Smaakmakers

Smaakmakers

Kunst  |  105 afleveringen

In Smaakmakers praten kokende podcastmaker Zegert van der Linde en kookboekenschrijfster Susan Aretz over eten, drinken en andere zaken die het leven leuk en lekker maken. 

Verras mij  


#96: Champagne, prosecco, cava: alles over bubbels

Luister  

Smaakmakers  /  17-04-2024

Dit is de aflevering waar Susan al weken naar uitziet. Te gast zijn namelijk Lukas Wiegman & Thomas Traa van winebar NOTK wine uit Rotterdam. Thema: champagne, cava, prosecco. Met andere woorden: bubbels!In deze aflevering krijg je een spoedcursus bubbels en leer je waar je een fatsoenlijke fles kun...


#95: Uit eten in je pyjama en chips zonder pit

Luister  

Smaakmakers  /  03-04-2024

Het is weer tijd voor culinaire koffietijd in je podcast-app. Zegert en Susan hebben weer veel te bespreken in deze nieuwe aflevering van Smaakmakers. Zo liep Zegert in de supermarkt tegen een nieuwe serie chips-smaken van Croky aan. Die moeten natuurlijk geproefd worden!Susan gooide het over een he...


#94: Jermain de Rozario kiest zijn eigen weg

Luister  

Smaakmakers  /  20-03-2024

In deze aflevering van Smaakmakers ontvangen Zegert en Susan chefkok Jermain de Rozario. Jermain is de chef van restaurant De Rozario in Helmond. Het restaurant heeft een Michelinster, maar verwacht vooral geen stijve bedoening. Jermain runt zijn restaurant op zijn manier. Aan Susan en Zegert verte...


#93: Over Rijks, thuis uit eten gaan en kookboeken

Luister  

Smaakmakers  /  06-03-2024

Zegert en Susan hebben weer genoeg te bespreken. Na een vorige aflevering ontdekte Susan dat het tóch mogelijk is om in je pyjama uit eten te gaan. Zegert at bij Rijks. Naast het eten viel vooral de ontspannen sfeer op.Maar het grootste deel van de aflevering praten Zegert en Susan over een gedeeld...


#92: Alles over pasta met Master of Pasta Sarah Puozzo

Luister  

Smaakmakers  /  21-02-2024

Tagliatelle, penne, farfalle, spaghette: deze Smaakmakers gaat over pasta! Zegert en Susan ontvangen niemand minder dan Master of Pasta, Sarah Puozzo. Samen duiken ze in de wereld van pasta, bespreken ze alles van verse tot droge pasta en hoor je waarom je die bakjes 'verse pasta' van de Albert Heij...


#91: Het wensenlijstje voor 2024

Luister  

Smaakmakers  /  07-02-2024

In de nieuwe aflevering van Smaakmakers kijken Zegert en Susan vol verwachting naar 2024. Het wensenlijstje is uitgebreid: bijzondere restaurants, mooie tripjes: als het aan Zegert en Susan ligt wordt 2024 een heerlijk culinair jaar.Maar er is meer. Het gesprek loopt van culinaire verrassingen tot m...


#90: Janny van der Heijden over Heel Holland Bakt

Luister  

Smaakmakers  /  24-01-2024

Zegert en Susan ontvangen hoog bezoek in de eerste Smaakmakers van 2024. Janny van der Heijden is te gast! Aan de vooravond van het 11e seizoen van Heel Holland Bakt geeft het jurylid een kijkje achter de schermen bij dé bakwedstrijd van Nederland. Hoe verloopt de samenwerking tussen Janny en Robè...


#89: Kerst, kerst, kerst!

Luister  

Smaakmakers  /  20-12-2023

Het is kerst in Smaakmakers! Zegert en Susan bespreken hun eigen kerstplannen en jullie kersttradities. Die gaan van gourmetten (heeft Susan nog nooit gedaan…) via beschuit met muisjes naar de zin en onzin van uitgebreid koken voor kerst. Trek je kersttrui aan, pak een stuk stol (wat doe jij met...


#88: Chips proeven met Snackspert

Luister  

Smaakmakers  /  06-12-2023

In de nieuwe aflevering van Smaakmakers ontvangen Zegert en Susan dé snackexpert van Nederland: Eke Bosman aka Snackspert. Sinds 2014 recenseert hij op Instagram alle snacks die je maar kunt bedenken: van kroket tot kaassoufflé en van hamburgers tot spare ribs. Nu zijn de beste tips gebundeld in z...


#87: Achterhoeks wild, Londense kerstgekte en de Crompouce

Luister  

Smaakmakers  /  22-11-2023

De nieuwe aflevering van Smaakmakers heeft Zegert een culinaire verrassing voor Susan. Het is roze, het is zoet en is het de laatste weken veelvuldig in het nieuws. Inderdaad: de crompouce. Maar er zijn meer verrassingen. Bijvoorbeeld de Achterhoek. Susan was in de Achterhoek en daar ging het er wi...


#86: Allemaal aan de lokale seizoensproducten met Laura de Grave

Luister  

Smaakmakers  /  08-11-2023

Laura de Grave kookt het liefst met lokale seizoensproducten. Dat is gezond, lekker, goed voor de planeet én voor de portemonnee. In deze podcast geeft ze inspiratie om vaker te koken met seizoensgroenten en -fruit.In gesprek met Zegert en Susan vertelt Laura over haar liefde voor koken met de seiz...


#85: Alles over thee met theesommelier Mariëlla Erkens

Luister  

Smaakmakers  /  25-10-2023

Het is theetijd in Smaakmakers! Zegert en Susan praten in deze aflevering uitgebreid met Mariëlla Erkens. Zij is theesommelier en weet dus alles over het belangrijkste onderdeel van je kopje thee... water. Maar ook over thee zetten natuurlijk. Geloof ons, na deze aflevering zet je nooit meer op de...


#84: Over culinaire reizen in eigen land, ketchupchips en een kattenkookboek

Luister  

Smaakmakers  /  11-10-2023

Jullie reacties stelden niet teleur! Zegert en Susan vroegen naar dingen die jullie vroeger lekker vonden en nu niet meer. Van chips met ketchupsmaak tot pisang ambon met 7Up, in deze afleveringen nemen ze uitgebreid de tijd voor jullie suggesties. Maar er is meer. Susan was jurylid op Texel Culina...


