Ochtend in Pretparkland

Ochtend in Pretparkland

Maatschappij & Cultuur  |  211 afleveringen

Ochtend in Pretparkland is je ochtendlijke pretparkpodcast. Het team van pretparkland.be neemt je elke aflevering mee naar een pretpark in binnen- of buitenland. Start je ochtend met het laatste nieuws uit, een gesprek over of een wandeling door parken als Plopsaland, de Efteling, Bellewaerde, Phantasialand, Walibi, Bobbejaanland of Disneyland. Ochtend in Pretparkland is de award-winnende pretparkpodcast voor vroege vogels!

Verras mij  


OiP 10-05 - Instagram-Grabbelton 14

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  14-07-2024

In deze zomerse aflevering van de Grabbelton beantwoorden Jelle en Erwin vragen van luisteraars over virtueel wachten in de Efteling, de eerste indrukken van Danse Macabre, een nieuwe coaster voor Bellewaerde en een nieuw lied voor Bobbejaanland.


OiP 10-04 - Indoorcoasters

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  07-06-2024

In deze aflevering bekijken we in chronologische volgorde de belangrijkste indoorachtbanen bij ons in de buurt. Van Space Mountain tot Vogel Rok, van Revolution tot Huracan, van Rioolrat tot Crush's Coaster - in deze afleveringen razen we door het donker!


OiP 10-03 - Het frappantste land 3

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  22-05-2024

In deze afleveringenreeks nemen we regelmatig het markantste en frappantste nieuws uit Pretparkland onder de loep. Deze keer hebben we het onder meer over Boeboeks in de Efteling, James Bond in pretparken, Disney Adventure World, rookbeleid en Amazonia.


OiP 10-02 - Pretpark-SWOT: Plopsaland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  06-05-2024

In deze aflevering trekken we onze beste business-suits aan en maken we samen met marketeer en Plopsa-kenner Thomas Smolders een SWOT-analyse van Plopsaland. We brengen de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van Plopsaland in beeld.


OiP 10-01 - Grand Opening Amazonia in Bellewaerde

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  21-04-2024

Dit weekend opende in Bellewaerde de nieuwe spinning rapid Amazonia. In deze attractie verken je in ronde boten een oude smaragdmijn in het Braziliaanse regenwoud, waarbij je onder meer in een enorme half-pipe en een freefall-drop terecht komt.


OiP 9-70 - Op reis met Bumba

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  25-03-2024

Op reis met Bumba is de tweede darkride van Plopsaland in De Panne, na de klassieker Het Bos van Plop. Bumba, de Studio 100-figuur voor peuters en kleuters, staat centraal in een bontgekleurde reis die het hoogtepunt vormt van indoorgebied Bumba Circus.


OiP 9-69 - Het geheim achter de Pepper's Ghost

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  29-02-2024

Een van de meest bijzondere visuele effecten in Pretparkland is de Pepper's Ghost, een illusie uit de 19e eeuw die tot vandaag bezoekers van darkrides, spookhuizen en shows verwondert. In deze aflevering leer je het verhaal achter deze illustere illusie.


OiP 9-68 - Op de werf: Mundo Amazonia in Bellewaerde

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  09-02-2024

Bellewaerde investeert dit jaar 21 miljoen euro in het nieuwe themagebied Mundo Amazonia, een regenwoudzone met drie nieuwe attracties, waaronder de eerste spinning rapid van Intamin ter wereld. Wij brachten een bezoek aan de werf in Ieper.


OiP 9-67 - Het Disneyland Hotel in Parijs

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  05-02-2024

Afgelopen weekend vond de officiele opening plaats van het vernieuwde Disneyland Hotel aan de ingang van Disneyland Parijs. Het hotel uit 1992 werd gerestaureerd en voorzien van een nieuw thema. We bespreken de geschiedenis en evalueren de vernieuwingen.


OiP 9-66 - Zeventig jaar Bellewaerde

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  29-01-2024

Bellewaerde in Ieper viert in 2024 zijn zeventigste verjaardag en is daarmee een van de oudste parken van het land. We blikken terug op de geschiedenis van het park en kijken hoe het park zijn stempel op Pretparkland heeft weten te drukken.


OiP 9-65 - Instagram-Grabbelton 13

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  19-01-2024

In de eerste Grabbelton-aflevering van het nieuwe jaar hebben Jelle en Erwin het over Oud en Nieuw in de Efteling, Legoland in Belgie en Puy du Fou in de Benelux, onze favoriete indoorcoasters, vliegen naar Orlando en Eftelingabonnementen.


OiP 9-64 - De eerste Walibi Winter

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  23-12-2023

Op de eerste dag van de allereerste editie van Walibi Winter, zoals de winteropenstelling van Walibi Belgium heet, vertellen Jelle en Erwin wat zijn van dit nieuwe evenement vinden, en van de vier nieuwe glijbanen in waterpark Aqualibi.


OiP 9-63 - Pretpark-SWOT: Walibi Belgium

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  04-12-2023

In deze aflevering trekken we onze beste business-suits aan en maken we een SWOT-analyse van een pretpark. We brengen de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van Walibi Belgium in beeld en maken op die manier een stand van zaken van het park.


OiP 9-62 - Schemerlichtmijmeringen in de Efteling

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  26-11-2023

Met de zon net onder de horizon dwalen onze gedachten op het Anton Pieckplein naar het creatieve en narratieve gedachtegoed van de Efteling. De deemstering inspireert tot mijmeringen over het Spookslot, Baron 1898, Symbolica, Raveleijn en Danse Macabre.


OiP 9-61 - Orlandoherinneringen

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  13-11-2023

Orlando is de pretparkhoofdstad van de wereld, met parken als Walt Disney World, Universal Studios, SeaWorld en Legoland. We halen herinneringen op aan Danny's meest recente reis naar Orlando en kijken kritisch naar recente veranderingen in het gebied.


OiP 9-60 - Instagram-Grabbelton 12

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  06-11-2023

In deze nieuwe aflevering met luisteraarsvragen beantwoorden Jelle en Erwin vragen over de toekomst van Portaventura, welk park in Europa een second gate zou moeten openen, het attractieaanbod van Energylandia en welke attracties dit jaar sluiten.


OiP 9-59 - Een terugblik met Halloween

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  31-10-2023

In deze aflevering blikken we terug op het afgelopen pretparkseizoen in Belgie en Nederland en bezoeken we Bobbejaanland met Halloween, dat dit jaar het piratenspookhuis Wrecked als nieuwigheid presenteert. Maar eigenlijk wilden we iets heel anders.


OiP 9-58 - Een eerbetoon aan Ruud Bos

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  03-07-2023

Afgelopen vrijdag overleed componist Ruud Bos, die jarenlang de huiscomponist was van de Efteling en de muziek schreef voor attracties als Fata Morgana, Droomvlucht, Villa Volta en Vogel Rok. In deze aflevering brengen we een eerbetoon aan Ruud Bos.


OiP 9-57 - Terra Magma opent in Bobbejaanland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  15-05-2023

Afgelopen weekend opende in Bobbejaanland Terra Magma, de vervanger van de Indiana River in het nieuwe themagebied Mystery Bay. De populaire indoorwildwaterbaan uit 1991 kreeg een grote update, met een nieuw verhaal, een nieuw thema en nieuwe decoratie.


OiP 9-56 - Suske en Wiske in Phantasialand

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  03-05-2023

Phantasialand ging een samenwerking aan met Studio Vandersteen, wat resulteerde in De Rookburgh Rookies, een Suske en Wiske-album dat zich afspeelt in het nieuwste themagebied van Phantasialand. We doen een verslag van de voorstelling van het album.


OiP 9-55 - Wat wij nog missen

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  14-04-2023

Deze aflevering bepaalt de toekomst van Pretparkland! We bepalen voor elk park wat de huidige attractiemix is voor het bestaande doelpubliek en op basis daarvan voorspellen we wat de ideale volgende nieuwe attractie zou zijn voor die parken.


OiP 9-54 - Een nieuw Eftelingseizoen vangt aan

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  03-04-2023

Aan de start van het nieuwe Eftelingzomerseizoen hebben we het over de nieuwigheden en vernieuwingen in het park dit jaar: de aanpassingen aan Droomvlucht en de Vliegende Hollander en het nieuwe themarestaurant Kashba in de Wereld van Sindbad.


OiP 9-53 - Vulkanische activiteit in Bobbejaanland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  27-03-2023

Bobbejaanland presenteert dit jaar voor vijf miljoen aan nieuwigheden, waaronder de vernieuwde waterattractie Terra Magma. Daarnaast vernieuwt het park faciliteiten in en om het park. Een week voor de start van het seizoen konden we een kijkje nemen.


OiP 9-52 - Het beste van Pretparkland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  20-03-2023

Waar excelleren welke parken in? Welke parken verdienen gouden medailles voor beste winterevent, beste plattegrond, beste app, beste zomeravonden, beste soundscapes, beste spookhuis, beste geureffecten en vooral: waarom?


