Podcast Zoeker

Smaakmakers

Smaakmakers

Kunst  |  54 afleveringen

Goede gesprekken over eten en drinken. Elke twee weken praat kokende radiomaker Zegert van der Linde met een smaakmaker over zijn of haar passie voor koken, drinken, eten en alles wat daarbij komt kijken.

#46: Op zoek naar lokale producten op Vlieland (deel 2)Luister  

Hoe kun je lokaal voedsel produceren op een eiland waar het overgrote deel van het eten wordt ingevoerd? Die vraag probeer ik te beantwoorden in twee afleveringen van Smaakmakers. Begin jullie was ik een weekend op Vlieland voor De Blik Vooruit. Dit kleine evenement werd georganiseerd door de organi…

#45: Op zoek naar lokale producten op Vlieland (deel 1)Luister  

Hoe kun je lokaal voedsel produceren op een eiland waar het overgrote deel van het eten wordt ingevoerd? Die vraag probeer ik te beantwoorden in de komende twee afleveringen van Smaakmakers. Begin jullie was ik een weekend op Vlieland voor De Blik Vooruit. Dit kleine evenement werd georganiseerd do…

#44: All Inclusive aan de Keukentafel met Jonneke de Zeeuw (Mooncake) Luister  

29 juni komt 'All Inclusive aan de Keukentafel' uit. Dit pamflet is volgens Jonneke de Zeeuw 'het gedachtegoed van mooncake.nl in boekvorm.' Op haar blog promoot Jonneke al een aantal jaar de nieuwe Nederlandse eetcultuur. In aflevering 19 van Smaakmakers vertelde ze wat die nieuwe eetcultuur inhoud…

#43: Op bezoek bij de eerste Nederlandse theeplantageLuister  

Theeplantage Het Zuyderblad in Soerendonck is de eerste theeplantage van Nederland. Linda Cebrian verbouwt haar thee op de familieboerderij, even buiten het dorp. In deze aflevering van Smaakmakers neemt ze je mee naar de plantage, proeven we haar zwarte thee en vertelt ze hoe thee wordt gemaakt. Vo…

#42: De Indiase Keuken met Paulami JoshiLuister  

De Indiase keuken stond al heel lang op mijn lijstje met mogelijke onderwerpen. Het is waarschijnlijk mijn favoriete keuken. Gerechten vol specerijen, veel vegetarische mogelijkheden en een eindeloze veelzijdigheid. Paulami Joshi weet daar alles van. Vier jaar geleden verhuisde zij van India naar Ne…

#41: Op bezoek bij de buitengewone varkens van Josse HaarhuisLuister  

We gaan op pad! Samen met Josse Haarhuis verken ik landgoed Zuylestein. Daar scharrelen enkele tientallen varkens rond. Dat zijn de Buitengewone Varkens van Josse. Hij is een varkenshouder met een missie: zorgen dat jij en ik weer beseffen dat voor een stukje vlees een dier dood moet. Volg Buitenge…

#40: Even bijpraten met Susan Aretz en Katinka Lansink DoderoLuister  

In de nieuwe aflevering van Smaakmakers niet 1, maar 2 gasten. Op een mooie vrijdagochtend bel ik met twee oude bekenden van Smaakmakers. Susan Aretz heeft nog maar net haar nieuwe boek Wereldwijd Borreltijd afgerond, maar begint nu al aan een nieuw avontuur: haar eigen gin! Dat vraagt om uitleg en…

#39: Allemaal aan de hotpot dankzij Bas RobbenLuister  

Hij omschrijft het zelf als 'Chinees fonduen', maar hotpotten is veel meer dan wat vleesjes garen in olie. Een goede hotpot begint met een smaakvolle bouillon, wordt gevuld met vlees, groente, dumplings en wat al niet meer en is een groot feest voor iedereen aan tafel. Niet gek dat Bas Robben daar z…

