Puntje Van Kritiek

Puntje Van Kritiek

Maatschappij & Cultuur  |  69 afleveringen

Tomas De Soete en Vincent Byloo bieden eerste hulp bij media-ongevallen! Elke dag lopen er honderden klachten binnen over de radio- en tv-programma's van de VRT. In deze podcast zijn Tomas De Soete en Vincent Byloo vast van plan om ze ook allemaal op te lossen. Want klachten zijn nooit zomaar klachten, maar opportuniteiten om beter te doen... Tomas en Vincent make the VRT great again!

Verras mij  


69. Oefening baart kunst

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  23-12-2022

Waarom antwoorden politici op dat ze ‘de oefening gaan maken’? Politici moeten niet oefenen, vindt Rita, ze moeten het kúnnen. Tomas en Vincent maken de oefening.


68. Te veel Frans in Thuis

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  25-11-2022

Mon dieu! Een ‘Thuis’-kijker vindt dat er te veel Frans wordt gebruikt in zijn favoriete soap. Altijd zeggen ze ‘merci’ in plaats van ‘bedankt’, tot wel vijf-zes keer per aflevering. Au travail!


67. Provinciale kost

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  18-11-2022

‘Dagelijkse kost’ is volgens heel wat kijkers allang niet meer zo ‘dagelijks’. Gedaan met exotische gerechten vol uitheemse producten. Tijd voor lokale terroirkeuken in: ‘Provinciale kost’!


66. Uitzending op locatie

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  11-11-2022

Tomas en Vincent komen van hun ivoren VRT-toren en gaan radiomaken op locatie.


65. ‘Hey Google, speel Radio 1!’

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  04-11-2022

‘Hey Google, speel Radio 1!’ Radioluisteraars die gebruikmaken van spraaktechnologie komen bij álle Radio 1’s ter wereld uit, maar nooit bij die van de VRT. Tomas geeft instructies aan de hand van zijn hoogstpersoonlijke Google Home-account.


64. Stop de spots!

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  28-10-2022

Er zijn te veel spots op de radio. Tomas en Vincent grijpen in… met een spot.


63. Het gezuip in ‘Vlaanderen Vakantieland’

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  21-10-2022

Er klinkt protest tegen het overmatige drankverbruik in ‘Vlaanderen Vakantieland’. Op zoek naar een alcoholvrij alternatief.


62. Is Frank Raes een dief?

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  14-10-2022

Frank Raes blijkt onrechtmatig in het bezit te zijn van een waardevolle tape van de ZDF. Gaat hij over tot bekentenissen of niet?


61. Een taalcursus voor Tomas

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  07-10-2022

Is het ‘meebrengen’ of ‘meenemen’? Vincent geeft Tomas een opfrissingscursus semantiek.


60. Kan ‘Het Journaal’ niet wat korter?

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  30-09-2022

Er wordt in ‘Het Journaal’ nodeloos veel tijd verloren met gesprekjes tussen het anker in de studio en de reporter ter plaatse. Tijd voor een beknopter ‘Journaal’!


59. De discriminatie van het Hageland

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  23-09-2022

Het Hageland komt als regionaal landschap niet of nauwelijks aan bod op de VRT. Stuitende discriminatie, vinden veel Hagelanders. Tomas en Vincent ondernemen een verzoeningspoging.


58. Een betere service voor de fietser

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  16-09-2022

Automobilisten krijgen al jaar en dag verkeersinfo op de radio. Hebben fietsende radioluisteraars niet stilaan recht op dezelfde service?


57. Een rekenfout in ‘Homo Universalis’

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  09-09-2022

Er zit een wiskundige blunder in de begingeneriek van ‘Homo Universalis’. Tomas en Vincent lossen het op met de hulp van wetenschapsfilosoof Jean-Paul Van Bendegem.


56. Het hysterisch gekrijs in Blokken

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  02-09-2022

Waarom wordt er altijd zo luid gejoeld in het publiek van Blokken? Echt irritant, vinden trouwe kijkers. Applausmeester Rob Vanoudenhoven klapt uit de biecht.


55. Waarom kiezen we altijd Hollandse experts?

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  26-08-2022

Er is sprake van een opvallende trend in al onze programma’s op Radio 1: Nederlandse experts bellen. Waarom kiezen we zo vaak voor een Nederlander terwijl er ook Belgische experts zijn? Tomas en Vincent zoeken uit wat het probleem is met de Belgische experts.


