Podcast Zoeker

Pointer

Pointer

Nieuws & Politiek  |  40 afleveringen

Onderzoeksjournalistiek over onderwerpen die voor iedereen relevant en herkenbaar zijn, op een toegankelijke manier. Iedere zondag tussen 19:00 en 20:00 uur. Reacties, vragen en tips: pointer@kro-ncrv.nl , tel: 035-6719787 of twitter: @pointer_kroncrv

Vals spel op de woningmarkt (28 november 2021)Luister  

Criminele panden worden gehuurd door criminelen met valse documenten. Ze kunnen vrij gemakkelijk hun gang gaan, want toezicht op makelaars is er niet.

Vervuilende cacaofabriek zweeg jarenlang over uitstoot (21 november 2021)Luister  

Cargill in Zaandam, gaf jarenlang zijn ammoniak-uitstoot niet op, terwijl dat wel verplicht is voor zo’n groot bedrijf. - Sekswerkers krijgen geen bankrekening en ReportersNL over vastgoedverkoop in Rotterdam.

Toegankelijkheid voor gehandicapten (14 november 2021)Luister  

De toegankelijkheid tot de samenleving is er voor mensen met een beperking niet op vooruit gegaan. Sterker: hun situatie is verslechterd. Hoe kan dat?

Bloemen coöperatie wankel door strategie directie (7 november 2021)Luister  

De kwekers zijn vóór digitalisering en meer efficiëntie maar ontevreden over de uitvoering van de strategie van de directie. Arbeidsmigranten en de zorgverzekering en ReportersNL over Marokkaanse migranten.

Gebrekkige gezondheidszorg voor arbeidsmigranten (31 oktober 2021)Luister  

De positie van arbeidsmigranten op terrein van gezondheidszorg is zeer kwetsbaar. Wat gebeurd er als zij hun baan verliezen? - Anonimiteit op internet - en ReportersNL: politie-inzet bij voetbalwedstrijden.

Woonwagenstandplaatsen (24 oktober 2021)Luister  

Na het jarenlange uitsterfbeleid voor woonwagenstandplaatsten moeten gemeenten sinds 2018 in  nieuwe standplaatsen creëren. - Duurzaam vissen en ReportersNL - het gemeentefonds.

Sekswerkers, legaal maar niet toegestaan (17 oktober 2021)Luister  

Gemeenten een grote vrijheid hebben om zelf hun prostitutiebeleid in te vullen. Eén van de gevolgen is dat sekswerkers in de meeste gemeenten niet vanuit huis mogen werken. ReportersNL over de lobbymacht van Parlevliet & van der Plas; en Personeelstekorten in de kinderopvang.

Woononrust (10 oktober 2021)Luister  

De ‘gewone’ woningzoekende is de dupe van de krapte op de sociale huurwoningmarkt en moet soms twintig jaar wachten op een woning. Marco Knippen over het turndossier en Wonen in water.

Kindermarketing via social media (3 oktober 2021)Luister  

Wat voor reclames krijgen kinderen op social media te zien en hoe worden ze daardoor beïnvloed? - SMS-fraude en ReportersNL: dwangtattoo's bij loverboys slachtoffers.

Sociale isolatie bij uittreden Jehovah’s Getuigen (19 september 2021)Luister  

Wat betekent het om decennia-lang binnen de Jehovah’s Getuigen te leven en er dan uit te treden.

Digitalisering van de bloemenveiling is funest voor het aantal soorten (12 september 2021)Luister  

Kleine kwekers en inkopers delven het onderspit in de zucht naar groot, groter, grootst. - Is Bokashi een goed alternatief voor compost en - ReportersNL over seksueel misbruik en mishandeling in de danswereld.

De strijd tegen drugs: een achterhoedegevecht. (5 september 2021)Luister  

Per 1 oktober heeft het kabinet 3-mmc verboden, maar de vraag is of dat gaat helpen misbruik terug te dringen. -Sociale huur niet populair bij gemeenten en -ReportersNL: de giftige stoffen rond Tata Steel.

Pointer zomerserie deel 7 (29 augustus 2021)Luister  

Universitair docent Veiligheidsstudies Jelle van Buuren over complottheorieën en RNL- De alleenheerser van Tubbergen (Tubantia)

Pointer zomerserie deel 6 (22 augustus 2021)Luister  

Reinier van Zutphen over de rol van de Ombudsman en RNL- De Hoekse Lijn (Vers Beton).

