Nieuw Voer

Zakelijk | 15 afleveringen
NV#15 - Pius FlorisLuister
Nieuw Voer / 03-03-2021
Pius Floris deelt het geheim voor de gezondheid van plant én mens. Een gezonde bodembiologie. Een gezonde bodem zorgt ervoor dat de boer weerbare planten op zijn akker heeft met zoveel mogelijk nutriënten voor ons. Zonder enige vorm van chemische bestrijdingsmiddelen. En met veel betere verdienmo…
NV#14 - Cornelis MosselmanLuister
Nieuw Voer / 07-02-2021
Bio boer Cornelis Mosselman gooide drie jaar geleden het roer om. Met regeneratieve landbouw en strokenteelt heeft hij stapsgewijs zijn akkers hersteld. Hij laat de natuur voor zich werken, zonder gebruik van chemie. Hij zoekt innovatieve oplossingen die goed voelen én goed werken. En laat daarmee …
NV#13 - Sander HazewinkelLuister
Nieuw Voer / 08-12-2020
Sander Hazewinkel vond een manier om algen te kweken, die efficiënt en ook nog eens duurzaam is. En dat is nou precies waar hij het voor doet. Naast eigen kweek helpt hij met zijn innovatieve buizensysteem wereldwijd bedrijven om algen op de kaart te krijgen en het verlies aan biodiversiteit tegen …
NV#12 - Remco MensinckLuister
Nieuw Voer / 03-11-2020
Het verschil tussen een meelworm en een regenworm? Net zo groot als het verschil tussen een koe en een vogel, vertelt Remco Mensinck. Want verrassend genoeg is een meelworm helemaal geen worm. Gegrepen door biologie en klimaatverandering besloot Remco meelwormen te gaan kweken. De larven van de Tene…
NV#11 - Michaël WildeLuister
Nieuw Voer / 07-10-2020
Bionext directeur Michaël Wilde ziet de recent gepresenteerde Farm to Fork Strategy als een cadeautje. Onderdeel van Farm to Fork is het vergroten van het biologisch landbouwareaal naar 25 procent in 2030. Michaël ziet dat als een belangrijke stap in de richting van een nieuw landbouwsysteem. Want…
NV#10 - Daan LuiningLuister
Nieuw Voer / 09-07-2020
Daan Luining van Meatable past de principes van tissue engineering vanuit een medische context toe op het maken van kweekvlees. Een alternatieve eiwitbron gebaseerd op dierlijke stamcellen gevoed met plantaardig materiaal en zouten. De komende 5 jaar gaat zijn kweekvlees uitgroeien van prototype tot…
NV#9 - Wim de LaatLuister
Nieuw Voer / 06-04-2020
Biochemicus en boerenzoon Wim de Laat gebruikt schimmels en koolhydraten om in zijn laboratorium hoogwaardige eiwitten te maken. Zijn doel is om daarmee op industriële schaal een scala aan nieuwe toepassingen voor zowel menselijke als dierlijke voeding te creëren. Zijn grote droom gaat nog een sta…
NV#8 - Damaris MatthijsenLuister
Nieuw Voer / 05-03-2020
Damaris Matthijsen ziet een nieuwe economie voor zich zonder particulier grondeigendom en zonder handel in grond. Grond zou een gemeengoed moeten zijn dat op basis van reële behoeften wordt toegewezen aan capabele ondernemers. Vanuit die gedachte wordt het traditionele eigendom van grond afgeschaft…
NV#7 - Simone KoekkoekLuister
Nieuw Voer / 05-03-2020
Simone Koekkoek maakt kringlooplandbouw efficiënter met robottechnologie. Een database gevuld met informatie van mens en robot is haar belangrijkste gereedschap. Nieuwetijds boerenverstand kun je het wel noemen. Met een achtergrond in bouwkunde en ICT bestieren Simone en haar man Arend hun innovati…
NV#6 - Henk KieftLuister
Nieuw Voer / 05-03-2020
Heb je wel eens een plant muziek horen maken? Met een simpel apparaatje uit de muziekwereld laat ontdekker Henk Kieft live zien dat het kan. Hij bewijst daarmee dat er meer is dan het chemische en biologische paradigma waarin we zijn opgevoed. De kwantum theorie is het ontbrekende puzzelstukje. Dat …
NV#5 - Geert van der VeerLuister
Nieuw Voer / 05-03-2020
Geert van der Veer kwam via een sterkte-zwakteanalyse van zijn persoonlijke en zakelijke leven tot zijn concept Herenboeren. Een coöperatieve boerderij in eigendom van 200 huishoudens met een boer in loondienst. Heel bijzonder want centraal staan leiderschap vanuit de burger, de kringloopgedachte e…
NV#4 - Jasper ten BergeLuister
Nieuw Voer / 19-12-2019
Jasper ten Berge brengt agrarisch ondernemers terug naar hun boerenverstand. Want volgens hem ligt de oplossing voor het mestprobleem, het verwerken van bladresten en reststromen in heel logische basisprincipes. Denk aan de werking van de bodem, de invloed van eiwitten op de spijsvertering van een k…
NV#3 - Jan DuijndamLuister
Nieuw Voer / 19-12-2019
Melkveehouder Jan Duijndam zou niet misstaan als boegbeeld van de recent gepresenteerde plannen voor kringlooplandbouw van minister Schouten. Maar nieuw is Jan zijn aanpak niet en evenmin bedacht door de minister. Jan heeft ogenschijnlijk de toekomstdroom van de minister al op voorhand waargemaakt. …
NV#2 - Joost WoutersLuister
Nieuw Voer / 19-12-2019
Zeewier bindt koolstof, is een gewas bomvol nutriënten én een waardevolle grondstof voor allerlei toepassingen. Joost Wouters en zijn zakenpartners van The Seaweed Company weten er wel raad mee. Ze hebben een gat in de zeewiermarkt gevonden met hun zeewierboerderij voor de Ierse kust. Tijdens de t…
NV#1 - Pepijn SchmeinkLuister
Nieuw Voer / 19-12-2019
Plantaardig de norm? Pepijn Schmeink laat zien dat het kan. Met zijn plantaardige fast food restaurant Jack Bean gaat ook de alleseter met een voldaan gevoel naar buiten. En het is nog duurzaam en lokaal ook. Hoe hij dat voor elkaar krijgt? Pepijn vertelt over het toepassen van het nose to tail prin…