54. Bloeit er iets moois op de redactie van De Wereld van Sofie?

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  19-08-2022

We kregen enkele gevoelige klachten binnen, meer bepaald van de partners van twee van onze collega’s. Zij maken zich toch wat zorgen. Zonder namen te noemen, kunnen we al vertellen dat het de partners zijn van twee medewerkers van De Wereld Van Sofie. Wat is daar aan de hand?


53. Wanneer een naam perféct bij iemands beroep past

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  12-08-2022

Sonja wordt oprecht gelukkig van aptoniemen! Dat zijn eigennamen die aansluiten bij hetgeen de drager van die naam in het dagelijks leven doet. Tomas en Vincent lichten even de journalisten van VRT NWS door. Want zouden zij beter ook niet een expertiseveld kiezen dat past bij hun familienaam?


52. Gezocht: een fruitschaal uit Thuis

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  05-08-2022

Mieke is al jaren op zoek naar dé perfecte fruitschaal. En nu heeft ze ze gevonden! Meer bepaald in het decor van Tom en Karin in Thuis. Waar komt die fruitschaal vandaan? We bellen even naar de set van de populaire soap.


51. Wat als de begingeneriek van Het Journaal je relatie beïnvloedt?

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  29-07-2022

Paul heeft ons laten weten dat hij moeite heeft met de begingeneriek van het Journaal. Na de hoofdpunten verschijnt er in beeld een bewegende band, met foto’s van die hoofdpunten, en dat is voor hem zeer storend: “Ik doe al maanden mijn ogen dicht terwijl die video loopt!” Het is trouwens niet...


50. Het koffiemachientje van Lieven Van Gils

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  22-07-2022

Filmjournalist Lieven Van Gils vertelt iedere woensdag in het Radio 1-programma De Ochtend over films die we zéker moeten gaan zien in de cinema. Maar... soms zit er een vervelende ruis over dat gesprek, waarvan we niet meteen konden achterhalen wat het was. Glenn van de techniek weet wél wat dat...


49. De sprekende plot

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  15-07-2022

Yves en zijn vrouw missen heel vaak ontknopingen van programma’s, doordat ze niet op tijd beginnen en hun digicorder vaak dus niet het einde van het programma heeft opgenomen. Dat maakt dat hij niet meer mee is met zijn favoriete televisiereeksen. Tomas en Vincent kunnen hem echter geruststellen:...


48. Weg met de oorbel van Aster Nzeyimana!

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  08-07-2022

Luisteraar Erwin stoort zich aan de oorbel van Aster Nzeyimana, wanneer die op televisie komt. Tomas en Vincent contacteerden Danny van piercingstudio Needles & Pins uit Willebroek, die dat probleem perfect kan oplossen. En dat betekent niét dat Aster zich niet meer kan uiten via juwelen.


47. Het ‘netwerkprobleem’ bij Interne Keuken

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  01-07-2022

Glenn, vaste technicus van Radio 1-programma Interne Keuken, ergert zich al jaren aan het onrespectvolle gedrag van presentatorduo Koen Fillet en Sven Speybrouck. En dus was op een keer de maat vol: na jarenlange frustraties besloot Glenn om de studio te verlaten om stoofvlees met frieten te gaan et...


46. Meer aandacht voor de Vlaamse Canon!

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  28-06-2022

Koenraad herinnert ons aan een belangrijk feit in de Beheersovereenkomst van de VRT: die stipuleert uitdrukkelijk dat de VRT minstens 10 maal per jaar stilstaat bij belangrijke gebeurtenissen uit onze Vlaamse geschiedenis. ‘Is dat streefcijfer van 10 Vlaamse herdenkingsmomenten wel gehaald?’ vra...


45. Het Weer op maat

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  24-06-2022

Deze week stuurde luisteraar Erik een opvallend voorstel door. De rasechte West-Vlaming zou graag het weer per provincie aangeboden krijgen. Erik heeft tenslotte geen boodschap aan het weerbericht voor de rest van het land. Wij hebben alvast iets uitgetest. Euh het is te zeggen, weerman Bram testte...


44. Foutieve spreekwoorden zijn schering en uitslag

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  21-06-2022

Tomas en Vincent kennen u maar al te goed: één van uw stokpaardjes, is het juiste gebruik van de Nederlandse taal. Leo bijvoorbeeld ergerde zich aan een verkeerd gebruikt spreekwoord in Terzake. Dat gebeurt niet zelden, ontdekten Tomas en Vincent.