#83: Roberta Pagnier en die heerlijke 'cucina povera'

Luister  

Smaakmakers  /  27-09-2023

Met 'Roberta's Cucina Povera' schreef Roberta Pagnier een heel persoonlijk kookboek. Ze verzamelde de verhalen en recepten uit het land van haar moeder: Italië. Het boek is een ode aan haar moeder, maar ook aan de filosofie van La cucina povera: eenvoudig, goede ingrediënten, geen verspilling en v...


#82: Smaakmakers nu altijd met Susan!

Luister  

Smaakmakers  /  13-09-2023

Smaakmakers is terug, en hoe! Vanaf dit seizoen schuift Susan Aretz elke twee weken aan als vaste co-host. Samen bespreken Zegert en Susan hun culinaire belevenissen. En wees gerust: er komen ook weer toffe gasten langs!Maar deze keer zijn Zegert en Susan met z'n tweeën. Er is dan ook genoeg te bes...


#81: Smaakmakers & Susan: van Knorr Wereldgerechten tot borrelen op sterrenniveau

Luister  

Smaakmakers  /  05-07-2023

In de laatste Smaakmakers voor de zomer hebben Zegert en Susan een afwisselend menu samengesteld. Het gaat van Knorr Wereldgerechten via borrelen op sterrenniveau naar specerijen van The Good Spice en vegan BBQ-en. Hier hebben we het over:Borrelen bij Daalder: https://daalderamsterdam.nl/daalder-st...


#80: Bart van Olphen over kweekzalm en de Walmart

Luister  

Smaakmakers  /  21-06-2023

In deze aflevering van Smaakmakers praat Zegert met Bart van Olphen. Zijn duurzame vismerk Fish Tales is bijna 10 jaar een vaste waarde in de supermarkt. Dit jaar zet Bart met zijn bedrijf twee mooie nieuwe stappen: de introductie van hun eerste kweekzalm én de stap naar supermarktgigant Walmart.He...


#79: Smaakmakers & Susan: de reis-editie

Luister  

Smaakmakers  /  07-06-2023

In de nieuwe Smaakmakers & Susan nemen Zegert en Susan je mee door Europa. Susan at in Frankrijk en Portugal een indrukwekkende verzameling Michelinsterren bij elkaar en Zegert ontdekte de culinaire veelzijdigheid van Berlijn. Alle hun restauranttips delen ze met je in deze aflevering. Maar dat is...


#78: Bibi Loomans heeft zin in salade

Luister  

Smaakmakers  /  24-05-2023

De nieuwe Smaakmakers gaat over salade. Een lekker zomers gerecht natuurlijk, maar als het aan Bibi Loomans ligt eten we het hele jaar door sla. Dat kun je breed zien hoor, want alle groente kan een salade zijn.In haar nieuwe boek Zin in Salade deelt Bibi niet alleen haar beste salades met je. Het b...


#77: Smaakmakers & Susan: BBQ-en, de Filipijnen en een aspergepan

Luister  

Smaakmakers  /  19-04-2023

In de nieuwe Smaakmakers & Susan praat Zegert met kookboekenschrijfster Susan Aretz over BBQ-en. In maart kwam Susans 6e(!) boek uit, BBQ tijd. Hiermee hoopt ze zelfs de meest verstokte mooi-weer bbq-er (lees: Zegert) uit te dagen eens iets anders te maken dan hamburgers en saté.Maar natuurlijk kom...


#76: Nikkei: het huwelijk tussen de Peruaanse en de Japanse keuken

Luister  

Smaakmakers  /  05-04-2023

In de nieuwe Smaakmakers praat ik met Katinka Lansink Dodero over haar nieuwe boek Cocina Nikkei.De Nikkei-keuken is het perfecte huwelijk tussen de Peruaanse en de Japanse keuken. De twee keukens delen dezelfde basis, maar doen daar heel verschillende dingen mee. In de Nikkei-keuken komen al die za...


#75: De Peruaanse keuken met Katinka Lansink Dodero (herhaling, 2020)

Luister  

Smaakmakers  /  15-03-2023

Soms heb je zo'n periode dat niets loopt zoals gepland. De afgelopen maand was zo'n periode. Daarom staat er nu geen nieuwe aflevering voor je klaar. Maar over een paar weken hoor je in Smaakmakers mijn interview met Katinka Lansink Dodero, over haar nieuwe boek Nikkei. Om je kennis even op te friss...


#74: Smaakmakers & Susan: over culinair avonturieren

Luister  

Smaakmakers  /  02-03-2023

In de nieuwe Smaakmakers & Susan praat Zegert met kookboekenschrijfster Susan Aretz over culinaire avonturen. Susan beleefde ze op Curacao, waar ze met lokale chefs sprak over de uitdagingen van koken op een eiland. Zegert houdt een pleidooi voor culinair avonturieren in eigen land. De podcast met...


#73: Leer receptloos koken met Marlies Kooiman

Luister  

Smaakmakers  /  15-02-2023

In deze aflevering van Smaakmakers ga ik op bezoek bij Marlies Kooiman. Zij schreef het kookboek Receptloos. Inderdaad, een kookboek zonder recepten. In Receptloos leert Marlies je koken uit de losse pols. Dat koken zonder recept was voor Marlies ook een hele opgave. Jarenlang maakte ze alleen gere...


#72: All You Can Eat is de Mooncake-restaurantgids

Luister  

Smaakmakers  /  02-02-2023

Op zoek naar de beste falafel, het ultieme Chinese restaurant of juist een totaal onbekend Senegalees eethuis? Dan moet je natuurlijk bij Mooncake zijn! Jonneke de Zeeuw, het brein achter de site, ontdekt al jarenlang de beste culinaire schatten van Nederland. 450 van die bijzondere plaatsen zijn nu...


#71: Smaakmakers en Susan: over boerenkaas en bananenchips

Luister  

Smaakmakers  /  18-01-2023

In de eerste Smaakmakers van 2023 haalt Zegert 'Smaakmakers Culiniare Vragenpot' tevoorschijn. Samen met kookboekenschrijfster en vaste gast Susan Aretz beantwoordt hij zoveel mogelijk van deze vragen. En dus gaat deze podcast alle kanten op. In het gesprek behandelen Zegert en Susan de geuren en s...


