Podcast Zoeker

Tech Update | BNR

Tech Update | BNR

Technologie  |  200 afleveringen

Alles wat je moet weten op het gebied van tech.

Disney moet Marvel-miljarden in de rechtbank gaan reddenLuister  

Disney heeft rechtszaken aangespannen tegen de makers (en hun erfgenamen) van superhelden zoals Iron Man en Spider-Man. Het entertainmentconcern eist dat zij afgezien van de rechten op deze en andere Marvel-figuren, waarmee miljarden gemoeid zijn.

Schaal van Hebben | NOTHING ear (1)Luister  

De NOTHING ear (1) draadloze oordopjes hebben een uniek semi-transparant design en opvallend veel features voor een scherpe prijs. Maar klinken ze ook goed? Bas en Connor leggen dit eerste product van NOTHING, het nieuwe merk van Karl Pei, bekend van OnePlus, langs de meetlat.

CTO Facebook doet stap terugLuister  

Chief Technology Officer Mike Schroepfer doet een stap terug bij Facebook. Schroepfer, intern bekend als Schrep, stop na 13 jaar als CTO van Facebook. Hij was verantwoordelijk voor een aantal belangrijke pijlers, zoals AI, VR en Blockchain-toepassingen binnen Facebook.

Onze privacy wordt niet goed beschermd door zuinige MiljoenennotaLuister  

De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt niet het extra budget dat nodig is om goed te functioneren, zo blijkt uit de Miljoenennota. Volgens voorzitter Aleid Wolfsen liggen er letterlijk tienduizend privacyzaken opgestapeld.

Vaccinatieregistraties vervalst door GGD-medewerkersLuister  

Er zijn valse registraties van vaccinatie tegen het coronavirus aangemaakt, waardoor onterecht QR-codes in de CoronaCheck-app kunnen worden gebruikt. De GGD-medewerkers die hiervan beschuldigd worden, zijn op non-actief gezet en de politie heeft al een verdachte opgepakt.

Amazon gooit honderden Chinezen uit de winkelLuister  

De regels van Amazon zijn volgens de webwinkel zelf willens en wetens geschonden door tal van aanbieders, vooral op het gebied van nep-reviews. Daarom heeft Amazon nu 600 Chinese merken van 3.000 aanbieders van het platform verbannen.

Schaal van Hebben | Samsung Galaxy Z Fold3 vouwbare smartphoneLuister  

Je smartphone uitvouwen zodat je een dubbel zo groot scherm hebt, werkt dat een beetje? Samsung probeert het nu voor de derde maal met de Galaxy Z Fold3. En dat is zeker niet zonder succes.

Crypto-topman handelt met voorkennisLuister  

Een van de topmensen van het crypto-platform Open Sea wordt beschuldigd van het handelen met voorkennis. Open Sea is een van de bekendste handelsplaatsen voor NFT's - Non Fungible Tokens - waarmee je digitale kunst kan verkopen. Open Sea bevestigt dat een van zijn medewerkers zich schuldig heeft gem…

Dit moet je weten over de iPhone 13 en ander Apple-nieuwsLuister  

Apple heeft de iPhone 13 officieel onthuld. De nieuwe smartphone is iets gewijzigd qua ontwerp en in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar vanaf 24 september. Verder stelt de techgigant wel wat teleur qua belangrijk nieuws.

Facebook laat miljoenen bekendheden stelselmatig regels overtredenLuister  

Uit angst voor 'PR-brandjes' laat Facebook 5,8 miljoen bekende accounts al jaren berichten plaatsen die eigenlijk verboden zijn. Volgens The Wall Street Journal zou zelfs Facebooks eigen toezichtraad zijn misleid om dit systeem, XCheck geheten, in stand te houden.

Apple gaat miljarden mislopen door uitspraak in zaak tegen Epic GamesLuister  

De Amerikaanse rechter heeft uitspraak gedaan in de zaak die Epic Games aanspande tegen Apple. De techgigant wordt verplicht om vanaf later dit jaar nog betalingen buiten de App Store toe te laten. Toch gaat Epic Games in beroep.

Schaal van Hebben | Kobo Elipsa 10,3 inch e-readerLuister  

De Kobo Elipsa is met z'n schermgrootte van 10,3 inch een forse e-reader te noemen. Met behulp van een specialie stylus kun je er ook aantekeningen op maken. Maar is dat de eveneens forse prijs waard?

Microsoft waarschuwt voor nieuw lekLuister  

Microsoft waarschuw voor een nieuw lek in Office 365 en Office 2019. Het lek is nog niet gedicht en is al ontdekt door hackers. Door het lek kan je gehackt worden als je Office-bestanden download. Toch zijn er al wel manieren bekend om dat veilig te doen.

Koers Bitcoin keldertLuister  

De koers van de Bitcoin en andere cryptomunten is hard gekelderd. Dat lijkt te maken te hebben met de beslissing van El Salvador om de munt als officieel betaalmiddel in te voeren. De invoering daarvan verliep allesbehalve soepel.

WhatsApp werkt aan selectieve privacy voor gebruikersLuister  

In een testversie van WhatsApp is een nieuwe functie aangetroffen. Hiermee kun je nauwkeurig bepalen wie wél en wie niet mag zien wanneer je voor het laatst online was.

Android-gebruikers worden niet wakker door Spotify-bugLuister  

Tal van Android-gebruikers maken melding van een raar probleem met hun smartphone. De wekkerfunctie van Google's klok-app weigert in veel gevallen dienst, vermoedelijk door een probleem met de Spotify-koppeling.

Schaal van Hebben | Facebook Horizon WorkroomsLuister  

Wat is de toekomst van het hybride werken? Volgens Facebook ligt die in virtual reality en het metaverse. Met de VR-bril Oculus Quest 2 kun je dat nu al ervaren in Horizon Workrooms.

Apple past App Store-regels aanLuister  

Apple heeft de App Store-regels voor ontwikkelaars aangepast. Dat heeft vooral invloed op audio- en videobedrijven als Spotify en Netflix. Het bedrijf doet dit naar eigen zeggen niet vanwege de grote kritiek op de App Store maar vanwege een overeenkomst met de Japanse toezichthouder.

Miljoenen Nederlanders maken kans op geldbeloning na Facebook-lekLuister  

Naar aanleiding van het datalek dat Facebook in april van dit jaar trof, maken miljoenen Nederlanders op Facebook kans op geld. Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) laat gebruikers controleren of met het lek de AVG is overtreden en wil daarmee een claim indienen.

PayPal overweegt stap in aandelenhandelLuister  

Volgens Amerikaanse media overweegt PayPal losse aandelenhandel binnen hun bestaande platform. Dat zou slecht nieuws zijn voor bijvoorbeeld Robin Hood, het toegankelijke aandelenplatform dat vooral in het nieuws kwam door de gekte rondom de handel in 'meme stocks' zoals GameStop en AMC eerder dit ja…

Dag van de waarheid voor Zuid-Koreaanse 'anti-Google-wet'Luister  

Zuid-Korea maakt vandaag naar verwachting als eerste land ter wereld een einde aan de machtspositie van Apple en Google waar het om betalingen in appwinkels gaat. Vorige week stemde een parlementaire commissie voor, waarschijnlijk krijgt de wet ook genoeg stemmen in het hele parlement vandaag.

Schaal van Hebben, maar dan andersomLuister  

In de Schaal van Hebben worden de rollen eenmalig omgedraaid: Bas heeft iets bij zich! Wat dan? Een merkloze beamer uit China, met dank aan AliExpress. Is het de moeite waard, of kun je beter gewoon je portemonnee trekken voor een bekender merk?

Microsoft investeert fors in cybersecurityLuister  

Microsoft zegt de komende vijf jaar 20 miljard dollar te investeren in cybersecurity. Dat is vier keer zoveel als het bedrijf oorspronkelijk van plan was. Joe Biden sprak woensdag met de topmannen van Apple, Google, Amazon, Microsoft en JPMorgan Chase over cybersecurity.

Apple wil kindermisbruikscanner ook buiten VS uitrollenLuister  

Apple onderzoekt waar het juridisch mogelijk is om de software die apparaten lokaal scant op bekend beeld van kindermisbruik uit te rollen. In eerste instantie wordt de software alleen in de VS gelanceerd, maar nu.nl schrijft dat Apple in antwoord op vragen van Europese journalisten zegt ook over de…

Zuid-Korea versus de TechreuzenLuister  

Zuid-Korea staat op het punt om Apple en Google een gevoelige tik te geven. Er ligt een wet klaar in het Zuid-Koreaanse parlement die een einde aan het afromen van ontwikkelaars bij in-app-aankopen betekent.

