Plantenvrienden

Plantenvrienden

Ontspanning  |  60 afleveringen

Journalist Suzanne Streefland wordt blij van planten. Ze begon met een klein pannenkoekplantje en inmiddels staat haar hele huis vol met groen. Door plantenbiebs in Rotterdam op te zetten – waar je met elkaar stekjes kunt ruilen – ontdekte ze de liefde achter planten. Geef jij je planten een naam of praat je elke dag tegen ze? Je bent geen uitzondering, want met jou zijn er heel veel plantenvrienden. Deze bijzondere verhalen hoor je in haar podcast.

Verras mij  


Afl. 59 Helichrysum bracteatum : Eveline de Rooij

Luister  

Plantenvrienden  /  29-05-2024

Plantenvriend Eveline de Rooij heeft een eigen pluktuin, want ze vindt het ontzettend leuk om haar eigen bloemen te zaaien. De meest bijzondere vindt zij de strobloem. Heel gek, maar de bloemetjes lijken een beetje op plastic.


Afl. 58 Mentha piperita : Ellen Kusters

Luister  

Plantenvrienden  /  30-08-2023

Plantenvriend Ellen Kusters is eigenaar van een camping in Frankrijk met heel veel groen. Daarnaast, heeft ze ook een speciale kruidentuin ingericht waar gasten zelf kunnen plukken. Bijvoorbeeld van de Mentha piperita.


Afl. 57 Haemanthus albiflos: Ties Ausma

Luister  

Plantenvrienden  /  12-10-2022

Plantenvriend Ties Ausma is gepromoveerd in de planten en geeft nu les op de Hanzehogeschool in Groningen. Zijn liefde voor planten is ontstaan door zijn oma. Zo ook voor de Haemanthus albiflos.


Afl. 56 Cymbalaria muralis: Rafael Martig

Luister  

Plantenvrienden  /  07-09-2022

Plantenvriend Rafael Martig is bioloog en kunstenaar. In zijn werk wil hij laten zien welke invloed wij hebben op de natuur en dat doet hij onder andere door tussen de stoeptegels te kijken. Daar vind je namelijk geometrische patronen met bijzondere plantjes à la de Muurleeuwenbek.


Afl. 55 Erigeron canadensis: Lieke van Wilpen

Luister  

Plantenvrienden  /  24-08-2022

Plantenvriend Lieke van Wilpen wil graag de Canadese fijnstraal onder de aandacht brengen. Je ziet hem vaak tussen de stoeptegels op braakliggende terreinen, maar volgens haar heeft deze plant meer waardering nodig.


Afl. 54 Selenicereus grandiflorus: Lisa Elias

Luister  

Plantenvrienden  /  10-08-2022

Plantenvriend Lisa Elias houdt van klimmende planten zoals de Selenicereus grandiflorus. Deze cactus wordt ook wel de Koningin van de Nacht genoemd en staat onder andere in Trompenburg, waar zij ook de maaltuin organiseert: een reizend restaurant op bijzondere plekken.


Afl. 53 Lythrum salicaria: Nick Kroese

Luister  

Plantenvrienden  /  02-03-2022

Plantenvriend Nick Kroese vindt de Lythrum salicaria een hele mooie plant door de geneeskrachtige werking, de zorg voor insecten en je kan de plant ook nog eens eten.


Afl. 52 Sierasperge: Apollonia Duijster

Luister  

Plantenvrienden  /  15-12-2021

Plantenvriend Apollonia is dol op planten die ze soms ook een beetje kan verwaarlozen zoals de Sierasperge. Volgens haar kan die wel tegen een stootje.


Afl. 51 Chlorophytum comosum: Marjolein Geurts

Luister  

Plantenvrienden  /  22-09-2021

Plantenvriend Marjolein Geurts houdt van stekken. Ze begon met een stekje van de Chlorophytum comosum en nu is haar idee om allerlei stekjes door heel Utrecht te verspreiden.


Afl. 50 De Berk: Barry van den Ende

Luister  

Plantenvrienden  /  08-09-2021

Plantenvriend Barry van den Ende is dol op de berk, want die typeert heel goed zijn karakter. Net als de boom is hij namelijk een echte pionier.


Afl. 49 Tropaeolum majus: Gabrielle Veerman

Luister  

Plantenvrienden  /  30-06-2021

Plantenvriend Gabrielle Veerman heeft een moestuin met verschillende buren. Er groeit van alles: groenten, fruit, kruiden en ook bloemen zoals de Tropaeolum majus.


