Podcast - Kritisch Denken
Onderwijs | 454 afleveringen
Deze podcast kan je meest gekoesterde overtuigingen schade toebrengen!
De zesde vijs 2023
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 28-07-2024
De zesde vijs voor 2023 gaat naar een persoon die zich inspant om pseudowetenschap bij ontwikkelingsstoornissen bij kinderen te bestrijden. Pseudowetenschappelijke praktijken die tegenwoordig de scholen overspoelen. The post De zesde vijs 2023 first appeared on Kritisch Denken.
Cannabis als medicijn deel 3 van 3
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 03-03-2024
Patrik Vankrunkelsven schreef het boek Cannabis als medicijn voor de Skepp-boekenreeks. Patrik is arts en directeur van CEBAM, het center for evidence based medicine. The post Cannabis als medicijn deel 3 van 3 first appeared on Kritisch Denken.
Cannabis als medicijn deel 2 van 3
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 18-02-2024
Patrik Vankrunkelsven schreef het boek Cannabis als medicijn voor de Skepp-boekenreeks. Patrik is arts en directeur van CEBAM, het center for evidence based medicine. The post Cannabis als medicijn deel 2 van 3 first appeared on Kritisch Denken.
Cannabis als medicijn Deel 1 van 3
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 04-02-2024
Patrik Vankrunkelsven schreef het boek Cannabis als medicijn voor de Skepp-boekenreeks. Patrik is arts en directeur van CEBAM, het center for evidence based medicine. The post Cannabis als medicijn Deel 1 van 3 first appeared on Kritisch Denken.
Supplementen deel 2 van 2
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 29-10-2023
Zijn supplementen noodzakelijk voor een gezonde levensstijl? Moet je vitamines bijnemen? Kunnen ze helpen in een kankerbehandeling? Is rode rijst goed voor de cholesterol? The post Supplementen deel 2 van 2 first appeared on Kritisch Denken.
Supplementen deel 1 van 2
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 15-10-2023
Zijn supplementen noodzakelijk voor een gezonde levensstijl? Moet je vitamines bijnemen? Kunnen ze helpen in een kankerbehandeling? Is rode rijst goed voor de cholesterol? The post Supplementen deel 1 van 2 first appeared on Kritisch Denken.
De zesde vijs 2022
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 18-06-2023
De laureaat van de zesde vijs voor 2022 was een opmerkelijke winnaar, waarvan je het oppervlakkig gezien niet zou verwachten. Als je dieper graaft merk je echter dat het zeer… The post De zesde vijs 2022 first appeared on Kritisch Denken.
De Skeptische put 2022
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 07-05-2023
De skeptische put 2022 was opnieuw zeer verdiend. De laureaat is iemand die vele titels gebruikt om onzin met gezag te publiceren. The post De Skeptische put 2022 first appeared on Kritisch Denken.
Live @ DocVille. Psychoanalyse: Totale onzin?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 16-04-2023
Op 26 april 2023 werd in Leuven op het documentaire filmfestival DocVille de film ‘Le Phallus et le Néant’ vertoond. Daarin interviewt de Franse regisseur Sophie Robert achttien psychoanalytici. Zij… The post Live @ DocVille. Psychoanalyse: Totale onzin? first appeared on Kritisch Denken.
Sciëntisme Schmientisme! Waarom er naast de wetenschap geen andere manieren zijn om te weten (breed opgevat)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 26-02-2023
Ik word regelmatig van sciëntisme verweten. Maar wat is dat juist? Volgens mij is het een stopwoord dat in dezelfde categorie hoort als bijvoorbeeld “islamofobie”. Zoals “islamofobie” een woord is… The post Sciëntisme Schmientisme! Waarom er naast de wetenschap geen andere manieren zijn...
Ex-moslima’s: de blinde vlek in het hoofddoekendebat
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 22-01-2023
Ida Dequeecker (Furia) verdedigde in een opiniestuk in De Standaard (29/6/2020) het recht van meisjes en vrouwen om al dan niet een hoofddoek te dragen, ‘altijd en overal’, en dit… The post Ex-moslima’s: de blinde vlek in het hoofddoekendebat first appeared on Kritisch Denken.
Facebook, de brandende vuilnisbelt van onze maatschappij
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 08-01-2023
Waarschijnlijk zit bijna iedereen die naar deze podcast luistert ook op facebook. Is dat een goed idee? En als we een facebookaccount hebben, is het dan een goed idee om… The post Facebook, de brandende vuilnisbelt van onze maatschappij first appeared on Kritisch Denken.
Goochelen met Amerikaanse Verkiezingscijfers: Tellen, Verhaaltjes Vertellen en Verkeerd Tellen
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 25-12-2022
Goochelen met Amerikaanse Verkiezingscijfers: Tellen, Verhaaltjes Vertellen en Verkeerd Tellen. Is Belgie een apenland of is het eerder Amerika? Hoe in Amerkia een chaotisch verkiezingssysteem complottheorieën in de hand werken. The post Goochelen met Amerikaanse Verkiezingscijfers: Tellen, Verhaal...
Waarom complotdenkers ook gelijk kunnen hebben
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 11-12-2022
Zijn complotdenkers echt altijd fout? Of moeten we ze toch nog een beetje credibiliteit geven? The post Waarom complotdenkers ook gelijk kunnen hebben first appeared on Kritisch Denken.
Waarom we mensen beter geen wappies noemen
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 27-11-2022
Bereiken we ons doel om mensen op het juiste pad te brengen als we ze een wappie noemen? The post Waarom we mensen beter geen wappies noemen first appeared on Kritisch Denken.
Dossier Vaccintwijfel: onderzoeksjournalistiek als knipperlicht
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 13-11-2022
Waarom beslissen twee onderzoekjournalisten om een artikelenreeks te schrijven over vaccin twijfel in een tijd voor corona? The post Dossier Vaccintwijfel: onderzoeksjournalistiek als knipperlicht first appeared on Kritisch Denken.
Magische en helende stenen. Feiten en fictie. Deel 2
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 30-10-2022
Claire Moens is een juwelenontwerpster. Voor de skeptische reeks van ASP schreef ze een boek over magische en helende stenen. Een skeptisch boek uiteraard. The post Magische en helende stenen. Feiten en fictie. Deel 2 first appeared on Kritisch Denken.
Magische en helende stenen. Feiten en fictie. Deel 1
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 16-10-2022
Claire Moens is een juwelenontwerpster. Voor de skeptische reeks van ASP schreef ze een boek over magische en helende stenen. Een skeptisch boek uiteraard. The post Magische en helende stenen. Feiten en fictie. Deel 1 first appeared on Kritisch Denken.
De wereld red je niet met minder minder minder… deel 3 van 3
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 02-10-2022
Thomas Rothier en Jan Deschoolmeester zijn van oordeel dat het idee om klimaatverandering te bestrijden door te consuminderen niet effectief is. Ze schreven er een boek over. De wereld red… The post De wereld red je niet met minder minder minder… deel 3 van 3 first appeared on Kritisch Denken.
De wereld red je niet met minder minder minder… deel 2 van 3
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 18-09-2022
Thomas Rothier en Jan Deschoolmeester zijn van oordeel dat het idee om klimaatverandering te bestrijden door te consuminderen niet effectief is. Ze schreven er een boek over. De wereld red… The post De wereld red je niet met minder minder minder… deel 2 van 3 first appeared on Kritisch Denken.
De wereld red je niet met minder minder minder… deel 1 van 3
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 04-09-2022
Thomas Rothier en Jan Deschoolmeester zijn van oordeel dat het idee om klimaatverandering te bestrijden door te consuminderen niet effectief is. Ze schreven er een boek over. De wereld red… The post De wereld red je niet met minder minder minder… deel 1 van 3 first appeared on Kritisch Denken.
De skeptische put 2021
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 21-08-2022
Op 13 juni heeft Skepp de skeptische prijzen van 2021 uitgereikt. The post De skeptische put 2021 first appeared on Kritisch Denken.
De zesde vijs 2021: toespraak door Erika Vlieghe
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 07-08-2022
Op 13 juni heeft Skepp de skeptische prijzen van 2021 uitgereikt. The post De zesde vijs 2021: toespraak door Erika Vlieghe first appeared on Kritisch Denken.
De zesde vijs 2021
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 24-07-2022
Op 13 juni heeft Skepp de skeptische prijzen van 2021 uitgereikt. The post De zesde vijs 2021 first appeared on Kritisch Denken.
Over Freud deel 4 van 4
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 10-07-2022
Wie was Freud? Hoe betrouwbaar is de psychoanalyse? Waarom geloven zoveel mensen erin en wordt het nog steeds onderwezen aan de universiteiten? The post Over Freud deel 4 van 4 first appeared on Kritisch Denken.
Over Freud deel 3 van 4
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 26-06-2022
Wie was Freud? Hoe betrouwbaar is de psychoanalyse? Waarom geloven zoveel mensen erin en wordt het nog steeds onderwezen aan de universiteiten? The post Over Freud deel 3 van 4 first appeared on Kritisch Denken.
Hoe corona de grenzen van onze gezondheidszorg en onze democratie heeft getest
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 03-04-2022
Onlangs schafte te Belgische overheid zowat alle coronaregels af. Een hele verademing voor veel mensen. De tijd zal uitwijzen of het voorbarig was. Maar hoe goed heeft België het ervan… The post Hoe corona de grenzen van onze gezondheidszorg en onze democratie heeft getest first appeared on Kriti...
Kunnen we kerncentrales verantwoorden? Deel 3
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 20-03-2022
Sinds aflevering 427 weten we dat we er waarschijnlijk niet zullen geraken om België en Nederland volledig CO2-neutraal te krijgen zonder kernenergie, tenzij we veel energie blijven invoeren, zowel in… The post Kunnen we kerncentrales verantwoorden? Deel 3 first appeared on Kritisch Denken.
Kunnen we kerncentrales verantwoorden? Deel 2
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 20-02-2022
Het lijkt erop dat we er niet zullen geraken om België en Nederland volledig CO2-neutraal te krijgen zonder kernenergie. We zagen dat zelfs het Belgisch planbureau dat eigenlijk toegeeft, maar… The post Kunnen we kerncentrales verantwoorden? Deel 2 first appeared on Kritisch Denken.
Kunnen we kerncentrales verantwoorden?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 06-02-2022
Om CO2-vrije elektriciteit te produceren zijn er niet zo heel veel alternatieven. Er zijn windturbines, zonnepanelen, biomassa, waterkracht en kernenergie. Daarmee hebben we het ongeveer gehad. Al deze technologieën hebben… The post Kunnen we kerncentrales verantwoorden? first appeared on Kritisc...
Kan ETS onze gascentrales verantwoorden?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 09-01-2022
In België beweren de politici dat de bouw van nieuwe gascentrales om de kerncentrales te kunnen sluiten niet zorgt voor netto meer CO2-uitstoot. De argumentatie is dat het ETS-systeem er… The post Kan ETS onze gascentrales verantwoorden? first appeared on Kritisch Denken.
Kernenergie – onmisbare bouwsteen in de energietransitie
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 19-12-2021
Over Freud deel 2
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 12-12-2021
Jacques Van Rillaer was een psychoanalist. Een Lacaniaan zelfs. Maar op een bepaald ogenblik is hij tot het besef gekomen dat dit allemaal geen steek houdt en heeft hij zich… The post Over Freud deel 2 first appeared on Kritisch Denken.
Over Freud Deel 1
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 28-11-2021
Jacques Van Rillaer was een psychoanalist. Een Lacaniaan zelfs. Maar op een bepaald ogenblik is hij tot het besef gekomen dat dit allemaal geen steek houdt en heeft hij zich… The post Over Freud Deel 1 first appeared on Kritisch Denken.
Dagen van aanpassing
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 14-11-2021
Enkele enthousiastelingen bedachten een spel om mensen over de streep te krijgen om actiever te strijden tegen klimaatverandering. Wij hadden een interview. The post Dagen van aanpassing first appeared on Kritisch Denken.
Over virussen, feiten en (schadelijke) meningen. De Skeptische put 2020
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 04-07-2021
Het is weer die tijd van het jaar. Skepp heeft de skeptische prijzen voor 2020 uitgedeeld. Vandaag horen jullie wie de skeptische put won. (Foto: Bjorn Roes) The post Over virussen, feiten en (schadelijke) meningen. De Skeptische put 2020 first appeared on Kritisch Denken.
Maarten Schenk wint de zesde vijs 2020 Deel 2
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 20-06-2021
Het is weer die tijd van het jaar. Skepp heeft de skeptische prijzen voor 2020 uitgedeeld. En de zesde vijs ging naar een heel bijzonder iemand. Vandaag horen jullie een… The post Maarten Schenk wint de zesde vijs 2020 Deel 2 first appeared on Kritisch Denken.
Uitreiking van de zesde vijs 2020
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 06-06-2021
Het is weer die tijd van het jaar. Skepp heeft de skeptische prijzen voor 2020 uitgedeeld. En de zesde vijs ging naar een heel bijzonder iemand. Vandaag horen jullie een… The post Uitreiking van de zesde vijs 2020 first appeared on Kritisch Denken.
Van radicale naar rationele ecologie
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 18-04-2021
Dat we dringend onze planeet beter moeten behandelen, daar is geen discussie over. We moeten de klimaatverandering stoppen, we moeten zorgen voor meer natuur en het uitsterven van soorten een… The post Van radicale naar rationele ecologie first appeared on Kritisch Denken.
Klimaatverandering: Kunnen we er iets aan doen? Deel 3: industrie
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 14-03-2021
In de vorige afleveringen van deze reeks zijn we door de bewijzen en mechanismen gelopen die de klimaatverandering teweegbrengen. Nu we weten dat klimaatverandering als gevolg van menselijke activiteit een… The post Klimaatverandering: Kunnen we er iets aan doen? Deel 3: industrie first appeared o...
Klimaatverandering: Kunnen we er iets aan doen? Deel 2: landbouw
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 21-02-2021
In de vorige afleveringen van deze reeks zijn we door de bewijzen en mechanismen gelopen die de klimaatverandering teweeg brengen. Nu we weten dat klimaatverandering als gevolg van de menselijke… The post Klimaatverandering: Kunnen we er iets aan doen? Deel 2: landbouw first appeared on Kritisch D...
Over mRNA vaccins
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 17-01-2021
De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat er een nooit geziene innovatiegolf is gekomen in de farmaceutische industrie. Terwijl het normaal minstens vijf jaar duurt om een vaccin te ontwikkelen voor… The post Over mRNA vaccins first appeared on Kritisch Denken.
Hoe werkt klimaatverandering: Kunnen we er iets aan doen? Deel 1
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 20-12-2020
In de vorige afleveringen van deze reeks zijn we door de bewijzen en mechanismen gelopen die de klimaatverandering teweeg brengen. Nu we weten dat klimaatverandering als gevolg van de menselijke… The post Hoe werkt klimaatverandering: Kunnen we er iets aan doen? Deel 1 first appeared on Kritisch D...
Bestaat de ziel (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 06-12-2020
Het is zo goed als ondenkbaar om je in te beelden dat je niet meer bestaat, dat je dood bent. Het lijkt ongelofelijk dat je niet op één of andere… The post Bestaat de ziel (2) first appeared on Kritisch Denken.
Bestaat de ziel (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 22-11-2020
Het is zo goed als ondenkbaar om je in te beelden dat je niet meer bestaat, dat je dood bent. Het lijkt ongelofelijk dat je niet op één of andere… The post Bestaat de ziel (1) first appeared on Kritisch Denken.
Ecomodernisme deel 3
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 08-11-2020
Een interview met de oprichters van ecomodernisme vlaanderen, deel drie. The post Ecomodernisme deel 3 first appeared on Kritisch Denken.
Ecomodernisme deel 2
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 25-10-2020
Een interview met de oprichters van Ecomodernisme Vlaanderen, deel twee. The post Ecomodernisme deel 2 first appeared on Kritisch Denken.
Ecomodernisme deel 1
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 11-10-2020
In de vorige afleveringen legde ik uit waarom klimaatverandering een feit is. Vanaf vandaag gaan we uitzoeken wat de mogelijke oplossingen zijn voor het probleem. Een opmerkelijke groep in deze… The post Ecomodernisme deel 1 first appeared on Kritisch Denken.
Hoe werkt klimaatverandering: warmt de aarde echt op?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 30-08-2020
De wetenschappelijke bewijzen dat het klimaat opwarmt als gevolg van menselijke uitstoot van CO2 stapelen zich op. In de voorbije afleveringen hebben we aangetoond dat de theorie van de klimaatverandering… The post Hoe werkt klimaatverandering: warmt de aarde echt op? first appeared on Kritisch De...
Hoe werkt klimaatverandering deel 6: komt het wel van de mens?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 16-08-2020
De wetenschappelijke bewijzen dat het klimaat opwarmt als gevolg van menselijke uitstoot van CO2 stapelen zich op. Toch lopen er nog veel te veel mensen rond die deze feiten ontkennen.… The post Hoe werkt klimaatverandering deel 6: komt het wel van de mens? first appeared on Kritisch Denken.
Elektromagnetisme: Deel 3: elektromagnetische golven
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 12-07-2020
Voor veel mensen is elektromagnetisme mysterieus. Men is er zich ook weinig van bewust hoe verhelderend een goed begrip van elektromagnetisme kan zijn voor zoveel dingen. Zelfs om het broeikaseffect… The post Elektromagnetisme: Deel 3: elektromagnetische golven first appeared on Kritisch Denken.
Elektromagnetisme: Deel 2: magnetisme
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 28-06-2020
De wetten van Maxwell die het gedrag van elektromagnetisme beschrijven zijn één van de 6 fundamentele wetten waarop gans de wetenschap steunt. De andere vijf zijn de wetten van Newton,… The post Elektromagnetisme: Deel 2: magnetisme first appeared on Kritisch Denken.
Elektromagnetisme deel 1: Elektriciteit
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 14-06-2020
De wetten van Maxwell die het gedrag van elektromagnetisme beschrijven zijn één van de 6 fundamentele wetten waarop gans de wetenschap steunt. De andere vijf zijn de wetten van Newton,… The post Elektromagnetisme deel 1: Elektriciteit first appeared on Kritisch Denken.
Hoe werkt klimaatverandering: broeikasgassen
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 31-05-2020
De wetenschappelijke bewijzen dat het klimaat opwarmt als gevolg van menselijke uitstoot van CO2 stapelen zich op. Toch lopen er nog veel te veel mensen rond die deze feiten ontkennen.… The post Hoe werkt klimaatverandering: broeikasgassen first appeared on Kritisch Denken.