Paypal biedt cryptovaluta-diensten aan in VKLuister  

Britse klanten van Paypal kunnen vanaf deze week cryptomunten kopen, verkopen en beheren via de betaaldienst. Dat kon sinds oktober al in de Verenigde Staten, maar nu voor het eerst ook in een ander land. CNBC schrijft dat het crypto-experiment goed beviel in de VS.

Schaal van Hebben | Zens Aluminium oplaadstationLuister  

In de Schaal van Hebben deze week een oplaadstation van Nederlandse makelij, speciaal voor Apple-gebruikers met een iPhone 12 of hoger. Tegelijkertijd je iPhone, AirPods en Apple Watch draadloos opladen. Meindert en Connor buigen zich over de snelheid, en wat nou wel of geen MagSafe-lader mag heten.

Facebook verwijderde 20 miljoen berichten over coronavirusLuister  

Sinds het begin van de pandemie hebben Facebook en Instagram meer dan 20 miljoen berichten verwijderd in de strijd tegen desinformatie rondom het coronavirus. In totaal werden ook ruim 300 accounts, pagina's en groepen op de twee social media verwijderd voor het herhaaldelijk overtreden van de regel…

Data van miljoenen T-Mobile-klanten gestolen in de VSLuister  

T-Mobile heeft zelf bekendgemaakt dat de persoonsgegevens van zo'n acht miljoen gebruikers zijn gestolen bij een geavanceerde cyberaanval. Het gaat om onder meer namen, geboortedata en documentnummers.

Taliban niet welkom op FacebookLuister  

Facebook zegt dat ze de Taliban en alle content die de Taliban steunt in de ban doet, omdat het volgens het bedrijf een terroristische organisatie is. Facebook heeft een speciaal team van Afghaanse experts ingezet om content te monitoren en verwijderen, meldt de BBC.

Apple reageert op kritiek kindermisbruikscannerLuister  

De voorgenomen uitrol van software die Apple-toestellen kan scannen op bekende beelden van kindermisbruik levert het bedrijf veel kritiek op, zowel extern als intern. Maar volgens Craig Federighi, software-topman van Apple, wordt de software verkeerd begrepen.

Schaal van Hebben | Netgear Nighthawk M5Luister  

In de Schaal van Hebben buigen Bas en Connor zich over de nieuwe 5G mobiele router van Netgear: de Nighthawk M5. Handig als je de hele camping van wifi wil voorzien, want er kunnen 32 apparaten op aangesloten worden. De prijs is wel een probleem, net als de dekking van 5G.

Senatoren komen met Anti-App Store wetLuister  

Een drietal senatoren komt met een wetsvoorstel om de macht van Apple en Google in te perken. Democraten Richard Blumenthal en Amy Klobuchar werken samen met de Republikein Marsha Blackburn.

Amazon en Microsoft twisten opnieuw over aanbesteding VSLuister  

Weer is er strijd tussen Amazon en Microsoft over een aanbesteding van de Amerikaanse overheid. Na het Pentagon contract JEDI, waarvan Amazon zegt dat het ten onrechte naar Microsoft ging, vindt Microsoft nu dat een aanbesteding van de NSA niet goed is onderzocht voor toekenning aan Amazon.

Rijkste man van Azië overweegt overname T-Mobile NederlandLuister  

De Indiase miljardair Mukesh Ambani overweegt met zijn conglomeraat Reliance een bod op T-Mobile Nederland. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het was al langer bekend dat Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile, de Nederlandse activiteiten in de verkoop wil doen.

Topman Samsung vervroegd vrijLuister  

Lee Jae-Yong, de topman van Samsung, komt vervroegd op vrije voeten. Lee krijgt gratie op 15 augustus, Bevrijdingsdag in Zuid-Korea, na het uitzitten van meer dan zestig procent van zijn gevangenisstraf voor omkoping. Lee zat over twee periodes in totaal achttien maanden in de cel.

Schaal van Hebben | Nebula Vega full-HD portable beamerLuister  

De Nebula Vega is een compacte, draadloze full-HD beamer met een helderheid van 500 lumen. De beamer draait op Android TV 9, en heeft een accuduur van zo'n 3 uur. Leuk voor op de camping dus.

China opent de aanval op burgerjournalistenLuister  

Grote sociale media in China worden door de overheid onder druk gezet om strenger te gaan reguleren, en om content die gelabeld wordt als 'illegale nieuws-activiteit' te verwijderen.

IT-beveiligers over ransomware: overheid moet ingrjipenLuister  

Drie directeuren van vooraanstaande Nederlandse ict-beveiligers zien het ene na het andere bedrijf getroffen worden door gijzelsoftware en doen in de Volkskrant een oproep aan de overheid om in te grijpen. Ronald Prins, co-founder van Hunt & Hackett, één van de bedrijven met de oproep, zegt tegen …

IT-beveiligers over ransomware: overheid moet ingrjipenLuister  

Drie directeuren van vooraanstaande Nederlandse ict-beveiligers zien het ene na het andere bedrijf getroffen worden door gijzelsoftware en doen in de Volkskrant een oproep aan de overheid om in te grijpen. Ronald Prins, co-founder van Hunt & Hackett, één van de bedrijven met de oproep, zegt tegen …

China opent aanval op gamesectorLuister  

De Chinese overheid draait de duimschroeven op de techsector verder aan. Na strengere mededingingsregels voor de grote techbedrijven volgt nu de gamesector: in een Chinees staatsmedium wordt opgeroepen om online gaming strenger te reguleren.

Belgische dienst Staatsveiligheid waarschuwt voor Chinese smartphonesLuister  

De Belgische inlichtingendienst Staatsveiligheid waarschuwt voor het gebruik van smartphones van Chinese merken zoals Oppo, OnePlus en Xiaomi, schrijft de Belgische krant De Tijd.

Schaal van Hebben | KEF LS50 Wireless IILuister  

In de Schaal van Hebben vandaag: High end draadloze actieve speakers van KEF. Het britse audiomerk maakt geen producten voor de massa, maar hoge kwaliteit speakers voor de audiofiel met diepe zakken. Maken ze het riante prijskaartje waard? Connor en Bas nemen de proef op de som.

Massale data-aanvraag bij grote techbedrijvenLuister  

Zo'n 65 duizend mensen vragen vandaag samen aan drie grote techbedrijven welke persoonlijke gegevens over hen worden verzameld. De aanvragers, ondersteund door Stichting Onderzoek Marktinformatie, willen van TikTok, Zoom en Palantir weten welke data de bedrijven verzamelen, hoe die worden bewaard en…

Biden: 'Zeer waarschijnlijk dat volgende oorlog gevolg van cyberaanval is'Luister  

Als de Verenigde Staten in een 'echte' oorlog belanden met een grootmacht, is dat volgens president Joe Biden hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een grote cyber-aanval. En de mogelijkheden daartoe nemen exponentieel toe, zei Biden in een toespraak bij de Office of the Director of National Intellige…

Datalek bij hengelsportwinkelLuister  

De gegevens van zo'n 200.000 klanten van Raven Hengelsport liggen op straat, meldt nu.nl. Een database met namen, telefoonnummers, adresgegevens en en e-mailadressen van klanten met een account bij de webshop werden op een forum te koop aangeboden.

Bitcoin-koers schiet omhoog door Amazon-vacatureLuister  

De Bitcoin-koers zit flink in de lift door een bericht van Amazon, dat een specialist in digitale valuta zoekt om het bedrijf te versterken. Investeerders beschouwen dat als veelbelovend.

Schaal van Hebben | Ruige Cat S42 H+ smartphoneLuister  

Smartphones zitten vol met ziektekiemen. Daarom bevat de ijzersterke behuizing op de nieuwe smartphone van Cat, de S42 H+, een antibacteriële coating. Wat kun je daar precies mee doen en is deze de relatief lage prijs waard?

