Sterk Leiderschap podcast

Sterk Leiderschap podcast

Onderwijs  |  295 afleveringen

Korte praktijkverhalen over leidinggeven aan jezelf en je collega’s Met deze podcast ontwikkel je je eigen skills en die van je team. Ook leer je hoe je lastige gesprekken faciliteert. Concreet, confronterend en met compassie.

Verras mij  


295. Het delen van de geschiedenis van je team

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  15-07-2024

Je staat pas open voor vooruitgang als er gezien en erkent is waar je vandaan komt.  Maak dus ruimte voor de verhalen uit de geschiedenis, wat heeft iemand meegemaakt, hoe is het team gekomen waar het nu is en wat is er dan vanaf hier mogelijk? 


294. Zorg dat polarisaties weer conflicten worden

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  08-07-2024

Conflicten gaan over feiten, mensen en concrete situaties. Polarisaties gaan over emoties, elkaar vastzetten, gedachtenconstructen die we zelf geloven, zonder nog de gezamenlijke belangen te kunnen navoelen. 


293. Introverte teamleiders kunnen iets leren

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  01-07-2024

Zorgvuldig, weloverwogen en doordacht zijn fijne eigenschappen voor een teamleider, maar hebben ook hun nadelige effecten in je team. Voor jezelf, voor het resultaat en soms ook voor het functioneren van anderen. Dus wil je extravert gedrag bewust kunnen inzetten. 


292. Waarom jij wat hebt aan de training #UitAanAfspreken

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  24-06-2024

In mijn podcast leer je van alles over Uitspreken, Aanspreken en Afspreken. Ik hoop daarmee anderen te activeren, inspireren en motiveren. En regelmatig zeggen mensen mij hoeveel ze ervan leren. Toch is de methode in de vingers krijgen, nog niet zo simpel. Daarom zou je de zesdaagse moeten volgen. ...


291. Hoe herken je onveiligheid in je team

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  17-06-2024

Signalen van onveiligheid zijn niet durven ruzie maken om het beste resultaat te bereiken, alles geforceerd positief bekijken, als teamleider geen feedback krijgen, onderlinge hechte clubjes waar anderen niet bijhoren. Herken jij het?


290. Je verliezen in lidmaatschap

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  10-06-2024

Met wie voel jij je verbonden? En klopt dat met de positie die jij hebt? Ben jij je bewust waar leiderschap wordt gevraagd en wanneer lidmaatschap niet meer dienend is voor het resultaat en de taak die er ligt?


289. On-onderhandelbare besluiten

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  03-06-2024

Veel teamleiders gaan de mist in doordat ze vaag zijn over besluiten en kaders die eigenlijk glashelder vaststaan. Door hier niet helder over te zijn, creëer je zelf ruis en organiseer je onderstroom en persoonlijke interpretatie wat zo belemmerend voor het resultaat.


288. Hoe bereid zijn je mensen om een marathon te lopen?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  27-05-2024

De logica van doelen is niet voor iedereen gelijk. Wat voor jou een inspirerend perspectief is, hoeft dat niet te zijn voor je teamleden.  Als zij geen zin hebben in een marathon, gaan ze niet lopen. Perspectief is key. 


287. Waarom persoonlijk maken niet functioneel is

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  20-05-2024

Als je heldere doelen wilt bereiken, helpt het om functionele afspraken te maken over taken, verantwoordelijkheden en expliciet verwacht gedrag. Door dit persoonlijk te maken, wordt het diffuus, wispelturig en daarmee onveilig. 


286. Als je steeds van je positie wordt gedrukt

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  13-05-2024

Je hebt de taak als teamleider, maar als jij daarin iets besluit of regelt, zijn er anderen die jouw ideeën, beslissingen of aansturing in twijfel trekt of overrulet. Als op zone 2 de taak en rol niet goed ingericht zijn, kun je op zone 1 je resultaat niet bereiken.


285. Als de bovenstroom niet glashelder is

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  06-05-2024

In het eerste blok van de training UitAanAfspreken vielen voor een aantal mensen de kwartjes. Als het doel niet gezamenlijk gedragen wordt of als de taken die iedereen daarin heeft niet gedragen worden, dan bereik je geen resultaten en ondermijnt het jouw kracht als teamleider.


284. Over namen en rugnummers

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  29-04-2024

Ongemak is echt zo iets anders dan Onveiligheid. Mensen willen vaak dat zaken anoniem blijven, waardoor iedereen gaat raden wat er aan de hand is. Door het expliciet noemen van gedrag wat als onprettig wordt ervaren en zo nodig ook expliciet benoemen over wie het gaat ontstaat veiligheid.


283. Wat is sociale veiligheid

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  22-04-2024

Waarin mag jij jezelf zijn en waarin moet je je aanpassen in een organisatie? En hoe sociaal veilig is het dan voor als je anders bent? Zijn jullie in staat om scherp te schuren over wees jezelf en pas je aan?


282. Over focus, flow, proces en klimaat

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  15-04-2024

De kleuren van Insights Discovery kun je benutten om de teameffectiviteit te analyseren. En met elkaar concrete acties te activeren om op alle vier de aspecten de energie in je team te benutten en te vergroten omwille van de opgave en de bijdrage.


281. Je houding is zoveel belangrijker dan wat je zegt

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  08-04-2024

De vriendelijkheid, erkenning, ruimte, uitdaging en ondersteuning die jij uitstraalt, is zoveel veelzeggender dan de woorden die je uitspreekt. Zorg dat jouw mensen jou herinneren in wie je bent.


280. Eigenaarschap door begeleiding

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  01-04-2024

Veel teamleiders verwachten meer eigenaarschap. Echter, het opeisen en afwachten is geen effectieve manier om dit te bereiken. Eigenaarschap vraagt begeleiding en coaching in wat mensen nodig hebben om dat ook te kunnen dragen en oppakken. 


279. Op tijd komen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  25-03-2024

In je rol als teamleider kun je niet vrijblijvend te laat komen. Voor jou is het misschien niet zo’n issue, maar realiseer je dat jouw voorbeeld heel veel doet met de energie in je team. Het lijkt zo klein, maar is zo bepalend voor de standaard van professionaliteit die je neerzet. 


278. Kleurrijker kijken naar jezelf

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  18-03-2024

Welke impact heeft jouw voorkeursgedrag op hoe jij je functie vormgeeft? Kun je jouw kwaliteiten benutten en inzetten? En wat heb je in welke situatie te doen om andere kleuren op te schroeven en doelgericht in te zetten? 


277. Kleurrijk kijken naar anderen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  11-03-2024

Hoe zit het ook al weer met de verschillende kleuren die gebruikt worden door Insights Discovery? Wat zegt introvert en extravert gedrag bij jouw teamleden? En wat is de impact van de voorkeur van denken en voelen over besluitvorming? 


276. Kernkwaliteiten

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  04-03-2024

Een kernkwaliteit is jouw kracht. Als je die teveel inzet, wordt het je valkuil. Dan helpt om een andere kwaliteit er tegenover te zetten. Dat is je uitdaging, want dat is niet makkelijk voor jou. Die uitdaging kan overigens ook een teveel zijn, dat is de allergie die je bij anderen ervaart.


275. De invloed van het bestaansrecht van je organisatie

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  26-02-2024

Cultuur is een complex gegeven. Daar spelen zoveel factoren, bewust, maar ook onbewust een rol. Zo heeft de reden waarom de organisatie bestaat soms ongewild een neven-effect wat niet altijd helpend is voor een gezonde werkcultuur.


274. Kun jij je beheersen?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  19-02-2024

In de afstemming met andere collega’s is het zo enorm lastig om niet gewoon je eigen ding te blijven doen. Ook ik - die zo pleit voor aansluiten en samen vooruit - stap gewoon weer in mijn eigen groef en “doe het lekker op mijn eigen manier”. Luister mee!  


273. Ken de invloed van jouw levensloop

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  12-02-2024

Het overlijden van mijn vader heeft impact op wie ik als teamleider ben. Ook andere ervaringen in mijn leven zijn van invloed geweest. Ken je eigen levensloop en weet je welke ervaringen een grote rol spelen in jouw manier van leidinggeven. 


272. Hoe centraal stel jij jezelf

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  05-02-2024

Heb jij grip op je omgeving en op waar je mee bezig bent? Of probeer je aan te sluiten bij alles wat er is en dat zo bij te sturen dat het aansluit bij wat jij wil? Ga in het midden staan in plaats van aan de zijkant - dan kun je van daaruit stappen zetten.


271. Teamcontract en organisatiewaarden

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  29-01-2024

Als je met je team, je eigen leidinggevende of een andere afdeling afspraken wilt maken over wat je van elkaar kunt verwachten, heb ik een mooie tip voor je. Doe dat aan de de hand van de waarden die in jullie organisatie geformuleerd zijn.


270. Rolonduidelijkheid leidt tot gedoe

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  22-01-2024

Als je iemand een taak toebedeeld, kan hierdoor ruis ontstaan die weer leidt tot allerlei conclusies en aannames. Een concrete bovenstroom met helderheid in doel, taakafbakening, besluitvorming voorkomt onderstroom. 


269. Zoek een buddy

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  15-01-2024

Je hebt mensen nodig die met je meedenken, je kritisch bevragen en samen met jou om je missers lachen. Kritische tegenspraak maakt je tot de professional waar jijzelf en je team gelukkig van wordt. 


268. Besluitvorming vraagt echt aandacht

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  08-01-2024

Heldere processen in het nemen van besluiten bieden veiligheid en duidelijkheid, zowel voor je team als in de voortgang. Voorkom dat je enkel blijft hangen in ‘zaken bespreken’, het gaat echt om scherpte in beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. 


267. Geen feedbacktraining, wel leren uitspreken en aanspreken

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  01-01-2024

Feedbackregels kennen we wel ongeveer. We kennen de regels ongeveer, maar er zit iets anders onder waardoor we elkaar niet uitspreken en aanspreken. Kijkend naar de teamdynamiek levert zoveel meer op om te herkennen wat niet helpend is. 


266. Aandacht voor onderstroom

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  25-12-2023

Als een team een turbulente geschiedenis heeft met verlies, verdriet, frustraties en veranderingen, dan kun je niet anders dan hier ruimte voor maken. Dat kost tijd - maar als je het niet doet, kost het je nog veel meer tijd.


265. UitAanAfspreken - doe jij dat zelf?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  18-12-2023

In hoeverre durf jijzelf je werkelijk uit te spreken? Ben jij vrij-moedig genoeg om kritisch te zijn, werkelijk te zeggen wat je ziet, voelt en wil? En kun je deze keuze ook bewust maken om je team in beweging te zetten en veiligheid voor anderen te faciliteren om zich uit te spreken?


264. Taaie shit - en zeg je dat dan ook?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  11-12-2023

Soms zit ik in een team en dan gaat het stroef. Ken je dat? Dat je voelt dat het niet stroomt en dat je dan vooral hard gaat werken. Nog meer gaat trekken totdat je moedeloos afhaakt? En wat zou er gebeuren als je dat eens openlijk zegt en samen onderzoekt wat er in het team gebeurt als je getrigger...


263. Edge-gedrag: de berg over met elkaar

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  04-12-2023

Veranderingen realiseren is zoveel moeilijker dan je denkt. Laat staan als je met een hele groep mensen een verandering wilt inzetten, volhouden en afmaken. Een berg over vraagt om elk individu te gidsen, te activeren en moed in te spreken als terugzakken in oud gedrag dreigt. 


262. Wees jezelf en pas je aan

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  27-11-2023

In teamsamenwerking is het zoeken naar de balans tussen authentiek gedrag en je committeren aan de groep. Dat is een uitdaging zowel voor jou als voor je collega’s. De helderheid over deze diverse verwachtingen is essentieel zodat er veiligheid, vertrouwen, ruimte en groei mogelijk is.


261. Ben jij als hamburger nog een beetje te pruimen?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  20-11-2023

Ingeklemd tussen organisatie en je team is de kans groot dat je in de verdrukking komt en uitgedroogd, afgedraaid of oudbakken wordt. Dus is zelfzorg zo belangrijk. Welke sausjes, blaadjes sla en plakjes tomaat regel jij voor jezelf?


260. Brein-kennis nodig om professioneel te reageren

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  13-11-2023

Herken jij je eigen overlevingsgedrag als teamleider? Wat doe jij als het te spannend wordt en ben je in staat om je gedrag dan te reguleren ten dienste van het team of je rol? Inzicht in het brein geeft je handvaten om uit de stress te komen.