#70: Ontdek het Java van Maureen Tan

Luister  

Smaakmakers  /  07-12-2022

Als kookboeken maken een wedstrijd zou zijn, dan was Maureen Tan de winnares van 2022. Haar boek Java won een zilveren kookboek bij de ene verkiezing en de juryprijs voor kookboek van het jaar bij de anderen. Dat verdient een eigen podcast aflevering. Dompel je onder in de keuken van Indonesië en l...


#69: Hertog Jan experimenteert erop los

Luister  

Smaakmakers  /  23-11-2022

In deze aflevering van Smaakmakers breng ik een bezoek aan de brouwerij van Hertog Jan. Meesterbrouwer Micha Peute laat me zien hoe hun bieren gemaakt worden en we proeven een biertje van 5 jaar oud!In deze podcast hangen we boven een bak met hop, legt meesterbrouwer Micha Peute uit waarom experimen...


#68: Smaakmakers & Susan: Kookboeken, kookboeken, kookboeken

Luister  

Smaakmakers  /  09-11-2022

Het is Kookboekenweek en daarom bespreek ik samen met kookboekenschrijfster Susan Aretz onze favoriete kookboeken. Wat voor boeken vinden we mooi, waarom heb je voor sommige kookboeken (bijna) geen foto's nodig en welke boeken veranderden onze kookstijl? Je hoort het allemaal.Daarnaast geven enkele...


#67: Duik in de Turkse keuken met Hale Amus Vermeulen

Luister  

Smaakmakers  /  26-10-2022

Te gast in deze aflevering: Hale Amus Vermeulen. Onder de naam Turkish Tale is zij al een aantal jaar een fervent promotor van de keuken van haar thuisland, Turkije. Al dat heerlijks is nu gebundeld in haar eerste boek: De Bijbel van Turkse Keuken.In Smaakmakers vertelt Hale waar een goede Turkse ma...


#66: Tips voor goede koffie van barista Merijn Gijsbers

Luister  

Smaakmakers  /  12-10-2022

Hoe zet ik thuis de beste koffie? Met die simpele vraag ging ik langs bij Merijn Gijsbers. Hij is één van de beste barista's van ons land en dus dé man om antwoord te geven op die vraag. Het begint bij de goede boon en een goede koffiemolen. Klinkt eenvoudig, maar als Merijn begint te vertellen,...


#65: Meike Krüger over goede etentjes thuis, Georgië en Zuid-Korea

Luister  

Smaakmakers  /  29-09-2022

Stop met driegangendiners bij je thuis! Zet gewoon lekker een tafel vol met eten. Dat is de boodschap van Meike Krüger. Haar boek 'Een Tafel Vol' geeft je alle tips om van een etentje thuis een ontspannen avond te maken. Ook voor de kok!In deze aflevering van Smaakmakers vertelt ze hou je zo'n dine...


#64: Smaakmakers & Susan - Guilty pleasures en weer terug in het ritme

Luister  

Smaakmakers  /  14-09-2022

Een nieuwe serie bij Smaakmakers: Smaakmakers & Susan. Elke twee maanden bespreek ik een culinair thema met blogger en kookboekenschrijfster Susan Aretz. Deze keer: terug in het ritme.Het is half september, de zomervakantie is al een poosje voorbij, de meeste mensen zitten weer in het vaste ritme va...


#63: Esther Erwteman is gek op tahin

Luister  

Smaakmakers  /  31-08-2022

In deze aflevering van Smaakmakers ga ik langs bij Esther Erwteman. Ik sprak haar al eens eerder, toen over de Joodse keuken en haar eerste boek Nosh. Deze week komt haar tweede boek uit en dat staat helemaal in het teken van Tahin. In dit gesprek legt Esther uit waar tahin vandaan komt, maakt ze j...


#62: Een kijkje in de Iraakse keuken met Sara Shawkat

Luister  

Smaakmakers  /  17-08-2022

Het eerste kookboek van Sara Shawkat heet NOOMI staat vol met Iraakse heerlijkheden. Het leest als een ode aan de eetcultuur van haar geboorteland. Dat werkt aanstekelijk, want het liefst wil je alles uit dit boek maken.In deze aflevering van Smaakmakers praat ik met Sara over al dat moois dat de Ir...


#61: Indiaas koken met S&M Indian Cuisine

Luister  

Smaakmakers  /  03-08-2022

De Indiase keuken is één van mijn favoriete keukens. Je kunt me altijd blij maken met een goede dahl of curry. Dus toen ik de vraag kreeg of ik zin had om een middag te koken met S&M Indian Cuisine hoefde ik niet lang na te denken.Dus zo belandde ik in een Amsterdamse keuken waar ik onder leiding...


#60: Ontdek de Oostenrijkse keuken met Laura de Grave

Luister  

Smaakmakers  /  20-07-2022

Een Oostenrijks kookboek, wat moet je je daar nou bij voorstellen? Schnitzels, strudel, kaiserschmarrn misschien? Dat zijn natuurlijk de klassiekers van de Oostenrijkse keuken, maar er is nog veel meer. Dat ontdek je in het nieuwe boek 'Natuurlijk Oostenrijk' van Laura de Grave. Zij trok met haar el...


#59: Nog meer Robèrt van Beckhoven

Luister  

Smaakmakers  /  02-04-2022

Nog meer Robèrt van Beckhoven! Na de vorige aflevering vroegen mensen of die niet langer had kunnen duren. Ja, dat kon. Er waren namelijk nog wel wat leuke verhalen over. Die pasten net niet helemaal in het eerste aflevering, dus komen ze in de bonusaflevering terecht. Geniet van nog eens 10 minute...


#58: Op bezoek bij Robèrt van Beckhoven

Luister  

Smaakmakers  /  16-03-2022

In de nieuwe aflevering van Smaakmakers ga ik op bezoek bij Robèrt van Beckhoven. Natuurlijk bekend van Heel Holland Bakt, maar boven alles bakker. Meesterbakker én meesterpatissier. Vanuit zijn bakkerij in Oisterwijk verkoopt hij brood, banket en andere heerlijkheden.Op een stormachtige donderdag...


