PROEFCAST over wijn & proeven

PROEFCAST over wijn & proeven

Kunst  |  15 afleveringen

Een podcasts van Jan van Lissum (Proefschrift & The Wine and Food Association), Hans van de Meeberg (o.a. Misset Horeca) en Roderick Ros (o.a. Ros-O-Wine) over wijn in alle facetten. Drie meningen die openhartig gedeeld worden gebaseerd op hun eigen ervaringen en kennis. Als aan een dinertafel is er een gesprek over wijn in het algemeen of met een thema en soms ook met bekende sommeliers, chefs en andere personen uit de ‘wijnwereld’ die aanschuiven.

Verras mij  


15. Sabas Joosten van Wijnbar-Restaurant Sinck Amsterdam

Luister  

PROEFCAST over wijn & proeven  /  12-02-2023

Na vele jaren gewerkt te hebben als sommelier bij o.a. De Librije, verteld de gepassioneerde Sabas Joosten over deze tijd en de nieuwe uitdaging van het gebruiken van deze passie en kennis in combinatie met het ondernemen en ondernemer zijn als mede-eigenaar van Wijnbar-Restaurant Sinck te Amsterdam...


14. Sommelier Naduah Bronsveld

Luister  

PROEFCAST over wijn & proeven  /  29-09-2022

Jan van Lissum en Hans van de Meeberg praten met Naduah Bronsveld over haar ervaringen als sommelier bij Flore**, het maken van de speciale kleine wijnkaart passend bij de eigenzinnige keuken van Bas van Kranen en over haar motivatie om over te stappen naar Kaagman & Kortekaas.


13. Sommelier Cas Kratz van Restaurant Spectrum**, Amsterdam

Luister  

PROEFCAST over wijn & proeven  /  27-05-2022

Jan van Lissum en Hans van de Meeberg praten met Cas Kratz, de hoofd sommelier van Spectrum**. Over de verschillen in werken bij Auberge Jean & Marie en nu bij Spectrum. Hoe uitdagend het werken is met de chef, Sidney Schutte, die de moeilijkste gerechten voor pairing verzint. Hoe Cas de 'klassieke'...


12 Caféwijn van het Jaar

Luister  

PROEFCAST over wijn & proeven  /  22-02-2022

'Huiswijnen’ kom je voornamelijk nog tegen bij (eet)cafés. Bij de meeste restaurants zijn er open wijnen, arrangementswijnen, wijnen van de maand/het seizoen, en andere varianten voor in de plaats gekomen. Gewoon ‘een glas wit/rood’ of ‘de witte/rode huiswijn’ bestel je eigenlijk alleen n...


11. Wijnvrouw Floor van Ede van Brasserie van Baerle, Amsterdam

Luister  

PROEFCAST over wijn & proeven  /  28-09-2021

Floor van Ede is al 40 jaar eigenaar van het instituut Brasserie van Baerle te Amsterdam. Zij is een wijnvrouw in vele facetten. Floor neemt ons mee in hoe ze wijnkaarten maakte, toen en nu, sommeliers, en overige items waaruit de liefde voor wijn duidelijk naar voren komt. Een boeiend gesprek over...


10. Sommelier Edgaras Razminas van restaurant De Lindehof**, Nuenen.

Luister  

PROEFCAST over wijn & proeven  /  03-09-2021

Misschien wel de moeilijkste keuken op het hoogste niveau is om wijnen bij de complexe gekruide gerechten van patron cuisinier Soenil Bahadoer, restaurant De Lindehof** in Nuenen, te zetten. We praten met de nog jonge sommelier (32) uit Litouwen Edgaras Razminas die is begonnen als afwasser bij De L...


9. Het is niet wit of zwart

Luister  

PROEFCAST over wijn & proeven  /  17-08-2021

Tijdens diverse proeverijen kwamen wij witte wijnen tegen die opvielen en wij niet konden plaatsen in een categorie als klassiek of vin nature. Deze nieuwe categorie proberen wij te duiden aan de hand van een vijftal wijnen. Dit gaan we ook doen met rode wijnen in een andere aflevering. De vijf wijn...