259. Persoonlijk geraakt worden of functioneel reageren

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  06-11-2023

Ben jij soms ook gefrustreerd en geraakt door het gedrag van je teamleden? Voel jij je niet gekend, niet gewaardeerd en heb je het gevoel dat mensen jouw bewust dwars zitten? Het gedrag van jou én van je team is echter functioneel en afhankelijk van de context. Leer er professioneel mee om te gaan....


258. Kijken en Verduren ipv direct in de actie

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  30-10-2023

Spring jij ook overal op? Neem jij het (te) snel over? Schiet jij gelijk in de actiestand? Dan heb je - net als ik - iets te doen in het observeren, analyseren, afwachten en verduren. Want jouw directe actie is echt niet altijd de beste oplossing voor jouw team. Je doet er toe als je kijkt ipv doet!...


257. Organiseren van de bovenstroom

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  23-10-2023

Wat is het contract in en met je team? Is er expliciet uitgesproken waar jullie gezamenlijk verantwoordelijk voor zijn, commitment op hebben en aansprakelijk voor zijn? En is er ook helder afgesproken welke rollen en taken daar van iedere bij horen? Als je de bovenstroom niet helder organiseert, cre...


256. Vergeving als voorwaarde voor de toekomst

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  16-10-2023

Wat is er voor nodig om in relaties naar de toekomst te kunnen kijken? Hoe kan je in teams het verleden los laten, oud zeer accepteren en integreren om zo weer stappen vooruit te zetten. Na de apartheid in Zuid Afrika ontstond de methodiek van Deep Democracy om alle stemmen mee te nemen en de dynami...


255. De zinkende walvis en de tang

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  09-10-2023

Welke stemmetjes heb jij in je hoofd die je belemmeren om voluit je vrij te voelen in je handelen De bange kwezel, de tang, de zinkende walvis zijn verschillende ik-ken die je op de achterbank wil zetten ipv aan het stuur. 


254. Aannames in je team checken

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  02-10-2023

Wij mensen hebben vaak allerlei gedachten over onszelf en over elkaar. Deze gedachten bepalen vaak hoe je reageert op situaties en op anderen. Veel van die aannames blijken helemaal niet te kloppen en alleen in je eigen hoofd af te spelen. Soms kloppen aannames wel en door ze hardop uit te spreken e...


253. The accepted cheating game

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  18-09-2023

In onze sociale contacten accepteren we het bedrog dat we eigenlijk niet eerlijk zijn wat we ervan vinden. We knikken vriendelijk terwijl we denken wat een onzin, we stellen geen vraag omdat we bang zijn dat we dom overkomen. Durf je uit te spreken en het verschil te maken zodat je gezamenlijk kan g...


252. Teamleiderschap is niet alleen van jou

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  11-09-2023

Teamlid zijn vraagt actief eigenaarschap nemen voor het teamdoel. Vaak wordt die verantwoordelijkheid wat overgelaten aan de teamleider. Moedig leidinggeven betekent elke keer je team weer herinneren en richting geven naar het gewenste teamresultaat zodat zij daar actief op gefocust zijn.


251. Navolgbaar zijn geeft vertrouwen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  04-09-2023

Jouw goede intenties kunnen vaak door anderen heel anders geïnterpreteerd worden. Hoe meer je mensen meeneemt in je keuzes, hoe duidelijker ze begrijpen wie je bent, wat je doet en waarom je het doet, hoe veiliger het voor ze wordt. Expliciteren wat je doet is een belangrijke vaardigheid in samenwe...


250. Special: Leiderschap en ondernemers (interview)

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  28-08-2023

In deze speciale podcast ben ik geïnterviewd door Nico van der Zaan van de podcast Experts uit de kleren. Samen met hem kijk ik naar de uitdagingen in leiderschap voor ondernemers en de lessen die er van het leidinggeven door teamleiders geleerd kunnen worden.


249. Niet mopperen maar opperen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  14-08-2023

Gewoon maar je frustratie van je af roepen tijdens een teamproces is niet effectief. Vind je het te lang duren, erger je aan de gang van zaken of denk je dat het anders kan, je helpt een team niet verder door dit er uit te burpen. 


248. Tips over feedback geven

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  07-08-2023

Veel praten, voorbeelden en ruis helpen niet om feedback te laten landen. Ook niet het aangeven van oplossingen of geen ruimte geven voor de emoties. Een paar tips om de ontvanger tegemoet te komen. 


247. Pas je aan en wees jezelf

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  31-07-2023

We zijn gevoelig voor erbij horen, ons brein is erop gericht dat we niet buiten de groep vallen. Toch wil je ook in teams tegenstemmen activeren.  Let dus op je eigen taalgebruik. Over hoe je onbewust meer veiligheid kunt creëren om een andere stem uit te spreken. 


246. Maak onwenselijk gedrag bespreekbaar

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  24-07-2023

Druk, sociale media en grote belangen zijn ingrediënten die kunnen zorgen voor een sfeer waarin juist grensoverschrijdend gedrag ontstaat. Des te belangrijker om een cultuur te creëren waarin dit besproken kan worden en ervan geleerd mag worden. 


245. Herken je eigen overlevingsstrategie

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  17-07-2023

Veel praten of ergens bovenop springen - gedrag wat niet altijd helpend is. Maar soms doe je het bijna automatisch. Door te herkennen welk gedrag jij geneigd bent in te zetten als je geraakt wordt, leer je effectiever sturen op jezelf en de situatie.


244. Los jij fouten van je team gelijk op of kijk je dieper

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  10-07-2023

Als er iets niet goed gaat in het team, zou het zomaar kunnen dat hier een reden voor is. Door het probleem gelijk op te lossen, loop je het risico dat je oppervlakkig de pijn oplost, maar niet werkelijk stuurt op wat er fundamenteel niet goed gaat t.a.v. eigenaarschap en commitment.


243. Wat zegt deze feedback over mijzelf

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  03-07-2023

Effectief feedback geven heeft zoveel meer effect dan alleen maar uitspreken wat je van een ander vindt. Zeker als je doel is om elkaar aan te spreken op gedrag vanuit de verbinding. Zodat je de informatie gebruikt om werkelijk de samenwerking te versterken - vanuit de ander, maar vooral vanuit jeze...


242. Rolduidelijkheid vraagt om afstemming

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  26-06-2023

Is het helder wat jouw rol is en welke taken daarbij horen? Dus wat doe je wel en wat doe je niet? Zeker als je meerdere rollen in een organisatie hebt of als onduidelijk is wat van jou is en wat van de laag boven of onder jou is de kans op gedoe en onderstroom groot. Dat vraagt om UitAanAfspreken.


241. Klopt jouw positie wel in het systeem?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  19-06-2023

Als leidinggevende worstel je soms met je team, maar kan je bovendien ook last hebben van de plek die jij in moet nemen of die sommige mensen juist zouden moeten innemen, maar niet doen. Waardoor anderen het je knap lastig kunnen maken. 


240. APK of regulier onderhoud of allebei?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  12-06-2023

Ik word regelmatig ingehuurd voor een dag teambuilding. Harstikke zinvol, want het is goed om zo nu en dan eens stil te staan bij de stand van zaken in de samenwerking en deze gericht te optimaliseren. Maar…. Dagelijks onderhoud door jouzelf is nog veel belangrijker, Dat kun je leren! 


239. Kleine herstelmomentjes in de relatie

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  05-06-2023

Positieve kleine investeringen in de relatie geven de basis om ook aan te spreken op wat niet oké is. We vergeten het vaak, de glimlach, de erkenning, de hand op de schouder, de hulp, het compliment - ook over wat vanzelfsprekend werk is. Toch zijn dat de ingrediënten voor een succesvol samenwerke...


238. Oefening voor je team in feedback geven

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  29-05-2023

Wil jij iets ludieks, energieks en tegelijk serieus oefenen in je team? Dan heb ik deze oefening die je ter plekke kan organiseren door een deel van de gang om te bouwen tot een parcours. 


237. Heldere kaders of je laten meeslepen door de weerstand?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  22-05-2023

Uitspreken is heel belangrijk in je team. Ook van weerstand, tegenargumenten en frustraties bij veranderingen. Maar… dat wil niet zeggen dat je dan je besluiten ook maar weer moet veranderen of ter discussie stellen. Dat veroorzaakt dan juist onveiligheid. 


236. Streef jij naar 10% of naar 10x 1%

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  15-05-2023

Met de reddingsbrigade werk ik nu al voor het 3e jaar samen aan leiderschap en teamsamenwerking. Bijzonder hoe je door structureel te investeren, elk jaar een stap verder komt en het onderlinge begrip, vertrouwen en functioneren sterker wordt. Vier de kleine stappen die zorgen voor een grote vooruit...


235. In welke fase zit jouw team?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  08-05-2023

Modellen kunnen je helpen te begrijpen wat er in de werkelijkheid zich afspeelt. De teamdynamiek is herkenbaar in vier verschillende fases: vorming, storming, norming en performing.


234. Ze zitten niet op je te wachten, dus wat is je rol

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  01-05-2023

Als teamleider wil je graag je teamleden helpen, maar soms is je plek en positie niet zo vanzelfsprekend. Zeker niet bij teams die eerst zelfsturend zijn geweest. Dan is het des te belangrijker dat binnen de organisatie en voor jezelf jouw rol glashelder is.


233. Ontmoet elkaar door een autoresponder

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  24-04-2023

Door in je mail automatisch aan te geven dat je vooral live benaderd wil worden, word je steeds meer de teamleider die je wilt zijn. Deze tip kreeg ik van mijn coachklant Tabitha.


232. Wat je moet weten over Stephen Covey

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  17-04-2023

De 7 eigenschappen zijn universele handvatten voor elk mens en zeker voor de teamleider. Door jezelf te sturen, kun je ook doen wat nodig is om samen verder te komen. Door de eigenschappen van effectief leidinggeven je eigen te maken, krijg je grip op sturing en teamdynamiek.


231. Praten over heden en toekomst

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  10-04-2023

Jij en je team zijn onderdeel van een tijdlijn binnen de organisatie. Wat er ooit gebeurt is en wat in de toekomst gevraagd wordt zijn belangrijke ankers voor het functioneren in het heden. Door hier bewust en gericht over te praten met elkaar begrijp je beter waar het team staat en wat er te doen i...


230. Een mooi staaltje van perceptie

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  27-03-2023

Ken je dat? Dat je denkt dat het glashelder is wat je boodschap is, maar dat een ander er een volstrekt ander beeld van krijgt? Waardoor metaforen eerder voor ontkenning dan voor herkenning zorgen. Mij overkwam het laatst.


229. Verwar vrijheid niet met vrijblijvendheid

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  20-03-2023

Soms ontbreekt er sturing vanuit teamleiders. Onder het mom van vrijheid, onveiligheid, individualiteit, meepraten en eigen invulling ontstaat er een gebrek aan doelgericht en functioneel sturen op gezamenlijk resultaat. Wees je bewust dat je soms het effectieve verwart met het negatieve. 


228. Oude knarren hebben recht op sturing

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  13-03-2023

In de meeste teams komen ze voor. De collega die er al decennia werkt en een grote invloed heeft op de sfeer. Hoe ga je er mee om als de kennis en werkinhoud oké is, maar houding en gedrag zorgt voor gedoe in je team. 


227. Frustraties in je team tackelen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  06-03-2023

Ze klagen over elkaar, ergeren zich aan andere collega’s en vinden dat zij het beste werken en anderen niet. Teamgedoe kan onder collega’s soms voor veel negativiteit en frustraties zorgen. Vaak gaat het echter niet over de feiten… of worden de feiten in ieder geval niet gecheckt. 


226. Eindeloos bla bla, ja-maar, en andere valkuilen in jouw communicatie

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  27-02-2023

Welke woorden gebruik jij, en wat zeg jij eigenlijk? Ben je wollig met een abstract lang verhaal? Waar nauwelijks de rode lijn uit te halen valt, waardoor je steeds weer nieuwe ruis veroorzaakt? Concrete tips om te communiceren.


225. Je eigen norm en teamafspraken

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  20-02-2023

Hoe krijg je je team zelf kritisch zonder je eigen mening door te drukken of zelf steeds de norm te stellen? Maak dit van het team door de feiten scherp op tafel te leggen en de beslissing bij je team uit te vragen en hen gezamenlijk laat beslissen. Leer ze zelf een voorstel te doen waar commitment...