OiP 9-51 - Werfbezoeken aan Walibi Holland en Bellewaerde

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  08-03-2023

Vandaag stelden Walibi Holland en Bellewaerde hun nieuwe uitbreidingen van seizoen 2023 voor aan pers en genodigden aan de hand van uitgebreide werfbezoeken. Tegelijk kregen we de kans om de directeuren van beide parken voor onze microfoon te krijgen.


OiP 9-50 - Het frappantste land 2

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  20-02-2023

In deze afleveringenreeks nemen we regelmatig het markantste en frappantste nieuws uit Pretparkland onder de loep. Deze keer hebben we het onder meer over droneshows, een nieuwe achtbaan voor Walibi Holland en de sluiting van Splash Mountain.


OiP 9-49 - Het Sprookjesbos: Het bruidskleed van Genoveva

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  03-02-2023

Op onze wandeling door het Sprookjesbos zijn we intussen gearriveerd in het midden van het Herautenplein, waar we stilstaan bij het sprookje dat door de meeste bezoekers van de Efteling wellicht niet eens wordt opgemerkt: Het bruidskleed van Genoveva.


OiP 9-48 - Instagram-grabbelton 11

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  23-01-2023

Via Instagram konden luisteraars van Ochtend in Pretparkland vragen aan ons stellen. In deze aflevering beantwoorden Jelle en Erwin vragen over de rokende sprookjesbosfiguren, vernieuwingen in Disney Village, de nieuwe prijzen van Plopsaland.


OiP 9-47 - Een poging tot grabbelton

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  16-01-2023

In deze eerste aflevering van 2023 kijken Erwin en Jelle terug op pretparkjaar 2022 en vooruit naar wat pretparkjaar 2023 staat te wachten. Wat zijn de belangrijkste nieuwigheden waar wij naar uitkijken en wat was het grootste nieuws van vorig jaar?


OiP 9-46 - Afscheid van Indiana River

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  12-09-2022

Aan het eind van dit seizoen komt een einde aan Indiana River in Bobbejaanland, de enige volledig overdekte boomstammenwildwaterbaan ter wereld. De attractie blijft bestaan maar krijgt een nieuwe naam en, samen met het omliggende gebied, een nieuw thema.


OiP 9-45 - Tot besluit van het Spookslot

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  05-09-2022

Afgelopen weekend konden bezoekers van de Efteling voor het laatst een bezoek brengen aan het Spookslot. In deze aflevering kijken we terug op hoe de Efteling het afscheid van het Spookslot organiseerde en halen we herinneringen op aan het Spookslot.


OiP 9-44 - Op stap door Avengers Campus

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  15-07-2022

Volgende week opent in de Walt Disney Studios het langverwachte nieuwe themagebied Avengers Campus. Wij konden alvast een kijkje nemen en vertellen honderduit wat we vinden van dit nieuwe gebied en van de nieuwe attracties die er te vinden zijn.


OiP 9-43 - Zomer in Pairi Daiza

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  29-06-2022

In deze aflevering kijken we vooruit op het zomerseizoen in Pairi Daiza en spreken we met oprichter en algemeen directeur Eric Domb over de grote uitbreidingen die het park voor de nabije en verre toekomst heeft aangekondigd.


OiP 9-42 - Het Sprookjesbos: Sneeuwwitje

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  20-06-2022

Sneeuwwitje was een van de tien sprookjes waarmee het Sprookjesbos van de Efteling in 1952 openging. Het sprookje werd in 1975 vernieuwd en in 1999 zelfs uitgebreid met het kasteel van de stiefmoeder. We duiken de geschiedenis in op het Herautenplein.


OiP 9-41 - Avengers Campus Primer

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  11-06-2022

Volgende maand opent in de Walt Disney Studios in Parijs Avengers Campus. In deze afleveringen vertellen we je de achtergrondverhalen uit de Marvel-comics en -films en alles wat je zeker moet weten en kennen om straks het meeste uit je bezoek te halen.


OiP 9-40 - Instagram-grabbelton 10

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  20-05-2022

Via Instagram konden luisteraars van Ochtend in Pretparkland vragen aan ons stellen. In deze aflevering beantwoorden Jelle en Erwin vragen over de aankondiging van Danse Macabre, ons favoriete slotspektakels en een nieuw hotel voor Walibi Belgium.


OiP 9-39 - Herinneringen aan Eric Daman

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  26-04-2022

Op 20 april 2022 overleed Eric Daman, de huisontwerper van Phantasialand. In deze aflevering blikken we terug op zijn werk voor Phantasialand en brengen we als eerbetoon het eerste interview dat we met hem opnamen, in oktober 2009, opnieuw online.


OiP 9-38 - De eerste keer naar Orlando

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  25-04-2022

We spreken in deze podcast met Nicky, die pas terug is van een reis van twee weken naar Orlando. Hij verbleef er een week bij Disney en een week bij Universal en bezocht SeaWorld, Walt Disney World, Busch Gardens en de Universal Studios - voor het eerst!


OiP 9-37 - Het frappantste land 1

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  21-04-2022

In deze afleveringenreeks nemen we regelmatig het markantste en frappantste nieuws uit Pretparkland onder de loep. Deze keer hebben we het onder meer over 30 jaar Disneyland Paris, 70 jaar Efteling, Toverland, Walibi Belgium en nieuwe wachtrijsystemen.


OiP 9-36 - Instagram-grabbelton 9

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  11-04-2022

Via Instagram konden luisteraars van Ochtend in Pretparkland vragen aan ons stellen. In deze aflevering beantwoorden Jelle en Erwin vragen over Alton Towers, Efteling Grand Hotel, PlopsaCoo, Plopsa Station en onze favoriete parkrestaurants.


OiP 9-35 - De Walibi-paradox

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  05-04-2022

In Pretparkland zijn wellicht geen twee parken met dezelfde naam die zo verschillend zijn als Walibi Belgium en Walibi Holland. Hoe valt dit verschil te verklaren? En is het een verschil, of lijkt het alleen maar zo, en lijken ze toch vrij goed op elkaar?


OiP 9-34 - Afscheid van het Spookslot in de Efteling

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  02-03-2022

De Efteling heeft onlangs aangekondigd dat het Spookslot aan het eind van de zomer plaats moet maken voor een nieuwe attractie die in 2024 moet opengaan. In deze aflevering staan we stil bij wat dit kan betekenen en wat we van deze beslissing vinden.


OiP 9-33 - De toekomst van Pairi Daiza

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  18-02-2022

Gisteren maakte Pairi Daiza zijn grootse plannen bekend voor de toekomst van het park. Het gaat meer dan honderd miljoen euro investeren in een nieuwe ingang en een nieuwe wereld, waarin fauna, flora en culturen van de Amazone centraal zullen staan.


OiP 9-32 - Eindelijk terug naar Walt Disney World

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  14-02-2022

Na meer dan twee jaar keerde Erwin terug naar Orlando voor een uitgebreid en blij weerzien met het Walt Disney World Resort? Wat is er allemaal veranderd sinds het begin van de coronacrisis? Hoe anders is een bezoek aan Walt Disney World geworden?


OiP 9-31 - Instagram-grabbelton 8

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  03-01-2022

Via Instagram konden luisteraars van Ochtend in Pretparkland vragen aan ons stellen. In deze aflevering beantwoorden Jelle en Erwin vragen over Backerei Krumel, het Spookslot in de Efteling en de plannen voor een winteropenstelling van Walibi Holland.


OiP 9-30 - Tien vragen over 2021

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  29-12-2021

We sluiten het bijzondere jaar 2021 af met tien vragen waarin we stilstaan bij wat we dit jaar allemaal wel maar ook niet in Pretparkland beleefden. Corona snoepte een deel van het pretparkjaar af, maar tegelijk openden ook bijzondere nieuwe achtbanen.


OiP 9-28 - Rookburgh en F.L.Y. in Phantasialand

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  29-11-2021

We nemen je mee naar Phantasialand, net over de grens in Duitsland, waar we een bezoek brengen aan het nieuwste themagebied Rookburgh, waar we overnachten in Hotel Charles Lindbergh en waar we een vlucht maken in de eerste vliegende lanceercoaster F.L.Y.


OiP 9-27 - Dit was Halloween

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  05-11-2021

Vanuit een nachtelijk Pairi Daiza blikken we in deze aflevering terug op het Halloweenseizoen 2021. Nadat Halloween vorig jaar last-minute moest worden afgelast, konden pretparkliefhebbers dit jaar weer de parken in om te griezelen en te huiveren.


OiP 9-26 - Achter de schermen van Het Magische Huis van Houdini

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  19-10-2021

Tijdens een bezoek achter de schermen van Het Magische Huis van Houdini, een madhouse van Vekoma in Bellewaerde, vertellen we alles over het ontstaan van deze attractie, zijn wonderbaarlijke geschiedenis en de techniek die de illusie mogelijk maakt.


OiP 9-25 - Vijftig jaar Walt Disney World

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  09-10-2021

Deze maand bestaat het Walt Disney World Resort in Orlando, het grootste en meest bezochte pretpark ter wereld, vijftig jaar. In deze aflevering blikken we terug op hoe dit resort in het zonnige Florida ook de pretparken bij ons in Europa heeft beinvloed.


