Nectar voor het onderwijs

Nectar voor het onderwijs

Onderwijs  |  12 afleveringen

In deze podcast spreekt Maike Pollaert met professionals die niets met het onderwijs te maken hebben, maar die in hun werk wel kennis en vaardigheden hebben ontwikkeld die ook voor de klas interessant zijn. Zij vertellen over hun aanpak. De parallel met klassensituaties is vaak merkwaardig sterk.
In het eerste seizoen komen aan het woord:
Schrijver Ronald Giphart, Zanger Ronnie Ruysdael, Een gevangenisbewaarder, Documentairemaker SInan Can, DWDD Redactielid Cecile Koekoek, Paardencoach Dorris Vlas, Acteur Loek Peters, Een dirigent, Gedragskundige Dirkje van der Ven.

Verras mij  


GRATIS audio-ondersteunde pauzewandeling

Luister  

Nectar voor het onderwijs  /  16-11-2022

Voor elke docent die in de pauze een wandelingetje wil maken én goed voorbereid de volgende les in wil is er een audio begeleide pauzewandeling van 20 minuten. In deze wandeling reflecteer je en verbeter je je eigen performance voor de klas door een oefening stap voor stap te volgen.


Radio DJ Gerry van Campen over stemgebruik

Luister  

Nectar voor het onderwijs  /  16-11-2022

Radio DJ Gerry van Campen legt het verschil uit tussen geloofwaardig zijn op de nationale radio en op de regionale radio. Wat heeft je accent daarmee te maken? In hoeverre kun je authentiek blijven en wat doe je in een ochtendprogramma als je een ochtendhumeur hebt?


Schuldencoach Liselotte over motivatie

Luister  

Nectar voor het onderwijs  /  13-12-2021

Liselotte Maas helpt mensen uit de schulden. Zij praat met mij over motivatie. Hoe diep moet je in de ellende zitten om tot gedragsverandering te komen? Hoeveel moet jij als helpende coach doen en heb je ook een keer genoeg gedaan? Liselotte vertelt!


Rust, Orde en Veiligheid in de Gevangenis

Luister  

Nectar voor het onderwijs  /  06-12-2021

Steffenn is Gevangenisbewaarder  (penitentiair Inrichtings Werker) en vertelt in deze aflevering hoe hij de rust, orde en veiligheid waarborgt in de gevangenis. We trekken de parallel met het onderwijs en situaties in de klas tijdens een les. 


Sinan Can over het maken van documentaires

Luister  

Nectar voor het onderwijs  /  01-10-2021

Documentairemaker Sinan Can vertelt over zijn motivatie om documentaires te maken en over verschillende keuzes die je maakt bij het vertellen van een verhaal. 


Gedragsverandering, motivatie en duwtjes de goede kant op

Luister  

Nectar voor het onderwijs  /  23-08-2021

Dirkje van der Ven is gedragskundige. In deze podcast vertelt zij hoe je gedrag van mensen in positieve zin kunt beïnvloeden. Niet alleen door mensen te vertellen wat ze moeten doen en daar beloning of straffen voor te geven, maar door te kijken wat mensen drijft. Gedragskunde komt uit de psycholog...


Het format van DWDD met Cecile Koekkoek

Luister  

Nectar voor het onderwijs  /  24-07-2021

Cecile Koekkoek werkte in de redactie van het succesvolle tv-programma DWDD. Zij vertelt waarom mensen avond aan avond naar hetzelfde programma kijken zonder zich te vervelen. Wat was nou de kracht van DWDD en welke tips heeft Cecile voor het aantrekkelijk maken van een les op school?


Trailer

Luister  

Nectar voor het onderwijs  /  09-07-2021

In 1,5 minuut vertel ik je waar deze podcast over gaat.


Acteur Loek Peters - Maak de ander beter

Luister  

Nectar voor het onderwijs  /  06-07-2021

Loek Peters is acteur en ervaart in elke scene dat hij niet in zijn eentje voor een kwalitatief goede scene kan zorgen. Als zijn mede-acteur slecht werk levert, staat Loek ook in een slechte scene. Loek ziet het als zijn verantwoordelijkheid om de ander te helpen zijn werk goed te doen. Hij heeft ee...


Paardencoach Dorris Vlas over non-verbale communicatie

Luister  

Nectar voor het onderwijs  /  06-07-2021

Dorris Vlas coacht mensen met behulp van paarden. Paarden reageren niet op je woorden, maar op je non-verbale communicatie. Mensen reageren ook voornamelijk op elkaars non-verbaal, maar we zijn het ons niet zo bewust. Dorris vertelt ons hoe wij kunnen leren van en in contact met paarden. We praten o...


Schrijver Ronald Giphart over verhalen

Luister  

Nectar voor het onderwijs  /  06-07-2021

Ronald Giphart schrijft en vertelt verhalen. Vandaag vertelt hij over de opbouw van verhalen. Hoe hou je een verhaal spannend? Met welke truc helpt hij zichzelf om elke scene uit een verhaal naar een hoger niveau te tillen? Hoe werkt dat voor bijvoorbeeld het Periodiek Systeem der Elementen? Er blij...


Zanger Ronnie Ruysdael wint elk publiek voor zich

Luister  

Nectar voor het onderwijs  /  06-07-2021

Zanger Ronnie Ruysdael vertelt hoe hij zijn publiek aan zich bindt, hoe zijn show is opgebouwd en hoe hij zich onderscheidt van andere zangers. Ook vertelt hij hoe hij omgaat met ‘lastige mensen’ in het publiek.