224. Te grote verschillen doet een team dichtslaan

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  13-02-2023

Ons brein kan te grote verschillen niet verdragen. Als mijn waarheid teveel afwijkt van de jouwe, ga ik automatisch mijn eigen visie verdedigen. En dus zeg ik ja maar, nee want, ... waarmee de kloof nog groter wordt. Benut dan de overeenkomst, dan kan ieder weer beter aansluiten.


223. Coaching op allerlei leiderschapsvragen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  06-02-2023

Je bent niet de enige die soms strugglet met je dagelijks werk als teamleider want het is echt een vak apart. Het vraagt om jezelf leren kennen, vaardigheden ontwikkelen en aansluiten bij wat het team vraagt. Ik neem je mee in de verhalen van de mensen die ik coach.


222. Ken je eigen overlevingsstrategie

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  30-01-2023

Allemaal hebben we onbewuste reacties die niet helpend zijn in het contact met anderen. Als je geraakt bent - schiet je in een reflex waarin je je weer veilig voelt. Soms dienend aan de situatie, maar vaker bevestig het belemmerende patronen.


221. Communicatie filteren op ruis

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  23-01-2023

Vanuit je eigen levensarchief voeg je allerlei aannames, interpretaties en relationele informatie toe aan de boodschap. En omdat de ontvanger dit ook doet, vertroebel je beiden het gesprek. Checken en samenvatten helpt deze ruis te voorkomen. 


220. Teamleider zijn is topsport

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  16-01-2023

Het is hard werken, er wordt veel van je gevraagd. Dus als je optimaal wil presteren, moet je ook heel goed voor jezelf zorgen, zowel op fysiek, mentaal, spiritueel als deskundigheidsvlak. Blijf je zaag aanscherpen zodat je snel, kundig en scherp kunt werken. 


219. Wie in jouw omgeving helpt jou groeien?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  09-01-2023

Stimuleert jouw leidinggevende jou of remt diegene je eerder af? Waar je mee omgaat, raak je mee besmet. Zo is het ook op je werk. Verzamel daarom talentvolle mensen om je heen die jou ook de kans geven om talentvol te zijn. 


218. We blijven praten zonder besluiten te nemen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  02-01-2023

Alle meningen in je team leiden niet altijd tot een constructief gesprek. Allemaal steentjes gooien in een emmer lijkt een zinvolle bijdrage, maar leidt niet tot een breed gedragen besluit. Leer jezelf aan om aan te sluiten, om 'klopt het?' te vragen en daarna pas voort te bouwen. Zo bouw je een web...


217. Goede voornemens die wél lukken

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  26-12-2022

Had jij het afgelopen jaar ook zoveel goede voornemens en doelen die je wilde bereiken? En is het weer niet echt gelukt? In deze podcast neem ik je mee in een werkwijze om je doelen haalbaar en concreet te maken en ze zo te monitoren dat je de resultaten met je team gaat realiseren. 


216. Egoïsme als waarde zien

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  19-12-2022

Ik ben een gever en dat maakt me ook blij. Ik heb bewondering voor mensen die goed voor zichzelf kunnen zorgen. Tegelijkertijd heb ik er ook moeite mee. Terwijl ik weet hoe nuttig het is. Tegenstrijdige gevoelens dus.


215. Aardig zijn voor Sophie geeft rust

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  12-12-2022

In je hoofd weet je vaak wel dat je niet altijd de beste hoeft te zijn, maar gevoelsmatig kunnen we dat maar lastig accepteren. Als teamleider leg je de lat heel hoog. Dat brengt je ook ver, maar erkennen dat je soms niet de beste bent geweest is verdrietig maar ook zo helend.


214. Met judo krijg je mensen mee

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  05-12-2022

Ga jij overal met een gestrekt been in, of heb je ook andere strategieën die je in kunt zetten om mensen te motiveren en binnen je team mee te krijgen? Leer van judo.


213. Als het doel van de samenwerking niet herkend wordt

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  28-11-2022

Hoewel voor jou het doel van een samenwerking vanzelfsprekend kan zijn, is dat niet altijd helder en inzichtelijk voor diegenen die het moeten uitvoeren. Waardoor mensen elkaar eerder negeren en de tent uitvechten, dan elkaar opzoeken en ondersteunen. Hoe helder ben jij daarin? 


212. ZZP-ers zijn de oppas in je huis

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  21-11-2022

Als het team ZZP-ers of invalkrachten inhuurt, vraagt dit om bewuste instructie voor deze tijdelijke opvang. Zonder verwachtinmanagement is het risico groot dat het feestje dat ze bouwen, niet is wat je had verwacht. 


211. Meten is weten

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  14-11-2022

Gericht sturen op productief en professioneel gedrag vraagt ook dat je zicht hebt op een aantal zaken en op data. Resultaten, processen en output bijhouden is een belangrijk sturingstool voor sterk leiderschap.


210. Eerst vragen voor het oordelen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  07-11-2022

We denken, interpreteren, concluderen in ons hoofd en vanuit die overtuiging gaan we met elkaar in gesprek. Of niet in gesprek, maar oordelen we wel. Steeds vaker probeer ik te spiegelen om mensen bewust te maken van de vele aannames die samenwerking in de weg staan. 


209. Hoe groter het team hoe dommer ons gedrag

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  31-10-2022

Competente mensen zijn in een groep soms helemaal niet zo effectief, professioneel en volwassen als je zou mogen verwachten. Het werken in teams doet iets met ons waardoor we ons soms verliezen in gedoe.


208. Ongemak is iets anders dan onveiligheid

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  24-10-2022

Door je niet uit te spreken en het scherpe gesprek niet aan te gaan, creëer je onveiligheid. We verwarren vaak spannend met onveiligheid. Stevig leiderschap faciliteert het ongemak om te komen tot veiligheid.


207. Als boer heb je goed gereedschap nodig

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  17-10-2022

Jouw rol als leidinggevende kun je vergelijken met de boer: je hebt rekening te houden met de seizoen om te kunnen zaaien en oogsten, maar je hebt ook het juiste gereedschap nodig om op barre velden te kunnen werken. 


206. Veiligheid in een team is niet vanzelfsprekend

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  10-10-2022

Wij als mensen zijn onbewust en ongewild altijd aan het scannen of het veilig is in een groep. Dus of ik er bij hoor, erkend en gezien wordt, niemand mij buitensluit. Het vraagt om bewuste investering in erkenning en waardering.


205. Ben jij vaak te laat? Dan gaat er iets niet goed.

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  03-10-2022

Te laat komen vind jij mogelijk persoonlijk niet erg, maar functioneel is dat ineffectief. Je geeft een bericht af wat belemmerend is. Ontdek de aanname die onder jouw niet functionele gedrag ligt.


204. Zij zijn vreselijk en ik ga dus weg

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  26-09-2022

Teamleider zijn is echt topsport. En vraagt van alles van jou en je omgeving. Als het niet lukt, is de verleiding groot om de organisatie of een aantal mensen de schuld te geven. Als zij nu maar beter zouden functioneren, zou ik ook succesvol zijn. 


203. Situationeel Leidinggeven aan je team

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  19-09-2022

Misschien kun je aan al je individuele medewerkers hun werk gewoon delegeren en is coachen voldoende. Maar dat wil niet zeggen dat dit de juiste leiderschapsstijl is voor het team als geheel. In de samenwerking hebben ze mogelijk instructie en begeleiding van jou nodig - hoe slim ze ieder ook zijn....


202. Wees maar meer Amerikaans

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  12-09-2022

Trots zijn op jezelf, pronken met wat er goed gaat, complimenten en successen vieren - in Amerika wordt dat groots tentoongesteld. Overigens geldt dat ook voor de waardering van fouten en falen. Dat toont dat je veerkrachtig en flexibel bent. Enne… sorry zeggen is een vaardigheid. 


201. Het verschil tussen stellig en duidelijkheid

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  05-09-2022

Als jij een duidelijke mening hebt, kun je veel invloed uitoefenen in je team. Tegelijkertijd beperkt dit je ook, omdat stelligheid vooral gaat over de ander overtuigen en minder over concreet, transparant en eerlijk het gesprek aan gaan.


200. Hoera! 200x tips over UitAanAfspreken

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  29-08-2022

Je luistert gewoon naar mijn 200ste podcast. Al 200x brabbel ik hier iets over leiderschap, samenwerking, teamprocessen, communicatie en over prut en pret in het werken. Dank dat je luistert en blijf moedig in het UitAanAfspreken, want als je maar vol houdt, heb je het vanzelf 200x gedaan! 


199. Hoe helder is de gezamenlijke taak voor jouw team?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  22-08-2022

Je mensen weten vaak wel wat ze te doen hebben en wat hun taak is. Maar wat ze als team met elkaar te doen hebben, voor welke gezamenlijke klus ze verantwoordelijk zijn, wat het resultaat moet zijn van de samenwerking, is vaak veel onduidelijker. 


198. Je kan er ook voor kiezen om je gedachten niet te geloven

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  15-08-2022

We hebben vaak van die stemmetjes in je hoofd, die niet helpend zijn. Waardoor je jezelf afstraft, of klein houdt, of bang bent voor wat er kan gaan komen. Die gedachten roepen soms best duidelijk en we zijn geneigd om ze te geloven. Maar je kunt er voor kiezen om andere gedachten te geloven. 


197. Wanneer hebben we ons wijsgemaakt dat vallen falen is?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  08-08-2022

Wanneer hebben we ons toch wijsgemaakt dat vallen hetzelfde is als falen? Leren doe je door heel veel te oefenen, fouten te maken, dingen uit te proberen en steeds weer op te staan. Alles gelijk goed doen is niet leren, vallen dat is pas leerzaam. 


196. Feedback werkt alleen met een heldere doelstelling

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  01-08-2022

Ik sprak al eerder over de vraag waarom in de sport feedback zo geaccepteerd wordt en we dat in het verdere dagelijks leven zo ingewikkeld vinden. Maar met sport hebben we wel een gezamenlijk doel. Zou daar de oplossing in zitten? 


195. De waarde van terugkomen op conflicten

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  25-07-2022

Als een conflict heftig is, heb ik zelf nog wel eens de neiging om er niet op terug te komen en het conflict als gegeven te accepteren. Waardoor ik anderen vastzet op het gedrag van dat moment: diegene is zo en de inhoud van het conflict ook niet opgelost wordt. Toch kan het zo effectief zijn in de...


194. Gaven we elkaar maar zoveel feedback als in de sport

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  18-07-2022

Hoe kan het dat we in de sport feedback en tips van anderen zo normaal vinden en we graag gecorrigeerd willen worden - terwijl dat in het werk zo lastig geaccepteerd en benut wordt. Mogelijk helpt het om deze metafoor met je team te delen en hierdoor met elkaar te bespreken hoe jullie elkaar meer ku...


193. Feedback bij het koffieautomaat

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  11-07-2022

Je wilt zorgvuldig aanspreken op mogelijke fouten en kiest daarom om niet publiek aan te spreken op gedrag. Dus neem je iemand apart. Maar tegelijk maak je feedback hiermee ook speciaal en zwaar. Publiekelijk fouten erkennen geeft ook lucht en leerruimte. 


192. 5 tips in de communicatie

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  04-07-2022

Een goed gesprek  met elkaar voeren is nog niet zo gemakkelijk. Zeker in teamverband zijn we onzorgvuldig in het gezamenlijke gesprek waardoor onnodig gedoe en ruis ontstaat. Werk eens aan deze 5 valkuilen. 


191. Het goede gesprek hoeft niet zwaar te zijn

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  27-06-2022

Mijn en jouw werk is het om zaken die in een team spelen, bespreekbaar te maken. Soms vraagt dit om een scherpe discussie en de nodige confrontatie, maar ik heb ontdekt hoe het ook luchtig, ontspannen en creatief kan zijn. 


190. Onderhandelen over ander gedrag

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  20-06-2022

Iets beïnvloeden is soms net als onderhandelen bij het kopen van een huis. Je wilt er zoveel mogelijk uit halen en hebt daarom een gewenste lat en een ondergrens. Wat je accepteert, zit ergens daartussen. Zo is het ook met gewenst gedrag. Tegelijkertijd moet je doel (het huis) zo aantrekkelijk zijn...


189. Duidelijk aanwezig maar toch impliciet

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  13-06-2022

Mogelijk zijn jouw verwachtingen implicieter dan je denkt. Zeker als je veel rode energie hebt. Want dan kun je nog steeds niet helder en duidelijk zijn in wat je verwacht van je team. Bijvoorbeeld wanneer je eigenaarschap verwacht, maar zelf voortdurend het initiatief neemt. Dan geef je impliciet e...


