Podcast Zoeker

Pointer

Pointer

Nieuws & Politiek  |  40 afleveringen

Onderzoeksjournalistiek over onderwerpen die voor iedereen relevant en herkenbaar zijn, op een toegankelijke manier. Iedere zondag tussen 19:00 en 20:00 uur. Reacties, vragen en tips: pointer@kro-ncrv.nl , tel: 035-6719787 of twitter: @pointer_kroncrv

De lekkende Lekdijk (15 mei 2022)Luister  

Al jaren zijn bewoners in een strijd verwikkeld met Waterschap Rivierenland over de schade aan hun woning die is ontstaan bij de dijkversterking werkzaamheden. ReportersNL: de kofferbakmoord terug bij af. En: Discriminatie in de zorg.

Het TOZO-vertrouwen (8 mei 2022)Luister  

De Nederlandse gemeenten hebben nauwelijks TOZO-gelden voor levensonderhoud teruggevorderd. ReportersNL: tuchtrecht in de sport onprofessioneel; en De strijd om ons water.

Hackers misbruiken slimme apparaten (1 mei 2022)Luister  

Apparaten die met het internet verbonden zijn, kunnen zeer kwetsbaar zijn waardoor er makkelijk op in te breken valt. ReportersNL: hoe gezond zijn de beleggingen van de zorg?; en De steeds complexer wordende zorgvraag voor ouderen met dementie leidt tot ontevredenheid van het verpleegkundigen en ver…

Ook Nederlanders geraakt door rigide beleid IND (24 april 2022)Luister  

Het gebrek aan menselijke maat in het vreemdelingenbeleid raakt ook Nederlanders. ReportersNL: De ontspoorde macht van Gerard Sanderink; en De verdozing van Nederland

Nut en noodzaak van Cannabisolie (10 april 2022)Luister  

Cannabisolie is duur: een behandeling kan duizenden Euro’s per maand kosten. En tienduizenden patiënten kunnen dat niet betalen. ReportersNL: Wijk aan Zee is nog lang niet van Tata-hinder af; en waarom doen minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting geen aangifte bij de politie? 

Gezinnen in de noodopvang (3 april 2022)Luister  

Dakloze moeders en hun kinderen in de Amsterdamse noodopvang dreigen door de gemeente op straat gezet te worden. ReportersNL: Plannen voor een nieuwe goederenspoorlijn dwars door Twente en de Achterhoek zorgen voor onrust in het gebied; en Russische bedrijven besteden het gaswinnen op de Noordpool u…

Matrassen horen niet in de verbrandingsoven (27 maart 2022)Luister  

In oude matrassen zitten wel 20 materialen die hergebruikt kunnen worden. Toch moet het overgrote deel van deze afdankers worden verbrand. ReportersNL: gebrek aan inspraak reden voor windmolenconflict; en Meer fastfoodlocaties in arme wijken.

Gesloten jeugdzorg onder vuur (20 maart 2022)Luister  

Volgens de instellingen hebben ze de afgelopen jaren juist grote stappen gezet in het verbeteren van de omstandigheden voor jongeren. Toch blijkt de praktijk weerbarstig. ReportersNL - In Tubbergen is bij de gemeenteraadsverkiezingen deze week de alleenheerschappij van het CDA doorbroken. En in het…

Ouderenzorg als verdienmodel (13 maart 2022)Luister  

Kleinschalig wonen voor dementerende ouderen is in trek. Maar familieleden en huisartsen zien ook een keerzijde: de woonzorgcentra zijn geen echte verpleeghuizen. ReportersNL: Het rookgordijn van de Rotterdamse woningcijfers; en de fact check marathon Pointer onderzoekt twee weken lang naar mis- en …

Wat is er mis met de kweekvis? (6 maart 2022)Luister  

Hoe duurzaam is kweekvis? Het grootste knelpunt blijkt visvoer te zijn. Waar wordt dat van gemaakt en hoe kan dat duurzamer? ReportersNL: zorgen om de waterwinning in Den Ham, die gaat opgevoerd worden vanwege de droogte. Én wat zijn de gevolgen van het breken van de contracten tussen Nederlandse g…

Wethouders die de eindstreep niet halen (27 februari 2022)Luister  

Jaarlijks treden er om verschillende redenen veel wethouders af: integriteitskwesties, een verharde bestuurscultuur? Bewegingsarmoede groter geworden tijden coronacrisis en ReportersNL- bestuurlijke chaos tijdens overstromingen in Limburg.

