Podcast Zoeker

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat

Overheid  |  27 afleveringen

In deze podcastserie gaat Botte Jellema op zoek naar mooie verhalen rondom het werk van Rijkswaterstaat.

#27 WederopbouwbruggenLuister  

Na de Tweede Wereldoorlog lagen de bruggen van Nederland er niet best bij, vele waren verwoest. En dat terwijl het verkeer vanaf de jaren vijftig een flinke spurt nam. Er moesten dus ook nog veel bruggen bij gebouwd worden, heel veel, en snel ook. Die bruggen, uit de periode van de ‘wederopbouw…

#26 De Nieuwe WaterwegLuister  

De Nieuwe Waterweg, gewoon een stukje kanaal van 7 kilometer. Een doorgraving van Rotterdam naar de Noordzee dat alweer 150 jaar geleden geopend werd. Dus zo nieuw is deze waterweg ook niet meer. Maar het is dankzij dit kanaal dat Rotterdam kon uitgroeien tot een wereldhaven. En dit stukje waterwe…

#25 De zandmotor werkt door als wij slapenLuister  

Al eeuwenlang vechten we tegen het water. Maar wat als we nu eens met de kracht van de natuur gaan samenwerken? Wat zou er gebeuren als we een gigantische berg zand voor de kust leggen en het daar dan een decennium met rust laten? Dat was de vraag bij het begin van de Zandmotor. Het is nu tien jaar …

#24 Een grote vreselijke vloed: de Sint ElisabethsvloedLuister  

Dorpen verzwolgen, heel veel mensen verdronken, maar één baby overleeft de vloed. Waar gaat dit over? Is dit een onheilspellend toekomstbeeld als gevolg van klimaatverandering? Nee, het is de Sint Elisabethsvloed, en die is 600 jaar geleden. Waarom herdenken we deze vloed eigenlijk nog, en wat h…

#23 De Flevopolder: door mensen gemaaktLuister  

De Flevopolder viel droog in 1968. Het is nog steeds de grootste door mensen gemaakte polder ter wereld. Landbouw, wonen, en industrie konden van start gaan in deze nieuwe polder. Maar al snel kwam ook de natuur zijn aandeel opeisen, en veranderde de kijk op natuur in Nederland. Mennobart van Eerden…

#22 De geschiedenis van de fileLuister  

Vroeger gingen mensen er nog speciaal naar staan kijken en het was het symbool van de moderne tijd. Nu is het een onvermijdelijke ergernis in het dagelijks leven. De file natuurlijk! Botte Jellema blikt terug met ANWB-historicus Hans Buiter op dit wonderlijke fenomeen.

#21 Ruimte Voor De RivierLuister  

Evacuaties, zandzakken voor de deur, het leger die de lege huizen kwam beschermen. In de jaren ’90 overstroomde eerst de Maas, en twee jaar later de Maas én de Rijn… iets wat maar eens in de 250 jaar kon gebeuren, vond kort na elkaar plaats. En dus werd het tijd voor een nieuwe aanpak: Ruimte v…

#20 De wilde WaddenzeeLuister  

Het is het grootste natuurgebied van Nederland, een van de meest bijzondere kraamkamers ter wereld, én het staat de UNESCO werelderfgoed lijst. Botte Jellema wandelt met Rick Hoeksema over het Wad en ontdekt waarom dat zo is.

#19 De ring van AmsterdamLuister  

De A10. De enige ronde snelweg van Nederland is 30 jaar geworden. Maar hoe blij is Amsterdam met ‘zijn’ snelweg? Botte Jellema ging op zoek naar het antwoord.

#18 Vissen zonder grenzenLuister  

Hoe gaat het eigenlijk met de vissen in onze rivieren? En waarom is het zo belangrijk dat ze vrij op en neer kunnen zwemmen? Botte Jellema praat bij de Waal met visexpert Margriet Schoor. Luister mee naar wat Rijkswaterstaat doet om de vissen te helpen.

#17 De Ottersluis: een monumentLuister  

Bijna 160 jaar geleden bouwde Rijkswaterstaat de Ottersluis als onderdeel van de Nieuwe Merwede. Vandaag is deze sluis niet alleen een monument, hij schut ook nog steeds! Wim van Wijk woont al zijn hele leven naast de Ottersluis en Botte Jellema ging er naar toe om te luisteren naar zijn verhalen.

#16 De berm: natuur naast de snelwegLuister  

Je zoeft er altijd gedachteloos langs in de auto. Maar wist je dat bermen ook ware natuurgebieden zijn? En waarom een berm zo belangrijk is? Rosalie Heins, ecologe bij Rijkswaterstaat, vertelt er alles over aan Botte Jellema.

