Snuggere Zaken Archief

Snuggere Zaken Archief

Onderwijs  |  42 afleveringen

Snuggere Zaken was een wekelijkse podcast waarin Rick Pastoor en Reinier Ladan een onderwerp bespraken waar iedereen snuggerder van werd. Van het omgaan met je angsten tot het omzetten van je user stories naar job stories. Alles wat een moderne kenniswerker nodig heeft om succesvol haar werk te kunnen doen. Je kunt contact met ons opnemen door het contactformulier (https://www.snuggerezaken.nl/contact) op onze website te gebruiken. Ons cover-artwork is gemaakt door Ruben Bos (https://strokesanddots.nl) en daar zijn we enorm trots op.

Verras mij  


42: Dagen van je leven in het park

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  09-11-2020

In deze laatste (ja, je leest het goed) aflevering van Snuggere Zaken staan we uitgebreid stil bij het maken van beslissingen. Daarnaast bespreken we het Wait But Why artikel 'Your Life in Weeks (https://waitbutwhy.com/2014/05/life-weeks.html)' en de web comic 'A Day at the Park (http://kiriakakis.n...


41: Stapel die gewoontes!

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  12-10-2020

Het hebben van goede gewoontes is een van de motoren achter een succesvol leven. Althans, als we James Clear mogen geloven. Hij stapelt zijn gewoontes om zo tot betere en nieuwe gewoontes te komen en daar gaat het stuk wat in deze aflevering besproken wordt dan ook over. Trying to Establish a New Ro...


40: Waarom efficiëntie gevaarlijk is

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  05-10-2020

We hebben het vaak over efficiënt werken dus als er dan een stuk als Why efficiency is dangerous and slowing down makes life better (https://psyche.co/ideas/why-efficiency-is-dangerous-and-slowing-down-makes-life-better) van Barry Schwartz voorbij komt dan gaan we daar eens goed over nadenken.


39: De kunst van het afmaken

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  28-09-2020

In het stuk The Art of the Finish: How to Go From Busy to Accomplished (https://www.scotthyoung.com/blog/2007/10/18/the-art-of-the-finish-how-to-go-from-busy-to-accomplished/) of het blog van Scott Young bepleit Cal Newport dat het hebben van een methode als Getting Things Done overrated is. Dat vin...


38: Je de verdoemenis in scrollen

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  21-09-2020

Rick heeft nergens last van, maar Reinier merkt dat hij regelmatig tegen zijn zin in op Twitter de ellende du jour tot zich neemt. Dit wordt besproken aan de hand van het artikel Your 'Doomscrolling' Breeds Anxiety. Here's How To Stop The Cycle : NPR (https://www.npr.org/2020/07/19/892728595/your-do...


37: Hoe het met elkaar oneens te zijn

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  14-09-2020

Volgens Paul Graham (How to Disagree (http://www.paulgraham.com/disagree.html)) zijn er een zestal niveaus van het in discussie gaan met elkaar en daar gaan we met elkaar in discussie over.


36: Snelheid is belangrijk

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  13-07-2020

Aan de hand van het artikel Speed matters: Why working quickly is more important than it seems (http://jsomers.net/blog/speed-matters) bespreken we hoe belangrijk de factor 'snelheid' is bij het doen van werk. Dit is even de laatste aflevering voor de zomerstop. Na de zomer zijn we weer helemaal ter...


35: Vergeet het stellen van doelen, maar geef aandacht aan dit!

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  06-07-2020

James Clear weet ons op scherp te zetten door te stellen dat doelen niet belangrijk zijn maar systemen wel in het artikel Forget About Setting Goals. Focus on This Instead. (https://jamesclear.com/goals-systems). Zou hij tot doel hebben gesteld om ons systematisch helemaal door te laten draaien? Waa...


34: Maak alles helder met een weekly review

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  29-06-2020

Aan de hand van een artikel van Tiago Forte over de Weekly Review (https://fortelabs.co/blog/the-one-touch-guide-to-doing-a-weekly-review/) bespreken we onze eigen wekelijkse onderhoudssessie.


