NOS Olympische podcast

NOS Olympische podcast

Sport & Recreatie  |  43 afleveringen

Op weg naar de Olympische Spelen van Peking gaan Jeroen Stekelenburg en Henry Schut in gesprek met olympische sporters over hun leven. Het gaat niet per se over resultaten, maar over alles wat erbij komt kijken om straks in Peking de top te bereiken.

Verras mij  


#13 - Boerenjongen Patrick Roest schaatst niet om BN'er te worden (S02)

Luister  

NOS Olympische podcast  /  03-02-2022

Patrick Roest is niet een jongen voor de spotlights. Laat hem maar lekker schaatsen. De komende weken moet het gebeuren voor Roest. Hij heeft er alle vertrouwen in dat hij voor gouden medailles kan gaan en ook zijn concurrent Nils van der Poel kan verslaan.


#12 - Zusjes de Jong: elkaars spiegelbeeld maar met een ander leven (S02)

Luister  

NOS Olympische podcast  /  01-02-2022

Schaatszussen Antoinette en Michelle de Jong gaan allebei naar Peking. Maar ze beleven het leven soms totaal anders. Bijvoorbeeld als ze het over spelcomputers hebben, maar ook als het gaat over de lasten en lusten van hun rode haren. 


#11 - Schaatser Carlijn Achtereekte herkent zich in commando-aanpak (S02)

Luister  

NOS Olympische podcast  /  27-01-2022

Vier jaar na haar gouden medaille van Peyonchang, gaat Carlijn Achtereekte naar Peking om haar titel te verdedigen op de 3 kilometer. Een medaille die haar de mooiste dag van haar leven bezorgde, maar haar in de jaren erna ook vaak in de weg heeft gezeten. 


#10 - Het shorttrackboek van Yara van Kerkhof staat vol levenslessen (S02)

Luister  

NOS Olympische podcast  /  27-01-2022

Yara van Kerkhof was de eerste shorttrackster die een Olympische medaille won. Ze won er vier jaar geleden zelfs twee: zilver op de 500 meter en brons op de relay. En dat allemaal in een jaar dat haar leven soms op zijn kop stond. 


#9 - Merijn Scheperkamp leerde al snel: Sven Kramer is ook een mens (S02)

Luister  

NOS Olympische podcast  /  20-01-2022

Schaatser Merijn Scheperkamp is de verrassing in de Olympische schaatsploeg. Als lid van de opleidingsploeg van Jumbo-Visma versloeg hij de 'grote mannen' uit de profploeg bij het olympisch kwalificatie toernooi op de 500 meter en dus gaat hij nu naar Peking. Als man om rekening mee te houden. 


#8 - Snowboarder Glenn de Blois: van pizzabakker tot olympiër (S02)

Luister  

NOS Olympische podcast  /  20-01-2022

Snowboardcrosser Glenn de Blois was in de zomer pizzabakker, hekkenbouwer, sufleraar en werkte op een school voor moelijk lerende kinderen. Maar nu staat alles in het teken van presteren in Peking. Want hij is geen clown die ook even mee komt doen, zegt hij. Hij wil presteren.


#7 - Schooljuf wist al vroeg: Adriana Jelinkova houd je niet tegen (S02)

Luister  

NOS Olympische podcast  /  13-01-2022

Ze is een buitenbeentje. Altijd al geweest. Alpineskiër Adriana Jelinkova doet de dingen op haar manier. En dat is niet altijd per se de makkelijkste weg. Maar ze is er toch gekomen: op de Olympische Spelen. 


#6 - Levensdoel Hein Otterspeer geslaagd na waarmaken jongensdroom (S02)

Luister  

NOS Olympische podcast  /  06-01-2022

'Oude man' Hein Otterspeer maakte tussen kerst en oud op de 1.000 meter zijn jongensdroom waar. De schaatser plaatste zich na twee mislukte pogingen als 33-jarige voor de Olympische Spelen. En dus is nu 'project goud' gestart.


#5 - Schaatser Thomas Krol vliegt tijdens de podcast naar Kathmandu (S02)

Luister  

NOS Olympische podcast  /  04-01-2022

Drievoudig wereldkampioen Thomas Krol gaat naar de Olympische Spelen op de 500, 1000 en 1500 meter. Maar begin niet over de teamsprint en de ploegenachtervolging. Geef hem maar een individuele afstand. Of een fiets. En een flightsimulator. 


#4 - Broers Franjic dankbaar: bobslee redt vader uit 'bus des doods' (S02)

Luister  

NOS Olympische podcast  /  30-12-2021

Jelen en Janko Franjic willen samen naar de Spelen in de viermansbob. Hun vader Mario deed al mee aan de Olympische Spelen van 1984. Toen nog voor Joegoslavië. Daarna brak er oorlog uit. In 1998 keerde hij terug in de slee voor Bosnië. In Peking hopen de broers in zijn voetsporen te treden.