188. Groei en ontwikkeling faciliteren

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  06-06-2022

Zorg jij dat je de ondersteuning krijgt om je leiderschap te ontwikkelen?  Zodat je het vak kan leren en je niet alleen jezelf, maar ook je team en de organisatie tot een hoger plan brengt.  En…. hoe faciliteer jij de groei en de ontwikkeling van jouw mensen? Regel jij dat je een talentenfabriek...


187. Jezelf helpen of belemmeren door een groei of fixed mindset

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  30-05-2022

Jouw overtuiging over leren en ontwikkelen is bepalend voor de uitdagingen die je wel of niet aangaat. Dit is niet alleen van invloed op je eigen groei, maar ook op wat je verwacht van je medewerkers en in hoeverre je hen helpt te verbeteren.


186. Jij hebt - zelfs onbewust - een enorme invloed op het teamgedrag

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  23-05-2022

Ik gaf een training in een team waar de hoogste leider geen zin in had. Alle wijsheid uit het team bleef onder water omdat er geen ruimte gevoeld werd om het kritische gesprek met elkaar te voeren.


185. Sarah krijgt kritiek op haar afdeling en is boos

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  16-05-2022

Feedback is nooit een cadeautje en doet altijd pijn. We voelen het persoonlijk en daardoor is het lastig om het functioneel te maken. Door de emotie te herkennen en te onderzoeken welke waarde hieronder zit, kun je daarna overwegen welke reactie functioneler is t.b.v. het samenwerken.


184. Je bent een ui

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  09-05-2022

Wie we zijn kun je veranderen op diverse lagen. De buitenste ring is het meest beïnvloedbaar door de situatie en daarbij ook het makkelijkst aan te passen en te veranderen. Je binnenste ringen van zien en persoonlijkheid staat meer vast en zijn - net als je overtuigingen - minder veranderbaar.


183. Wat is de kernkwaliteit van je team?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  02-05-2022

Ik vind het model van Offman over kernkwaliteiten een mooi hulpmiddel om zowel de kracht als de ontwikkelpunten van een persoon bespreekbaar te maken. Als je uitzoomt en naar je team als geheel kijkt, welke kernkwaliteit en uitdaging hebben zij dan? 


182. Als het geklaag maar blijft doorgaan

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  25-04-2022

Notoire klagers kunnen zorgen voor een enorm energielek. Ik neem je mee in verschillende invalshoeken om daar mee om te gaan, zowel in het sturen op je eigen gedrag als in het sturen op het gedrag van deze medewerkers.


181. Mag iemand jou niet goed genoeg vinden

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  18-04-2022

Ik was niet de juiste vrouw op de juiste plek vond deze opdrachtgever. Dat geldt ook wel eens voor een medewerker of een team: dat jij mogelijk niet of niet helemaal de juiste teamleider op dat moment bent. 


180. Leiderschapsontwikkeling kost tijd

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  11-04-2022

Kennis is belangrijk en vaardigheden kun je oefenen, maar daarmee integreer je nog niet leiderschap in je handelen en denken. Reflecteren, zelfkennis, confronteren en sparren is een waardevol proces dat vraagt om tijd en investering.


179. De meerwaarde als je het lef hebt om wolkjes uit te spreken

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  04-04-2022

Durf jij uit te spreken wat je denkt en voelt? Dus het wolkje dat er boven je hoofd hangt, woorden te geven en te delen met je team. Zodat je gaat ontdekken of dit breder gedeeld wordt en je anderen betrekt bij de oplossing. Ik schiet dan vaak in mijn hoofd en ga in mijn eentje nadenken in plaats va...


178. Laat jij je gijzelen door je medewerkers?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  28-03-2022

Als collega’s niet meer samen kunnen werken, is het risico dat jij heel druk bent met bemiddelen. Durf je conflicterende collega’s bij elkaar te zetten om de goed intentie van beiden naar boven te halen en de impact van het gedrag bespreekbaar te maken zodat collega’s zelf ontdekken wat helpen...


177. Zeg jij makkelijk sorry?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  21-03-2022

Als teamleider maak je regelmatig keuzes die achteraf niet goed blijken te zijn geweest. Hoe makkelijk maak jij een excuus voor de fouten die je (vaak ongewild en onbewust) maakt. Of schiet je in de verdediging en geef je anderen het gevoel dat ze niet echt gehoord worden. 


176. Reken af met de stemmetjes in je hoofd

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  14-03-2022

Je mag meer je positie innemen als leidinggevende, maar hoort tegelijk al die stemmetjes in je hoofd die je klein willen houden. Die zeggen: 'doe maar niet, daardoor vinden ze je misschien lui, arrogant of over het paard getild’. Zulke stemmetjes maken je leiderschap juist broos en wiebelig, dus r...


175. Is het werk eerlijk verdeeld?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  07-03-2022

Er zijn altijd harde en minder harde werkers in je team. En soms heb je ook informele leiders die bepalen wie wat doet en daarmee zorgen voor een disbalans. Die het werk verdelen ten gunste van zichzelf of van degene die ze meer mogen. Heb jij zicht op die dynamiek? En weet je ruimte om dit uit te s...


174. Kleurrijk schakelen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  28-02-2022

Je kunt je echt irriteren aan sommige collega’s. Die zijn zo anders dan jij en blijkbaar zulke andere voorkeuren, behoeftes en aanpak. Je kunt meer compassie voor hen opbrengen en samen beter afstemmen, als je leert om kleurrijk te schakelen. 


173. Waarom zijn jullie een team?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  21-02-2022

Wat verbindt jullie? Wat hebben jullie echt nodig? En is dat ook een gedeeld doel of verschilt dat voor iedereen? Als je niet een gemeenschappelijke noodzaak ervaart zijn er voortdurend verschillende verwachtingen die ruis veroorzaken.


172. Stapsgewijs sturen op teamdoelen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  14-02-2022

Je weet waar je met jouw team naar toe wilt in de komende jaren, maar hoe maak je dat nu concreet en hoe borg je dan de acties die van jou nodig zijn in je teamleiderschap. 


171. Mededogen en compassie

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  07-02-2022

Je werkt hard, wilt veel bereiken, maar soms word je geconfronteerd met collega’s die niet hetzelfde doen of denken als jij. Die zijn eigenlijk niet goed genoeg. Lastig hè, want hoe ga jij daar mee om en heb je ruimte voor de werkelijkheid van de ander? 


170. Ik stond met mijn mond vol tanden

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  31-01-2022

Iemand aanspreken op ongewenst gedrag, lijkt zo vanzelfsprekend. Maar toen iemand tegen me te keer ging, viel ik helemaal stil, sprak me niet uit en al helemaal niet aan. Hoe krijg je je brein dan weer helder? 


169. Lijkt jouw overleg ook op een kippenhok?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  24-01-2022

Herken je dat - een overleg waarin van alles gezegd wordt, maar niemand eigenlijk naar elkaar luistert? Waarin geen vragen aan elkaar gesteld worden, maar eigenlijk alleen meningen gedumpt? Leer je team de waarde van elkaars inbreng te benutten.


168. Rituelen bij vertrek en aankomst

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  17-01-2022

Mensen vertrekken, krijgen een andere baan of komen juist jullie team versterken. Markeren jullie die overstap of verdwijnen mensen met de stille trom of - zeker in deze tijd van thuiswerken - hebben mensen geen idee wie in het team werkt? Dat heeft effect op de samenwerking.


167. Sterk in de Basis

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  10-01-2022

Hoe staat het met jouw selfie en jouw team? Ben je je bewust van de omgeving en de organisatie waarin je werkt? Heb je de regie en waar zou jij je kracht nog willen versterken?


166. Is jouw aandeel in die ene vergadering zinvol?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  03-01-2022

Tijdens vergaderingen zijn het vaak dezelfde die wat zeggen. En sommigen hebben lange verhalen nodig om hun punt te maken of bevestigen wat er eigenlijk al gezegd is. Dat kan veel effectiever, door bewust na te denken over je bijdrage.


165. Aanspreken op houding en gedrag

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  27-12-2021

Aanspreken blijft ingewikkeld en spannend. Het lukt ons nog, als het draait om de inhoud van het werk. En we vinden ook vaak iets van iemands houding of gedrag, maar daarvan zeggen we toch niet zo snel wat. Terwijl dat vaak welvoegelijk bepaalt hoe iemand functioneert.


164. Effectiever vergaderen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  20-12-2021

Heb jij structuur in jouw vergadering? Doordat je onderwerpen doelgericht op de agenda zet? En je teamleden, bereiden die hun vergaderpunten ook via ODATA voor? Zo zorg je voor meer efficiency in jullie overleg.


163. Doelen behaal je niet zomaar

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  13-12-2021

Je hebt ambities. Wilt een goede teamleider worden. Maar voor het zover is, heb je een heldere toekomstbeeld nodig. En wil je weten vanaf waar je start. Zodat je een concrete route kunt uitstippelen en doelgericht op pad kunt gaan.


162. Gestaag aan drie doelen werken

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  06-12-2021

Herken je dat - een todo-lijst die eindeloos is en waar je de hele dag druk mee bent? Toch betekent dat niet dat je de juiste dingen doet en functioneel bezig bent. Drie keer 2 geeft je dan hou vast.


161. Geef jij je team applaus?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  29-11-2021

Waardering en complimenten zijn belangrijker dan dat we bewust zijn. En als we het doen, wordt dat toch niet altijd door anderen zo ervaren of gezien. Successen groot maken en bewust je team op het podium zetten, blijft continue om aandacht vragen - en dat is niet voor niks zo.


160. Onduidelijkheid in de bovenstroom

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  22-11-2021

Als je geen heldere visie hebt, die leidend is voor de taken en rollen in je team, en je bent niet duidelijk over procedures en werkwijze, kun je verwachten dat er ruis in de onderstroom ontstaat.


159. Professioneel dus bewust handelen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  15-11-2021

Als je doet, wat je deed, krijg je wat je kreeg. Dus steeds hetzelfde doen, is niet zo effectief. Professioneel handelen als teamleider vraagt om zien, denken, kiezen en daardoor bewust doen. 


158. Samenwerkingsafspraken updaten

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  08-11-2021

Soms is de samenwerking in een team heel vanzelfsprekend geworden. Maar daardoor is ook de klad er een beetje ingekomen en is het doel, de scherpste en de diepgang van het begin vervaagt. Tijd voor een APK op teamafspraken.


157. Doe een breindump

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  01-11-2021

Gebruik je hoofd niet om te onthouden, maar om te denken. Deze uitspraak vond ik zo verhelderend, maar toch loop ik regelmatig te piekeren en te malen over alles wat ik nog moet, wil en overdenk. Dus doe ik regelmatig een breindump.


156. Als houding en gedrag niet oké zijn

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  25-10-2021

Iemand levert inhoudelijk fantastisch werk, maar is funest voor de sfeer, de samenwerking of de professionele normen. Spreek jij diegene dan aan? Of kijk je weg omdat je bang bent dat aanspreken ten koste gaat van het werk.


155. Alcohol als gespreksonderwerp

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  18-10-2021

In een tweedaags teamuitje zit ook een avond. En daar kan het zomaar heel gezellig aan toe gaan. Met alle gevolgen voor het programma van de volgende dag en voor het imago van de organisatie. Hoe ga jij daar mee om?


154. Over de kracht van droomdagen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  11-10-2021

In vakanties neem ik me altijd voor om meer rust, ontspanning en geniet-momenten te creëren. Om mezelf naast hard werken ook vrijheid en vrije tijd te gunnen. Daarom plan ik droomdagen in. Wat dat zijn, hoor je in deze podcast.


153. De valkuil van je team klein houden

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  04-10-2021

Jij wilt iets bereiken en streeft er naar om dat zo goed mogelijk te doen. Met als risico dat je jouw team steeds verbetert, aanvult en overruled waardoor zij klein worden en blijven.


152. Situationeel Leidinggeven

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  27-09-2021

Als je alleen een hamer hebt, zie je alles als een spijker. Deze uitspraak helpt mij om me te realiseren dat elke collega verschillend is en een andere aansturing vraagt. Het model situationeel leidinggeven biedt een helder kader voor een passende aanpak bij ieders proces.


151. Afstand overbruggen tijdens corona

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  20-09-2021

Hoe creatief ben jij in het in verbinding blijven tijdens het thuiswerken? Leg jij erbij neer dat jullie elkaar niet kunnen ontmoeten of zoek jij naar oplossingen om het samenzijn toch te bevorderen. 


