Podcast Zoeker

Newsroom Den Haag | BNR

Newsroom Den Haag | BNR

Nieuws & Politiek  |  132 afleveringen

In Newsroom Den Haag praten politiek verslaggevers Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen elkaar bij over het nieuws dat zij de afgelopen week hebben verslagen. Presentatie: Mark Beekhuis.

Waarom de opheffing van D66 mislukteLuister  

Directeur Coen Brummer van het wetenschappelijk instituut van D66 schreef een boek over 55 jaar D66. Die verjaardag vierden ze gisteren. In hun Haagse studio spreken Sophie, Thomas en Mark hem. Over de politieke partij die geen politieke partij wilde worden. Opgericht door burgers die zich geen poli…

Kabinet breekt bedenkelijk recordLuister  

Op de laatste dag voor alwéér een reces breekt het demissionaire kabinet een record. Nina en Donatello bespreken het met Thomas van Groningen.

Formatie weer even in stroeve faseLuister  

De formerende partijen hebben moeite met het maken van afspraken over de dossiers waarover ze geen afspraken gaan maken in het regeerakkoord. En de Kamer sprak over het Afghanistan-compromis. Roos en Donatello praten erover met politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Kamer wil vermogens boven het miljoen zwaarder belastenLuister  

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt voor een motie van de SP om vermogens van miljonairs zwaarder te belasten. Roos en Donatello spreken erover met Thomas van Groningen en SP-Kamerlid Mahir Alkaya.

Toch duizenden Afghanen naar NederlandLuister  

Het kabinet luistert tóch naar de Tweede Kamer en haalt meer Afghanen naar Nederland. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen reageert daarmee op de aangenomen motie van D66-Kamerlid Belhaj. Roos en Donatello bespreken het met Thomas van Groningen in Studio Den Haag.

Woohoo! We krijgen een open overheidLuister  

Sophie is blij verrast over het optimisme van GroenLinks-Kamerlid Bart Snels. Iets van een nieuwe bestuurscultuur begint door te schemeren, ziet hij. En daarbij moet zijn vers aangenomen Wet Open Overheid natuurlijk gaan helpen. En Kamerleden zouden wat vaker corvee moeten doen.

Hoekstra overvallen door stijging gasprijsLuister  

In de Tweede Kamer waren vandaag de Algemene Financiële Beschouwingen, maar de meeste Kamerleden wilden vooral van minister Hoekstra weten of hij wat kan doen aan de hoge gasprijzen. En ja, daar denkt hij over na.

Formatie kan nu snel gaanLuister  

Sigrid Kaag wil een kabinet vóór Sinterklaas. En de informateurs Wouter Koolmees en Johan Remkes spreken van een formatie-experiment, maar de PvdA en GroenLinks staan daar weinig open voor.

Alwéér een formatiedebatLuister  

De Tweede Kamer debatteert over de formatie en wijst twee nieuwe formateurs aan. Nou ja, nieuw... Johan Remkes en oud-verkenner Wouter Koolmees. En Wopke Hoekstra gaat voor openheid en legt al zijn bezittingen op tafel.

Rotdag voor het CDALuister  

De oppositiepartijen vallen massaal over minister Hoekstra, en ook Zuid-Europa is opgevallen dat zijn naam in de Pandora Papers opduikt. Maar bij het CDA vinden ze alle ophef overdreven. Ondertussen ruziën oud-CDA'ers Sywert van Lienden en Pieter Omtzigt over mondkapjes. Politiek verslaggever Sophi…

Alle konijnen zijn nog niet uit de hoge hoedLuister  

De Haagse verslaggevers doen hun uiterste best om niet cynisch te klinken als zij spreken over 'de nieuwe start' waar in Den Haag over wordt gesproken. Verder verliezen zij zich in details als borrels en nieuwe kussens. En in welke hoge hoeden zullen nog konijnen blijken te zitten?

De Kamer kreeg peanuts, maar de sfeer was primaLuister  

Ineens klaarde de stemming op, op de tweede dag van de algemene beschouwingen, zagen Thomas en Sophie. Maar was het een dag dat toevallig iedereen een goede bui had, of is dit de nieuwe situatie?

Het was een chaotische week, maar dat is het altijdLuister  

Er was een persconferentie, een debat over de coronapas, een debat over Afghanistan, een minister die afscheid nam en dan zijn ze ook nog aan het formeren. Martine Wolzak is nog geen maand bezig als politiek verslaggever voor Het Financieele Dagblad en het duizelt haar nu al. Rustiger gaat het niet …

Historisch CDA congres(?)Luister  

Oud zeer moet geheeld, verhoudingen hersteld en de inhoud moet strakgetrokken worden. In de Brabanthallen in Den Bosch vindt zaterdag het partijcongres van een getergd CDA plaats. De achterban verwacht er veel van; de hoop is dat het zelfs een historische dag gaat worden. Newsroom Den Haag heeft FD…

Beeld en BeeldvormingLuister  

De politiek bestaat uit verhalen en tegenverhalen. Voor ons radiomakers en krantenschrijvers bestaan die verhalen uit woorden. Voor fotograaf Bart Maat zijn het beelden. Bart jaagt die beelden op het binnenhof, in de tweede kamer, soms in het fietsenhok en vaak hangend uit het raam. Vandaag spreken …

Wachten op de ontploffingLuister  

Het is verschrikkelijk om van dichtbij te zien hoe het van uur tot uur steeds verder fout gaat. De machteloosheid die je hier voelt. Sophie vertelt het, zittend onder het afdakje van de Ridderzaal, aan Lien en Mark. Deze week waren we in de ban van Afghanistan. En werd de formatie, waarin nog nooit …

Een schaamlap voor Mark RutteLuister  

Voor een week in de zomervakantie valt er weer verrassend veel te bespreken. Zo lijkt VVD-leider Mark Rutte een schaamlap te zoeken om 'de linkse wolk' mee af te dekken. Lien, Thomas en Mark praten er over met hun gast Jaap Jansen.