OiP 9-24 - Walibi Belgium na de zondvloed

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  04-10-2021

Medio juli overstroomde de Dijle-rivier in Walibi Belgium, met ongeziene gevolgen voor het park: amper anderhalve maand na de opening van Kondaa, moest Walibi de deuren weer dicht doen. Dit weekend heropende het park na bijna drie maanden sluiting.


OiP 9-23 - Instagram-grabbelton 7

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  10-09-2021

Via Instagram konden luisteraars van Ochtend in Pretparkland vragen aan ons stellen. In deze aflevering beantwoorden Jelle en Erwin vragen over Disney Genie, de toekomst van Phantasialand, Vrouw Holle in de Efteling en water in Walibi Belgium.


OiP 9-22 - Poolse pretparken

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  03-09-2021

Amper een decennium geleden was er van parken in Polen nauwelijks sprake, vandaag maakt een van de parken daar met zeventien coasters zelfs aanspraak op de titel van Coaster Capital of Europe. Hoe is dat zo snel kunnen gebeuren? En zijn ze de reis waard?


OiP 9-21 - Een zomers bezoek aan Disneyland Paris

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  25-08-2021

In deze aflevering hebben we het over een recent bezoek aan Disneyland Paris, met een review van het nieuwe Art of Marvel-hotel en onze bevindingen van een bezoek aan het Europese Disneyresort in coronatijden, inclusief het nieuwe Premier Access.


OiP 9-20 - Het sprookjesbos: Tafeltje dek je, ezeltje strek je

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  09-08-2021

Het sprookje van Tafeltje dek je, ezeltje strek je in de Efteling kent een lange geschiedenis. De drie delen van het verhaal, de ezel, de knuppel en de herberg, zijn op drie verschillende momenten toegevoegd. Sinds 1999 staan ze bij elkaar.


OiP 9-19 - Twintig jaar Toverland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  04-08-2021

Toverland bestaat dit jaar twintig jaar. We blikken terug op de boeiende geschiedenis van dit park in Nederlands-Limburg aan de hand van de tien belangrijkste stempels die Toverland de afgelopen twee decennia op Pretparkland wist te drukken.


OiP 9-18 - Instagram-grabbelton 6

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  30-07-2021

Via Instagram konden luisteraars van Ochtend in Pretparkland vragen aan ons stellen. In deze aflevering beantwoorden Jelle en Erwin vragen over betalen voor Fastpassen in Disneyland Paris, een darkride in Toverland, de Wereld van Sindbad in de Efteling.


OiP 9-17 - Achtbaanjagers: The Ride to Happiness by Tomorrowland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  22-07-2021

Gisteren vond de officiele opening van plaats van de nieuwe extreme spinning coaster van Mack Rides in Plopsaland De Panne, The Ride to Happiness by Tomorrowland, zonder twijfel een van de meest spectaculaire achtbanen van heel Europa.


OiP 9-16 - Pinguins in Pairi Daiza

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  12-07-2021

Pairi Daiza stelde afgelopen week het Land of the Cold voor aan de pers, door de laatste fase van het project, de ezelpinguingrot, officieel te openen. Vanuit de eveneens gloednieuwe cocktailbar met uitzicht op de pinguins, bespreken we nieuwste aanwinst.


OiP 9-15 - Onze guilty pleasures

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  14-06-2021

In deze aflevering bespreken we onze schuldige genoegens in Pretparkland: welke attracties die andere pretparkliefhebbers vaak maar niks vinden, dragen stiekem eigenlijk wel onze goedkeuring weg? Onverbloemd vertellen we over onze guilty pleasures.


OiP 9-14 - Instagram-grabbelton 5

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  07-06-2021

Via Instagram konden luisteraars van Ochtend in Pretparkland vragen aan ons stellen. In deze aflevering beantwoorden Jelle en Erwin vragen over de Efteling, Movie Park Germany, Walt Disney Studios, Monde Sauvage, Bellewaerde en Toverland.


OiP 9-13 - Achtbaanjagers: Kondaa

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  10-05-2021

Afgelopen weekend opende Walibi Belgium Kondaa, een megacoaster van Intamin. Kondaa is niet alleen de grootste investering in de geschiedenis van het park, het is ook de hoogste en snelste achtbaan van de Benelux.


OiP 9-12 - Gimmicks in pretparken

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  23-04-2021

Elk pretpark wil uitpakken met unieke attracties, om zich op die manier anders in de markt te zetten. Soms doen ze dat met bijzondere attracties, maar steeds vaker ook met gimmicks die aan bestaande attractietypes worden toegevoegd.


OiP 9-11 - Piraten in Batavia is terug

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  09-04-2021

In 2018 vernielde een brand de darkride Piraten in Batavia in Europa-Park. Het park besloot daarop om de attractie terug op te bouwen, maar dan naar de standaarden van nu. De attractie heropende in 2020 en in deze aflevering delen we onze mening.


OiP 9-10 - Onze favoriete voorshows

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  08-03-2021

Aan het eind van een wachtrij wacht soms een voorshow, een prelude tot de eigenlijke attractie, die je in de sfeer moet brengen van de ervaring die volgt. Je hebt ze in alle vormen en maten, en in deze aflevering zetten we onze favorieten op een rij.


OiP 9-09 - Instagram-grabbelton 4

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  01-03-2021

Via Instagram konden luisteraars van Ochtend in Pretparkland vragen aan ons stellen. In deze aflevering beantwoorden Jelle en Erwin vragen over Legoland Charleroi, Walt Disney World, de Walt Disney Studios in Parijs, en onze favoriete IP's.


OiP 9-08 - Vliegen in Pretparkland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  22-02-2021

In deze aflevering vliegen we door de geschiedenis van de vliegsimulators. De droom van vliegen is van alle tijden, en geen wonder dat in veel pretparken kan worden gevlogen, op de rug van een olifant, op een vliegend tapijt of zelfs over de hele wereld.


OiP 9-07 - Dino's in drievoud bij Plopsa

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  15-02-2021

De afgelopen jaren voegde de Plopsa-groep drie Dino Splash-attracties toe in drie van zijn parken. En ook al hebben de attracties in Plopsa Coo, Plopsaland De Panne en Holiday Park dezelfde naam en hetzelfde thema, toch zijn ze stuk voor stuk anders.


OiP 9-06 - Pretparkland Finland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  08-02-2021

Finland is het thuisland van het meest noordelijk gelegen pretpark en de meest noordelijk gelegen achtbanen ter wereld. We reizen naar het land van Linnanmaki, Powerpark en Sarkanniemi en bespreken wat Finland als Pretparkland te bieden heeft.


OiP 9-05 - Pairi Daiza van zonsopgang tot zonsondergang

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  01-02-2021

In deze aflevering brengen we een bezoek aan het Pairi Daiza Resort, met een verslag van een driedaags verblijf in een van de Indian Lodges in het Native Village aan de rand van The Land of the Cold. Hoe is het om in Pairi Daiza te verblijven?


OiP 9-04 - Pirates of the Caribbean: Battle for the Sunken Treasure

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  27-01-2021

Pirates of the Caribbean: Battle for the Sunken Treasure is de meest recente versie van de klassieke Pirates-darkride van Disney. Alleen: deze darkride in Shanghai Disneyland is volledige gebaseerd op de filmreeks, en niet op de eerdere attracties.


OiP 9-03 - Plopsaland Goes Tomorrowland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  15-01-2021

De nieuwe extreme spinning coaster van Mack Rides die dit jaar in Plopsaland De Panne opengaat, krijgt de naam The Ride to Happiness en een wel heel bijzonder thema, dankzij een unieke samenwerking tussen het park en het muziekfestival Tomorrowland.


OiP 9-02 - Terug naar Walt Disney World?

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  13-01-2021

De coronacrisis heeft een pretparkbezoek tijdelijk heel erg veranderd. Dat geldt zeker voor de pretparken bij ons in de buurt, maar een pretparkreis naar Orlando is zo mogelijk nog meer veranderd. Hoe anders is een bezoek aan Walt Disney World nu?


OiP 9-01 - Instagram-grabbelton 3

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  08-01-2021

Via Instagram konden luisteraars van Ochtend in Pretparkland vragen aan ons stellen. In deze aflevering beantwoorden Jelle en Erwin vragen over Walibi Belgium, Plopsaland, Phantasialand, de Efteling, Disneyland Parijs en uiteraard ... corona.


OiP 8-70 - Twee keer naar Walygator Parc

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  27-11-2020

Walygator Parc in Metz veranderde in drie decennia drie keer van naam en zes keer van eigenaar. Toen Monster tien jaar geleden opende, zette het park zich heel even op de kaart van de Europese coasterliefhebber, maar ook die zet kon het tij niet keren.


OiP 8-69 - Interview op woensdag: Wout Waanders

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  18-11-2020

Wout Waanders publiceerde onlangs de dichtbundel Parkplan, waarin hij aan de hand van de plattegrond van een fictief pretpark de lezer meeneemt door 34 attractiegedichten. Een gesprek over wat poezie, attracties en pretparken met elkaar gemeen hebben.


OiP 8-68 - De attracties die we missen

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  04-11-2020

Welke attracties die ooit verdwenen uit Pretparkland missen we het meest? In deze aflevering zetten we de tien attracties die we nu niet meer kunnen doen maar waar we het liefst wel nog eens een ritje op zouden kunnen maken, op een rij.


