tonny Media???? Adverteren? adverteren@tonnymedia.nlZie het privacybeleid op ht...
Shoarma
LuisterJulius' Voorraadkast / 01-07-2022
Shoarma is zo lekker, je zou er bijna een kater voor over hebben. De mensen die het hebben uitgevonden weten wat dat betreft niet wat ze missen. ???????? Geheim van de Chef: (link volgt)???? Geproduceerd door: Tonny Media???? Adverteren? adverteren@tonnymedia.nlZie het privacybeleid op https://...
Gember
LuisterJulius' Voorraadkast / 24-06-2022
Het is een gedrocht van een plant. Het lijkt op een melaats handje. Maar voedsel moet je nooit beoordelen op het uiterlijk. Gember mag dan niet sexy zijn, het is wel je beste vriend die je verlost van brandend maagzuur.???????? Geheim van de Chef: tartaar van wortel???? Geproduceerd door: Tonny M...
Ananas
LuisterJulius' Voorraadkast / 17-06-2022
Hij is ruig van buiten en zoet van binnen. Maar genoeg over Julius. De ananas is een vrucht die geen gelijken kent. Door zijn uitstraling en smaak, waan je je met een ananas direct in de tropen. En het schijnt zelf te zijn dat, wanneer je je een ananas tegen je oor houdt, je heel raar wordt aangekek...
Aardbei
LuisterJulius' Voorraadkast / 10-06-2022
Waarom zijn aardbeien rood? Dat komt doordat antocyanidinen omgezet worden in antocyaninen. En natuurlijk om ze zich schamen voor hun pukkeltjes. Wat trouwens geen pukkeltjes, maar de vruchten zijn. ???????? Geheim van de Chef: aardbeientaart???? Geproduceerd door: Tonny Media???? Adverteren? a...
Aardappel
LuisterJulius' Voorraadkast / 03-06-2022
Aardappel aardappel. Werkt toch minder goed in het Nederlands. Ook op papier trouwens. Maar dat maakt Julius niet uit. Aardappel is namelijk fantastisch, door zijn brede toepasbaarheid. En nee, Julius vindt friet niet het lekkerste aardappel gerecht. Wat dat wel is? Luister maar de aflevering.????...
Kabeljauw
LuisterJulius' Voorraadkast / 27-05-2022
Dat de kabeljauw kannibalistisch is, snapt Julius wel. Lekker visje namelijk. Helaas voor de kabeljauw is Julius niet de enige die dat vindt. Hopelijk gaat deze mooie vis niet aan zijn eigen succes ten onder.???????? Geheim van de Chef: lamellen van kabeljauw???? Geproduceerd door: Tonny Media??...
Asperges
LuisterJulius' Voorraadkast / 20-05-2022
Julius lijdt soms aan aspergenijd. Niet vanwege de bedenkelijke vorm, maar omdat die witte stengels met de juiste ingrediënten verrukkelijk smaken.???????? Geheim van de Chef: asperges-a-la-flamande???? Geproduceerd door: Tonny Media???? Adverteren? adverteren@tonnymedia.nlZie het privacybelei...
Ui
LuisterJulius' Voorraadkast / 13-05-2022
Tranen biggelden over zijn wangen tijdens het maken, maar oh zo blij was Julius met het zoete resultaat van zijn podcast. ???????? Geheim van de Chef: gegratineerde uiensoep???? Geproduceerd door: Tonny Media???? Adverteren? adverteren@tonnymedia.nlZie het privacybeleid op https://art19.com/priv...
Chocolade
LuisterJulius' Voorraadkast / 06-05-2022
Veel astronomen zoeken naar een donkere materie met veel aantrekkingskracht. Julius heeft deze gevonden. Namelijk chocolade. Het is de perfecte snoep. Al moet je wel oppassen dat je niet morst, want met een smelttemperatuur net onder dat van je lichaam, verliest het snel zijn vaste structuur. Met ve...
Ham
LuisterJulius' Voorraadkast / 29-04-2022
Geen eten zo eenvoudig te articuleren als ham. Probeer maar: "HAM". Maar zo lomp als ham klinkt, zo weinig heb je ervan nodig. Een plakje meestal genoeg. Op pizza, ei, omelet, tosti of een broodje gezond. Zonder het pastelroze schijfje is er weinig aan.???????? Geheim van de Chef: Kalfsfricandeau...
Mosselen
LuisterJulius' Voorraadkast / 22-04-2022
Het seizoen is weer geopend! Maargoed, tegenwoordig is heel het jaar rond mosselseizoen. Dat vindt Julius fantastisch. Al had hij liever gehad dat er ook een naakte mosselsoort bestond, zonder dat vervelende schelpje. Julius prutst al genoeg in zijn keuken, dus wil het niet ook aan tafel moeten doen...
Sambal
LuisterJulius' Voorraadkast / 15-04-2022
Sambal, een pittig onderwerp om je tanden in te zetten. Julius draait zijn hand en tong daar niet voor om. Al hebben de smaakpapillen van Julius wel een grens. En deze trekt hij bij gledek.???????? Geheim van de Chef: sambal badjak???? Geproduceerd door: Tonny Media???? Adverteren? adverteren@t...
