Podcast Zoeker

Nieuw Voer

Nieuw Voer

Zakelijk  |  17 afleveringen

Nieuw Voer is een talkshow en podcast over ons landbouwsysteem en zijn transities. Alexander Prinsen gaat opzoek naar de uitdagingen van en oplossingen voor ons landbouwsysteem, de bodem, de boer, de voedselproductie, ons bord tot en met de biologische materialen die we terugvinden in producten. Het wie, wat, waarom en vooral ook het hoe is waar Nieuw Voer naar opzoek is. Alexander voert eerlijke, openhartige gesprekken met ervarings- en inhouds deskundige en daagt hen om ook buiten zijn of haar eigen kaders te treden. Samen met ondernemers, wetenschappers en alles wat daartussen inzit.

NV# 18 Thomas Uljee en Bert MulderLuister  

De smaak van Tomasu sojasaus. Daar kun je niet omheen. Maar Tomasu is meer dan dat. De oprichters zijn geen activisten, wel staan ze vooraan in de landbouwtransitie. Niet met strijdleuzen, maar door actief het goede voorbeeld te geven. Met de beste kwaliteit ingrediënten produceren ze een lokaal pr…

NV# 17 - Maarten CasteleijnLuister  

Maarten Casteleijn geeft een kijkje achter de schermen van de glastuinbouw. Ook daar is een transitie gaande. Van het kweken van kasplantjes tot het telen van een weerbaar gewas. Dat vraagt om een nodige omslag in denken, waarbij plantgezondheid en een gebalanceerd (eco)systeem steeds centraler kome…

NV#15 - Pius FlorisLuister  

Pius Floris deelt het geheim voor de gezondheid van plant én mens. Een gezonde bodembiologie. Een gezonde bodem zorgt ervoor dat de boer weerbare planten op zijn akker heeft met zoveel mogelijk nutriënten voor ons. Zonder enige vorm van chemische bestrijdingsmiddelen. En met veel betere verdienmo…

NV#14 - Cornelis MosselmanLuister  

Bio boer Cornelis Mosselman gooide drie jaar geleden het roer om. Met regeneratieve landbouw en strokenteelt heeft hij stapsgewijs zijn akkers hersteld. Hij laat de natuur voor zich werken, zonder gebruik van chemie. Hij zoekt innovatieve oplossingen die goed voelen én goed werken. En laat daarmee …

NV#13 - Sander HazewinkelLuister  

Sander Hazewinkel vond een manier om algen te kweken, die efficiënt en ook nog eens duurzaam is. En dat is nou precies waar hij het voor doet. Naast eigen kweek helpt hij met zijn innovatieve buizensysteem wereldwijd bedrijven om algen op de kaart te krijgen en het verlies aan biodiversiteit tegen …

NV#12 - Remco MensinckLuister  

Het verschil tussen een meelworm en een regenworm? Net zo groot als het verschil tussen een koe en een vogel, vertelt Remco Mensinck. Want verrassend genoeg is een meelworm helemaal geen worm. Gegrepen door biologie en klimaatverandering besloot Remco meelwormen te gaan kweken. De larven van de Tene…

NV#11 - Michaël WildeLuister  

Bionext directeur Michaël Wilde ziet de recent gepresenteerde Farm to Fork Strategy als een cadeautje. Onderdeel van Farm to Fork is het vergroten van het biologisch landbouwareaal naar 25 procent in 2030. Michaël ziet dat als een belangrijke stap in de richting van een nieuw landbouwsysteem. Want…

NV#10 - Daan LuiningLuister  

Daan Luining van Meatable past de principes van tissue engineering vanuit een medische context toe op het maken van kweekvlees. Een alternatieve eiwitbron gebaseerd op dierlijke stamcellen gevoed met plantaardig materiaal en zouten. De komende 5 jaar gaat zijn kweekvlees uitgroeien van prototype tot…

NV#9 - Wim de LaatLuister  

Biochemicus en boerenzoon Wim de Laat gebruikt schimmels en koolhydraten om in zijn laboratorium hoogwaardige eiwitten te maken. Zijn doel is om daarmee op industriële schaal een scala aan nieuwe toepassingen voor zowel menselijke als dierlijke voeding te creëren. Zijn grote droom gaat nog een sta…

NV#8 - Damaris MatthijsenLuister  

Damaris Matthijsen ziet een nieuwe economie voor zich zonder particulier grondeigendom en zonder handel in grond. Grond zou een gemeengoed moeten zijn dat op basis van reële behoeften wordt toegewezen aan capabele ondernemers. Vanuit die gedachte wordt het traditionele eigendom van grond afgeschaft…

NV#7 - Simone KoekkoekLuister  

Simone Koekkoek maakt kringlooplandbouw efficiënter met robottechnologie. Een database gevuld met informatie van mens en robot is haar belangrijkste gereedschap. Nieuwetijds boerenverstand kun je het wel noemen. Met een achtergrond in bouwkunde en ICT bestieren Simone en haar man Arend hun innovati…

NV#6 - Henk KieftLuister  

Heb je wel eens een plant muziek horen maken? Met een simpel apparaatje uit de muziekwereld laat ontdekker Henk Kieft live zien dat het kan. Hij bewijst daarmee dat er meer is dan het chemische en biologische paradigma waarin we zijn opgevoed. De kwantum theorie is het ontbrekende puzzelstukje. Dat …

NV#5 - Geert van der VeerLuister  

Geert van der Veer kwam via een sterkte-zwakteanalyse van zijn persoonlijke en zakelijke leven tot zijn concept Herenboeren. Een coöperatieve boerderij in eigendom van 200 huishoudens met een boer in loondienst. Heel bijzonder want centraal staan leiderschap vanuit de burger, de kringloopgedachte e…

NV#4 - Jasper ten BergeLuister  

Jasper ten Berge brengt agrarisch ondernemers terug naar hun boerenverstand. Want volgens hem ligt de oplossing voor het mestprobleem, het verwerken van bladresten en reststromen in heel logische basisprincipes. Denk aan de werking van de bodem, de invloed van eiwitten op de spijsvertering van een k…

NV#3 - Jan DuijndamLuister  

Melkveehouder Jan Duijndam zou niet misstaan als boegbeeld van de recent gepresenteerde plannen voor kringlooplandbouw van minister Schouten. Maar nieuw is Jan zijn aanpak niet en evenmin bedacht door de minister. Jan heeft ogenschijnlijk de toekomstdroom van de minister al op voorhand waargemaakt. …

NV#2 - Joost WoutersLuister  

Zeewier bindt koolstof, is een gewas bomvol nutriënten én een waardevolle grondstof voor allerlei toepassingen. Joost Wouters en zijn zakenpartners van The Seaweed Company weten er wel raad mee. Ze hebben een gat in de zeewiermarkt gevonden met hun zeewierboerderij voor de Ierse kust. Tijdens de t…

NV#1 - Pepijn SchmeinkLuister  

Plantaardig de norm? Pepijn Schmeink laat zien dat het kan. Met zijn plantaardige fast food restaurant Jack Bean gaat ook de alleseter met een voldaan gevoel naar buiten. En het is nog duurzaam en lokaal ook. Hoe hij dat voor elkaar krijgt? Pepijn vertelt over het toepassen van het nose to tail prin…