OiP 8-67 - Achtbaanjagers: Hagrid's Motorbike Adventure

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  23-10-2020

Hagrid's Magical Creatures Motorbike Adventure is tot op vandaag, met een prijskaartje van 300 miljoen dollar, de duurste achtbaan ter wereld. Wat maakt deze achtbaan zo bijzonder? En vooral: is deze coaster zijn enorme prijskaartje waard?


OiP 8-66 - De geschiedenis van achtbanen

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  16-10-2020

In deze aflevering duiken we de geschiedenisboeken in, op zoek naar de roots van wat wellicht de meest in het oog springende attracties in elk pretpark zijn: de achtbanen. Hoe lang bestaan ze al? Wie bedacht ze? En hoe zijn ze ontstaan?


OiP 8-65 - Trick or Treat in Bellewaerde

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  09-10-2020

Het Halloweenseizoen is er weer! Vanuit een herfstig Bellewaerde, dat zich voorbereidt op een ander Halloweenevenement dan anders, blikken we vooruit op hoe de laatste, traditioneel griezelige weken van dit bijzondere pretparkseizoen eruit zullen zien.


OiP 8-64 - Achtbaanjagers: Wakala

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  01-07-2020

Vandaag, op de eerste dag van het Belgische pretparkseizoen, opent Bellewaerde Park in Ieper zijn vijfde coaster, Wakala, een custom family coaster van de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer bij de vijver in het Canadese themagebied.


OiP 8-63 - Interview op woensdag: Robert-Jaap Jansen

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  24-06-2020

Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe Eftelingattractie Max en Moritz spreken we met ontwerper Robert-Jaap Jansen, over zijn liefde voor de Efteling, zijn inspiratie voor de nieuwe attractie en zijn passie voor detail, muziek en humor.


OiP 8-62 - Vijf Europese parken voor Amerikanen

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  17-05-2020

In deze aflevering beantwoorden we een vraag die auteur en Walt Disney World-kenner Len Testa ons ooit stelde: welke vijf parken moet ik als Amerikaan zeker bezoeken als ik ooit bij jullie in Europa ben?


OiP 8-61 - Tusenfryd

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  14-05-2020

Tusenfryd is een klein parkje in Noorwegen dat bij ons vooral bekend staat als het attractiepark waar een van de andere houten coasters van Vekoma staat, naast de Weerwolf en de voormalige Robin Hood. Maar is er nog meer te beleven dan deze woodie?


OiP 8-60 - Star Wars: Galaxy's Edge

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  10-05-2020

In deze aflevering kijken we terug op een bezoek aan Star Wars: Galaxy's Edge in Disney's Hollywood Studios. We bespreken uitgebreid de attracties Millennium Falcon: Smugglers Run en Star Wars: Rise of the Resistance.


OiP 8-59 - Instagram-grabbelton 2

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  06-05-2020

Via Instagram konden luisteraars van Ochtend in Pretparkland vragen aan ons stellen. In deze aflevering beantwoorden Jelle en Erwin vragen over de Efteling, Disneyland Paris, Walt Disney World, Bobbejaanland, Toverland en Europa-Park.


OiP 8-58 - Walibi Belgium halfweg de transformatie

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  02-05-2020

In 2017 kondigde Walibi Belgium de grootste investering aan uit zijn geschiedenis: het park zou in vijf seizoenen 100 miljoen euro investeren voor een totale transformatie van het park. We zijn momenteel zowat halfweg en maken de balans op tot nu toe.


OiP 8-57 - Twintig jaar Plopsaland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  29-04-2020

Plopsaland viert vandaag zijn twintigste verjaardag. In die twintig jaar is het uitgegroeid van een klein regionaal themapark tot een grote speler die nationaal en internationaal zijn stempel heeft weten te drukken op de pretparkindustrie.


OiP 8-56 - We zijn hier niet voor de attracties

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  26-04-2020

Uiteraard bezoeken we pretparken voor de achtbanen, waterattracties en darkrides, maar wie wel 's vaker in Pretparkland komt, zal merken dat parken ook heel fijne omgevingen zijn, gewoon om in te kuieren. In welke parken doen we dat het liefst?


OiP 8-55 - Alton Towers revisited

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  23-04-2020

Alton Towers is een park met een lange maar vooral rumoerige geschiedenis, van attracties die verschijnen en weer worden weggehaald, van nieuwe eigenaren, nieuwe visies en nieuwe doelgroepen. Maar: wat betekenen al die veranderingen voor het park vandaag?


OiP 8-54 - Achtbaanjagers: Eurosat-CanCan Coaster

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  18-04-2020

In deze aflevering trekken we opnieuw naar Europa-Park voor een ritje op de Eurosat-CanCan Coaster, een achtbaan die eind 2018 helemaal vernieuwd werd, met een nieuw spoor, nieuwe treinen, nieuwe muziek en een heel nieuw thema: Moulin Rouge.


OiP 8-53 - Reacties van luisteraars 22

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  15-04-2020

Erwin en Jelle duiken in de mails die Ochtend in Pretparkland de afgelopen weken van luisteraars mocht ontvangen. Ook reageren en je reactie in een volgende aflevering horen? Mail ons en wie weet komt jouw mail in een volgende OiP!


OiP 8-52 - Een avond in Disneyland Paris

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  12-04-2020

In deze aflevering proosten we op de 28e verjaardag van Disneyland Paris door op zoek te gaan naar de fijnste cocktailbars en -lounges in de hotels van het resort waar je terecht kunt om de avond in stijl af te sluiten.


OiP 8-51 - Back to Blackpool Pleasure Beach

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  10-04-2020

Blackpool Pleasure Beach is een van de oudste parken van Europa. Gelegen in het Noorden van Engeland, vlak aan de Ierse Zee, is het park een merkwaardige collectie van decennia oude achtbanen, darkrides en flatrides. Wat maakt het park zo bijzonder?


OiP 8-50 - Een virus in Pretparkland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  08-04-2020

Het coronavirus zorgt voor een valse start van het pretparkseizoen. Kunnen parken de schade nog inhalen? En wanneer verwachten we dat de parken opnieuw opengaan? En wat is daar voor nodig? Of wordt een pretparkbezoek voor altijd anders?


OiP 8-48 - Instagram-grabbelton 1

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  23-12-2019

Via Instagram konden luisteraars van Ochtend in Pretparkland vragen aan ons stellen. In deze aflevering beantwoorden Jelle en Erwin vragen over de Efteling, Disneyland, Bobbejaanland, Bellewaerde, Plopsaland en Disneyland Paris.


OiP 8-47 - Fabula vervangt PandaDroom in de Efteling

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  07-12-2019

Gisteren opende de Efteling de vervanger van PandaDroom. Fabula is een nieuwe 4D-film in de voor de rest min of meer ongewijzigde infrastructuur van het oude PandaDroom-gebouw. In de film leert Klaas Vaak een nukkige beer een belangrijke levensles.


OiP 8-46 - Parkhackers: Europa-Park

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  25-11-2019

In deze reeks kraken we de codes van Pretparkland. In Parkhackers vertellen we de best bewaarde geheimen van de pretparken, zodat je meer uit een bezoek aan een pretpark haalt. In de eerste aflevering van deze reeks staat Europa-Park centraal.


OiP 8-45 - De staat van Halloween

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  04-11-2019

Het Halloweenseizoen zit erop en in deze aflevering kijken we terug op het afgelopen Halloweenseizoen in Belgie, Nederland en Duitsland. Wat zijn de trends? Welke tendenzen zien we steeds meer opduiken en welke Halloweenfenomenen zien we graag verdwijnen?


OiP 8-44 - De parken van het Tokyo Disney Resort

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  07-10-2019

Tokyo Disney Resort is het drukst bezochte Disneyresort ter wereld. Gemiddeld halen de Disneyparken in Tokyo meer bezoekers dan de parken van om het even welk ander Disneyresort. Je treft er bovendien enkele Disney-attracties die je nergens anders vindt.


OiP 8-43 - Het Sprookjesbos: Vrouw Holle

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  30-09-2019

Wie zijn wandeling door het sprookjesbos vanaf Hans en Grietje verder zet, komt bij een open plek in een bos waar tussen het lommer de zonnestralen op een oude, verlaten waterput schijnen. De put is een portaal naar de wereld van Vrouw Holle.


OiP 8-42 - De laatste week van de Bob in de Efteling

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  26-08-2019

Deze week is de laatste week van de Bob in de Efteling. De wintersportattractie van Intamin, die in 1985 opende, wordt vervangen door twee nieuwe powered-achtbanen van Mack. Hoe kijken wij terug op vierendertig jaar bobslee in de Efteling?


OiP 8-41 - Shows en entertainment in Pretparkland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  15-07-2019

Shows en entertainment lijken wel een onlosmakelijk deel van een dagje pretpark, maar bij de meeste parken is het ook het ondergeschoven kindje van het aanbod. In deze aflevering nemen we het entertainmentaanbod van Pretparkland onder de loep.