#15 Een harde knal en toen kwam het waterLuister  

Op 17 april 1945 blies de Duitse bezetter een gat in de dijk. En zo liep de toen net drooggelegde Wieringermeerpolder weer onder water. Rein Koolen maakte het mee als kleine jongen en moest vluchten. Botte Jellema ging naar hem toe in de polder en kwam terug met zijn verhaal.

#14 De KleirijperijLuister  

Wist je dat we slib uit de Eemsmonding halen en dat hergebruiken in de strijd tegen de zee? En een dubbele dijk bouwen in Oost-Groningen om ons land veilig te houden? Botte Jellema neemt een kijkje bij de Kleirijperij in het Eems-Dollardgebied.

#13 Rijkswaterstaat kijkt naar onsLuister  

Wegverkeersleider Kristian de Bruine werkt in de verkeerscentrale in Velsen en kijkt daar dag in dag uit naar langsrijdende auto’s. En als het nodig is komt hij in actie! Botte Jellema ging op bezoek en keek mee.

#12 Afval: een groeiend probleemLuister  

Langs wegen, kanalen, en rivieren groeit de berg troep steeds meer. Mensen dumpen er hun grofvuil of laten hun afval slingeren. De gebieden die Rijkswaterstaat beheert worden daardoor zwaar belast. Lilian Charpentier van Rijkswaterstaat gaat onverstoorbaar de strijd aan, en Botte Jellema kijkt met h…

#11 Gevaren op het waterLuister  

Zwemmen in de rivier is levensgevaarlijk. Botte Jellema vaart mee met mobiel verkeersleider Tjeerd Zijlstra. Hij luistert naar de verhalen die Tjeerd vertelt over zijn werk en de gevaren van zwemmen in een rivier.

#10 De Afsluitdijk: meesterwerk in de steigersLuister  

In deze podcast reist Botte Jellema af naar de Afsluitdijk. Daar praat hij met Joost van de Beek over de bouwput die de Afsluitdijk de komende jaren zal zijn, en waarom. Daarbij graven ze ook naar enkele mooie feitjes en fabeltjes over dit Nederlandse meesterwerk.

#9 Geestelijk vader van de Deltawerken: Johan van VeenLuister  

Nederland bezit een bijna vergeten genie: Johan van Veen. Zijn grote levenswerk was het plan voor de Deltawerken. Botte Jellema praat met de kleinzoon van Johan van Veen: Paul Fortuin, die ook weer bij Rijkswaterstaat werkt. Hij vertelt over de markante ideeën en het leven van zijn grootvader.

#8 Achter het rode kruisLuister  

Weginspecteur Marcel Hogenbirk is de hele dag onderweg op de snelweg en vaak als eerste ter plekke bij pech of ongevallen. In deze nieuwe podcast rijdt Botte Jellema mee in de gele Rijkswaterstaat auto.

#7 Water, onze eeuwige strijdLuister  

In deze podcast wandelt Botte Jellema over het strand met waterexpert Harold van Waveren. Ze praten over de extreme contrasten in onze waterhuishouding. Het ene moment zuchten we onder de droogte, en een paar maanden later kan het water tegen de dijken op klotsen. Deze contrasten lijken onder invloe…

#6 Het ultieme vuurtorengevoelLuister  

In deze podcast klimmen René Vas en Botte Jellema samen omhoog in de vuurtoren in Hoek van Holland. René Vas, die de beheerder is van de toren, weet werkelijk álles over de geschiedenis van vuurtorenwachters en hun torens.

#5 De kustwacht waakt over onsLuister  

In deze uitzending stapt Botte Jellema aan boord van de Visarend. Kapitein Wim Kos vertelt hem de verhalen die hij en zijn bemanning meemaken op dit schip van de kustwacht van Rijkswaterstaat.

#4 Waar gaat het heen? De toekomst van de snelwegLuister  

In deze podcast: de toekomst van de snelweg. Botte zit in de auto bij Serge van Dam, die bij Rijkswaterstaat werkt aan de mobiliteit van de toekomst. Ze rijden over de A16, een testtraject voor nieuwe uitvindingen.

#3 Toen de snelweg ontstondLuister  

In deze podcast vertelt historicus Bert Toussaint over de geschiedenis van de snelweg. Nog geen 100 jaar geleden was er in de verste verte geen snelweg te vinden. Hoe is deze ontstaan?

#2 Veilig achter de OosterscheldekeringLuister  

In deze podcast krijgt Botte Jellema een rondleiding door de Oosterscheldekering. Rijkswaterstater Eric van Weegen vertelt daarbij alles over de kering, maar ook over de krachten van de wind en het water.

#1 De watersnoodramp van '53Luister  

In deze podcast gaat Botte Jellema bij Ria Geluk op bezoek bij haar thuis in Zeeland. Zij overleefde als klein meisje de watersnoodramp daar, op de dakkapel van haar ouderlijk huis. Nu, ruim 65 jaar later, vecht ze nog altijd tegen het water.