Afl. 48 Ceiba pentandra: Gaby Schmelzer

Luister  

Plantenvrienden  /  23-06-2021

Plantenvriend Gaby Schmelzer is bioloog en heeft voor haar werk ook een tijd in Afrika gewoond. Ze heeft goede herinneringen aan de Ceiba pentandra: de kapokboom.


Afl. 47 Dracaena: Theo Damen

Luister  

Plantenvrienden  /  16-06-2021

Plantenvriend Theo Damen is taxonoom en is op verschillende expedities geweest door Gabon om meer te weten te komen over de verschillende soorten van de Dracaena daar. Hij kwam tot een belangrijke ontdekking.


Afl. 46 Mimosa pudica: Lot Hagenaars

Luister  

Plantenvrienden  /  09-06-2021

Plantenvriend Lot Hagenaars houdt van experimenteren met zaden. Ze was alleen niet zo succesvol, totdat ze de Mimosa pudica probeerde.


Afl. 45 Lagarostrobos franklinii: Rob Kruijt

Luister  

Plantenvrienden  /  02-06-2021

Plantenvriend Rob Kruijt is wetenschappelijk collectiebeheerder van Pinetum Blijdenstein in Hilversum en daar staat een hele bijzondere plant van 10 duizend jaar oud: Lagarostrobos franklinii.


Afl. 44 Maranta leuconeura: Wendy Molengraaf

Luister  

Plantenvrienden  /  26-05-2021

Plantenvriend Wendy Molengraaf heeft het chronisch vermoeidheidssyndroom en kan daardoor niet meer werken. Planten helpen haar om minder te piekeren over de toekomst. En een favoriet is de Maranta leuconeura.


Afl. 43 Euphorbia leuconeura: Rachel van Duijn

Luister  

Plantenvrienden  /  05-05-2021

Plantenvriend Rachel van Duijn is jongerenwerker en zette samen met Duurzaam Den Haag verschillende plantenbiebs op in de stad. Daar staat vaak de Euphorbia leuconeura in, want die schiet zaadjes en is dus makkelijk weg te geven.


Afl. 42 Reukgras: Mark Roest

Luister  

Plantenvrienden  /  21-04-2021

Plantenvriend Mark Roest werkt op Landgoed De Tempel, waar volgens hem de oudste kastanje van Rotterdam staat. En naast deze trots, verzamelt hij er ook veel zaden. Onder andere van reukgras.


Afl. 41 Slanke sleutelbloem: Sina Bohm

Luister  

Plantenvrienden  /  14-04-2021

Plantenvriend Sina Bohm promoveert op de Slanke sleutelbloem. Ze fietst daarvoor door heel Nederland om zaden te verzamelen van deze plant.


Afl. 40 Daphne mezereum: Nils van Rooijen

Luister  

Plantenvrienden  /  07-04-2021

Plantenvriend Nils van Rooijen is bezig met het opzetten van een zadenbank, waar tweeduizend soorten van Nederlandse bodem komen te liggen. Eentje daarvan is de Daphne mezereum, die nu alleen nog in Zuid-Limburg voorkomt.


Afl. 39 Japanse wijnbes: Gerda Bosman

Luister  

Plantenvrienden  /  31-03-2021

Plantenvriend Gerda Bosman houdt van tuinieren, maar wel op de makkelijke manier. Ze kijkt daarom naar planten die het in haar tuin goed doen en één daarvan is de Japanse wijnbes. Tussen het tuinieren door smult ze ook nog eens van de bessen.


Afl. 38 Eucalyptusboom: Karen te Brake

Luister  

Plantenvrienden  /  24-03-2021

Plantenvriend Karen te Brake is geboren en getogen in Australië. Ze heeft vooral goede herinneringen aan de eucalyptusboom. Alles eraan vindt ze mooi: de barst, de bladeren, de kleuren en de geur.


Afl. 37 Biophytum sensitivum: Norbert Peeters

Luister  

Plantenvrienden  /  17-03-2021

Plantenvriend Norbert Peeters is gek op de Biophytum sensitivum. Het is de Oosterse variant van het kruidje-roer-mij-niet. Zoals de Latijnse naam doet vernoemen is het een gevoelig plantje dat haar blaadjes sluit als je ze met je vingers aanraakt.