OiP 8-40 - Untamed opent in Walibi Holland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  02-07-2019

In Walibi Holland opende op maandag 1 juli de allereerste hybride-achtbaan van Europa. Untamed werd gebouwd door RMC op de oude constructie van de houten coaster Robin Hood en voegde er tegelijk maar liefst vijf inversies aan toe.


OiP 8-39 - Aan tafel: Phantasialand

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  01-07-2019

Pretparken bezoek je voor de achtbanen, de darkrides en de shows, maar het is moeilijk om door een park te wandelen en niet voortdurend verleid te worden om iets te eten of te drinken te kopen. En dat doen we vandaag uitgebreid in Phantasialand.


OiP 8-38 - Fury strijkt neer in Land of Legends

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  24-06-2019

In Bobbejaanland opende afgelopen zaterdag Land of Legends, een nieuw themagebied met twee bestaande attracties, Typhoon en Sledgehammer, een nieuwe fonteinenspeeltuin en de triple-launche-coaster Fury, de snelste coaster van de Benelux.


OiP 8-37 - Pairi Daiza opent The Last Frontier

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  22-06-2019

In Pairi Daiza opent vandaag The Last Frontier, het grootste themagebied in de geschiedenis van het dierenpark. Uniek is dat bezoekers er niet alleen wolven, elanden en beren kunnen zien, ze kunnen er voor het eerst ook blijven overnachten.


OiP 8-36 - Walibi Belgium opent Karma World

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  27-05-2019

Afgelopen weekend opende Walibi Belgium voor pers en genodigden twee vernieuwde themagebieden en twee nieuwe attracties: Karma World met de darkride Popcorn Revenge en Fun World met de junior-achtbaan Fun Pilot.


OiP 8-35 - Het Sprookjesbos: Hans en Grietje

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  22-04-2019

In hun wandeling door het Sprookjesbos leidt een zoete walm van kandij en koek Erwin en Tibo steeds dieper het bos in, waar ze een huisje, gemaakt van suiker en versierd met zoetigheden, aantreffen. Is dit het huisje van de heks van Hans en Grietje?


OiP 8-34 - Op de werf: Plopsa Hotel

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  15-04-2019

In de zomer van 2020 opent de Plopsa-groep de deuren van zijn allereerste hotel. Naast Plopsaland in De Panne komt een hotel met 117 gethematiseerde kamers, een restaurant, twee bars en vergaderzalen. Wij gingen een kijkje nemen op de werf in De Panne.


OiP 8-33 - Parken in Dubai en Abu Dhabi

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  01-04-2019

Wie tien jaar geleden de trendwatchers aanhoorde, kon niets anders concluderen dan dat ie zo snel mogelijk naar het Midden-Oosten moest. Dubai en Abu Dhabi waren het nieuwe Orlando en Anaheim. Er was veel plek, veel geld en oneindig veel potentieel.


OiP 8-32 - Reacties van luisteraars 21

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  18-03-2019

Erwin en Jelle duiken vanuit een zonnig Gent in de mails die Ochtend in Pretparkland de afgelopen weken van luisteraars mocht ontvangen. Ook reageren en je reactie in een volgende aflevering horen? Mail ons en wie weet komt jouw mail in een volgende OiP!


OiP 8-31 - Reacties van luisteraars 20

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  11-03-2019

Erwin en Jelle duiken vanuit een zonnig Gent in de mails die Ochtend in Pretparkland de afgelopen weken van luisteraars mocht ontvangen. Ook reageren en je reactie in een volgende aflevering horen? Mail ons en wie weet komt jouw mail in een volgende OiP!


OiP 8-30 - Een laatste ritje in een T-Fordje

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  25-02-2019

Vorig weekend maakten de T-Fordjes hun laatste rondjes over het bijna 600 meter lange traject in Ruigrijk. De attractie uit 1984 van Mack wordt vernieuwd door de de Duitse attractiebouwer Metallbau Emmeln uit Haren.


OiP 8-29 - Op de werf: Land of Legends in Bobbejaanland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  18-02-2019

Bobbejaanland bouwt aan het Land of Legends, een twee hectare groot themagebied dat tegelijk de grootste investering is in de geschiedenis van het park. In het gebied komt, naast Typhoon en Sledgehammer, de nieuwe triple launch coaster Fury.


OiP 8-28 - Op de werf: Bellewaerde Aquapark

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  13-02-2019

Bellewaerde bij Ieper opent later dit jaar de grootste uitbreiding in zijn geschiedenis: een enorm waterpark van 17 miljoen euro voor families, met acht glijbanen, een lazy river, wellness, en tal van interactieve elementen.


OiP 8-27 - Gardaland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  21-01-2019

Gardaland is het grootste pretpark van Italie en een van de meest bezochte parken van Europa. Het park is een populaire bestemming voor wie naar het Gardameer trekt en heeft een bijzondere geschiedenis en een spectaculair attractieaanbod.


OiP 8-26 - Verdwenen attracties in het nieuwe jaar

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  07-01-2019

In deze aflevering hebben we het niet over al het nieuws dat dit jaar zal openen - en dat is nogal wat - maar over die attracties die we vanaf het nieuwe pretparkseizoen moet missen in o.a. Bobbejaanland, de Walt Disney Studios en Walibi Holland.


OiP 8-25 - Het Sprookjesbos: De wolf en de zeven geitjes

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  01-01-2019

De wolf en de zeven geitjes in het Sprookjesbos van de Efteling was in 1973 het laatste sprookje dat Anton Pieck in zijn eentje ontwierp. Het sprookje, oorspronkelijk van de gebroeders Grimm, zag er in 1973 echter heel anders uit dan nu het geval is.


OiP 8-24 - Reacties van luisteraars 19

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  19-11-2018

Erwin en Jelle duiken in de mails die Ochtend in Pretparkland de afgelopen weken van luisteraars mocht ontvangen. Ook reageren en je reactie in een volgende aflevering horen? Mail ons en wie weet komt jouw mail in een volgende OiP!


OiP 8-23 - Parkhackers: Phantasialand

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  12-11-2018

In deze reeks kraken we de codes van Pretparkland. In Parkhackers vertellen we de best bewaarde geheimen van de pretparken, zodat je meer uit een bezoek aan een pretpark haalt. In de eerste aflevering van deze reeks staat Phantasialand centraal.


OiP 8-22 - Achter de schermen: Ticketsplus

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  17-09-2018

Je staat er niet bij stil maar achter de tickets die voor parken worden verkocht gaat een hele industrie schuil. Een park verkoopt maar een deel van zijn kaarten zelf, en voor de rest worden tal van bedrijven ingeschakeld. Een zo'n bedrijf is Ticketsplus.


OiP 8-21 - Wat is de kans dat Walibi Holland ... ?

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  10-09-2018

In deze aflevering nemen Erwin en Yves stellingen van luisteraars onder de loep over de toekomst van Walibi Holland en maken een inschatting van de kans dat deze stellingen binnenkort of later waarheid zullen worden.


OiP 8-20 - Het Sprookjesbos: Draak lichtgeraakt

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  03-09-2018

Draak lichtgeraakt in het Sprookjesbos is een van de meest herkenbare bewoners van de Efteling. In deze aflevering bespreken we de geschiedenis achter dit sprookje, en het sprookje dat eraan voorafging.


OiP 8-19 - Achtbaanjagers: Heidi the Ride

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  13-08-2018

De achtbaan waar we het vandaag over hebben is Heidi the Ride, een houten coaster uit Plopsaland De Panne, is 618 meter lang, 22 meter hoog en heeft een topsnelheid van 71 kilometer per uur.


OiP 8-18 - Een bezoek aan Efteling Uitrijk

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  06-08-2018

Hoewel de Efteling nog niet over een echt uitgaansgebied beschikt, vormen de mogelijkheden van het Efteling Golfpark, Bosrijk, het Efteling Hotel en het Loonsche Land wel een soort officieus Uitrijk, met tal van horeca en vermaak buiten de parkgrenzen.


OiP 8-17 - Interview op woensdag: Rick van Riel

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  25-07-2018

De jonge ontwerper Rick van Riel maakt animatronics. Met zijn nieuwe bedrijfje werkte hij de afgelopen maanden aan figuren voor Port Laguna en Avalon in Toverland. We spreken met Rick over zijn passie voor animatronics en over hoe hij ze maakt.


OiP 8-16 - Het Sprookjesbos: De kleine zeemeermin

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  20-07-2018

De kleine zeemeermin bevindt zich officieel al sinds 1970 in het Sprookjesbos van de Efteling maar de geschiedenis achter het sprookje gaat eigenlijk terug naar veel eerder, tot in de beginjaren van het park, ook buiten het Sprookjesbos.


OiP 8-15 - Toverland opent Port Laguna en Avalon

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  06-07-2018

Morgen is het eindelijk zover: dan opent het Nederlandse Toverland, vlak over de grens bij Eindhoven, het nieuwe entreegebied Port Laguna en het nieuwe themagebied Avalon, samen met de wingcoaster Fenix. Wij namen alvast een kijkje!


OiP 8-14 - Walibi Belgium opent Exotic World en Tiki Waka

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  11-06-2018

Afgelopen weekend vond in Walibi Belgium de officiele opening plaats van Exotic World, de eerste van acht nieuwe Worlds of Walibi. Centraal in Exotic World staat Tiki Waka, een coaster van de Duitse achtbaanfabrikant Gerstlauer.