Koers Bitcoin omhoog door Elon MuskLuister  

De waarde van de Bitcoin is weer omhoog geschoten door nieuwe uitspraken van Tesla-baas Elon Musk. Hij zegt dat Tesla mogelijk weer Bitcoins gaat accepteren, nu blijkt dat de cryptomunt energiezuiniger is geworden. Tesla besloot eerder dit jaar de Bitcoin niet meer te accepteren als betaalmiddel omd…

Gelekte Grindr-data kost Amerikaanse geestelijke baanLuister  

Monsigneur Jeffery Burrill, de secretaris generaal van de conferentie van Amerikaanse bisschoppen, heeft zijn post opgegeven nadat een katholieke nieuwssite achterhaalde dat hij op Grindr zat, en regelmatig gaybars bezocht. Dat meldt The Washington Post.

Reacties op het Pegasus-schandaal: 'Software zou verboden moeten worden'Luister  

Nu het eerste stof rond de onthullingen van het Pegasus Project een beetje neerdaalt blijven er een hoop boze reacties over. Amazon trekt de stekker uit de hosting van de NSO Group, leverancier van de Pegasus spyware.

Pegasus: wat we wel en niet wetenLuister  

Overheden van meerdere landen hebben misbruik gemaakt van de spionagesoftware Pegasus, ontwikkeld en verkocht door de Israëlische NSO Group. Dat stelt het Pegasus Project, een consortium van internationale journalistieke media waaronder The Washington Post en The Guardian.

Schaal van Hebben | Apple AirtagLuister  

De langverwachte AirTag werkt uitstekend om de locatie van je spullen bij te houden, als je een iPhone hebt tenminste. Wel is er een groot privacyprobleem.

Facebook: FTC-baas is niet onpartijdigLuister  

Na Amazon stelt ook Facebook dat Lina Khan, de kersverse baas van de Federal Trade Commission, zich terug moet trekken uit onderzoeken naar de macht van big tech. Opmerkelijk, want Khan is juist vanwege haar kritische houding aangenomen.

Ransomware-aanvallers REvil van internet verdwenenLuister  

REvil, de aan Rusland gelinkte ransomware-groep achter recente grote wereldwijde cyberaanvallen zijn online onbereikbaar geworden, melden onder anderen Reuters en BBC News.

Google krijgt boete van 500 miljoen in FrankrijkLuister  

De Franse mededingingsautoriteit legt een boete van 500 miljoen euro op aan Google. Volgens de Fransen heeft Google niet voldaan aan een bevel om een deal te sluiten met Franse mediabedrijven over het plaatsen van nieuwsberichten op het eigen platform.

De Schaal van Hebben | IKEA Symfonisk schilderijlijstLuister  

Een nieuwe toevoeging aan de IKEA/Sonos-samenwerking Symfonisk. Na de boekenplankspeaker en de tafellampspeaker komt IKEA volgende week met een schilderijlijst met ingebouwde Sonos-speaker.

Algoritme YouTube schotelt foute video's voorLuister  

Video's die tegen het beleid van YouTube indruisen worden voorgeschoteld door het eigen algoritme. Dat schrijft Tweakers op basis van onderzoek van Mozilla. Van alle video's die als 'betreurenswaardig' worden bestempeld werd 71 procent aanbevolen door het algoritme van YouTube.

ACM onderzoekt misleidende huurwoningwebsitesLuister  

De Autoriteit Consument & Markt onderzoekt websites met een groot aanbond aan huurwoningen waarop je na betaling kunt reageren. Uit klachten zou blijken dat veel van de woningen niet beschikbaar zijn, of zelfs niet bestaan.

REvil maakt losgeld wereldwijde ransomware aanval bekendLuister  

Het vermoedelijk Russische hackerscollectief REvil heeft 70 miljoen dollar geeist voor de vrijgave van de getroffen computers in de wereldwijde ransomaanval van dit weekend. De aanval op IT-dienstverlener Kaseya trof ondermeer de Zweedse supermarktketen COOP, ook in Nederland zijn er bedrijven slach…

Schaal van hebben | Sony WF-1000XM4Luister  

Connor's zoektocht naar de beste noise-cancelling oordopjes gaat gestaag verder. Het nieuwe topmodel van Sony is geen kleine update van de voorganger, maar een volledig nieuw ontwerp. Een kleiner doosje, een langere batterijduur en uitstekend geluid.

Nederlandse politie neemt servers Darkside in beslagLuister  

De politie heeft onlangs beslag weten te leggen op servers van Darkside, de hackers achter de Colonial Pipeline, schrijft het FD. Darkside legde met de Colonial Pipeline hack een groot deel van de Amerikaanse brandstofvoorziening plat.

Einde Bel-Me-Niet RegisterLuister  

Met de invoering van de nieuwe telecommunicatiewet komt het Bel-Me-Niet Register te vervallen. Bedrijven, goede doelen en politieke partijen moeten voortaan (meestal) toestemming vragen om je te bellen.

Microsoft mag nieuw groot datacentrum bouwen in Noord HollandLuister  

Microsoft mag een tweede datacentrum naast de A7 bouwen bij Middenmeer in Noord Holland. Dat heeft de gemeenteraad van Hollands Kroon besloten. Daardoor komt er een gigantisch datacentrum met een bebouwing van 22 hectare bij. Deze beslissing is niet onomstreden aangezien de provincie kritisch is en …

Apple waarschuwt iPhone-gebruikers met pacemakerLuister  

iPhone-gebruikers met een pacemaker moeten oppassen, waarschuwt Apple. De techreus heeft een flinke lijst Apple-producten gepubliceerd die ervoor kunnen zorgen dat de pacemaker stopt met werken. Gebruikers moeten de producten 15 tot 30 centimeter afstand van de pacemaker houden.

Schaal van Hebben | Devialet Phantom ILuister  

De Devialet Phantom I wordt vaak omschreven als de beste bluetooth-speaker op de markt. Door zijn speciaal ontwikkelde stalen constructie kan hij een extreme hoeveelheid geluid produceren zonder dat de kwaliteit van de muziek achteruit gaat. Met 108db kan hij net zo hard als een rockconcert of een o…

Eerste wetsvoorstel breken macht Big Tech door Huis van AfgevaardigdenLuister  

Het Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met een wetsvoorstel om veel meer geld beschikbaar te stellen voor mededingings-autoriteiten is erdoor, schrijft Reuters. Het is het startschot van een groot offensief van het Huis tegen de macht van bedrijven als Apple, Amazon, Google en Facebook.

Overheidsapps vaak onbruikbaar voor mensen met beperkingLuister  

Alle apps van de overheid moeten vanaf vandaag een toegankelijkheidsverklaring hebben. Daarin staat in hoeverre apps toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. De NOS meldt dat er op dit moment pas 63 van de geschatte 500 overheidsapps zo'n verklaring hebben.

China legt cryptovalutahandel verder aan bandenLuister  

De Chinese centrale bank voert de druk op cryptomunten verder op. Meerdere banken en fintechbedrijven zoals Alipay moeten van de bang strenger zijn op crypto-speculatie.

Miljardair stopt 100 miljoen in blockchaintoepassing sociale mediaLuister  

Vastgoedmagnaat Frank McCourt heeft een idee om het internet beter te maken. Sociale media zoals Facebook hebben het alleenrecht op de waardevolle data van onderlinge netwerken: wie met wie bevriend is. Omdat je daar zelf niet gemakkelijk bij kan is het een stuk minder aantrekkelijk om over te stapp…

Schaal van Hebben | Goedkope TCL 5G smartphoneLuister  

De smartphonemarkt in Nederland is vol, toch probeert TCL voeten aan de grond te krijgen in ons land. Dat doet het Chinese bedrijf met een goedkope 5G-smartphone. Maar, die telefoon heeft wel veel in huis om te concurreren met merken als Samsung, OnePlus en Motorola. Kan dit nieuwe merk potten breke…

Nieuwe topvrouw FTC, Big Tech kan de borst natmakenLuister  

Marktwaakhond FTC in de Verenigde Staten heeft een nieuwe topvrouw. Enkele uren nadat de Senaat goedkeuring gaf aan Lina Khan om toe te treden tot de FTC werd ze al benoemd als Chair. Ze is met 32 jaar de jongste bestuurder in de geschiedenis van de waakhond.

