Neerlandistiek

Neerlandistiek

Kunst  |  22 afleveringen

Een podcast met colleges, lezingen en andere voorbeelden van onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur.

Verras mij  


Maaike Meijer over mannen

Luister  

Neerlandistiek  /  14-06-2023

Deze week verschijnt het boek ‘Radeloze helden’ van Maaike Meijer, een lucide onderzoek naar mannelijkheid aan de hand van onder andere Moby Dick, Jan Wolkers, Peter van Straaten en One Flew Over The Cuckoo’s Nest– en waar die vastloopt. Ik sprak met de auteur over dit fascinerende boek dat...


Bas Jongenelen over de duivel

Luister  

Neerlandistiek  /  09-12-2022

Bas Jongenelen schreef een boek over de duivel in de Nederlandse literatuur. Wie is de duivel? Wat maakt hem tot zo'n aantrekkelijk personage, en wat veranderde in zijn aandeel in de literatuur sinds de middeleeuwen?


De wording van Komrij

Luister  

Neerlandistiek  /  22-06-2022

Arie Pos publiceert op 23 juni 2022 het boek 'De wording van Komrij', waarin hij beschrijft hoe een jonge Gerrit Komrij in de vroege jaren zestig 'Gerrit Komrij' uitvindt, en een identiteit opbouwt rondom vooral zijn originele kijk op de homoseksualiteit, de esthetiek en het dichterschap. Arie verte...


Nico Keuning: De boekenfluisteraar

Luister  

Neerlandistiek  /  14-06-2022

Onlangs verscheen het boek De boekenfluisteraar, waarin Nico Keuning vertelt over schrijvers en het schrijverschap. Hij doet dat op een originele manier, namelijk door het verslag van een schrijfcursus waarin hij zes jonge vrouwen schrijfopdrachten geeft en tegelijkertijd in aanraking brengt met de...


Geknakte schrijverslevens in de oorlog

Luister  

Neerlandistiek  /  01-05-2022

Bertram Mourits schreef een mooi boek over de vele schrijverscarrières en -levens die de Tweede Wereldoorlog in Nederland heeft geknakt: De achterkant van de bevrijding. Of ze nu joods waren, of fout, of gedwongen werden in Duitsland te werken – vele schrijvers werden geraakt door de oorlog. Een...


Hoe Jiddisch is het Nederlands?

Luister  

Neerlandistiek  /  10-04-2022

Volgens veel geleerden was het Nederlandse Jiddisch zo'n honderd jaar geleden verdwenen. In deze lezing laat ik zien dat het eerder is opgegaan in het Nederlands, zoals een suikerklontje in een kop thee. (De 'echte' lezing hield ik op zondag 10 april 2022 voor Crescas. Dit is mijn oefenversie.


Belichaamd denken, denkende lichamen

Luister  

Neerlandistiek  /  06-03-2022

Over de roman Stemvorken van A.F.Th. van der Heijden is het laatste woord nog niet gezegd. Ik gaf maandag een lezing in de Openbare Bibliotheek van Geldrop. Dit was mijn oefensessie.


Marcel Plaatsman over het Tessels

Luister  

Neerlandistiek  /  03-02-2022

Marcel Plaatsman schreef het boek 'Tessels. Taal over zee' over de geschiedenis en de hedendaagse staat van het Tessels. Je kunt het boek hier bestellen. De in het interview genoemde gedichten van Nico Dros.


Jelle Stegeman over de geschiedenis van het Nederlands

Luister  

Neerlandistiek  /  06-12-2021

De emeritus hoogleraar Jelle Stegeman van de Universiteit van Zürich schreef een monumentale geschiedenis van het Nederlands. Marc van Oostendorp sprak met hem, via Zoom, voor het elektronisch tijdschrift Neerlandistiek. http://www.neerlandistiek.nl/


Lauwerboom (3)

Luister  

Neerlandistiek  /  02-12-2021

Een podcast van Katelijn Vooijs over de Antwerpse 16e-eeuwse onderwijzer en auteur Peeter Heyns. Aflevering 3:  de rol van Heyns als schrijver en het verhaal van een van de schooltoneelstukken die hij schreef voor zijn leerlingen.


