Over Eten

Over Eten

Kunst  |  68 afleveringen

Een podcast voor nieuwsgierige eters en drinkers. Elke aflevering ga ik op zoek naar culinaire kennis, leuke verhalen en gastronomische avonturen in de hoop meer te weten... over eten.

Verras mij  


Ghina Bazzi, Beirut Nights - Over Eten #67 (English spoken)

Luister  

Over Eten  /  24-11-2022

Ghina Bazzi wordt af en toe al eens de ambassadrice van de Libanese Keuken genoemd. Nadat ze eerst in klassieke Franse en Italiaanse keukens gewerkt had, werd het tijd voor Ghina om terug te keren naar haar roots. Niet letterlijk, ze bleef namelijk in Antwerpen, maar wel de Libanese keuken. Geinspir...


Piet Huysentruyt - Over Eten #66

Luister  

Over Eten  /  10-11-2022

Er zijn weinig gasten in deze podcast voor wie het moeilijk is om een intro voor te schrijven, maar dit is wel een die in deze categorie thuishoort. Vlaanderen's eerste celebrity chef, sterrenchef, schilder, muziekliefhebber, vader, man, televisiemaker... Piet Huysentruyt draagt verschillende petjes...


Greenway, Paul Florizoone - Over Eten #65

Luister  

Over Eten  /  27-10-2022

1 november is World Vegan Day, het kleine zusje van World Vegetarian day. Op vlak van vegetarisme en veganisme was Greenway een pionier in Vlaanderen. In 1997, een eeuwigheid geleden op vlak van veggie food, ging het eerste restaurant in Gent en open en sinds dan is het verhaal van Greenway enkel ma...


Whisky Bottelaar Bert Bruyneel, Asta Morris - Over Eten #64

Luister  

Over Eten  /  13-10-2022

In de wereld van Whiskyclubs en -magazines is Bert Bruyneel al lang geen onbekende meer. Zijn bottelingen van Asta Morris, Rasta Morris, Asta Maurice en Maman Brigitte worden telkens op goede reviews onthaald en hij zelf is een graag geziene gast op tastings, festivals en andere events die met whisk...


Sandra Bekkari - Over Eten #63

Luister  

Over Eten  /  29-09-2022

Wat kan ik nog schrijven dat nog niet neergepend werd over mijn gaste van vandaag? Vlaanderens bekendste voedingscoach Sandra Bekkari is gekend omwille van haar SANA methode, die ze in -ondertussen- 11 boeken met tal van recepten uit de doeken deed, waaronder de superpopulaire reeksen nooit meer die...


Struisvogelboerderij Schobbejakshoogte, Over Eten #62

Luister  

Over Eten  /  15-09-2022

Bert Neirinck is geobsedeerd door vogels. Al van jongsaf had hij een voorliefde voor deze gevleugelde dieren en toen de kans zich voordeed om struisvogelkuikens te bekijken sloeg de vlam in de pan. Sinds dat moment, een goeie 30 jaar geleden, staat zijn leven in het teken van de struisvogel.  Deze...


Herwig Van Hove - Over Eten #61

Luister  

Over Eten  /  01-09-2022

Toen ik opgroeide in de jaren 90 was er elke zondag een kookprogramma op televisie. In een groot kwartier, omgerekend, 1000 seconden; kookte Herwig Van Hove een gerechtje en praatte Felice Damiano, het alter ego van Dre Steegmans, de boel aan elkaar. Het leek op een of andere manier een vreemde comb...


Fermenteren met Sarah Vande Velde - Over Eten #60

Luister  

Over Eten  /  18-08-2022

Fermenteren is het gecontroleerd laten “slecht” worden van eten. Dagelijks consumeren we gefermenteerde producten waarvan we niet altijd weten dat die gefermenteerd zijn. De meest gekende is waarschijnlijk wel alcohol, waar suikers in alcohol worden omgezet door gisten, maar de wereld van fermen...