43. Tijs Vanneste naar de logopedist

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  17-06-2022

Na de eerste uitzending van Meneer Vanneste bleek al snel dat niet iedereen fan is van een sappige Kempische tongval. Tomas en Vincent hadden gelukkig door dat de sympathieke Desselaar wel wat hulp kon gebruiken na al die negatieve reacties over zijn uitspraak. Ze gaven Tijs de tip om eens langs te...


42. Bushcrafter John reageert op 'Saar in het bos'

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  14-06-2022

In het televisieprogramma 'Saar in het bos' moest Saartje Vandendriessche zien te overleven in een Ardens bos. Een paar ervaringsdeskundigen mailden de klachtendienst om te melden dat het programma ver van de realiteit staat. Bushcrafter John eist in naam van de Belgische Federatie voor Bushcrafters...


41. Ketnet Hits: een eigen radiozender voor Ketnet?

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  10-06-2022

Hoe komt het dat Ketnet geen eigen radiozender heeft? Dat is de vraag van onze jongste klager ooit. Samen met zijn mama stelde de 5-jarige Jesper een mail op om onze hulp te vragen. Speciaal voor hem hebben we een proefaflevering gemaakt van Ketnet Hits.


40. Is een voorwaardelijke verontschuldiging wel oprecht?

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  07-06-2022

Luisteraar Karl merkt dat heel wat politici een nieuwe trend bezigen: het 'zich voorwaardelijk verontschuldigen'. Ze uiten met andere woorden excuses 'in het geval iemand zich beledigd zou voelen". Maar, schrijft Karl, dat is niet helemaal hetzelfde als je écht verontschuldigen.


39. Sporzabot

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  03-06-2022

Wordt de site van Sporza bemand door een robot? Dat is de vraag van Fons Maes. Voetballiefhebber, en dus een trouwe gebruiker van de live feed tijdens voetbalwedstrijden in de Sporza-app. Volgens hem lijken de zinnetjes opgesteld via artificiële intelligentie. Zou er een Sporzabot aan de slag zijn...


38. Tom Waes trekt voor 'Reizen Waes: wereldsteden' naar Deurne-Zuid

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  31-05-2022

Is Tom Waes een broekschijter? Het is een vraag van trouwe Eén-kijker Eddy na de voorlopig laatste aflevering van ‘Reizen Waes: Wereldsteden’. Eddy heeft de indruk dat stoere macho Tom Waes tijdens zijn citytrips toch vaak met een bang hartje naar de wat minder toeristische wijken trok. Tomas D...


37. Zeg eens 'euh'

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  27-05-2022

Trouwe luisteraar Huguette ergert zich aan presentatoren en presentatrices die vaak ‘euh’ zeggen. Na lang denken kwamen we uit bij de perfecte manier om die vervelende ‘euh’ voor eens en altijd vaarwel te zeggen. Met het fantastische format ‘Zeg eens euh!’ legt Vincent zijn panel het vuu...


36. Op zoek naar een waardige vervanger voor Tomas De Soete

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  24-05-2022

Tomas De Soete zit met een hoestje, en dus gaat Vincent Byloo alvast op zoek naar waardige vervangers. We testen 'Puntje Van Kritiek' met drie nieuwe stemmen: Friedl’ Lesage van Radio 1, Chantal Pattyn van Klara en Peter Van de Veire van MNM. Benieuwd met wie van de drie de chemie ervan afspat!


35. Het gevloek in Thuis

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  20-05-2022

We kunnen er niet omheen: het gevloek in Thuis is echt overdreven. Meerdere luisteraars vragen zich af of het allemaal niet wat beschaafder kan. Er kijken tenslotte veel jongeren naar de populaire soap. Wel, wij hebben het een en ander uitgetest met de Thuis iconen Frank en Simonne.


34. Zou Dagelijks Kost niet beter 'Droge Kost' heten?

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  17-05-2022

Marc is een trouwe kijker van Dagelijkse Kost, maar vraagt zich af waarom Jeroen Meus nooit eens saus klaarmaakt! "Is dat een nieuwe culinaire trend?", zo mailt hij. En hij voegt eraan toe: "DROGE KOST zou een betere titel zijn voor het programma!" Maak vandaag dan ook kennis met ‘Droge Kost’, h...