Afl. 36 Bananenplant: Léon Mastik

Luister  

Plantenvrienden  /  10-03-2021

Plantenvriend Léon Mastik leert van planten door er zelf mee aan de slag te gaan. Zo heeft hij een grote bananenplant in huis gehaald en die vindt hij prachtig. De bladeren zijn net fluweel in zijn ogen.


Afl. 35 Mini Maretak: Rogier van Vugt

Luister  

Plantenvrienden  /  03-03-2021

Plantenvriend Rogier van Vugt is de kaschef van Hortus botanicus Leiden en weet veel van allerlei soorten planten. Zo ook van de mini maretak. Deze halve parasiet geeft rode bessen op de wolfsmelk, maar daar moet je wel wat voor doen.


Afl. 34 Alocasia Zebrina: Jessica Römer

Luister  

Plantenvrienden  /  24-02-2021

Plantenvriend Jessica Römer kocht in het begin van de lockdown de Alocasia Zebrina en die gaf haar troost. Het enige nadeel is dat de grote plant niet zo goed past in haar appartement in Amsterdam, maar ze bedacht een oplossing.


Afl. 33 Meerstammige eik: Frans Smith

Luister  

Plantenvrienden  /  17-02-2021

Plantenvriend Frans Smith ging in de Alpen op zijn buik liggen om bergplantjes te bestuderen en zo ontstond zijn liefde voor planten en bomen. Inmiddels heeft hij op zijn balkon allerlei soorten, waaronder een meerstammige eik.


Afl. 32 Paardenbloem: Marc van de Wiel

Luister  

Plantenvrienden  /  10-02-2021

Plantenvriend Marc van de Wiel maakt zich zorgen om bijen en wil daar graag iets aan doen. Onder andere door een ode te brengen aan de paardenbloem. Deze bloem is namelijk belangrijk voor veel insecten.


Afl. 31 Rode Mangrove: Sander Onsman

Luister  

Plantenvrienden  /  03-02-2021

Plantenvriend Sander Onsman is bioloog en vindt het fascinerend om zaden op te kweken. De zaadjes van de rode mangrove zijn favoriet, want die ontkiemen al aan de boom zelf.


Afl. 30 Monstera Thai Constellation: Annelie Pronk

Luister  

Plantenvrienden  /  27-01-2021

Plantenvriend Annelie Pronk schaamt zich een klein beetje voor het bedrag dat ze neerlegde voor haar Monstera Thai Constellation, maar ze had wel een goede reden om zichzelf deze plant cadeau te geven.


Afl. 29 Epipremnum aureum: Tim Hartog

Luister  

Plantenvrienden  /  20-01-2021

Plantenvriend Tim Hartog houdt van de Epipremnum aureum, want de plant groeit  makkelijk en hij kreeg er ooit eentje van zijn oma. Daar geeft hij nu nog steeds stekjes van door.


Afl. 28 Zomereik: Fred Spreen

Luister  

Plantenvrienden  /  13-01-2021

Plantenvriend Fred Spreen is dol op de zomereik net als de beroemde koning Arthur, die liet er een enorme tafel van bouwen. En het fijne van deze boom is ook dat die heel oud kan worden. Volgens Fred wel 1000 jaar.


Afl. 27 Oost-Indische kers: Eefje Peddemors

Luister  

Plantenvrienden  /  06-01-2021

Plantenvriend Eefje Peddemors startte een tuinclub met ouderen en de Oost-Indische kers was favoriet, want als je wat ouder wordt is je fijne motoriek minder sterk. Deze plant heeft grote zaden dus die glippen dan minder snel door de vingers.


Afl. 26 Dahlia: Bonnie Bijl

Luister  

Plantenvrienden  /  30-12-2020

Plantenvriend Bonnie Bijl kreeg 4 jaar geleden een kans om een volkstuin te kopen. Ze kon dat aanbod niet afslaan, maar ze wist alleen niets van tuinieren. Inmiddels heeft ze het onder de knie en geniet ze van haar Dahlia’s.


Afl. 25 Oleander: Fons de Schepper

Luister  

Plantenvrienden  /  23-12-2020

Plantenvriend Fons de Schepper leerde de oleander kennen door zijn vakanties in Italië en wilde de plant in zijn eigen tuin in Nederland laten bloeien. Hij begon een experiment.


