Kroonieken

Toen de gebroeders Deloor heersten in de Vuelta | Kroonieken S01E06

Kroonieken
20-05-2020

De Tour de France heeft Maurice Garin, de Giro d’Italia heeft Luigi Ganna. Maar vraag 100 mensen wie de eerste Vuelta gewonnen heeft, en waarschijnlijk niemand die het antwoord heeft.
“Ik won de eerste Vuelta. Mijn naam zal voor altijd verbonden blijven met het ontstaan van een groot internationaal evenement, met een roemrucht feit in de wielergeschiedenis.”
Aldus Gustaaf Deloor in een interview met het weekblad AS Magazine in Spanje in 1936 toen hij daar terug was om zijn Vueltatitel te verdedigen.
Deloor was net 22 toen hij in 1935 de Vuelta won, de eerste.
Een jaar later herhaalde hij deze prestatie, zijn oudere broer Alfons werd tweede. Nog steeds zijn zij de enige broers die samen op het podium van een Grote Ronde hebben gestaan. 
En toch, ondanks zijn bewering dat hij altijd herinnerd zal worden, heeft Deloor maar zeer povere erkenning gekregen voor deze historische dubbel.
In België is Deloor één van de weinige wielerkampioenen over wie geen boek is geschreven. Pas vorig jaar zag een eerste biografie het licht – nota bene in Spanje – van de man die de thuisrenners versloeg en winnaar werd van hun eerste twee nationale Rondes.
Onder de titel Gustaaf Deloor: From the Vuelta to the Moon, vertelt Juanfran De La Cruz het weinig-bekende verhaal van de Vlaamse pionier, een man wiens carrière gebroken werd door de Tweede Wereldoorlog, die vocht voor zijn land, gegrepen werd door de Nazi’s, een concentratiekamp overleefde en tenslotte, berooid, emigreerde naar de VS.
Daar, in Amerika, vond hij uiteindelijk werk als technicus in een fabriek waar de motoren werden gemaakt die Apollo 11 naar de maan schoten.
Wie waren de gebroeders Deloor?


---

Kroonieken - een podcast van Eurosport – is een serie terugblikken op de meest fascinerende, controversiële en uitzonderlijke renners en wedstrijden uit de wielerhistorie. Geschreven door Felix Lowe vertaald door Toon Kroon en verteld door Karsten Kroon.


Van de enorme gok van Eddy Merckx op de Galibier in 1972 – via de ontvoeringen en controverse achter de eerste Zuid-Amerikaanse winst in een grote ronde – tot het WK waar de Amerikaanse ploeggenoten Greg LeMond en Jock Boyer bittere rivalen werden. Karsten laat het allemaal de revue passeren met iedere week een nieuwe aflevering. De artikelen van Felix zijn ook op onze site te lezen: www.eurosport.nl

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.