Bonus: Wat kunnen bakkers leren van de Efteling?

Luister  

Smaakmakers  /  09-03-2022

Dit is een speciale bonusaflevering van Smaakmakers voor de klanten van Bakeplus. In aflevering 57 van Smaakmakers gaf Frans Goenee een kijkje achter de schermen van de Efteling. Wat komt er kijken bij het ontwikkelen van een horecaconcept voor een pretpark? In deze bonusaflevering maken we deze le...


#57: Achter de schermen bij de horeca van de Efteling

Luister  

Smaakmakers  /  09-03-2022

Bij de Efteling denk je natuurlijk aan Droomvlucht, de Python en Carnaval Festival. Maar de laatste jaren is eten en drinken steeds belangrijker geworden voor het pretpark. Frans Goenee is daar mede-verantwoordelijk voor. Hij werkt al 30 jaar bij de Efteling en stond aan de basis van de parkrestaura...


#56: Alles over de Marokkaanse keuken

Luister  

Smaakmakers  /  17-02-2022

In deze aflevering van Smaakmakers hoor je alles over de Marokkaanse keuken. Ik ben te gast bij Ikram en Amal Mataich, twee zussen die onder de naam Ziri handgemaakte Marokkaanse tajines verkopen. In de podcast vertellen ze over de keuken waar zij mee opgroeiden. Luister naar een heerlijk gesprek ov...


#55: Nel Schellekens predikt het kop-tot-kont evangelie

Luister  

Smaakmakers  /  02-02-2022

Begin dit jaar zocht ik Nel Schellekens op in haar restaurant Het Keunenhuis. Gasten schuiven aan bij het kookaltaar van Nel. Daar kookt ze een uitgebreide maaltijd en geeft haar visie op ons voedselsysteem. Die is interessant, inspirerend en soms ook ongemakkelijk. Want waarom halen verkopen we in...


#54: Voor Vanja van der Leeden is 'best gezond' gezond genoeg

Luister  

Smaakmakers  /  19-01-2022

Het nieuwe kookboek van Vanja van der Leeden heet Insane en staat vol met 'best gezonde' recepten. Dat is tegenwoordig gezond genoeg voor haar. Maar dat is ook wel eens anders geweest. Jarenlang probeerde Vanja zich aan een zeer streng, hypergezond dieet te houden. Overdag lukte dat prima, maar in d...


#53: The Good Spice: naar Hongarije voor paprikapoeder

Luister  

Smaakmakers  /  08-12-2021

In de laatste Smaakmakersaflevering van 2021 praat ik met Iona Mulder. Met haar bedrijf The Good Spice probeert zij specerijenhandel anders aan te pakken. Weg van de lange ketens, weg met alle tussenhandelaren en vooral weg met het grote kwaliteitsverlies onderweg. Na kurkuma, gember en zwarte pepe...


#52: Praten over cocktails met barman Victor Abeln (First Dates)

Luister  

Smaakmakers  /  26-11-2021

Tijd voor cocktails! Met barman Victor Abeln (je weet wel, die van First Date) bespreek ik zijn nieuwe boek, Cocktails met Victor. Het boek is geschreven voor beginners. Het bevat alle tips en tricks die je nodig hebt om je eerste cocktail te shaken. Dat komt goed uit, want ik kom zelf niet verder d...


#51: Bijkletsen met Rutger van den Broek

Luister  

Smaakmakers  /  17-11-2021

In de nieuwe aflevering van Smaakmakers ga ik langs bij Rutger van den Broek. Blogger, kookboekenschrijver, theatermaker en inderdaad ook de eerste winnaar van Heel Holland Bakt. Maar daar hadden we het in aflevering 21 al eens over.Vandaag praten we over Rutgers nieuwe boek, De Bakatlas. Een culina...


#50: Borrelen met Susan Aretz, deel 2

Luister  

Smaakmakers  /  13-10-2021

In aflevering 40 van Smaakmakers had ik een hyperenthousiaste Susan Aretz aan de lijn. Ze lanceerde die dag de crowdfunding van haar eigen gin. Dat gesprek was snel achterhaald, want de crowdfunding was geslaagd voordat de aflevering online kwam. Daarom is het nu tijd om eens bij te praten over het...


#49: De eerlijke koffie van Fairtrade Original

Luister  

Smaakmakers  /  29-09-2021

Eindelijk een aflevering over koffie! Thee, bier en stoere limonades kwamen al voorbij, nu is het tijd voor de koffie. Mijn gast is Lotje Kaak van Fairtrade Original. Zij is onder andere verantwoordelijk voor hun koffielijn. Een belangrijk product voor Fairtrade Original, want daar begon het allemaa...


#48: Peruaans koken en proeven met Katinka Lansink-Dodero

Luister  

Smaakmakers  /  25-08-2021

Katinka Lansink-Dodero weet alles over de Peruaanse keuken. Vorig jaar sprak ik haar al eens uitgebreid over ceviche. Toen zeiden we tegen elkaar dat we écht een keer samen gingen koken. Deze zomer was het eindelijk zover! In kookstudio Back Eat in de Jordaan maakten we ceviche classicó en pulpo...


#47: Sandra van Houwelingen weet alles over de Surinaamse keukens

Luister  

Smaakmakers  /  11-08-2021

Deze podcastaflevering gaat over de Surinaamse Keukens. Inderdaad, meervoud. Want het land kent verschillende culinaire tradities die naast elkaar bestaan. Sandra van Houwelingen weet hier alles van. Zij is geboren is Suriname, had jarenlang een succesvol restaurant en brengt de Surinaamse smaken nu...


#46: Op zoek naar lokale producten op Vlieland (deel 2)

Luister  

Smaakmakers  /  28-07-2021

Hoe kun je lokaal voedsel produceren op een eiland waar het overgrote deel van het eten wordt ingevoerd? Die vraag probeer ik te beantwoorden in twee afleveringen van Smaakmakers. Begin jullie was ik een weekend op Vlieland voor De Blik Vooruit. Dit kleine evenement werd georganiseerd door de organi...