Sofie Dumont - Over Eten #59

Luister  

Over Eten  /  04-08-2022

Sofie Dumont is een naam die een begrip geworden is. Wat begon met opleidingen in 's lands beste hotelscholen, leidde na een aantal jaar tot de titel van Ladychef of the Year in 2009. Voor de meeste koks houdt het daar op, maar voor Sofie was dat de start van een nieuw avontuur. Kookprogrammas op VT...


Libelle Lekker, Karolien Van Dinter - Over Eten #58

Luister  

Over Eten  /  21-07-2022

Twee meisjes op het strand, ze lezen modebladen. Woorden van Raymond Van Het Groenewoud, maar hier in Oostende des te toepasselijker. Het is quasi onmogelijk om geen magazines te zien bij de vele zonnekloppers, maar het zijn niet altijd modebladen. Af en toe zit er ook een culinair magazine tussen,...


Luc Bellings - Over Eten #57

Luister  

Over Eten  /  07-07-2022

Luc Bellings eet zichzelf al enige jaren een weg van De Panne tot Het Zwin. De beste brasserieën die hij op zijn weg tegenkwam, heeft hij nu gebundeld in een boek, dus dat is een perfect excuus om hem voor een gesprek uit te nodigen. Maar deze topchef heeft meer dan enkel dit gedaan; als je zijn cv...


Sarah "Biggie" Lemke, De Superette - Over Eten #56

Luister  

Over Eten  /  23-06-2022

Meer nog dan het gezicht van De Superette, de bakkerij van Kobe Desramault in Gent, is Sarah Lemke het kloppende hart. Zij houdt het vuur aan in de oven, kneedt, bakt, verkoopt, managet de boel en ze zorgt er elke dag opnieuw voor dat er heerlijk vers zuurdesembrood wordt gemaakt.  Recent kondigde...


Jaan Dekempeneer, Cafepraat; Dé HORECA podcast - Over Eten #55

Luister  

Over Eten  /  09-06-2022

Wie luisterde naar de Over Eten Nerdland special, die hoorde Jaan reeds aan het werk en in gesprek met me. Jaan Dekempeneer is mede-eigenaar van G-huis in Melle, DJ, organisator, part time stand up comedian, presentator, marketeer en ook nog podcaster. De podcast ontstond tijdens de lockdown van 202...


Nerdland Special: Wat is het beste bier in stoofvlees? - Over Eten Extra

Luister  

Over Eten  /  06-06-2022

Ik werd uitgenodigd door Jaan Dekempeneer, host van de Cafepraat podcast, om op het Nerdland festival in Wachtebeke te komen praten over het onderwerp "wat is het beste bier in stoofvlees". Onnodig om te zeggen dat er heel wat reactie kwam op voorhand en vooral: hoe fel de reacties waren: Iedereen l...


Hendrik Dierendonck - Over Eten #54

Luister  

Over Eten  /  26-05-2022

Hendrik Dierendonck is een van 's lands best gekende beenhouwers. Hij slaagde er in een goeie 20 jaar tijd de familienaam tot een merk uit te bouwen en toch trouw te blijven aan zijn roots. Dat komt bijvoorbeeld goed tot uiting bij zijn Oedslach, de selectie gerijpt vlees van Dierendonck, die eigenl...


Daniel De Rycker, Bijenhouder en Stadsimker - Over Eten #53

Luister  

Over Eten  /  12-05-2022

Daniel De Rycker was op zoek naar een nieuwe hobby om tijdens zn pensioen uit te oefenen. Dat deze zou leiden tot erkenningen zoals Krak van het Jaar in zijn gemeente Gistel, erkenning als 100% streekproduct, bekroning tot Stadsimker van Gistel, samenwerking met topchef Willen Hiele en artikels in B...