32. Klacht van VTM in behandeling

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  10-05-2022

Carl heeft zich vergist van klantendienst. Zo is zijn klacht aan het adres van VTM per ongeluk in onze mailbox beland. Tomas De Soete en Vincent Byloo maken voor één keer een uitzondering, en trachten de klacht toch te behandelen.


31. Heeft Annelies Beck nood aan een opfrissingscursus spreekwoorden?

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  06-05-2022

Annelies Beck van Terzake heeft dringend nood aan een opfrissingscursus spreekwoorden en gezegdes, vindt Tomas De Soete. Want wat merkte kijker Veerle op? Dat ze de kat bij de melk zou zetten, terwijl ze natuurlijk éigenlijk de kat de bel wou aanbinden. Vincent is niet akkoord. Hij steekt er z'n ha...


30. Té veel uitleg is ook niet goed

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  03-05-2022

Het is voor de openbare omroep ontzettend belangrijk om niemand uit te sluiten en ervoor te zorgen dat iedereen mee is. Als dat niet zo is, dan hebben we het niet goed uitgelegd en onze job niet goed gedaan. Maar soms kan je ook je job té goed willen doen en té veel uitleg geven. En dat kan ook ve...


29. Kan er wat humor gebracht worden tijdens het radionieuws?

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  29-04-2022

Leen wil het nieuws graag wat verteerbaarder, en heeft daarvoor een goede suggestie: ‘Waarom geen humoristisch programma inlassen na het nieuws’. Volgens Tomas en Vincent kan dat soort comic relief zelfs al tíjdens het nieuws!


28. De Windbuil van Radio 1

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  26-04-2022

Qmusic heeft ‘Het Geluid’, Studio Brussel heeft ‘De wekker’. Tomas en Vincent ontwikkelden dan ook maar een geluidsquiz voor Radio 1. Speel elke ochtend mee met… ‘De windbuil van Radio 1’!


27. Is dit dé oplossing voor de harde besparingen bij VRT?

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  22-04-2022

We kunnen niet om het harde nieuws van de besparingen op VRT heen. Efficiënter gebruik maken van onze middelen, het is één van de punten die onze CEO gisteren aanstipte. Tomas en Vincent zijn meteen op zoek gegaan naar manieren om in elk geval al onze radiozenders efficiënter en goedkoper te mak...


26. Benny neemt afscheid van Michel Wuyts

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  15-04-2022

Benny van den 888 zorgt al jaren voor de ondertitels van de koersverslaggeving. Hij is erg geschrokken van het plotse vertrek van Michel Wuyts naar VTM, daags na het WK Wielrennen. Hij zorgt dan ook voor een passend eerbetoon.


25. Alles voor de duidelijkheid

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  12-04-2022

‘Begrijp me niet verkeerd’. En: ‘voor alle duidelijkheid’. Politici en experten gebruiken het op radio en tv te pas en te onpas, vindt Patrick. Zijn ze dan zo bang om misbegrepen te worden of niet duidelijk over te komen? Tomas en Vincent gaan op zoek naar, euh, duidelijkheid.


24. Hoe rond je een gesprek keurig af?

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  08-04-2022

Wanneer een gesprek op de radio wordt afgerond, krijgt de telefonische gesprekspartner vaak niet meer de kans om keurig afscheid te nemen. De presentator start immers meteen een plaat, of een jingle, of leest aansluitend het verkeer voor. Hoe zou dat beter kunnen, zodat de gesprekspartner niet verwe...


23. Zoals een mooi en-en-en-verhaal

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  05-04-2022

De verhalen van politici worden almaar ingewikkelder. Vertelden ze tot voor kort nog graag een en-en-verhaal, dan zijn het tegenwoordig al en-en-en-verhalen en zelfs en-en-en-en-verhalen. De tel kwijt? Vincent heeft ze allemaal opgelijst en probeert Tomas te overtuigen om een einde te maken aan dat...


22. De zegedronken wielerbaas

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  01-04-2022

Veel bezorgde kijkers tijdens de passage van wielerbaas Patrick Lefevere bij Karl Vannieuwkerke in Vive Le Vélo. Had de manager van Lotto-Soudal écht een ‘hypo’, zoals hij zelf beweerde? Of is er een andere verklaring voor zijn zegedronken wielerpraat? Tomas en Vincent vinden de oorzaak bij de...