OiP 8-13 - Brand in Batavia

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  04-06-2018

Op 26 mei 2018 verwoestte een grote brand een van de grootste attracties van Europa-Park, de darkride Piraten in Batavia in het Nederlandse themadeel. In deze aflevering blikken we terug op de darkride en vragen we ons af: wat komt er straks?


OiP 8-12 - Achtbaanjagers: Dawson Duel

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  16-04-2018

Dawson Duel is een unieke attractie in Bellewaerde, een park dat een lange geschiedenis heeft in unieke attracties. In deze dubbele rodelachtbaan daal je vanaf een van de hoogste punten van het park tussen de boomtoppen door af naar de grond.


OiP 8-11 - Heropening van de Python in de Efteling

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  02-04-2018

Afgelopen weekend heropende de Python in de Efteling, na een renovatie van twaalf weken, waarbij voor 4,5 miljoen euro het grootste deel van de track en de supports van de achtbaan uit 1981 werden vernieuwd.


OiP 8-10 - Twee miljard voor de Walt Disney Studios

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  28-02-2018

Gisteren maakte Disney bekend dat het de komende jaren twee miljard gaat investeren in Disneyland Paris. Het grootste deel van dat bedrag gaat naar een grootschalige transformatie van de Walt Disney Studios, met themadelen van Frozen, Marvel en Star Wars.


OiP 8-09 - Voletarium in Europa-Park

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  11-10-2017

Voletarium is de nieuwste attractie van Europa-Park, een simulator waarin je in een reproductie van de eerste vliegmachine ooit een vlucht maakt over Europese steden, monumenten en natuurgebieden.


OiP 8-08 - Reacties van luisteraars 18

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  04-10-2017

Erwin en Jelle duiken in de mails die Ochtend in Pretparkland de afgelopen weken van luisteraars mocht ontvangen. Ook reageren en je reactie in een volgende aflevering horen? Mail ons en wie weet komt jouw mail in een volgende OiP!


OiP 8-07 - Avalon komt naar Toverland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  27-09-2017

In deze aflevering blikken we vooruit naar Avalon, het nieuwe themagebied van 30 miljoen euro dat Toverland in de zomer van 2018 gaat openen. Blikvanger van Avalon wordt de wingcoaster Fenix, die over, door en langs het gebied gaat scheuren.


OiP 8-06 - Orlando: The Good, the Bad and the Ugly (2/2)

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  11-09-2017

Jelle is terug uit de Verenigde Staten na drie weken Florida. In deze tweede van twee afleveringen vertelt hij alles over zijn zonnige vakantie. In deze aflevering komen zijn bezoeken aan de parken van Walt Disney World aan bod.


OiP 8-05 - Orlando: The Good, the Bad and the Ugly (1/2)

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  04-09-2017

Jelle is terug uit de Verenigde Staten na drie weken Florida. In deze eerste van twee afleveringen vertelt hij alles over zijn zonnige vakantie. In deze aflevering komen zijn bezoeken aan de parken van SeaWorld en Universal Studios Orlando aan bod.


OiP 8-04 - Achtbaanjagers: Pegase Express

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  25-08-2017

Pegase Express is de zevende en nieuwste achtbaan van het Franse Parc Asterix, die eerder dit seizoen werd geopend. De achtbaan combineert verschillende verhalen uit de Griekse mythologie met de typische humor die we van het park gewend zijn.


OiP 8-03 - Symbolica

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  16-08-2017

Op 1 juli 2017 opende de Efteling de duurste attractie uit zijn geschiedenis: Symbolica, een darkride met een bijzonder transportsysteem waarin bezoekers op sleeptouw worden genomen door Eftelingmascotte Pardoes doorheen het Paleis der Fantasie.


OiP 8-02 - Achtbaanjagers: Gold Rush

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  31-07-2017

Met de achtbaan Gold Rush verving Attractiepark Slagharen in 2017 zijn klassieke coaster Thunderloop. Wat vinden we van deze nieuwe multilanceerachtbaan van Gerstlauer en vooral: is hij een waardige vervanger?


OiP 8-01 - Vakanties in de Verenigde Staten

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  22-07-2017

Erwin is terug uit Amerika, Jelle vertrekt voor het eerst richting Orlando. In deze zomerse aflevering van Ochtend in Pretparkland kunnen we dus tegelijk vooruitblikken en achteruitkijken op twee heel verschillende vakanties in de Verenigde Staten.


OiP 7-70 - De toekomstplannen van Walibi Belgium

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  23-06-2017

Walibi Belgium gaat de komende vijf jaar zo'n 100 miljoen euro investeren in nieuwe attracties, nieuwe themagebieden, horeca en uitbreidingen van Aqualibi. Hoogtepunt van de toekomstplannen wordt een nieuwe megacoaster in 2021.


OiP 7-69 - Een pretpark zonder wachtrijen?

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  24-04-2017

Volgende maand opent Universal Orlando het nieuwe waterpark Volcano Bay. Behalve met een indrukwekkende vulkaan en vijftien spectaculaire glijbanen, opent het park ook met een indrukwekkende belofte: het wordt het eerste park ter wereld zonder wachtrijen.


OiP 7-68 - Disneyland Paris: please let it sparkle!

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  17-04-2017

De vijfentwintigste verjaardag van Disneyland Paris zou een groot feest moeten zijn, want het park schittert als nooit tevoren. En dat is het ook, want het park lag er sinds 1992 nog nooit zo mooi bij. En dat doet ons tegelijk ook de wenkbrauwen fronsen.


OiP 7-67 - Comics Station Antwerp

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  10-04-2017

Comics Station Antwerp is het nieuwe indoorpretpark in het station van Antwerpen dat gisteren officieel de deuren opende. Op vier etages kunnen bezoekers in zestig attracties de wereld van zes bekende Belgische stripreeksen verkennen.


OiP 7-66 - Op de werf: Dawson Duel in Bellewaerde

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  28-01-2017

Dit jaar opent Bellewaerde Dawson Duel, een duelling alpine coaster van de Duitse bobsleefabrikant Jozef Wiegand. Tijdens een rondleiding op de werf van de nieuwe bobsleebaan werd de naam van de attractie officieel onthuld.


OiP 7-65 - Pretparkplattegronden

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  28-11-2016

Je kent ze wel, de gratis plattegronden die je bij het begin van een dagje park in je hand gedrukt krijgt of kunt meenemen. Als je naar deze podcast luistert, is de kans groot dat je ergens in huis wel een stapeltje van die plattegronden hebt liggen.


OiP 7-64 - Interview op woensdag: Jason Surrell

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  24-11-2016

Jason Surrell is niet alleen de auteur van enkele van de meest toonaangevende boeken in onze Disneybibliotheek, hij werkte ook mee aan de storytelling van enkele van de grootste attracties van zowel Walt Disney World als Universal Studios Florida.


OiP 7-63 - Shanghai Disneyland (2/2)

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  14-11-2016

Op 16 juni van dit jaar opende het twaalfde Disneypark ter wereld, Shanghai Disneyland. Bob Iger, de baas van Disney die het park opende, noemde Shanghai Disneyland door en door Disney maar overduidelijk Chinees.


OiP 7-62 - Shanghai Disneyland (1/2)

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  07-11-2016

Op 16 juni van dit jaar opende het twaalfde Disneypark ter wereld, Shanghai Disneyland. Bob Iger, de baas van Disney die het park opende, noemde Shanghai Disneyland door en door Disney maar overduidelijk Chinees.


OiP 7-61 - Herinneringen aan Thunder Loop

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  05-11-2016

Slagharen sluit de Thunder Loop, een klassieke achtbaan van de Duitse achtbaaningenieur Anton Schwarzkopf die eerder onder meer ook in Bobbejaanland en Liseberg te vinden was. Op 2 oktober konden liefhebbers voor het laatst een ritje maken.


OiP 7-60 - Interview op woensdag: Yves Peeters

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  02-11-2016

Yves Peeters is sinds medio augustus de nieuwe directeur van Bobbejaanland. We maken kennis met de opvolger van Roland Kleve en praten met hem over zijn plannen voor Bobbejaanland, zijn visie op het park en de resultaten van het afgelopen seizoen.


OiP 7-59 - Halloweennocturne in Bobbejaanland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  30-10-2016

Enkele jaren geleden speelde Bobbejaanland Halloween nog safe door uit te pakken met een louter Kids Halloween, waarbij de activiteiten en decoraties zich beperkten tot het cowboydorp. Dat is nu wel anders, met een hard, parkomvattend griezelfestival.


OiP 7-58 - Terror Night in Walibi Belgium

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  29-10-2016

Het is weer Halloween! In Walibi Belgium onderging het jaarlijkse Halloweenseizoen een metamorfose, met een nieuw hoofdpersonage, Lord Gazby, drie nieuwe mazes en spookhuizen en een bijzondere samenwerking met de bekendste dj’s van het land.


OiP 7-57 - Afscheid van La Grande Roue

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  28-10-2016

Aan het eind van dit seizoen sluit een van de bekendste attracties van Walibi Belgium: La Grande Roue, het reuzenrad dat in 1979 geopend werd. Daarmee verdwijnt een van de meeste iconische attracties uit het Belgische pretparklandschap.