La Plaza Cocina, The World's first Mexican Cuisine Museum - Over Eten #52 (English Spoken)

Luister  

Over Eten  /  28-04-2022

Mexican cuisine is hot and trendy and an amalgam of influences from all over the globe at different crossroads of history. At the same time, Mexican cuisine has been declared intangible cultural heritage of humanity by UNESCO. It's been "discovered" (for lack of a better word) by top chefs from all...


Pacha Greens Microgroenten - Over Eten #51

Luister  

Over Eten  /  14-04-2022

Tom De Windt is op een missie om met een minimum aan plant een maximum aan smaak op het bord te toveren. In zijn Gentse stadsboerderij kweekt hij microgreens; plantjes die net uitgekomen zijn en alles geconcentreerd in zich hebben: vitamines, mineralen en smaak. Het verhaal van Tom begint echter nie...


Willem Hiele - Over Eten #50 ????

Luister  

Over Eten  /  31-03-2022

Willem Hiele; dichter, kunstenaar, surfer. Maar ook top chef, bekroond met allerlei akkolades, van Gault & Millau tot OAD Top European Restaurants, 77e in de top 100 van World's 50 Best Restaurants en ook een chef die vorig jaar bekroond werd met zijn allereerste michelinster. Een autodidact die zic...


Tomasu sojasaus - Over Eten #49

Luister  

Over Eten  /  17-03-2022

Sojasaus bestaat al 2000 jaar en wordt voornamelijk met Japan en andere Oosterse landen geassocieerd. Groot was dus mijn verbazing om te horen dat in Rotterdam misschien wel de enige Europese sojasausbrouwerij bestaat. Tomas Uljee en Bert Mulder; twee van de vier founders van BoerBakkerBert kwamen l...


Holy Shroom Paddenstoelenkwekerij - Over Eten #48

Luister  

Over Eten  /  03-03-2022

De Sint Amanduskerk in de Antwerpse Seefhoek staat op heilige grond. Onder die grond, in de kelders, bruist het van het leven. Verschillende verenigingen vonden er een thuis, en een daarvan is Holy Shroom. Een stadsboerderij gespecialiseerd in allerlei paddestoelen zoals shitakes, oesterzwammen en l...


Omegabaars - Over Eten #47

Luister  

Over Eten  /  17-02-2022

Stijn Van Hoestenberghe is een viskweker met een missie: 's werelds meest duurzame vis kweken. Al van jongsaf was hij gefascineerd door de onderwaterwereld. Hij begon te duiken en zag met eigen ogen hoe prachtig die wereld onder water kan zijn, ging biologie studeren aan de unief en kwam na die stud...


Elixir d'Anvers - Over Eten #46

Luister  

Over Eten  /  03-02-2022

Toen ik als kleine snotter bij mijn grootouders was met de ganse familie, stond er vaak een achthoekige fles met een gele vloeistof op tafel. Later zag ik die fles ook nog in Thuis voorbijkomen maar vergat ik het een beetje. Tot Tim Devriendt, bartender in de Gentse cocktailbar The Cobbler me vertel...


Jonas Kellens, Sake Sommelier en Gastheer van het jaar 2021 - Over Eten #45

Luister  

Over Eten  /  20-01-2022

Jonas Kellens, door Gault & Millau uitgeroepen tot "Gastheer van het Jaar 2022", is medezaakvoerder van Dim Dining, eerder door diezelfde Gault & Millau bekroond met de titel van "Aziaat van het Jaar". Jonas begon zijn carriere in keukens de keukens van Dani Horseele en Viki Geunes, maar tijdens een...


Michael Sels, Lekker Lang Leven - Over Eten #44

Luister  

Over Eten  /  06-01-2022

Michael Sels werkt als hoofddietist voor het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Daarnaast is hij ook nog eens auteur en tv chef met een missie om ons lekker lang te doen leven. Aan het begin van een nieuw jaar nemen heel veel mensen de beslissing om "op dieet te gaan", maar hoe zit dat nu juist? Er...