#45: Op zoek naar lokale producten op Vlieland (deel 1)

Luister  

Smaakmakers  /  21-07-2021

Hoe kun je lokaal voedsel produceren op een eiland waar het overgrote deel van het eten wordt ingevoerd? Die vraag probeer ik te beantwoorden in de komende twee afleveringen van Smaakmakers.  Begin jullie was ik een weekend op Vlieland voor De Blik Vooruit. Dit kleine evenement werd georganiseerd d...


#44: All Inclusive aan de Keukentafel met Jonneke de Zeeuw (Mooncake)

Luister  

Smaakmakers  /  23-06-2021

29 juni komt 'All Inclusive aan de Keukentafel' uit. Dit pamflet is volgens Jonneke de Zeeuw 'het gedachtegoed van mooncake.nl in boekvorm.' Op haar blog promoot Jonneke al een aantal jaar de nieuwe Nederlandse eetcultuur. In aflevering 19 van Smaakmakers vertelde ze wat die nieuwe eetcultuur inhoud...


#43: Op bezoek bij de eerste Nederlandse theeplantage

Luister  

Smaakmakers  /  04-06-2021

Theeplantage Het Zuyderblad in Soerendonck is de eerste theeplantage van Nederland. Linda Cebrian verbouwt haar thee op de familieboerderij, even buiten het dorp. In deze aflevering van Smaakmakers neemt ze je mee naar de plantage, proeven we haar zwarte thee en vertelt ze hoe thee wordt gemaakt. Vo...


#42: De Indiase Keuken met Paulami Joshi

Luister  

Smaakmakers  /  05-05-2021

De Indiase keuken stond al heel lang op mijn lijstje met mogelijke onderwerpen. Het is waarschijnlijk mijn favoriete keuken. Gerechten vol specerijen, veel vegetarische mogelijkheden en een eindeloze veelzijdigheid. Paulami Joshi weet daar alles van. Vier jaar geleden verhuisde zij van India naar Ne...


#41: Op bezoek bij de buitengewone varkens van Josse Haarhuis

Luister  

Smaakmakers  /  23-04-2021

We gaan op pad! Samen met Josse Haarhuis verken ik landgoed Zuylestein. Daar scharrelen enkele tientallen varkens rond. Dat zijn de Buitengewone Varkens van Josse. Hij is een varkenshouder met een missie: zorgen dat jij en ik weer beseffen dat voor een stukje vlees een dier dood moet.  Volg Buiteng...


#40: Even bijpraten met Susan Aretz en Katinka Lansink Dodero

Luister  

Smaakmakers  /  06-04-2021

In de nieuwe aflevering van Smaakmakers niet 1, maar 2 gasten. Op een mooie vrijdagochtend bel ik met twee oude bekenden van Smaakmakers.  Susan Aretz heeft nog maar net haar nieuwe boek Wereldwijd Borreltijd afgerond, maar begint nu al aan een nieuw avontuur: haar eigen gin! Dat vraagt om uitleg e...


#39: Allemaal aan de hotpot dankzij Bas Robben

Luister  

Smaakmakers  /  24-03-2021

Hij omschrijft het zelf als 'Chinees fonduen', maar hotpotten is veel meer dan wat vleesjes garen in olie. Een goede hotpot begint met een smaakvolle bouillon, wordt gevuld met vlees, groente, dumplings en wat al niet meer en is een groot feest voor iedereen aan tafel. Niet gek dat Bas Robben daar z...


#38: Hidde de Brabander leert je nog beter ijs maken

Luister  

Smaakmakers  /  10-03-2021

Het is bijna voorjaar, tijd om het over ijs te hebben. Een ijsje in de zon is heerlijk, zelfgemaakt ijs in de zon is nog een beetje beter. Maar zelfs dat zelfgemaakte ijs kan nóg beter. Daarom schreef Hidde de Brabander zijn nieuwe boek Glacerie. Met daarin niet alleen zo'n 70 recepten, maar ook al...


#37: Charlotte Kleyn en de magie van eten op reis

Luister  

Smaakmakers  /  24-02-2021

Of het nu een snelle hap bij het tankstation of een driegangendiner aan boord van een cruiseschip is, eten op reis heeft iets bijzonders. Culinair historica Charlotte Kleyn dook in de geschiedenis van dit thema en schreef het smakelijke boek Trek. Vol verhalen en recepten geïnspireerd op eten tijde...


Dit is Smaakmakers, een podcast over eten

Luister  

Smaakmakers  /  17-02-2021

Smaakmakers is een podcast over goed, eerlijk en vooral lekker eten. En drinken natuurlijk. Elke twee weken praat kokende podcastmaker Zegert van der Linde met smaakmakers uit de wereld van eten en drinken. Abonneer je nu, dan mis je nooit meer een aflevering! Volg Smaakmakers: www.smaakmakerspodcas...


#36: Je kent de Peranakan keuken nog niet, maar de gerechten wel

Luister  

Smaakmakers  /  26-08-2020

"Hee Zegert hoe gaat het? Wilde heel brutaal vragen... misschien leuk om een keer samen iets te doen over de Peranakan Indonesische keuken?" Dit bericht van Maureen Tan belandde begin juli in mijn inbox. Ik had nog nooit gehoord van de Peranakan keuken, maar Maureen is hiervoor de beste gids die je...


#35: De bijzondere brouwmethode van Lowlander

Luister  

Smaakmakers  /  12-08-2020

Het werd weer eens tijd voor een aflevering over bier! Speciaalbier welteverstaan. Vandaag is Annemieke de Been mijn gast. Zij werkt bij Lowlander, een Nederlandse speciaalbierbrouwerij die werkt met botanicals. Dat zijn kruiden, specerijen en andere smaakmakers die hun bieren een unieke smaak geven...


#34: Thais koken met Noi Pia-Ud

Luister  

Smaakmakers  /  22-07-2020

De Thaise keuken staat bekend om de curry, Pad Thai en heel veel street food. Dat alles heeft een plekje gekregen in De Bijbel van de Thaise Keuken. Die is geschreven door Noi Pia-Ud. Tot haar tiende woonde zij in Thailand en in dit prachtige kookboek staan de iconische gerechten van haar geboortela...


