Podcast Zoeker

Reinbert

Reinbert

Muziek  |  5 afleveringen

NTR presentator Hans Haffmans spreekt met dirigent, componist, pianist en hoogleraar Reinbert de Leeuw. En Reinbert krijgt carte blanche: een podcast geen voorgesprekken, geen afgebakende onderwerpen en geen gespreksagenda. Allerhande onderwerpen komen langs: De Leeuws jeugdhelden Franz Liszt en Charles Ives, de cruciale ontmoetingen met componisten Olivier Messiaen en György Kurtág, en het zelf componeren van grote orkestwerken. Maar de rode draad is Johann Sebastian Bach, met als focus Reinberts recente fascinatie voor de Bachpassies.

Reinbert en KurtagLuister  

Reinbert spreekt over zijn samenwerking met componist György Kurtág. "Hij is zo ongelooflijk bezeten en bevlogen... Je moet wel ergens tegen bestand zijn"

Reinbert en MessiaenLuister  

Reinbert spreekt over zijn langdurige samenwerking met componist Olivier Messiaen.

Reinbert de componistLuister  

Na veel aarzelingen en innerlijke strijd componeert Reinbert de Leeuw nog één keer een groots opgezet orkestwerk: Der nächtlige Wanderer. De première in de NTR Zaterdagmatinee was een eclatant succes.

Reinbert over zijn jeugdLuister  

In deze aflevering neemt Reinbert ons mee terug naar zijn beginjaren. Een woelige tijd waarin hij houvast vond bij twee soulmates: Franz Liszt en Charles Ives.

Reinbert en BachLuister  

Reinbert De Leeuw spreekt over Bach en het ontdekken van de wonderen in de Mattäus en de Johannes. Hij zegt hierover “… Jongens, vergeet de rest, ik wil me eigenlijk alleen maar hier mee bezig houden. Het is onuitputtelijk.”