Regula Ysewijn - Over Eten #43

Luister  

Over Eten  /  23-12-2021

Regula Ysewijn is moeilijk uit de culinaire wereld weg te denken tegenwoordig. Auteur, culinair historicus, verzamelaar van oude kookboeken en speculoosmallen, foodfotograaf, verdediger van de Britse Keuken, podcaster, presentatrice van Bake Off Vlaanderen, vintage icoon en graag gezien jurylid op a...


Wim Ballieu, Balls & Glory - Over Eten #42

Luister  

Over Eten  /  09-12-2021

Wim Ballieu is vooral gekend van zijn restaurantketen Balls & Glory. Maar voor hij met zijn ballen heel Belgie veroverde, had hij al een behoorlijk traject achter de rug. In deze podcast kijken we terug op Wims culinaire fundament; de boerderij van zn grootouders, de slagerij van zn ouders en het re...


Olivier Willems, Gault & Millau Chocolatier 2021 - Over Eten #41

Luister  

Over Eten  /  25-11-2021

Sinterklaas is zo'n typische chocolade periode, dus leek het me vanzelfsprekend om te praten met Olivier Willems, verkozen door Gault & Millau tot Chocolatier van het Jaar 2021. Als kleine ukkepuk wou Olivier eigenlijk bakker worden, maar tijdens zijn opleiding in Brugge krijgt hij een boon voor cho...


'T Reigershof; Vlaanderens eerste bio geitenboerderij - Over Eten #40

Luister  

Over Eten  /  11-11-2021

Renaat Devreese is een man met een passie als geen ander voor geitjes. Maar ook voor anders en beter boeren. Al meer dan 30 jaar bouwt hij aan de weg om zijn geiten gezond te laten groeien, zonder gebruik van antibiotica (wat hem ondertussen al een paar jaar lukt). Hij experimenteert, hij probeert e...


Katinka Lansink Dodero, Ceviche Ceviche - Over Eten #39

Luister  

Over Eten  /  28-10-2021

Katinka Lansink Dodero heeft als missie de Peruaanse keuken te vertegenwoordigen en de Goede Boodschap ervan te brengen naar eenieder die wil proeven en luisteren. Haar instagram project @cevicheceviche zorgde ervoor dat ze een boek kon schrijven over de Peruaanse keuken, Mi Casa Peru genaamd, maar...


Barbara Serulus - Over Eten #38

Luister  

Over Eten  /  14-10-2021

Het is onmogelijk om Barbara Serulus in 1 categorie te omschrijven. Deze culinaire duizendpoot heeft een palmares om U tegen te zeggen. Ze is voornamelijk culinair journalist voor De Standaard Magazine en Knack Weekend, maar ook kookboekauteur. En magazine uitgever/redacteur. En podcaster. En festiv...


Saskia Neirinckx, The Wicked - Over Eten #37

Luister  

Over Eten  /  30-09-2021

De Vlaamse horeca en gastronomie komen langzaamaan weer op kruissnelheid en ook tal van evenementen worden weer opgepikt. Zo wordt volgende week op 5 oktober in Antwerpen The World's 50 Best Restaurant awards uitgereikt. Het leek me dan ook hoog tijd om na anderhalf jaar corona met twee verplichte h...


Ran Van Ongevalle - Over Eten #36

Luister  

Over Eten  /  16-09-2021

Ran Van Ongevalle is een bartender met een naam die over onze landsgrenzen heen klinkt als een bel. In de wereld van cocktails en lekkere drankjes dan toch. Ran groeide als bartender onder het toeziend oog van Papa Jan en zus Hannah in The Pharmacy (Knokke-Heist) maar groeide snel uit tot een echt p...


Stijn Deschacht - Over eten #35

Luister  

Over Eten  /  02-09-2021

Deze aflevering van Over Eten is een heel bijzondere: voor zijn verjaardag is host Stijn Deschacht voor één keer zelf te gast bij zijn eigen podcast. Hij krijgt vragen voorgeschoteld door culinair journalist Barbara Serulus die alles wil te weten komen over zijn fascinatie met de Mexicaanse keuken...