De strijd tegen 3-mmc: een achterhoedegevecht (20 februari 2022)Luister  

3-mmc was lange tijd legaal verkrijgbaar. Het is inmiddels verboden, maar er zijn geen signalen dat het gebruik ervan afneemt. In ReportersNL de jacht op de pedoseksuelen; en de medische zorg voor ongedocumenteerden is slecht geregeld.   

De makelaars van de cybercrime (13 februari 2022)Luister  

Een ransomware aanval die een bedrijf platlegt, het gebeurt dagelijks en het Nederlandse internet speelt hierbij een grote rol. Frisdrank en de suikertaks, een zogenaamde suikertaks heffen is heel ingewikkeld; en ReportersNL over de impact van ondermijning op de gemeenschap in 'Coke, bommen en bana…

Alleenstaande gezinnen op straat (6 februari 2022)Luister  

Alleenstaande ouders en hun kinderen krijgen in twee op de drie gemeenten geen voorrang op een sociale huurwoning. ReportersNL: Tata Steel voor de rechter; en Gedwongen anticonceptie in gesloten jeugdzorg.

Bloemen vaker verkocht buiten de bloemenveiling om (30 januari 2022)Luister  

Deel III uit de reeks over de Bloemensector met de uitkomsten van een nieuwe enquête van vakvereniging Flora Futura, initiatieven uit de markt en commentaar van de Rabobank; ReportersNLmet Marco Knippen; en Apothekers maken zich grote zorgen over de geneesmiddelentekorten.

Deelscooters (23 januari 2022)Luister  

Hoe zorgen gemeenten dat er niet te veel overlast is van deelscooters? En hoe duurzaam zijn de deelscooters nu eigenlijk? ReportersNL: storm van protest over sluiting kinderhartchirurgie; en Gemeente plaatst gezinnen in horrorhuis. 

Polderen rond de dijkversterking (16 januari 2022)Luister  

Burgers mogen meepraten over de beste oplossing, maar wordt er ook naar hen geluisterd?

Antipsychotica bij mensen met dementie (9 januari 2022)Luister  

Het voorschrijven van psychofarmaca in verpleeghuizen bij mensen met dementie moet omlaag. Dat vinden specialisten al jaren. Toch komt er in de praktijk maar weinig van terecht. ReportersNL: Gemeente in opstand tegen samenwerkingsverband en Oud medicijn eindelijk volledig geregistreerd voor behandel…

Sekswerkers special (2 januari 2022)Luister  

Met de afschaffing van het bordeelverbod in 2000 is prostitutie in Nederland gelegaliseerd. Maar is daarmee de positie van sekswerkers ook echt verbeterd?

Het beste van 2021 (26 december 2021)Luister  

Radio: Jehova's Getuigen, als je geen Jehova meer wil zijn maar je familieleden zijn dat nog wel, mag je geen contact meer met ze hebben. De Jehova’s leggen een contactverbod op voor mensen die zijn uitgetreden. TV: Plasticafval in de bossen; Data: De Vastgoedboeken: Leiden; en ReportersNL: Meerss…

Nederlandse drugshandel op het dark web (19 december 2021)Luister  

1. Niet alleen fysiek maar ook op het duistere gedeelte van het internet, het dark web, is de aanwezigheid van Nederland in de online drugshandel groot. 2. De complottheorieën van een cybercharlatan en 3. Exploitanten zien geen brood meer in seksbedrijf.

Het wietexperiment (12 december 2021)Luister  

Deze herfst had het in de coffeeshops moeten liggen: legaal geteelde wiet. Maar het zogenoemde wietexperiment heeft enorme vertraging opgelopen. Waarom komt het wietexperiment niet van de grond?

Vals spel op de woningmarkt (28 november 2021)Luister  

Criminele panden worden gehuurd door criminelen met valse documenten. Ze kunnen vrij gemakkelijk hun gang gaan, want toezicht op makelaars is er niet.

Vervuilende cacaofabriek zweeg jarenlang over uitstoot (21 november 2021)Luister  

Cargill in Zaandam, gaf jarenlang zijn ammoniak-uitstoot niet op, terwijl dat wel verplicht is voor zo’n groot bedrijf. - Sekswerkers krijgen geen bankrekening en ReportersNL over vastgoedverkoop in Rotterdam.