#3 - De skeletonslee van Kimberley Bos is net een Formule 1- auto (S02)

Luister  

NOS Olympische podcast  /  23-12-2021

Skeletonster Kimberley Bos is gek op snelheid, Formule 1. En op Epke Zonderland. 


#2 - Schaatser Ronald Mulder lijkt echt niet altijd op Michel (S02)

Luister  

NOS Olympische podcast  /  16-12-2021

Overeenkomsten zijn er genoeg tussen de schaatstweeeling Ronald en Michel Mulder. Maar er zij ook verschillen. Ronald schaatst nog steeds en wil in feburari voor de vierde keer naar de Olympische Spelen.


#1 - Schaatsen of de kermis? Irene Schouten weet het wel (S02)

Luister  

NOS Olympische podcast  /  09-12-2021

Schaatster Irene Schouten kan bij de Olympische Spelen van Peking de koningin van het langebaantoernooi worden met meerdere (gouden) medaillekansen. Geweldige eerste gast dus in een nieuw seizoen van de NOS Olympische podcast. 


#29 - Geloof het of niet: er zijn mensen nog positiever dan Churandy

Luister  

NOS Olympische podcast  /  08-07-2021

Churandy Martina gaat voor de vijfde keer naar de Olympische Spelen. Zijn sportieve oeuvre is dus groot. Maar welke passies heeft hij nog meer. 


#28 - BMX-zusjes Laura en Merel Smulders gaan voor unieke dubbel

Luister  

NOS Olympische podcast  /  24-06-2021

Nog nooit wonnen twee zusjes op één Olympische zomerspelen zilver en goud. Een mooi doel dus voor de BMX-zusjes Laura en Merel Smulders. 


#27 - Atlete Femke Bol vliegt met vlinders in haar buik over de horden

Luister  

NOS Olympische podcast  /  10-06-2021

Atlete Femke Bol omschrijft het treffend. Als ze de 400 meter horden loopt, dan geeft haar dat een verliefd gevoel. Zoveel plezier beleeft ze aan een van de zwaarste nummers uit de atletiek. 


#26 - Jackie Groenen: mooiweervoetbalster met een hart voor muziek

Luister  

NOS Olympische podcast  /  27-05-2021

Vrouw van de wereld Jackie Groenen heeft voetbal nooit als carrière gezien. Daarvoor vindt ze ook te veel dingen leuk. Bijvoorbeeld muziek en haar studie rechten. 


#25 - Judoka Sanne van Dijke verandert op de mat in een tijger

Luister  

NOS Olympische podcast  /  13-05-2021

Dat het leven niet alleen om topsport draait, dat weet judoka Sanne van Dijke als geen ander. Daarvoor is er afgelopen jaar teveel gebeurd. Maar op weg naar Tokio heeft ze maar een missie: eentje van goud.


#24 - Bas Verwijlen schermt als Ajax-spits die voor een panna gaat

Luister  

NOS Olympische podcast  /  29-04-2021

Bas Verwijlen is de beste schermer van ons land. Hij kent als een van de weinigen in Nederland alle geheimen van de klassieke olympische Sport. Op weg naar Tokio neemt hij ons mee op ontdekkingstocht door zijn wereld. 


#23 - Kromowidjojo en Weertman: tegenpolen met dezelfde missie

Luister  

NOS Olympische podcast  /  15-04-2021

Ze zijn allebei olympisch kampioen en delen een passie voor zwemmen, maar er zitten ook veel verschillen tussen Ranomi Kromowidjojo en Ferry Weertman. Bijvoorbeeld als er spelletjes gespeeld worden of als de wekker gaat. 


#22 - Epke liet acrobatendroom van opa Zonderland in vervulling gaan

Luister  

NOS Olympische podcast  /  01-04-2021

Epke Zonderland is vader, topsporter en arts. Na Tokio verdwijnt topsport naar de achtergrond en zal alles anders worden. Maar hij wil nog een keer de wereld verbazen met zijn ultieme droomoefening. 


#21 - Golfer Joost Luiten had nu archeoloog of schansspringer kunnen zijn

Luister  

NOS Olympische podcast  /  18-03-2021

Voordat Joost Luiten ging golfen deed hij aan voetballen en schansspringen. Golf is een verslaving, zegt hij. En natuurlijk is Luiten ook fan van Tiger Woods.