Lauwerboom (2)

Luister  

Neerlandistiek  /  02-12-2021

Een podcast van Katelijn Vooijs over de Antwerpse 16e-eeuwse onderwijzer en auteur Peeter Heyns. Aflevering 2. De leerlingen en hun leven op de Lauwerboom: waar kwamen ze vandaan, wat voor lesmateriaal werd er gebruikt?


Lauwerboom (1)

Luister  

Neerlandistiek  /  02-12-2021

Een podcast van Katelijn Vooijs over de Antwerpse 16e-eeuwse onderwijzer en auteur Peeter Heyns. Aflevering 1: Over de geschiedenis van Antwerpen en de levensloop van Peeter Heyns.


0800-0543

Luister  

Neerlandistiek  /  19-10-2021

De toeslagenaffaire is een van de grootste politieke misstanden in de laatste decennia. Door de gehele affaire worden we geconfronteerd met de onmenselijke kant van ons politieke systeem. Met de eerste aflevering van onze podcastreeks ‘0800-0543’, stellen we deze onmenselijkheid van de bureaucra...


Nicoline van der Sijs over taalwetten

Luister  

Neerlandistiek  /  20-04-2021

In april 2021 verscheen het boek 'Taalwetten maken en vinden' van Nicoline van der Sijs, een grondige herwerking van haar boek Taal is mensenwerk uit 2004. Marc van Oostendorp sprak met haar. 


Jeroen Dera over zijn onderzoek

Luister  

Neerlandistiek  /  18-11-2020

Jeroen Dera vertelt over zijn nieuwe onderzoek naar leren op school.


De Reis door het Aapenland

Luister  

Neerlandistiek  /  27-10-2020

Vier studenten Nederlandse Taal en Cultuur aan de UvA actualiseren het werk van Gerrit Paape, een Reize door het Aapenland uit 1788 als een podcast.


Literatuur en identiteit in de Gouden Eeuw: Introductie

Luister  

Neerlandistiek  /  09-06-2020

Dit is het tweede college in de reeks 'Literatuur en identiteit in de Gouden Eeuw' van Ivo Nieuwenhuis van de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hier is de bijbehorende PowerPoint-presentatie.


Nationale strijd. Literatuur en identiteit in de Gouden Eeuw

Luister  

Neerlandistiek  /  09-06-2020

Dit is het tweede college in de reeks 'Literatuur en identiteit in de Gouden Eeuw' van Ivo Nieuwenhuis van de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hier is de bijbehorende PowerPoint-presentatie.


Het publieke debat in de zeventiende eeuw. Literatuur en identiteit in de Gouden Eeuw

Luister  

Neerlandistiek  /  09-06-2020

Dit is het derde college in de reeks 'Literatuur en identiteit in de Gouden Eeuw' van Ivo Nieuwenhuis van de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hier is de bijbehorende PowerPoint-presentatie.


Humor en identiteit. Literatuur en identiteit in de Gouden Eeuw

Luister  

Neerlandistiek  /  09-06-2020

Dit is het vierde college in de reeks 'Literatuur en identiteit in de Gouden Eeuw' van Ivo Nieuwenhuis van de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hier is de bijbehorende PowerPoint-presentatie.


Literatuur, Spinoza en geleerdheid. Literatuur en identiteit in de Gouden Eeuw

Luister  

Neerlandistiek  /  09-06-2020

Dit is het vijfde college in de reeks 'Literatuur en identiteit in de Gouden Eeuw' van Ivo Nieuwenhuis van de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hier is de bijbehorende PowerPoint-presentatie.


De Nederlander en de Ander. Literatuur en identiteit in de Gouden Eeuw

Luister  

Neerlandistiek  /  06-06-2020

Docent Ivo Nieuwenhuis van de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit besloot om tijdens de coronacrisis zijn college over literatuur en identiteit de vorm te geven van een podcast. Als een voorbeeld presenteren we hier het laatste college uit die reeks. We werken ook nog a...