Hoe werkt klimaatverandering: basischemie, warmteleer en trillingsleer voor broeikasgassen
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 17-05-2020
De wetenschappelijke bewijzen dat het klimaat opwarmt als gevolg van menselijke uitstoot van CO2 stapelen zich op. Toch lopen er nog te veel mensen rond die deze feiten ontkennen. Daarom… The post Hoe werkt klimaatverandering: basischemie, warmteleer en trillingsleer voor broeikasgassen first appe...
Hoe werkt klimaatverandering: open systemen
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 03-05-2020
De wetenschappelijke bewijzen dat het klimaat opwarmt als gevolg van menselijke uitstoot van CO2 stapelen zich op. Toch lopen er nog veel te veel mensen rond die deze feiten ontkennen.… The post Hoe werkt klimaatverandering: open systemen first appeared on Kritisch Denken.
Redenen die drog zijn
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 19-04-2020
Drogredenen vaststellen is een belangrijk wapen van de skepticus. Frank Verhoft paste het eens toe op de anti gentechnologiebeweging. Vandaag horen jullie een tekst die hij daarover schreef. The post Redenen die drog zijn first appeared on Kritisch Denken.
Overconsumptie in de gezondheidszorg deel 2
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 05-04-2020
Skeptici krijgen regelmatig het verwijt dat ze meeheulen met Big Pharma wanneer ze kritiek geven op zogenaamde alternatieve geneeswijzen. Wat wij doen is zaken aanklagen die gebaseerd zijn op magisch… The post Overconsumptie in de gezondheidszorg deel 2 first appeared on Kritisch Denken.
Overconsumptie in de gezondheidszorg deel 1
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 22-03-2020
Skeptici krijgen regelmatig het verwijt dat ze meeheulen met Big Pharma wanneer ze kritiek geven op zogenaamde alternatieve geneeswijzen. Wat wij doen is zaken aanklagen die gebaseerd zijn op magisch… The post Overconsumptie in de gezondheidszorg deel 1 first appeared on Kritisch Denken.
Nagelaten geschriften van Etienne Vermeersch (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 08-03-2020
Op 18 januari 2019 overleed Etienne Vermeersch, waarschijnlijk de belangrijkste en meest invloedrijke filosoof van de 20ste eeuw in de lage landen. Zijn invloed op onze huidige maatschappij is moeilijk… The post Nagelaten geschriften van Etienne Vermeersch (2) first appeared on Kritisch Denken.
Nagelaten geschriften van Etienne Vermeersch (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 23-02-2020
Op 18 januari 2019 overleed Etienne Vermeersch, waarschijnlijk de belangrijkste en meest invloedrijke filosoof van de 20ste eeuw in de lage landen. Zijn invloed op onze huidige maatschappij is moeilijk… The post Nagelaten geschriften van Etienne Vermeersch (1) first appeared on Kritisch Denken.
Het Gents Universitair Museum
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 09-02-2020
Als je de opdracht kreeg om een wetenschapsmuseum op te richten, hoe zou jij dat doen? Alle indrukwekkende realisaties van de wetenschap tonen? Een “wetenschap is fun” museum? Zou je… The post Het Gents Universitair Museum first appeared on Kritisch Denken.
A skeptics HR dictionary Deel 3 van 3
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 26-01-2020
Patrick Vermeren schreef opnieuw een boek. In een indrukwekkende kanjer van 1100 bladzijden heeft hij geprobeerd om al zijn kennis bedrijfspsychologie en coaching te verzamelen. Dat is dan ook wat… The post A skeptics HR dictionary Deel 3 van 3 first appeared on Kritisch Denken.
A skeptics HR dictionary Deel 2 van 3
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 12-01-2020
Patrick Vermeren schreef opnieuw een boek. In een indrukwekkende kanjer van 1100 bladzijden heeft hij geprobeerd om al zijn kennis bedrijfspsychologie en coaching te verzamelen. Dat is dan ook wat… The post A skeptics HR dictionary Deel 2 van 3 first appeared on Kritisch Denken.
A skeptics HR dictionary Deel 1 van 3
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 29-12-2019
Patrick Vermeren schreef opnieuw een boek. In een indrukwekkende kanjer van 1100 bladzijden heeft hij geprobeerd om al zijn kennis bedrijfspsychologie en coaching te verzamelen. Dat is dan ook wat… The post A skeptics HR dictionary Deel 1 van 3 first appeared on Kritisch Denken.
Constructivisme is een slechte didactische raadgever
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 15-12-2019
De principes van Evidence Based, namelijk dat je beslissingen baseert op de beste empirische en theoretische bewijzen is toepasbaar in een breed scala van domeinen. Niet alleen in de geneeskunde.… The post Constructivisme is een slechte didactische raadgever first appeared on Kritisch Denken.
De zesde vijs 2018
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 01-12-2019
Sinds 1996 reikt SKEPP jaarlijks twee prijzen uit aan niet-leden, met name de Zesde Vijs en de Skeptische Put. De Skeptische Put wordt gegeven aan diegene die zich uitzonderlijk onkritisch… The post De zesde vijs 2018 first appeared on Kritisch Denken.
De skeptische put 2018
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 17-11-2019
Sinds 1996 reikt SKEPP jaarlijks twee prijzen uit aan niet-leden, met name de Zesde Vijs en de Skeptische Put. De Skeptische Put wordt gegeven aan wie zich uitzonderlijk onkritisch heeft… The post De skeptische put 2018 first appeared on Kritisch Denken.
Leven met onzekerheid deel 2
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 03-11-2019
Waarom moeten we de klimaatwetenschappers geloven? Welke argumenten hebben ze om de klimaatverandering te aanvaarden? Joris Meys legde het uit op Skeptics In The Pub. The post Leven met onzekerheid deel 2 first appeared on Kritisch Denken.
Leven met onzekerheid deel 1
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 20-10-2019
Hoelang weten we al dat het klimaat aan het veranderen is als gevolg van menselijk handelen? Welke onderzoeken zijn er in de loop van de tijd gebeurd? Joris Meys legde… The post Leven met onzekerheid deel 1 first appeared on Kritisch Denken.
Wat is energie (herhaling)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 22-09-2019
In het kader van de uitleg over klimaatverandering is het concept energie erg belangrijk. Daarom herpubliceer ik vandaag de aflevering die ik ooit maakte over wat energie eigenlijk is. Hier… The post Wat is energie (herhaling) first appeared on Kritisch Denken.
Hoe werkt klimaatverandering: Weer en Klimaat
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 15-09-2019
Jan Jacobs is een klimaatontkenner die zich op Twitter Ockhams scheermes noemt. De vraag is of zijn standpunt Ockhams scheermes effectief overleeft. In deze reeks afleveringen zullen we dat uitvlooien. The post Hoe werkt klimaatverandering: Weer en Klimaat first appeared on Kritisch Denken.
Hoe werkt klimaatverandering: Inleiding
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 08-09-2019
Jan Jacobs is een klimaatontkenner die zich op Twitter Ockhams scheermes noemt. De vraag is of zijn standpunt in lijn is met de principes van Ockhams scheermes. In de loop… The post Hoe werkt klimaatverandering: Inleiding first appeared on Kritisch Denken.
Dames voor Darwin (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 25-08-2019
Gedurende het overgrote deel van de geschiedenis hadden vrouwen niet veel te zeggen. Vooral religies zijn altijd meesters geweest in het klasseren van vrouwen als tweederangsburgers. Slechts een kleine 200… The post Dames voor Darwin (2) first appeared on Kritisch Denken.
Dames voor Darwin (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 11-08-2019
Gedurende het overgrote deel van de geschiedenis hadden vrouwen niet veel te zeggen. Vooral religies zijn altijd meesters geweest in het klasseren van vrouwen als tweederangsburgers. Slechts een kleine 200… The post Dames voor Darwin (1) first appeared on Kritisch Denken.
De aarde is plat (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 28-07-2019
Eind maart was er weer DocVille in Leuven. Op 30 maart werd toen de documentaire Behind the Curve getoond. Een documentaire over mensen die geloven dat de aarde plat is… The post De aarde is plat (2) first appeared on Kritisch Denken.
De aarde is plat (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 14-07-2019
Eind maart was er weer DocVille in Leuven. Op 30 maart werd toen de documentaire Behind the Curve getoond. Een documentaire over mensen die geloven dat de aarde plat is… The post De aarde is plat (1) first appeared on Kritisch Denken.
Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 30-06-2019
Nog nooit leefden we zo lang, zo welvarend en zo vreedzaam als vandaag. Kan dit mooie liedje blijven duren? Doemdenkers verkondigen dat we op de rand van de afgrond staan,… The post Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat (3) first appeared on Kritisch Denken.
Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 16-06-2019
Nog nooit leefden we zo lang, zo welvarend en zo vreedzaam als vandaag. Kan dit mooie liedje blijven duren? Doemdenkers verkondigen dat we op de rand van de afgrond staan,… The post Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat (2) first appeared on Kritisch Denken.
Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 02-06-2019
Nog nooit leefden we zo lang, zo welvarend en zo vreedzaam als vandaag. Kan dit mooie liedje blijven duren? Doemdenkers verkondigen dat we op de rand van de afgrond staan,… The post Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat first appeared on Kritisch Denken.
Empathie en de vluchtelingencrisis. De Nacht van Ignaas Devisch
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 19-05-2019
Hoe moeten we omgaan met empathie? En kunnen ze helpen om grote menselijke problemen zoals de vluchtelingencrisis op te lossen? Of staat empathie bij zo’n problemen net in de weg?… The post Empathie en de vluchtelingencrisis. De Nacht van Ignaas Devisch first appeared on Kritisch Denken.
De Robots komen in de Nacht van de Vrijdenker
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 05-05-2019
Het is in om te spreken over industrie 4.0. Overal robots en artificiële intelligentie. Volgens sommigen een zegen, want robots zullen alle gevaarlijke werken doen en er zal een overvloed… The post De Robots komen in de Nacht van de Vrijdenker first appeared on Kritisch Denken.
De Nacht online of offline?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 21-04-2019
De laatste 10 jaar is het internet geëxplodeerd en nu loopt iedereen rond met een toestel op zak van waaruit zowat alle informatie van de hele wereld bereikbaar is. We… The post De Nacht online of offline? first appeared on Kritisch Denken.
De nacht van Leven na de Dood van Johan Braeckman
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 07-04-2019
Is er leven na de dood? Wat weten we daarover? Kunnen we er hoe dan ook iets over weten? Staat de wetenschap ver genoeg om die vraag te kunnen beantwoorden.… The post De nacht van Leven na de Dood van Johan Braeckman first appeared on Kritisch Denken.
De Nacht van Montasser Alde’Emeh
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 24-03-2019
Hoe moeten we met radicale IS aanhangers omgaan? Moeten we de IS-kinderen terug naar België halen? Kunnen we ze deradicaliseren? Allemaal vragen die Jan Lippens op de Nacht van de… The post De Nacht van Montasser Alde’Emeh first appeared on Kritisch Denken.
De Nacht van Blom en Boudry
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 10-03-2019
Gaat de wereld de verdoemenis in? Zijn we volop bezig met onze eigen ondergang te bewerkstelligen of valt het allemaal wel mee? Is het menselijk technisch vernuft in staat om… The post De Nacht van Blom en Boudry first appeared on Kritisch Denken.
Van Mening verschillen deel 3
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 24-02-2019
Iedereen vindt dat hij altijd gelijk heeft. Toch verschillen we dikwijls van mening. En eenvoudig vinden we dat niet. Om in een discussie tot een vergelijk te komen is gewoon… The post Van Mening verschillen deel 3 first appeared on Kritisch Denken.
Van Mening verschillen deel 2
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 17-02-2019
Iedereen vindt dat hij altijd gelijk heeft. Toch verschillen we dikwijls van mening. En eenvoudig vinden we dat niet. Om in een discussie tot een vergelijk te komen is gewoon… The post Van Mening verschillen deel 2 first appeared on Kritisch Denken.
Van Mening verschillen deel 1 van 3
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 10-02-2019
Iedereen vindt dat hij altijd gelijk heeft. Toch verschillen we dikwijls van mening. En eenvoudig vinden we dat niet. Om in een discussie tot een vergelijk te komen is gewoon… The post Van Mening verschillen deel 1 van 3 first appeared on Kritisch Denken.
Tien jaar Kritisch Denken
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 27-01-2019
De podcast Kritisch Denken bestaat 10 jaar. Tijd om eens op die periode terug te kijken. The post Tien jaar Kritisch Denken first appeared on Kritisch Denken.
Key Performance Illusions
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 20-01-2019
Meten is weten. Maar soms kan het wel eens doorslaan en gaat men zomaar iets meten omdat wat men wil meten moeilijk meetbaar is. Menig bedrijf heeft hier wel eens… The post Key Performance Illusions first appeared on Kritisch Denken.
Big Data in HR
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 06-01-2019
Big Data is hot en belooft ons dat we tot nieuwe inzichten kunnen komen in allerlei domeinen, door met behulp van krachtige computers veel gegevens samen te analyseren en zo… The post Big Data in HR first appeared on Kritisch Denken.
De moordbekentenis van Darwin (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 23-12-2018
Charles Darwin is geboren in 1809. 50 jaar later, in 1859 schrijft hij zijn beroemdste boek, “On the origin of species” dat ons inzicht in het leven dramatisch zou veranderen.… The post De moordbekentenis van Darwin (2) first appeared on Kritisch Denken.
De moordbekentenis van Darwin (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 09-12-2018
Charles Darwin is geboren in 1809. 50 jaar later in 1859 schrijft hij zijn beroemdste boek, “On the origin of species” dat ons inzicht in het leven dramatisch zou veranderen.… The post De moordbekentenis van Darwin (1) first appeared on Kritisch Denken.
Beter worden in goed doen (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 25-11-2018
Natuurlijk dromen we allemaal van een betere wereld en willen we dat de armoede en het lijden uit de wereld verdwijnen. We willen daar zelfs geld voor geven. Maar de… The post Beter worden in goed doen (3) first appeared on Kritisch Denken.
Beter worden in goed doen (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 11-11-2018
Natuurlijk dromen we allemaal van een betere wereld en willen we dat de armoede en het lijden uit de wereld verdwijnen. We willen daar zelfs geld voor geven. Maar de… The post Beter worden in goed doen (2) first appeared on Kritisch Denken.
Beter worden in goed doen
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 28-10-2018
Natuurlijk dromen we allemaal van een betere wereld en willen we dat de armoede en het lijden uit de wereld verdwijnen. We willen daar zelfs geld voor geven. Maar de… The post Beter worden in goed doen first appeared on Kritisch Denken.
Waarom zijn kritische vragen in psychologenmiddens niet welkom?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 14-10-2018
Wetenschap is een vorm van geciviliseerde discussie, het op een beleefde manier met elkaar oneens zijn en een proces waarbij men zijn mening verandert wanneer er bewijs opduikt dat je… The post Waarom zijn kritische vragen in psychologenmiddens niet welkom? first appeared on Kritisch Denken.
De schepping na Darwin
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 30-09-2018
Meer dan 150 jaar na de publicatie van On the origin of species van Charles blijft het creationisme ontzettend populair. In de Verenigde Staten gelooft bijna de helft van de… The post De schepping na Darwin first appeared on Kritisch Denken.
Pizzagate (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 16-09-2018
Hoeveel vertrouwen kan een skepticus hebben in gepubliceerde peer-reviewed artikels? Hoe kan skepticisme een antwoord bieden? Hoe kunnen skeptici zich organiseren, mede dankzij social media? Nick Brown van de Rijksuniversiteit… The post Pizzagate (2) first appeared on Kritisch Denken.
Pizzagate (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 02-09-2018
Hoeveel vertrouwen kan een skepticus hebben in gepubliceerde peer-reviewed artikels? Hoe kan skepticisme een antwoord bieden? Hoe kunnen skeptici zich organiseren, mede dankzij social media? Nick Brown van de Rijksuniversiteit… The post Pizzagate (1) first appeared on Kritisch Denken.
De zesde vijs 2017
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 19-08-2018
Op vier juni heeft Skepp voor de eenentwintigste keer de skeptische prijzen uitgereikt. De Zesde Vijs wordt toegekend aan iemand die zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt in het… The post De zesde vijs 2017 first appeared on Kritisch Denken.
De skeptische put 2017
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 05-08-2018
Op vier juni heeft Skepp voor de eenentwintigste keer de skeptische prijzen uitgereikt. De Zesde Vijs wordt toegekend aan iemand die zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt in het… The post De skeptische put 2017 first appeared on Kritisch Denken.
In naam van God (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 22-07-2018
Op 8 maart was er in het Liberaal archief in Gent de boekvoorstelling van het boek In Naam Van God van Paul Cliteur en Dirk Verhofstadt en het boek Mag… The post In naam van God (2) first appeared on Kritisch Denken.
In naam van God (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 08-07-2018
Op 8 maart was er in het Liberaal archief in Gent de boekvoorstelling van het boek In Naam Van God van Paul Cliteur en Dirk Verhofstadt en het boek Mag… The post In naam van God (1) first appeared on Kritisch Denken.
Mag God nog?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 24-06-2018
Op 8 maart was er in het Liberaal archief in Gent de boekvoorstelling van het boek In Naam Van God van Paul Cliteur en Dirk Verhofstadt en het boek Mag… The post Mag God nog? first appeared on Kritisch Denken.
Waarheid en Journalistiek. Paul Deltour (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 10-06-2018
Op drie maart was de hoogmis van Skepp. De jaarlijkse vergadering van Skepp. Een mooi moment om opnieuw al die razend interessante mensen terug te zien. Volgens skepp lid Gerda… The post Waarheid en Journalistiek. Paul Deltour (2) first appeared on Kritisch Denken.
Waarheid en Journalistiek. Paul Deltour (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 27-05-2018
Op drie maart was de hoogmis van Skepp. De jaarlijkse vergadering van Skepp. Een mooi moment om opnieuw al die razend interessante mensen terug te zien. Volgens skepp lid Gerda… The post Waarheid en Journalistiek. Paul Deltour (1) first appeared on Kritisch Denken.
Diner parlant: Van chocolade word je slimmer en andere voedingsmythes
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 13-05-2018
Op achttien februari organiseerde Skepp het Diner Parlant in Hasselt. Vijf heerlijke gangen en vijf boeiende toespraken over voeding en mythes. Wij namen het op en zenden deze vijf lezingen… The post Diner parlant: Van chocolade word je slimmer en andere voedingsmythes first appeared on Kritisch D...
Diner parlant: De spijtige ontdekking van de kilocalorie
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 29-04-2018
Op achttien februari organiseerde Skepp het Diner Parlant in Hasselt. Vijf heerlijke gangen en vijf boeiende toespraken over voeding en mythes. Wij namen het op en zenden deze vijf lezingen… The post Diner parlant: De spijtige ontdekking van de kilocalorie first appeared on Kritisch Denken.