Pointer zomerserie deel 5 (15 augustus 2021)Luister  

Sinoloog Henk Schulte-Nordholt over China en RNL- Burgemeester Baars is de Baas (Omroep Gelderland)

Pointer zomerserie deel 4 (8 augustus 2021)Luister  

prof. Rechtssociologie en Migratierecht Paul Minderhoud over Arbeidsmigratie en RNL- Strijd met het zakencollege (Leeuwarder Courant)

Pointer zomerserie deel 3 (1 augustus 2021)Luister  

Directeur van Het Amsterdams Concertgebouw Simon Reinink over de muziek- cultuursector na Corona en RNL - David & Goliath in Zuid-Limburg (De Limburger)

Pointer zomerserie deel 2 (25 juli 2021)Luister  

Sportjournalist Marco Knippen over de misstanden in het turnen en RNL- Het Hoogmoedige Hoogeveen komt voor de val (Dagblad van het Noorden).

Pointer zomerserie deel 1 (11 juli 2021)Luister  

Hoe waren die afgelopen anderhalf jaar en welke toekomst gaat het CBR tegemoet nu de corona-pandemie een nieuwe fase in gaat. Alexander Pechtold is te gast. En ReportersNL met De Geheime deal van Bloemendaal.

Zorgen om de zorgtekorten (4 juli 2021)Luister  

Het actieprogramma Werken in de Zorg dat het personeelstekort in de zorg moet terugdringen heeft te weinig opgeleverd. Verder in deze uitzending: cement over datum veroorzaakt blijvende huidklachten en ReportersNL-Verscherpt toezicht bij afvalwaterinjecties Twente.

Jeugdbeschermingsdrama in Zeeland en Brabant (20 juni 2021)Luister  

In Zeeland was het afgelopen jaar de chaos compleet. Met maar liefst twee instellingen die onder druk kwamen te staan. ReportersNL - Steeds meer twijfel over het stadionplan Feyenoord City.  

Gemeente Amsterdam machteloos in strijd tegen woonfraude (13 juni 2021)Luister  

Geschat wordt dat in twintig tot dertig procent van de (sociale) huurmarkt sprake is van woonfraude.  Ook in deze uitzending: Vissers vrezen genadeklap van windmolens op de Noordzee en ReportersNL - inspraak Gelders woonproject loopt uit op echec.

Grote wegenprojecten geplaagd door grondproblemen (30 mei 2021)Luister  

Grote infrastructuurprojecten gaat regelmatig gepaard met grote problemen in de bodem. Dopingzaak: toch coulance voor Nederlandse Froome. En: Het leven binnen de muren van GGZ-instelling Compass

Een antipsychoticum voor het slapen (22 mei 2021)Luister  

Huisartsen en psychiaters schrijven een antipsychoticum voor bij mensen met slaapproblemen. Slachtoffers verspreiding naaktbeelden afgeschrokken door politie en ReportersNL: bodemregels overtreden in Twente

Babylonische spraakverwarring in de binnenvaart (16 mei 2021)Luister  

In januari bleek dat het aantal ongevallen sinds 2014 is gestegen. Ook in deze uitzending: Greenwashing door Defensie? En ReportersNL: Drugszaak wankelt door cowboycultuur

Nederlandse drugslabs duiken op in België en Duitsland (9 mei 2021)Luister  

XTC, cocaïne, amfetamine: elk jaar treft de Nederlandse politie meer drugslabs aan. Ook in deze uitzending: Moslimdiscriminatie in Nederland en ReportersNL- Steeds meer gemeentelijke handhavers door corona.

Nauwelijks grip op uitbuiting arbeidsmigranten door uitzendbureaus (2 mei 2021)Luister  

Meldingen over misstanden in de uitzendsector leiden zelden tot een resultaat. Ook in deze uitzending: Mensen met autisme niet langer in de tang van de verplichte rijkeuringen en ReportersNL - Duitse justitie frustreerde uitlevering oorlogsmisdadiger met oorlogswetten

Hoe een veroordeelde zorgbestuurder door de mazen van het toezicht glipte (25 april 2021)Luister  

Oud-gevangenisdirecteur Koos Föllings doet zich in zijn Gelderse GGZ-instelling jarenlang ten onrechte voor als psychotherapeut. Ook in deze uitzending: Operationele slagkracht AIVD en MIVD onder druk en ReportersNL: Overheid moet bijspringen om Thialf te redden.