#38: Hidde de Brabander leert je nog beter ijs makenLuister  

Het is bijna voorjaar, tijd om het over ijs te hebben. Een ijsje in de zon is heerlijk, zelfgemaakt ijs in de zon is nog een beetje beter. Maar zelfs dat zelfgemaakte ijs kan nóg beter. Daarom schreef Hidde de Brabander zijn nieuwe boek Glacerie. Met daarin niet alleen zo'n 70 recepten, maar ook al…

#37: Charlotte Kleyn en de magie van eten op reisLuister  

Of het nu een snelle hap bij het tankstation of een driegangendiner aan boord van een cruiseschip is, eten op reis heeft iets bijzonders. Culinair historica Charlotte Kleyn dook in de geschiedenis van dit thema en schreef het smakelijke boek Trek. Vol verhalen en recepten geïnspireerd op eten tijde…

Dit is Smaakmakers, een podcast over etenLuister  

Smaakmakers is een podcast over goed, eerlijk en vooral lekker eten. En drinken natuurlijk. Elke twee weken praat kokende podcastmaker Zegert van der Linde met smaakmakers uit de wereld van eten en drinken. Abonneer je nu, dan mis je nooit meer een aflevering! Volg Smaakmakers: www.smaakmakerspodcas…

#36: Je kent de Peranakan keuken nog niet, maar de gerechten welLuister  

"Hee Zegert hoe gaat het? Wilde heel brutaal vragen... misschien leuk om een keer samen iets te doen over de Peranakan Indonesische keuken?" Dit bericht van Maureen Tan belandde begin juli in mijn inbox. Ik had nog nooit gehoord van de Peranakan keuken, maar Maureen is hiervoor de beste gids die je …

#35: De bijzondere brouwmethode van LowlanderLuister  

Het werd weer eens tijd voor een aflevering over bier! Speciaalbier welteverstaan. Vandaag is Annemieke de Been mijn gast. Zij werkt bij Lowlander, een Nederlandse speciaalbierbrouwerij die werkt met botanicals. Dat zijn kruiden, specerijen en andere smaakmakers die hun bieren een unieke smaak geven…

#34: Thais koken met Noi Pia-UdLuister  

De Thaise keuken staat bekend om de curry, Pad Thai en heel veel street food. Dat alles heeft een plekje gekregen in De Bijbel van de Thaise Keuken. Die is geschreven door Noi Pia-Ud. Tot haar tiende woonde zij in Thailand en in dit prachtige kookboek staan de iconische gerechten van haar geboortela…

#33: Marijke Ottema: van veganist tot jagerLuister  

De manier waarop Marijke Ottema eet is volgens mij uniek in Nederland. 8 jaar lang at ze veganistisch. Dus: geen vlees en vis, maar ook geen zuivel of honing. Maar toen maakte ze voor National Geographic een reportage over de jacht. Dat veranderde haar kijk op vlees. Sindsdien eet ze wel weer vlees,…

#32: Koken in je achtertuin met The Holy Kauw CompanyLuister  

Smaakmakers gaat naar buiten! In deze aflevering zoek ik twee oude bekenden op: Arno en Mireille van The Holy Kauw Company. Twee jaar geleden sprak ik uitgebreid met ze over hun eerste boek Limonade. Inmiddels ligt hun vierde boek in de winkel: Backyard Cooking. Het ideale boek voor een zomervakanti…

#31: De Indonesische keuken met Maureen TanLuister  

De wereldreis van Smaakmakers gaat verder! Vandaag land ik in Indonesië. Maureen Tan schreef "De Bijbel van de Indonesische Keuken." Waarom die titel zo belangrijk is vertelt ze in deze aflevering van Smaakmakers. En natuurlijk hebben we het over die iconische gerechten uit de Indonesische keuken: …