33: Mentaal kapitaal

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  22-06-2020

Het artikel Mental Wealth (https://jjbeshara.com/2020/06/04/mental-wealth/) bespreekt hoe je mentaal weerbaarder kunt worden door mentaal kapitaal op te bouwen. Een beetje mentale training om er klaar voor te zijn als het echt een keer tegen zit.


32: Laat je collega het met je eens zijn

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  15-06-2020

In deze aflevering bespreken we het artikel How To Get Your Coworker To Agree With You (https://www.workaguide.com/blog/2018/5/1/how-to-get-your-coworker-to-agree-with-you) Boekentip 1: Radical Candor: Be a Kickass Boss Without Losing Your Humanity by Kim Malone Scott (https://www.goodreads.com/book...


31: De Feynman-techniek

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  08-06-2020

In deze aflevering bespreken we de Feynman-techniek aan de hand van het artikel Learning From the Feynman Technique - Taking Note - Medium (https://medium.com/taking-note/learning-from-the-feynman-technique-5373014ad230)


30: Een handvol ongevraagde adviezen

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  01-06-2020

In deze afleveringen lopen we een handvol ongevraagde adviezen door van Kevin Kelly uit zijn stuk 68 Bits of Unsolicited Advice (https://kk.org/thetechnium/68-bits-of-unsolicited-advice/)


29: De vijf niveaus van remote werken

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  25-05-2020

In deze aflevering gaan we de ladder op naar remote werk nirvana aan de hand van het artikel The Five Levels of Remote Work — and why you’re probably at Level 2 (https://medium.com/swlh/the-five-levels-of-remote-work-and-why-youre-probably-at-level-2-ccaf05a25b9c)


28: Een schema voor werkende ouders

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  18-05-2020

In deze aflevering bespreken we 'Productivity for Parents (https://superorganizers.substack.com/p/productivity-for-parents)' waarin stiekem ook veel tips zitten voor mensen die geen kinderen hebben.


27: Blijven uitstellen is een emotioneel probleem

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  11-05-2020

In deze aflevering bespreken we het artikel Why You Procrastinate (It Has Nothing to Do With Self-Control) (https://www.nytimes.com/2019/03/25/smarter-living/why-you-procrastinate-it-has-nothing-to-do-with-self-control.html) van Charlotte Lieberman.


26: Bereik meer in minder tijd

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  04-05-2020

In deze aflevering bespreken we het artikel How to Be Insanely Productive by Working Less (https://markmanson.net/how-to-be-more-productive) van Mark Manson.


25: Het nieuws is zo belangrijk niet

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  27-04-2020

We leven in een wereld waar het nieuws als iets heel belangrijks wordt ervaren. Maar is dat wel zo? Dit bespreken we aan de hand van het artikel 'News is bad for you – and giving up reading it will make you happier (https://www.theguardian.com/media/2013/apr/12/news-is-bad-rolf-dobelli)'. Meer ove...


24: De weg van Obama

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  20-04-2020

Het artike Obama's Way (https://www.vanityfair.com/news/2012/10/michael-lewis-profile-barack-obama) is ontzettens goed geschreven en het geeft een inkijkje in hoe het is om president van de VS te zijn. En hoe het is om neer te storten in vijandelijk gebied. Daar hebben we het over in deze aflevering...


23: Makkelijk met je email omgaan

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  13-04-2020

We bespreken het artikel 'The Most Effective Way to Manage Your Inbox Is Also the Easiest (https://forge.medium.com/the-most-effective-way-to-manage-your-inbox-is-also-the-easiest-cc3a21d8dac8)' van John Zeratsky. Minder Maar Beter (https://mindermaarbeter.nl) E-mailbeleid.nl (https://e-mailbeleid.n...