Nieuw stikstof-infarct op komst (11 april 2021)Luister  

We stevenen af op een nieuw stikstofinfarct waarbij de bouw komt stil te liggen Ook in deze uitzending: Is gratis kinderopvang de oplossing na de toeslagenaffaire? en  ReportersNL DvhN over aardbevingsschade.

Leven na de TBS (4 april 2021)Luister  

Hoe verloopt de eerste tijd buiten de TBS?  Ook in deze uitzending: Het gemeentebestuur kent nog te weinig kleur en ReportersNL: digitale wapenscreening nog niet op orde.

ReportersNL: gemeentefonds op de schop, arme gemeenten in nood (28 maart 2021)Luister  

Arme gemeenten dupe van herverdeling Gemeentefonds en makkelijk verdienen aan de NOW-steunmaatregel

Hulpverleners declareren onterecht burn-out behandelingen (21 maart 2021)Luister  

Hulpverleners omzeilen massaal de regeltjes om mensen met een burn-out te kunnen behandelen. Ook in deze uitzending: Microplastics uitbannen behoeft hoge prioriteit en ReportersNL: De Lelylijn en de Friese woningwedloop.

Hoe regiolobby de trein naar Berlijn vertraagt (14 maart 2021)Luister  

De trein naar Berlijn gaat de komende jaren niet (veel) sneller rijden. Ook in deze uitzending: De spaghetti van de Corona-steun en ReportersNL: Vraagtekens rond dood patiënt GGZ-instelling Wageningen.

Meldingen sexstortion verdubbeld tijdens lockdown (7 maart 2021)Luister  

Soms worden slachtoffers daarbij afgeperst. Ook in deze uitzending: ReportersNL - mogelijke belangenverstrengeling bij kazernedeal Weert

Hoe wordt Europa hofleverancier van medicijnen? (28 februari 2021)Luister  

In Nederland hebben we al jaren medicijntekorten, rond de 1500 geneesmiddelen zijn langere tijd niet leverbaar. Ook in deze uitzending: Cyberpesten tijdens thuisonderwijs en ReportersNL: Twents cultuurgeld blijft hangen bij gemeenten.

De grondwatercrisis (21 februari 2021)Luister  

In grote delen van Nederland is een run ontstaan op grondwater. Het gevolg is forse schade aan landschap en natuur. Ook in deze uitzending: Coronajaar leidt tot meer klachten over geluidsoverlast en ReportersNL: Vechtscheiding in Limburgse jeugdzorg.

Aanpak vechtscheidingen levert jeugdbescherming miljoenen op (14 februari 2021)Luister  

Als ouders eenmaal in de jeugdzorgketen worden gezogen, lijken ze daar nauwelijks uit te komen. Ook in deze uitzending: Ransomware-aanvallen nemen steeds meer toe en ReportersNL: Arme gemeenten dupe van vernieuwd gemeentefonds.

Zorgmiljonairs (7 februari 2021)Luister  

In één jaar tijd hebben bestuurders van zorgbedrijven ruim 27 miljoen euro verdiend door winst uit te keren. Ook in deze uitzending: Chris van Dam (CDA) over de ICT-perikelen bij de politie en ReportersNL: ReportersNL: de juridische gevechten van Tata Steel.

Amateursporter kansloos in dopingproces (31 januari 2021)Luister  

De dopingwetgeving is zo streng, dat procederen weinig zin heeft. Ook in deze uitzending: Recht op Rellen? en ReportersNL: Op jacht naar overgebleven troep containerramp.

Hoe eerlijk is het dopingbeleid? (24 januari 2021)Luister  

Een Nederlandse amateurwielrenner krijgt een dopingschorsing van vier jaar omdat een middel tegen astma gebruikte. Ook in deze uitzending: Medicijntekorten: blijvend probleem en ReportersNL: Criminaliteit geïnfiltreerd in Twentse zorginstellingen.