Diner parlant: Met Darwin aan tafel: We zijn wat we eten – tussen brein, biochemie en betekenis. Geerdt Magiels
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 15-04-2018
Op achttien februari organiseerde Skepp het Diner Parlant in Hasselt. Vijf heerlijke gangen en vijf boeiende toespraken over voeding en mythes. Wij namen het op en zenden deze vijf lezingen… The post Diner parlant: Met Darwin aan tafel: We zijn wat we eten – tussen brein, biochemie en betekenis....
Diner parlant: Koriander, je houdt ervan of je haat het, Patrik Vankrunkelsven
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 01-04-2018
Op achttien februari organiseerde Skepp het Diner Parlant in Hasselt. Vijf heerlijke gangen en vijf boeiende toespraken over voeding en mythes. Wij namen het op en zenden deze vijf lezingen… The post Diner parlant: Koriander, je houdt ervan of je haat het, Patrik Vankrunkelsven first appeared on K...
Diner parlant: Tussen bord en brein, Geerdt Magiels
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 18-03-2018
Op achttien februari organiseerde Skepp het Diner Parlant in Hasselt. Vijf heerlijke gangen en vijf boeiende toespraken over voeding en mythes. Wij namen het op en zenden deze vijf lezingen… The post Diner parlant: Tussen bord en brein, Geerdt Magiels first appeared on Kritisch Denken.
Het belang van evidence based management (6)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 11-03-2018
Managers staan te drummen om als eerste te kunnen zeggen dat het belangrijkste kapitaal van een onderneming het menselijk kapitaal is. Als ze technische innovaties willen, dan verwachten ze terecht… The post Het belang van evidence based management (6) first appeared on Kritisch Denken.
Het belang van evidence based management (5)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 25-02-2018
Managers staan te drummen om als eerste te kunnen zeggen dat het belangrijkste kapitaal van een onderneming het menselijk kapitaal is. Als ze technische innovaties willen, dan verwachten ze terecht… The post Het belang van evidence based management (5) first appeared on Kritisch Denken.
Het belang van evidence based management (4)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 11-02-2018
Managers staan te drummen om als eerste te kunnen zeggen dat het belangrijkste kapitaal van een onderneming het menselijk kapitaal is. Als ze technische innovaties willen, dan verwachten ze terecht… The post Het belang van evidence based management (4) first appeared on Kritisch Denken.
Het belang van evidence based management (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 28-01-2018
Managers staan te drummen om als eerste te kunnen zeggen dat het belangrijkste kapitaal van een onderneming het menselijk kapitaal is. Als ze technische innovaties willen, dan verwachten ze terecht… The post Het belang van evidence based management (3) first appeared on Kritisch Denken.
Het belang van evidence based management (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 14-01-2018
Managers staan te drummen om als eerste te kunnen zeggen dat het belangrijkste kapitaal van een onderneming het menselijk kapitaal is. Als ze technische innovaties willen, dan verwachten ze terecht… The post Het belang van evidence based management (2) first appeared on Kritisch Denken.
Het belang van evidence based management (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 31-12-2017
Managers staan te drummen om als eerste te kunnen zeggen dat het belangrijkste kapitaal van een onderneming het menselijk kapitaal is. Als ze technische innovaties willen, dan verwachten ze terecht… The post Het belang van evidence based management (1) first appeared on Kritisch Denken.
Uitreiking van de skeptische prijzen 2016
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 17-12-2017
Jaarlijks reikt Skepp twee prijzen uit. De zesde vijs wordt uitgereikt aan een persoon die zich in de loop van het voorbije jaar erg skeptisch heeft gedragen en in de… The post Uitreiking van de skeptische prijzen 2016 first appeared on Kritisch Denken.
Interview met Leon Korteweg (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 03-12-2017
Leon Korteweg, medewerker van deze podcast, actief op Wikipedia, is toegetreden tot het bestuur van ECSO, de Europese Raad van Skeptische Organisaties. Dat was een ideaal moment voor een interview… The post Interview met Leon Korteweg (3) first appeared on Kritisch Denken.
Interview met Leon Korteweg (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 18-11-2017
Leon Korteweg, medewerker van deze podcast, actief op Wikipedia, is toegetreden tot het bestuur van ECSO, de Europese Raad van Skeptische Organisaties. Dat was een ideaal moment voor een interview… The post Interview met Leon Korteweg (2) first appeared on Kritisch Denken.
Interview met Leon Korteweg (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 05-11-2017
Leon Korteweg, medewerker van deze podcast, actief op Wikipedia, is toegetreden tot het bestuur van ECSO, de Europese Raad van Skeptische Organisaties. Dat was een ideaal moment voor een interview… The post Interview met Leon Korteweg (1) first appeared on Kritisch Denken.
De filosofie van het Stoïcisme
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 08-10-2017
Stoïcisme is een filosofie waarover we regelmatig horen in skeptische middens. De term wordt ook dikwijls populair gebruikt om iemand aan te duiden die beheerst is. Maar wat is het… The post De filosofie van het Stoïcisme first appeared on Kritisch Denken.
Er was eens…(4)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 06-08-2017
Johan Braeckman denkt dat verhalen vertellen onmisbaar is voor ons mens-zijn. Hij legt uit waarom in een benefietlezing voor Rolling Stone. Rolling Stone is een vzw in Sint Niklaas dat… The post Er was eens…(4) first appeared on Kritisch Denken.
Er was eens…(3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 30-07-2017
Johan Braeckman denkt dat verhalen vertellen onmisbaar is voor ons mens-zijn. Hij legt uit waarom in een benefietlezing voor Rolling Stone. Rolling Stone is een vzw in Sint Niklaas dat… The post Er was eens…(3) first appeared on Kritisch Denken.
Er was eens…(2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 23-07-2017
Johan Braeckman denkt dat verhalen vertellen onmisbaar is voor ons mens-zijn. Hij legt uit waarom in een benefietlezing voor Rolling Stone. Rolling Stone is een vzw in Sint Niklaas dat… The post Er was eens…(2) first appeared on Kritisch Denken.
Er was eens… (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 16-07-2017
Johan Braeckman denkt dat verhalen vertellen onmisbaar is voor ons mens-zijn. Hij legt uit waarom in een benefietlezing voor Rolling Stone. Rolling Stone is een vzw in Sint-Niklaas die een… The post Er was eens… (1) first appeared on Kritisch Denken.
Samenleven met gezond verstand (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 09-07-2017
Discussies in de publieke ruimte lijken alsmaar meer gepolariseerd te geraken. Neem gelijk welk onderwerp en weldra ontstaan er twee kampen die met getrokken messen tegenover elkaar staan. Als je… The post Samenleven met gezond verstand (3) first appeared on Kritisch Denken.
Samenleven met gezond verstand (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 02-07-2017
Discussies in de publieke ruimte lijken alsmaar meer gepolariseerd te geraken. Neem gelijk welk onderwerp en weldra ontstaan er twee kampen die met getrokken messen tegenover elkaar staan. Als je… The post Samenleven met gezond verstand (2) first appeared on Kritisch Denken.
Samenleven met gezond verstand (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 25-06-2017
Discussies in de publieke ruimte lijken alsmaar meer gepolariseerd te geraken. Neem gelijk welk onderwerp en weldra ontstaan er twee kampen die met getrokken messen tegenover elkaar staan. Als je… The post Samenleven met gezond verstand (1) first appeared on Kritisch Denken.
Mijn rechtszaak tegen een Holocaustontkenner
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 04-06-2017
Mensen die iets te verbergen hebben en liever niet hebben dat de waarheid aan het licht komt, verkiezen dikwijls om de skeptici voor de rechter te brengen dan om een… The post Mijn rechtszaak tegen een Holocaustontkenner first appeared on Kritisch Denken.
De zelfdeterminatietheorie in vogelvlucht
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 25-05-2017
Zelfdeterminatietheorie is één van de belangrijkste theorieën over motivatie. Eigenaardig genoeg zijn er weinig mensen vertrouwd met dit model. Het is nochtans een zeer belangrijke theorie om de motivatie in… The post De zelfdeterminatietheorie in vogelvlucht first appeared on Kritisch Denken.
De zoete wraak van de waarheid
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 21-05-2017
Nepnieuws, alternatieve feiten, post truth… is het postmodernisme aan een revival bezig? Volgens Maarten Boudry niet. Hoogstens nu en dan wat heropstootjes. The post De zoete wraak van de waarheid first appeared on Kritisch Denken.
Het paranormale wetenschappelijk benaderd
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 14-05-2017
Wat kwelt Carrie Poppy? Zijn het spoken of iets ergers? In deze talk vertelt de onderzoeksjournaliste haar ervaring met een griezelig gevoel waar je je vrienden voor wil waarschuwen en… The post Het paranormale wetenschappelijk benaderd first appeared on Kritisch Denken.
Een nieuwe manier om de verklaring te verklaren
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 07-05-2017
Wat is goede wetenschap en hoe kunnen we ze onderscheiden van mythes? Is het omdat we het kunnen waarnemen? Is het de verifieerbaarheid? Hoe kunnen we verklaren hoe verklaringen werken?… The post Een nieuwe manier om de verklaring te verklaren first appeared on Kritisch Denken.
Zin, waanzin en onzin in de psychiatrie (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 30-04-2017
De psychiatrie heeft in de loop van haar geschiedenis een grote evolutie doorgemaakt. Ze heeft de mens altijd geïntrigeerd en men heeft altijd pogingen gedaan om psychiatrische afwijkingen te verhelpen.… The post Zin, waanzin en onzin in de psychiatrie (3) first appeared on Kritisch Denken.
Zin, waanzin en onzin in de psychiatrie (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 23-04-2017
De psychiatrie heeft in de loop van haar geschiedenis een grote evolutie doorgemaakt. Ze heeft de mens altijd geïntrigeerd en men heeft altijd pogingen gedaan om psychiatrische afwijkingen te verhelpen.… The post Zin, waanzin en onzin in de psychiatrie (2) first appeared on Kritisch Denken.
Zin, waanzin en onzin in de psychiatrie (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 16-04-2017
De psychiatrie heeft in de loop van haar geschiedenis een grote evolutie doorgemaakt. Ze heeft de mens altijd geïntrigeerd en men heeft altijd pogingen gedaan om psychiatrische afwijkingen te verhelpen.… The post Zin, waanzin en onzin in de psychiatrie (1) first appeared on Kritisch Denken.
Zes korte tekstjes van Bill Flavell
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 09-04-2017
Bill Flavell schrijft prachtige tekstjes. Meestal plaatst hij daarbij de religie in zijn blootje. We konden het toch niet laten om jullie zes tekstjes van hem voor te schotelen in… The post Zes korte tekstjes van Bill Flavell first appeared on Kritisch Denken.
Wij en het goddeeltje (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 02-04-2017
Hoe is het heelal ontstaan en welke rol speelt het Englert-Brout deeltje daarin? Op De Vrije Gedachte spraken ze erover in Utrecht. The post Wij en het goddeeltje (2) first appeared on Kritisch Denken.
Wij en het goddeeltje (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 26-03-2017
Hoe is het heelal ontstaan en welke rol speelt het Englert-Brout deeltje daarin? Op De Vrije Gedachte spraken ze erover in Utrecht. The post Wij en het goddeeltje (1) first appeared on Kritisch Denken.
Is mindset wel wetenschappelijk onderbouwd?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 19-03-2017
Het rommelt in de psychologie. Enkele wetenschappers hebben verschillende onderzoeken kritisch bekeken en vastgesteld dat er niet altijd erg rigoureus werd omgegaan met de wetenschappelijke methode. Zo zagen we onder… The post Is mindset wel wetenschappelijk onderbouwd? first appeared on Kritisch...
OnLife (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 12-03-2017
Op donderdag 26 januari kreeg Katleen Gabriels de Liberalesprijs voor literatuur voor haar boek OnLife waarin ze de problemen bespreekt die gepaard gaan met onze continue verbinding met het internet.… The post OnLife (2) first appeared on Kritisch Denken.
OnLife (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 05-03-2017
Op donderdag 26 januari kreeg Katleen Gabriels de Liberalesprijs voor literatuur voor haar boek OnLife waarin ze de problemen bespreekt die gepaard gaan met onze continue verbinding met het internet.… The post OnLife (1) first appeared on Kritisch Denken.
Ben je een soldaat of een verkenner?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 26-02-2017
Waarom denk je dat je gelijk hebt, zelfs als je het fout hebt? Wat is de beste strategie om te ontdekken wat waar is? Julia Galef vergelijkt het met een… The post Ben je een soldaat of een verkenner? first appeared on Kritisch Denken.
Interview met Coert Visser
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 19-02-2017
Coert Visser is een Nederlandse consultant en trainer die elke dag bewijst dat een pragmatische aanpak en een degelijke wetenschappelijke onderbouwing niet tegenstrijdig zijn in de human-resourceswereld. Wij kregen de… The post Interview met Coert Visser first appeared on Kritisch Denken.
Durf te twijfelen (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 12-02-2017
(foto: Gerbrich Reynaert) In het boek ‘Durf te twijfelen’ gaan vooraanstaande filosofen uit België en Nederland op zoek naar het voordeel van de twijfel en naar het hoe en waarom… The post Durf te twijfelen (2) first appeared on Kritisch Denken.
Durf te twijfelen (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 05-02-2017
(foto: Gerbrich Reynaert) In het boek ‘Durf te twijfelen’ gaan vooraanstaande filosofen uit België en Nederland op zoek naar het voordeel van de twijfel en naar het hoe en waarom… The post Durf te twijfelen (1) first appeared on Kritisch Denken.
Naar een schuldloos strafrecht? (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 29-01-2017
Ons stafrecht is zo georganiseerd dat wie een misdaad pleegt hiervoor gestraft wordt. Boontje komt om zijn loontje. Maar de vraag is of dat wel de goede strategie is om… The post Naar een schuldloos strafrecht? (2) first appeared on Kritisch Denken.
Naar een schuldloos strafrecht? (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 22-01-2017
(foto: Gerbrich Reynaert) Ons stafrecht is zo georganiseerd dat wie een misdaad pleegt hiervoor gestraft wordt. Boontje komt om zijn loontje. Maar de vraag is of dat wel de goede… The post Naar een schuldloos strafrecht? (1) first appeared on Kritisch Denken.
Transhumanisme en de toekomst van de mens
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 15-01-2017
(foto: Gerbrich Reynaert) Pieter Bonte is filosoof. Hij is lid van het Bio-ethics Institute of Ghent, waar hij onderzoek doet naar de intrinsieke argumenten voor en tegen mensverbetering: materiële ingrepen… The post Transhumanisme en de toekomst van de mens first appeared on Kritisch Denken.
Utopisch denken voor realisten
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 08-01-2017
(foto: Gerbrich Reynaert) Het grote probleem van deze tijd is niet dat we het niet goed hebben, maar dat we niet weten hoe het beter kan. Historicus Rutger Bregman weet… The post Utopisch denken voor realisten first appeared on Kritisch Denken.
Over de noodzaak en de spelregels van het kritisch denken
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 01-01-2017
(foto: Gerbrich Reynaert) Kritisch denken is bij uitstek een gereguleerd denken: een denken dat z’n kwetsbaarheid erkent en, dankzij het volgen van strenge regels, de valkuilen van het irrationalisme vermijdt.… The post Over de noodzaak en de spelregels van het kritisch denken first appeared on...
Ignaas Devisch: Pleidooi voor een rusteloos leven
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 25-12-2016
(foto: Gerbrich Reynaert) Druk, druk, druk! Vind je dat ook? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Bovendien is het omgekeerde misschien wel minder goed. Althans, dat is… The post Ignaas Devisch: Pleidooi voor een rusteloos leven first appeared on Kritisch Denken.
Naar een vernieuwd, biologisch geïnformeerd feminisme
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 18-12-2016
(foto: Gerbrich Reynaert) De evolutietheorie vind ik een van de boeiendste onderwerpen uit de wetenschappen. Gelijke rechten liggen mij na aan het hart, in het bijzonder vrouwenrechten. Als je evolutietheorie… The post Naar een vernieuwd, biologisch geïnformeerd feminisme first appeared on Kritis...
Mijn strijd voor gendergelijkheid en vrouwenrechten voor Iraanse en andere vrouwen
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 11-12-2016
(foto: Gerbrich Reynaert) Is het dragen van een hoofddoek in een seculier land een uitdrukking van de persoonlijke vrijheid van de vrouw? Moeten we onze ogen sluiten voor landen die… The post Mijn strijd voor gendergelijkheid en vrouwenrechten voor Iraanse en andere vrouwen first appeared on Kriti...
Gesprek met een creationist (4)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 04-12-2016
In januari van dit jaar, 2016, was het de 40ste verjaardag van de publicatie van het boek ‘De zelfzuchtige genen’ van Richard Dawkins. Ik wou daarmee nog eens het belang… The post Gesprek met een creationist (4) first appeared on Kritisch Denken.
Gesprek met een creationist (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 27-11-2016
In januari van dit jaar, 2016, was het de 40ste verjaardag van de publicatie van het boek ‘De zelfzuchtige genen’ van Richard Dawkins. Ik wou daarmee nog eens het belang… The post Gesprek met een creationist (3) first appeared on Kritisch Denken.
Gesprek met een creationist (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 20-11-2016
In januari van dit jaar, 2016, was het de 40ste verjaardag van de publicatie van het boek ‘De zelfzuchtige genen’ van Richard Dawkins. Ik wou daarmee nog eens het belang… The post Gesprek met een creationist (2) first appeared on Kritisch Denken.
Gesprek met een creationist (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 13-11-2016
In januari van dit jaar, 2016, was het de 40ste verjaardag van de publicatie van het boek ‘De zelfzuchtige genen’ van Richard Dawkins. Ik wou daarmee nog eens het belang… The post Gesprek met een creationist (1) first appeared on Kritisch Denken.
De olifant in de roze kamer
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 06-11-2016
Homoseksualiteit en religie zijn als olie en water. Moeilijk te verenigen. Toch zijn er weinig organisaties die voor de belangen van HOLEBI’s opkomen die durven de vinger op de religieuze… The post De olifant in de roze kamer first appeared on Kritisch Denken.
25 argumenten die evolutietheorie NIET WEERLEGGEN
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 30-10-2016
Het is weer even geleden dat we nog over evolutie spraken. Vandaag geef ik jullie een kort lijstje van argumenten die door creationisten regelmatig worden herhaald. The post 25 argumenten die evolutietheorie NIET WEERLEGGEN first appeared on Kritisch Denken.
Hoe maak je een terrorist?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 23-10-2016
Terroristen ontstaan niet zomaar. Het is een fabeltje dat die op enkele weken gevormd worden. In werkelijkheid is er een heel proces aan voorafgegaan. Gauher Aftap legt dit haarfijn uit… The post Hoe maak je een terrorist? first appeared on Kritisch Denken.