Hedgefondsen verwachten meer cryptomunten te kopenLuister  

Hedgefondsen hebben behoorlijk wat vertrouwen in de toekomst van cryptovaluta, schrijft The Financial Times. Uit onderzoek onder honderd fondsen blijkt dat ze over vijf jaar verwachten ruim 7 procent van hun vermogen in cryptomunten te investeren

'Elektrische auto's kunnen in 10 minuten opgeladen worden'Luister  

De bedenker van de Lithium Ion batterij zegt een techniek uitgevonden te hebben waarmee een elektrische auto razendsnel opgeladen kan worden. Volgens Dr Rachid Yazami kan het in 10 minuten gepiept kan zijn. Hij heeft daarvoor een soort voltagetechniek ontwikkeld.

Schaal van Hebben | Dyson V15Luister  

Dyson heeft een nieuwe high-end stofzuiger op de markt, met wat nieuwe snufjes. Zo heeft de V15 een laser om makkelijker stof te zien en een sensor waarmee de stofzuiger zelf door heeft wanneer er harder of zachter gezogen moet worden. Het prijskaartje is wel fors. In de Schaal van Hebben de test of…

Democraten leggen bom onder Big TechLuister  

Democraten in het Huis van Afgevaardigden willen verregaand ingrijpen in de macht van techbedrijven zoals Apple, Amazon, Google en Facebook. Dat blijkt uit concept-wetsvoorstellen in handen van CNBC.

Fastly achter oorzaak megastoringLuister  

Clouddienst Fastly heeft de oorzaak van de megastoring van gisteren achterhaald. Een softwarebug die getriggerd werd door een onschuldige systeemwijziging van een klant zorgde voor uitval van 85 procent van de netwerken van Fastly. Daardoor waren wereldwijd veel websites onbereikbaar, of slecht func…

FBI haalt deel Colonial Pipeline bitcoins terugLuister  

Een deel van het losgeld dat in bitcoin werd betaald aan de aanvallers achter de Colonial Pipeline Hack is door de FBI teruggehaald. Hoe kan dat met bitcoin? Bert Slagter, onderzoeker bij Bitcoinalpha.nl legt uit hoe de FBI te werk is gegaan, en wat dat betekent voor de veiligheid van cryptomunten.

Nieuwe Europese auteursrechtenwet van krachtLuister  

Twee jaar na goedkeuring door het Europese Parlement is de nieuwe Europese auteursrechtenwet van kracht. Dat betekent in de kern onder andere dat techbedrijven verantwoordelijk worden voor eventuele schendingen van auteursrechten op hun platform.

Schaal van Hebben | BlueAir Health ProtectLuister  

BleuAir Health Protect past in de categorie high end luchtreinigers. Te bedienen via een app en hartstikke stil. Hij filtert fijnstof en heeft een speciale technologie om bacteriën uit de lucht te halen. Handig in deze coronatijd, maar werkt het ook? Zeker een test waard voor de Schaal van Hebben

FBI: Russische cybercriminelen achter ransomware-aanval JBSLuister  

Russische cybercrime-groep REvil zit achter de ransomware-aanval op JBS, de grootste vleesverwerker ter wereld. Dat zegt de FBI. Volgens de BBC komt het onderwerp op de gespreksagenda als president Joe Biden zijn Russische evenknie Vladimir Poetin over twee weken spreekt.

'EU moet alleen grootste techbedrijven aanpakken'Luister  

De nieuwe techregels van de EU zouden alleen de macht van de allergrootste techreuzen moeten beperken. Dat zegt Europarlementariër Andreas Schwad, die het dossier leidt. De huidge conceptregels, de Digital Markets Act, schrijven voor dat bedrijven met een Europese jaaromzet van minimaal 6,5 miljard…

Grootste vleesverwerker ter wereld doelwit cyberaanvalLuister  

JBS, de grootste vleesverwerker ter wereld, is getroffen door een zware cyberaanval. De overlast is behoorlijk: in Noord-Amerika en Australië moesten computernetwerken uit, in Canada moest een grote fabriek dicht en in Australië werd gestopt met de slacht.

Schaal van Hebben | Bowers & Wilkins PI7Luister  

Britse luidspreker- en koptelefoonmaker Bowers & Wilkins zet met de PI7 en goedkopere PI5 een eerste stap op de markt voor draadloze oordopjes met active noise cancelling.

Groep achter Solarwinds hack slaat opnieuw toeLuister  

De groep achter de Solarwinds hack, waarbij aanvallers in netwerken van verschillende Amerikaanse bedrijven en ministeries infiltreerde, slaat opnieuw toe. Microsoft meldt dat de nieuwe aanvalsgolf zich richt op doelwitten in 24 landen, maar met name de Verenigde Staten worden getarget.

Mark Zuckerberg verwerpt moties inperken macht Mark ZuckerbergLuister  

De aandeelhoudersvergadering van Facebook heeft tegen twee voorstellen om de macht van topman Mark Zuckerberg in te perken gestemd. Een voorstel voor een onafhankelijke voorzitter sneuvelde, net als een voorstel om een speciale klasse aandelen met superstemrecht te schrappen.

Staat Washington klaagt Amazon aanLuister  

Amazon wordt aangeklaagd door de staat Washington. De webgigant zou misbruik maken van haar machtspositie door externe verkopers te dwingen nergens anders goedkoper producten aan te bieden.

Megarechtszaak Apple vs Epic Games voorlopig klaarLuister  

Na drie weken van verhoren is het nu aan de federale rechter om 4500 pagina's voors en tegens door te ploegen. In de zaak tussen Apple en Epic Games, die draait om vermeend machtsmisbruik door Apple, zijn beide kanten gehoord, en de rechter is behoorlijk uitgesproken.

Schaal van Hebben | LG Gram 14 inch laptopLuister  

De eerste laptop van LG op de Nederlandse markt is meteen een interessante: een 14 inch ultrabook met het verderlichte gewicht van 999 gram. Geen werkpaard voor videomakers, maar voor de meeste toepassingen meer dan geschikt, én met een uitstekende batterijduur.

Apple: Microsoft zit achter Epic Games rechtszaakLuister  

In de tweede week van het proces tussen Apple en Epic Games, de maker van Fortnite, komt Apple met een opmerkelijke beschuldiging. Microsoft zou het brein zijn achter de aanklacht, die draait om de dertig procent commissie die Apple pakt op in-app aankopen in iOS.

G20-landen lopen jaarlijks 32 miljard aan belastinginkomsten mis van Big TechLuister  

Amazon, Apple, Facebook, Microsoft en Alphabet (van Google) zouden veel te weinig belasting betalen, stelt mensenrechtenorganisatie ActionAid. De G20-landen lopen volgens ActionAid 32 miljard dollar per jaar mis aan belastinginkomsten.

Politie VS mag gezichtsherkenningssoftware Amazon nog steeds niet gebruikenLuister  

Amazon verlengt het moratorium op het gebruik van Rekognition, hun gezichtsherkenningssoftware, door de Amerikaanse politie. Amazon hoopt dat het Congres met regels over het gebruik van dit soort software komt, maar dat is nog niet gebeurd.

Weer laat Musk de cryptokoersen stuiterenLuister  

Met één woord twittert Elon Musk de bitcoin naar het laagste niveau sinds februari. Even leek de Tesla-topman te suggereren dat het bedrijf een deel van de bitcoinpositie van 1,5 miljard dollar had verkocht, of dat wilde gaan doen. Niet het geval, herstelde hij een paar uur later.

Schaal van Hebben | Samsung The TerraceLuister  

The Terrace is een speciaal voor buiten ontwikkelde 4K QLED-TV van Samsung. Een afdakje tegen direct zonlicht is nodig, voor de rest kun je 'm buiten laten staan, ook als het 30 graden vriest.

CSR: Nederland dreigt zijn digitale autonomie te verliezenLuister  

De tijd dringt, volgens de Cyber Security Raad: het kabinet moet onmiddelijk ingreijpen om te voorkomen dat de economie te afhankelijk wordt van Amerikaanse en Chinese technologie, schrijft het FD.

Fikse boete AP voor LocateFamily.comLuister  

De Autoriteit Persoonsgegevens deelt een boete van 525.000 euro uit aan de site LocateFamily.com. De site publiceert adresgegevens en zelfs telefoonnummers van miljoenen mensen, onder wie 700 duizend Nederlanders.

44 Amerikaanse staten willen géén Instagram voor kinderenLuister  

Facebook werkt aan een versie van Instagram voor kinderen onder de 13 jaar, maar de procureurs-generaal van 44 Amerikaanse staten vragen Facebook in een brief om dat niet te doen.