Ana Paula Bartolluci, Winemaker Chandon Argentina - Over eten #34

Luister  

Over Eten  /  19-08-2021

Ana Paula Bartolucci is een jonge wijnmaker bij het prestigieuze Chandon Argentinie en dan ook nog eens de eerste vrouw in die rol! Chandon, als dochterbedrijf van het gekende Moet-Chandon champagnehuis, maakt als sinds 1959 het mooie weer met haar schuimwijnen in Mendoza, de wijnstreek van Argentin...


Etienne Vanbillemont, Noordzeevisser - Over eten #33 (West-Vlaams gesproken)

Luister  

Over Eten  /  05-08-2021

Etienne Vanbillemont heeft 49 jaar gevist. In al die jaren zag hij heel veel water, heel veel garnalen en nog veel meer vis. We hadden het over de manier van vissen, de verschillen tussen toen en nu en de vele soorten vis en andere dingen die -al dan niet sissend- in zijn netten zijn beland. Wat zij...


Tor Royal, Fruits De Terre - Over Eten #32

Luister  

Over Eten  /  22-07-2021

Insecten worden in tal van landen geconsumeerd als deel van het dagelijks dieet. Duizenden soorten insecten zijn makkelijk te kweken, een uitstekende bron van eiwit en vooral ecologisch zeer sterk te verantwoorden. Lies Hackelbracht is al haar ganse leven zot van beestjes. Als kind kweekte ze slakke...


The Messy Chef Jelle Beeckman - Over eten #31

Luister  

Over Eten  /  08-07-2021

Jelle Beeckman is beter gekend op sociale media als The Messy Chef. Zijn vlotte, losse stijl gecombineerd met zijn smakelijke gerechtjes zorgden er in een mum van tijd voor dat hij een trouwe schare volgelingen opbouwde op Instagram. Wat begon als een grap is nu echter een naam die hij niet meer lij...


De Bitterballenkoningin - Over eten #30

Luister  

Over Eten  /  24-06-2021

Ilona De Wit werd door medebloggers gekroond als Bitterballenkoningin, en terecht denk ik dan. Ze zorgde ervoor dat bitterballen als UNESCO immaterieel erfgoed werden opgenomen, dat er een heuse Nationale Bitterballendag bestaat en ze schreef een boek over bitterballen. Alsof dat nog niet interessan...


Mostaard Wostyn - Over eten #29

Luister  

Over Eten  /  10-06-2021

Piet Wostyn staat aan het hoofd van Mostaard Wostyn in Torhout, een familie bedrijf die al meer dan 150 jaar lang mosterd maakt op de traditionele manier. Mosterd is dan wel een van onze gekendste smaakmakers, maar hoe wordt dit nu gemaakt? Piet neemt me in dit gesprek mee langs de verschillende mos...


Filliers, van korrel tot borrel - Over eten #28

Luister  

Over Eten  /  27-05-2021

De slogan "Van korrel tot borrel" is de perfecte omschrijving wat er precies gebeurt bij Stokerij Filliers. Vincent Schietse neemt me mee doorheen het volledige proces van graankorrel tot jenever, whisky of gin. Hoe krijg je die alcohol nu uit die kleine graantjes, wat is het verschil tussen jenever...


Yvo Kouwenhoven, Tuinderij Bietenrood - Over eten #27

Luister  

Over Eten  /  13-05-2021

Yvo Kouwenhoven leerde ik kennen toen ik aan het begin van mijn carriere als geluidstechnicus zoveel mogelijk wilde touren. Ik ken hem als een super sympathieke, geengageerde, ambitieuze en all-round fantastisch persoon. Hij speelde toen als bassist in een Nederlandse punkband waarmee ik op tour moc...