#20 - Paralympiër Jetze Plat droomt stiekem óók van olympisch goud

Luister  

NOS Olympische podcast  /  04-03-2021

Paralympiër Jetze Plat gaat graag de concurrentie aan met valide sporters. Bijvoorbeeld met zijn broer, of met de wereldtop op de triatlon. En als-ie echt droomt: met sporters die deelnemen aan de Olympische Spelen


#19 - In standbeeld van Sarina Wiegman komt al het vrouwenvoetbal samen

Luister  

NOS Olympische podcast  /  18-02-2021

Bondscoach Sarina Wiegman en Jeroen Stekelenburg zaten 42 keer over elkaar tijdens het WK voetbal in 2019. Bijna altijd ging het over een wedstrijd. Nu niet. Toch is er genoeg om over te praten.


#18 - Anna van der Breggen: hoe de verpleegkundige wielerkampioen werd

Luister  

NOS Olympische podcast  /  04-02-2021

Anna van der Breggen zou verpleegkundige worden, maar uiteindelijk trok het leven als wielrenster meer. Inmiddels is het einde van die carrière in zicht. Of de Spelen in Tokio nou doorgaan of niet, stoppen doet ze na dit jaar sowieso.


#17 - Waarom Jan-Willem van Schip 'een f*cking goede wielrenner' is

Luister  

NOS Olympische podcast  /  21-01-2021

Wielrenner Jan-Willem van Schip werd bekend van uitspraken als "doorgesnoven junkiestyle". Maar hij is zoveel meer dan dat. Hij doet in Tokio mee aan het omnium, de koppelkoers en de wegwedstrijd.


#16 - Zwemster Femke Heemskerk wil haar barrekening nog niet betalen

Luister  

NOS Olympische podcast  /  07-01-2021

Femke Heemskerk lanceerde haar carrière met een knal: ze won in 2008 olympisch zwemgoud op de estafette. Maar tijd om terug te blikken is er nog niet. De liefde voor het zwemmen is nog te groot. Bovendien wacht Tokio nog.


#15 - Bij Kiki Bertens thuis vliegen de dobbelstenen soms door de kamer

Luister  

NOS Olympische podcast  /  24-12-2020

Kiki Bertens herstelt momenteel van een achillespeesblessure. Ze is dus veel thuis. Alle tijd dus vooruit te blikken op het aankomende 'Olympische' tennisseizoen. Maar gaat ze eigenlijk wel naar Tokio?


#14 - Hoe 22 seconden het leven van Dafne Schippers voor altijd veranderden

Luister  

NOS Olympische podcast  /  10-12-2020

Ze is wereldster in een wereldsport: Dafne Schippers. Tweevoudig wereldkampioen en in het bezit van olympisch zilver. In het dagelijks leven is ze gewoon Dafne. Op de baan verandert ze in een roofdier.


#13 - Hockeyer Seve van Ass weet alles van Messi, maar hoe pak je goud?

Luister  

NOS Olympische podcast  /  26-11-2020

Seve van Ass begon zijn carrière als hockeyer in het Nederlands team als 'de zoon van' bondscoach Paul van Ass. Inmiddels is hij gezichtsbepalend in Oranje. Uitgesproken ook. En 'bijna obsessief' op jacht naar Olympisch succes.


#12 - Dankzij zijn vriendin gooit judoka Henk Grol zijn medailles niet meer weg

Luister  

NOS Olympische podcast  /  12-11-2020

Judoka Henk Grol moet zich officieel nog plaatsen voor de Olympische Spelen. Maar in zijn hoofd is hij er al. Na twee keer Olympisch brons, wil hij volgend jaar in Tokio, op zijn manier afscheid nemen van de sport. Maar hij kijkt ook al vooruit: naar zijn leven na het judo.


#11 - Anouk Vetter was opeens klaar met de meerkamp, nu is het plezier terug

Luister  

NOS Olympische podcast  /  29-10-2020

Twee rondjes moest meerkampster Anouk Vetter nog lopen, vorig jaar, bij de WK atletiek in Doha. Maar ze deed het niet. Ze stopte haar WK voortijdig, en nam even bewust afstand van de sport. Ze ging op surfvakantie in Sri Lanka en vond daarna beetje bij beetje de liefde voor de meerkamp terug.


#10 - Twan van Gendt bouwt in zijn 'achtertuin' een eigen BMX-baan

Luister  

NOS Olympische podcast  /  15-10-2020

Twan van Gendt werd vorig jaar wereldkampioen BMX. Een titel waar veel aan vooraf ging. Een verhaal over vallen, opstaan en keuzes maken. Maar ook over zijn vrienden, baanwielrennen en de wil om volgend jaar, op de Olympische Spelen, de allerbeste te zijn. Daarom laat hij speciaal een BMX-baan bouwe...


