Kopstuk

Kopstuk

Maatschappij & Cultuur  |  23 afleveringen

Rutger Lemm en Kyra Bououargane gaan afwisselend in gesprek met iemand die ze bewonderen, en van wie ze iets hopen te leren. Losse, troostende mentorgesprekken met ruimte voor ongein.

Verras mij  


Kopstuk 22: Mike Schur

Luister  

Kopstuk  /  24-11-2022

Rutger gets to talk to one of his heroes: comedy writer Mike (Michael) Schur, (The Office, Parks & Rec, The Good Place). They could've talked for days on end about comedy, tv shows and moral philosophy, but we've limited it to 55 very enjoyable minutes. (A written version of this interview was publi...


Kopstuk 21: Koen Sels

Luister  

Kopstuk  /  12-07-2022

Rutger gaat in gesprek met de schrijver Koen Sels. Een van de beste en meest opwindende schrijvers van dit moment, die zijn woorden zorgvuldig weegt. Ze praten over vaderschap, depressie, moderniteit en plezier.


Kopstuk 20: Diederik Ebbinge

Luister  

Kopstuk  /  14-01-2022

Aflevering 20! Het tweede Kopstuk-decennium breekt aan. Rutger praat met Diederik Ebbinge over zijn eigenzinnige carrièrekeuzes, waarom een ideetje niet genoeg is, en de humorloosheid van wielrenners.


Kopstuk 19: Etchica Voorn

Luister  

Kopstuk  /  08-09-2021

Kyra gaat in gesprek met schrijver en columnist Etchica Voorn, die het boek ‘Dubbelbloed’ schreef. Over wat je goed onder de knie krijgt als je kunt switchen tussen twee verschillende werelden, over wat familie betekent als je niet altijd voor vol wordt aangezien en over waarom die dingen soms m...


Kopstuk 18: Sinan Çankaya

Luister  

Kopstuk  /  17-04-2021

Voor het eerst in de geschiedenis van Kopstuk gaan Kyra en Rutger sámen met iemand in gesprek: antropoloog en schrijver Sinan Çankaya. Het gaat natuurlijk over racisme en identiteit, maar ook over erkenning, mensen die in je geloven en Sinans prachtige baard.


Kopstuk 17: Johan Fretz

Luister  

Kopstuk  /  04-03-2021

Rutger gaat in gesprek met schrijver Johan Fretz, die na een lange zoektocht helemaal zijn stem heeft gevonden. Over pleasen, te vroeg volwassen worden, naakt Afrikaans trommelen op de Toneelschool en zijn volgende boek.


Kopstuk 16: Vincent Rietveld (De Warme Winkel)

Luister  

Kopstuk  /  11-01-2021

Rutger praat met Vincent Rietveld, mede-oprichter van de legendarische theatergroep De Warme Winkel. Over zijn vermogen om snel tekst te leren, zijn geit Ratatosk en zijn extreem optimistische geheugen.


Kopstuk 15: Hiske Versprille

Luister  

Kopstuk  /  13-07-2020

In deze spiksplinternieuwe aflevering gaat Rutger in gesprek met Hiske Versprille, dé restaurantcritica van Nederland, die hij ooit voor online tijdschrift hard//hoofd 'ontdekte'. Ze praten over haar bescheiden bravoure, hoe ze haar stukken schrijft en wat nou haar volgende stap moet zijn.


Kopstuk 14: Nana Kwame Adjei-Brenyah (Friday Black)

Luister  

Kopstuk  /  22-05-2020

Rutger talks to Nana Kwame Adjei-Brenyah, author of the mind-blowing and best-selling short story collection Friday Black. A conversation about self-awareness, racial awareness, sales tactics, George Saunders and Harry Potter.


Kopstuk 13: Jelmer Mommers

Luister  

Kopstuk  /  02-03-2020

Rutger praat met Jelmer Mommers, de gepassioneerde klimaatjournalist van De Correspondent en schrijver van de bestseller 'Hoe gaan we dit uitleggen'. Over waarom klimaatverandering zo'n moeilijk gespreksonderwerp is, opgroeien in Het Gooi en seks met dieren.


Kopstuk 12: Eric Corton

Luister  

Kopstuk  /  15-02-2020

In deze aflevering gaat Kyra in gesprek met Eric Corton, die haar telkens weer weet te raken, of hij nu radio of toneel maakt, of naar Afrika reist voor Serious Request. Over keuzes maken, de geur van een ander land en waarom hij altijd met iedereen een praatje moét maken.