#30: Naar Italië met ‘Master of Pasta’ Sarah PuozzoLuister  

La Cucina Povera heeft een aantal van de lekkerste gerechten ter wereld voortgebracht. Denk aan risotto, gnocchi, tortellini of eigenlijke elke vorm pasta. Maar deze Italiaanse ‘armeluiskeuken’ is veel meer dan een verzameling gerecht, het is een levensfilosofie. In deze aflevering van de podcas…

#29: De Joodse keuken van Esther ErwtemanLuister  

In deze aflevering van Smaakmakers neemt Esther Erwteman je mee naar de Joodse keuken. Haar Joodse keuken welteverstaan. Joden over de hele wereld hebben hun eigen invloeden verwerkt in hun eten en daardoor is de Joodse keuken in Israël heel anders dan die in Nederland. Esthers culinaire ontdekkin…

#28: Ceviche en andere Peruaanse heerlijkheden (maar vooral ceviche)Luister  

In het tweede deel van Smaakmakers’ wereldreis land ik Peru. Katinka Lansink Dodero van Ceviche Ceviche groeide op met deze keuken. Tegenwoordig promoot ze de smaken van haar moederland in Nederland. In een half uur praat ze je bij over de invloeden van de Japanse keuken, de smaken van Peru en nat…

#27: Vietnamees koken met Mai NguyễnLuister  

Smaakmakers gaat de wereld rond! Terwijl wij allemaal zoveel mogelijk thuis blijven neem ik je mee op culinaire wereldreis. Want in de keuken ben je in een half uurtje aan de andere kant van de wereld. In de eerste aflevering praat ik met Mai Nguyễn over de keuken van haar geboorteland Vietnam. Ze…

#26: Hiske Versprille kan nog steeds anoniem uit etenLuister  

Deze maand een goed gesprek met Hiske Versprille, culinair recensent van de Volkskrant en maker van Cheft, wat mij betreft de beste foodpodcast van Nederland. We praten over eten in Zeeland, anoniem recenseren en dat goede motto van Cheft, hoe meer je weet, hoe meer je proeft. Volg Hiske www.dagenna…

#25: Slow Food strijdt al 30 jaar voor beter etenLuister  

In deze aflevering praat ik met Nelleke Don, voorzitter van Slow Food Nederland. Vooraf vroeg ik op Instagram waar mensen aan dachten bij de term Slow Food. De reacties: Piemonte, stoven en ‘ik weet eigenlijk niet wat ze doen’. Tijd dus voor een hernieuwde kennismaking met deze beweging die al 3…

#24: De diepte in met Samuel LevieLuister  

In de eerste aflevering van het nieuwe jaar ga ik gelijk de diepte in. Samuel Levie is mijn gast: worstenmaker, kookboekenschrijver, columnist, wereldverbeteraar. Het gesprek begint nog luchtig, met verhalen over Samuels gevarieerde culinaire achtergrond en zijn boek 'Eten met Nijntje'. Maar dankom…

#23: Un déjeuner avec Karin LuitenLuister  

Voor de laatste Smaakmakers van 2019 schuif ik aan bij Karin Luiten. Op een doodgewone maandagmiddag kookt zij een viergangenlunch uit haar nieuwe boek, De Makkelijke Franse Keuken. Met daarin klassiekers als Pate de Campagne, Steak Bearnaise en Boeuf Bourguignon. Tussen de kaas en het dessert hadde…

#22: Met Laura de Grave op culinaire reis door NederlandLuister  

Het komende half uur laat Laura de Grave je kennismaken met unieke streekproducten en bijzondere gerechten uit de Nederlandse keuken. Die bestaat namelijk uit veel meer dan stamppot, stroopwafels en snert. Dat ontdekte ze tijdens het schrijven van haar Nederland Kookboek, dat nu in de winkel ligt. B…