Toegankelijkheid voor gehandicapten (14 november 2021)Luister  

De toegankelijkheid tot de samenleving is er voor mensen met een beperking niet op vooruit gegaan. Sterker: hun situatie is verslechterd. Hoe kan dat?

Bloemen coöperatie wankel door strategie directie (7 november 2021)Luister  

De kwekers zijn vóór digitalisering en meer efficiëntie maar ontevreden over de uitvoering van de strategie van de directie. Arbeidsmigranten en de zorgverzekering en ReportersNL over Marokkaanse migranten.

Gebrekkige gezondheidszorg voor arbeidsmigranten (31 oktober 2021)Luister  

De positie van arbeidsmigranten op terrein van gezondheidszorg is zeer kwetsbaar. Wat gebeurd er als zij hun baan verliezen? - Anonimiteit op internet - en ReportersNL: politie-inzet bij voetbalwedstrijden.

Woonwagenstandplaatsen (24 oktober 2021)Luister  

Na het jarenlange uitsterfbeleid voor woonwagenstandplaatsten moeten gemeenten sinds 2018 in  nieuwe standplaatsen creëren. - Duurzaam vissen en ReportersNL - het gemeentefonds.

Sekswerkers, legaal maar niet toegestaan (17 oktober 2021)Luister  

Gemeenten een grote vrijheid hebben om zelf hun prostitutiebeleid in te vullen. Eén van de gevolgen is dat sekswerkers in de meeste gemeenten niet vanuit huis mogen werken. ReportersNL over de lobbymacht van Parlevliet & van der Plas; en Personeelstekorten in de kinderopvang.

Woononrust (10 oktober 2021)Luister  

De ‘gewone’ woningzoekende is de dupe van de krapte op de sociale huurwoningmarkt en moet soms twintig jaar wachten op een woning. Marco Knippen over het turndossier en Wonen in water.

Kindermarketing via social media (3 oktober 2021)Luister  

Wat voor reclames krijgen kinderen op social media te zien en hoe worden ze daardoor beïnvloed? - SMS-fraude en ReportersNL: dwangtattoo's bij loverboys slachtoffers.

Sociale isolatie bij uittreden Jehovah’s Getuigen (19 september 2021)Luister  

Wat betekent het om decennia-lang binnen de Jehovah’s Getuigen te leven en er dan uit te treden.

Digitalisering van de bloemenveiling is funest voor het aantal soorten (12 september 2021)Luister  

Kleine kwekers en inkopers delven het onderspit in de zucht naar groot, groter, grootst. - Is Bokashi een goed alternatief voor compost en - ReportersNL over seksueel misbruik en mishandeling in de danswereld.

De strijd tegen drugs: een achterhoedegevecht. (5 september 2021)Luister  

Per 1 oktober heeft het kabinet 3-mmc verboden, maar de vraag is of dat gaat helpen misbruik terug te dringen. -Sociale huur niet populair bij gemeenten en -ReportersNL: de giftige stoffen rond Tata Steel.

Pointer zomerserie deel 7 (29 augustus 2021)Luister  

Universitair docent Veiligheidsstudies Jelle van Buuren over complottheorieën en RNL- De alleenheerser van Tubbergen (Tubantia)

Pointer zomerserie deel 6 (22 augustus 2021)Luister  

Reinier van Zutphen over de rol van de Ombudsman en RNL- De Hoekse Lijn (Vers Beton).

Pointer zomerserie deel 5 (15 augustus 2021)Luister  

Sinoloog Henk Schulte-Nordholt over China en RNL- Burgemeester Baars is de Baas (Omroep Gelderland)

Pointer zomerserie deel 4 (8 augustus 2021)Luister  

prof. Rechtssociologie en Migratierecht Paul Minderhoud over Arbeidsmigratie en RNL- Strijd met het zakencollege (Leeuwarder Courant)

Pointer zomerserie deel 3 (1 augustus 2021)Luister  

Directeur van Het Amsterdams Concertgebouw Simon Reinink over de muziek- cultuursector na Corona en RNL - David & Goliath in Zuid-Limburg (De Limburger)

Pointer zomerserie deel 2 (25 juli 2021)Luister  

Sportjournalist Marco Knippen over de misstanden in het turnen en RNL- Het Hoogmoedige Hoogeveen komt voor de val (Dagblad van het Noorden).