#33: Marijke Ottema: van veganist tot jager

Luister  

Smaakmakers  /  08-07-2020

De manier waarop Marijke Ottema eet is volgens mij uniek in Nederland. 8 jaar lang at ze veganistisch. Dus: geen vlees en vis, maar ook geen zuivel of honing. Maar toen maakte ze voor National Geographic een reportage over de jacht. Dat veranderde haar kijk op vlees. Sindsdien eet ze wel weer vlees,...


#32: Koken in je achtertuin met The Holy Kauw Company

Luister  

Smaakmakers  /  10-06-2020

Smaakmakers gaat naar buiten! In deze aflevering zoek ik twee oude bekenden op: Arno en Mireille van The Holy Kauw Company. Twee jaar geleden sprak ik uitgebreid met ze over hun eerste boek Limonade. Inmiddels ligt hun vierde boek in de winkel: Backyard Cooking. Het ideale boek voor een zomervakanti...


#31: De Indonesische keuken met Maureen Tan

Luister  

Smaakmakers  /  27-05-2020

De wereldreis van Smaakmakers gaat verder! Vandaag land ik in Indonesië. Maureen Tan schreef "De Bijbel van de Indonesische Keuken." Waarom die titel zo belangrijk is vertelt ze in deze aflevering van Smaakmakers. En natuurlijk hebben we het over die iconische gerechten uit de Indonesische keuken:...


#30: Naar Italië met ‘Master of Pasta’ Sarah Puozzo

Luister  

Smaakmakers  /  27-05-2020

La Cucina Povera heeft een aantal van de lekkerste gerechten ter wereld voortgebracht. Denk aan risotto, gnocchi, tortellini of eigenlijke elke vorm pasta. Maar deze Italiaanse ‘armeluiskeuken’ is veel meer dan een verzameling gerecht, het is een levensfilosofie. In deze aflevering van de podcas...


#29: De Joodse keuken van Esther Erwteman

Luister  

Smaakmakers  /  29-04-2020

In deze aflevering van Smaakmakers neemt Esther Erwteman je mee naar de Joodse keuken. Haar Joodse keuken welteverstaan. Joden over de hele wereld hebben hun eigen invloeden verwerkt in hun eten en daardoor is de Joodse keuken in Israël heel anders dan die in Nederland.  Esthers culinaire ontdekki...


#28: Ceviche en andere Peruaanse heerlijkheden (maar vooral ceviche)

Luister  

Smaakmakers  /  16-04-2020

In het tweede deel van Smaakmakers’ wereldreis land ik Peru. Katinka Lansink Dodero van Ceviche Ceviche groeide op met deze keuken. Tegenwoordig promoot ze de smaken van haar moederland in Nederland. In een half uur praat ze je bij over de invloeden van de Japanse keuken, de smaken van Peru en nat...


#27: Vietnamees koken met Mai Nguyễn

Luister  

Smaakmakers  /  01-04-2020

Smaakmakers gaat de wereld rond! Terwijl wij allemaal zoveel mogelijk thuis blijven neem ik je mee op culinaire wereldreis. Want in de keuken ben je in een half uurtje aan de andere kant van de wereld. In de eerste aflevering praat ik met Mai Nguyễn over de keuken van haar geboorteland Vietnam. Ze...


#26: Hiske Versprille kan nog steeds anoniem uit eten

Luister  

Smaakmakers  /  09-03-2020

Deze maand een goed gesprek met Hiske Versprille, culinair recensent van de Volkskrant en maker van Cheft, wat mij betreft de beste foodpodcast van Nederland. We praten over eten in Zeeland, anoniem recenseren en dat goede motto van Cheft, hoe meer je weet, hoe meer je proeft. Volg Hiske www.dagenna...


#25: Slow Food strijdt al 30 jaar voor beter eten

Luister  

Smaakmakers  /  10-02-2020

In deze aflevering praat ik met Nelleke Don, voorzitter van Slow Food Nederland. Vooraf vroeg ik op Instagram waar mensen aan dachten bij de term Slow Food. De reacties: Piemonte, stoven en ‘ik weet eigenlijk niet wat ze doen’. Tijd dus voor een hernieuwde kennismaking met deze beweging die al 3...


#24: De diepte in met Samuel Levie

Luister  

Smaakmakers  /  13-01-2020

In de eerste aflevering van het nieuwe jaar ga ik gelijk de diepte in. Samuel Levie is mijn gast: worstenmaker, kookboekenschrijver, columnist, wereldverbeteraar. Het gesprek begint nog luchtig, met verhalen over Samuels gevarieerde culinaire achtergrond en zijn boek 'Eten met Nijntje'. Maar dan ko...


#23: Un déjeuner avec Karin Luiten

Luister  

Smaakmakers  /  16-12-2019

Voor de laatste Smaakmakers van 2019 schuif ik aan bij Karin Luiten. Op een doodgewone maandagmiddag kookt zij een viergangenlunch uit haar nieuwe boek, De Makkelijke Franse Keuken. Met daarin klassiekers als Pate de Campagne, Steak Bearnaise en Boeuf Bourguignon. Tussen de kaas en het dessert hadde...


#22: Met Laura de Grave op culinaire reis door Nederland

Luister  

Smaakmakers  /  18-11-2019

Het komende half uur laat Laura de Grave je kennismaken met unieke streekproducten en bijzondere gerechten uit de Nederlandse keuken. Die bestaat namelijk uit veel meer dan stamppot, stroopwafels en snert. Dat ontdekte ze tijdens het schrijven van haar Nederland Kookboek, dat nu in de winkel ligt. B...


#21: Rutger van den Broek is Heel Holland Bakt nog lang niet zat

Luister  

Smaakmakers  /  28-10-2019

In 2013 won Rutger van den Broek het eerste seizoen van Heel Holland Bakt. Sinds die tijd is hij een bekende naam in culinair Nederland. Met het uitkomen van niet één, niet twee maar drie bakboeken in een jaar, is het tijd voor gesprek. Over bakken natuurlijk, maar ook een geweldige tip voor je st...