Wat zullen we eens doen met 50 miljard?Luister  

Nederland stevent af op een begrotingstekort dat veel te laag is, horen Ulko, Thomas en Mark deze week van hun gast. Dat is even wennen, na decennia van bezuinigingen en steeds strakkere broekriemen. Econoom Wimar Bolhuis becijferde dat we risicoloos 50 miljard extra kunnen uitgeven.

Nu doorpakken, met dat CDALuister  

Komt het nog goed met het CDA? Die vraag stellen Thomas, Ulko en Mark aan Henriëtte van Hedel van de Stichting Sociale Christendemocratie. Het gaat vaak over de poppetjes en zelden over de inhoud, vindt ze. Maar omdat politiek mensenwerk is, komen toch ook in deze podcast weer wat poppetjes voorbij…

Voor een Belg duurt onze kabinetsformatie nog helemaal niet zo langLuister  

Kunnen we iets leren van de Belgen over lange kabinetsformaties, vragen Bas, Thomas en Mark zich af. Het antwoord krijgen zij van FD-collega en Vlaming Daan Ballegeer: Jazeker! Nederlandse politici praten veel teveel met elkaar om het wereldrecord kabinetsformatie over te nemen van de Belgen.

Te veel tweets, te weinig machtLuister  

In deze doorgaans zo opgewekte politieke podcast, hebben Bas, Sophie en Mark vandaag een zwaar gesprek met sombere conclusies. Want het gaat totaal niet goed met de politiek, horen zij van de Groningse hoogleraar bestuurskunde en politicoloog Jouke de Vries.

Luchtige communicatie in een rampweekLuister  

Juist nu de energie en de inspiratie beginnen op te raken -zelfs Rutte zou aan vakantie toe zijn- werd het land overspoeld door slecht nieuws. Sophie, Bas en Mark bezien het vanuit de inhoud. En ze doen interessante inzichten op van een gebarentolk.

De laatste geheime overlegjes in de wandelgangen van het BinnenhofLuister  

Terwijl de Tweede Kamer haar laatste vergadering voor het zomerreces houdt, maken Sophie, Thomas en Mark een afscheidsrondje door de gebouwen rond het Binnenhof. Ondertussen checkt Thomas even de kopieerapparaten en storten Sophie en Mark zich op de traditionele Indische rijsttafel.

Wat wij vonden in de archieven van BNRLuister  

Sophie ontdekte op BNR's Haagse redactie oude documenten die laten zien dat het 'sensibiliseren' van journalisten van alle tijden is. En Thomas luisterde onze eigen podcast nog eens terug, van vlak na uitzending van de documentaire over Sigrid Kaag. En wat hij toen hoorde, zal je verbazen.

Wij zijn vandaag zo vrolijkLuister  

Sophie heeft er inmiddels een aantal flessen om verwed, de nieuwe regering wordt toch VVD, D66, CDA en CU. Thomas kreeg een heel trollenleger achter zich aan. Mark verheugt zich op de volgende coronaroutekaart. En samen maken zij zich vrolijk om de toestand van de formatie. Omdat dat moet van de in…

Jongens, luister dit podcastje. Zeker!! Top!!Luister  

Sophie analyseert de sms-taal van de premier. Thomas ziet een gevallen regering die steeds minder demissionair is. En terwijl iedereen naar het CDA kijkt, vraagt Mark zich af of het wel goed gaat met de VVD.

Dit gebeurt niet in NederlandLuister  

Thomas belde wel tachtig CDA-ers. Maar bij die partij zijn de rolluiken naar beneden. Sophie belde per ongeluk om een uur 's nachts naar Pieter Omtzigt. En allebei verheugen ze zich op de zomervakantie in de formatie. Inderdaad, niet de formatie in de zomervakantie, maar de onderbreking van de onder…

Sywert en de hobbykipprojectenLuister  

Thomas en Sophie horen tegenstrijdige berichten over hoe de formatie ervoor staat. Hoe dan ook zien ze dat niemand meer haast lijkt te hebben. FD-collega Johan Leupen sluit aan om te praten over wat we met China moeten. En Sophie wordt zuchtend toegesproken door een persvoorlichter.

Welkom in suicide cityLuister  

Deze week ging Thomas op schoolreisje, en ontdekte de voordelen van het tijdelijke Tweede Kamergebouw. Sophie formeerde een nieuw kabinet, met meer ministers en staatssecretarissen om burn-outs te voorkomen. En Mark keek naar een Kamerdebat in de stijl van de oude bestuurscultuur.

Op weg naar kabinet Efteling 1Luister  

Het is een stormachtige dag op het Binnenhof. Dat gaat vooral over het weer, maar ook over de gesprekken in de verschillende vergaderzalen. Burgemeesters verruilden hun stadhuizen voor het Binnenhof en de directeur van de Efteling is onderdeel van het Haagse formatiesprookje.

Er komen nog maar twee corona-persco'sLuister  

We krijgen nog maar twee corona-persconferenties, is het plan. Dat haalde Thomas boven water. En hij viel in slaap tijdens de monologen van Hugo de Jonge. Sophie verlangt ondertussen naar de inhoud. Net zoals een aantal fractievoorzitters.

Punt van orde: kunnen we dit debat overslaan?Luister  

In de schijnbare rust van het reces waren we getuige van de eerste afsplitsing van een partij met één zetel. En we keken naar een belangrijk debat, waar in een punt van orde werd voorgesteld om het debat maar over te slaan.