21. Filip Joos: voetbalanalist of professor literatuur?

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  29-03-2022

Voetbalverslaggeving lijkt tegenwoordig wel een cursus Europese literatuur. De literaire termen en moeilijke woorden waar voetbalanalisten almaar gretiger mee goochelen gaan het petje van gewone voetballiefhebbers zoals Marc een beetje te boven. Van ‘grinta’ tot ‘rocambolesk’: naar het voetb...


11. Weg met Franse voornamen!

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  25-03-2022

Moeten Franse persoonsnamen op de radio toch op z’n Vlaams uitgesproken worden? Volgens één luisteraar wel. Maar wat dan met… Vincent Byloo?


12. De krekel en Demir

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  25-03-2022

Veel lof en bewondering voor ‘De Voorleesclub’, het programma waarin bekende mama’s, papa’s, oma’s en opa’s een verhaaltje voorlezen. Waarom geen versie voor volwassenen? Tomas en Vincent stellen voor: de voorleespodcast ‘De krekel en Demir’. Elke overeenkomst met bestaande personen...


13. Een boze ondertitelaar

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  25-03-2022

Michel Wuyts is onnavolgbaar, helaas ook voor zijn vaste ondertitelaar: Benny van de ondertitelingsdienst 888. Die loopt tijdens het ondertitele van diens wielercommentaar soms ettelijke minuten vertraging op, tot groot ongenoegen van doven en slechthorenden. Wat is er aan de hand? Benny reageert.


14. Chantal Pattyn op het matje geroepen

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  25-03-2022

Een Klara-luisteraar ergert zich aan de titel van het ochtendprogramma ‘Klara Staat Op’. Moet poëtischer kunnen, vindt hij. Waarom niet ‘Cappuccino’? Tomas en Vincent leggen het voor aan Klara-baas Chantal Pattyn.


15. Een persoonlijk weerbericht

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  25-03-2022

Kim gaat op skivakantie maar twijfelt nog over haar bestemming. De Stubaier Gletscher in Oostenrijk of de Val di Sole in Italië: waar ligt het meeste sneeuw? Weerman Bram Verbruggen doet een vergelijkend onderzoek en bezorgt Kim een antwoord op haar vraag. Hopelijk is hij op tijd…


16. Doet Gloria Monserez aan discriminatie?

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  25-03-2022

Met ‘12 is veel’ maakte Gloria Monserez een schitterend programma over de leefwereld van 12-jarigen. Maar waarom geen versie over 10-jarigen? Of 2-jarigen? Lily (10) en Tuurke (2!) vinden het programma ronduit discriminerend en leggen Gloria Monserez het vuur aan de schenen.


17. De taalnazi in Ivan De Vadder

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  25-03-2022

Iedereen maakt taalfouten, behalve Ivan De Vadder. Of toch? Maakt zelfs het taalkundig geweten van de VRT zich weleens schuldig aan een verbale uitschuiver?


18. Olly Wannabe nieuwe sidekick van Lieven Vandenhaute

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  25-03-2022

Is Lieven Vandenhaute een pervert? Er wordt in ‘Nieuwe Feiten’ alleszins veel en plastisch over seks gepraat. Vooral op woensdagmiddagen als de kindjes meeluisteren. Tomas en Vincent hebben dé oplossing gevonden in de vorm van een kindvriendelijke sidekick die alle goorlapperij simultaan kan ve...


19. Wie verstaat de Planckaerts eigenlijk?

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  25-03-2022

Zeg niet de Planckaerts maar hét Planckaerts. Het koeterwaals van de familie Planckaert is een taal apart die nog maar van héél ver lijkt op het Nederlands. Gelukkig wordt ‘Château Planckaert’ dan ook ondertiteld, en wel door ‘Benny van den 888’, maar die wordt daar iets minder gelukkig...


20. Waarom zeggen we zo vaak eigenlijk, feitelijk?

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  25-03-2022

Een kijker ergert zich aan het oneigenlijk gebruik van het woord ‘eigenlijk’. Het betekent niets en het wordt te vaak gebruikt. Klopt dat en kunnen we er iets aan doen? Eigenlijk?


10. Wie zit er in het oortje van onze journaalankers?

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  22-03-2022

We ontvingen een interessante vraag van Charlotte. "Ik ben een trouwe kijker van Het Journaal,' schrijft Charlotte, 'en het valt me vaak op hoe soepel en spontaan de ankers omgaan met nieuws dat soms nog tijdens Het Journaal binnenloopt en waar ze zich dus niet op hebben kunnen voorbereiden. Hoe sla...