#20: Borrelen met Susan Aretz

Luister  

Smaakmakers  /  23-09-2019

Soms heb je een interview dat alle kanten op gaat, maar dankzij alle mooie bruggetjes toch als een geheel voelt. Zo’n interview had ik met Susan Aretz. We gingen van borrelen naar pakjes Honig, via Jochem Myjer en de Franse supermarkt weer terug naar borrelen. We stipten en passant nog even uit et...


#19: Mooncake maakt jou enthousiast over de nieuwe Nederlandse eetcultuur

Luister  

Smaakmakers  /  26-08-2019

Deze maand praat ik met Jonneke de Zeeuw, beter bekend als Mooncake. Haar blog staat helemaal in het teken van de nieuwe Nederlandse eetcultuur. Een cultuur die verder gaat dan boerenkool en snert, maar die ook Perzisch, Vietnamees of Sengalees is. Verwacht dus in het komende half uur veel gerechten...


#18: Francesca rolt 60 rotiplaten en kookt van alles op haar Big Green Egg

Luister  

Smaakmakers  /  26-07-2019

Voor de tweede bijkletspodcast van deze zomer schoof ik aan bij Francesca van Berk, van Francesca Kookt. Geïnspireerd door de podcast “Mijn vader is een afhaalchinees” praten we over de Surinaamse eetcultuur. Een cultuur die Francesca van binnenuit kent, dankzij haar Surinaamse schoonfamilie. S...


#17: Danny Jansen is al aan het gourmetten

Luister  

Smaakmakers  /  05-07-2019

Tijdens de zomer is Smaakmakers een beetje anders dan normaal. Samen met vrienden van de show klets ik over culinaire nieuwtjes, gekke gerechten en bijzondere restaurants.  Deze maand ga ik langs bij Danny Jansen. Iets meer dan een jaar geleden zei hij: “Ik ga me vanaf nu meer op internet richten...


#16: Meneer Wateetons over charcuterie, rook en bijzondere experimenten

Luister  

Smaakmakers  /  13-05-2019

2019 is voor Smaakmakers een vrij vegetarisch jaar. Tot nu toe. Deze maand praat ik met Meneer Wateetons over pancetta, lardo en vissaus gemaakt van bacon. Want dat kan dus blijkbaar.  Bestel Over Charcuterie en Over Rook via Bol.com of je lokale boekhandel. Volg Meneer Wateetons www.wateetons.com/...


#15.1: De standaarduitrusting van Aniek Keijsers

Luister  

Smaakmakers  /  25-04-2019

Welke gerechten moet iedereen kunnen maken volgens Aniek Keijsers? Vandaag komt haar boek IJs en Co uit en natuurlijk staat een ijsje op die lijst. Maar wat nog meer? Luister zelf maar! Bestel IJs & co via Bol.com of via je lokale boekhandel. Volg Aniek: www.flourgirl.nl www.instagram.com/aniekkeijs...


#15: IJs maken met Aniek Keijsers

Luister  

Smaakmakers  /  08-04-2019

Het voorjaar is begonnen, de temperatuur loopt weer op, tijd om het over ijs te hebben. Dat doe ik met Aniek Keijsers. 25 april komt haar eerste boek uit, IJs en co, en dat boek staat vol met heerlijke ijsrecepten. Ik ben ook al een tijdje fan van Anieks Instagramaccount, dus dat waren 2 redenen om...


#14.1: De standaarduitrusting van Isabel Boerdam

Luister  

Smaakmakers  /  25-03-2019

Vegetarische inspiratie nodig? Dan moet je deze aflevering écht even luisteren. Hippe Vegetariër Isabel Boerdam vertelt welke drie gerechten iedereen moet kunnen maken. En dat begint met een simpele bloemkool. Isabel schreef ook de Vegabijbel. Die kun je natuurlijk bestellen bij Bol.com of via je...


#14: Een week geen vlees eten met de Hippe Vegetariër

Luister  

Smaakmakers  /  11-03-2019

Op de dag dat deze podcast online komt, begint de Week Zonder Vlees. Drijvende kracht achter deze vegetarische campagne is Isabel Boerdam. In 2013 begon zij met de foodblog dehippevegetarier.nl, die in de afgelopen jaren uitgroeide tot één van de grootste vegetarische platforms van Nederland. Het...


#13.1: De Standaarduitrusting van Joke Boon

Luister  

Smaakmakers  /  25-02-2019

Aan het eind van mijn lunch met kookboekenschrijfster Joke Boon had ik nog één vraag: welke drie gerechten moet iedereen kunnen maken? In deze aflevering hoor je haar Standaarduitrusting. Bestel de boek van Joke via Bol.com of je lokale boekhandel. Volg Joke: www.boonappetit.nl www.facebook.com/ko...


#13: Lunchen met Joke Boon

Luister  

Smaakmakers  /  11-02-2019

Met Joke Boon is het goed lunchen. Spaanse bruine bonensoep met chorizo, perfect voor een grijze vrijdag in januari. Na de lunch pakten we de microfoon erbij voor een goed gesprek over bonen, kleurrijk koken en anosmie. En er is ook nog een toetje! Bestel de boek van Joke via Bol.com of je lokale bo...


#12: Eten printen en nooit meer slechte wijn op de Horecava

Luister  

Smaakmakers  /  28-01-2019

De tweede podcast over de Horecava gaat over technische ontwikkelingen in de keuken. Je komt alles te weten over 3D-printers, kook-apps en hoe techniek je helpt om altijd de juiste fles wijn te kopen. En tussendoor gaan we (weer) voedselverspilling tegen.  Alle links uit de podcast: Jan Smink www.j...


#11: Zeewierburgers en paddestoelensaté op de Horecava

Luister  

Smaakmakers  /  14-01-2019

In de tweede week van januari komt heel culinair Nederland naar de Amsterdamse RAI. Op de Horecava kun je, tussen de grootkeukenapparatuur en het restaurantmeubilair door, zien wat de trends voor het nieuwe jaar worden. Op het gebied van eten en drinken springen een paar dingen eruit: meer aandacht...


#10.1: De Standaarduitrusting van Hans Spitsbaard

Luister  

Smaakmakers  /  24-12-2018

Welke baksels moet iedereen kunnen maken? Die vraag stelde ik natuurlijk aan Hans Spitsbaard. Vorig jaar won hij Heel Holland Bakt en in aflevering 10 van Smaakmakers hoorde je hoe het nu met hem gaat. Vandaag vertelt hij wat zijn standaarduitrusting is. Hans schreef de Taartbijbel. Bestellen kan vi...