Achterdocht tussen feiten en fictie (4)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 16-10-2016
Sommige mensen geloven heel opmerkelijke zaken over hoe de wereld in elkaar zit. Sommigen geloven niet dat de mens ooit op de maan kwam, anderen geloven dan weer dat de… The post Achterdocht tussen feiten en fictie (4) first appeared on Kritisch Denken.
Achterdocht tussen feiten en fictie (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 09-10-2016
Sommige mensen geloven heel opmerkelijke zaken over hoe de wereld in elkaar zit. Sommigen geloven niet dat de mens ooit op de maan kwam, anderen geloven dan weer dat de… The post Achterdocht tussen feiten en fictie (3) first appeared on Kritisch Denken.
Achterdocht tussen feiten en fictie (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 02-10-2016
Sommige mensen geloven heel opmerkelijke zaken over hoe de wereld in elkaar zit. Sommigen geloven niet dat de mens ooit op de maan kwam, anderen geloven dan weer dat de… The post Achterdocht tussen feiten en fictie (2) first appeared on Kritisch Denken.
Achterdocht tussen feiten en fictie (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 25-09-2016
Sommige mensen geloven heel opmerkelijke zaken over hoe de wereld in elkaar zit. Sommigen geloven niet dat de mens ooit op de maan kwam, anderen geloven dan weer dat de… The post Achterdocht tussen feiten en fictie (1) first appeared on Kritisch Denken.
3 Soorten schade door irrationele overtuigingen
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 18-09-2016
Iedereen houdt wel eens onrealistische overtuigingen, maar soms kunnen die erg schadelijk zijn. Daarover gaat deze aflevering. Eén van die overtuigingen is religie. The post 3 Soorten schade door irrationele overtuigingen first appeared on Kritisch Denken.
Pepijn Van Erp bij Skeptics In The Pub Gent (4)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 11-09-2016
Pepijn Van Erp van Skepsis kwam naar Skeptics in the Pub in Gent en sprak er met ons over verschillende onderwerpen waarover hij verslag uitbracht in Skepter. Over ijsmannen, strandbeschermingsbuizen… The post Pepijn Van Erp bij Skeptics In The Pub Gent (4) first appeared on Kritisch Denken.
Pepijn Van Erp bij Skeptics In The Pub Gent (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 04-09-2016
Pepijn Van Erp van Skepsis kwam naar Skeptics in the Pub in Gent en sprak er met ons over verschillende onderwerpen waarover hij verslag uitbracht in Skepter. Over ijsmannen, strandbeschermingsbuizen… The post Pepijn Van Erp bij Skeptics In The Pub Gent (3) first appeared on Kritisch Denken.
Pepijn Van Erp bij Skeptics In The Pub Gent (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 28-08-2016
Pepijn Van Erp van Skepsis kwam naar Skeptics in the Pub in Gent en sprak er met ons over verschillende onderwerpen waarover hij verslag uitbracht in Skepter. Over ijsmannen, strandbeschermingsbuizen… The post Pepijn Van Erp bij Skeptics In The Pub Gent (2) first appeared on Kritisch Denken.
Pepijn Van Erp bij Skeptics In The Pub Gent (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 21-08-2016
Pepijn Van Erp van Skepsis kwam naar Skeptics in the Pub in Gent en sprak er met ons over verschillende onderwerpen waarover hij verslag uitbracht in Skepter. Over ijsmannen en… The post Pepijn Van Erp bij Skeptics In The Pub Gent (1) first appeared on Kritisch Denken.
Het hoe en waarom van effectief altruïsme
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 14-08-2016
Als je het geluk hebt om te leven zonder tekorten, word je van nature altruïstisch. ”Maar,“ vraagt filosoof Peter Singer, “wat is de meest effectieve manier om te geven?” Hij… The post Het hoe en waarom van effectief altruïsme first appeared on Kritisch Denken.
Extremisme (5)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 07-08-2016
Extremisme. We worden al bang van het woord alleen. Maar is extremisme altijd wel zo erg? Is, wat we extremisme vinden misschien cultureel bepaald? Hoe ontstaat extremisme, wat zijn de… The post Extremisme (5) first appeared on Kritisch Denken.
Extremisme (4)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 31-07-2016
Extremisme. We worden al bang van het woord alleen. Maar is extremisme altijd wel zo erg? Is, wat we extremisme vinden misschien cultureel bepaald? Hoe ontstaat extremisme, wat zijn de… The post Extremisme (4) first appeared on Kritisch Denken.
Extremisme (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 24-07-2016
Extremisme. We worden al bang van het woord alleen. Maar is extremisme altijd wel zo erg? Is, wat we extremisme vinden misschien cultureel bepaald? Hoe ontstaat extremisme, wat zijn de… The post Extremisme (3) first appeared on Kritisch Denken.
Extremisme (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 17-07-2016
Extremisme. We worden al bang van het woord alleen. Maar is extremisme altijd wel zo erg? Is, wat we extremisme vinden misschien cultureel bepaald? Hoe ontstaat extremisme, wat zijn de… The post Extremisme (2) first appeared on Kritisch Denken.
Extremisme (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 10-07-2016
Extremisme. We worden al bang van het woord alleen. Maar is extremisme altijd wel zo erg? Is, wat we extremisme vinden misschien cultureel bepaald? Hoe ontstaat extremisme, wat zijn de… The post Extremisme (1) first appeared on Kritisch Denken.
Cargocult psychologie
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 03-07-2016
Tijdens de tweede wereldoorlog gebruikte de Amerikaanse luchtvaart enkele Melanesische eilanden als uitvalsbasis. Om de locale bevolking gunstig te stemmen gaven ze een deel van hun cargo aan de locale… The post Cargocult psychologie first appeared on Kritisch Denken.
Uitreiking van de Skeptische prijzen 2015 (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 26-06-2016
Op 17 mei heeft Skepp opnieuw zijn skeptische prijzen uitgedeeld. De jury besliste dit jaar om de skeptische put niet uit te delen, omdat niemand voldoende zijn best had gedaan.… The post Uitreiking van de Skeptische prijzen 2015 (3) first appeared on Kritisch Denken.
Uitreiking van de Skeptische prijzen 2015 (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 19-06-2016
Op 17 mei heeft Skepp opnieuw zijn skeptische prijzen uitgedeeld. De jury besliste dit jaar om de skeptische put niet uit te delen, omdat niemand voldoende zijn best had gedaan.… The post Uitreiking van de Skeptische prijzen 2015 (2) first appeared on Kritisch Denken.
Uitreiking van de Skeptische prijzen 2015 (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 12-06-2016
Op 17 mei heeft Skepp opnieuw zijn skeptische prijzen uitgedeeld. Benieuwd wie de laureaten waren en waarom deze keuze gemaakt werd? Voorzitter ir. Paul Debelder en filosoof Johan Braeckman leggen… The post Uitreiking van de Skeptische prijzen 2015 (1) first appeared on Kritisch Denken.
Op Denkles (4)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 05-06-2016
Kunnen we betrouwbare kennis opbouwen? Die vraag hebben we in deze podcast al meerdere keren behandeld, maar in deze reeks geeft Sebastien Valkenberg ons denkles. Hij legt ons uit hoe… The post Op Denkles (4) first appeared on Kritisch Denken.
Op Denkles (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 29-05-2016
Kunnen we betrouwbare kennis opbouwen? Die vraag hebben we in deze podcast al meerdere keren behandeld, maar in deze reeks geeft Sebastien Valkenberg ons denkles. Hij legt ons uit hoe… The post Op Denkles (3) first appeared on Kritisch Denken.
Op Denkles (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 22-05-2016
Kunnen we betrouwbare kennis opbouwen? Die vraag hebben we in deze podcast al meerdere keren behandeld, maar in deze reeks geeft Sebastien Valkenberg ons denkles. Hij legt ons uit hoe… The post Op Denkles (2) first appeared on Kritisch Denken.
Op Denkles (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 15-05-2016
Kunnen we betrouwbare kennis opbouwen? Die vraag hebben we in deze podcast al meerdere keren behandeld, maar in deze reeks geeft Sebastien Valkenberg ons denkles. Hij legt ons uit hoe… The post Op Denkles (1) first appeared on Kritisch Denken.
Moeder Teresa, heilig of slechts schijn? (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 08-05-2016
Moeder Teresa wordt dikwijls opgevoerd als een vrouw die enorm veel goed gedaan heeft voor de armen in India en hen een beter leven heeft gegeven. Een in- en ingoede… The post Moeder Teresa, heilig of slechts schijn? (3) first appeared on Kritisch Denken.
Moeder Teresa, heilig of slechts schijn? (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 01-05-2016
Moeder Theresa wordt dikwijls opgevoerd als een vrouw die enorm veel goed gedaan heeft voor de armen in India en hen een beter leven heeft gegeven. Een in- en ingoede… The post Moeder Teresa, heilig of slechts schijn? (2) first appeared on Kritisch Denken.
Moeder Teresa, heilig of slechts schijn? (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 24-04-2016
Moeder Teresa wordt dikwijls opgevoerd als een vrouw die enorm veel goed gedaan heeft voor de armen in India en hen een beter leven heeft gegeven. Een in- en ingoede… The post Moeder Teresa, heilig of slechts schijn? (1) first appeared on Kritisch Denken.
Pseudowetenschap: we zouden nu beter moeten weten.
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 10-04-2016
Waarom is kritisch denken belangrijk? Dat vraagt Eduardo Nicolas Schulz zich af in een artikel dat hij in juni vorig jaar schreef in The Conversation. The post Pseudowetenschap: we zouden nu beter moeten weten. first appeared on Kritisch Denken.
Logische misvattingen 12
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 03-04-2016
Het kennen en begrijpen van drogredenen is een goede basis voor kritisch denken. Als je de foutieve argumenten kan benoemen, ben je goed op weg om een sterke redenering op… The post Logische misvattingen 12 first appeared on Kritisch Denken.
Sterktegebaseerde praktijken
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 27-03-2016
De laatste decennia is er veel onderzoek gedaan naar de psychologie van de werkplaats. Daardoor kunnen we veel, goed onderbouwde inzichten gebruiken om de motivatie van de mensen te verbeteren… The post Sterktegebaseerde praktijken first appeared on Kritisch Denken.
Wetenschap en personeelsbeheer (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 20-03-2016
Ben jij een linkerbrein of een rechterbrein? Een ENTJ of een ISFP? Een groene, een blauwe, een gele of een rode? Een auditieve, visuele, lezende of kinestetische leerling? Of is… The post Wetenschap en personeelsbeheer (2) first appeared on Kritisch Denken.
Wetenschap en personeelsbeheer (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 13-03-2016
Ben jij een linkerbrein of een rechterbrein? Een ENTJ of een ISFP? Een groene, een blauwe, een gele of een rode? Een auditieve, visuele, lezende of kinestetische leerling? Of is… The post Wetenschap en personeelsbeheer (1) first appeared on Kritisch Denken.
Valse herinneringen
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 06-03-2016
We kunnen ons zoveel herinneringen zo levendig voor de geest halen alsof het net gebeurd is, dat we er niet aan kunnen twijfelen dat het niet echt gebeurd is. Maar… The post Valse herinneringen first appeared on Kritisch Denken.
10 mythen over de psychologie ontmaskerd
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 21-02-2016
Komen mannen van Mars en vrouwen van Venus? Gebruik je maar 10% van je hersenen? Zijn sommige mensen linkerbreinig en andere rechterbreinig zoals je linkshandige en rechtshandige mensen hebt? Kan… The post 10 mythen over de psychologie ontmaskerd first appeared on Kritisch Denken.
Geluk en kanker, de mythe ontmaskerd.
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 07-02-2016
Helpt een positieve ingesteldheid om van een ernstige ziekte te genezen? Van kanker bijvoorbeeld. Moet je je dan schuldig voelen als je de moed opgeeft tijdens de therapie? En omgekeerd,… The post Geluk en kanker, de mythe ontmaskerd. first appeared on Kritisch Denken.
Welkom bij de genomische revolutie
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 31-01-2016
Ondertussen kennen we het menselijk DNA. Dat betekent dat we al die aparte letters hebben gelezen en hun volgorde kennen. Maar wat voor belang heeft dat? Wat is het potentieel… The post Welkom bij de genomische revolutie first appeared on Kritisch Denken.
Het geurige mysterie van het menselijke feromoon
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 24-01-2016
‘Feromoon’ is een heel krachtig woord. Het roept seks op, losbandigheid, controleverlies. Zoals je ziet is het een heel belangrijk woord. Maar het is pas 50 jaar oud. Het werd… The post Het geurige mysterie van het menselijke feromoon first appeared on Kritisch Denken.
Is het een Theorie? Is het een Wet? Nee, het is een feit!
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 17-01-2016
Is evolutie een theorie? Wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Een hypothese of een feit? Richard Dawkins pleit ervoor om te stoppen met aan creationisten uit te leggen wat een… The post Is het een Theorie? Is het een Wet? Nee, het is een feit! first appeared on Kritisch Denken.
Een kritische blik op een klimaatdebat
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 10-01-2016
Op 22 mei 2015 organiseerde Charta Vlaanderen een debat tussen mensen die de conclusies van het IPCC over de opwarming van de aarde volgen en mensen die kritisch staan tegenover… The post Een kritische blik op een klimaatdebat first appeared on Kritisch Denken.
Een pleidooi voor het genetisch modificeren van ons voedsel
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 27-12-2015
Gaan gentechnologie en biologische landbouw samen? Als het aan de groenen ligt niet. Maar wat zegt een plantgeneticus daarover? En vooral als die getrouwd is met een bioboer? Pamela Ronald… The post Een pleidooi voor het genetisch modificeren van ons voedsel first appeared on Kritisch Denken.
Hoe onderscheid je een radicale moslim van een gematigde, vredelievende moslim?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 20-12-2015
Wat denken ex-moslims over het verschil tussen radicale en gematigde, vredelievende moslims. Wel, vandaag horen jullie hoe Simi Rahman, een ex-moslima dit verschil ervaart. The post Hoe onderscheid je een radicale moslim van een gematigde, vredelievende moslim? first appeared on Kritisch Denken.
Is religie een struikelblok voor integratie?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 13-12-2015
Na de recentelijke aanslagen in Parijs wordt er weer overal gediscuteerd hoe jongeren zover kunnen komen om zulke verschrikkelijke dingen te doen. Je kan opnieuw het aantal keren tellen dat politici… The post Is religie een struikelblok voor integratie? first appeared on Kritisch Denken.
Bewerkt vlees en kanker, wat je moet weten.
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 06-12-2015
Een tijdje geleden stond in alle kranten te lezen dat rood vlees en bewerkt vlees kankerverwekkend zijn. Sommige kranten waren zelfs van oordeel dat het even kankerverwekkend is als roken.… The post Bewerkt vlees en kanker, wat je moet weten. first appeared on Kritisch Denken.
Van Groen! Tot Ecomodernisme (4)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 29-11-2015
Bart Coenen noemt zichzelf een wereldverbeteraar en sloot daardoor op jonge leeftijd aan bij de groene beweging. Algauw werd hij lid van Agalev (Later Groen!) en sloot hij aan bij… The post Van Groen! Tot Ecomodernisme (4) first appeared on Kritisch Denken.
Van Groen! Tot Ecomodernisme (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 22-11-2015
Bart Coenen noemt zichzelf een wereldverbeteraar en sloot daardoor op jonge leeftijd aan bij de groene beweging. Algauw werd hij lid van Agalev (Later Groen!) en sloot hij aan bij… The post Van Groen! Tot Ecomodernisme (3) first appeared on Kritisch Denken.
Van Groen! Tot Ecomodernisme (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 15-11-2015
Bart Coenen noemt zichzelf een wereldverbeteraar en sloot daardoor op jonge leeftijd aan bij de groene beweging. Algauw werd hij lid van Agalev (Later Groen!) en sloot hij aan bij… The post Van Groen! Tot Ecomodernisme (2) first appeared on Kritisch Denken.
Van Groen! Tot Ecomodernisme (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 08-11-2015
Bart Coenen noemt zichzelf een wereldverbeteraar en sloot daardoor op jonge leeftijd aan bij de groene beweging. Algauw werd hij lid van Agalev (Later Groen!) en sloot hij aan bij… The post Van Groen! Tot Ecomodernisme (1) first appeared on Kritisch Denken.
De vergeten geschiedenis van autisme
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 01-11-2015
Enkele tientallen jaren geleden hadden weinig kinderartsen van autisme gehoord. In 1975 dacht men dat één op de 5.000 kinderen autisme had. Vandaag bevindt 1 op de 68 zich op… The post De vergeten geschiedenis van autisme first appeared on Kritisch Denken.
Wat verklaart de opkomst van de mens?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 25-10-2015
70.000 jaar geleden waren onze voorouders onbelangrijke dieren, die zich met hun eigen zaken bemoeiden in een hoekje van Afrika, samen met alle andere dieren. Nu is iedereen het erover… The post Wat verklaart de opkomst van de mens? first appeared on Kritisch Denken.
Logische misvattingen deel 11
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 20-09-2015
De eerste 10 afleveringen van deze podcast gingen over logische misvattingen. Na meer dan 200 afleveringen wordt het tijd om dat lijstje weer verder aan te vullen. The post Logische misvattingen deel 11 first appeared on Kritisch Denken.
Maakt religie betere mensen van ons? (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 13-09-2015
Maakt religie ons gelukkiger, gezonder en meer behulpzaam? Een aantal populaire psychologieboeken en artikelen beweren dat van religie een positieve kracht uitgaat voor het verbeteren van de gezondheid en het… The post Maakt religie betere mensen van ons? (3) first appeared on Kritisch Denken.
Maakt religie betere mensen van ons? (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 06-09-2015
Maakt religie ons gelukkiger, gezonder en meer behulpzaam? Een aantal populaire psychologieboeken en artikelen beweren dat van religie een positieve kracht uitgaat voor het verbeteren van de gezondheid en het… The post Maakt religie betere mensen van ons? (2) first appeared on Kritisch Denken.
Maakt religie betere mensen van ons? (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 30-08-2015
Maakt religie ons gelukkiger, gezonder en meer behulpzaam? Een aantal populaire psychologieboeken en artikelen beweren dat van religie een positieve kracht uitgaat voor het verbeteren van de gezondheid en het… The post Maakt religie betere mensen van ons? (1) first appeared on Kritisch Denken.
Sexpert-onderzoek weerlegt 13 seksmythes
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 19-07-2015
Voor het eerst werd in Vlaanderen op wetenschappelijke wijze de seksuele gezondheid van de Vlaming onderzocht, en dit zowel in de algemene bevolking als in etnische en seksuele minderheidsgroepen. Dit… The post Sexpert-onderzoek weerlegt 13 seksmythes first appeared on Kritisch Denken.
