Podcast Zoeker

Naakt op een kleedje

Naakt op een kleedje

Maatschappij & Cultuur  |  14 afleveringen

Vrouwen zijn misschien wel vaker naakt op een kleedje te zien in musea dan dat ze er als maker vertegenwoordigd zijn. Om daar verandering in te brengen maken Heske ten Cate en Yuki Kho voor VPRO Mondo de podcast 'Naakt op een Kleedje', een alternatieve rolodex vol fantastische vrouwelijke makers. Dit doen ze niet alleen, iedere aflevering staat er een bijzondere vrouwelijke gast centraal die geïnterviewd wordt over een kunstwerk van een vrouwelijke maker.

S02E04 met Belle BarbéLuister  

In de vierde aflevering van seizoen 2 van 'Naakt op een kleedje' gaan Yuki Kho en Heske ten Cate in gesprek met Belle Barbé, mede-oprichter van het platform voor seksuele voorlichting Wipsite. Ze koos voor het kunstwerk 'Virginia at 3', een zwart-wit foto van Sally Mann uit 1988.

S02E03 met Aukje DekkerLuister  

In de derde aflevering van dit seizoen van 'Naakt op een kleedje', gaan Yuki Kho en Heske ten Cate in gesprek met kunstenaar en nachtclubeigenaar Aukje Dekker. Ze heeft een werk gekozen van Rineke Dijkstra dat haar raakt: 'The Buzz Club'.

S02E2 met Devika PartimanLuister  

In de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van 'Naakt op een kleedje' spreken Yuki Kho en Heske ten Cate met sociaal activist Devika Partiman, die vertelt over een werk van Patricia Kaersenhout.

S02E01 met Marjolijn van HeemstraLuister  

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Naakt op een kleedje spreken Yuki Kho en Heske ten Cate met theatermaker Marjolijn van Heemstra, die vertelt wat haar zo fascineert aan het werk van Katie Paterson.

S01E10 met Wende SnijdersLuister  

In deze seizoensafsluiter praten we met Wende Snijders over het werk van Marlene Dumas. Over moederschap, kunst maken en de zwarte randjes van het leven.

S01E09 met Dieuwertje HeuvelingsLuister  

Met schrijver & muziekkenner Dieuwertje Heuvelings praten we over The End of the World van Leonor Fini. Over angst en liefde, jezelf als vrouw laten zien en Dieuwertjes beslissing om New York te verlaten en een roman te gaan schrijven.

S01E08 met Michelle de BruijnLuister  

In aflevering 8 praten we met meditatiespecialist Michelle de Bruijn over een werk uit de 17e eeuw. En over ego, memento mori en de kracht van meditatie.

S01E07 met Noraly BeyerLuister  

In aflevering 7 van Naakt op een Kleedje praten we met oud- nieuwslezer Noraly Beyer over het drieluik Out of History waarop Elisabeth Samson staat afgebeeld, geschilderd door Iris Kensmil. Het gesprek gaat over er bij proberen te horen en het belang van je eigen geschiedenis kennen. Want alleen zo …

S01E06 met Hedy d'AnconaLuister  

In deze aflevering praten we met Hedy d'Ancona over het werk Filosloof van Maja van Hall, een monument voor de huisvrouw. We hebben het over de kracht van verontwaardiging en hoe je met kunst verandering teweeg kan brengen.

S01E05 met Susanne DuijvesteinLuister  

In deze aflevering praten we met begrafenisondernemer Susanne Duijvestein over het werk van Luchita Hurtado, die vorige week 99 jaar is geworden en pas op haar 97e is ontdekt door kunsthistorici. We hebben het over de dood, Duijvestein's eigen uitvaart en de liefde die zij en Hurtado voelen voor onz…

S01E04 met Rocky HehakaijaLuister  

In deze aflevering gaan wij, Heske ten Cate en Yuki Kho, in gesprek met Rocky Hehakaija, voormalig profvoetballer, directeur van Favela Street Foundation en de eerste vrouw in FIFA20 VOLTA. We praten met haar over Imperial Courts van Dana Lixenberg.

S01E03 met Madeleijn van de NieuwenhuizenLuister  

In deze aflevering gaan Heske ten Cate en Yuki Kho in gesprek met Madeleijn van den Nieuwenhuizen, het brein achter @zeikschrift aka het geweten van de Nederlandse Media. Ze vertelt over een bijzonder kunstwerk en over het belang van -soms ingewikkelde- discussies, én hoe lekker het is om in je een…

S01E02 met Arna MackicLuister  

In deze aflevering van Naakt op een Kleedje gaan we in gesprek met Arna Mačkić over het werk Bosnian Girl van Šejla Kamerić. Over Sebrenica, wederopbouw na oorlog en hoe een kunstwerk een stem kan geven aan dat waar lastig over te praten valt.

S01E01 met Stefanie AfrifaLuister  

In aflevering 1 van seizoen 1 zijn Heske en Yuki op bezoek bij Stephanie Afrifa in Rotterdam. Zij is curator, moderator en model en heeft het kunstwerk 'Constellations II' van Lina Iris Viktor gekozen. Met Stephanie praten ze over de ongrijpbaarheid van intuïtie, de grenzen van taal en de behoefte …