OiP 7-56 - Wat is de kans dat Pairi Daiza ... ?

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  24-10-2016

Tien stellingen van luisteraars over Pairi Daiza, het dierenpark met de panda's in het Waalse Brugelette. Wordt Pairi Daiza binnenkort een meerdaagse bestemming? Hoe ziet de toekomst van het park eruit? En komen er ooit echte attracties?


OiP 7-53 - Achtbaanjagers: Taron en Raik

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  04-07-2016

Taron en Raik zijn de nieuwste achtbanen van Phantasialand, die beide op hun eigen manier bezoekers alle hoeken en kanten van Klugheim laten zien. Taron is een multilaunchcoaster van Intamin, Raik een familie-boomerang van Vekoma.


OiP 7-52 - Eric Daman over Klugheim

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  01-07-2016

Woensdagavond openden in Phantasialand de poorten van Klugheim voor pers en genodigden. Klugheim is het geesteskind van Eric Daman, de Belgische ontwerper die sinds Colorado Adventure de huisontwerper is van Phantasialand.


OiP 7-51 - Een tentoonstelling van Meli-Park

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  27-06-2016

Deze zomer vindt in het gemeentehuis van De Panne, op een boogscheut van Plopsaland, een retrospectieve tentoonstelling plaats over de geschiedenis van het eerste pretpark van ons land en een van de oudste themaparken van de wereld: Meli-Park.


OiP 7-50 - Disneyland versus Walt Disney World

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  20-06-2016

Er zijn zes Disneyparken in de Verenigde Staten en stuk voor stuk horen ze bij de meest indrukwekkende parken ter wereld. In deze aflevering vergelijken we de twee Disneyresorts in California en Florida en zetten de voor- en nadelen van beide op een rij.


OiP 7-49 - Sport in Pretparkland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  13-06-2016

Er zijn weinig vrijetijdsbestedingen zo universeel als sport, dus je zou vermoeden dat ook in pretparken sport geen onbelangrijke thematische rol speelt. Op de dag van de eerste Rode Duivelsmatch van het EK 2016, onderzoeken we of dat ook zo is.


OiP 7-48 - Walibi Belgium opent Pulsar

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  06-06-2016

Pulsar, de nieuwste attractie van Walibi Belgium en de hoogste en snelste attractie van Belgie, moet de naam van het grootste pretpark van het land bestendigen als innovator en pionier op het gebied van thrills waarvan het hart sneller gaat slaan.


OiP 7-47 - Een babypanda voor Pairi Daiza

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  03-06-2016

Gisterenochtend was het dan eindelijk zover: onder begeleiding van een team van experten uit China en van de universiteit van Gent, beviel Hao Hao, de vrouwtjespanda van dierenpark Pairi Daiza, van haar eerste jong: Panda P.


OiP 7-46 - Het sprookjesbos: Pinokkio

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  23-05-2016

Het nieuwste sprookje Pinokkio is het eerste in het Sprookjesbos van de Efteling in meer dan een kwarteeuw dat wordt toegevoegd in het oude, oorspronkelijke gedeelte van het Sprookjesbos, tussen de sprookjes van Roodkapje en de Rode Schoentjes.


OiP 7-45 - Wat is de kans dat Bobbejaanland ... ?

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  25-04-2016

Tien stellingen van luisteraars over Bobbejaanland, waarvan het moederbedrijf, de Spaanse pretparkengroep Parques Reunidos, deze week naar de beurs trekt. Wat belooft dit voor de toekomst van het park in de Kempen? En vooral: hoe rooskleurig is die?


OiP 7-44 - Tien wensen voor Disneyland Paris

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  18-04-2016

Disneyland Paris vierde afgelopen week zijn 24e verjaardag en kreeg als verjaardagsurprise een nieuwe CEO, de Britse Catherine Powell. We hebben tien wensen die we haar graag zien realiseren, en in deze aflevering zetten we ze op een rij.


OiP 7-43 - Mount Mara en Nightmare Motel in Bobbejaanland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  11-04-2016

Bobbejaanland presenteert dit jaar twee nieuwigheden: Mount Mara, een overlay van de Revolution-achtbaan met virtual reality-brillen, en Nightmare Motel, een escape room met Halloweenthema aan de rand van het cowboydorp.


OiP 7-42 - Six Flags in de Benelux

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  04-04-2016

Six Flags is tot op vandaag de vijfde grootse parkengroep ter wereld. Ooit was de Six Flags-groep ook eigenaar van alle Walibi-parken bij ons, de Warner Bros.-parken in Duitsland en in Spanje en van Bellewaerde.


OiP 7-41 - Achtbaanjagers: Lost Gravity

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  28-03-2016

Lost Gravity is de eerste nieuwe achtbaan in Walibi Holland in veertien jaar, maar de baan doet zijn naam alle eer aan: 680 meter lang, 32 meter hoog, twee inversies en een topsnelheid van 87 kilometer per uur, maar vooral: 4,3 G aan G-krachten.


OiP 7-40 - Pulsar verrijst in Walibi Belgium

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  24-03-2016

De nieuwe attractie die Walibi Belgium dit jaar opent is Pulsar, een Powersplash van de Duitse fabrikant Mack. Marketingdirecteur Marc Guffens vertelt in deze aflevering wat we straks mogen verwachten van Pulsar.


OiP 7-39 - Wat is een achtbaan?

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  21-03-2016

Wat is een achtbaan? Bestaat daar een definitie van? En zijn alpine-coasters, watercoasters, discocoasters en powered coasters dan ook achtbanen? Een filosofische discussie over een van de hoekstenen van onze pretparkhobby.


OiP 7-38 - De laatste vlucht naar Endor

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  14-03-2016

Overmorgen is het dan eindelijk zover: in Disneyland Parijs kunnen trouwe bezoekers woensdagavond na sluitingstijd op gepaste wijze afscheid nemen van Star Tours. In deze aflevering blikken we terug en vooruit op deze Star Wars-attractie.


OiP 7-37 - De Polka Marina

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  29-02-2016

De Polka Marina, de koggenmolen op het Ruigrijkplein in de Efteling, is misschien niet de meest spectaculaire attractie van het park, maar de attractie heeft een lange en interessante voorgeschiedenis.


OiP 7-36 - De beste strategieen voor FastPass+

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  22-02-2016

FastPass+, zo heet de opvolger van het Fastpass-systeem dat Walt Disney World eind 2013 invoerde. Het systeem bestaat nu ruim twee jaar, en draait tot volle tevredenheid, en intussen zijn ook strategieen bekend waarmee je meer uit je dag kunt halen.


OiP 7-35 - Het pretparkmuseum

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  15-02-2016

In Pretparkland zijn of waren heel wat musea. Ondertussen bestaan veel parken bij ons al een halve eeuw of langer en om eer uit te brengen aan de stichters en de geschiedenis, kun je intussen in heel wat parken rondwandelen in eigen musea.


OiP 7-34 - Interview op woensdag: Peter van Holsteijn

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  10-02-2016

Dit jaar viert Attractiepark Toverland in het Nederlands-Limburgse Sevenum zijn vijftiende verjaardag. Sinds 2011 leent grafisch vormgever Peter van Holsteijn er zijn hand en bedenkt er fantasierijke werelden en bouwsels, zoals Maximus' Blitz Bahn.


OiP 7-33 - Pretparkseizoen 2016: een vooruitblik

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  01-02-2016

In deze aflevering kijken we vooruit naar al het nieuws dat parken als Walibi Belgium, Walibi Holland, Plopsaland en Phantasialand in petto hebben voor hun bezoekers. En we hebben we het over Shanghai Disneyland dat in juni de deuren opent.


OiP 7-32 - Kerstmis in Walt Disney World

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  21-12-2015

Walt Disney World is de favoriete kerstbestemming van meer dan 10 miljoen Amerikanen elk jaar. De vier themaparken baden in kerstmuziek, de geur van gemberkoek en het licht van miljoenen lichtjes, en elk park pakt uit met kerstevents op zijn eigen manier.


OiP 7-31 - Herinneringen aan Ton van de Ven

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  09-11-2015

Oud-creatief directeur van de Efteling Ton van de Ven overleed onverwachts op 16 september van dit jaar. Toen hij in 2003 de Efteling verliet, liet hij een indrukwekkende erfenis achter: attracties als Villa Volta, Fata Morgana en Droomvlucht.


OiP 7-30 - Griezelverhalen vanuit de Blood Bar

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  02-11-2015

Omdat de Belgische herfstvakantie pas vandaag begint, duurt Halloween in dit land nog een weekje langer dan elders en zijn alle parken nog tot en met komende zondag open. Walibi Belgium is voor de zestiende keer de Halloweenhoofdstad van het land.


OiP 7-29 - Halloween in Walibi Holland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  26-10-2015

Eddie de Clown is de vuilgebekte heer en meester van de Fright Nights, het jaarlijkse Halloweenevenement van Walibi Holland in Biddinghuizen, dat tegelijk het populairste griezelevenement is van heel Nederland.


