Radio Telescoop

Radio Telescoop

Wetenschap & Geneeskunde  |  8 afleveringen

ARTIS-Academie presenteert Radio Telescoop. Zijn we alleen in het heelal? Of zijn er ergens, in het onmetelijke donker, nog andere levende wezens? En zo ja, willen we die dan ontmoeten? In Radio Telescoop gaan sterrenkundige Milo Grootjen en cabaretier Peter van Ewijk op zoek naar leven in het universum. Vanuit het planetarium van Artis stijgen ze op en reizen via de planeten van ons eigen zonnestelsel naar afgelegen sterrenstelsels en merkwaardige exoplaneten. Waar is er leven mogelijk en hoe komen we er mee in contact? Wat is nog science fiction en wat is inmiddels science fact?

Verras mij  


Radio Telescoop #8 - De Aardigste Planeet

Luister  

Radio Telescoop  /  25-11-2020

In deze allerlaatste aflevering landen we, na zeven weken, weer terug op de mooiste plek in het universum: onze Aarde. We kijken mee door de ogen van Wubbo, André en vele andere astronauten en laten ons betoveren door de adembenemende aanblik van onze thuisplaneet. De Aarde koestert ons. Ze houdt o...


Radio Telescoop #7 - Science Fiction Of Fact

Luister  

Radio Telescoop  /  06-10-2020

Zwarte gaten, warp drives, wormholes, sluipwespen en oorwormen. Ze komen allemaal voorbij in deze aflevering over science fiction. We bespreken een aantal opmerkelijke scifi-thema’s en vragen ons af: “wat is nog steeds fantasie en wat is inmiddels feit geworden?”


Radio Telescoop #6 - De Kans Op Groene Mannetjes

Luister  

Radio Telescoop  /  29-09-2020

Hoe groot is de kans dat we binnenkort buitenaards leven vinden? Waarom blijft het zo stil? En hoeveel intelligente beschavingen zijn er eigenlijk in ons melkwegstelsel? Zoveel kenners, zoveel meningen. Frank Drake weet het antwoord. Enrico Fermi vindt het allemaal maar flauwekul en Stephen Hawking...


Radio Telescoop #5 - Aarde Aan Aliens! Horen Jullie Ons?

Luister  

Radio Telescoop  /  22-09-2020

Deze week heeft Radio Telescoop het over Radio Aarde. We sturen namelijk voortdurend boodschappen de ruimte in. Soms heel bewust, maar veel vaker onbewust. En dan zijn de meeste van die boodschappen ook nog eens van een zeer bedenkelijke kwaliteit.


Radio Telescoop #4 - Hallo. Is daar iemand?

Luister  

Radio Telescoop  /  15-09-2020

In aflevering vier hebben Peter en Milo het over de zoektocht naar buitenaardse signalen. Ze ontdekken dat ET misschien al een keertje een voicemail heeft achtergelaten. Hoe doe je dat eigenlijk, telefoneren met aliens?


Radio Telescoop #3 - De Mens Als Buitenaards Wezen

Luister  

Radio Telescoop  /  08-09-2020

Deze week duiken Peter en Milo de toekomst in. Wanneer verlaat de mensheid de Aarde en worden we allemaal buitenaards? Ze praten over ingepakte sterren, ruimtestations, onroerende maanbelasting en de aardappelen van Matt Damon.


Radio Telescoop #2 - Waar Zouden Ze Kunnen Zijn?

Luister  

Radio Telescoop  /  01-09-2020

Peter en Milo gaan op zoek naar de ideale broedplaatsen voor leven, zowel in ons zonnestelsel als ver daarbuiten. Wie komt er nu van Mars en wie komt er van Venus? En waarom willen alle aliens zo graag naar Europa?


Radio Telescoop #1 - Is Er Leven Elders?

Luister  

Radio Telescoop  /  25-08-2020

In deze eerste aflevering hebben Milo en Peter het over een aantal opvallende historische perspectieven op buitenaards leven. Zowel Maanmannetjes als Marsmannetjes passeren de revue. En ze beantwoorden de vraag: “is er wel leven mogelijk in dat koude, donkere heelal?”