Er is deze week iets groots gebeurdLuister  

Het is reces in Den Haag. Maar waar de meeste recesweken rustig verlopen, was er deze week elke dag wel iets bijzonders. Van de publicatie van de notulen van de ministerraad, tot de presentatie van het eindverslag van informateur Tjeenk Willink. En tussendoor nog een lang en heftig debat over vertro…

EXTRA EDITIE: In de notulen vallen vooral Rutte, Koolmees en Van Nieuwenhuizen opLuister  

Het was brisant, opmerkelijk, schokkend en explosief. Maar lazen Thomas en Mark ook onoorbare zaken in de notulen van de ministerraad? En kregen zij ook te P-notulen te zien? Je hoort het in een extra editie van Newsroom Den Haag.

Brisant, opmerkelijk, schokkend en explosief, maar niet onoorbaarLuister  

Het was een bijzondere week rond het Binnenhof. Waarin we het verschil leerden tussen goud en honinggeel. Waarin we exotische vocabulaire opdeden, zoals sensibiliseren en onoorbaar. En waarin sommigen misschien in Niger waren.

Het dalend been van Van DisselLuister  

Thomas ontdekte deze week dat de oude houten vloeren van de gangen bij D66 kraken. Dat maakt het rondsluipen daar lastig. En Sophie wist te voorkomen dat ze hyperventilerend in de kroonluchters kwam te hangen. Verder veranderde er iets in de bestuursstijl van Mark Rutte. Ging eerder alles nog stap v…

Rutte vertrekt stap voor stapLuister  

Er staan drie poppetjes op het Binnenhof. Zegt die ene: Dit is Newsroom Den Haag. Zegt die andere: van de week stond ik hier in een sneeuwstorm. Zegt die derde: ik heb breaking news van de informateur. 't Is geen grap.

Een avond om te vergeten voor RutteLuister  

Het was ongekend wat er gebeurde. En bizar. Er werd níet gelogen. Wel veel vergeten. En soms deels herinnerd. Of teruggelezen in handgeschreven aantekeningen. En in de wandelgangen werd afgeluisterd en keihard gerend.

Positie Rutte, functie elders?Luister  

We hebben een zoomvergadering, net als de ministerraad en de rest van Nederland. Op onze agenda staan als aandachtspunten de positie van Omtzigt (functie elders), en de onderhandelingsstijl van Hoekstra. Maar ook de regeerstijl van VVD-lijsttrekker Rutte, en de avondklok.

Meedoen is belangrijker dan winnenLuister  

Thomas kreeg een nieuw toegangspasje, en Sophie draagt een groen festivalbandje om haar arm. Want de stemmen zijn geteld, en de 17 nieuwe fractieleiders verkennen de mogelijkheden om de boot zo veel mogelijk af te houden. Daarbij moet de bal nadrukkelijk bij VVD en D66 blijven liggen.

De ondraaglijke lichtheid van de campagneLuister  

De laatste dagen voor de verkiezingen worden kiezers emotioneel, weet Sophie. Thomas kon eindelijk eens naar een fysieke campagnebijeenkomst. En Mark ergert zich aan een stelling in een verkiezingsdebat.

Net voor de verkiezingen keert ineens het optimisme terugLuister  

Thomas las de Kieswet. Sophie nam complimenten in ontvangst. Er werd gegoocheld met cijfers. En ineens, net voor de verkiezingen, keert het optimisme terug in Den Haag. Sommige halflege glazen blijken toch halfvol te zijn.

We moeten allemaal op danslesLuister  

Er werd gefeest in het park, en gefantaseerd over dansen. En er werd gelezen in twee brieven van het ministerie van Economische Zaken, over de TVL-steun. De ene brief, gericht aan ondernemers, was leesbaar en begrijpelijk. De andere brief had de Tweede Kamer had moeten informeren.

Hoe Rutte campagne voertLuister  

Politici verzuchten ietwat moedeloos dat de campagne maar niet los wil komen. Ondertussen hielden Mark Rutte en Hugo de Jonge een kinderpersconferentie. En zetten tienermeisjes in hun TikTok-video's roze hartjes en twinkels bij Hugo de Jonge.

Deze podcast gaat niet over Hugo de JongeLuister  

Het was de laatste week voor het verkiezingsreces. En zowel Thomas als Sophie zijn al helemaal in de campagnemodus. Wordt er geschaatst? Dan volgt er vast een mooie selfie op Instagram. Maar soms praten politici liever over treinverbindingen naar Het Noorden. (En krijgen toch vragen over schaatsen).

Sorry, we zijn even demissionairLuister  

Vandaag kijken Sophie en Thomas terug op een week waarin nieuwe liefdes opbloeiden. En waarin verstoorde relaties hersteld werden. Thomas reconstrueert hoe zowel NRC als BNR, met tegenstrijdige nieuwsberichten, allebei gelijk hebben. En Sophie vraagt zich af waar de macht nu écht ligt: bij de Tweed…

Hugo de Jonge kan nog wel een weekje aanblijvenLuister  

Er was nogal wat aan de hand, deze week. Er werd gereld. Het leger werd niet ingezet. Er werden data gelekt bij de GGD. Buitenlandse media moesten te woord gestaan worden, van Frankrijk tot Bulgarije. De journalistiek moest reflecteren op haar eigen rol. Er moesten mensen worden gevaccineerd. Nou j…

Heeft u nog een hond over?Luister  

Het kabinet is afgetreden, maar daarmee is het er bepaald niet rustiger op geworden voor Thomas en Sophie. Het virus moet bestreden. Bedrijven gesteund en de verwarming een graadje lager gezet. Een avondklok een uurtje verlaat. En er moet een hond geleend worden.

Rutte treedt af. En gaat over tot de orde van de dagLuister  

Sophie en Thomas hebben flink wat te bespreken. Want wat een week was het. De regering staat op het punt af te treden. Lodewijk Asscher trok zich terug als lijsttrekker voor de PvdA, en zelfs als kandidaat-Kamerlid. En wie staat er bij de PvdA achter de deur naar de macht?