De Kruiderie, kruidenkwekerij en arbeidszorgproject - Over eten #26

Luister  

Over Eten  /  29-04-2021

De kruiderie is een kruidenkwekerij op het provinciaal domein Bulskampveld in Beernem. Allerlei keuken- en medicinale kruiden worden er gekweekt en verwerkt door het team van Wim Vercoutter. Deze medewerkers vormen deel van een arbeidszorgproject waarbij getracht wordt om ze terug in de maatschappij...


Wijndomein Entre Deux Monts - Over eten #25 (English spoken)

Luister  

Over Eten  /  15-04-2021

Als het op Belgische drank aankomt, dan is bier top of mind bij iedereen over de ganse wereld. Wat bijna niemand weet is dat er ook wijn gemaakt wordt in Belgie, meer en meer! In deze aflevering zit ik samen met Andrea Carozzo, marketing manager van wijndomein Entre Deux Monts. Het werd een boeiend...


Rob Van Der Loo; Epica - Over eten #24

Luister  

Over Eten  /  01-04-2021

Rob Van Der Loo is voornamelijk gekend als bassist van de Nederlandse metalband Epica. Ik heb het geluk gehad om in mijn veelzijdige carriere samen te werken en te touren met Epica en leerde Rob zo kennen als een onvervalste foodie. In deze aflevering haalt Rob anekdotes op over life on the road, ma...


Dieter Moeyaert; Cocktailbar Groot Vlaenderen - Over eten #23

Luister  

Over Eten  /  18-03-2021

Dieter Moeyaert is mede eigenaar van cocktailbar Groot Vlaenderen in Brugge. Samen met zijn vriendin Shanna en zijn team zorgt hij in een gezellig kader voor lekkere drankjes. Van part-time journalist en part-time beachbar medewerker naar bartender was even omschakelen, maar Dieter legt uit hoe hij...


Ja Chef: Lode De Roover, Fleur De Lin; Bocuse D'Or - Over eten #22

Luister  

Over Eten  /  04-03-2021

Lode De Roover is goud waard en dat mag je eigenlijk letterlijk nemen. Bij zijn eerste deelname aan de prosper montagne wedstrijd won hij de titel eerste kok van Belgie, een paar jaar later mocht hij zich Meesterkok noemen in de orde der 33  meesterkoks van Belgie en daarnaast won hij ook nog eens...


Cachaça: Brazilie in je glas, Stijn Hiers - Over eten #21

Luister  

Over Eten  /  18-02-2021

Stijn Hiers kwam op zijn reizen naar Brazilie in contact met ambachtelijk gemaakte Cachaça. Als spirits liefhebber kon hij de kans niet laten liggen om deze artisanale distilleerderijen te bezoeken. Hoe meer hij er bezocht, hoe meer zijn passie voor dit product groeide. Hoe zeggen ze dat, de liefde...


Ja Chef: Filip De Pauw, Jerom - Over Eten #20

Luister  

Over Eten  /  04-02-2021

Filip De Pauw groeide op in Kleit, een klein dorpje op de grens van Oost en West-Vlaanderen. Als jongste telg van een boomkweker, heeft hij zeker zijn groene vingers meegekregen, naar toch wist hij al van jongs af aan wat hij wilde: kok worden. Hij trok naar school, kwam terecht bij restaurants zoal...


Ja Chef: Martijn Defauw, Rebelle - Over Eten #19

Luister  

Over Eten  /  21-01-2021

Martijn Defauw begon Rebelle om zijn eigen koers te kunnen varen. Dat hij snel herkend werd door recensenten aller aard had hij nooit durven dromen. Ondertussen heeft hij een bloeiende zaak, is hij een graag geziene gast op culinaire events, schreef hij een kookboek, heeft hij zijn familie dichtbij...


Ja Chef: Thijs Vervloet, Colette - Over Eten #18

Luister  

Over Eten  /  07-01-2021

Thijs Vervloet is de jonge chef en drijvende kracht achter Restaurant Colette - De Vijvers in Averbode. Een jongen uit de Kempen die de liefde voor koken meekreeg met de paplepel. Het zit hem in zijn bloed: zijn oma en overgrootmoeder waren professionele koks, dus geen wonder dat Thijs de microbe sn...