De mogelijke daders van de Colonial Pipeline-hackLuister  

De ransomware-aanval op The Colonial Pipeline, de grootste brandstof-pijpleiding van de Verenigde Staten, is volgens persbureau Reuters mogelijk het werk van hack-groep DarkSide.

Schaal van Hebben | Google Nest Hub (2e generatie)Luister  

De vernieuwde versie van de Google Nest Hub is een combinatie tussen een smartspeaker en een tablet. Stuur er je lichten mee aan, je slimme thermostaat, vraag 'm of je een paraplu nodig hebt of gebruik de Nest Hub als wekker: veelzijdig is 'ie wel.

IBM komt met revolutionaire chipLuister  

IBM kondigt een 2 nanometer microchip aan. Die is sneller, zuiniger én kleiner dan de huidige standaard. Volgens IBM kunnen smartphones met deze chip 45 procent krachtiger worden, en tot 4 dagen op één batterij doen.

Nederland loopt achter met investeringen in kunstmatige intelligentieLuister  

Nederland heeft de hoogste dichtheid van AI-startups per hoofd van de bevolking binnen de EU, maar op het gebied van investeringen lopen we achteraan, schrijft Emerce op basis van een rapport van Techleap.

Schaal van Hebben | VanMoof S3 met PowerbankLuister  

De VanMoof S3 is al een tijdje uit, maar kan nu worden uitgebreid met de Powerbank, een afneembare batterij die je bereik vergroot (in theorie met maximaal 100 kilometer) en het opladen een stuk makkelijker maakt.

Donald Trump komt met eigen online platformLuister  

Nu voormalig president Donald Trump voorlopig nog altijd niet welkom is op de grote sociale media heeft hij zelf maar een platform gelanceerd: 'From the Desk of Donald J. Trump.'

Epic Games trapt af in rechtszaak tegen AppleLuister  

De langverwachte rechtszaak over vermeend machtsmisbruik van Apple, aangespannen door Epic Games, is pittig afgetrapt. Epic Games CEO Tim Sweeney stelt dat Apple totale controle heeft over iPhone-gebruikers.

Zaak Apple vs. Epic Games van startLuister  

De langverwachte rechtszaak tussen Apple en Fortnite-maker Epic Games start vandaag in de Verenigde Staten. Epic Games beschuldigt Apple van machtsmibruik, omdat alle in-app aankopen via de App Store moeten lopen. Apple pakt daar 30 procent commissie op.

Criminelen gebruiken siliconen maskers voor identiteitsfraudeLuister  

Een opmerkelijke trend onder cybercriminelen: het gebruik van siliconen gezichtsmaskers voor identiteitsfraude. Know Your Customer-specialist Fourthline ziet de trend in meerdere Europese landen. Ook het gebruik van deepfakes is aan een opmars bezig.

Schaal van Hebben | Polar Ignite 2Luister  

De nieuwste smartwatch van Polar doet het uitstekend als je 'm voor sport en training gebruikt, en houdt zich ook prima staande als middenmoot smartwatch. Qua esthetiek verschillen Bas en Connor behoorlijk van mening, oordeel zelf.

Facebook vraagt gebruikers feedback op NewsfeedLuister  

Wat wil je wel, en wat juist niet op je Facebook Newsfeed? De techgigant is er benieuwd naar. Wereldwijd worden gebruikers om feedback gevraagd.

Apple en Google onder druk in SenaatLuister  

In de Amerikaanse Senaat is een nieuwe ronde hoorzittingen bezig. Inzet: hebben Apple en Google een monopolie door hun appstores?

TikTok krijgt een miljardenclaim aan de broek in het VKLuister  

TikTok en moederbedrijf Bytedance worden voor de rechter gesleept in Londen, schrijft Reuters. De zaak wordt aangespannen door Anne Longfield, de voormalige Children's Commissioner, een soort kinderombudsvrouw.

Facebook presenteert audioplannenLuister  

De geruchten waren er al langer, maar nu liggen de kaarten van Mark Zuckerberg op tafel: Facebook komt met de verwachte Clubhouse-kloon, maar ook met mogelijkheden om audiofragmenten in je Newsfeed te plaatsen, én podcasts te beluisteren.

Moet Jack Ma zijn belang in Ant Group afstoten?Luister  

Bronnen van persbureau Reuters stellen dat Ant Group met oprichter Jack Ma in gesprek is over hoe hij zijn aandelen in de techgigant af kan stoten.

Schaal van Hebben: Bose FramesLuister  

Bose kennen we vooral van de speakers. Maar ze maken ook zonnebrillen... met speakers. Met de Bose Frames kan je muziek luisteren op een zonnige dag. Daarnaast kun je er ook mee bellen en Siri oproepen. Of het een goede gadget is, hoor je in de Schaal van Hebben.

Spotify presenteert gadget 'Car Thing'Luister  

Spotify heeft zijn eerste eigen gadget gepresenteerd. Het apparaat heet 'Car Thing' en is een soort autoradio voor Spotify. Ze gaan het apparaat in eerste instantie weggeven aan gebruikers met een premium abonnement.

Taxi-dienst Grab wordt $40 miljard waard door beursgangLuister  

Uber-concurrent Grab kondigt volgens Reuters vandaag zijn beursgang in New York aan. Het Zuid-Aziatische vervoersbedrijf doet dat met een SPAC van het Amerikaanse Altimeter. Door die directe beursgang wordt het bedrijf bijna 40 miljard dollar waard.

'Microsoft wil AI-bedrijf van 16 miljard kopen'Luister  

Microsoft wil AI-bedrijf Nuance overnemen voor 16 miljard dollar, zegt Bloomberg. Het kunstmatige intelligentiebedrijf zou onder andere meewerken aan Apple's Siri. Als de overname doorgaat, wordt het de duurste sinds dat Microsoft LinkedIn kocht.

Musk leert aap Pong spelen met zijn gedachten + Schaal van HebbenLuister  

Elon Musk heeft een aap het computerspel Pong laten spelen met zijn gedachtegolven. Dat heeft zijn bedrijf Neuralink voor elkaar gekregen met twee chips in het brein van de aap. Verder in deze podcast de Schaal van Hebben, met een test van het Nederlandse koptelefoonmerk.

Nederlandse hackers verdienen 2 ton met Zoom-wedstrijdLuister  

Twee Nederlandse hackers hebben samen tweehonderdduizend dollar verdiend omdat ze een beveiligingslek in Zoom hebben ontdekt. De online vergaderdienst had een wedstrijd uitgeschreven voor ethische hackers om nog niet ontdekte lekken te achterhalen. Daan Keuper van Computest is een van die hackers, d…

Alphabet-aandeelhouder roept Google ter verantwoordingLuister  

Trillium Asset Management, dat een aandelenpakket van 140 miljoen dollar heeft in Alphabet, roept Google ter verantwoording. De Alphabet-dochter zou medewerkers die problemen aankaarten de laan uit sturen. Trillium wil nu een onafhankelijk onderzoek naar de bedrijfscultuur.

CEO Tim Cook geeft hints over Apple-carLuister  

Normaal gesproken houdt iedereen bij Apple de kaken stijf op elkaar als het gaat over nieuwe projecten. Maar CEO Tim Cook heeft toch een tipje van de sluier rond de Apple Car opgelicht. Apple stapt erin vanwege de zelfrijdende technologie en lijkt de volledige eigenaar van de auto te worden.

Chipmaker TSMC investeert 100 miljard dollar om chiptekort aan te pakkenLuister  

De Taiwanese chipleverancier neemt duizenden nieuwe werknemers aan en opent meerdere nieuwe fabrieken in de strijd tegen het wereldwijde chiptekort. Met name de auto-industrie lijdt hevig onder het tekort aan chips. Meerdere merken hebben de productie al terug moeten schroeven.

Bekende miljardairs investeren in een vliegtuig op waterstofLuister  

ZeroAvia, een britse startup die werkt aan de onwtikjkeling van een vliegtuig op waterstof heeft 24,3 miljoen dollar opgehaald in een nieuwe financieringsronde. Onder de geldschieters: Bill Gates, Hongkongse miljardair Li Ka-shing en Shell.

TikTok-eigenaar ByteDance gewaardeerd op 250 miljard dollarLuister  

Bytedance, het bedrijf achter de app TikTok wordt door beurshandelaren gewaardeerd op meer dan 250 miljard dollar, zeggen bronnen in het bedrijf tegen Bloomberg. ByteDance zou van plan zijn in Hongkong naar de beurs te gaan.