150. Spierpijn bij een te hoge lat

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  13-09-2021

Je hebt mooie doelen, over wat je als teamleider bereiken wil, hoe je wilt sturen en wat je wilt veranderen met je team. Wees je bewust van je startpunt; waar sta je nu en is je doel wel haalbaar? Want een te hoge lat frustreert.


149. Ik mis mijn linker wijsvinger en dat heeft een reden

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  06-09-2021

Letterlijk alles in de vingers willen houden, leidt soms tot grote ongelukken. Ik wilde er grip op hebben en mijn vinger erop leggen. Dat werd een pijnlijke ervaring. Doe er jouw voordeel mee.


148. Over broccoli in UitAanAfspreken

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  30-08-2021

Op de korte termijn hou je liever je mond en bewaar je de lieve vrede. Net zoals chips lekkerder is dan broccoli, moet je heel wat moed en discipline verzamelen om op de lange termijn een goede verstandhouding te hebben.


147. Hoeveel opdrachtgevers heeft jouw team?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  23-08-2021

Jij geeft sturing aan je team. Maar wie vraagt daarnaast nog iets van hen? Voor welke taken, activiteiten, aanpak en werkwijze bemoeien anderen zich ermee? Ben je bewust van het hitteschild dat je soms wil zijn.


146. Wie hoort er niet bij?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  16-08-2021

Elk systeem sluit zijn grenzen af voor indringers van buiten. Omdat ze bedreigend zijn of voor onrust zorgen. Omdat het minder energie kost om de oude gewoontes te volgen. Maar welk risico heb je daardoor voor de toekomst?


145. Hoe is de balans tussen geven en nemen?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  09-08-2021

Jij bent enorm bereid om te investeren. Daardoor werk je hard. Maar krijg je er ook genoeg voor terug? En hoe zit dat in je team? Werkt iedereen even hard? Of zorgen mensen op een ongewenste manier goed voor zichzelf?


144. Pak je jouw plek?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  02-08-2021

Veel teamleiders vinden macht een vervelend woord. Ze willen niet boven hun team staan, maar er tussen. Ze willen gelijk zijn. Maar…. je bent niet gelijk. Als jij jouw rol niet pakt en niet gaat staan voor je leiderschap, ontstaat er gedoe in je team.


143. Maak jij de boot sneller?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  26-07-2021

Werk vloeit daarheen waar geen nee gezegd wordt. Dus als je geen prioriteiten stelt, geen dammen bouwt tegen de overvloed aan vragen en werk dat er op je afkomt, verzuipt je team.


142. Ben je in je eentje Don Quichotte?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  19-07-2021

Of heb je een team dat achter je staat? Dus heb je collegiale consultatie of intervisie georganiseerd? Bepaal je de normen als team en draag je die samen uit? En kan je je persoonlijke vraagstukken en struggles delen met andere teamleiders?


141. Heb jij eigenlijk heldere verwachtingen uitgesproken met je baas?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  12-07-2021

Je bent aangenomen en gaat vol enthousiasme aan het werk, maar dan kom je er achter dat verschillende mensen andere taakopvattingen hebben over jouw rol. 


140. Schiet op en werk hard

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  05-07-2021

Wat is jouw mentale programmering die je hebt ingeprent? Herken je waarop je je aangesproken voelt én waar je anderen op aanspreekt? De boodschap die je meekregen hebt, draag je uit en raakt je. Als teamleider wil je je eigen thema’s kennen, om van daaruit bewuster te sturen.


139. Waar mag het bij ons niet over gaan?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  28-06-2021

Elke familie kent zijn taboe’s. Zaken waar niet over gesproken wordt omdat er anders onrust ontstaat. Dat gebeurt ook in teams. Dat zorgt voor evenwicht, maar stagneert soms ook de groei en ontwikkeling. Hoe zit het in jouw team met in- en uitsluiten?


138. Hoe fit is jouw team?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  21-06-2021

Corona heeft een heftige impact gehad op ons allemaal. Dat zie je terug aan de vermoeidheid, de korte lontjes en het gemis aan verbinding binnen organisaties en tussen collega’s. Heb jij zicht op de belastbaarheid en daadkracht? 


137. Feedback kun je vragen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  14-06-2021

Wat is de reactie op jouw leiderschap? Vraag jij dat wel eens? Haal regelmatig en kort je feedback over jouzelf op - hoe gewoner het wordt, hoe vaker je het krijgt.


136. Kus ze de heuvel over

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  07-06-2021

Als je je team mee wilt nemen in een verandering, hebben ze een gids nodig. Die ze loodst naar de nieuwe wereld en ze aan de hand neemt om de top over te gaan. 


135. Het teamdoelmatigheidsmodel

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  31-05-2021

Teamleiderschap gaat niet alleen over de onderstroom, maar ook over helderheid in de visie, in taken en rollen en over sturen op processen, afspraken en procedures. Jouw vertaalslag naar je team bepaalt de samenwerking.


134. Elke dag je teamdoel herhalen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  24-05-2021

Je kunt je team ‘primen’ - ik zie dat als in de grondverf zetten. De basiskleur geef je steeds weer aan door te benoemen wat de bedoeling is en waar aan gewerkt moet gaan worden. Tot vervelens toe - maar oh zo effectief.


133. Pak jij ook je leiderschap?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  17-05-2021

Je wilt misschien niet autoritair zijn en bepalend overkomen. Maar soms doe je daar je team mee tekort. In teamleider zit niet voor niks het woord leider: je moet ook bereid zijn om te leiden. Om beslissingen te nemen en richting te geven.


132. Grip op je dag en in je agenda

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  10-05-2021

Maak jij een to-do-lijst? En weet je dan ook welk ding voor jou het belangrijkst is om te doen? Tips om meer structuur te brengen in je dag en te zorgen dat je tevreden bent over wat je wél doet.


131. Word jij een stampvoetend kind of verwijtende ouder?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  03-05-2021

Je reageert soms zo heftig op anderen. In plaats van volwassen te reageren, schiet je dan in de rol van ouder of kind? Je kunt daar uit blijven en dealen met je eigen emoties.


130. Hoe zichtbaar ben jij als teamleider

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  26-04-2021

Medewerkers vinden het belangrijk om hun teamleider te ontmoeten. Om door hen gezien te worden. Om zich gewaardeerd te weten en het gevoel te krijgen dat je samen voor de klus staat. Hoe vaak zien ze jou in het echt?


129. Ben je er wel helemaal bij?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  19-04-2021

Ik kwam laatst niet met iemand in contact. Totdat ik ontdekte dat diegene eigenlijk een verborgen agenda heeft. Wees je bewust van wat jij uitstraalt en hoe voelbaar het is als je iets voor je collega’s probeert te verbergen.


128. Jouw magische plek is niet altijd dienend

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  12-04-2021

Herken je jouw automatische reactie op problemen? Als iemand zich niet gemakkelijk voelt. Wil ik het altijd fixen. Dan ga ik uitleggen, het gesprek aan, overtuigen. Terwijl het soms ook helpend kan zijn als iemand zelf even de tijd krijgt om dit gevoel te doorleven. Fixen is mijn magische plek - maa...


127. We zijn niet allemaal gelijk - over ranking

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  05-04-2021

Wie heeft er in jouw team de meeste macht? Wie bepaalt hoe het gaat en waar het niet over mag gaan? Wie er bij hoort en wie niet. Herken je de informele leiders en de invloed die zij hebben? In Nederland roepen we graag “we zijn allemaal gelijk aan elkaar” - maar niets is minder waar.


126. Zorg als MT dat je samen in je kracht komt

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  29-03-2021

Wat wordt er van jullie gevraagd? Door je medewerkers, de organisatie en de omgeving? En als MT, welke kwaliteiten hebben jullie dan en waar hebben jullie te groeien? Vaak is de waan van de dag zo heftig dat hier nauwelijks ruimte voor is om naar te kijken. Hoe organiseer je dan regelmatig deze gesp...


125. Herken het pygmalion-effect bij jezelf

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  22-03-2021

Hoe kijk jij naar je medewerkers? Ga je uit van de goede intentie of ben je ervan overtuigd dat collega’s uiteindelijk toch proberen de kantjes er vanaf te lopen, liever lui dan moe zijn, geen echte motivatie hebben om het beste van zichzelf te laten zien op hun werk? En ben jij als teamleider bew...


124. Positie innemen bij een narcistische baas

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  15-03-2021

Als iemand uit jouw team uitgefoeterd wordt door jouw baas, dan heb je als leidinggevende je plek te pakken. Ranking maakt het soms spannend, dus wil je een signaal afgeven van wat jij acceptabel gedrag vindt. Dat vraagt soms om lef.


123. Als de ene collega de ander wegpest

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  08-03-2021

Als de ene collega het werken van de andere collega bijna onmogelijk maakt, heb je als leidinggevende iets te doen. Dat vraagt om positie innemen, grenzen stellen en medewerkers aanspreken. Hoe accepteer je dan de persoon, maar niet elk gedrag? En hoe maak je daar heldere teamafspraken van?


122. Benieuwd zijn naar elkaars land

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  01-03-2021

Soms heb je groepen met verschillende belangen en verwachtingen in je team. Zo heb je soms de oude garde en de nieuwkomers, of de jonkies en de vijftigplussers, de verpleegkundigen en de assistentes. In deze podcast bespreek ik een tool die je eenvoudig in kan zetten om meer begrip en erkenning voor...


121. Voorbereiden op gesprek met je medewerker

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  22-02-2021

Het model UitAanAfspreken geeft je handvatten om het goede, eerlijke gesprek te voeren. Je kunt dezelfde stappen ook gebruiken om resultaatgericht lastige gesprekken te voeren en jezelf daarop professioneel voor te bereiden.


120. Herken jezelf als redder, slachtoffer of aanklager

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  15-02-2021

In samenwerking en begeleiding van je collega’s probeer je het goede te doen. Maar soms kun je jezelf daarin ook verliezen. Dan probeer je iemand te helpen, maar als dat niet lukt, baal je ervan en zie je meer wat die ander niet oké doet. Dat komt de relatie en het resultaat meestal niet ten goed...


119. Hoe ga je om met informele leiders in je team

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  08-02-2021

In elk team heb je mensen die bepalend zijn. Zij hebben een plek verworven van waaruit ze veel invloed uitoefenen op de sfeer en de werkwijze in het team. Soms is dat helpend, soms ook heel belemmerend. Hoe ga jij als teamleider met zulke informele leiders om. 


118. Nieuw op je team - wat doe je dan?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  01-02-2021

Hoe begin je als je nieuw op een team komt? Wat moet je wel of misschien juist helemaal niet doen. Hoe zorg je dat je geaccepteerd wordt en vanuit een goede basis en draagvlak een plan maken kan.


117. Volledig mijn neutraliteit verloren

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  25-01-2021

Niet geïnteresseerd, negerend en al helemaal niet bereid om naar jezelf te kijken; dat soort mensen vind ik zo irritant. Helemaal als ze in mijn team of training zitten. Dan moet ik hard werken om oprecht en betrokken te blijven.


116. Druk met corona-kilo’s

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  18-01-2021

Sommige doelen en wensen lijken onbereikbaar ver, waardoor je al minder gemotiveerd bent om er aan te beginnen. Hoe zorg je dan dat je niet lam geslagen bent en helemaal niets meer doet?


115. Juist omdat je zo anders bent

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  11-01-2021

We vinden mensen die op ons lijken vaak het makkelijkst in de omgang. Hoe leer je je team de tegenpolen te waarderen en rekening te houden met de kwaliteiten en bijdrage van elk individu?


114. Wat dacht je er zelf aan te doen?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  04-01-2021

Zelfsturing en eigenaarschap: hoe creëer je dat nu zonder dat het team voelt dat je ze aan hun lot overlaat of alles ‘over de schutting’ gooit. 


113. Hoe ga jij om met gekkies in je team?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  28-12-2020

Je kent ze wel; die collega’s die veel energie kosten, die lastig zijn en veel tijd en energie in je leiderschap kosten. Kun je hier professioneel en strategisch op reageren of laat je je persoonlijke raken? 


112. Waarom mijn wijsvinger geamputeerd is

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  21-12-2020

Wil jij ook de grip houden? De vinger op de goede plek leggen? Of overal een vinger in de pap hebben? In deze podcast vertel ik je hoe het met mij mis ging omdat ik het werk teveel in de vingers wilde houden. 