De Foodarcheoloog - Over eten #17

Luister  

Over Eten  /  20-09-2019

Jeroen gaat, Indiana Jones-gewijs, op onderzoek naar ons verleden. Hij heft dekseltjes op van allerlei oude kookpotjes en kijkt wat de pot geschaft heeft voor onze voorouders. Met die kennis gaat hij dan aan de slag om dat te vertalen naar gerechten die ons, letterlijk, laten proeven van het verlede...


Amylia De Schepper of Cookameal.be - Over eten #16

Luister  

Over Eten  /  23-08-2019

Amylia De Schepper is de vrouw achter cookameal.be; toevallig ook een van mijn favoriete Belgische kookblogs. In deze podcast spreken we hoe haar liefde voor gasten entertainen tot een foodblog leidde, waar ze inspiratie vandaan haalt, hoeveel borden ze in haar 3 kasten staan heeft en hoe ze snel et...


We Exist. By Syrians, For Everyone - Over eten #15 (English Spoken)

Luister  

Over Eten  /  09-08-2019

Een naam als We Exist, dat trekt de aandacht. Obada trok niet enkel mijn aandacht met de naam van deze organisatie, maar ook met de tagline "By Syrians, For Everybody" en de vele gerechten van de Syrische keuken die deze organisatie op tafel zet. 1 maal per maand in een restaurant in Brussel, maar o...


Belgische Saffraan - Over eten #14

Luister  

Over Eten  /  26-07-2019

Saffraan, een specerij uit het verre oosten, naar ons gebracht via de zijderoute. Althans, de moderne versie dan toch. Of ja, dat dacht ik, want in het Kempische Morkhoven kweken Marc Leloup en Linda Van Den Bulck deze duurste specerij ter wereld. Heel veel gerechten zijn ondenkbaar zonder, zoals pa...


Foodscientist Maxime Willems - Over eten #13

Luister  

Over Eten  /  12-07-2019

Maxime Willems, doctor in de biologie, wetenschapper en gepassioneerd kok,  is de oprichter van Proef, een foodlabo in Schellebelle waar allerlei dingen gebeuren met eten. Nieuwe producten ontwikkelen, bestaande producten verbeteren met technologie of bestaande technieken beter bestuderen, gerechte...


Barbecue; low and slow met Arthur Messiaen van Røk - Over eten #12

Luister  

Over Eten  /  28-06-2019

Het is zomer en een van de favoriete dingen van de Belg is de barbecue uithalen, kooltjes erin en grillen maar. Met de familie of met vrienden... en toch is er een verschil tussen echte Barbecue en het grillen wat wij doen. Arthur van het Gentse Barbecuerestaurant Røk(Rok, uitgesproken) legt uit ho...


Jef Pirens, bier brouwen en biercultuur - Over eten #11

Luister  

Over Eten  /  14-06-2019

Bier. Onmisbaar in Belgie en wereldberoemd buiten onze landsgrenzen. Soms heel simpel, soms supercomplex. Een van de mensen die dit werelderfgoed verdedigt door zelf bier te brouwen, over bier te spreken, mensen uit te nodigen tot bier proeven is Jef Pirens die in D.O.M Brewery en The Mash, zijn bro...


Wildplukken met Lieve Galle - Over eten #10

Luister  

Over Eten  /  31-05-2019

Lieve Galle omschrijft zichzelf graag als een kruidenvrouwtje, maar dat ze een oud gebocheld heksje zou zijn is een stereotype die we snel uit de weg kunnen ruimen. Gepassioneerd door wilde kruiden en planten, geeft ze graag haar kennis door aan anderen, of dat nu aan mannen in maatpak in Brusselse...