Make the Binnenhof great againLuister  

Deze week staan Thomas, Sophie en Mark op het Binnenhof, bij de inloop van de ministerraad en het crisisoverleg van de ministers. Die praten over de revolte bij Capitool, en over twee vertrouwde onderwerpen: de kabinetsreactie op het rapport over de Kindertoeslagenaffaire, en de aanpak van de corona…

De macht van Laurens BovenLuister  

Laurens vertrekt naar de tv, en Sophie en Mark houden een afscheidsinterview met hem. Door het miljoenenpubliek dat hij daar zal bedienen neemt zijn macht natuurlijk enorm toe. En macht is machtig interessant, vindt Laurens. Waarom eigenlijk?

In de Tweede Kamer kun je niet nadenkenLuister  

Vandaag in Newsroom Den Haag het bijzondere gesprek tussen vertrekkend SP-Kamerlid Ronald van Raak en vertrekkend politiek verslaggever Laurens Boven van BNR. Over wat er mis is met de politiek. En of dat misschien de schuld is van de journalistiek?

Den Haag is kapotLuister  

Thomas was deze week bij het torentje van de premier. En bij het ingelaste vaccinatiedebat. Sophie zag de chaos in de winkelstraten (z)onder lockdown. En ze was bij de presentatie van het rapport over het kindertoeslagenschandaal, waar ze een boze Pieter Omtzigt aantrof.

Toch bedankt voor uw stem op Hugo de JongeLuister  

Het werd de week van Hoekige Hoekstra en de samenwerkende Socialisten. Sophie was getuige van het einde van De Jonge als lijsttrekker van het CDA. En Laurens zag hoe de SP ineens serieus genomen wordt. En de verbazing daarover bij al die mensen die de SP ineens serieus waren gaan nemen.

En weer probeert Rutte documenten achter te houden *zucht*Luister  

Thomas werd deze week ingewerkt. En zat vast in een toegangspoortje. Sophie bezag de lobby rond het Nationaal Graaifonds, die onmenselijke proporties aanneemt. En Laurens haalde nieuwe inzichten uit openbaar gemaakte overheidsdocumenten uit het begin van de coronacrisis, en was niet op NPO Radio 1 …

[Hier clickbait over Forum invoegen]Luister  

Twee politieke verhalen streden deze week om de opening van de uitzending. Het verhoor onder ede van de premier, en de implosie van een politieke partij. Oh ja, en Laurens en Sophie hadden ook nog naar een borrel kunnen gaan. Opmerkelijk in deze coronatijden.

De ambtelijke molens, en hoe mensen daarin vermalen kunnen wordenLuister  

De Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag is halverwege de openbare verhoren over de toeslagenaffaire. Naast informatie over wat daarbij allemaal fout ging, levert dat ook een prachtig kijkje in hoe de ambtelijke molens malen.

Laurens en Sophie schrijven alvast een regeerakkoordLuister  

Met de peilingen van nu komen we volgend jaar misschien wel uit bij een regering van nationale eenheid. Denk aan een coalitie van VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks. Hoe zou het regeerakkoord eruit kunnen zien?

De risico's van de FvD kieslijstLuister  

Deze week ging Laurens naar een vrijwel leeg Ahoy. Sophie peilde de de steun voor Biden of Trump in de Haagse wandelgangen. En samen ontregelden ze premier Rutte, met een vraag over kinderfeestjes.

De Frank Underwood van het CDALuister  

Het is een spannende tijd voor het CDA. De partij moet laten zien dat de rijen zijn gesloten, terwijl helemaal niet duidelijk is dat dat echt zo is. Trekt Hugo de Jonge aan de touwtjes, en is Wopke Hoekstra de Frank Underwood van de partij?

De echte voorstelling - een epiloogLuister  

Het is reces in de Tweede Kamer. Dus er werd deze week niet vergaderd. Maar er werd wel gelekt. En toen werden de gelekte stukken ook nog openbaar gemaakt. Een snelle update bij de podcast van vanmiddag.

De echte voorstelling speelt zich achter het decor afLuister  

Het is reces in de Tweede Kamer. Dus er werd deze week niet vergaderd. Maar er werd wel gelekt.

De andere werkelijkheidsbeleving op het BinnenhofLuister  

Het was een onrustige week rond het Binnenhof. Kamerleden en journalisten voelen zich bedreigd door demonstranten. En in de vergaderzaal lag premier Rutte onder vuur van een verrassend groot deel van de Tweede Kamer. Heeft hij gefaald bij zijn aanpak van het coronavirus. En soms zijn niet alleen de …

Misschien moet komende week het hele kabinet in quarantaineLuister  

De week begon nog optimistisch. Eindelijk is de corona-app erdoor. Maar al snel sloeg de sfeer om naar een heel wat donkerdere kleur, door de hoog oplopende aantallen besmettingen. En de overheid blijkt in haar communicatie over het virus drie kleuren te hebben uitgekozen: donkergeel, robijnrood en …

De metamorfose van Hoekstra en de draai van RutteLuister  

Na een half jaar weerstand, improviseerde premier Rutte ineens een mondkapjes-advies in elkaar. Dat gebeurde staande de vergadering, zag Laurens. En Sophie hoorde hoe minister Hoekstra, in heel Europa bekend als erelid van de Vrekkige Vier, ineens nadenken over het toestaan van fors hogere overheid…

Een week van mooie woordenLuister  

Fleur Agema voelde zich bedisseld. Geert Wilders zag premier Rutte wiezelen. Steven van Weyenberg vreest een leven lang leuteren. Sophie zag een paringsdans in de Haagse wandelgangen, die een pechtoldje blijkt te heten. De muren hebben niet allen oren, maar ook monden, merkte Laurens. En Doornroosje…

Onrust in Tweede Kamer over lockdownLuister  

De week van Prinsjesdag is het hoogtepunt in het politieke jaar. Premier Rutte probeert juist zo a-politiek mogelijk te zijn, zagen Laurens en Sophie. De Kamer sprak verrassend weinig over de Miljoenennota. En kan er nog wel vergaderd worden, als er in Den Haag een regionale lockdown zou komen?