Kopstuk 11: Rapper Sticks

Luister  

Kopstuk  /  16-01-2020

De eerste aflevering van 2020 alweer! Rutger gaat in gesprek met rapper Sticks (Opgezwolle) over het vaderschap, de Stoïcijnen, David Bowie, zijn verslaving aan hiphop en hoe hij de rapper werd die hij nu is.


Kopstuk 10: Maryam Hassouni

Luister  

Kopstuk  /  29-10-2019

Aflevering 10! Dubbele cijfers! Rutger viert dat door met de zeer gepassioneerde Maryam Hassouni te praten, die niét zijn tweelingzus blijkt te zijn. Over haar knipperlichtrelatie met acteren, wonen in New York en de stemmetjes in haar hoofd.


Kopstuk 9: Theo Maassen

Luister  

Kopstuk  /  24-08-2019

Rutger praat eindelijk met Theo Maassen, en Theo is eindelijk te gast in een podcast. Een allesomvattend gesprek over zijn avonturen met Hans Teeuwen, dekbed-comedy en serieus zijn.


Kopstuk 8: Ena Sendijarević

Luister  

Kopstuk  /  27-07-2019

Kersverse co-host Kyra Bououargane praat met regisseur Ena Sendijarević over moeilijke achternamen, wonen in Berlijn en Ena's film Take Me Somewhere Nice. En over Friends, natuurlijk.


Kopstuk 7: Georgina Verbaan

Luister  

Kopstuk  /  09-05-2019

In deze aflevering gaat Rutger in gesprek met actrice en schrijver Georgina Verbaan, die eigenlijk liever gewoon koffie met hem was gaan drinken. Een gesprek over orde en chaos, je plek vinden en raket-ijsjes.


Kopstuk 6: Murat Isik

Luister  

Kopstuk  /  01-11-2018

Rutger is inmiddels alleen over als Kopstuk-redactie, maar gelukkig voegt schrijver Murat Isik zich bij hem voor een gesprek over zijn roman 'Wees Onzichtbaar', de grens tussen realiteit en fictie, en hoe hij de vloek van zijn onzichtbaarheid ophief. Over oude vaders en jonge vaders. Veel plezier.


Kopstuk 5: Raoul Heertje

Luister  

Kopstuk  /  23-04-2018

In deze nieuwe aflevering gaat Rutger in gesprek met Raoul Heertje, die hij al langer als mentor beschouwt. Ze praten over mentorschap, koppigheid, vaders, Johan Cruijff, echtheid en wat Rutger beter had kunnen doen in het interview.


Kopstuk 4: Ariel Levy (The New Yorker)

Luister  

Kopstuk  /  30-10-2017

In our first 'international' episode, Rutger talks to Ariel Levy, staff writer at The New Yorker. She wrote a book about the death of her prematurely born son, and Rutger had just become a father, so the conversation is mostly about life's animalistic aspects, and how to deal with them.


Kopstuk 3: Ellen Parren

Luister  

Kopstuk  /  12-06-2017

Het gesprek tussen Rutger en actrice Ellen Parren begint met een ongemakkelijk misverstand, maar gelukkig voelt ze zich daar wel in thuis. Over dienstbaarheid, angst voor de dood en rare stemmetjes.


Kopstuk 2: Coco Schrijber

Luister  

Kopstuk  /  03-04-2017

In deze aflevering praat Mea met documentairemaker Coco Schrijber, een sterke vrouw die niet bang is om af en toe drie maanden niets te doen. Over weten wat je wil, de regisseur als dictator en de liefde.


Kopstuk 1: Arnon Grunberg

Luister  

Kopstuk  /  16-03-2017

In deze eerste aflevering gaat Rutger in gesprek met schrijver Arnon Grunberg, die hij als 18-jarige al eens interviewde. Ze praten en maken grappen over bindingsangst, Grunbergs zogenaamde ongenaakbaarheid, (te) hard werken en wat een 'elite' is.


Kopstuk 0: Mea Dols de Jong en Rutger Lemm

Luister  

Kopstuk  /  15-03-2017

In deze onofficiële aflevering leggen de hosts het concept van Kopstuk uit, aan de hand van fragmenten uit de eerste interviews.