Port wijn met Filipe Pinto Da Silva - Over eten #9 (English Spoken)

Luister  

Over Eten  /  17-05-2019

Als je aan porto denkt, dan wordt er vaak aan het drankje van de bomma gedacht. In cocktailbars en wijnbars overal ter wereld is Porto terug aan een opmars bezig. Filipe Pinto Da Silva werkt voor Symington Family Estates, een Portugees familiebedrijf die verschillende porto merken en wijnen producee...


Bakkerij DeCock - Over eten #8

Luister  

Over Eten  /  12-04-2019

Een warme bakker is moeilijk te vinden in vlaanderen. Stap per stap worden ze vervangen door winkels van industriele bakkerijen. Bakkerij De Cock gaat terug naar de bron en kweekt zijn eigen graan om brood te maken op natuurlijke wijze met zuurdesems. Een gesprek over graan kweken en daarvan zelf br...


De Jerseyhoeve, over koetjes, kalfjes en melk - Over eten #7

Luister  

Over Eten  /  30-03-2019

in De Haan ligt de Jerseyhoeve. Voor eigenaars Bruno en Steffie is dit een beetje het land van melk en honing en dat mag gerust letterlijk genomen worden. Op deze boerderij leven zo'n 140 runderen samen met het gezin en die leveren heel wat melk. We hebben ons met een glas melk neergezet en hebben d...


Donald Deschagt, The Seaweed chef - Over eten #6

Luister  

Over Eten  /  16-03-2019

Zeewier kennen we omdat het op de golfbrekers groeit en rondom onze sushi zit. Soms kun je het ook vinden in een potje ramen noodles en meer en meer zie je wakame salades in supermarkten verschijnen. Donald Deschagt, chef van L'Homard en La Moule specialiseerde zich in koken met zeewier en verdiende...


Kobe Desmet. the Belgian Guy in Tequila - Over eten #5

Luister  

Over Eten  /  28-02-2019

Kobe Desmet verloor zijn hart aan Mexico en Mexicaanse agave destillaten. Hij woont en werkt er en kwam recent op bezoek in Belgie. In deze aflevering vertelt hij me wat een agave juist is, hij deelt vanalles over het verschil tussen tequila, mezcal, raicilla, sotol; en leert me waarom je goeie tequ...


Hoffy's, de Jiddische Keuken - Over eten #4

Luister  

Over Eten  /  15-02-2019

De Antwerpse diamantbuurt staat ervoor gekend dat er heel veel Joden wonen. Dat die kosher eten, weten we ook, maar wat we niet weten is dat kosher een set regeltjes is en geen keuken an sich. Bij restaurant Hoffy's, daar serveren de Hoffman broers verfijnde gerechten uit de traditionele Jiddische k...


Kabayan, The Philippines in Zeebrugge - Over eten #3 (English Spoken)

Luister  

Over Eten  /  01-02-2019

Oshin vond de liefde van haar leven op een cruiseschip en volgde hem tot in Belgie. Ze gaf de liefde voor de Filipijnse keuken mee aan zeelui en landrotten die aanmeren in Zeebrugge. Van Balut tot Halo Halo; een introductie! Ondertussen heeft Kabayan reeds de deuren gesloten, maar de Filipijnse keuk...


Kaas Of Zo... Over eten #2

Luister  

Over Eten  /  18-01-2019

Lindsay liet haar idee om een kaaszaak te beginnen even rijpen... Na een carriere in de banksector gaf ze toe aan haar passie voor kaas. Kaas Of Zo was geboren. Haar passie is niet onder stoelen of banken weg te steken en dat hoor je in deze podcast. Als je geen idee hebt hoe je aan een kaasplankje...


Aquacultuur Oostende - Over eten #1

Luister  

Over Eten  /  04-01-2019

Oesters worden vaak geassocieerd met Zeeland of Frankrijk, maar ook in België worden ze gekweekt. In de Spuikom, lokaal gekend als "De Pit", een waterplas op een boogscheut van het stadscentrum en de haven van Oostende kweekt Aquacultuur Oostende daar oesters. Ik zat samen met Benoit die me verteld...