#21: Rutger van den Broek is Heel Holland Bakt nog lang niet zatLuister  

In 2013 won Rutger van den Broek het eerste seizoen van Heel Holland Bakt. Sinds die tijd is hij een bekende naam in culinair Nederland. Met het uitkomen van niet één, niet twee maar drie bakboeken in een jaar, is het tijd voor gesprek. Over bakken natuurlijk, maar ook een geweldige tip voor je st…

#20: Borrelen met Susan AretzLuister  

Soms heb je een interview dat alle kanten op gaat, maar dankzij alle mooie bruggetjes toch als een geheel voelt. Zo’n interview had ik met Susan Aretz. We gingen van borrelen naar pakjes Honig, via Jochem Myjer en de Franse supermarkt weer terug naar borrelen. We stipten en passant nog even uit et…

#19: Mooncake maakt jou enthousiast over de nieuwe Nederlandse eetcultuurLuister  

Deze maand praat ik met Jonneke de Zeeuw, beter bekend als Mooncake. Haar blog staat helemaal in het teken van de nieuwe Nederlandse eetcultuur. Een cultuur die verder gaat dan boerenkool en snert, maar die ook Perzisch, Vietnamees of Sengalees is. Verwacht dus in het komende half uur veel gerechten…

#18: Francesca rolt 60 rotiplaten en kookt van alles op haar Big Green EggLuister  

Voor de tweede bijkletspodcast van deze zomer schoof ik aan bij Francesca van Berk, van Francesca Kookt. Geïnspireerd door de podcast “Mijn vader is een afhaalchinees” praten we over de Surinaamse eetcultuur. Een cultuur die Francesca van binnenuit kent, dankzij haar Surinaamse schoonfamilie. S…

#17: Danny Jansen is al aan het gourmettenLuister  

Tijdens de zomer is Smaakmakers een beetje anders dan normaal. Samen met vrienden van de show klets ik over culinaire nieuwtjes, gekke gerechten en bijzondere restaurants. Deze maand ga ik langs bij Danny Jansen. Iets meer dan een jaar geleden zei hij: “Ik ga me vanaf nu meer op internet richten.…

#16: Meneer Wateetons over charcuterie, rook en bijzondere experimentenLuister  

2019 is voor Smaakmakers een vrij vegetarisch jaar. Tot nu toe. Deze maand praat ik met Meneer Wateetons over pancetta, lardo en vissaus gemaakt van bacon. Want dat kan dus blijkbaar. Bestel Over Charcuterie en Over Rook via Bol.com of je lokale boekhandel. Volg Meneer Wateetons www.wateetons.com/ …

#15.1: De standaarduitrusting van Aniek KeijsersLuister  

Welke gerechten moet iedereen kunnen maken volgens Aniek Keijsers? Vandaag komt haar boek IJs en Co uit en natuurlijk staat een ijsje op die lijst. Maar wat nog meer? Luister zelf maar! Bestel IJs & co via Bol.com of via je lokale boekhandel. Volg Aniek: www.flourgirl.nl www.instagram.com/aniekkeijs…

#15: IJs maken met Aniek KeijsersLuister  

Het voorjaar is begonnen, de temperatuur loopt weer op, tijd om het over ijs te hebben. Dat doe ik met Aniek Keijsers. 25 april komt haar eerste boek uit, IJs en co, en dat boek staat vol met heerlijke ijsrecepten. Ik ben ook al een tijdje fan van Anieks Instagramaccount, dus dat waren 2 redenen om …

#14.1: De standaarduitrusting van Isabel BoerdamLuister  

Vegetarische inspiratie nodig? Dan moet je deze aflevering écht even luisteren. Hippe Vegetariër Isabel Boerdam vertelt welke drie gerechten iedereen moet kunnen maken. En dat begint met een simpele bloemkool. Isabel schreef ook de Vegabijbel. Die kun je natuurlijk bestellen bij Bol.com of via je …