Connor's NFT levert 966 euro opLuister  

Het NFT-experiment waarbij Connor de digitale eigendomsrechten van een origineel stukje radio veilde is ten einde. Een anonieme koper telde 0,7 Ether neer, omgerekend zo'n 966 euro.

Data van mogelijk miljoenen Nederlanders gestolenLuister  

NAW-gegevens, telefoonnummers, geboortedata, van miljoenen Nederlanders, zijn te koop op een bekend hackersforum, blijkt uit onderzoek van de NOS. De gegevens zijn afkomstig van RDC, een bedrijf dat ICT-toepassingen levert aan autogarages.

Vaak geen contact met GGD na melding Coronamelder-appLuister  

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit concluderen dat bijna 60 procent van de mensen die op de Coronamelder-app een melding kregen dat ze in contact zijn geweest met een besmet persoon, daarna niet door de GGD is benaderd voor bron- en contactonderzoek. Dat wil zeggen dat die mensen niet gevonden…

Bitonic vs DNBLuister  

De zaak gaat over de registratie-plicht die DNB aan de cryptobedrijven heeft opgelegd. Herbert Blankestijn van de Cryptocast legt uit waar Bitonic over valt.

Connor veilt een stukje OchtendspitsLuister  

Twitterbaas Jack Dorsey veilde de allereerste tweet, voor het goede doel, als non-fungible token (NFT). Dat leverde 2,9 miljoen dollar op. Maar wat koop je ervoor? De eigendomsrechten van een tweet. Vrij weinig dus, maar wel de 'bragging rights'. En de kans is groot dat 'ie alleen nog maar meer waar…

Opgepakte Rus wilde Tesla infecteren met malwareLuister  

De man vloog naar de VS om te praten met een medewerker, die hij een miljoen dollar beloofde in ruil voor toegang tot de systemen. Security.nl schrijft dat de medewerker niet in ging op het verzoek, maar juist aan de bel trok bij Tesla, dat vervolgens de FBI inlichtte.

Chinese techbedrijven azen op compensatie voor Trump-banLuister  

Donald Trump is al een tijd weg uit het Witte Huis, maar zijn techbeleid blijft problemen opleveren. Veel Chinese apps en diensten werden in de ban gedaan, onder het mom van de nationale veiligheid, en dat beleid krijgt telkens een nieuw staartje.

Schaal van Hebben | Wombo AILuister  

Goede kans dat je al filmpjes van Wombo voorbij hebt zien komen. Met de app maak je binnen een minuut een deepfake-video waarbij je je eigen selfie kunt laten playbacken. Wat heb je eraan, en wat gebeurt er eigenlijk met je foto's?

AP trekt aan de bel: wachtrijen te langLuister  

Het aantal klachten dat de Autoriteit Persoonsgegevens vorig jaar kreeg was wederom veel hoger dan ze aankunnen. De wachtrij is volgens voorzitter Aleid Wolfsen onwaarschijnlijk hoog opgelopen: 'er zijn nog 9800 wachtenden voor u.'

CoronaCheck-app gaat tóch persoonsgegevens bevattenLuister  

De CoronaCheck-app, bedoeld om te bewijzen dat je geen corona hebt of kan verspreiden, bevat om privacy-redenen geen persoonsgegevens. Daar komt verandering in, schrijft Tweakers.

Schaal van Hebben | Samsung Galaxy S21 UltraLuister  

Hij is niet klein en niet goedkoop, maar wél heel mooi. Vooral de camera van de S21 Ultra maakt indruk. Met maar liefst vier lenzen op de achterzijde kun je van supergroothoek tot 10x zoom zonder kwaliteitsverlies schieten.

Square van Jack Dorsey koopt TidalLuister  

Betaaldienst Square heeft 297 miljoen dollar neergelegd voor een meerderheids-belang. Maar wat moet een internetbank met een muziekstreamingdienst?

Whatsapp Web krijgt eindelijk een (video)belfunctieLuister  

Na een jaar waarin videobellen een ongekende vlucht nam door de coronapandemie en het bijbehorende thuiswerken is het eigenlijk opmerkelijk hoe lang het duurde, maar Whatsapp Web, en de desktopclients van Whatsapp krijgen eindelijk ondersteuning voor bellen en videobellen.

Schaal van Hebben | Mario Kart Live: Home CircuitLuister  

Zo heb je Mario Kart nog nooit gezien. Bas en Connor testen Mario Kart Live: Home Circuit in de studio. De game speelt zich niet alleen af op je TV, maar ook in de echte wereld met een kleine kart die door je woonkamer raast.

Forse toename in cyberaanvallen op thuiswerksystemenLuister  

Door het massale thuiswerken is het aantal aanvallen van hackers op thuiswerksystemen met maar liefst 558 procent toegenomen, zegt cybersecuritybedrijf ESET tegen BNR. Met name in het MKB worden bedrijven via thuiswerksystemen aangevallen, zegt CEO Dave Maasland in de Tech Update.

China trapt op de bitcoin-remLuister  

Beijing wil een eind aan energievretende bitcoinmining in Binnen-Mongolië. De regio is vanwege de lage energieprijs geliefd bij bitcoinminers.

AP: Explosieve toename aantal hacksLuister  

Het aantal meldingen van hacks steeg in met 30 procent ten opzichte van 2019, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens. In 2019 was er ook al een forse toename, toen steeg het aantal meldingen met 25 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Biden wil chiptekort aanpakkenLuister  

Joe Biden heeft een presidentieel decreet uitgevaardigd om het computerchiptekort in zijn land aan te pakken. De Amerikaanse president wil een snel onderzoek naar het probleem. Tech- en autobedrijven worden flink geraakt door het chiptekort.

'Justitie meldt hacks niet aan bedrijven'Luister  

De Cyber Security Raad waarschuwt in het FD dat Justitie informatie over veiligheidslekken en cyberaanvallen niet deelt met bedrijven. Dat zou volgens de wet niet mogen. Daarom heeft de raad een brief geschreven aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Facebook sluit deal met regering AustraliëLuister  

De ruzie tussen Facebook en de regering van Australië lijkt over met een nieuwe deal tussen de twee. Facebook 'ontviendde' de Australische overheid afgelopen week vanwege de aangekondigde strenge mediawet in het land. Met de deal wordt die wet deels aangepast.

Lek in ClubhouseLuister  

Het is een gebruiker van het nieuwe social medium Clubhouse gelukt om gesprekken mee te tapen. Daarbij heeft hij ook metadata van gebruikers buit gemaakt. Dat meldt clubhouse aan Bloomberg

Facebook ontvriendt AustraliëLuister  

Australiërs kunnen geen nieuws meer delen op Facebook, de regering is woest omdat ook de informatie van hulpdiensten wordt geraakt. De nieuwe mediawet in Australië die binnenkort in het parlement ligt schrijft voor dat techbedrijven zoals Google en Facebook uitgevers moeten betalen voor nieuws.

Consumentenbond: ingrijpen bij TikTok nodigLuister  

De veelal jonge gebruikers zouden worden misleid. Populaire influencers zouden kinderen voor hun karretje spannen, en kinderen zouden daar gevoelig voor zijn.

Deal in de maak tussen Facebook, Google en de Autralische overheidLuister  

De Australische regering wil dat de techbedrijven lokale mediabedrijven gaan betalen voor nieuws, en dat lijkt ze te gaan lukken. Dat zegt Josh Frydenberg, de Australische minister van Financiën.

Schaal van Hebben | Bose Sport EarbudsLuister  

De Bose Sport Earbuds zijn volledig draadloze oortjes, speciaal voor het sporten. Met een vleugeltje aan de binnenkant van je oorschelp blijven ze goed zitten, ook tijdens het hardlopen.

Australië maakt haast met internetwetLuister  

Het parlement kijkt komende week naar de wet die Google en Facebook dwingt nieuwsbedrijven te betalen voor het gebruik van content.

FBI waarschuwt voor misbruik van TeamViewerLuister  

De FBI heeft een waarschuwing afgegeven aan organisaties voor misbruik van het programma TeamViewer, de aanval op een waterzuiveringsinstallatie in Florida werd via TeamViewer uitgevoerd. De aanvaller schroefde de waarde van een schoonmaakmiddel zover op dat het het water gevaarlijk werd.