#10: Hoe is het met Heel Holland Bakt winnaar Hans?

Luister  

Smaakmakers  /  07-12-2018

Vorig jaar zagen 3,4 miljoen mensen hoe Hans Spitsbaard de finale van Heel Holland Bakt won. Aan de vooravond van het nieuwe seizoen zoek ik hem op om het afgelopen jaar door te nemen. Wat heeft het winnen van de populairste bakwedstrijd van Nederland hem allemaal gebracht? Aan de eetkamertafel van...


#09.1: De standaarduitrusting van Arachne Molema

Luister  

Smaakmakers  /  26-11-2018

Daar is ie dan, de eerste Smaakmakers Standaarduitrusting. Vanaf nu krijg je elke maand een bonusaflevering. Want: welke gerechten moet iedereen kunnen koken? Arachne Molema, auteur van 'Koken als Liefdestaal', is de eerste die ik deze vraag voorlegde.  Volg Arachne: www.arachnemolema.com www.insta...


#09: Culinaire cultuurverschillen overbruggen met Arachne Molema

Luister  

Smaakmakers  /  12-11-2018

“Eten is niet alleen iets wat je doet als je honger hebt.” Anat, Israel  Toen Arachne Molema 10 jaar geleden mocht aanschuiven bij de ouders van haar Armeense huisgenote, ontdekte ze iets bijzonders. Eten brengt culturen bij elkaar, zelfs als je elkaars taal nauwelijks spreekt. Deze maaltijd is...


#08: De smakelijke strijd van InStock

Luister  

Smaakmakers  /  08-10-2018

Meer dan een derde van al het voedsel dat wordt geproduceerd, wordt weggegooid. Bizar! InStock probeert daar iets aan te doen. Met hun drie restaurants, twee biertjes, hun kookboeken InStock Cooking en Circular Chefs en hun groothandel proberen ze deze voedselverspilling terug te dringen. In deze Sm...


#07: Edwin Klaasen, #bakkertjezelf van Desemenzo

Luister  

Smaakmakers  /  10-09-2018

Smaakmakers is terug! Deze maand leer je alles over brood, want Edwin Klaasen is te gast. Hij is de man achter Desemenzo, een bakkerscollectief dat allerlei soorten brood bakt, met één overeenkomst: het is brood zonder toevoeging van gist of andere broodverbeteraars. Dus gaan we het hebben over st...


#PROMO: Nieuwe Smaakmakers

Luister  

Smaakmakers  /  06-09-2018

Het is weer tijd voor nieuwe afleveringen van Smaakmakers! Maandag vind je de eerste nieuwe aflevering in je stream. Met in de hoofdrol: #bakkertjezelf Edwin Klaasen.


#06: Danny Jansen weet alles over de snackbar

Luister  

Smaakmakers  /  21-06-2018

Als je in de buurt van Danny Jansen dingen zegt als 'kipknots' 'frituurpan' of 'frikandel' beginnen zijn ogen te stralen. Hij is gek op wat hij 'de échte Nederlandse streetfoodcultuur' noemt: de snackbar. Daarom schreef hij er een dik boek over, Vet Lekker. In Smaakmakers vertelt Danny het verhaal...


#05: De stoere limonades van The Holy Kauw Company

Luister  

Smaakmakers  /  12-06-2018

"Kunnen jullie bij ons feestje ook zorgen voor lekkere alcoholvrije drankjes?" Die vraag kregen Arno en Mireille van The Holy Kauw Company steeds vaker. Ze gingen aan de slag en het resultaat is hun boek "Limonade", vol met stoere alcoholvrije drankjes voor volwassenen. In Smaakmakers vertellen Arno...


#04: Francesca Kookt en de culinaire opvoeding

Luister  

Smaakmakers  /  14-05-2018

Toen mijn zoon voor de zoveelste keer zijn eten over de tafel smeerde, verzuchtte mijn vrouw: “Kun je voor je podcast niet een keer met iemand praten over eten met kinderen?” Daarom is Francesca van Berk te gast in de vierde aflevering van Smaakmakers. Je kent Francesca waarschijnlijk van France...


#03: Een lesje bier brouwen van Brouwerij ‘t IJ

Luister  

Smaakmakers  /  09-04-2018

Een paar jaar geleden dronk ik voor het eerst de IPA van Brouwerij ‘t IJ. Sindsdien ben ik verkocht en drink ik met enige regelmatig een biertje van ‘t IJ. Reden om de derde aflevering van Smaakmakers te wijden aan deze Amsterdamse speciaalbierbrouwerij. Met ambassadeur en vertegenwoordiger van...


#02: Bas Robben schreef absoluut géén dieetboek

Luister  

Smaakmakers  /  23-03-2018

In aflevering 2 van Smaakmakers spreek ik Bas Robben. Hij schreef het te gekke kookboek Vet en daar praten we over. Maar we hebben het ook over de kunst van het schrijven voor een maaltijdbox en ik kom erachter wat een vakantie in Taiwan met je gewicht doet.   Natuurlijk kun je Bas ook volgen op a...


#01: Karin Luiten over appeltaart en studentengerechten. En pakjes en zakjes natuurlijk.

Luister  

Smaakmakers  /  12-03-2018

Karin Luiten is culinair journalist en schrijft al meer dan 10 jaar voor Trouw. Ze is vooral bekend van haar strijd tegen pakjes en zakjes en haar imposante hoeveelheid kookboeken. Natuurlijk praten we daarover, maar Karin vertelt ook hoe ze via appeltaarten en dubieuze studentengerechten in de culi...


#0: Het gaat beginnen!

Luister  

Smaakmakers  /  08-03-2018

Nieuw in je podcastapp: Smaakmakers. Kokende radiomaker Zegert van der Linde voert elke maand een goed gesprek over eten, drinken en alles wat daarbij komt kijken. Maandag komt de eerste aflevering online en daarin is Karin Luiten te gast. Die ken je wellicht uit Trouw of van kokenmetkarin.nl. Natuu...