#14: Een week geen vlees eten met de Hippe VegetariërLuister  

Op de dag dat deze podcast online komt, begint de Week Zonder Vlees. Drijvende kracht achter deze vegetarische campagne is Isabel Boerdam. In 2013 begon zij met de foodblog dehippevegetarier.nl, die in de afgelopen jaren uitgroeide tot één van de grootste vegetarische platforms van Nederland. Het …

#13.1: De Standaarduitrusting van Joke BoonLuister  

Aan het eind van mijn lunch met kookboekenschrijfster Joke Boon had ik nog één vraag: welke drie gerechten moet iedereen kunnen maken? In deze aflevering hoor je haar Standaarduitrusting. Bestel de boek van Joke via Bol.com of je lokale boekhandel. Volg Joke: www.boonappetit.nl www.facebook.com/ko…

#13: Lunchen met Joke BoonLuister  

Met Joke Boon is het goed lunchen. Spaanse bruine bonensoep met chorizo, perfect voor een grijze vrijdag in januari. Na de lunch pakten we de microfoon erbij voor een goed gesprek over bonen, kleurrijk koken en anosmie. En er is ook nog een toetje! Bestel de boek van Joke via Bol.com of je lokale bo…

#12: Eten printen en nooit meer slechte wijn op de HorecavaLuister  

De tweede podcast over de Horecava gaat over technische ontwikkelingen in de keuken. Je komt alles te weten over 3D-printers, kook-apps en hoe techniek je helpt om altijd de juiste fles wijn te kopen. En tussendoor gaan we (weer) voedselverspilling tegen. Alle links uit de podcast: Jan Smink www.ja…

#11: Zeewierburgers en paddestoelensaté op de HorecavaLuister  

In de tweede week van januari komt heel culinair Nederland naar de Amsterdamse RAI. Op de Horecava kun je, tussen de grootkeukenapparatuur en het restaurantmeubilair door, zien wat de trends voor het nieuwe jaar worden. Op het gebied van eten en drinken springen een paar dingen eruit: meer aandacht …

#10.1: De Standaarduitrusting van Hans SpitsbaardLuister  

Welke baksels moet iedereen kunnen maken? Die vraag stelde ik natuurlijk aan Hans Spitsbaard. Vorig jaar won hij Heel Holland Bakt en in aflevering 10 van Smaakmakers hoorde je hoe het nu met hem gaat. Vandaag vertelt hij wat zijn standaarduitrusting is. Hans schreef de Taartbijbel. Bestellen kan vi…

#10: Hoe is het met Heel Holland Bakt winnaar Hans?Luister  

Vorig jaar zagen 3,4 miljoen mensen hoe Hans Spitsbaard de finale van Heel Holland Bakt won. Aan de vooravond van het nieuwe seizoen zoek ik hem op om het afgelopen jaar door te nemen. Wat heeft het winnen van de populairste bakwedstrijd van Nederland hem allemaal gebracht? Aan de eetkamertafel van …

#09.1: De standaarduitrusting van Arachne MolemaLuister  

Daar is ie dan, de eerste Smaakmakers Standaarduitrusting. Vanaf nu krijg je elke maand een bonusaflevering. Want: welke gerechten moet iedereen kunnen koken? Arachne Molema, auteur van 'Koken als Liefdestaal', is de eerste die ik deze vraag voorlegde. Volg Arachne: www.arachnemolema.com www.instag…

#09: Culinaire cultuurverschillen overbruggen met Arachne MolemaLuister  

“Eten is niet alleen iets wat je doet als je honger hebt.” Anat, Israel Toen Arachne Molema 10 jaar geleden mocht aanschuiven bij de ouders van haar Armeense huisgenote, ontdekte ze iets bijzonders. Eten brengt culturen bij elkaar, zelfs als je elkaars taal nauwelijks spreekt. Deze maaltijd is …

#08: De smakelijke strijd van InStockLuister  

Meer dan een derde van al het voedsel dat wordt geproduceerd, wordt weggegooid. Bizar! InStock probeert daar iets aan te doen. Met hun drie restaurants, twee biertjes, hun kookboeken InStock Cooking en Circular Chefs en hun groothandel proberen ze deze voedselverspilling terug te dringen. In deze Sm…