Laurier
LuisterJulius' Voorraadkast / 08-04-2022
Julius is trots op zijn aflevering over laurier, maar hij zal hierna niet op zijn lauweren rusten. De voorraadkast heeft namelijk nog veel te veel lekkers te bieden, wat nog niet aanbod is gekomen.???????? Geheim van de Chef: draadjesvlees???? Geproduceerd door: Tonny Media???? Adverteren? adver...
Olijfolie
LuisterJulius' Voorraadkast / 01-04-2022
Olie en water houden niet van elkaar. Ze vinden elkaar afstotelijk. Niet gek als de ene brandt en de ander blust. En dan zijn ze ook nog eens beide gezond! Maar, waar water water is, is de ene olie, de ander niet. ???????? Geheim van de Chef: confit van zalm???? Geproduceerd door: Tonny Media???...
Citroen
LuisterJulius' Voorraadkast / 25-03-2022
Het verschrompelt monden en laat tanden vergaan; Zuur tast alles aan. Toch kunnen we de citroen niet weerstaan. Want, zonder dat zuurtje, zouden vele heerlijke gerechten niet bestaan.???????? Geheim van de Chef: limoncello???? Geproduceerd door: Tonny Media???? Wil jij ook zo'n handige assistent...
Zout
LuisterJulius' Voorraadkast / 18-03-2022
Zout, het is perfect voor een prachtige beach look. Het heelt wondjes en het verdrijft slakken. Wat weinig mensen weten is dat je er ook mee kan koken. Probeer het eens! ???????? Geheim van de Chef: venkel in zoutdeeg???? Geproduceerd door: Tonny Media???? Wil jij ook zo'n handige assistent in d...
Saffraan
LuisterJulius' Voorraadkast / 11-03-2022
Saffraan maakt slechts beperkt gelukkig (net als geld) en het is duur (net als geld). In tegenstelling tot deze aflevering, want die is onbetaalbaar (want die is gratis).???????? Geheim van de Chef: saffraanperen???? Geproduceerd door: Tonny Media???? Wil jij ook zo'n handige assistent in de keu...
Zuurkool
LuisterJulius' Voorraadkast / 04-03-2022
Zuurkool toont aan dat rotting niet altijd iets negatiefs is. Geheel tegen de verwachting in, kan het zelfs hartstikke gezond zijn. Daarom heeft zuurkool niet alleen de wereld verovert, maar ook Julius' hart.???????? Geheim van de Chef: kimchi???? Geproduceerd door: Tonny Media???? Wil jij ook z...
Sojasaus
LuisterJulius' Voorraadkast / 25-02-2022
Sojasaus: sushiminnend Nederland drinkt er jaarlijks liters van. Julius gebruikt sojasaus minimaal bij de sushi, maar maximaal als vervanger van zout. Het mysterieuze zwarte goedje heeft echter ook een donkere zijde.???????? Geheim van de Chef: Yakitori???? Geproduceerd door: Tonny Media???? Wil...
De frikandel
LuisterJulius' Voorraadkast / 18-02-2022
Frikandel: dé guilty pleasure van Julius. Heerlijk bijvoorbeeld op een broodje. Niet de verwarren met een frikandelbroodje. Die zouden ze moeten verbieden. De frikandel is het bewijs dat elk grammetje vlees gebruikt kan worden. Echt een wonder der frituur.???????? Geheim van de Chef: frikandel v...
Het bouillonblokje
LuisterJulius' Voorraadkast / 11-02-2022
Het bouillonblokje bewijst dat smaak niet afhankelijk is van omvang. Deze kleine platgeslagen kubus is namelijk ongelooflijk krachtig. Julius geniet van zijn vleesthee. Behalve wanneer je die naam hanteert voor bouillon. Dat verpest toch wel de smaakbeleving.???????? Geheim van de Chef: Kippenbou...
Pindakaas
LuisterJulius' Voorraadkast / 04-02-2022
Julius houdt er een eigenaardige gewoonte op na met pindakaas. Iets met een geheime berghut. Verder vrij onschuldig.???????? Geheim van de Chef: Pindasaus???? Geproduceerd door: Tonny Media???? Wil jij ook zo'n handige assistent in de keuken? Bekijk dan hier de Google Nest Hub. ???? Klik hie...
Mayonaise
LuisterJulius' Voorraadkast / 28-01-2022
Voor Julius is mayonaise de koning van de sauzen. Vrijwel niets wordt er vies van. Sterker nog, iets wat niet zo lekker is kun je bijna altijd lekkerder maken met een likkie mayo.???????? Geheim van de Chef: Chocolademousse???? Geproduceerd door: Tonny Media???? Wil jij ook zo'n handige assistent...
Trailer
LuisterJulius' Voorraadkast / 25-01-2022
Iedereen heeft een voorraadkast, maar niemand weet wat er écht in staat. Dat is zonde, vindt chefkok Julius Jaspers, want de voorraadkast is een bron van vele mooie verhalen. Bovendien kan je met de producten veel meer dan de meeste mensen weten. In zijn podcast Julius' Voorraadkast, haalt Julius...