111. De 5 stappen tot teamsucces

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  14-12-2020

Vertrouwen is de basis, die uiteindelijk leidt tot gezamenlijke resultaten. In deze samenvatting van het boek de 5 frustraties van Teamwork leer je hoe teamleadersgoeroe Patrick Lencioni je meeneemt in dit proces. In de toolbox IK=WIJ zitten de interventies om deze inzichten van Lencioni te gebruike...


110. Duo-leiderschap: terwijl je tegenpolen bent

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  07-12-2020

Rood en groen als eerste voorkeur:  hoe werk je dan samen als je gezamenlijk verantwoordelijk bent voor een team? Levert dat strijd op of vul je elkaar juist aan? En hoe worden jullie juist als duo krachtiger?


109. Wat kun je leren van de Beatles?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  30-11-2020

Een team bestaat uit individuen maar bovenal uit wat juist daartussen gebeurt. Als teamleider wil je werken met de invloedrijke draden die de onderstroom bepalen. Hoe creëer je een uitkomst die meer is dan de som der delen? Op zoek naar tools om van jouw team de Beatles te maken? Kijk op tandemkrac...


108. Mijn medewerker vindt mij irritant

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  23-11-2020

Soms klikt het niet tussen jou en een medewerker. Er is geen chemie. De irritaties lopen snel op en als je niet oppast, ontstaat er een conflict of worden er andere collega’s bij betrokken. Het kan de moeite waard zijn om te onderzoeken wat er tussen jullie speelt. En waarom het zo schuurt. Als he...


107. Mijn eigen team ervaring

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  16-11-2020

Zo voelt het dus als er geen ruimte is om je uit te spreken. Ik zit in een team waar feedback de kop in wordt gedrukt. Dus zoek ik anderen op bij het koffieautomaat en in de wandelgangen. Ik voel hoe de deining onder water groter wordt en de onvrede toeneemt. Wat zou er gebeuren als onze teamleider...


106. Dat ene ding eerst

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  09-11-2020

Tegenwoordig heb ik een andere ochtend- en avondroutine. Waardoor mijn dag rustiger, gestructureerder en effectiever verloopt. Het is een eenvoudige gewoonte, maar het werkt zoveel beter dan een ellenlange to-do-lijst.


105. Twee kampen in je team

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  02-11-2020

Wat doe ik als teamcoach nu in een training UitAanAfspreken? Bijvoorbeeld in een team waar twee kampen zijn en met teamgif gecommuniceerd wordt.  En kun je dat ook zelf? Als teamleider. Een check-in doen; zodat mensen gaan uitspreken wat ze denken? Een teamcontract maken over samenwerkingsgedrag? ...


104. Holding Space tijdens Corona

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  26-10-2020

Verandering kan niet zonder een periode van onzekerheid en onduidelijkheid. Dat geldt zeker voor dit jaar van Corona. Wat was, is niet meer, maar wat moet komen is nog niet helder. Hoe kan jij jezelf én je team leren om elkaar te dragen in deze periode?


103. Een heldere visie op je taak en rol

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  19-10-2020

Heb jij jouw taken, rollen en verantwoordelijkheid helder? En die ook concreet afgestemd met je medewerkers en je eigen chef? En hebben jullie afspraken over hóe jullie met elkaar om willen gaan?


102. Een model om richting te geven aan je teamambitie

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  12-10-2020

Leidinggeven is een vak.  En dan helpt het als je soms gebruik kunt maken van modellen en theorie.   Patrick Lencioni heeft een eenvoudig model ontwikkelt waarmee je concreet invulling kunt geven aan de belangrijkste eigenschappen van teamsamenwerking.    Wil je weten hoe je dit in de praktijk k...


101. Eigenaarschap als keuze

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  05-10-2020

Als er in een team iets gebeurt, kan je kiezen om het te negeren, er niets mee te doen en je slachtoffer te voelen. Je kan er ook voor kiezen om het te herkennen, eigenaarschap te pakken en te zoeken naar een oplossing.


100. Momentum opbouwen geeft resultaat

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  28-09-2020

Door elke week iets te doen, bouw je momentum op. En opeens ben je dan bij succes. Ter ere van mijn 100ste podcast heb ik een aanbieding voor je. Check: https://tandemkracht.com/training-ik-wij/


99. Aanspreken, gewoon doen! van Gytha Heins

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  21-09-2020

Wanneer gaan je teamleden elkaar nou eens aanspreken in plaats van dat jij dat steeds moet doen. Waarom dat niet vanzelf gebeurt en hoe je dat wel kan bereiken haal je uit de inzichten in het boek van Gytha Heins: Aanspreken, gewoon doen!


98. Is jullie team voor iedereen waardevol?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  14-09-2020

Biedt het genoeg? Die teamsamenwerking? Of is het tijd om de boel weer eens op te schudden, aan te draaien en te verfrissen? Een korte APK voor teams.


97. Met jou erbij is uitspreken onveilig

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  07-09-2020

Je gunt je medewerkers de ruimte om zich open en eerlijke uit te spreken. Dus ga je weg zodat zij zich ‘vrij’ kunnen voelen.  Daarmee bevestig je een ongewenste conclusie dat je met jou in de buurt beter niet eerlijk bent. 


96. Zelfzorg. Doe je dat echt?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  31-08-2020

Moet jij ook beter voor jezelf zorgen? Alle teamleiders die ik ken zouden wel meer willen sporten en minder willen overwerken. Maar er verandert niet echt iets. Hoe je dat wel bereikt, ontdek je in deze podcast. 


95. Ga je ook in crisistijd voor een 9?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  24-08-2020

Hoe hoog leg je de lat als de omstandigheden minder geschikt zijn? En wat verwacht je van je collega’s? Welke belemmerende gedachte blokkeert jou? Ik herken me in de liefdesjunk en de controlefreak. 


94. Een teamcontract voor commitment

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  17-08-2020

Met een teamcontract maken we afspraken hoe met elkaar om te gaan. Het gaat over respect voor elkaar en communicatie. In deze podcast bespreek ik de zin van een teamcontract. Wanneer kun je een teamcontract toepassen? Wat bedoelen we wat daar nu werkelijk mee? En wat is de impact van het maken van e...


93. Wat heeft Corona jou gekost?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  10-08-2020

De ervaring met Corona is voor veel mensen heftig. Sommigen zijn moe, bezorgd en onzeker. Andere medewerkers zijn oké of vinden ook rust in de inperkingen. Delen van ervaringen helpt om als team gezond te blijven. Maar hoe stuur je zo’n gesprek aan zonder dat het een Poolse landdag wordt? Luister...


92. Politie-teams zijn vaak daadkrachtig en oplossingsgericht

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  03-08-2020

Een team met veel rode en gele energie handelt snel en komt met oplossingen. Hun valkuil is dat ze voorop lopen zonder gebruik te maken van de trage kracht van de collega's met een groen/blauwe energie. Als je dit gaat begrijpen, kun je als team veel breder schakelen.


91. Waarderen is goed, erkennen is beter

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  20-07-2020

Veel van wat we doen, vinden we vanzelfsprekend. En als we al eens een complimentje geven of krijgen, is dat vaak een algemene waardering. Hoe zorg je dat collega’s elkaar werkelijk erkenning geven voor wat ze doen? 


90. Jouw team en het nieuwe normaal; zorgen en nieuwe kansen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  13-07-2020

Corona doet veel met je medewerkers en met je team. Hoe faciliteer je dan het eerlijke gesprek waarin mensen hun verdriet en verlies, en ook hun tips en trucs met elkaar delen om zo zelf sterker te worden en elkaar te steunen. 


89. Collega's die elkaar niet mogen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  06-07-2020

3 tips om collega’s te coachen die elkaar niet mogen. Miranda beschuldigt Frits dat hij met de verkeerde dingen bezig is. Ze  dreigt zelfs omwille van de samenwerking met hem uit het team te stappen. Waarmee ze het teamgif door de organisatie verspreidt.


88. Maar dat vind ik zielig

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  29-06-2020

Onbewust belemmerende gedachten om geen feedback te geven. Je uitspreken en elkaar aanspreken is vaak lastiger dan je denkt. Je verwacht het van je medewerkers - maar hoe helder doe jij het eigenlijk zelf?


87. Slachtoffer van je omgeving

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  22-06-2020

Sterk Leiderschap begint bij leidinggeven aan jezelf. Zodat je niet meegezogen wordt in een teamcultuur of je onmachtig voelt door het gedrag van anderen. Naast zelfkennis en zelfreflectie vraagt dit om daadwerkelijk bewust schakelen in je gedrag.


86. Aandacht structuur en accountability

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  15-06-2020

In verwaarloosde teams gaan collega’s hun eigen gang. Ze hebben geen vertrouwen meer in de organisatie en hebben hun eigen werkcultuur georganiseerd om te overleven en het beste te doen voor de klant. Een uitdaging voor sterk leiderschap.


85. Een nest voor elkaar bouwen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  08-06-2020

Hoe steun je elkaar als team in tijden van verandering? Creëer digitaal en online een veilige plek voor jou en je medewerkers waarin mensen dit kunnen uitspreken naar elkaar. 


84. Help Mijn teams hebben zoveel weerstand tegen deze verandering

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  01-06-2020

De weerstand bij fusies is soms zo enorm complex en complex. Als teamleider wil jij verbinden en die verandering mogelijk maken. Dan helpt 'Edge-gedrag' herkennen, erkennen en begeleiden. 


83. Teamgif en Fatima

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  25-05-2020

Je kunt het zo grondig oneens zijn met de koers van de organisatie, dat je ervoor kiest om klokkeluider te worden. Beschuldigen, verdedigen, minachten en terugtrekken zijn teamtoxins die het eerlijke gesprek steeds onmogelijker maken.


82. Onzeker tijdens het ondertussen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  18-05-2020

Ik dacht altijd dat alles vanzelf wel goed komt. Maar nu weet ik het niet meer zo zeker. Ik vind dat ik de beste versie van mezelf moet zijn. Ook in crisistijd. Maar tegelijkertijd vraag ik me af, ben ik wel goed genoeg?


81. Online medewerkersparticipatie, werkt dat?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  11-05-2020

Feedback van je mensen opvragen via een online platform? Werkt dat? Hoe introduceer en activeer je het goede gesprek op een manier die echt werkt? 


80. Blauw inzetten bij rode apen op de rots

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  04-05-2020

Als je heel daadkrachtig bent, leidt je overtuigingskracht soms tot irritatie.  Zeker als je te maken krijgt met iemand anders die ook voorkeur voor rood heeft en dus net zo bepalend is over hoe het moet gaan.  Dan helpt oprecht schakelen in je kleur. Hoe? Check de podcast.


79. Digitaal communiceren

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  27-04-2020

Het contact met je mensen verloopt veel meer digitaal. Hoe zorg je dan dat je elkaar goed blijft begrijpen en effectief communiceert? Waar moet je als leidinggevende rekening mee houden? In deze podcast een paar 'menselijke' tips hoe jij als teamleider hierin kan sturen. 


78. In verbinding met je mensen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  20-04-2020

Hoe hou je op een goede manier contact met je medewerkers, zeker als je op afstand van ze bent? De vier kleuren van Insights Discovery geven je houvast: rood => bespreek helder de doelen en resultaten met elkaar, blauw => biedt ritme en structuur en de juiste informatie, groen => informeer naar het...


77. Teams in de zorg versterken met Insights Discovery

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  13-04-2020

Teams in de zorg hebben vaak veel groene en gele energie. Zorgend voor de ander vanuit harmonie en samenzijn. Met als uitdaging feedback geven en besluiten nemen om evenwichtig te doen wat er nodig is.


76. WIl je gelijk krijgen of geluk krijgen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  06-04-2020

Niet de omstandigheden bepalen hoe jij je voelt, maar jouw gedachtes daarover. Door zelf actief om te gaan met spanning en tegenslag kun je jouw leven beïnvloeden, hoe lastig het ook is wat jou is overkomen.


75. Een samenwerkingspartner met veel 'gedrag op een slechte dag'

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  30-03-2020

Als iemand met wie je samenwerkt lastig is in de omgang, helpen de kleuren van Insights Discovery om te bepalen wat de meest handige aanpak is van zo'n collega of ketenpartner. Zeker als je je eigen voorkeurskleur daarbij herkent.


