Podcast Zoeker

Lopendebandwerk

Lopendebandwerk

Muziek  |  9 afleveringen

Documentairemaker Emmie Kollau gaat samen met muzikanten Spinvis, hiphop-producer Kubus, Sofie Winterson en Slagwerk Den Haag de werkvloer op. Ze lieten zich inspireren door het ritme van de herhaling en het gestamp van de machines. Een podcast over zwaar werk en dagen vol voldoening; over perfectionisme, en je soms net een robot voelen; een muzikale ode aan de lopendebandwerker.

TrailerLuister  

In enorme blokkendozen langs de Nederlandse snelwegen doen duizenden mensen het werk waar maar weinigen jaloers op zijn, werk dat doorgaans verborgen blijft. Lopendebandwerk. Ze sjouwen en stapelen, pakken en verpakken, drukken eindeloos op dezelfde knopjes en praten tegen computers. Documentairema…

Aflevering 1: Spinvis en PatrickLuister  

In aflevering 1 met Spinvis volgen we Patrick. Hij werkt in een afvalsorteerbedrijf en veegt de hele dag bij elkaar wat er van de lopende banden valt.

Bonus 1: Making of van ‘Spinvis en Patrick'Luister  

Wat heeft een vuilnisfabriek met een kerkorgel te maken? Spinvis legt het uit. En hij vertelt over de tijd dat hij zelf aan de lopende band werkte.

Aflevering 2: Slagwerk Den Haag en MandyLuister  

Ooit over nagedacht wie jouw online bestellingen inpakt? In deze aflevering ontmoet je Mandy. Soms voelt ze zich gewoon één met de computer. De jonge Belgische componist Jonathan Bonny maakte ism Slagwerk Den Haag een welhaast meditatieve soundtrack bij haar werkdag.

Bonus 2: Making of van ‘Slagwerk Den Haag en Mandy’Luister  

Hoe meditatief kan lopendebandwerk zijn? Jonathan Bonny maakte ism Slagwerk Den Haag de soundtrack bij afl 2 met daarin een Poolse meditatie-oefening. In deze making of legt hij uit waarom. Ook hoor je waarom slagwerkers graag in doe-het-zelf-zaken rondhangen en hoe je een ui kan bespelen.

Aflevering 3: Kubus en LeoLuister  

Het werkterrein van Leo Kaijen was de wijde wereld; nu werkt hij op een vierkante meter aan de lopende band in een vatenfabriek in Brabant. En dat terwijl hij al 70 is. Toch kan hij niet zonder zijn werk. Hiphop-producer en beat maker Kubus (Opgezwolle, Rico & Sticks) maakte een soundtrack uit de ge…

Bonus 3: Making of van 'Kubus en Leo'Luister  

Hoe je muziek tovert uit een vatenfabriek? Luister hier de 'making of' van aflevering 3 van Lopendebandwerk, waarvoor hiphop-producer en beatmaker Kubus de soundtrack maakte.

Aflevering 4: Sofie Winterson en JosephLuister  

Tussen de eindeloze gangen in een enorm magazijn rijdt Joseph op zijn kleine verzameltruck. Hij werkt in het distributiecentrum van uw supermarkt. Instappen, uitstappen, sjouwen - met kratten cola, dozen wijn, flessen frisdrank. Als kind in Zuid-Sudan wilde hij huisarts worden, of basketballer. Nu v…

Bonus 4: Making of van 'Sofie Winterson en Joseph'Luister  

Hoe vriendelijk klinkt de vrouwelijke computerstem die de hele dag orders uitdeelt? Zou je er verliefd op kunnen worden? In deze 'making of' van aflevering 4 van Lopendebandwerk, vertelt singersongwriter Sofie Winterson hoe het duet tussen computer en mens tot stand kwam. En tussendoor leer je dat o…