De diep zwarte schaduw van de Moria-dealLuister  

Het is bijna Prinsjesdag, en er zijn bijna verkiezingen. Dat merk je deze week in politiek Den Haag. De belofte van het Wopke-Wiebes-fonds, vorig jaar aangekondigd in de troonrede, werd nog snel even ingelost. Maar dat verdween al snel in de diep zwarte schaduw van de Moria-deal.

Stilte op het Binnenhof 3. Journalisten in lege wandelgangenLuister  

Wat gebeurde er in de wandelgangen van de macht toen de coronapandemie over ons land golfde? Hield de politiek zich staande? En de journalistiek? In dit derde deel van de miniserie Stilte op het Binnenhof hoor je over hoe de talkshows werden gebruikt in de overheidscommunicatie. En over ruzies achte…

Stilte op het Binnenhof 2. Gehypnotiseerd door persconferentiesLuister  

Wat gebeurde er in de wandelgangen van de macht toen de coronapandemie over ons land golfde? Hield de politiek zich staande? En de journalistiek? In dit tweede deel van de miniserie Stilte op het Binnenhof hoor je over de 'persconferenties' over de corona-aanpak. En over de noodtoestand, die nooit w…

Stilte op het Binnenhof 1. Wat er gebeurt als Kamerleden pratenLuister  

Wat gebeurde er in de wandelgangen van de macht toen de coronapandemie over ons land golfde? Hield de politiek zich staande? En de journalistiek? In dit eerste deel van de miniserie Stilte op het Binnenhof hoor je over de symboliek van een minister die bezwijkt. En over de enorme impact van woorden …

Een heel lelijke dealLuister  

Het reces van de Tweede Kamer was al een beetje voorbij. En nu is dat ook officieel zo. En dus zat Sophie deze week op de publieke tribune van de Tweede Kamer. En keek Laurens een debat vanuit perscentrum Nieuwspoort. En ze gingen langs bij hun uitgever.

Begroten met de geldkraan openLuister  

Nieuwsroom Den Haag vond het nogal een weekje, dit weekje. Excuses van een heel menselijke minister van Justitie over het niet naleven van de corona-regels, een aangeslagen CDA leider, een akkoord over miljardensteun en een afgeronde begroting waar we voorlopig alleen nog het goede nieuws over mogen…

Politiek is CommunicatieLuister  

Het land twijfelt aan de manier waarop de politiek het coronavirus en de coronacrisis aanpakt. Deze week hielden premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie. Nederland moet beter op de regels letten, anders stevenen we 'met z'n allen' af op een tweede coronagolf. Stevige woorden. Teg…

De politiek is weer helemaal terugLuister  

De Tweede Kamer was even terug van het zomerreces, om te debatteren over de toenemende coronabesmettingen en het optreden van het kabinet. En dat ging er hard aan toe. De politiek is weer terug in Den Haag. En daarom Newsroom Den Haag ook.

Of je worst lustLuister  

De Tweede Kamer had zijn laatste week voor het zomerreces. Dan slaat de vermoeidheid meestal toe. En dan is er een barbecue met dixielandmuziek. Maar in dit coronajaar is bijna alles anders. Zo sluiten we het jaar bijvoorbeeld af met de ontdekking van een politiek talent.

Op papier zijn de coronaregels heel erg logischLuister  

Laurens verbaast zich over de coronaregels, waar uitzondering op uitzondering gestapeld wordt. En Sophie hoorde bij de technische briefing over de steun voor KLM net iets anders dan in de persconferentie gezegd werd.

Allemaal op zoek naar nummer 1Luister  

Het was de week van de coronaspoedwet, die er toch nog niet komt, en de week van de lijsttrekkers. Hugo de Jonge wierp zich op als lijsttrekker van het CDA en D66-minister Sigrid Kaag gaat zich waarschijnlijk ook snel melden om de nummer 1 te worden van haar partij. Wopke Hoekstra, ook van het CDA, …

Haagse coup? 'Daar komt het wel op neer'Luister  

Sophie en Mark misten een belangrijk debat op maandag, omdat het een extreem saaie titel had. Inmiddels hebben ze dat ingehaald, en spreken ze erover met D66-Kamerlid Joost Sneller. Hij maakt zich zorgen over hoe de Tweede Kamer functioneert tijdens de coronacrisis. Heeft Arib een kleine coup geplee…

Het dringende advies van premier RutteLuister  

Laurens stelde premier Rutte lastige vragen tijdens zijn persconferentie. En Sophie keek naar een Kamerdebat dat over het coronavirus ging, maar vooral over racisme en discriminatie ging. Bovendien ontdekten ze dat Jaap van Dissel al die journalisten niet echt gaat missen, als de crisis voorbij is.

De grote Newsroom Den Haag PinksterspecialLuister  

Sophie was getuige van een ontgroening in de Tweede Kamer. En Laurens las een rapport met een saaie titel, maar een spannend advies. Ondertussen wordt duidelijk dat de Kamer uren nodig zal hebben voor alle hoofdelijke stemmingen die eraan zitten te komen.

Het nieuwe normaal is oude politiekLuister  

Laurens deed voor het eerst in weken weer eens verslag van een echt politiek debat. En Sophie sprak Ronald van Raak van de SP, die terugverlangt naar lange vergaderdagen in de Tweede Kamer.