#07: Edwin Klaasen, #bakkertjezelf van DesemenzoLuister  

Smaakmakers is terug! Deze maand leer je alles over brood, want Edwin Klaasen is te gast. Hij is de man achter Desemenzo, een bakkerscollectief dat allerlei soorten brood bakt, met één overeenkomst: het is brood zonder toevoeging van gist of andere broodverbeteraars. Dus gaan we het hebben over st…

#PROMO: Nieuwe SmaakmakersLuister  

Het is weer tijd voor nieuwe afleveringen van Smaakmakers! Maandag vind je de eerste nieuwe aflevering in je stream. Met in de hoofdrol: #bakkertjezelf Edwin Klaasen.

#06: Danny Jansen weet alles over de snackbarLuister  

Als je in de buurt van Danny Jansen dingen zegt als 'kipknots' 'frituurpan' of 'frikandel' beginnen zijn ogen te stralen. Hij is gek op wat hij 'de échte Nederlandse streetfoodcultuur' noemt: de snackbar. Daarom schreef hij er een dik boek over, Vet Lekker. In Smaakmakers vertelt Danny het verhaal …

#05: De stoere limonades van The Holy Kauw CompanyLuister  

"Kunnen jullie bij ons feestje ook zorgen voor lekkere alcoholvrije drankjes?" Die vraag kregen Arno en Mireille van The Holy Kauw Company steeds vaker. Ze gingen aan de slag en het resultaat is hun boek "Limonade", vol met stoere alcoholvrije drankjes voor volwassenen. In Smaakmakers vertellen Arno…

#04: Francesca Kookt en de culinaire opvoedingLuister  

Toen mijn zoon voor de zoveelste keer zijn eten over de tafel smeerde, verzuchtte mijn vrouw: “Kun je voor je podcast niet een keer met iemand praten over eten met kinderen?” Daarom is Francesca van Berk te gast in de vierde aflevering van Smaakmakers. Je kent Francesca waarschijnlijk van France…

#03: Een lesje bier brouwen van Brouwerij ‘t IJLuister  

Een paar jaar geleden dronk ik voor het eerst de IPA van Brouwerij ‘t IJ. Sindsdien ben ik verkocht en drink ik met enige regelmatig een biertje van ‘t IJ. Reden om de derde aflevering van Smaakmakers te wijden aan deze Amsterdamse speciaalbierbrouwerij. Met ambassadeur en vertegenwoordiger van …

#02: Bas Robben schreef absoluut géén dieetboekLuister  

In aflevering 2 van Smaakmakers spreek ik Bas Robben. Hij schreef het te gekke kookboek Vet en daar praten we over. Maar we hebben het ook over de kunst van het schrijven voor een maaltijdbox en ik kom erachter wat een vakantie in Taiwan met je gewicht doet. Natuurlijk kun je Bas ook volgen op all…

#01: Karin Luiten over appeltaart en studentengerechten. En pakjes en zakjes natuurlijk. Luister  

Karin Luiten is culinair journalist en schrijft al meer dan 10 jaar voor Trouw. Ze is vooral bekend van haar strijd tegen pakjes en zakjes en haar imposante hoeveelheid kookboeken. Natuurlijk praten we daarover, maar Karin vertelt ook hoe ze via appeltaarten en dubieuze studentengerechten in de culi…

#0: Het gaat beginnen!Luister  

Nieuw in je podcastapp: Smaakmakers. Kokende radiomaker Zegert van der Linde voert elke maand een goed gesprek over eten, drinken en alles wat daarbij komt kijken. Maandag komt de eerste aflevering online en daarin is Karin Luiten te gast. Die ken je wellicht uit Trouw of van kokenmetkarin.nl. Natuu…