Politie mag onder dwang telefoons ontgrendelen met een vingerafdrukLuister  

Politie-agenten mogen tijdens een onderzoek de vingerafdruk van een verdachte gebruiken om een telefoon te ontgrendelen, blijkt uit een vonnis van de Hoge Raad.

Noord-Koreaanse hackers stelen honderden miljoenen voor kernwapenontwikkelingLuister  

Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de VN. Noord-Korea heeft geld nodig, en door de internationale sancties is de spoeling van legale opties erg dun. Sico van der Meer, onderzoeker aan Instituut Clingendael legt uit hoe ze te werk gaan.

Jeff Bezos doet stap terug bij AmazonLuister  

Het vertrek van Bezos domineert vanzelfsprekend de techmedia. Bloomberg noemt zijn tijd aan het roer een van de 'most epic runs in the history of modern business'. Toch is het geen onlogische stap minder met het dagelijks bestuur van de webgigant te maken te hebben.

Ook Hollywood bereid zich voor om te cashen met GameStopLuister  

Het GameStop verhaal is amper een week oud, maar volgens Deadline heeft Hollywood zich nu al gemeld voor de filmrechten. MGM zou de rechten voor een boek hebben gekocht over de Reddit-groep die Wall Street op de knieën probeert te krijgen.

Schaal van Hebben | Fitbit SenseLuister  

Meer een smartwatch dan een fitness-tracker, desalniettemin vooral interessant voor de gezondheidsfreak. Met de Sense zet Fitbit definitief de stap naar de smartwatch-markt. Niet onverdienstelijk: de Sense heeft een aantal mooie features, doet erg lang met één batterijlading en heeft ook nog een p…

VK onderzoekt overname GIPHY door FacebookLuister  

Het CMA, de Britse mededinginsautoriteit, heeft tot eind maart om te bepalen of ze verdere actie ondernemen. Facebook kocht GIPHY om het gifjes-platform te integreren in Instagram. Naar verluidt voor zo'n 400 miljoen dollar.

Ook onder Joe Biden blijft Huawei op zwarte lijstLuister  

De contouren van het China-beleid van Joe Biden worden steeds duidelijker. Voor Huawei verandert er niets: ook de regering van Biden zegt: Huawei is een bedrijging voor de nationale veiligheid.

Consumentenbond wil actie tegen NintendoLuister  

Nintendo zou consumenten misleiden over de beperkte levensduur van de Joycons, de controllers voor de Nintendo Switch. Volgens Gerard Spierenburg van de Consumentenbond weet Nintendo dat ze ondeugdelijke producten verkopen.

iPhone 12 verstoort mogelijk pacemakersLuister  

MagSafe, het systeem in de iPhone 12 voor draadloos opladen en het magnetisch bevestigen van accessoires, verstoort mogelijk medische implantaten zoals pacemakers. In een document op de support-site van Apple kun je lezen dat je je iPhone of MagSafe accesoires 15 centimeter van je pacemaker moet hou…

SCHAAL VAN HEBBEN | Sony wh1000xm4Luister  

Sony bracht het topmodel van de noise-cancelling-lijn op de markt met de bijzonder sexy naam: de wh1000xm4. Een heel fraai model. Zeker de zwarte variant valt niet zo op. En met een klein goud-accentje en een niet al te protserig logo is het geheel niet te schreeuwerig.

Cybercriminelen doen zich steeds vaker voor als de BelastingdienstLuister  

Vorig jaar kreeg de fiscus 162 duizend meldingen van cybercrime. In 2017 waren er dat nog maar 7700. De Belastingdienst maakt zich zorgen, want mensen worden financieel hard getroffen, en het is funest voor het vertrouwen in de Belastingdienst.

Gratie voor ingenieur die bedrijfsgeheimen Waymo stalLuister  

Ook het technieuws staat vandaag in het teken van de laatste dag van President Trump. De belangrijkste tech-media buigen zich over de lijst van mensen die gratie krijgen van Donald Trump op zijn laatste dag als president.

ACM verbiedt nepvolgers webshopLuister  

Webshop Bicep Papa moet stoppen met het gebruik van neplikes en nepvolgers op onder anderen Instagram. De webshop, waar onder andere voedingssupplementen worden verkocht, riskeert een dwangsom tot 100.000 euro.

Opnieuw celstraf topman SamsungLuister  

Lee Jae-yong gaat opnieuw naar de gevangenis na een veroordeling voor omkoping. Hij zou met paarden als cadeau hebben geprobeerd om de steun van de regering te krijgen voor een fusie van twee Samsung filialen.

Waarom gaan stokoude zeemansliederen viral op TikTok?Luister  

Het internet is een wonderlijke plek. Liedjes die honderden jaren geleden door walvisjagers werden gezongen zijn een onverwachte sensatie op TikTok, waar toch vooral hele jonge mensen zitten.

Polen wil macht over uitingen op socials weg bij Big TechLuister  

De Poolse overheid heeft zich fel uitgesproken tegen het verbannen van Trump van social media. Premier Morawiecki vindt dat algromtimes of eigenaren van sociale media niet het recht moeten hebben om te beslissen welke uitingen goed of slecht zijn, en dat ze niet mogen toestaan dat er censuur plaats…

500 miljoen actieve gebruikers voor TelegramLuister  

Het alternatief voor Whatsapp profiteert van een groeiende afkeer van de grote techbedrijven. De afgelopen drie dagen kwamren er volgens oprichter Pavel Durov meer dan 25 miljoen gebruikers bij.

CES 2021 Highlights dag 1Luister  

In Las Vegas is de Consumer Electronics Show, de grootste consumentenelektronicabeurs van het jaar, digitaal afgetrapt. In de Tech Update de meest opmerkelijke nieuwe gadgets. Met onder andere een bril met verstelbare sterkte, de oprolbare smartphone van LG en de eerste drone van Sony.

Doek valt voor ParlerLuister  

Amazon trekt de stekker uit de hosting van sociaal medium Parler, in de nasleep van de bestorming van het Capitool in Washington. Volgens Parler-CEO John Matze kan het langer dan verwacht duren voor ze weer online gaan.

Social media verdienen goed aan bestorming CapitoolLuister  

Het geweld in het Capitool zorgde voor een enorme piek in het gebruik van de sociale media. Politieke onrust zorgt voor meer engagement, en dus meer advertentie-inkomsten. Dat zegt media-advertentie-expert Mark Douglas tegen CNBC.

Techwereld geschokt door bestorming Capitool, maar niet onschuldigLuister  

Ook het technieuws wordt vandaag gedomineerd door de bestorming van het Capitool door Trump-extremisten. Twitter en Facebook hebben Donald Trump geschorst, maar hadden ze niet veel eerder moeten optreden?

Bijna de helft Nederlandse bedrijven werkt onveilig thuisLuister  

Slechts 49 procent van de Nederlandse bedrijven geeft zijn medewerkers richtlijnen mee om veilig thuis te werken. Dit blijkt uit een onderzoek van IT-beveiliger G DATA CyberDefense.

Chinese telecombedrijven toch niet geschrapt van de NYSELuister  

De New York Stock Exchange heeft zijn besluit om de drie grootste Chinese telecombedrijven te schrappen teruggedraaid. In een verklaring die maandagnacht werd vrijgegeven zei het bestuur Niet langer van plan te zijn om door te gaan met het schrappen van de notering. Het gaat om China Mobile, China T…

SolarWinds-hack mogelijk al langer aan de gangLuister  

De hack via de software van SolarWinds is mogelijk niet sinds maart of april, maar al langer aan de gang. Dat heeft een Amerikaanse Senator gezegd. Naar verluidt Russische hackers plaatsten achterdeurtjes bij zeker 18 duizend klanten van het bedrijf, waaronder verschillende Amerikaanse ministeries.

SCHAAL VAN HEBBEN | Oculus Quest 2Luister  

Facebooks Oculus heeft enige tijd geleden de Oculus Quest 2 gelanceerd. Het is de opvolger van de eerste Quest, die vooral op het gebied van snelheid en beeld stukken beter is geworden. Wel is de integratie met Facebook versterkt, iets dat voor sommigen een obstakel kan zijn.

Zeker 6400 positieve testuitslagen na melding CoronaMelderLuister  

Er is zeker 6400 keer iemand positief getest op corona nadat diegene een waarschuwing via de CoronaMelder ontving. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van VWS. In totaal lieten zeker 73 duizend mensen zich na zo'n melding testen.