74 De Corona tijd benutten

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  23-03-2020

Het corona-virus heeft ons samenleving in de greep. We weten niet hoe lang het duurt, en hoe het afloopt. Wat ga jij doen met deze tijd? Word niet passief. Het biedt ook kansen, dus gebruik deze praat-, denk- schrijf- en zelfzorgtijd.


73. Vergif in je team door de communicatie

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  16-03-2020

Teamtoxics ontstaan als mensen niet meer vrij-uit spreken naar elkaar en het MT. UitAanAfspreken is een methode die het gif in een team boven tafel krijgt en leert het eerlijke gesprek te voeren. Een must voor leidinggevenden om hier mee te werken.


72. Ons brein wil niet aanspreken en feedback geven

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  09-03-2020

Als mensen vinden we Uitspreken, Aanspreken en elkaar wijzen op Afspraken enorm lastig. We snappen wel dat het nodig is, maar gaan het liever uit de weg. Dus heb je je rationele brein nodig.


71. Teamfases vragen om meegroeiend leiderschap

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  02-03-2020

Als je begrijpt hoe een jong team zich ontwikkelt tot volwassen team, weet je ook hoe jij deze groei kan ondersteunen. Het groepsproces transformeert, dus jouw rol verandert steeds.


70. Waarom ik zo enthousiast ben over Insights Discovery

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  24-02-2020

Ik werk graag met het kleurenmodel omdat het zoveel concrete tools en tips geeft over het omgaan met jezelf en met anderen. In deze podcast vertel ik je over de basisprincipes en waarom ik er zo enthousiast over ben.


69. Wat kies jij...?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  17-02-2020

Kies je voor jezelf of wil je zorgen voor iedereen in je omgeving? Keuzes leiden ook altijd tot verlies. Het helpt om een concrete kosten en batenanalyse te maken van je winst- en verliesrekening en te ontdekken hoe je een betere balans opstellen. 


68. Waarom te laat komen als leider funest is

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  10-02-2020

Waarom te laat komen - en hier niet op sturen - zo funest is voor je leiderschap. Immers, het maximale dat je kunt verwachten, is het minimale dat je zelf laat zien. Een krachtig statement van mijn coach Tibor Olgers.


67. Kleurrijk samenwerken- samenvatting Insights Discovery

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  03-02-2020

Veel luisteraars van mijn podcast hebben een persoonlijk profiel van Insights Discovery. Zij gebruiken deze kleurentheorie ook in het contact met hun medewerkers en samenwerkingspartners. Maar… weet je eigenlijk nog hoe het zat met dat rood, geel, groen en blauw? In deze podcast fris ik je kennis...


66. Gedoe tussen jong en oud in je team

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  27-01-2020

Als er gedoe is in je team is er ook vaak giftige communicatie: beschuldiging, minachting, verdediging. Zo beschuldigen jongeren hun oudere collega’s van traagheid, oud zeer en sabotage en raakt de oude garde gefrustreerd over de oppervlakkigheid van de jonkies. Ik help je het eerlijke gesprek met...


65. 10% van de mensen vindt jou echt stom

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  20-01-2020

Vind jij alle mensen even leuk? Of iemand ook echt heel stom? Zo vinden sommigen jou ook stom. Niet heel veel, maar wel een aantal. En 30% vindt je super tof. De rest kan redelijk met je werken. Wees dus jezelf en maak je minder zorgen over wat anderen van je vinden.


64. Elke fase in je team vraagt om sterk leiderschap

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  13-01-2020

Teams gaan verschillende fases door in hun ontwikkeling. Elke fase vraagt om een gerichte aanpak van teamleiders. In de vormingsfase is er behoefte aan sterke sturing. In de stormingfase ben jij degene die de conflicten en discussies ondersteunt. En zo vraagt de normingfase om een coachende rol.


63. Faalangst of durven vallen en opstaan

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  06-01-2020

Bang zijn dat je niet goed genoeg bent, voorkomt dat je groeit. Als je bang bent om door de mand te vallen, hou je jezelf klein. Als je denkt dat je echte zelf onvoldoende is, wil je je vooral bewijzen en verdedigen. Een sterke teamleider maakt ruimte om te groeien door fouten te maken.


62. Ik wil geen vrouw als teamleider

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  30-12-2019

Blijkbaar willen nog steeds veel mannen niet onder een vrouw werken. Het verbluft me echt dat dit nog zo’n issue is. Persoonlijkheid is volgens mij veel belangrijker. En kunnen afstemmen op wat de situatie en omgeving van je vraagt.


61. Seksisme op de werkvloer

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  23-12-2019

Zeg jij er wat van? Sterke teamleiders hebben het lef om onacceptabele uitspraken bespreekbaar te maken. Door duidelijk te zijn waar je zelf voor staat en tegelijkertijd het gesprek aan te gaan over waar een ander voor staat.


60. Beloftes nakomen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  16-12-2019

De hele dag doe je allerlei beloftes. Hoe trouw kom jij deze afspraken na? Met jezelf en met anderen? Je maakt afspraken met anderen en met jezelf. En dan… ben je er toch laks in. Zijn er allerlei smoezen. Kleine nalatigheden hebben een grote impact. Als je jezelf niet vertrouwen kan, hoe kunnen a...


59. Gesprek op voeten

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  09-12-2019

Een werkvorm om met je team alle meningen in beelden over een onderwerp boven tafel te krijgen. Dit keer ging het over zelfsturing. Ruimte geven aan de diversiteit in opvattingen geeft een breder draagvlak, wijzere besluiten en erkenning voor elkaar. Er schuilt wijsheid in elke tegenstem.


58. De plussen en minnen op een rijtje

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  02-12-2019

Ben jij je bewust van alle goede dingen die je doet? Of ben je geneigd alle goede dingen weg te wuiven met die dingen waar je niet tevreden over bent? Als je een + verbindt met een - houd je een 0 over. Dan voel je je chronisch tekort schieten. Je wilt dus twee aparte lijsten optellen.


57. Integer communiceren kun je leren

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  25-11-2019

In organisaties en bedrijven wordt vaak geklaagd over ‘de communicatie’. Hoe glashelder en duidelijk ben jij voor anderen? En welke verwarrende boodschap sijpelt er misschien toch door jouw ‘heldere’ communicatie? Integer communiceren vraagt om feedback en naar jezelf kijken in de spiegel. H...


56. Zomerse kleding

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  18-11-2019

Hoe vaak ga jij het gesprek aan over wat mensen op het werk dragen. Wat past bij jullie functie en stuur jij daar op als leidinggevende? Hoe bloot is geaccepteerd en wat doe je met onverzorgde collega’s. Sterk leiderschap is hier regelmatig het gesprek over voeren. Niet alleen bij incidenten, maar...


55. Jouw gelijk als leider

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  11-11-2019

James Comey, de oud FBI-directeur ten tijde van Obama en Trump heeft een inspirerend boek geschreven over eerlijkheid, meervoudig kijken en transparantie bij sterke leiders. Over de moed om altijd de waarheid te willen vinden en niet eenzijdig te geloven in je eigen gelijk.


54. Straks val ik door de mand

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  04-11-2019

Heb jij nog weleens last van dat stille stemmetje in je hoofd dat soms fluistert ‘je kan het vast niet? Nu val je door de mand’. Dan kunnen we elkaar de hand schudden. Ondanks dat je succesvol bent, en niet voor niets op deze plek zit, kun je soms zo twijfelen aan jezelf. Hoe steviger jij je voe...


53. Aanspreken als moedige gewoonte

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  28-10-2019

Wij als mensen vinden het allemaal lastig om iemand aan te spreken. Zeker op het werk doen we dat liever niet. Ons sociale brein houdt daar niet van. Onbewust houdt dat ons stil. Het reptielen- en zoogdierenbrein bepaalt minstens 85% van ons handelen. Dus wil je actief investeren op het inzetten van...


52. Pittige collega's met een rood.blauw kleurtje

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  21-10-2019

Sommige dominante en verbaal duidelijke collega’s zijn pittig op de werkvloer. Insights Discovery laat zien dat zij veelal een enorme drijfveer hebben om de juiste dingen te doen. En om daar vanuit aan de buitenwereld duidelijk te maken wat er moet gebeuren. Deze hervormers ontdekken dat groen en...


51. Slik de kikker en geniet ervan

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  14-10-2019

Lastige taken schuif je het liefst voor je uit. Waar je tegen op ziet, kost je energie. Stel het niet langer uit, maar doe het als allereerste. Dan hoef je er niet meer tegen aan te hikken en wordt je razend productief.


50. Hoe ver mag iemand over jouw grenzen gaan

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  07-10-2019

Op veel werkplekken krijgen collega’s steeds meer te maken met ontevreden en agressieve klanten. Het verbaast me hoe gemakkelijk onbeschoft gedrag een gewoonte mag worden. Hoe zit dat eigenlijk bij jou als leidinggevende? Hoe makkelijk accepteer jij onfatsoenlijk werk?


49. Met affirmaties je dag smaak geven

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  30-09-2019

Bewust positieve gedachten trainen door affirmaties. Dagelijks tegen jezelf bewuste zinnen uitspreken over hoe je wilt zijn, helpen je om te bereiken wat je wilt. Uitspreken waar je in wilt geloven bij jezelf geeft je de kracht om het uit te voeren.


48. Houd de zaag scherp

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  23-09-2019

Sparren met gelijkgestemden geeft je inzicht, inspiratie en een bredere kijk. Ga dus actief een mastermind of intervisiegroep samenstellen. Ook als je op dit moment geen coaching of opleiding volgt, heb je zo toch je eigen platform waardoor je de beste versie van jezelf wordt.


47. Draagvlak krijgen in een heftig team

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  16-09-2019

6 tips om voet aan de grond te krijgen in een heftig team. Door de tijd te nemen, te kiezen voor laaghangend fruit en het vragende gesprek te voeren, door transparant te zijn. Jij bent degene die hoop en kaders kan bieden. En degene die een oplossing heeft voor het probleem van jouw eigen baas. Dus...


46. Telefoongedrag op het werk

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  09-09-2019

Appen en sociale media zorgt voor afleiding en vertraging van het werk. Waarom zou je hierop sturen? Kaders omwille van de kwaliteit en productiviteit. 50 minuten knallen en dan 10 minuten pauze gunnen.


45. Fris en fruitig tot aan je pensioen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  02-09-2019

We werken allemaal langer. Zeker in sommige sectoren is de gemiddelde leeftijdsgrens ver boven de 40. Hoe zorg je dat jij en je collega’s in beweging blijven en flexibel kunnen inspelen op dat wat de organisatie in de toekomst van ze vraagt?


44. Lui zijn is niet doen wat je wel weet

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  26-08-2019

Je weet vaak al lang wat je te doen staat. Als je blijft zitten en niet in actie komt, ben je lui. Dan hoef je niet te klagen, dan ligt dat bij jezelf. Je weet meestal wel wat je te doen staat, het gaat er om dat je in actie komt!


43. Collega's die overtuigd zijn van hun eigen gelijk

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  19-08-2019

Iedereen heeft in zijn team wel een collega die vooral zwart-wit denkt en overtuigd is van zijn eigen gelijk. Zeker als diegene een dominante plek inneemt, vraagt dat sterk leiderschap om iedereen in je team tot zijn recht te laten komen en diegene uit te dagen om breder te kijken.


42. 3 Tips in spannende situaties

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  12-08-2019

Mentale kracht en fysieke assertiviteit wordt belangrijker in een maatschappij waar klanten steeds veeleisender worden en agressie ook in de zorg en dienstverlening normaler lijkt te worden. Zorg dat je mensen ‘fit for the job’ zijn.


41. 4 stappen om een afwijzingsgesprek op een goede manier te voeren

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  05-08-2019

Heb jij alleen maar A-spelers of functioneert een medewerker niet goed genoeg? Alleen door het gesprek hierover aan te gaan, zal er wat veranderen. Voor de collega die niet voldoende presteert, maar ook voor de rest van je team. Duidelijkheid brengt perspectief.


40. Welke stiekeme boodschap heb jij?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  29-07-2019

Wat geef jij je mensen mee aan principes en waarden? Want je werking is groter dan je denkt, dus wees je er bewust van door jezelf te kennen en te weten wat jij belangrijk vindt in het leven.


39. Je glas half leeg laten of bijvullen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  22-07-2019

Als je team of organisatie in zwaar weer verkeert, heb jij dan een visie voor je medewerkers waar ze zich aan vast kunnen houden? Hoe kun je hoop en houvast geven in lastige tijden en zo je mensen ondersteunen.