#9 - Bart Deurloo: rockster aan de rekstok met een 'I love mum'-tattoo

Luister  

NOS Olympische podcast  /  01-10-2020

Hij is de enige Nederlandse turner die momenteel zeker is van een plek op de Olympische Spelen. Maar dat is nog zover weg. Over een jaar wil hij schitteren aan het hoogrek. Tot die tijd is er ook tijd voor andere dingen: surfen en muziek bijvoorbeeld. Maar alles wel met een doel: goed zijn op de Oly...


#8 - Dochter zeilster Lobke Berkhout 'eist' goud, dus kan mama aan de bak

Luister  

NOS Olympische podcast  /  17-09-2020

Ze is de succesvolste zeilster van Nederland. Maar in die volle prijzenkast ontbreekt nog een ding: olympisch goud. Na Londen stopte ze met zeilen. Ze werd moeder, pakte haar leven op. Maar twee jaar geleden kwam er het verzoek: wil je weer gaan zeilen? Ze pakte de kans aan, en vond zichzelf terug....


#7 - Noël van ’t End leeft voor judo, maar hij maakt wel tijd vrij voor de koning

Luister  

NOS Olympische podcast  /  03-09-2020

Als jongetje kreeg judoka Noël van ’t End een clinic van Anton Geesink. Vorig jaar trad hij al een beetje in de voetsporen van de bekendste judoka van Nederland met de wereldtitel. Volgend jaar wil Van 't End in Japan net als Geesink olympisch goud veroveren. De weg er naar toe is duidelijk. Judo...


#6 - Voor Annemiek van Vleuten is beulen op een berg in Colombia een avontuur

Luister  

NOS Olympische podcast  /  27-08-2020

Ze wint vaak en veel. Maar het is het avontuur van het fietsen dat lonkt voor wielrenster Annemiek van Vleuten. Ze geniet van fietsen in Colombia, trainen met de mannen, van het winnen van koersen, maar vooral van beter worden dan ze al was.


#5 - Eva de Goede hockeyde een jaar niet en dat redde haar carrière

Luister  

NOS Olympische podcast  /  20-08-2020

Ze is een van de meest succesvolle teamsporters van Nederland: hockeyster Eva de Goede. Haar prijzenkast is overvol. Ze won onder meer een gouden medaille bij de Spelen van Peking en Londen. Na de Spelen van Rio de Janeiro nam ze bewust afstand van de topsport, maar ze keerde sterker terug dan ooit....


#4 - Dit zijn volgens Kiran Badloe de mooiste en lelijkste plek om te surfen

Luister  

NOS Olympische podcast  /  13-08-2020

Hij is tweevoudig wereldkampioen en torenhoog favoriet voor olympisch goud volgend jaar: windsurfer Kiran Badloe. Hij begon met surfen op Bonaire, vond het eigenlijk niet zo leuk, maar ging toch door. Onder de vleugels van Dorian van Rijsselberghe groeide hij uit tot wereldtopper. En hij heeft een d...


#3 - Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland: samen de succesformule

Luister  

NOS Olympische podcast  /  06-08-2020

Ze zijn de kopmannen van de baanwielrenploeg. Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland. Ze zijn de motoren van de haast onverslaanbare teamsprint. Maar ook op de individuele nummers verdelen ze de prijzen. Dat belooft wat voor Tokio 2021. Want zo zeggen ze: dat jaar uitstel geeft ons de tijd om nóg bet...


#2 - Estavana Polman over WK-goud winnen, moeder zijn en Raf

Luister  

NOS Olympische podcast  /  30-07-2020

Ze heeft alles voor elkaar. Een mooi leven in Denemarken, ze is moeder, en werd in december voor het eerst wereldkampioen. Estavana Polman sprak - voor corona- uitgebreid met Jeroen Stekelenburg over haar leven en de weg naar de Olympische Spelen.


#1 - Na zijn titels belandde Pieter van den Hoogenband met Pearl Jam op Pinkpop

Luister  

NOS Olympische podcast  /  24-07-2020

Het zouden zijn drukste weken van het jaar worden. Maar chef de mission Pieter van den Hoogenband is momenteel niet in Tokio voor de Olympische Spelen, maar thuis in Waalre.


We gaan (toch) beginnen!

Luister  

NOS Olympische podcast  /  13-07-2020

Het zou deze maand beginnen in Tokio: de Olympische Spelen van 2020. Maar ja, corona. De sportwereld ging tijdelijk op slot, de Spelen werden een jaar uitgesteld. Toch gaan wij wél beginnen met de NOS olympische podcast. Er is namelijk genoeg te bespreken.