Afl. 24 Kamerlinde: Diana Roos

Luister  

Plantenvrienden  /  16-12-2020

Plantenvriend Diana Roos kreeg voor haar 40ste verjaardag een kamerlinde. Ze had geen idee wat ze er mee moest, want ze wist niets van planten en gaf er ook niet om.


Afl. 23 Stippenbegonia: Katja en Miranda

Luister  

Plantenvrienden  /  09-12-2020

Plantenvrienden Miranda en Katja noemen zichzelf Takkewijven, omdat ze van sarcasme houden en hun plantenliefde niet te serieus nemen. Ze zijn allebei fan van de stippenbegonia.


Afl. 22 Syngonium Albo Variegata: Dorien Visser

Luister  

Plantenvrienden  /  02-12-2020

Plantenvriend Dorien Visser ontdekte dat kamerplanten heel leuk zijn en heeft er een stuk of 60 in huis, maar zij ziet ook dat voor minima planten vaak te duur zijn. Daarom heeft zij een project opgezet om planten gratis weg te geven.


Afl. 21 Tongvaren: Marvin Groen

Luister  

Plantenvrienden  /  25-11-2020

Plantenvriend en bioloog Marvin Groen gaat graag met zijn tweelingbroer op pad om planten te ontdekken. Hij vindt de tongvaren interessant, omdat die er al 400 miljoen jaar is en daardoor een andere manier van voortplanten heeft.


Afl. 20 Japanse Duizendknoop: Kevin Groen

Luister  

Plantenvrienden  /  18-11-2020

Plantenvriend en bioloog Kevin Groen gaat vaak op pad met zijn tweelingbroer door Rotterdam om plantjes tussen stoeptegels te bestuderen. En natuurlijk kwamen ze daar ook de Japanse duizendknoop tegen.


Afl. 19 Monkey Mask: Maartje van Kampen

Luister  

Plantenvrienden  /  11-11-2020

Plantenvriend Maartje van Kampen kocht een Monkey Mask en ontdekte dat dit plantje haar hielp voor meer rust. Ze heeft een burn-out, maar door haar planten gaat het mentaal veel beter.


Afl. 18 Ayahuasca: Renate Beense

Luister  

Plantenvrienden  /  04-11-2020

Plantenvriend Renate Beense had een bijzondere ervaring met Ayahuasca. Het wordt ‘de slingerplant van de ziel’ genoemd en het ritueel met deze plant bestaat al honderden jaren, maar is in Nederland verboden.


Afl. 17 Hortensia: Sandra van Steen

Luister  

Plantenvrienden  /  28-10-2020

Plantenvriend Sandra van Steen heeft twee witte hortensia’s in haar tuin staan. De één komt van haar oma, maar de ander heeft ze stiekem met een schep uitgegraven in haar straat.


Afl. 16 Tabaksplant: Erik Peters

Luister  

Plantenvrienden  /  21-10-2020

Plantenvriend Erik Peters had een bijzondere band met zijn oma en toen zij overleed wilde hij iets tastbaar meenemen uit haar huis. Het werd haar Tabaksplant en daar zorgt hij met heel veel liefde voor.


Afl. 15 Mini Monstera: Danisha Vos

Luister  

Plantenvrienden  /  14-10-2020

Plantenvriend Danisha Vos kreeg haar liefde voor planten door de Mini-Monstera. Inmiddels heeft ze 141 planten en die helpen bij haar ADHD, want door het verzorgen van groen krijgt ze meer rust in haar hoofd.


Afl. 14 Monstera Deliciosa: Mandy Bollegraf

Luister  

Plantenvrienden  /  07-10-2020

Plantenvriend Mandy Bollegraf vindt dat iedereen groene vingers kan kweken en ze heeft daarvoor de ultieme tip: ‘Geef ze niet te veel liefde.’ Klinkt gek, maar bij Mandy werkt het in ieder geval voor haar prachtige Monstera Deliciosa.


Afl. 13 Schefflera Japie: Mariska Becker

Luister  

Plantenvrienden  /  30-09-2020

Plantenvriend Mariska Becker was in het ziekenhuis voor haar oom Jaap en op de gang zag ze een boom staan. Ze had geen idee wat voor één het was, maar het bleek een Schefflera te zijn. In haar handtas smokkelde ze een stek uit het ziekenhuis mee en noemde die Japie.


