NEMO

NEMO

Wetenschap & Geneeskunde  |  7 afleveringen

NEMO Kennislink volgt wetenschappers in hun zoektocht naar antwoorden op grote en kleine vragen en vertelt daarover op een toegankelijke manier. Want wetenschap geeft ons beter inzicht in wie we zijn en in de wereld en het universum waarin we leven. Met NEMO Kennislink snap je beter hoe het zit.

Verras mij  


Lezing door Jos De Mul over databases - 18 november 2021

Luister  

NEMO  /  29-11-2021

Met de komst van de informatietechnologie gingen we ons brein opvatten als een computer en onze genen als ‘de code van het leven’. In deze lezing vertelt filosofische antropoloog Jos de Mul over de consequenties hiervan voor ons zelfbegrip, onze vrijheid en onze verantwoordelijkheid.


Lezing door Martijn De Groot over technologie in de zorg - 4 november 2021

Luister  

NEMO  /  26-11-2021

In deze lezing vertelt medisch bioloog Martijn de Groot over de steeds verder gaande integratie van de mens met technologie. Waar komt die technologie vandaan, waar staan we nu, en waar gaat het mogelijk naar toe?


Lezing door Sennay Ghebreab over inclusieve algoritmes - 30 september 2021

Luister  

NEMO  /  15-10-2021

Algoritmes zijn niet neutraal, maar imiteren de mens, aldus AI wetenschapper Sennay Ghebreab (universiteit van Amsterdam). In deze lezing vertelt hij hoe algoritmes onze vooroordelen overnemen en hoe we ze kunnen inzetten om onze samenleving eerlijker en inclusiever te maken.


Lezing door Gina Doekhie over cybersecurity - 23 september 2021

Luister  

NEMO  /  08-10-2021

Gina Doekhie is cybercrime-specialist en digital detective. In deze lezing vertelt zij over cybercriminaliteit, verschillende soorten hackers en geeft ze tips om je te verdedigen tegen cyberaanvallen.


#3 Geld, wat moet je ermee?

Luister  

NEMO  /  29-10-2020

In de derde aflevering van ‘NEMO weet raad!’ vragen Lizzy en Iris raad aan de wetenschap over geld. Want wat kun je nou eigenlijk het beste doen met je geld? Investeren in stenen? Op de spaarrekening bewaren? Of juist lekker uitgeven en eindelijk het cadeau van je dromen aan jezelf geven? De Fac...


#2 Switchen van baan?

Luister  

NEMO  /  17-09-2020

In de tweede aflevering van ‘NEMO weet raad!’ vragen Lizzy en Iris raad aan de wetenschap over het switchen van baan. Als je al tien jaar dezelfde baan hebt… wordt het dan geen tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe job? De Faces of Science Adriaan Duiveman, Liza Cornet en Marij Swinkels vert...


#1 Verliefd op twee mensen

Luister  

NEMO  /  18-08-2020

In de eerste aflevering van NEMO weet raad! vragen Lizzy en Iris raad aan de wetenschap over de liefde. Wat kun je doen als je verliefd bent op twee mensen? Wetenschappers Jakob van den Eijnden, Karlien Strijbosch en Eveline Groot vertellen je of liefde in de sterren geschreven staat, hoe filosofen...