Het March against Myths interview (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 12-07-2015
Op 23 mei werd in Amsterdam de March against Monsanto gehouden, een protestloop tegen een groot zaadveredelingsbedrijf. Tegelijkertijd werd er voor het eerst een March against Myths gehouden. Deze tegenbeweging… The post Het March against Myths interview (2) first appeared on Kritisch Denken.
Het March against Myths interview (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 05-07-2015
Op 23 mei werd in Amsterdam de March against Monsanto gehouden, een protestloop tegen een groot zaadveredelingsbedrijf. Tegelijkertijd werd er voor het eerst een March against Myths gehouden. Deze tegenbeweging… The post Het March against Myths interview (1) first appeared on Kritisch Denken.
Vriendelijk zijn. Het werkt – probeer het
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 28-06-2015
Bill Flavell schrijft soms prachtige stukjes. Vandaar dat we hem vroegen of we er enkele mochten vertalen en gebruiken op onze podcast. Vandaag horen jullie er twee. The post Vriendelijk zijn. Het werkt – probeer het first appeared on Kritisch Denken.
Het Klimaatdebat (4)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 21-06-2015
Charta Vlaanderen, organiseerde op 22 mei in Afflighem een debat tussen mensen die de conclusies van het IPCC over de opwarming van de aarde volgen en mensen die kritisch staan… The post Het Klimaatdebat (4) first appeared on Kritisch Denken.
Het Klimaatdebat (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 14-06-2015
Charta Vlaanderen, organiseerde op 22 mei in Afflighem een debat tussen mensen die de conclusies van het IPCC over de opwarming van de aarde volgen en mensen die kritisch staan… The post Het Klimaatdebat (3) first appeared on Kritisch Denken.
Het Klimaatdebat (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 07-06-2015
Charta Vlaanderen, organiseerde op 22 mei in Afflighem een debat tussen mensen die de conclusies van het IPCC over de opwarming van de aarde volgen en mensen die kritisch staan… The post Het Klimaatdebat (2) first appeared on Kritisch Denken.
Het klimaatdebat (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 31-05-2015
Charta Vlaanderen, organiseerde op 22 mei in Afflighem een debat tussen mensen die de conclusies van het IPCC over de opwarming van de aarde volgen en mensen die kritisch staan… The post Het klimaatdebat (1) first appeared on Kritisch Denken.
Eerlijk bedrog (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 24-05-2015
In Leuven ging de voorbije weken DocVille door. Een filmfestival over documentaires. Vorige maandag werd de film “An honest Liar” getoond over het leven van James Randi. En zo’n gelegenheid… The post Eerlijk bedrog (3) first appeared on Kritisch Denken.
Eerlijk bedrog (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 17-05-2015
In Leuven ging de voorbije weken DocVille door. Een filmfestival over documentaires. Vorige maandag werd de film “An honest Liar” getoond over het leven van James Randi. En zo’n gelegenheid… The post Eerlijk bedrog (2) first appeared on Kritisch Denken.
Eerlijk bedrog (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 10-05-2015
In Leuven ging de voorbije weken DocVille door. Een filmfestival over documentaires. Vorige maandag werd de film “An honest Liar” getoond over het leven van James Randi. En zo’n gelegenheid… The post Eerlijk bedrog (1) first appeared on Kritisch Denken.
De Skeptische put 2015 voor Jan Allein.
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 03-05-2015
Sinds 1996 reikt SKEPP jaarlijks twee prijzen uit aan niet-leden, met name de Zesde Vijs en de Skeptische Put. De Skeptische Put wordt gegeven aan diegene die zich uitzonderlijk onkritisch… The post De Skeptische put 2015 voor Jan Allein. first appeared on Kritisch Denken.
De PDW-trofee voor Minister Maggie De Block
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 27-04-2015
De zesde vijs of PDW-trofee wordt toegekend aan iemand die zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt in het verspreiden van objectieve kennis inzake pseudo-wetenschap en het paranormale. Van mensen… The post De PDW-trofee voor Minister Maggie De Block first appeared on Kritisch Denken.
Waarom de milieubeweging het ggo-dossier mag loslaten (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 19-04-2015
Een tijdje geleden hoorden jullie in deze podcast als hoe Marc Lynas de ommezwaai maakte van greenpeace activist naar verdediger van gentechnologie in het kader van een ecologisch verantwoorde landbouw.… The post Waarom de milieubeweging het ggo-dossier mag loslaten (2) first appeared on Kritisch...
Waarom de milieubeweging het ggo-dossier mag loslaten (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 12-04-2015
In aflevering 172 van deze podcast hoorden we al hoe Marc Lynas de ommezwaai maakte van Greenpeace-activist naar verdediger van gentechnologie in het kader van een ecologisch verantwoorde landbouw. Maar… The post Waarom de milieubeweging het ggo-dossier mag loslaten (1) first appeared on Kritisch...
Interview met Johan Braeckman (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 29-03-2015
Er lopen veel mensen rond die in allerlei rare dingen geloven. Sommige mensen beweren dat het onmogelijk is om deze mensen te overtuigen van hun ongelijk. Sommige mensen zijn geboren… The post Interview met Johan Braeckman (3) first appeared on Kritisch Denken.
Interview met Johan Braeckman (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 22-03-2015
Is kennis van de filosofie noodzakelijk voor wetenschappers? Zijn de theorieën van Thomas Kuhn en van Paul Feyerabend geen dooddoeners voor het skepticisme? Wat zeggen Kuhn en Feyerabend eigenlijk? Dit… The post Interview met Johan Braeckman (2) first appeared on Kritisch Denken.
Interview met Johan Braeckman
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 15-03-2015
Vandaag en in de komende afleveringen horen jullie een interview met filosoof Johan Braeckman. De eerste vraag die we hem stellen is in hoeverre filosofie belangrijk is voor skeptici. The post Interview met Johan Braeckman first appeared on Kritisch Denken.
Gevaarlijke memen
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 01-03-2015
Soms klimt een mier op een grasspriet. Een gevaarlijke situatie, want de mier kan zo makkelijk ten prooi vallen aan andere dieren. En toch blijft de mier zitten. En wanneer die er van af valt, klimt ze… The post Gevaarlijke memen first appeared on Kritisch Denken.
Voor de wetenschap betekent het iets anders
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 22-02-2015
Veel zinnen en woorden hebben een verschillende betekenis in de wetenschap dan wanneer ze worden gebruikt door het grote publiek. Sommige wetenschappers beweren dat de onbegrepen termen gewoon moeten worden… The post Voor de wetenschap betekent het iets anders first appeared on Kritisch Denken.
Het Denkgelag: van Aap tot Robot (4)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 15-02-2015
In tijden van Google Glass, 3D-printers en genetische tests via internet, worden we almaar meer geconfronteerd met de onstuitbare ontwikkeling van nano- en biotechnologie. Hoe moet onze samenleving daarmee omgaan?… The post Het Denkgelag: van Aap tot Robot (4) first appeared on Kritisch Denken.
Het Denkgelag: van Aap tot Robot (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 08-02-2015
In tijden van Google Glass, 3D-printers en genetische tests via internet, worden we almaar meer geconfronteerd met de onstuitbare ontwikkeling van nano- en biotechnologie. Hoe moet onze samenleving daarmee omgaan?… The post Het Denkgelag: van Aap tot Robot (3) first appeared on Kritisch Denken.
Het Denkgelag: van Aap tot Robot (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 01-02-2015
In tijden van Google Glass, 3D-printers en genetische tests via internet, worden we almaar meer geconfronteerd met de onstuitbare ontwikkeling van nano- en biotechnologie. Hoe moet onze samenleving daarmee omgaan?… The post Het Denkgelag: van Aap tot Robot (2) first appeared on Kritisch Denken.
Het Denkgelag: van Aap tot Robot (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 25-01-2015
In tijden van Google Glass, 3D-printers en genetische tests via internet, worden we almaar meer geconfronteerd met de onstuitbare ontwikkeling van nano- en biotechnologie. Hoe moet onze samenleving daarmee omgaan?… The post Het Denkgelag: van Aap tot Robot (1) first appeared on Kritisch Denken.
De Nacht van Farah Focquaert
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 18-01-2015
Neurobiologie, vrije wil en verantwoordelijkheid. Hoe beïnvloeden de nieuwe inzichten uit de neurobiologie de manier waarop we misdadigers moeten behandelen? Wat zijn de implicaties van de discussie rond determinisme, vrije… The post De Nacht van Farah Focquaert first appeared on Kritisch Denken.
De Nacht van Herman Boel
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 11-01-2015
Waarom geloven mensen in mythes? Wat maakt ons zo vatbaar voor goedgelovigheid? Waatom zijn complottheorieën en kwakzalverij zo aantrekkelijk? Herman Boel vertelt het jullie allemaal in deze lezing van De… The post De Nacht van Herman Boel first appeared on Kritisch Denken.
De Nacht van Bas Haring
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 04-01-2015
Wat is de zin van het leven? Hoe onderscheid je zin van onzin? Wat is waardevol in het leven? Waarom is helder denken belangrijk? Volksfilosoof Bas Haring over het praktisch… The post De Nacht van Bas Haring first appeared on Kritisch Denken.
Word je ziek van Bailey’s met Cola?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 28-12-2014
“Niet doen!” werd er geschreeuwd toen ik op het punt stond een glas Bailey’s-Cola op te drinken. Het mixdrankje had enkele minuten op tafel gestaan en er was een schuimlaag… The post Word je ziek van Bailey’s met Cola? first appeared on Kritisch Denken.
Een vrolijk skeptisch kerstfeest
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 21-12-2014
Mogen skeptici eigenlijk wel kerstmis vieren? Verraden ze daarmee dan hun eigen overtuigingen niet? En tonen ze daarmee dan niet dat ze eigenlijk, diep in hun hart toch een beetje geloven? The post Een vrolijk skeptisch kerstfeest first appeared on Kritisch Denken.
De Nacht van Hans Achterhuis
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 14-12-2014
Kan filosofie de wereld redden? Hoe kunnen we vele conflicten, strijd en crisissen waarmee we tegenwoordig wereldwijd geconfronteerd worden begrijpen? Hoe kunnen we ze vreedzaam uitvechten? Hans Achterhuis bied antwoorden op al deze vragen op de Nacht van de Vrijdenker. The post De Nacht van Hans Ac...
Het Atheïsmedebat (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 07-12-2014
Moeten we de religies nu zwaar bekritiseren zoals de nieuwe atheïsten doen of is het beter om een meer tolerante houding aan te nemen ten opzichte van intolerantie? Dirk Verhofstadt,… The post Het Atheïsmedebat (2) first appeared on Kritisch Denken.
Het Atheïsmedebat (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 30-11-2014
Moeten we de religies nu zwaar bekritiseren, zoals de nieuwe atheïsten doen of is het beter om een meer tolerante houding aan te nemen ten opzichte van intolerantie? Dirk Verhofstadt,… The post Het Atheïsmedebat (1) first appeared on Kritisch Denken.
Zelfmoordkrekels, zombiekakkerlakken en andere parasietverhalen
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 23-11-2014
Als mensen zijn we zeer gehecht aan onze vrije wil en onze onafhankelijkheid… maar er bestaan duistere invloeden waarvan we ons mogelijk niet bewust zijn. Wetenschappelijk schrijver Ed Yong legt… The post Zelfmoordkrekels, zombiekakkerlakken en andere parasietverhalen first appeared on Kritisch...
Guerrilla Skepticism on Wikipedia
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 16-11-2014
Waar surfen mensen heen als ze iets willen opzoeken? Juist, Wikipedia. De immens populaire internetencyclopedie. Dat niet alles wat in deze bron staat waar is hebben de skeptici van Guerrilla… The post Guerrilla Skepticism on Wikipedia first appeared on Kritisch Denken.
Maarten Boudry over Freud en De Naakte Keizers van de Psychoanalyse
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 09-11-2014
Vandaag horen jullie een interview met Maarten Boudry naar aanleiding van de publicatie van zijn luisterboek “De Naakte Keizers van de Psychoanalyse. De immunisatiestrategieën van een pseudowetenschap.” Dat jullie gratis… The post Maarten Boudry over Freud en De Naakte Keizers van de Psychoan...
De Schalen van de Eeuwigheid en 25 argumenten die evolutietheorie NIET WEERLEGGEN.
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 02-11-2014
Vandaag trakteer ik jullie op twee korte maar mooie tekstjes. Eerst gaan we samen met Steve Zara in acht minuten door de ganse geschiedenis van het heelal, en daarna luisteren… The post De Schalen van de Eeuwigheid en 25 argumenten die evolutietheorie NIET WEERLEGGEN. first appeared on Kritisch De...
Waarom we wetenschappers moeten vertrouwen
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 26-10-2014
Wetenschappers beweren van alles, soms beweren mensen dat wat wetenschappers zeggen onzin is. Zeker als het gaat over onderwerpen die gevoelig liggen zoals vaccinaties, evolutie of de klimaatverandering. Is het… The post Waarom we wetenschappers moeten vertrouwen first appeared on Kritisch Denken.
Open brief aan gematigde moslims
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 12-10-2014
De discussie over de islam is opnieuw brandend actueel nu moslim-extremisten in Irak en Syrië een islamitische staat proberen op te richten en daarbij de grootste gruweldaden niet schuwen. Een… The post Open brief aan gematigde moslims first appeared on Kritisch Denken.
De relativiteit van verkeerd zijn
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 05-10-2014
Elke eeuw wordt er wel vastgesteld dat de wetenschap van de vorige eeuw fout was. Misschien zal de volgende generatie onze wetenschappelijke theorieën fout vinden. Wil dat dan zeggen dat alles fout is en dat er geen waarheid bestaat? Of is dat een beetje simplistisch gesteld? The post De relativite...
Waarom kritisch denken zo moeilijk te leren is (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 14-09-2014
Regelmatig wordt er opnieuw aangedrongen om kinderen op school beter te leren kritisch denken. Als antwoord daarop worden dan ook nieuwe initiatieven opgestart om aan deze verzuchting te voldoen. Toch falen de meeste programma’s of is hun resultaat mager. Hoe komt dat toch? En is dit al eens onder...
Waarom kritisch denken zo moeilijk te leren is (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 07-09-2014
Regelmatig wordt er opnieuw aangedrongen om kinderen op school beter te leren kritisch denken. Als antwoord daarop worden dan ook nieuwe initiatieven opgestart om aan deze verzuchting te voldoen. Toch falen de meeste programma’s of is hun resultaat mager. Hoe komt dat toch? En is dit al eens onder...
Waarom kritisch denken zo moeilijk te leren is (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 31-08-2014
Regelmatig wordt er opnieuw aangedrongen om kinderen op school beter te leren kritisch denken. Als antwoord daarop worden dan ook nieuwe initiatieven opgestart om aan deze verzuchting te voldoen. Toch falen de meeste programma’s of is hun resultaat mager. Hoe komt dat toch? En is dit al eens onder...
Zijn er gebieden waar logica taboe is door emotie?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 17-08-2014
Zijn er domeinen van emotie waar de logica taboe is, ze niets te zoeken heeft? Zones waar de rede te geïntimideerd is om te spreken? The post Zijn er gebieden waar logica taboe is door emotie? first appeared on Kritisch Denken.
Is er een oceaan onder de grond, of is onze kat een koe?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 27-07-2014
Hebben wetenschappers echt een ondergrondse zee ontdekt zoals verschillende kranten dat in juni gemeld hebben? Zo’n zee zoals Professor Lidenbroch ontdekte in het beroemde werk van Jules Vernes nadat hij de krater van de Snaefelsness in Ijsland was neergedaald? Of zijn de wetenschapsjournalisten e...
Drie aanwijzingen om je hersenen te begrijpen
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 13-07-2014
Hoe kan je het beste meer te weten komen over hoe onze hersenen werken? Door na te lezen wat Freud daar allemaal over te zeggen had, of door opmerkelijke afwijking van de hersenen te bestuderen? Zoals Capgras, fantoomledematen en synesthesie bijvoorbeeld… The post Drie aanwijzingen om je hersenen...
Cruciale gesprekken
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 29-06-2014
Iedereen heeft van tijd tot tijd te maken met cruciale gesprekken. Gesprekken waar veel van afhangt en waarbij sprake is van verschillende meningen en hoog oplopende emoties. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin iemand keer op keer zijn afspraken niet nakomt, waarin u om moet gaan met een bazig...
Betreffende Betz (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 15-06-2014
Op 26 april hebben skepp en de studentenvereniging van de VUB een volledige dag georganiseerd ter ere van hun voormalige voorzitter en professor Willem Betz. De hele ochtend hebben verschillende mensen lofbetuigingen aan Wim Betz geuit. In de namiddag zijn interessante toespraken gehouden door mense...
Betreffende Betz (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 08-06-2014
Op 26 april hebben skepp en de studentenvereniging van de VUB een volledige dag georganiseerd ter ere van hun voormalige voorzitter en professor Willem Betz. De hele ochtend hebben verschillende mensen lofbetuigingen aan Wim Betz geuit. In de namiddag zijn interessante toespraken gehouden door mense...
Betreffende Betz (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 01-06-2014
Op 26 april hebben skepp en de studentenvereniging van de VUB een volledige dag georganizeerd ter ere van hun voormalige voorzitter en professor Willem Betz. De hele ochtend hebben verschillende mensen lofbetuigingen aan Wim Betz geuit. In de namiddag zijn interessante toespraken gehouden door mense...
Is er leven na de dood? (4)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 25-05-2014
Is er leven na de dood? Kunnen we daar iets over zeggen? Waarom geloven mensen in leven na de dood? En… wat is “leven na de dood” eigenlijk? Filosoof Johan Braeckman behandelt in deze reeks deze vragen. (deel 4) The post Is er leven na de dood? (4) first appeared on Kritisch Denken.
Is er leven na de dood? (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 18-05-2014
Is er leven na de dood? Kunnen we daar iets over zeggen? Waarom geloven mensen in leven na de dood? En… wat is “leven na de dood” eigenlijk? Filosoof Johan Braeckman behandelt in deze reeks deze vragen. (deel 3) The post Is er leven na de dood? (3) first appeared on Kritisch Denken.
Is er leven na de dood? (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 11-05-2014
Is er leven na de dood? Kunnen we daar iets over zeggen? Waarom geloven mensen in leven na de dood? En… wat is “leven na de dood” eigenlijk? Filosoof Johan Braeckman behandelt hier deze vragen. (deel 2) The post Is er leven na de dood? (2) first appeared on Kritisch Denken.
Is er leven na de dood? (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 04-05-2014
Is er leven na de dood? Kunnen we daar iets over zeggen? Waarom geloven mensen in leven na de dood? En… wat is “leven na de dood” eigenlijk? Filosoof Johan Braeckman behandelt hier deze vragen. The post Is er leven na de dood? (1) first appeared on Kritisch Denken.