22: Thuiswerktips, want we leven in een nieuwe realiteit

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  06-04-2020

Normaal negeren we in deze podcast de waan van de dag maar we ontkomen er niet aan om de coronacrisis aan te stippen. Vandaar deze speciale aflevering. Grip Membership (https://app.gripboek.nl/membership) Focus app voor Mac (https://heyfocus.com) Day One (https://dayoneapp.com)


21: Hoe je zelfhulpboeken leest

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  30-03-2020

"How to read self-help (https://tjcx.me/posts/defense-self-help/)" is een handleiding self-help boeken lezen, want daar heeft T J C X veel kaas van gegeten. Verder nog: Triggers: Creating Behavior That Lasts (https://www.goodreads.com/book/show/22544758-triggers)


20: Genoeg is genoeg

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  23-03-2020

In "What Is Enough (https://www.aestheticsofjoy.com/2019/11/what-is-enough/)" beschrijft Ingrid Fetell Lee haar confrontatie met het begrip 'genoeg'. En daar hebben wij het dan weer over. Verder nog: Dense Discovery newsletter (https://www.densediscovery.com)


19: Het leven is als een gasfornuis

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  16-03-2020

In het stuk "The Downside of Work-Life Balance (https://jamesclear.com/four-burners-theory)" heeft James Clear het voornamelijk over zijn Four Burners Theory waarin hij het leven indeelt in vier gaspitten.


18: Communiceren kun je leren

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  09-03-2020

Aan de hand van "The Basecamp Guide to Internal Communication (https://basecamp.com/guides/how-we-communicate)" hebben we het over werkgerelateerde communicatiemiddelen vanuit het perspectief van een remote-first bedrijf.


17: Hoe oud te worden?

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  02-03-2020

Aan de hand van het artikel "How To Grow Old (https://sites.google.com/site/gobenyan/essay?__s=xgzdzmoy192pqswuyzqz)" van Bertrand Russel hebben we het over het verloop van je leven van wilde rivier tot polderdelta.


16: Lijntje coke met agendahedonisten

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  24-02-2020

In het parool stond ineens een artikel over de maakbaarheid van het leven en de opkomst van agendahedonisten. Daarnaast werd Rick in het stuk genoemd, dus reden genoeg om het artikel Lijntje coke? Trio? Het minutieus geplande bestaan van de agendahedonist (https://www.parool.nl/ps/lijntje-coke-tri...


15: Kinderen en de aanslag op productiviteit

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  17-02-2020

Het hebben van kinderen doet wat met je productiviteit. Maar wat krijg je er voor terug? Dat bespreken we aan de hand van het artikel Having Kids (http://www.paulgraham.com/kids.html) van Paul Graham (https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Graham_(programmer)).


14: De Halveringstijd van de waarheid

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  10-02-2020

Rick en Reinier gaan in gesprek over het NRC artikel ‘Natuurlijk is er onzekerheid! Ontken dat niet’ (https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/10/natuurlijk-is-er-onzekerheid-ontken-dat-niet-a3986411) van Bas Heijne over het boek The Hidden Half van Michael Blastland.


13: Automatiseer in plaats van programmeer

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  03-02-2020

Aan de hand van het stuk Don't Learn to Code - Learn to Automate (https://daedtech.com/dont-learn-to-code-learn-to-automate/) bespreken Rick en Reinier het verschil tussen automatiseren en programmeren en komt het woord coderen ook een keer voorbij. Ook genoemd: Please Don't Learn to Code (https://b...


12: Wie ben je nog op je sterfbed?

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  27-01-2020

Aan de hand van het artikel The Deathbed Fallacy (https://medium.com/@rikardhjort/the-deathbed-fallacy-5e54d9639167) van Rikard A. Hjort bespreken we de dingen waar je spijt van kunt hebben als je op je sterfbed ligt en of dat wel een goede graadmeter is om je leven te leiden.


11: Ontkoppel jezelf op een containerschip

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  20-01-2020

In het artikel Reflections on the Disconnected Life (https://www.calnewport.com/blog/2019/11/24/reflections-on-the-disconnected-life/) van Cal Newport wordt het verhaal verteld van Robert Hassan en zijn vijf-weekse reis op een containerschip zonder ook maar iets te doen te hebben. Hoe verhoudt dit z...