38. Waarderen is magic

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  15-07-2019

Krijg jij wel eens een compliment? En hoe vaak deel je ze uit? We vinden het vaak heel gewoon wat mensen doen. Maar in een waarderende cultuur werken mensen harder en beter. Gratis brandstof met enorm veel impact.


37. Onderhandelen over werkdruk

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  08-07-2019

Ben jij ook zo druk? En ligt dat aan je baan, je chef, je team of je collega’s? Zolang je dat gelooft, zul je druk blijven. Want zij gaan het niet voor je veranderen, dat kun je alleen zelf doen.


36. Over de lat hoog leggen en successen vieren

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  01-07-2019

Als je de lat heel hoog legt, duurt het wel heel lang voordat je successen kunt vieren. En daarmee maak je je leven onnodig ingewikkeld. Groeien en resultaten bereiken kun je ook opdelen in kleine stappen. Zodat je stevig staat en daardoor vooruit komt.


35. Waarom het helpt als je eerlijk bent over het het met je gaat

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  24-06-2019

Sta jij wel eens stil bij hoe het werkelijk met je gaat. Je zegt vast vaak: goed. Maar neem de tijd om daar eens een kwartier over na te denken? Is dat zo? Wat gaat dan goed? En waar ben je niet blij en tevreden mee? Als je dat namelijk weet, kun je ook bijsturen.


34. Als je jezelf kent, kun je bewuster gedrag vertonen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  17-06-2019

Als je jezelf kent, kun je bewuster kiezen hoe je je gedraagt. Snap je beter wat je ergert of frustreert en waar dat vandaan komt. Maar ook wat je wilt bereiken en waarom je dat wilt. Ken je eigen ijsberg


33. Wees je eigen korpschef

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  10-06-2019

Ik ontmoet veel leidinggevenden die zich onmachtig voelen om zelf hun koers te kiezen. Terwijl je daarvoor toch vaak leidinggevende bent geworden. Wees je eigen korpschef en creëer je ruimte met je eigen plan.


32. Een breindump helpt

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  03-06-2019

Onthou jij alles in je hoofd? Of maak je geregeld een to-do-lijstje? En doe je ook weleens een breindump? Want dat helpt je om echte keuzes te maken en prioriteiten te stellen.


31. Less is more en het fijne van feedback

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  27-05-2019

Het is tof als collega’s je inhoudelijke feedback geven met de bedoeling om je beter te maken. Mijn feedback was dat ik teveel praat en er soms te dicht bovenop zit. Omdat daardoor het proces soms ook verstikt kan worden. Het willen helpen, helpt niet altijd.


30. Losse eindjes dag

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  20-05-2019

Zelfs als je heel goed bent in taken afmaken, blijven er altijd losse eindjes over. En als je een beetje chaotisch bent, heb je waarschijnlijk een hele lijst met losse eindjes. Plan daar een dag voor in. En hecht al die losse eindjes af. Dat geeft rust in je hoofd en je agenda.


29. Het stuur zelf in handen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  13-05-2019

Hoe helder heb jij je doelen? Weet je waar je heen wilt en zeg je daar dan ook in volle overtuiging JA tegen. Want hoe standvastiger je dat voelt, hoe makkelijker het wordt om Nee te zeggen. En keuzes te maken in alles wat je te doen hebt.


28. Elk seizoen zijn waarde

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  06-05-2019

Het liefst willen we dat alles in ons leven maakbaar is en dat elke dag de zon schijnt. De fijne, succesvolle momenten kunnen niet lang genoeg duren, maar worden toch weer afgewisseld door mindere, koude tijden. Het helpt om je voor te bereiden op de seizoenen.


27. Victory Friday

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  29-04-2019

We geven elkaar niet gauw complimenten. Vinden wat goed gaat, al gauw heel normaal. Terwijl successen vieren zo’n enorme kracht heeft en mensen motiveert om dat gewenste gedrag nog veel meer te vertonen.


26. Jouw ijsberg kennen, helpt je (APK voor leidinggevenden)

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  22-04-2019

Sommige mensen hebben nog nooit gedoken. Ik raad het je aan, want het is een fantastische ervaring. En dat geldt ook voor het onder de waterlijn duiken van je eigen ijsberg. Wie ben jij eigenlijk en wat speelt er onzichtbaar mee in wat je doet.


25. Rood met een vleugje groen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  15-04-2019

Insights Discovery geeft jou aan de hand van kleuren inzicht in je eigen gedragsvoorkeur en waarom die soms zo anders is dan die van een ander. En ook wat de impact kan zijn van jouw kleur op een slechte dag en waar jouw collega’s dan last van hebben.


24. Wat jij bedoelt, kan iemand anders ervaren

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  08-04-2019

Het grootste probleem in teams is misschien wel dat collega’s uitgaan van aannames en interpretaties. Ze denken te weten wat de bedoeling is van de ander, waarom die iets doet of zegt, En vullen van alles in waardoor het gedoe steeds groter wordt. Maar je hebt geen zicht op de intentie en de impac...


23. Gele ballen geven richting

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  01-04-2019

Als er een conflict is en je gaat dat uitspreken, blijken er vaak allerlei misverstanden, interpretaties en aannames mee te spelen. Je denkt dat je weet waarom iemand iets zegt of doet en de ander meent te weten wat jouw bedoeling is.    De simpele vraag naar het ‘waarom’ van iemands gedrag e...


22. Ervaring opdoen is nog niet ontwikkelen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  28-03-2019

Elke dag opnieuw komt er zoveel op je af. Hoe voorkom je dat je gek wordt? Waar ga je op reageren? Welke ballen vang je wel op en af en welke niet? Geef jezelf en je brein houvast door heldere doelen en gerichte focus. 


21. Intentie en impact

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  25-03-2019

Het verschil tussen intentie en impact is zo’n helder inzicht waarom er wrijving ontstaat in de communicatie.   De zender kent zijn intentie en kiest daarom gedrag. De ontvanger kent de impact en ziet daarom gedrag.    Doordat je intentie en impact gaat inkleuren met aannames ontstaat er gedoe...


20. Snel je inbox leeg

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  21-03-2019

Mailterreur doordat je inbox volloopt? Met een paar nuttige tips kom je er snel doorheen en heb je dagelijks een lege inbox. 


19. Helder communiceren

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  18-03-2019

Vage afspraken, vrijblijvende intenties en impliciete verwachtingen. Heleen legt uit hoe je zorgt voor concreter taalgebruik op de werkvloer waardoor de productiviteit stijgt. 


18. Tradities en kernwaarden

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  14-03-2019

Iedereen wil verandering, maar niemand wil veranderd worden. Tradities geven houvast maar kunnen je ook vastroesten.   De politie heeft de kernwaarden moedig, integer, verbindend en betrouwbaar. Die vormen een houvast in het omgaan met veranderingen. 


17. Aanspreken als feedback

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  11-03-2019

Feedback blijft lastig, zowel om het te geven als het te ontvangen. We hebben moeite met aanspreken omdat we kuddedieren zijn en we willen geaccepteerd worden door de groep.    Uitgesteld oordelen helpt, vragen naar de impact van je intentie ook. Aanspreken kan je leren. 


16. Eerlijk communiceren

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  07-03-2019

Wat je zegt, is soms niet wat je voelt. Je doet beleefd, maar je bent geïrriteerd. Je zegt iemand te willen helpen, maar je bent er eigenlijk al klaar mee. Of je zegt iets niet, maar  je vindt er van alles van.   Eerlijk uitspreken vinden we lastig terwijl daar de kracht van de verandering vaak...


15. Afspreken kan concreter

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  04-03-2019

Hoe maak je nu echt concrete afspraken waar iedereen zich ook aan verbindt?   Heleen neemt je in deze podcast mee in de subtiele kracht van kaders stellen, glasheldere uitgangspunten en concreet afspreken.


14. Je visie als leider uitspreken

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  28-02-2019

Als leider help je medewerkers en de organisatie door een duidelijke visie te hebben en die uit te spreken.   Een helder ‘why' is motiverend en inspirerend en door dat uit te spreken ontstaan ook concrete en heldere verwachtingen. 


13. Lastige medewerkers aansturen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  25-02-2019

Je kan er zo klaar mee zijn - met een collega die je als lastig ervaart. In deze podcast bespreekt Heleen tips en trucs om zulke medewerkers productief aan te sturen. 


12. Besluiten nemen met draagvlak

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  21-02-2019

Hoe neem je besluiten waar iedereen mee instemt zonder ellenlange discussies? En waarom is het zo belangrijk dat iedereen gehoord wordt?  Door alles uit te spreken, kun je echt iets afspreken waar iedereen op aanspreekbaar is. Dat lijkt tijd te kosten, maar creëert juist snelheid in het werk.


11. Veel te druk betekent kiezen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  19-02-2019

Heb jij teveel werk voor te weinig tijd? Dan is er maar één oplossing: keuzes maken. Door actief te besluiten waar je Ja tegen zegt en bewust nee te zeggen tegen al het andere.


10. Aanspreken - afspreken en uitspreken

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  14-02-2019

UitAanAfspreken is het model dat Heleen heeft ontwikkelt. In veel teams worden afspraken niet omgezet tot daden, waardoor de samenwerking niet loopt en mensen niet zo productief zijn als zou kunnen. Er ontstaat gedoe, wat onder tafel blijft en mensen spreken zich niet uit en spreken elkaar niet aan....


9. Flow in samenwerken

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  12-02-2019

Jij en je collega zijn verschillend. Je kunt je daar aan irriteren. Je kunt ook de kansen benutten zodat er flow ontstaat.


8. Lastige gesprekken oefenen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  07-02-2019

Hoe voer je dat lastige gesprek met die medewerker die je eigenlijk graag wilt aanspreken? Daar worstelen veel leidinggevenden mee. Een concrete voorbereiding helpt. En het oefenen in een rollenspel ook.


7. Sluimerend gif in je team

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  05-02-2019

Waar mensen moeizaam samenwerken, dreigt de communicatie te verharden in beschuldigen van de ander, verdedigen van de eigen positie en verliezen van het respect voor elkaar. Er ontstaat een verziekte werksfeer. Door het herkennen van vergiftigende communicatie kun je het gesprek weer openbreken.


6. Ervaring opdoen is nog niet ontwikkelen

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  31-01-2019

Veel mensen denken dat leren vanzelf ontstaat door ervaring. Als je iets maar heel vaak doet, wordt je vanzelf beter. Oefenen is zeker belangrijk, maar jezelf ontwikkelen kan veel effectiever door met een gerichte intentie acties ondernemen en doelbewuste leersituaties op te zoeken. Ervaring opdoen...


5. Hoe gaat het eigenlijk met je?

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  30-01-2019

Vaak zijn we zo druk, dat we niet stil staan bij hoe het eigenlijk met onszelf gaat. Terwijl stilstaan je vooruit kan helpen. Daarmee ontstaat ruimte om rond te kijken en keuzes te maken. Wat heb jij te doen om dichter bij je mooiste leven te komen? 


4. Jouw ideale werkdag creëren

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  26-01-2019

Laat jij je leiden door de waan van de dag of bepaal je zelf de doelen van je werk?   Door zelf de zin van je functie te bepalen, weet je welke taken voor jou belangrijk zijn en kun je sturen op werkzaamheden waar jij blij van wordt.


3. Delegeren is sterk leiderschap

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  25-01-2019

Veel leidinggevenden stappen in de valkuil om teveel zelf te blijven doen. Ze voelen zich verantwoordelijk en weten als ze het zelf doen, dat het goed en snel gebeurt.   Maar daarmee pak je niet je rol als leidinggevende. Integendeel, je pikt de ruimte van je medewerkers in. Je maakt ze afhankeli...


2. Je bent de boer van je team

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  24-01-2019

Als leidinggevende zorg jij voor je mensen. Deze episode gaat over de seizoenen van het leidinggeven en hoe je daar net als de boer op kan inspelen. En over waarom gras niet groeit door eraan te trekken maar het hoogst staat als je terug komt van vakantie. Heleen gebruikt het voorbeeld van een boer...


1. introductie Sterk Leiderschap

Luister  

Sterk Leiderschap podcast  /  20-01-2019

In de eerste aflevering van de Sterk Leiderschap podcast vertelt Heleen Siebert waarom zij deze podcast is gestart. Met Sterk Leiderschap helpt Heleen om sterk te presteren door leiders en teams te leren regie te nemen, actie-stappen te zetten, te groeien en doelen te bereiken. Sterk Leiderschap ont...