OiP 7-28 - Movie Park Germany laat de monsters los

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  19-10-2015

Movie Park Germany gaf begin deze maand traditioneel de aftrap voor het nieuwe Halloweenseizoen en startte als een van de eerste parken met het jaarlijkse griezelfestijn waar ze in Bottrop zo bekend voor zijn.


OiP 7-27 - Speurtocht door de Efteling

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  31-08-2015

In deze nieuwe reeks nemen we je mee voor een interactieve wandeling door de Efteling. Verzamel onderweg de aanwijzingen op een tocht langs bekende en minder bekende Eftelinglocaties en ontdek zo een extra bonuspodcast.


OiP 7-26 - Het Walibiboek van Dominique Fallon

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  27-08-2015

Dominique Fallon, de rechterhand van Walibi-oprichter Eddy Meeus, schreef een boek over zijn veertigjarige carriere in Walibi Belgium. Walibi, wanneer een kangoeroe een pretpark op z'n kop zet werd een kleurrijk boek vol unieke Walibi-anekdotes.


OiP 7-25 - Achtbaanjagers: Oblivion - The Black Hole

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  10-08-2015

Een grote vortex van oranje licht, die in 1975 voor het eerst boven het Gardameer in Italie te zien was, verscheen eerder dit jaar na veertig jaar opnieuw boven Gardaland. Een researchteam start een onderzoek en ontdekt Oblivion - The Black Hole.


OiP 7-24 - De avonturen van Kuifje in Walibi

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  03-08-2015

In deze aflevering hebben we het over het geesteskind van Herge dat tijdens de eerste helft van het bestaan Walibi Belgium het park zijn gezicht gaf, misschien nog wel meer dan de oranje kangoeroe: Kuifje.


OiP 7-23 - Veertig jaar Walibi

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  27-07-2015

Op zaterdag 26 juli 1975, dit weekend exact veertig jaar geleden, gingen de deuren open van Walibi in Wavre. Afgelopen weekend werd de veertigste verjaardag van Walibi uitgebreid gevierd in het park, met een groots feest en spectaculair vuurwerk.


OiP 7-22 - Vakantieverhalen: Universal Studios Singapore

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  20-07-2015

Singapore is al zo’n vijf jaar de thuisbasis van het jongste Universal Studios-park. Het is met 20 hectare het kleinste Universal-park ter wereld en herbergt zowel klassiekers uit de andere Universal-parken als unieke rides die je nergens anders vindt.


OiP 7-21 - Vakantieverhalen: Disney Cruise Line

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  13-07-2015

Behalve elf themaparken baat Disney ook vier cruiseschepen uit. Wie inscheept, mag zich verwachten aan een drijvend Disneypark, met alles wat daarbij hoort: Disneyfiguren, Disneyshows, Disneyrestaurants en Disneyvuurwerk.


OiP 7-20 - Achtbaanjagers: Baron 1898

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  06-07-2015

Baron 1898 opende vorige week in de Efteling onder massale belangstelling. De 37,5 meter hoge divecoaster is veel meer dan gewoon maar een achtbaan: het is kathedraal van staal met een verhaal, dat bezoekers meeneemt in de mijn van Baron Gustave Hooghmoed.


OiP 7-19 - Officiele opening Baron 1898

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  01-07-2015

In deze aflevering: een verslag van de officiele opening van Baron 1898 in de Efteling, met gesprekken met algemeen directeur Fons Jurgens, directeur Imagineering Olaf Vugts en Eftelingcomponist Rene Merkelbach.


OiP 7-18 - Walt Disney World-fun buiten de parken

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  29-06-2015

Wie naar Walt Disney World trekt, weet wat hij mag verwachten: achtbanen, darkrides en shows te midden van enkele van de meest indrukwekkende themaparken ter wereld. Maar ook buiten de parken is er heel wat te beleven, veel meer dan je zou denken!


OiP 7-17 - Midzomernacht in de Efteling

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  22-06-2015

Afgelopen weekend was de langste dag van het jaar. De Efteling organiseerde voor het eerst zijn Midzomernacht, een avondevenement met faunen, elfen en trollen, food trucks, muziek en een bijzondere finale na zonsondergang.


OiP 7-16 - Zonen van Meli-park

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  19-06-2015

Tachtig jaar geleden opende Meli-Park in De Panne, op de plaats waar nu Plopsaland ligt. Zonen van de stichter Robert en Roland Florizoone vertellen over hun herinneringen aan Meli, over de overname door Studio 100 en over hun toekomstplannen.


OiP 7-15 - Veertig jaar Europa-Park

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  15-06-2015

Europa-Park viert dit jaar z'n veertigste verjaardag en doet dat zonder grote nieuwe attractie, maar wel met tal van kleine verbeteringen en aanpassingen aan het bestaande aanbod. We nemen de belangrijkste onder de loep.


OiP 7-14 - What's in a Name?

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  08-06-2015

Waarom heten Walibi Walibi, Bellewaerde Bellewaerde, Efteling Efteling en Plopsaland Plopsaland? In deze afleveringen vertellen we de verhalen achter de namen van de bekendste parken in binnen- en buitenland.


OiP 7-13 - Terug naar de Wizarding World

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  01-06-2015

Vorige zomer opende in Universal Studios Orlando het tweede Harry Potter-gebied: Diagon Alley. Erwin en Thibault vertellen over hun bezoek aan de Wizard World en wat ze vonden van de Escape from Gringotts-attractie.


OiP 7-12 - Wat is de kans dat Walibi Belgium ... ?

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  25-05-2015

Tien stellingen van luisteraars over Walibi Belgium, dat dit jaar zijn veertigste verjaardag viert, en tien keer spreken Erwin en Yves zich uit over wat de kans is dat de stelling werkelijkheid wordt.


OiP 7-11 - The Forbidden Caves

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  18-05-2015

De nieuwste aanwinst van Bobbejaanland is afgelopen woensdag officieel voorgesteld aan pers en genodigden. De nieuwe attractie, een immersieve tunnel die uniek is voor de Benelux, neemt bezoekers mee op een ondergrondse grottenexpeditie.


OiP 7-10 - Plopsaqua

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  11-05-2015

Plopsaqua is de jongste telg van de snelgroeiende Plopsaparkenfamilie en het nieuwste waterpark van Belgie. Het waterpark, gethematiseerd naar de wereld van Wickie de Viking, opende enkele weken geleden in De Panne.


OiP 7-09 - Onze favoriete pretparkmuziek

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  05-05-2015

Een bezoek aan een pretpark is even ontsnappen uit de wereld van alledag. Architectuur, decoratie, thematisering en robotica vormen de basis van een verhaal, maar de sfeerschepping is pas af wanneer er muziek is.


OiP 7-08 - De Diamond Theme Park Awards 2014

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  04-05-2015

Afgelopen week vond in dierenpark Pairi Daiza de vijfde editie plaats van de Diamond Theme Park Awards, een jaarlijks terugkerend evenement waar de beste parken, achtbanen en attracties in de bloemen worden gezet.


OiP 7-07 - In vrije val

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  27-04-2015

De allereerste vrijevaltoren van de huidige generatie opende precies twintig jaar geleden. Vanuit Walibi Belgium blikken we achterom en vertellen we de geschiedenis van een van de meeste spectaculaire attractietypes ooit.


OiP 7-06 - Pretparkpendelaars: Farup Railway

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  20-04-2015

Farup Sommerland, een pretpark in het noorden van Denemarken, viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. Sinds 1983 kunnen bezoekers het park rondrijden in een trein over een smalspoortraject van bijna twee kilometer.


OiP 7-05 - Tempo Attack in Walibi Belgium

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  13-04-2015

Tempo Attack is een primeur voor de Walibigroep: de nieuwe 4D-film opent dit jaar in de vier Walibiparken in Europa tegelijkertijd als nieuwe attractie. Het is de tweede 4D-film met Walibi en Fibi in de hoofdrol.


OiP 7-04 - Wat is de kans dat Phantasialand ... ?

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  06-04-2015

Tien stellingen over het Duitse pretpark Phantasialand, dat momenteel een mysterieuze nieuwe achtbaan bouwt, en tien keer spreken Erwin en Yves zich uit over wat de kans is dat de stelling werkelijkheid wordt.


OiP 7-03 - Pretparkabonnementen

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  30-03-2015

Wie vaker een pretpark bezoekt, is snel goedkoper af met een abonnement. Maar aan elk abonnement hangen andere prijskaartjes en andere voordelen vast, zodat je algauw het bos door de bomen niet meer ziet.


OiP 7-02 - Disney's Magic Bands

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  23-03-2015

Terwijl de eerste Apple Watch nog in de winkelrekken moet verschijnen, hebben het afgelopen jaar al meer dan 10 miljoen mensen gebruik gemaakt van Disney’s My Magic Experience en de Magic Bands.


OiP 7-01 - Op expeditie in Bobbejaanland

Luister  

Ochtend in Pretparkland  /  16-03-2015

Op 1 mei opent The Forbidden Caves in Bobbejaanland, een immersive tunnel-attractie van de Engelse attractiebouwer Holovis. The Forbidden Caves belooft de meeste gethematiseerde Bobbejaanlandattractie ooit te worden.