10: Procrastineren kun je afleren

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  13-01-2020

We stellen deze aflevering niet langer meer uit, want we gaan het hebben over het artikel The DUST model of procrastination (https://nesslabs.com/dust-procrastination) van Anne-Laure Le Cunff.


9: Grip op je jaar

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  06-01-2020

Het is het begin van het jaar dus tijd voor je jaarplanning. En wat is nou een beter haakje om het hierover te hebben dan het artikel ‘Hoe ik grip heb op mijn werk, jaar en leven (https://jelmerdeboer.nl/grip/)’ van Jelmer de Boer.


8: Een job om gedaan te krijgen

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  18-12-2019

In deze aflevering duiken Rick en Reinier in de wereld van Jobs to be Done aan de hand van het artikel ‘Replacing The User Story With The Job Story (https://jtbd.info/replacing-the-user-story-with-the-job-story-af7cdee10c27)’. We spreken jullie in het nieuwe jaar weer! Fijne kerst en een goed ni...


7: De app voor een goed leven

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  11-12-2019

Is er een app voor een goed leven? Nee, natuurlijk is die er niet! Evenmin als een app voor De Correspondent. In deze aflevering bespreken Rick en Reinier het artikel ‘Een goed leven? There’s no app for that (https://decorrespondent.nl/10672/een-goed-leven-theres-no-app-for-that/155306563808-1d2...


6: De fouten van beginnende managers

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  04-12-2019

Rick en Reinier bespreken het artikel The 9 leadership mistakes you don't know you're making as a new manager (https://knowyourteam.com/blog/2019/02/28/the-9-leadership-mistakes-you-dont-know-youre-making-as-a-new-manager/) van Claire Lew. Verder nog in deze aflevering: The Peter Principle (https://...


5: Omgaan met je angsten

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  27-11-2019

In deze aflevering bespreken Rick en Reinier deze TED talk van Tim Ferriss: Why you should define your fears instead of your goals (https://www.ted.com/talks/tim_ferriss_why_you_should_define_your_fears_instead_of_your_goals?language=en) Verder nog in deze aflevering: The 4-Hour Workweek by Timothy...


4: Open kantoorruimtes en iedereen haat ze

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  20-11-2019

Waarom zijn er zoveel open kantoorruimtes terwijl iedereen ze haat? Rick en Reinier praten hierover aan de hand van het artikel 'Why companies are still designing open plan offices (https://www.fastcompany.com/90285582/everyone-hates-open-plan-offices-heres-why-they-still-exist)’. Wat verder nog b...


3: Extreme gematigdheid

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  13-11-2019

Rick en Reinier bespreken het artikel 'In Praise of Extreme Moderation (https://hbr.org/2018/06/in-praise-of-extreme-moderation)' en aan de hand daarvan bespreken we extreme levenshoudingen en zingeving. Wat verder nog besproken wordt: I don’t care what AirBnB is doing (https://twitter.com/grimmwe...


Episode 2: Een half uur vergaderen is het meest efficiënt

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  06-11-2019

Rick en Reinier hebben het over vergaderen aan de hand van het artikel ‘Een half uur vergaderen is het meest efficiënt’ (https://blendle.com/shared/eyJuIjoiUmljayIsImEiOiJibmwta25hY2stMjAxOTA1MDEtMjUzM2IwY2JkN2EiLCJ1IjoiNjUzZjczNDctNWFmZS00MjFhLWI2ZTYtY2E2NzFhYTQ0ZTQ3In0.RgrsAJjUK3pEetPzKfLUjwb...


1: Leg die telefoon nou eens weg

Luister  

Snuggere Zaken Archief  /  25-10-2019

Het onderwerp van deze aflevering: Six Years With a Distraction-Free iPhone (https://medium.com/s/story/six-years-with-a-distraction-free-iphone-8cf5eb4f97e3) Wat verder nog besproken wordt: Jake Knapp JZ a.k.a. John Zeratsky Boek: Make Time Reinier denkt ten onrechte dat JZ a.k.a. John Zeratsky nie...