9. Treinpendelaar uit Iedereen Beroemd-rubriek 'Ontspoord' is te negatief

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  18-03-2022

Kent u de rubriek 'Ontspoord' uit het televisieprogramma Iedereen Beroemd? Een man zit op de trein en gaat in gesprek met andere treinreizigers. Kijker Merel liet ons weten dat ze daar niet echt vrolijk van wordt. “Is dit humoristisch bedoeld? Ik vind die meneer zo negatief!” We leggen de klacht...


8. Waarom klinkt Björn Soenens toch zo triest?

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  15-03-2022

Björn Soenens heeft een erg diepe stem, die niet meteen als vrolijk te catalogiseren valt. Chris vindt dat soms nogal deprimerend, en vraagt of Tomas en Vincent niets kunnen doen aan die stem. Zo gezegd, zo gedaan.


7. Pater Gilbert over wat 'leven als pater' inhoudt'

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  25-02-2022

Volgens Bert Sterckx leefde Bart Swings in aanloop naar de Olympische Spelen als een pater. Pater Gilbert hoorde hem dat zeggen, en wil toch even reageren. Want wat betekent dat 'leven als een pater' nu precies?


6. Kijk nu ook naar Thuis in het Afrikaans!

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  23-02-2022

Heleen woont in Zuid-Afrika en kan sinds kort niet meer naar haar favoriete soap Thuis kijken. Ze is dan ook niet meer mee met de huidige verhaallijnen. Speciaal voor haar praten Rosa en Waldek haar bij. In het Afrikaans, natuurlijk!


5. Na de succesvolle reeks 'Dertigers' is er nu 'Zestigers'!

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  18-02-2022

Vier seizoenen lang konden mensen genieten van 'Dertigers', een bijzonder populaire reeks over het reilen en zeilen van een vriendengroep in die drukke en soms verwarrende levensjaren tussen je 30ste en je 40ste. Vele mensen zijn ongelukkig dat de reeks ermee ophoudt, maar niet getreurd! De opvolger...


4. Eindelijk: het geluid van de duivenberichten!

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  11-02-2022

Luisteraar Dieter denkt met nostalgie terug aan de tijd toen 'de duivenberichten' nog werden voorgelezen op de radio. Dat werd steeds voorafgegaan door een kenmerkend geluidje, ook wel 'de tune' of 'de jingle' van de duivenberichten genoemd. Dieter wil dat geluid zó graag nog eens terughoren, dat h...


3. Tweejarige Tuur roept Maarten Van Gramberen op het matje!

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  09-02-2022

De tweejarige Tuur zit met een klacht: iedere avond zit hij klaar voor zijn favoriete televisieprogramma Tiktak. Té vaak echter moet dat programma wijken, omdat er een sportwedstrijd wordt uitgezonden. Dat begrijpt Tuurke niet zo goed, en dus roept hij sportanker Maarten Van Gramberen op het matje!


2. Touché, nu ook verkrijgbaar als gezelschapsspel!

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  04-02-2022

We kregen deze week een mail van Radio 1-luisteraar Chantal. Zij bewondert onze collega Friedl’ Lesage enorm, en benijdt de manier waarop zij iedere zondag tot diepe, waarachtige gesprekken komt. Chantal schrijft: “Het zijn gesprekken waar we in het dagelijkse leven helaas te weinig aan toekomen...


1. Ben Crabbé klaagt over te veel gebabbel

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  28-01-2022

Er is op onofficiële wijze een klacht binnengekomen, van presentator Ben Crabbé himself. Die had in 'Blokken' wat commentaar op 'De Wereld Van Sofie' en bij uitbreiding op Radio 1, als ware het dat er ‘te veel gebabbel’ zou zijn, en te weinig muziek. Kunnen we dat niet mooi oplossen? Door dat...


Trailer - Puntje van kritiek

Luister  

Puntje Van Kritiek  /  19-01-2022

Waarom lopen de ondertitels achter bij de koers? Wanneer stopt Ben Crabbé met zijn flauwe grappen? Elke week lopen er honderden klachten binnen over de radio- en tv-programma's van de VRT. In deze podcast zijn Tomas De Soete en Vincent Byloo vast van plan om ze allemaal op te lossen. Want klachten...