De bevrijdingsweek met een winstwaarschuwingLuister  

Het was de week waarin het kabinet kwam met een spoorboekje met versoepelingen van de coronamaatregelen. Vol met hoop verliet parlementair verslaggever Sophie van Leeuwen dan ook de persconferentie. Maar de volgende dag, tijdens het debat in de Tweede Kamer, bleken de beloftes van het kabinet toch e…

De coronashow vol domme vragenLuister  

De Tweede Kamer is met reces, staat in de redactieagenda te lezen. Laurens is ook echt vrij. Maar Sophie draait dubbele diensten, want dat het reces zou zijn, is echt een fantasie. En dus hangt ze rond voor de ingang van de ministerraad.

Hoe ambtenaren bepalen wat er op het politieke menu staatLuister  

Laurens maakte een megagroot spreadsheet met daarin alles wat er in de afgelopen weken gebeurd is. Zo komt hij los van de waan van de dag. En Sophie maakte professioneel ruzie met de voorlichter van staatssecretaris Vijlbrief. En Wimar Bolhuis vertelt over de invloed, of is het macht?, van de ambten…

Hou vol, ambtenaren!Luister  

Na vijf weken lockdown begint het nieuwe normaal weer steeds meer te lijken op het oude normaal. Politici beginnen weer steeds meer te klinken als politici. Maar dan in crisis. Houdt iedereen dat vol? Haastige spoed voor regering en Kamerleden. En nachtwerk voor ambtenaren.

Het briefje van GrapperhausLuister  

Laurens zou graag naar zijn datscha bij Berlijn gaan. En Sophie kreeg een brief van minister Grapperhaus. Ondertussen komt politiek Den Haag weer voorzichtig in beweging. En haalt oud-minister Jeroen Dijsselbloem zijn gelijk.

De politieke taboes rond de coronacrisisLuister  

Laurens worstelt met de beveiliging van minister Wopke Hoekstra. En Sophie vindt de antwoorden van minister Hugo de Jonge te lang. En FD-collega Hella Hueck belt in, omdat ondernemers last hebben van politieke taboes rond de coronacrisis.

Corona zet democratie onder drukLuister  

Het coronavirus waart rond in de Haagse wandelgangen. Waarschijnlijk letterlijk, zeker figuurlijk. Om zijn gezin niet te besmetten woont Laurens voorlopig in Den Haag. Sophie probeert juist veilige afstand te houden van politici en collega's. Ondertussen krijgt de regering carte blanche. En wordt co…

De coronakans van Hugo de JongeLuister  

Sophie is hersteld van waarschijnlijk-corona. En Laurens dan waarschijnlijk ook, realiseert hij zich tijdens de opname. Onze twee politiek verslaggevers praten elkaar bij over de politiek van het virus. Want dat virus zorgde ook rond het Binnenhof voor een dramatische week.

Hoe binnen een week het humeur van de premier omsloegLuister  

Deze politieke week speelt zich nauwelijks af in wandelgangen, en des te meer in keukens, werk- en kinderkamers. De uitbraak van het coronavirus leidt tot een crisis, die medisch is en economisch. En het leidde tot een debat in de Tweede Kamer die ook een crisisachtige sfeer had.

In Den Haag lachen ze om dat linkse pactLuister  

Deze politieke week speelde zich af in de Tolhuistuin in Amsterdam. Laurens sprak daar de drie linkse leiders die geen fusiepartij willen. En verder natuurlijk in de Haagse wandelgangen en vergaderzalen. Daar wilde de voltallige oppositie een debat over hoe stabiel de regering nog is. En daar vlogen…

Minister Bruins: nu niet gaan hamsterenLuister  

Sophie zit lekker thuis, achter de piano. Maar Laurens zit in de studio achter de microfoon. En spreekt minister Bruins. Een snelle extra aflevering van Newsroom Den Haag.

De week van boer BaudetLuister  

De politieke week speelde zich af op het panoramaterras op Schiphol, en bij de bij het derde boerenprotest. Minister Wopke Hoekstra liet zich door Sophie interviewen bij een groot klimrek. En Geert Wilders vertelde Laurens in 18 seconden over hoe het is om te worden weggestuurd door boze boeren.

Zo gaat de verkiezingscampagne klinkenLuister  

De politieke week was er een van campagne en champagne, voor onze Haagse verslaggevers. Sophie sloeg bij de Franse ambassadeur een glas champagne af. En Laurens kon niet mee met het vliegtuig naar München. In de rust aan het Binnenhof had Laurens daardoor alle tijd om podcasts te luisteren.

De keiharde lobby's die ineens het Binnenhof overspoelenLuister  

Meestal gebeurt lobbyen achter de schermen. Maar deze week stonden lobbyisten bij allerlei onderwerpen ineens in het volle zicht. Daarnaast werd er toch ook koffie gedronken achter gesloten deuren, en er werden snoeppotten leeggegeten.

De week van de hoop in politiek Den HaagLuister  

Met twee nieuwe staatssecretarissen moet er weer een opgewekt gevoel ontstaan bij de Belastingdienst. Tegelijkertijd staat Den Haag al in de verkiezingsstand, wat samenwerken tussen coalitiepartijen helemaal niet helpt. Bovendien wordt er veel te weinig geborreld in Den Haag.

Sigrid Kaag Fluisteraar van het Jaar 2019Luister  

Minister Sigrid Kaag (D66) is gekozen tot Fluisteraar van het Jaar. Maandagavond 16 december reikte BNR Nieuwsradio deze publieksprijs voor het eerst uit tijdens de Nacht van de Macht in Perscentrum Nieuwspoort. De minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wordt gezien als stille…

Wie is Fluisteraar van het JaarLuister  

Massaal is gestemd op de Fluisteraar van het Jaar. Maandagavond wordt bekend wie deze publieksprijs gewonnen heeft. In deze korte podcast blikken we vast vooruit. De genomineerden: Rob Jetten, Malik Azmani, Gijs van Dijk, Sigrid Kaag en Kim Putters.