8. Alcoholvrije alternatieven voor wijn

Luister  

PROEFCAST over wijn & proeven  /  13-07-2021

Een gesprek met Jan Rutten van Het Proefstation. Jan levert al een aantal jaren alcoholvrije alternatieven aan zo'n 50% van alle sterrenrestaurants in Nederland. Hierdoor is het de juiste persoon om te praten over trends, soorten en hoe sommeliers en chefs omgaan met deze producten. 


7. Maître-Sommelier Natasja Noorlander van restaurant Vinkeles*

Luister  

PROEFCAST over wijn & proeven  /  24-06-2021

Een gesprek met Natasja Noorlander, Maître-Sommelier van Restaurant Vinkeles ( 1 Michelinster) en verantwoordelijk voor alle wijnen binnen het vijf sterren hotel The Dylan, Amsterdam. Natasja werkt al vijf jaar hier als Sommelier en spreekt dan ook over de veranderingen die er geweest zijn, van Pic...


6. Australisch wit, een onmogelijk thema.

Luister  

PROEFCAST over wijn & proeven  /  16-06-2021

Waar staat Australië m.b.t. witte wijnen, nu en de laatste jaren. Het is armoede in Nederland met de verkrijgbaarheid van de nieuwe generatie witte wijnen uit dit grote wijnland. Waarom en is het er wel? De besproken wijnen zijn: Leeuwin Estate Art Series Chardonnay 2015, Hardy's Heritage Reserve B...


5. Whatsup Alsace?

Luister  

PROEFCAST over wijn & proeven  /  10-06-2021

Steeds minder vaak zien we wijnen uit de Elzas op de wijnkaart, terwijl de populariteit van bijvoorbeeld Franse regio's als de Loire en Jura alleen maar toeneemt onder sommeliers. Gebeurt en niets spannends in de Elzas? Waar zijn de 'klassiekers' als Zind Humbrecht, Hugel en Trimbach gebleven. En is...


4. Sommelier Shelina Sars van Rotisserie Rijsel, Amsterdam

Luister  

PROEFCAST over wijn & proeven  /  03-06-2021

In deze Proefcast praten we met Shelina Sars, de sommelier van Rotisserie Rijsel in Amsterdam. De eerste vraag moest wel zijn: Wat is de perfecte wijn bij kip? Shelina is afkomstig uit Vught, studeerde International Business and Languages aan de University of Applied Sciences in Amsterdam, en werkte...


3. Zomers rood

Luister  

PROEFCAST over wijn & proeven  /  26-05-2021

We vragen ons af wat is nou de beste stijl van rode wijnen om te schenken in de zomer. Dit wordt besproken en we gebruiken drie wijnen als voorbeeld. Het is duidelijk dat we alle drie toch net een ander idee hebben waar een rode wijn voor de zomer aan moet voldoen.


2. Sommelier Max van Bockel van restaurant RIJKS®*

Luister  

PROEFCAST over wijn & proeven  /  19-05-2021

Een gesprek met Sommelier Max van Bockel over de afgelopen tijd en o.a. de populaire boxen. Max heeft het wijnprogramma van het RIJKS® sinds zijn aanstelling in 2019 rigoureus onder handen genomen. Volgens zijn filosofie vormt een restaurant de brug tussen producent en gast. Max verteld o.a. ove...


1. Sommelier Daphne Oudshoorn van restaurant 212** en 3 wijnen

Luister  

PROEFCAST over wijn & proeven  /  06-05-2021

In deze editie praten we met sommeliers; van ervaren tot startend en van sterrenzaken tot wijncafés. In deze eerste podcast ontvangen we Daphne Oudshoorn van Restaurant 212** te Amsterdam. Daar stond het afgelopen jaar in het teken van ‘2’! Een tweede Michelinster, een tweede kind en de aankond...