Het 5de evaluatierapport van het IPCC
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 27-04-2014
Het nieuwe rapport van het IPCC is uit. Maar wat staat er precies in dat rapport? Vandaag horen jullie het integrale verslag met als titel “Gevolgen, aanpassing en kwetsbaarheid. Belangrijkste punten van de samenvatting voor beleidsmakers”, dat de belangrijkste conclusies samenvat. The post Het...
Acupunctuur is GEEN antieke Chinese geneeskunde.
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 06-04-2014
Is acupunctuur echt duizenden jaren oud? En waarvoor is het werkzaam? Wat zijn de conclusies uit het wetenschappelijk onderzoek? The post Acupunctuur is GEEN antieke Chinese geneeskunde. first appeared on Kritisch Denken.
Oprichter Wikipedia reageert op kwakzalverspetitie. Skeptici juichen.
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 26-03-2014
Wikipedia-oprichter Jimmy Wales is doelwit geworden van de alternatieve geneeskundigen. In een petitie roepen ze hem op om het mogelijk te maken om het ‘échte verhaal’ over holistische behandelwijze te kunnen… The post Oprichter Wikipedia reageert op kwakzalverspetitie. Skeptici juichen. fir...
Zeg vaarwel tegen MBTI
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 23-03-2014
In de HR-wereld stikt het van de pseudowetenschappen. De meeste mensen zijn zich er zelfs niet van bewust. Zo heeft waarschijnlijk meer dan 80% van de mensen ooit een MBTI-test ondergaan. Ik ook. Maar is die test dan niet onderbouwd? En wat is er mis met die test? Het is een fundamenteel recht om je...
Pas op voor neuro-onzin
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 09-03-2014
Neurowetenschap is hip. Er worden tegenwoordig enorme stappen gemaakt in deze discipline. Maar in het kielzog van de wetenschappers ontstaat er een hoop pseudowetenschap. The post Pas op voor neuro-onzin first appeared on Kritisch Denken.
Interview met Willem Betz
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 23-02-2014
Interview met Willem Betz over Cost B4, de wet Colla en nog vele tips van hem. The post Interview met Willem Betz first appeared on Kritisch Denken.
Magnetische omkeringen en evolutionaire sprongen
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 09-02-2014
Vergeet de evolutietheorie van Darwin. De soorten zijn ontstaan in bruuske stappen waarbij plots hele soorten verdwenen en andere soorten in de plaats kwamen. Deze veranderingen waren het gevolg van omkeringen van het aardmagnetisch veld. Door die omkeringen wordt de aarde tijdelijk blootgesteld aan...
Het mysterie tussen beleving en herinnering
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 26-01-2014
Zijn onze herinneringen aan ervaringen accuraat? Zijn we goed in het inschatten van welke beslissingen ons in ons lever gelukkiger maken? Blijkbaar is dat al onderzocht en Kahneman, waarschijnlijk de invloedrijkste psycholoog ooit, vertelt er ons alles over. The post Het mysterie tussen beleving en...
Hernieuwbare energie tegen het licht gehouden
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 17-01-2014
De uitspraak dat “Technologie zal de wereld wel redden”, wordt nogal gemakkelijk gebruikt als reden om niets te doen aan de huidige klimaatproblemen. “We moeten kerncentrales vervangen hernieuwbare energie” wordt er geroepen door de groene partijen. Maar hebben de mensen die dat beweren al e...
Werken bedrijven dan niet evidence based?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 17-01-2014
Als bedrijven op een wetenschappelijk onderbouwde manier werken moeten ze optimaal presteren. Dus zou je denken dat de meeste bedrijven onderbouwde praktijken zoveel mogelijk in hun beleid integreren. Maar is dat wel zo? En zo niet, werken bedrijven dan niet evidence based? In een uitreksel uit het...
Het Groot Homeopathiedebat (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 29-12-2013
Welke argumenten hebben homeopaten voor hun methoden en wat is daarvan onderbouwd? Moeten we de homeopathie nu regulariseren, of beter niet. In de komende afleveringen horen jullie een debat tussen 3 homeopaten, een vertegenwoordiger van Skepp en een vertegenwoordigster van het KCE, dat plaats had o...
Het Groot Homeopathiedebat (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 22-12-2013
Welke argumenten hebben homeopaten voor hun methoden en wat is daarvan onderbouwd? Moeten we de homeopathie nu regulariseren, of beter niet. In de komende afleveringen horen jullie een debat tussen 3 homeopaten, een vertegenwoordiger van Skepp en een vertegenwoordigster van het KCE, dat plaats had o...
Het Groot Homeopathiedebat (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 15-12-2013
Welke argumenten hebben homeopaten voor hun methoden en wat is daarvan onderbouwd? Moeten we de homeopathie nu regulariseren, of beter niet. In de komende afleveringen horen jullie een debat tussen 3 homeopaten, een vertegenwoordiger van Skepp en een vertegenwoordigster van het KCE, dat plaats had o...
Wat is Kritisch Denken (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 01-12-2013
We zijn geneigd om te zeggen dat mensen hun ’gezond boerenverstand‘ moeten gebruiken, waarmee we de indruk geven dat iedereen wel weet wat dat betekent en dat het een aangeboren aanleg is waar je alleen maar moeite voor hoeft te doen. Maar is dat wel zo? The post Wat is Kritisch Denken (2) first...
Wat is Kritisch Denken (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 24-11-2013
We zijn geneigd om te zeggen dat mensen hun ’gezond boerenverstand‘ moeten gebruiken, waarmee we de indruk geven dat iedereen wel weet wat dat betekent en dat het een aangeboren aanleg is waar je alleen maar moeite voor hoeft te doen. Maar is dat wel zo? The post Wat is Kritisch Denken (1) first...
Hoog tijd dat we de strijd aangaan met de anti-ggo samenzweringstheorie
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 10-11-2013
Volgens Mark Lynas is de controverse rond ggo’s een schoolvoorbeeld van mislukte wetenschapscommunicatie in de afgelopen halve eeuw. Miljoenen, mogelijk miljarden mensen geloven nu in iets dat eigenlijk niets meer is dan een complottheorie, met als gevolg angst en foutief begrip over een hele reek...
Hoe de kwaliteit van een wetenschappelijk artikel beoordelen?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 13-10-2013
Heel wat mensen zitten met de handen in het haar wanneer ze wetenschappelijke kennis over een bepaald domein willen opdoen. Ze vragen zich af hoe eraan te beginnen, vooral als… The post Hoe de kwaliteit van een wetenschappelijk artikel beoordelen? first appeared on Kritisch Denken.
666 leugens die iedereen gelooft
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 22-09-2013
Denk je dat je vermagert van pilipili? Dat we slechts 10% van onze hersenen gebruiken, 666 het getal van de duivel is of dat de honderdjarige oorlog 100 jaar duurde,… The post 666 leugens die iedereen gelooft first appeared on Kritisch Denken.
De wetenschap en politiek van het broeikaseffect
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 18-08-2013
Vandaag openen we de doos van Pandora. We gaan onze sceptische blik laten vallen op de Antropogene Opwarming van de Aarde (AOA), het gedeelte van de klimaatverandering als gevolg van… The post De wetenschap en politiek van het broeikaseffect first appeared on Kritisch Denken.
Hoeveel waarheden zijn er?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 04-08-2013
Tijdens discussies wordt er zo gemakkelijk gezegd: “Dat is uw waarheid”. Maar wat bedoelt men daarmee? Is er één waarheid, of zijn er meerdere soorten waarheden? The post Hoeveel waarheden zijn er? first appeared on Kritisch Denken.
Richard Dawkins over Militant Atheïsme
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 14-07-2013
Richard Dawkins is bekend als bioloog, en voorvechter van de atheïstische beweging. In 2002 was hij uitgenodigd bij TED in Montery, Californië om het publiek toe te spreken. Daar hield… The post Richard Dawkins over Militant Atheïsme first appeared on Kritisch Denken.
Geef de natuur een waarde!
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 30-06-2013
We gebruiken de grondstoffen die de aarde ons biedt. Tegelijkertijd bevuilen we haar met ons afval. Het heeft een dusdanig invloed op de natuur dat we daarmee leefomgevingen van andere… The post Geef de natuur een waarde! first appeared on Kritisch Denken.
Over de zakelijke logica van duurzaamheid
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 16-06-2013
Industrieel Ray Anderson las het boek van Paul Hawken “Ecologisch Handelen” en veranderde de strategie van zijn bedrijf volledig. En niet zonder resultaat. Terwijl hij de uitstoot aan broeikasgassen met… The post Over de zakelijke logica van duurzaamheid first appeared on Kritisch Denken.
Geschiedenis van de skeptische filosofie (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 02-06-2013
Is wetenschap bestand tegen de postmoderne kritiek? Wat hebben filosofen als Popper, Kuhn en Feyerabend hierover te zeggen? Gooit de stelling van Gödel geen roet in het eten? Is het… The post Geschiedenis van de skeptische filosofie (2) first appeared on Kritisch Denken.
Geschiedenis van de skeptische filosofie (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 19-05-2013
Is wetenschap bestand tegen de postmoderne kritiek? Wat hebben filosofen als Popper, Kuhn en Feierabend hierover te zeggen? Gooit de stelling van Gödel geen roet in het eten? Is het… The post Geschiedenis van de skeptische filosofie (1) first appeared on Kritisch Denken.
Waarom ik geen christen ben (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 14-04-2013
Deze lezing werd door Russell gehouden op 6 maart 1927 voor de Zuid-Londense afdeling van de National Secular Society, in de Battersea Town Hall. De lezing werd nog hetzelfde jaar… The post Waarom ik geen christen ben (2) first appeared on Kritisch Denken.
Waarom ik geen christen ben (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 07-04-2013
Deze lezing werd door Russell gehouden op 6 maart 1927 voor de Zuid-Londense afdeling van de National Secular Society, in de Battersea Town Hall. De lezing werd nog hetzelfde jaar… The post Waarom ik geen christen ben (1) first appeared on Kritisch Denken.
Wat is een nulhypothese?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 17-03-2013
In deze aflevering bespreken we wat een nulhypothese is en waarom die belangrijk is bij wetenschappelijk onderzoek. The post Wat is een nulhypothese? first appeared on Kritisch Denken.
Ik was helemaal fout om tegen GGO’s te zijn
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 10-03-2013
Mark Lynas is een milieuactivist. In deze tekst pleit hij ervoor genetisch gemodificeerde gewassen te promoten in de strijd tegen de milieuproblemen. Dat is hoogst opmerkelijk aangezien hij vroeger de… The post Ik was helemaal fout om tegen GGO’s te zijn first appeared on Kritisch Denken.
Over verkeerd zijn
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 03-03-2013
Kathryn Schultz legt uit waarom het zo belangrijk is om te durven toegeven wanneer we fout zijn. The post Over verkeerd zijn first appeared on Kritisch Denken.
Hebben we controle over onze beslissingen?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 24-02-2013
Welke invloed hebben illusies op ons? Dan Ariely, gedragseconomist, legt uit hoe optische illusies werken en toont aan dat deze fenomenen ook voorkomen als mentale illusies. Hij toont aan hoe… The post Hebben we controle over onze beslissingen? first appeared on Kritisch Denken.
Wat dokters niet weten over de geneesmiddelen die ze voorschrijven
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 17-02-2013
Goldacre uit zijn bekommernissen over wat er mis loopt in de farmaceutische industrie. Tot mijn verrassing zijn er blijkbaar mensen met alternatieve ideeën die deze vaststellingen van Goldacre gebruiken om… The post Wat dokters niet weten over de geneesmiddelen die ze voorschrijven first appear...
Het Denkgelag: De vrije wil (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 03-02-2013
In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer ’Het denkgelag’. Dit is het derde deel over… The post Het Denkgelag: De vrije wil (3) first appeared on Kritisch Denken.
Het Denkgelag: De vrije wil (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 27-01-2013
In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer ’Het denkgelag’. Dit is het tweede deel over… The post Het Denkgelag: De vrije wil (2) first appeared on Kritisch Denken.
Het Denkgelag: De vrije wil (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 19-01-2013
In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer ’Het denkgelag’. Dit is het eerste deel over "vrije wil". The post Het Denkgelag: De vrije wil (1) first appeared on Kritisch Denken.
Het Denkgelag: Mythes in de psychologie (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 11-01-2013
In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer ’Het denkgelag’. Dit is het derde deel over… The post Het Denkgelag: Mythes in de psychologie (3) first appeared on Kritisch Denken.
Het Denkgelag: Mythes in de psychologie (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 06-01-2013
In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer ’Het denkgelag’. Dit is het tweede deel over… The post Het Denkgelag: Mythes in de psychologie (2) first appeared on Kritisch Denken.
Het Denkgelag: Mythes in de psychologie (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 30-12-2012
In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer ’Het denkgelag’. Dit is het eerste deel over… The post Het Denkgelag: Mythes in de psychologie (1) first appeared on Kritisch Denken.
Het Denkgelag: Religie en Wetenschap? (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 21-12-2012
In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer ’Het Denkgelag’. Dit is het derde deel over… The post Het Denkgelag: Religie en Wetenschap? (3) first appeared on Kritisch Denken.
Het Denkgelag: Religie en Wetenschap? (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 16-12-2012
In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent samen met de Humanistische Vrijzinnige Beweging vijf gespreksavonden onder de noemer ’Het Denkgelag’. Dit is het tweede deel over… The post Het Denkgelag: Religie en Wetenschap? (2) first appeared on Kritisch Denken.
Het Denkgelag: Religie en Wetenschap? (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 08-12-2012
In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent, samen met de humanistische Vrijzinnige beweging, vijf gespreksavonden onder de noemer “Het Denkgelag”. Op 22 November ging het over "Religie en Wetenschap?" The post Het Denkgelag: Religie en Wetenschap? (1) first appeared on...
Het Denkgelag: Leven zonder God (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 21-11-2012
In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent, samen met de humanistische Vrijzinnige beweging, een vijftal discussieavonden onder de noemer “Het Denkgelag”. Op 8 November ging het… The post Het Denkgelag: Leven zonder God (3) first appeared on Kritisch Denken.
Het denkgelag: Leven Zonder God (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 20-11-2012
In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent, samen met de humanistische Vrijzinnige beweging, een vijftal discussieavonden onder de noemer “Het Denkgelag”. Op 8 November ging het… The post Het denkgelag: Leven Zonder God (2) first appeared on Kritisch Denken.
Het denkgelag: Leven Zonder God (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 19-11-2012
In november en december 2012 organiseerde de vereniging Skepp in Gent, samen met de humanistische Vrijzinnige beweging, een vijf discussieavonden onder de noemer “Het Denkgelag”. Op 8 November ging het over "Leven zonder god". The post Het denkgelag: Leven Zonder God (1) first appeared on Krit...
Een brug tussen twee culturen
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 11-11-2012
Een vroegere leidende figuur in de new age-cultuur – auteur van negen boeken over aura’s, chakra’s, “energie,” enzovoort – doet verslag van haar moeilijke en pijnlijke overgang naar het skepticisme.… The post Een brug tussen twee culturen first appeared on Kritisch Denken.
Waarom je niet echt een vrije wil hebt
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 04-11-2012
Alhoewel we er allemaal van overtuigd zijn dat we een vrije wil hebben, is dit slechts een illusie. The post Waarom je niet echt een vrije wil hebt first appeared on Kritisch Denken.
Een geestesvirus dat teert op angst
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 28-10-2012
Religies zijn memetische virussen die verschillende strategieën gebruiken om zichzelf voort te planten. Een belangrijke strategie bestaat erin om te teren op angst en het infecteren van kinderen. Maar virussen… The post Een geestesvirus dat teert op angst first appeared on Kritisch Denken.
Hoe farmaceutische bedrijven artsen misleiden en patiënten schaden
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 20-10-2012
De medicijnen werken niet: een modern medisch schandaal. Artsen die medicijnen voorschrijven weten niet dat ze niet doen wat ze verondersteld worden te doen. Hun patiënten evenmin. De fabrikanten weten… The post Hoe farmaceutische bedrijven artsen misleiden en patiënten schaden first appeared on...
Zijn genetisch gemanipuleerde gewassen kankerverwekkend?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 13-10-2012
Volgens een Franse studie onder leiding van Séralini ontwikkelen ratten die genetisch gewijzigde maïs te eten krijgen tot tweemaal meer kanker dan controleratten die gewone maïs kregen. Maar hoe betrouwbaar… The post Zijn genetisch gemanipuleerde gewassen kankerverwekkend? first appeared on Kri...
Dit gaat over politiek en niet over religie
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 09-10-2012
Wat valt er te zeggen over de islam en tolerantie tegenover de sharia? Bewijzen we de moslims wel een dienst door de sharia in West-Europa toe te laten als een… The post Dit gaat over politiek en niet over religie first appeared on Kritisch Denken.
Hoe taal het mensdom transformeerde
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 30-09-2012
Wat maakt de mens uniek? En waarom staan wij waar we staan, terwijl de rest een kwijnend bestaan in de dierentuin leidt? The post Hoe taal het mensdom transformeerde first appeared on Kritisch Denken.
De oorsprong van genot
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 23-09-2012
Waarom vinden we een kunstwerk mooi? Waarom vinden we een voorwerp waardevol en een ander niet? Vandaag lezen we de TedTalk De oorsprong van genot, door Paul Bloom voor. De… The post De oorsprong van genot first appeared on Kritisch Denken.
De ondergang van dwaas geloof / Er is niets mis met ‘ik weet het niet’
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 09-09-2012
Is een passieve houding ten opzichte van religie een goed standpunt? Hoe moet een skepticus reageren als hij het niet weet? Victor Stenger en Kyle Hill delen hoe zij tegen die… The post De ondergang van dwaas geloof / Er is niets mis met ‘ik weet het niet’ first appeared on Kritisch Denken.
Vallen en opstaan en het godcomplex
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 02-09-2012
Hoe moeten we nieuwe kennis opdoen? Door te geloven in onze eigen alwetendheid? Of door vallen en opstaan? Een pleidooi voor op bewijs gebaseerd management en geneeskunde. Vandaag bespreken we.… The post Vallen en opstaan en het godcomplex first appeared on Kritisch Denken.
Climategate (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 19-08-2012
Op 24 oktober 2010 publiceerde ik de 69ste aflevering van de podcast en die behandelde de opwarming van de aarde. Op 19 december 2010 kreeg ik een uitgebreide mail van… The post Climategate (2) first appeared on Kritisch Denken.