Binnenhof bedankt voor NAVO-normLuister  

Salima Belhaj (D66) en Han ten Broeke (denktank HCSS) noemen de NAVO-norm voor defensie-uitgaven pervers en dom. In de tussentijd ontstaat in de Straat van Hormuz een Europees leger, onder Franse vlag. Komt de NAVO nog uit de crisis?

Rutte nog lang niet klaar met HawijaLuister  

Donkere wolken pakken zich samen boven het Torentje. Heeft Mark Rutte gejokt over de burgerdoden in Hawija, of wist hij het echt niet en is er iets helemaal mis met de communicatie tussen Defensie en politiek? Eén ding is duidelijk: Rutte is hier nog lang niet klaar mee.

Verkiezingen! PvdA is er klaar voor.Luister  

Ze zitten op de vijfde verdieping van het knalrode gebouw, met uitzicht over de Vogelaarswijken Schilderswijk en Laakkwartier. Ooit zat hier woningcorporatie Vestia, maar die zijn samen met hun Maseratis vertrokken. Nu werkt partijvoorzitter Nelleke Vedelaar hier stilletjes aan de comeback van de Pv…

De politiek in.. No way!Luister  

Ze is econoom, werkte op het ministerie van Financiën, is nu directeur van het Centraal Planbureau (CPB) en vertrekt in februari naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Wordt Laura van Geest de eerste vrouwelijke minister van Financiën in Rutte IV? Als het aan haar ligt niet: Voor mij is de …

Fracties, acties en fake newsLuister  

Het is een Hete Herfst. Boeren en bouwers staan op het Malieveld, onderwijzers op de Dam. Laurens Boven en Sophie van Leeuwen spreken met Tweede Kamerleden Jan Paternotte (D66) en Frank Futselaar (SP) over invloed van acties en fake news op het Binnenhof.

Rutte stikt niet in stikstofLuister  

Niet alleen de bladeren vallen van de bomen, ook de coalitie lijkt af te bladderen. Deze zomer piekte het zelfvertrouwen, maar alles veranderde na Prinsjesdag. Het kabinet raakte de meerderheid kwijt, het Boerenprotest zwol aan en coalitiepartij D66 gaat vreemd met de linkse oppositie. Sindsdien gaa…

Cliteur, godfather van BaudetLuister  

Project Binnenhof pakt de trein naar Leiden. We spreken af in een café op steenworp afstand van de Leidse rechtenfaculteit. Meer dan tien jaar geleden sprak Paul Cliteur hier voor het dispuut van student Baudet. In de verschaalde bierlucht zagen Laurens Boven en Sophie van Leeuwen hem nu door over …

De geheime missie van VVD'er Van HagaLuister  

Hij heeft hele aardige buren. Toch is Wybren van Haga eenzaam. Hij mist de sociale contacten met zijn voormalige VVD-collega's. 'Het is een taaie tijd.' Project Binnenhof zoekt Van Haga op in zijn nieuwe kamertje, ver weg van de Tweede Kamer, waar hij de Kamerbel niet hoort.

Wopke Hoekstra en belastingparadijs ABN AmroLuister  

Vlak voordat hij onder de douche stapt, wordt minister van Financiën Wopke Hoekstra gebeld over het onderzoek naar witwassen via staatsbank ABN Amro. In deze politieke podcast een exclusief interview met Wopke over ABN, Dagobert Duck en de Wopke-norm.

De grote fluisteraar van het BinnenhofLuister  

Vanuit het vak autoriteiten in de Ridderzaal luisterde Kim Putters voldaan naar de Troonrede. Hij had het zelf kunnen schrijven. Jarenlang probeerde Putters zijn Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op de kaart te zetten. Nu hangt het hele Binnenhof aan zijn lippen.

Binnenhof-architect Van Loon waarschuwt opvolgerLuister  

Als de Tweede Kamer niet de tijd neemt om goed op een rijtje te zetten wat ze wel en niet verwachten van de renovatie van het Binnenhof, dan kan het zomaar zijn dat het weer fout loopt. Dat zegt architect Ellen van Loon in de BNR-podcast Project Binnenhof: Ik denk dat het heel belangrijk is voor de …

Malik Azmani en de onmacht van het BinnenhofLuister  

Hij werd witheet van zijn onmacht in Den Haag en ging verlangen naar Brussel, waar volgens hem de macht echt zit. Het nieuwe seizoen van Project Binnenhof opent met Malik Azmani (VVD-Europarlementariër), de Haagse kleuters en hun kleurplaten.

Jetten weet nog niet of hij D66-leider wil blijvenLuister  

Rob Jetten (D66) telt zijn eerste grijze haren. Op de laatste dag voor het zomerreces blikt hij terug op zijn jaar als jongste fractievoorzitter van de Tweede Kamer. Over de grote schoenen van Pechtold, kritiek op Klaver en zijn Michael Jackson-look.

Borgen op het BinnenhofLuister  

Deze week in onze politieke podcast: een goedkope fles wijn, een Deens kiesstelsel op het Binnenhof of is het allemaal de schuld van Baudet? Met Harry van der Molen (CDA) en Ronald van Raak (SP).

MH17, hoe Calimero de Tsaar klem zetLuister  

'Gehoopt? Zeker. Gedroomd? Absoluut. Verwacht? Moeilijker.' Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) en ex-Kamerlid Han ten Broeke (VVD) vertellen hun persoonlijke MH17-verhaal, achter de schermen op het Binnenhof, nu een rechtszaak in zicht is.