Afl. 12 De Wilg: Gerben Hoogsteen

Luister  

Plantenvrienden  /  23-09-2020

Plantenvriend Gerben Hoogsteen weet veel van plantengeneeskunde en heeft er zelfs een universitaire studie voor gevolgd in Duitsland. Voor hem is de Wilg een bijzondere boom, omdat al sinds de oudheid de schors wordt gebruikt als pijnstiller.


Afl. 11 Paardenkastanje: Huib Sneep

Luister  

Plantenvrienden  /  16-09-2020

Plantenvriend Huib Sneep kreeg van de gemeente Den Haag de opdracht om een Paardenkastanje te verplaatsen en ineens dacht hij terug aan een 1 april grap dat hem tot de oplossing bracht.


Afl. 10 Urukumboom: Nele Odeur

Luister  

Plantenvrienden  /  09-09-2020

Plantenvriend Nele Odeur kreeg een scheikundeles in de Amazone. Ze leerde door een vroedvrouw de bijzondere kleurstoffen van de Urukumboom kennen.


Afl. 9 Madagascar Jewel: Wendel Tjon Ajong

Luister  

Plantenvrienden  /  02-09-2020

Plantenvriend Wendel Tjon Ajong verhuisde terug van Berlijn naar Amsterdam en kreeg toen een plant cadeau. De gever dacht dat het een avocadoplant was, maar deze schoot met zaadjes.


Afl. 8 Bodhiboom: Tessa Weber

Luister  

Plantenvrienden  /  26-08-2020

Plantenvriend Tessa Weber voelt zich verbonden met het boeddhisme en daarom is voor haar de Bodhiboom heel waardevol. Ze kreeg zeven jaar geleden een stek van de boom als troostgeschenk na het overlijden van haar broer.


Afl. 7 Arabidopsis: Sjon Hartman

Luister  

Plantenvrienden  /  19-08-2020

Plantenvriend Sjon Hartman kan niet zonder de Arabidopsis. Hij gebruikt de plant voor zijn onderzoek aan de Universiteit Utrecht om te ontdekken hoe planten kunnen overleven als ze overstromen.


Afl. 6 Avocadoplant: Shura Glasmacher

Luister  

Plantenvrienden  /  12-08-2020

Plantenvriend Shura Glasmacher had geen groene vingers, maar voor een dansproject over groei wilde ze als symbool een avocadopit ontkiemen. Ze ontdekte dat je daar heel veel geduld voor nodig hebt.


Afl. 5 Papyrus: Tonnie van Doorn

Luister  

Plantenvrienden  /  05-08-2020

Plantenvriend Tonnie van Doorn nam een stekje mee van de Papyrus uit een fontein in Barcelona. Hij wilde een herinnering van de mooie Spaanse avond en dat is gelukt, want inmiddels is de plant enorm gegroeid en heeft hij al 75 stekjes uitgedeeld.


Afl. 4 Philo Martianum: Hermine Kroon

Luister  

Plantenvrienden  /  29-07-2020

Plantenvriend Hermine Kroon zag een plant die zij meteen wilde aaien, maar de naam wist ze niet. Uiteindelijk ontdekte ze dat het een Philo Martianum was met een bijzonder liefdesverhaal.


Afl. 3 Frankenstein Cactus: Mylène Böhmer

Luister  

Plantenvrienden  /  22-07-2020

Plantenvriend Mylène Böhmer is dol op haar Frankenstein Cactus. Ze vindt hem mooi van lelijkheid. Alleen Frankenstein zelf was minder blij in haar huis. Hij had een grote gele plek en dus ging het mes erin.


Afl. 2 Hibiscus: Jocé Bloks

Luister  

Plantenvrienden  /  15-07-2020

Plantenvriend Jocé Bloks kreeg van haar vader een Hibiscus en de struik groeide enorm goed. Ze plaatste een oproep op internet om zaailingen van haar Hibiscus weg te geven en kwam zo in contact met een oud-dorpsgenoot.


Afl. 1 Paradijsvogel: Raymond Landegent

Luister  

Plantenvrienden  /  08-07-2020

Plantenvriend Raymond Landegent heeft zo’n 40 planten en zijn favoriet is de Paradijsvogelplant. Hij heeft er één thuis die bijna tegen zijn plafond groeit, maar wegdoen is geen optie. Dan maar verhuizen.


Teaser Plantenvrienden

Luister  

Plantenvrienden  /  28-06-2020

Vanaf 8 juli is de eerste podcast van Plantenvrienden live. Voor iedereen die blij wordt van groen. Abonneer je op deze podcast en blijf op de hoogte.