Climategate (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 12-08-2012
Op 24 oktober 2010 publiceerde ik de 69ste aflevering van de podcast en die behandelde de opwarming van de aarde. Op 19 december 2010 kreeg ik een uitgebreide mail van… The post Climategate (1) first appeared on Kritisch Denken.
Het heelal in een notendop
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 11-08-2012
Het heelal vanaf de big bang tot de mens in 10 minuten. The post Het heelal in een notendop first appeared on Kritisch Denken.
Hoe valkuilen te vermijden?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 24-06-2012
Hoe kunnen we valkuilen vermijden die bij leerlingen tot meer verwarring leiden dan ze het probleem oplossen bij de les over evolutie? The post Hoe valkuilen te vermijden? first appeared on Kritisch Denken.
Verhindert democratie economische groei?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 17-06-2012
China heeft een betere economische groei dan India. Daaruit besluiten mensen graag dat democratie ervoor zorgt dat India minder snel groeit en dus pleiten ze om de democratie maar af… The post Verhindert democratie economische groei? first appeared on Kritisch Denken.
BOINC en Universitaire hebzucht
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 09-06-2012
Wat gebeurt er als academici gaan samenwerken met de industrie? Als de universiteiten zich financieel binden aan belanghebbende industrieën? Luc Bonneux schreef een opinieartikel in De Standaard over de strategieën van Big Farma. The post BOINC en Universitaire hebzucht first appeared on Kritis...
Een universum uit het niets
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 20-05-2012
Laurence Krauss, één van die grote astrofysici, scheef onlangs het boek: “A universe from nothing” waarin hij uiteenzet hoe onze huidige kennis van de fysica het mogelijk maakt dat universa… The post Een universum uit het niets first appeared on Kritisch Denken.
Broodjes aap in de psychologie (4)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 05-05-2012
Krijg je een persoonlijkheidsstoornis als je in je jeugd seksueel misbruikt bent? Gaan we echt door een aantal vaste rouwfases heen? En zijn psychiatrische patiënten vaak gewelddadig? The post Broodjes aap in de psychologie (4) first appeared on Kritisch Denken.
Broodjes aap in de psychologie (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 24-04-2012
Verdringen we traumatische herinneringen? Bekennen alleen schuldige mensen een misdaad? The post Broodjes aap in de psychologie (3) first appeared on Kritisch Denken.
Broodjes aap in de psychologie (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 22-04-2012
Kunnen we met positieve gedachten kun je kanker voorkomen of genezen? Trekken in de liefde tegenpolen elkaar aan? Zijn erfelijke eigenschappen onveranderlijk? The post Broodjes aap in de psychologie (2) first appeared on Kritisch Denken.
Broodjes aap in de psychologie (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 15-04-2012
De psychologie zit vol met aannames die niet altijd waar hoeven te zijn. In deze reeks afleveringen gaan we op zoek naar de foute feiten waarvan je altijd dacht dat… The post Broodjes aap in de psychologie (1) first appeared on Kritisch Denken.
‘Je begrijpt mijn religie gewoon niet’ is niet goed genoeg
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 08-04-2012
Maar al te vaak is geloof slechts selectief mysterieus. Als de vragen te moeilijk worden, kan een god verdwijnen in een wolk van onuitsprekelijkheid. Geloof is geen keuze The post ‘Je begrijpt mijn religie gewoon niet’ is niet goed genoeg first appeared on Kritisch Denken.
Creativiteit zit in je hersenen!
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 25-03-2012
Is het waar dat creativiteit in je rechterhersenhelft zit en je wiskundeknobbel links? The post Creativiteit zit in je hersenen! first appeared on Kritisch Denken.
Interview met Sam Harris
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 11-03-2012
Sam Harris wordt geïnterviewed naar aanleiding van zijn boek “Van God Los” over de schadelijkheid van godsdienst. The post Interview met Sam Harris first appeared on Kritisch Denken.
5 logische drogredenen waardoor je er vaker naast zit dan je denkt
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 26-02-2012
Dit is de 3de verjaardag van deze podcast! We overlopen 5 drogredenen die ervoor zorgen waarom we dikwijls ongelijk hebben terwijl we dat toch niet willen inzien of van gedachte… The post 5 logische drogredenen waardoor je er vaker naast zit dan je denkt first appeared on Kritisch Denken.
Een mondiale cultuur om extremisme te bestrijden
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 12-02-2012
Maajid Nawaz vraagt zich af waarom extremisme zo toe lijkt te nemen en hoe we dit kunnen omkeren en de democratie opnieuw de norm maken. The post Een mondiale cultuur om extremisme te bestrijden first appeared on Kritisch Denken.
God en bewijs, Ingersoll en de zin van een atheistisch leven
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 04-02-2012
Vandaag drie teksten rond atheïsme: God en bewijs: Onverenigbaar; Ingersolls gelofte; Hoe vinden atheïsten zin in het leven? The post God en bewijs, Ingersoll en de zin van een atheistisch leven first appeared on Kritisch Denken.
Verknoeit wetenschap de magie van het leven?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 15-01-2012
Verknoeit wetenschap de tover van het leven? In deze knorrige maar charmante monoloog spreekt Robin Ince dit tegen. Hoe meer we leren over het verbazingwekkende gedrag van het universum, hoe… The post Verknoeit wetenschap de magie van het leven? first appeared on Kritisch Denken.
God tikte je op je schouder
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 08-01-2012
Hebben Skeptici soms ook bovennatuurlijke ervaringen? Isaac Asimov bijvoorbeeld. The post God tikte je op je schouder first appeared on Kritisch Denken.
Stewart Brand verkondigt 4 ecologische ‘ketterijen’
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 01-01-2012
De ecologische uitdagingen van morgen zijn enorm. Hoe moeten we ze aanpakken? Door tegen steden, kernenergie, gentechnologie en geoengineering te zijn? Of niet? Stuart Brand, een ecologist van wereldformaat geeft… The post Stewart Brand verkondigt 4 ecologische ‘ketterijen’ first appeared on K...
Christopher Hitchens 1949-2011
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 25-12-2011
Christopher Hitchens bezweek aan zijn aanslepende kanker op 15 december. Deze aflevering is een eerbetoon aan deze grote atheïst. ]expand title=”Christopher Hitchens volgens Richard Dawkins” expanded=”true”]Bij het laatste interview dat… The post Christopher Hitchens 1949-2011 first appea...
de ultieme tirannie
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 27-11-2011
In het licht van de voortdurende politieke opstand in het Midden-Oosten, zijn Amerikaanse leiders naar verluidt de benadering van de islamitische wereld aan het herbekijken. Politiek commentator Ben Smith schreef… The post de ultieme tirannie first appeared on Kritisch Denken.
Waarom blijven we fouten maken?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 20-11-2011
Stelt u zich voor: u werkt in een organisatie met hoogopgeleide mensen. Uw collega’s zijn zelfstandig en hebben kennis van zaken. Hoe kan het dat die intelligente medewerkers onbegrijpelijke fouten… The post Waarom blijven we fouten maken? first appeared on Kritisch Denken.
Osteopathie: Wetenschap of kwakzalverij?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 13-11-2011
Vorig weekend was ik op bezoek bij enkele vrienden en één van de dames leek nogal overtuigd van osteopathie. Toen ze me vertelde dat de praktijkpartner van een goede vriendin… The post Osteopathie: Wetenschap of kwakzalverij? first appeared on Kritisch Denken.
Hoe feiten terugslaan
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 05-11-2011
Onderzoekers ontdekken een verrassende bedreiging voor de democratie: onze hersenen. Vandaag bespreken we: Hoe feiten terugslaan. The post Hoe feiten terugslaan first appeared on Kritisch Denken.
De valkuilen van ons denken (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 30-10-2011
In een reeks van 3 afleveringen gaan we in op een aantal denkfouten die we vaak tegenkomen en gaan dieper in op de psychologie achter dergelijke denkfouten. Dit is het… The post De valkuilen van ons denken (3) first appeared on Kritisch Denken.
De valkuilen van ons denken (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 23-10-2011
In een reeks van 3 afleveringen gaan we in op een aantal denkfouten die we vaak tegenkomen en gaan dieper in op de psychologie achter dergelijke denkfouten. Dit is het… The post De valkuilen van ons denken (2) first appeared on Kritisch Denken.
De valkuilen van ons denken (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 15-10-2011
In een reeks van 3 afleveringen gaan we in op een aantal denkfouten die we vaak tegenkomen en gaan dieper in op de psychologie achter dergelijke denkfouten. Beluister ook deel… The post De valkuilen van ons denken (1) first appeared on Kritisch Denken.
Vitaal water
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 08-10-2011
Een aantal bedrijven verkopen manieren om je water te vitaliseren. Gevitaliseerd water zou gezonder zijn, dan het water uit je je kraan, beweren ze. Wij kijken in deze aflevering wat… The post Vitaal water first appeared on Kritisch Denken.
Homeopathische intimidatie
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 02-10-2011
Is Boiron een gemoedelijk idealistisch bedrijf dat tegen de stroom van Big Farma in probeert de magische eigenschappen van homeopathie ter beschikking te stellen, of zijn ze net Big-Homeopatica die… The post Homeopathische intimidatie first appeared on Kritisch Denken.
Het complot van de WTC torens
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 25-09-2011
Ed Current vertelt ons hoe het nu juist zit met gebouw 7 van het WTC op 11 september 2001 Het citaat van vandaag komt van Robert Heinlein. Heinlein was een science-fiction… The post Het complot van de WTC torens first appeared on Kritisch Denken.
De politieke chemie van olie
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 18-09-2011
Aan de benzinepomp zijn we veel te weinig bezig met wat er echt aan de hand is. Lisa Margonelli schetst het beeld. The post De politieke chemie van olie first appeared on Kritisch Denken.
10 leugens over natuurlijke geboorte
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 11-09-2011
M.D. Amy Tuteur zet 10 illusies over bevallen op een rijtje. The post 10 leugens over natuurlijke geboorte first appeared on Kritisch Denken.
Zoeken naar een serieuze psychiater (4)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 04-09-2011
Patrick Vermeren gaat op zoek naar deugdelijke psychiatrische therapieën. Dit is deel 4 in de serie waarin we voor de laatste keer op zoek gaan naar een ernstige psychiater. The post Zoeken naar een serieuze psychiater (4) first appeared on Kritisch Denken.
Zoeken naar een serieuze psychiater (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 29-08-2011
Patrick Vermeren gaat op zoek naar deugdelijke psychiatrische therapieën. Dit is deel 3 in de serie waarin we voor de laatste keer op zoek gaan naar een ernstige psychiater. Goeiedag, het is… The post Zoeken naar een serieuze psychiater (3) first appeared on Kritisch Denken.
Zoeken naar een serieuze psychiater (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 19-08-2011
Patrick Vermeren gaat op zoek naar deugdelijke psychiatrische therapieën. Dit is deel 2 in de serie waarin we voor de laatste keer op zoek gaan naar een ernstige psychiater. Goeiedag,… The post Zoeken naar een serieuze psychiater (2) first appeared on Kritisch Denken.
Zoeken naar een serieuze psychiater (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 14-08-2011
Patrick Vermeren vertelt over de lijdensweg die hij en zijn echtgenote hebben doorlopen op zoek naar een echte psychiater tussen alle charlatans. Deze serie bestaat uit vier delen. Dit is… The post Zoeken naar een serieuze psychiater (1) first appeared on Kritisch Denken.
Zeno’s Paradox en het Probleem van de Vrije Wil (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 07-08-2011
Het bestaan van vrije wil is een onderwerp waarover 1000den generaties filosofen zich gebogen hebben. Wat kunnen we erover zeggen? The post Zeno’s Paradox en het Probleem van de Vrije Wil (2) first appeared on Kritisch Denken.
Zeno’s Paradox en het Probleem van de Vrije Wil (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 01-08-2011
Het bestaan van vrije wil is een onderwerp waarover 1000den generaties filosofen zich gebogen hebben. Wat kunnen we erover zeggen? The post Zeno’s Paradox en het Probleem van de Vrije Wil (1) first appeared on Kritisch Denken.
Brief van Christopher Hitchens
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 09-07-2011
Christopher Hitchens is zwaar ziek waardoor hij niet aanwezig kon zijn op het atheïstisch congres in Dublin. Daarom heeft hij een brief geschreven. The post Brief van Christopher Hitchens first appeared on Kritisch Denken.
Howto: Experts gebruiken en wanneer niet
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 02-07-2011
We vertrouwen experts, of mensen die we als experts zien soms bijna blindelings. Maar is dat wel een goed idee? En indien niet, wat moet je dan wel doen? The post Howto: Experts gebruiken en wanneer niet first appeared on Kritisch Denken.
Neuro-linguïstisch programmeren
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 19-06-2011
Volgens de uitvinders van “Neurolinguistisch programmeren”, kan deze techniek al je problemen oplossen. Van innovatiever zijn, over efficiënter werken, beter leiding geven en zelfs het oplossen van psychologische problemen. Welke… The post Neuro-linguïstisch programmeren first appeared on Kr...
Motivatie en verloning
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 11-06-2011
Bijna alle bedrijven willen prestatieafhankelijke verloningen en zijn overtuigd dat dat helpt om de werknemers beter te doen presteren. Maar is dat wel zo? Wat zegt de wetenschap?Je kan deze… The post Motivatie en verloning first appeared on Kritisch Denken.
Robert Gorter en de dood van generaal Abo Zeid
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 04-06-2011
Hoe “alternatieve geneeskunde” verantwoordelijk is voor de dood van iemand die eerst een stuk armer gemaakt werd. Een tijdje geleden heb ik het gehad over de juridische procedure waarin Skepp verwikkeld… The post Robert Gorter en de dood van generaal Abo Zeid first appeared on Kritisch Denk...
Was dat de oorsprong van het leven?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 21-05-2011
Zijn wetenschappers erin geslaagd om in het laboratorium het begin van het leven na te bootsen? The post Was dat de oorsprong van het leven? first appeared on Kritisch Denken.
Exponenten, rekenkunde, bevolking en energie (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 08-05-2011
Hoe eenvoudige rekenkunde je tot ontstellende inzichten doet komen over de belangrijkste problemen van deze wereld. Deel 3 Goeiedag, het is vandaag zondag 8 mei 2011, ik ben Jozef Van… The post Exponenten, rekenkunde, bevolking en energie (3) first appeared on Kritisch Denken.
Exponenten, rekenkunde, bevolking en energie (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 23-04-2011
Dit is deel 2 in de serie: Hoe eenvoudige rekenkunde je tot ontstellende inzichten doet komen over de belangrijkste problemen van deze wereld. Bekijk ook Deel 1 en deel 3. The post Exponenten, rekenkunde, bevolking en energie (2) first appeared on Kritisch Denken.
Exponenten, rekenkunde, bevolking en energie (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 12-04-2011
Hoe eenvoudige rekenkunde je tot ontstellende inzichten doet komen over de belangrijkste problemen van deze wereld. Tot de volgende keer. The post Exponenten, rekenkunde, bevolking en energie (1) first appeared on Kritisch Denken.
mRNA en hoe wetenschap stapjes zet
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 20-03-2011
Het Unieke Genregulatiemechanisme Van De Primaten: Weinig Begrepen DNA-Elementen Dienen Belangrijk Doel The post mRNA en hoe wetenschap stapjes zet first appeared on Kritisch Denken.
Onzin in de HR-wereld
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 06-03-2011
De tsunami van onzin in de HR-wereld. Welk MBTI-type ben jij? Vergeet het maar; het is niet beter dan astrologie. Ondanks veel goed wetenschappelijk materiaal, wordt er in de HR-wereld… The post Onzin in de HR-wereld first appeared on Kritisch Denken.
Alternatief vliegen
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 20-02-2011
Het wordt tijd dat het monopolie van de reguliere transportmiddelen gebroken wordt en er ruimte komt voor alternatief transport. Goeiedag, het is vandaag zondag 20 februari 2011, ik ben Jozef… The post Alternatief vliegen first appeared on Kritisch Denken.
Homeopatische zelfmoord
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 13-02-2011
Waren al die skeptische bewegingen hun leven beu of wilden ze ons iets vertellen? En wat met de kritiek van de homeopaten? En Nobelprijswinnaar Luc Montanier. Heeft die echt bewezen dat… The post Homeopatische zelfmoord first appeared on Kritisch Denken.
Medicijntesten moeten onafhankelijk van medicijnbedrijven
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 06-02-2011
Zijn klinische testen van medicijnen betrouwbaar? Of niet? Of ligt de waarheid in het midden? The post Medicijntesten moeten onafhankelijk van medicijnbedrijven first appeared on Kritisch Denken.
Journalistiek en waarheid over osteopathie en chiropraxie
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 23-01-2011
De minister van volksgezondheid heeft aan het KCE gevraagd om een studie uit te voeren naar de werking van alternatieve geneeswijzen, teneinde stappen te kunnen zetten in de uitvoering van… The post Journalistiek en waarheid over osteopathie en chiropraxie first appeared on Kritisch Denken.
Speltheorie en klimaatverandering
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 09-01-2011
CANCUN SUCCES? Ondanks ogenschijnlijke vooruitgang van de internationale inspanningen om de klimaatverandering te bestrijden onlangs in Cancun, suggereert een op speltheorie gebaseerd computermodel dat dergelijke multilaterale onderhandelingen uiteindelijk zullen mislukken. The post Speltheorie en k...
‘Traditie heeft zijn plaats’ en ‘Kwakzalverij en intelligente mensen’
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 02-01-2011
Het citaat van vandaag komt van Stephen Hawking. Hawking zei: Er is een fundamenteel verschil tussen religie, dat gebaseerd is op autoriteit en wetenschap, dat gebaseerd is op observatie. Wetenschap… The post ‘Traditie heeft zijn plaats’ en ‘Kwakzalverij en intelligente mensen’ first appea...
Aspartaam – Waarheid versus Fictie
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 19-12-2010
Kan aspartaam de oorzaak van kanker en migraine zijn? Het internet staat vol met geruchten dat E-nummer 951 een migraine-epidemie veroorzaakt. Bedrijven zoals Coca-Cola zouden het bewust stil houden om geen schadeclaims… The post Aspartaam – Waarheid versus Fictie first appeared on Kritisch De...
Wat is energie?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 05-12-2010
Als je naar de woordenschat van veel pseudowetenschappers luistert, dan stel je vast dat ze heel graag het woord energie gebruiken en op die manier hun beweringen willen kracht bijzetten.… The post Wat is energie? first appeared on Kritisch Denken.
Religieuze onwetendheid
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 21-11-2010
Hoewel veel mensen geloven, blijkt dat velen daarvan een slecht beeld heeft van zijn eigen geloof. Deze week bekijken we hoe dit is gekomen. Hiervoor lezen we een tekst van… The post Religieuze onwetendheid first appeared on Kritisch Denken.