Koning en koningin van het Twitter-parlementLuister  

Het is niet de taak van een politieke partij om gebalanceerd verslag te doen van een debat. Peter Kwint (SP) doet in BNR Project Binnenhof een boekje open over de social-mediastrategie van zijn partij. Samen met Lisa Westerveld (GroenLinks) is hij genomineerd voor The Best Social in de categorie Pol…

Rutte, Koolmees en de nacht van 2 miljardLuister  

In het holst van de nacht legden premier Rutte en minister Koolmees twee miljard euro op tafel. In deze politieke podcast hoor je de reconstructie van het pensioenakkoord. Van het mislukken in november tot het nachtelijk succes deze week.

Jorritsma over bijbanen en deal-makingLuister  

Een brave kloon van de Tweede Kamer. Of een onafhankelijk, kritische blik op het kabinet Rutte III. Welkom in de nieuwe Senaat, deze week gekozen. Onze politieke podcast Project Binnenhof bevraagt de kopstukken.

Harbers had niet hoeven aftredenLuister  

Razend spannende Europese verkiezingen en verbijstering na het plotselinge aftreden van asiel-staatssecretaris Mark Harbers. In deze podcast hoor je hoe onmogelijk zijn baan was. En hoe Thierry Baudet profiteert.

Debat Rutte en Baudet 'mogelijk heel dom'Luister  

De campagne voor de Europese verkiezingen leek maar niet op gang te komen. Maar toen besloot onze premier, Mark Rutte, de frontale aanval te openen op de leider van de grootste concurrent in de peilingen: het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Was dit de meesterzet die de campagne op stoom br…

Wopke en Hugo lachen om kroonprinsendiscussieLuister  

Hij heeft er zelf smakelijk om zitten lachen, samen met zijn collega Hugo de Jonge. Wopke Hoekstra, minister van Financiën, ontkent steevast dat er een kroonprinsenstrijd binnen het CDA is. Na zijn veelbesproken Humboldt-Rede schuift Hoekstra aan bij de politieke podcast van BNR om het te hebben ov…

Beloven, uitstellen en vastlopenLuister  

Het meireces begint. Maar wat hebben we nou helemaal bereikt in Den Haag? Deze politieke podcast gaat over beloven, uitstellen en vastlopen. Wat is er aan de hand op het Binnenhof?

Het geheim van de renovatieLuister  

Er staat nog geen steiger, maar de politieke rel over de renovatie van het Binnenhof is losgebarsten. In deze podcast: 'Het gaat niet over een plant of over een binnentuin. Het gaat over een strijd om macht.'

Interview met de onderkoningLuister  

In deze podcast vertelt Thom de Graaf, de ongekroonde onderkoning van het Binnenhof, over zijn zoektocht naar relevantie van de Raad van State, de bijna 500 jaar oude dame gelegen aan de Kneuterdijk.

Waarom Dekker niet ten val kwamLuister  

Laten we minister Dekker vallen. Of laten we hem zitten. Grote twijfel in de Tweede Kamer en druk overleg achter de schermen. Daarover gaat deze politieke podcast. En: vindt Dekker zijn baan wel leuk, vraagt de vice-fractievoorzitter van GroenLinks zich af.

De machtsstrijd om de restzetelsLuister  

De stemmen worden geteld en de kaarten opnieuw geschud. Het spel achter de schermen is begonnen. Iedereen drinkt koffie nu het zeker is dat de coalitie de meerderheid verliest. Maar wie trekt er straks aan het langste eind?

Hoon en onbegrip over FvDLuister  

'Hoon en onbegrip. Het gaat toch niks worden.' Dat hoort lobbyist en voormalig D66-kamerlid Bert Bakker in de Haagse wandelgangen over de doorbraak van Forum voor Democratie. 'Ongeloof. Ze kunnen het zich niet voorstellen.'

Grote zorgen Arib over 'nepnieuws' uit Tweede KamerLuister  

Kamervoorzitter Khadija Arib maakt zich grote zorgen over 'nepnieuws' uit de Tweede Kamer. De Kamer is 'een soort studio Aalsmeer' geworden. Er worden steeds meer filmpjes gemaakt voor sociale media waarin andere Kamerleden voor hypocrieten en leugenaars worden uitgemaakt. Ook zijn ze vaak eenzijdig…

Het einde van het liberale tijdperkLuister  

Staatsinmenging, protectionisme, marktmonopolie: het post-liberale tijdperk is aangebroken in de Nederlandse politiek. Wat is de volgende slag van het kabinet-Rutte III? En wat gebeurde er eigenlijk de afgelopen week in Den Haag, nadat Hoekstra honderden miljoenen uitgaf aan Air France-KLM?

Het hout voor de brandstapel ligt al klaarLuister  

De aanval op de geloofwaardigheid van het Planbureau voor de Leefomgeving is een doelbewuste strategie van de politieke partijen in hun verkiezingscampagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat zegt oud-CDA-campagneleider Jack de Vries in de podcast Project Binnenhof. Vorige week lag het PBL o…

Verkoop je aandelen, Hoekstra en Le MaireLuister  

Een aanbod dat je niet kunt weigeren. Dat moet Nederland doen aan Frankrijk, vinden D66 en PvdA. Om een nieuwe escalatie te voorkomen, moeten wij ons aandeel KLM verkopen. En de Fransen hun aandeel Air France-KLM. Luister hier hoe oppositie en coalitie het gevecht om onze blauwe zwaan achter de sche…

Schreeuwende diplomaten en Venezuela-frustratieLuister  

Ze hebben een mening over alles. De "voetbalcommentatoren" van de commissie Buitenlandse Zaken. Maar hoeveel invloed hebben ze echt? Thrill-seeker Sjoerd Sjoerdsma (37) geeft een inkijkje in zijn leven als Kamerlid en voormalig diplomaat in oorlogsgebied.

De 37 appgroepen van Eppo BruinsLuister  

Honderden appgroepen, dat is hoe de broze coalitie van Mark Rutte bijeen wordt gehouden. Eppo Bruins vertelt hoe de ChristenUnie geen machtspartij wil zijn, maar wel alles binnensleept wat ze willen hebben.