Is ons klimaat echt aan het opwarmen?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 24-10-2010
Is er nu echt een wetenschappelijke basis om te besluiten dat het klimaat aan het opwarmen is? Of is het allemaal één groot bedrog van een hoop wetenschappers die door… The post Is ons klimaat echt aan het opwarmen? first appeared on Kritisch Denken.
De illusie van genezing
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 17-10-2010
Goeiedag, het is vandaag zondag 17 oktober 2010, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 68ste aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik Delaet. De… The post De illusie van genezing first appeared on Kritisch Denken.
De langzame, huilerige dood van het Britse christendom
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 10-10-2010
Onze plaats in de kosmos
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 03-10-2010
De legendarische wetenschapper David Deutsch zet de theoretisch fysica even op een klein vuurtje om ons te onderhouden over een dringender probleem: het overleven van onze soort. De eerste stap om de opwarming van de aarde op te lossen is toe te geven dat we met een probleem zitten. The post Onze pl...
Het gevaar van wetenschapsontkenning
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 04-09-2010
Michel Spector sprak op TedTalk over de gevaren van wetenschapsontkenning. The post Het gevaar van wetenschapsontkenning first appeared on Kritisch Denken.
Leermoeilijkheden volgens Aditi Shankardass
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 16-07-2010
Vandaag bespreken we een alternatieve mening over leerstoornissen. Het woord alternatief mag je hier niet interpreteren zoals je dat meestal gewoon bent in deze podcast, maar wel in de echte… The post Leermoeilijkheden volgens Aditi Shankardass first appeared on Kritisch Denken.
Boerkas op straat
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 03-07-2010
Is Boerkas op straat verbieden een goed idee? Je kan deze podcast downloaden door met met de rechtermuisknop op de link te drukken en dan “Save link as” te selecteren.… The post Boerkas op straat first appeared on Kritisch Denken.
ontkennen, banaliseren en belachelijk maken van de pijn van vrouwen
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 13-06-2010
Bevallingspijnen Je kan deze podcast downloaden door met met de rechtermuisknop op de link te drukken en dan “Save link as” te selecteren. (op een Mac moet je klikken met… The post ontkennen, banaliseren en belachelijk maken van de pijn van vrouwen first appeared on Kritisch Denken.
De gesel van Darwin
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 03-06-2010
Goeiedag, het is vandaag zondag 6 juni 2010, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 57ste aflevering van deze podcast. Vandaag lees ik een stuk voor uit het boek… The post De gesel van Darwin first appeared on Kritisch Denken.
Raarder dan we kunnen veronderstellen
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 31-05-2010
Tot de volgende keer. The post Raarder dan we kunnen veronderstellen first appeared on Kritisch Denken.
Wetenschap en ontwikkelingshulp
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 23-05-2010
De tekst die ik vandaag voorlees komt dat de enorm interessante videosite TEDtalks. Het is afkomstig van een presentatie door Eshter Duflo over Wetenschappelijk Ondersteunde ontwikkelingshulp. Ik vond deze tekst… The post Wetenschap en ontwikkelingshulp first appeared on Kritisch Denken.
God bestaat!
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 15-05-2010
Bestaat God, of bestaat hij niet? Het is één van de meest gestelde vragen in het leven. Jozef van Giel vertelt over zijn eigen weg langs deze lastige vragen. The post God bestaat! first appeared on Kritisch Denken.
De Romeinen zijn een mythe
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 02-05-2010
In deze aflevering lezen we voor uit het boek “Het grootste spektakel ter wereld” van Richard Dawkins. The post De Romeinen zijn een mythe first appeared on Kritisch Denken.
Wat is Acupunctuur en de gevaren
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 03-04-2010
Acupunctuur is een populaire behandeling tegen een veelvoud van ziekten. We kijken wat acupunctuur is en aanschouwen de risico’s. The post Wat is Acupunctuur en de gevaren first appeared on Kritisch Denken.
Wat is kritisch denken?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 14-03-2010
Deze podcast heet kritisch denken, maar wat is kritisch denken? En wat is het niet? Ik denk dat de eerste 10 afleveringen van deze podcast, die over hoe argumenteren en… The post Wat is kritisch denken? first appeared on Kritisch Denken.
Ginkgo Biloba
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 06-03-2010
Ginkgo biloba is eeuwenlang als kruidenmiddel toegepast vooral dan als middel om de cognitieve functies te verbeteren. De verrechtvaardiging voor dit gebruik is altijd aan de magere kant geweest: Ginkgo… The post Ginkgo Biloba first appeared on Kritisch Denken.
Homeopathie: Niet meer voor de britten
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 28-02-2010
Richard Dawkins en het brits parlement willen geen homeopathie meer Je kan deze podcast downloaden door met met de rechtermuisknop op de link te drukken en dan “Save link as”… The post Homeopathie: Niet meer voor de britten first appeared on Kritisch Denken.
Brief aan Herman Van Rompuy
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 21-02-2010
Herman Van Rompuy is net Europees president geworden. Wat zouden de prioriteiten moeten zijn waaraan Europa zou moeten werken bekeken vanuit een skeptisch standpunt? Tot de volgende keer. The post Brief aan Herman Van Rompuy first appeared on Kritisch Denken.
De Evolutietheorie (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 25-01-2010
Goeiedag, het is vandaag zondag 24 januari 2010, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 45ste aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik… The post De Evolutietheorie (3) first appeared on Kritisch Denken.
Homeopathie in scheikundeboeken
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 18-01-2010
Vandaag spreken we homeopathie in scheikundeleerboeken voor het onderwijs in Nederland. De tekst die ik vandaag voorlees komt uit de blog van Skepsis, de Nederlandse skeptische vereniging. The post Homeopathie in scheikundeboeken first appeared on Kritisch Denken.
Drie dwaze geloofspunten gekoesterd door niet zo dwaze mensen (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 08-01-2010
Volgens Greta Christina zijn er drie dwaze geloofspunten die door niet zo dwaze mensen gekoesterd worden. Na de eerste, bespreken we nu de laatste twee. Is ons bewustzijn en ziel een… The post Drie dwaze geloofspunten gekoesterd door niet zo dwaze mensen (2) first appeared on Kritisch Denken.
Drie dwaze geloofspunten gekoesterd door niet zo dwaze mensen (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 02-01-2010
Volgens Greta Christina zijn er drie dwaze geloofspunten die door niet zo dwaze mensen gekoesterd worden. We bespreken de eerste van deze drie: Is het God die de evolutie in gang… The post Drie dwaze geloofspunten gekoesterd door niet zo dwaze mensen (1) first appeared on Kritisch Denken.
De zin van het leven, het universum en alles…
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 25-12-2009
Goeiedag, het is vandaag zondag 27 december 2009, ik ben Jozef Van Giel en dit is de 42ste aflevering van deze podcast. Deze aflevering kwam tot stand mede dankzij Rik… The post De zin van het leven, het universum en alles… first appeared on Kritisch Denken.
Wat zit er allemaal in vaccins
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 19-12-2009
Volgens de officiële lijst bevatten vaccins formaldehyde, aluminumfosfaat, ammoniumsulfaat, runderextract, thimerosal, aminozuren, zelfs apennierenweefsel. Deze lijst wordt gepubliceerd door dezelfde instantie die ons op het hart drukt dat deze vaccins… The post Wat zit er allemaal in vaccins fir...
Simon Singh en de Chiropraxie
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 06-12-2009
Simon Singh is gedaagd door de Britse vereniging van chiropractors om voor het gerecht te komen. Hij zou in The Guardian ‘lasterlijke taal’ geschreven over chiropraxie. Maar wat schreef Simon… The post Simon Singh en de Chiropraxie first appeared on Kritisch Denken.
Kan kernenergie de wereld redden?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 29-11-2009
We gaan dieper in op kernenergie. Is kernenergie een oplossing voor de ecologische problemen. The post Kan kernenergie de wereld redden? first appeared on Kritisch Denken.
Levenscyclusanalyse
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 15-11-2009
Een kijk op de ecologische problemen en hoe we ze kunnen aanpakken. The post Levenscyclusanalyse first appeared on Kritisch Denken.
Kunnen we de wereld redden?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 07-11-2009
Kunnen we de wereld redden? Je kan deze podcast downloaden door met met de rechtermuisknop op de link te drukken en dan “Save link as” te selecteren. (op een Mac… The post Kunnen we de wereld redden? first appeared on Kritisch Denken.
Een Bleekblauw stipje
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 01-11-2009
Vandaag spreken we over een klein bleekblauw stipje. De inhoud van deze aflevering is vrij geïnspireerd op het boek “A pale blue dot” van Carl Sagan. The post Een Bleekblauw stipje first appeared on Kritisch Denken.
De Evolutietheorie (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 18-10-2009
In aflevering 25 heb ik uitgelegd hoe de evolutietheorie in werkt. Er waren toen nog zoveel dingen te vertellen dat ik beloofd had om daar nog een aflevering aan te… The post De Evolutietheorie (2) first appeared on Kritisch Denken.
Een bijzonder interessante discussie: oplossing
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 11-10-2009
Vandaag horen jullie de oplossingen voor de vorige aflevering over Einstein in de klas. < div> The post Een bijzonder interessante discussie: oplossing first appeared on Kritisch Denken.
Een bijzonder interessante discussie
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 04-10-2009
Ik zal jullie vandaag een tekst voorlezen die ik een tijd geleden via e-mail gekregen heb en dat op verschillende creationistische websites de ronde doet. De bedoeling is dat je… The post Een bijzonder interessante discussie first appeared on Kritisch Denken.
Verdringing (4)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 25-09-2009
In een tijd dat de theorieën van Sigmund Freud het hoogtepunt waren in de psychologie, was de Vlaamse denker Jan De Laender een van de eersten die op de fouten van… The post Verdringing (4) first appeared on Kritisch Denken.
Verdringing (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 20-09-2009
In een tijd dat de theorieën van Sigmund Freud het hoogtepunt waren in de psychologie, was de Vlaamse denker Jan De Laender een van de eersten die op de fouten van… The post Verdringing (3) first appeared on Kritisch Denken.
Verdringing (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 13-09-2009
In een tijd dat de theorieën van Sigmund Freud het hoogtepunt waren in de psychologie, was de Vlaamse denker Jan De Laender een van de eersten die op de fouten van… The post Verdringing (2) first appeared on Kritisch Denken.
Verdringing: Een kritisch essay over Freudiaanse theorie
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 06-09-2009
In een tijd dat de theorieën van Sigmund Freud het hoogtepunt waren in de psychologie, was de Vlaamse denker Jan De Laender een van de eersten die op de fouten van… The post Verdringing: Een kritisch essay over Freudiaanse theorie first appeared on Kritisch Denken.
Een skeptische gids naar IJsland
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 30-08-2009
Een kritische reisgids naar IJsland Dit is de zesentwintigste aflevering van deze podcast. Je kan het downloaden door met met de rechtermuisknop op de link te drukken en dan “Save… The post Een skeptische gids naar IJsland first appeared on Kritisch Denken.
Evolutie in een notendop
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 24-08-2009
Dit is de vijfentwintigste aflevering van deze podcast. Vandaag bespreken we de Evolutietheorie. Bekijk deel 2 van deze serie The post Evolutie in een notendop first appeared on Kritisch Denken.
De TwijfelBenadering (4)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 16-08-2009
Eerder heb ik er al op gewezen dat het onlogisch zou zijn dat iemand volledig zeker zou zijn als het gaat over een geloof. Hoe zou een religieuze vereniging dus… The post De TwijfelBenadering (4) first appeared on Kritisch Denken.
De TwijfelBenadering (3)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 09-08-2009
Dit is dus het derde deel van deze discussie over de Twijfelbenadering. We hadden het erover dat Volledige Zekerheid hebben over een geloof onlogisch was omdat geloof iets is waarover… The post De TwijfelBenadering (3) first appeared on Kritisch Denken.
De TwijfelBenadering (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 02-08-2009
Deze aflevering is het tweede van vier delen van DeTwijfelbenadering. Goeiedag, zoals beloofd, zou ik na het West-Vlaams bouwverlof terug komen. Hier ben ik dus. Het is vandaag zondag 2… The post De TwijfelBenadering (2) first appeared on Kritisch Denken.
Sarah Palin is niet dom
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 12-07-2009
Vandaag gaan we eens rondneuzen in de geesten van diegenen die zich actief bezighouden met desinformatie, politieke verdrukking, terreur, samenzweringen en allerhande activiteiten gericht tegen het algemeen goed. Wat drijft… The post Sarah Palin is niet dom first appeared on Kritisch Denken.
De TwijfelBenadering (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 05-07-2009
De twijfelbenadering is een denkwijze dat de basis vormt waarop elk geloof eerst geplaatst wordt, aanschouwd, en benaderd. Deze denkwijze heeft slechts één motto die zegt dat het onlogisch en… The post De TwijfelBenadering (1) first appeared on Kritisch Denken.
Medisch onderzoek: Klinisch onderzoek
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 28-06-2009
Dit is het tweede deel over klinische testen. Het eerste deel ging over placebo’s. Tijdens dit tweede deel spreken we over gecontroleerd gerandomiseerd klinisch onderzoek. The post Medisch onderzoek: Klinisch onderzoek first appeared on Kritisch Denken.
Medisch onderzoek: Het placebo-effect
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 20-06-2009
Ik zal het hebben over een belangrijk aspect van het wetenschappelijk onderzoek, namelijk de klinische testen. Bij de het voorbereiden van dit onderwerp heb ik vastgesteld dat het uiteindelijk twee… The post Medisch onderzoek: Het placebo-effect first appeared on Kritisch Denken.
Gegevensrijke en gegevensvrije discussie
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 14-06-2009
Gegevensrijke en gegevensvrije discussie Dit is de zeventiende aflevering van deze podcast. Zoals altijd kan je natuurlijk downloaden door met met de rechtermuisknop op de link te drukken en dan… The post Gegevensrijke en gegevensvrije discussie first appeared on Kritisch Denken.
Chinese kruiden
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 07-06-2009
Chinese kruiden spreken veel mensen tot de verbeelding. Het bezit twee magische ingrediënten die hoge verwachtingen opwekken: Het komt van heel ver, exotische oorden en het is al heel oud. We… The post Chinese kruiden first appeared on Kritisch Denken.
Echinacea en veiligheid van kruiden
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 31-05-2009
Kruiden worden vaak geneeskracht toegedicht. Maar wat is er eigenlijk bekend over de heilzame werking van planten? We gaan in op enkele populaire kruiden die we courant bij de natuurwinkel… The post Echinacea en veiligheid van kruiden first appeared on Kritisch Denken.
En hoe zit het met kruiden?
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 23-05-2009
In eerdere afleveringen spraken we over homeopathie. In tegenstelling tot wat veel mensen denken – en ook wat veel gebruikers van homeopathie denken – heeft die behandeling helemaal niets met… The post En hoe zit het met kruiden? first appeared on Kritisch Denken.
Numerologie
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 17-05-2009
Dit is ondertussen de dertiende aflevering van deze podcast. Ik heb beloofd om over kruidengeneeskunde te spreken. Dat wordt mijn volgende aflevering. En waarover moet een dertiende aflevering dan gaan?… The post Numerologie first appeared on Kritisch Denken.
Hoe werkt homeopathie (2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 10-05-2009
Vandaag verkennen we de wondere wereld van de homeopathie. We zullen een homeopathisch recept bereiden en toetsen aan de wetenschappelijke realiteit. Verschillende delen van deze tekst zijn gebaseerd op een… The post Hoe werkt homeopathie (2) first appeared on Kritisch Denken.
Hoe werkt homeopathie (1)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 03-05-2009
Vandaag verkennen we de wondere wereld van de homeopathie. We zullen een homeopathisch recept bereiden en toetsen aan de wetenschappelijke realiteit. Verschillende delen van deze tekst zijn gebaseerd op een… The post Hoe werkt homeopathie (1) first appeared on Kritisch Denken.
Onverklaard, valse dichotomie, vals continuum en glijdende helling
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 19-04-2009
Logische misvattingen deel 9 Goeiedag, ik ben Jozef Van Giel en dit is de podcast “kritisch denken”. Het is vandaag 19 april 2009 en dit is de negende aflevering van… The post Onverklaard, valse dichotomie, vals continuum en glijdende helling first appeared on Kritisch Denken.
Ad Ignorantum, Afwezigheid van bewijs en persoonlijk ongeloof
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 12-04-2009
Hier is de transscript: Goeiedag, ik ben Jozef Van Giel en dit is de podcast “kritisch denken”. Het is vandaag 12 april 2009 en dit is de achtste aflevering van… The post Ad Ignorantum, Afwezigheid van bewijs en persoonlijk ongeloof first appeared on Kritisch Denken.
Ad hoc redeneren, Tu quoque en Ad Hominem
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 05-04-2009
Logische misvattingen deel 7 Dit is ondertussen de Zevende aflevering van deze podcast. Zoals altijd kan je natuurlijk downloaden door met met de rechtermuisknop op de link te drukken en… The post Ad hoc redeneren, Tu quoque en Ad Hominem first appeared on Kritisch Denken.
Het argument van het uiteindelijk resultaat of de gevolgen
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 22-03-2009
Logische misvattingen deel 5Dit is ondertussen de vierde aflevering van deze podcast. Zoals altijd kan je natuurlijk downloaden door met met de rechtermuisknop op de link te drukken en dan… The post Het argument van het uiteindelijk resultaat of de gevolgen first appeared on Kritisch Denken.
Non-sequitur en magisch denken
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 08-03-2009
Dit is het derde deel in de reeks logische misvattingen. In het derde deel van deze reeks beginnen we eindelijk met het overlopen van de logische misvattingen. Na een korte… The post Non-sequitur en magisch denken first appeared on Kritisch Denken.
Logische misvattingen (Deel 2)
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 01-03-2009
Logische misvattingen Deel 2: Structuur van een logische bewering en bestuderen van premissen Dit is het tweede deel van de reeks over logische misvattingen. De tekst van deze reeks is… The post Logische misvattingen (Deel 2) first appeared on Kritisch Denken.
Hoe te argumenteren
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 24-02-2009
Eén van de grote problemen is dat een gewoon gesprek dikwijls minder gestructureerd loopt dan je zou willen. In deze serie bespreken we hoe men correct argumenteert en welke logische misvattingen vaak gemaakt worden. In dit eerste deel van deze reeks bespreek ik de basis van argumenteren. The post...
Inleiding op de podcast Kritisch Denken
LuisterPodcast - Kritisch Denken / 18-02-2009
De bedoeling van deze podcast is om de mensen te leren dat ze niet alles wat ze horen zomaar te aanvaarden, maar ook niet alles zomaar als een complot te… The post Inleiding op de podcast Kritisch Denken first appeared on Kritisch Denken.