SCHAAL VAN HEBBEN | Google Nest AudioLuister  

Google heeft met z'n Nest Audio enige tijd geleden de opvolger van de Google Home op de markt gebracht. Vooral op het gebied van geluidskwaliteit blijkt de Nest Audio een stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger.

KPN rekent voorlopig nog geen roamingkosten Verenigd KoninkrijkLuister  

Na 1 januari, als de overgangsperiode van de brexit voorbij is, rekent KPN nog geen kosten voor bellen, sms'en of internetten in het Verenigd Koninkrijk. Binnen EU-landen gaat dat gewoon uit je bundel, maar voor niet EU-landen mogen providers kosten in rekening brengen.

SCHAAL VAN HEBBEN | Huawei Watch GT2 ProLuister  

Huawei's Watch GT2 Pro ziet er op het eerste gezicht uit als een gewone, high-end smartwatch. Toch zit het klokje onder de motorkap bomvol met functies om meer dan honderd sporten bij te houden en te zien hoe je er fysiek aan toe bent.

SCHAAL VAN HEBBEN | Sonos ArcLuister  

Sonos verkoopt sinds deze zomer de Sonos Arc: een high-end soundbar en in feite de opvolger van de Sonos Playbar. De Arc ondersteunt onder meer Dolby Atmos en blijkt daarmee, zeker als je het combineert met bijvoorbeeld twee Sonos One-speakers, zeer geschikt om je moderne thuisbioscoop compleet te m…

Britse NCSC waarschuwt voor handel tweedehands smartphonesLuister  

De Britse overheid wijst er nog eens op dat het belangrijk is om de data op smartphones en andere elektronica, voordat je het verkoopt, goed te wissen. Ook bij de aankoop van dat soort spullen moet je opletten, want soms worden die niet meer voorzien van beveiligingsupdates.

'Buitenlandse inlichtingendienst achter EMA-hack'Luister  

Een buitenlandse inlichtingendienst zit waarschijnlijk achter de hack van het EMA. Dat melden de Duitse regionale omroepen WDR en BR, evenals een bron aan de NOS. De aanvallers lijken bewust op zoek geweest naar de informatie over de vaccins. De werking ervan, maar ook over de toelatingsprocedure en…

'Apple komt in 2024 met eigen elektrische auto'Luister  

Apple zou van plan zijn om in 2024 te beginnen met de productie van een eigen elektrische auto. Ingewijden zeggen tegen Reuters dat het bedrijf nu op het punt is beland dat ze binnen het project voldoende vooruitgang hebben geboekt om een auto voor het grote publiek te kunnen maken.

Consumentenbond: beveiliging apps en websites veel supermarkten niet op ordeLuister  

Veel apps en websites van supermarkten zijn onvoldoende beveiligd of schenden de privacy van gebruikers. Dat zegt de Consumentenbond na een eigen onderzoek. Accounts blijken gevoelig voor brute force-aanvallen en er worden soms zonder toestemming advertentiecookies geplaatst.

'Duitse wapenfabrikanten slachtoffer hackers'Luister  

Twee Duitse wapenfabrikanten, Rheinmetall en Renk AG, zouden slachtoffer zijn van hackers. Televisiezenders BR en ARD melden dat op basis van eigen onderzoek, de bedrijven willen het niet bevestigen. Het zou gaan om hackersgroep Lazarus, die met Noord-Korea in verband wordt gebracht.

'Google door tien Amerikaanse staten aangeklaagd om machtsmisbruik'Luister  

Tien Amerikaanse staten klagen onder leiding van Texas Google aan om machtsmisbruik met z'n advertentiediensten. Google zou onder andere in 2018 een deal met Facebook hebben gesloten, in ruil voor minder concurrentie vanuit dat bedrijf.

'Investeerders SolarWinds verkochten vlak voor nieuws over hack aandelen'Luister  

Twee investeringsbedrijven die samen zeventig procent bezaten van SolarWinds, verkochten enkele dagen voor de bekendmaking van de hack 280 miljoen dollar aan aandelen van de softwareontwikkelaar. Dat meldt The Washington Post.

Meer Amerikaanse ministeries slachtoffer van hack via SolarWinds-updatesLuister  

Naast de ministeries van Handel, Financiën en Binnenlandse Veiligheid is ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken getroffen door hackers. Dat meldt The Washington Post op basis van experts. The New York Times voegt eraan toe dat de hackers ook bij delen van het ministerie van Defensie …

'AIVD door Buitenlandse Zaken onder druk gezet om onveilige systemen goed te keuren'Luister  

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou druk hebben uitgeoefend op de AIVD om onveilige ICT-systemen toch goed te keuren. De Volkskrant schrijft dat ambtenaren zich zorgen maken, omdat over die systemen vertrouwelijke communicatie plaatsvindt.

FTC en Amerikaanse staten sturen aan op opbreken FacebookLuister  

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), 46 staten en twee districten hebben Facebook aangeklaagd om z'n machtspositie. In de aanklacht sturen ze aan op het opbreken van het bedrijf, waarbij het mogelijk Instagram en WhatsApp zou moeten afstoten.

Cybersecuritybedrijf FireEye zelf slachtoffer van 'geavanceerde hack'Luister  

FireEye, een van 's werelds grootste cybersecuritybedrijven, is slachtoffer geworden van hackers. Volgens het bedrijf hebben de hackers technieken in handen gekregen waarmee FireEye zelf de beveiliging van zijn klanten test.

Uber hevelt zelfrijdende auto-tak over naar AuroraLuister  

Uber stoot zijn zelfrijdende auto-tak af en brengt het onder bij start-up Aurora. Ook investeert het, in ruil voor een kwart van de aandelen, 400 miljoen dollar in het bedrijf. Daarmee neemt het nog niet volledig afscheid van autonoom rijden.

Hof van Twente neemt contact hackers mee in onderzoekLuister  

De gemeente Hof van Twente zegt dat het contact tussen de Volkskrant en de hackers, die systemen van de gemeente in gijzeling heeft, meegaat in het onderzoek. De Volkskrant bericht dat de hackers 50 bitcoin losgeld eisen.

Android Auto komt naar NederlandLuister  

Google brengt 'de komende maanden' Android Auto ook naar Nederland. Met de functie kun je een Android-smartphone koppelen aan het infotainmentsysteem van de auto. Het is vergelijkbaar met Apple CarPlay, dat als een paar jaar in Nederland beschikbaar is.

'Amerikaanse staten komen met aanklacht tegen Facebook'Luister  

Veertig Amerikaanse staten komen mogelijk met een mededingingsaanklacht tegen Facebook. Bronnen zeggen tegen Reuters dat de staten momenteel onderzoek doen naar overtredingen van de concurrentieregels. De aanklacht zou volgende week moeten volgen.

Apple aangeklaagd om vertragen iPhoneLuister  

Apple is door consumentenorganisaties in België en Spanje aangeklaagd vanwege het trager maker van de iPhone. Dat zou Apple opzettelijk hebben gedaan bij oudere iPhone-modellen om mensen te motiveren een nieuw toestel te kopen. Apple ontkent dat.

Wetenschappers in open brief: 'verbied autonome wapens'Luister  

Ruim honderdvijftig wetenschappers roepen in een open brief de regering op om met een verbod op autonome wapens te komen; wapensystemen die zonder menselijke tussenkomst doelen kunnen selecteren en aanvallen.

Italiaanse boete voor Apple om misleidingLuister  

De Italiaanse mededingingswaakhond heeft Apple een boete van 10 miljoen euro opgelegd vanwege het misleiden van consumenten en het overtreden van regels voor garantie. Dat zou te maken hebben met de waterdichtheid van iPhones.

CoronaMelder werkt nu ook met corona-apps van andere landenLuister  

De nieuwste versie van de CoronaMelder is in staat om meldingen van besmettingen te delen en ontvangen met corona-apps van andere Europese landen. Dat blijkt uit de nieuwste versie van de applicatie die in de appwinkels van Apple en Google staat.

'Salesforce wil zakelijke chatdienst Slack overnemen'Luister  

Salesforce en Slack zouden vergevorderde gesprekken voeren over een overname. Dat zeggen bronnen tegen The Wall Street Journal. Salesforce wil al langer een meer 'all round' dienstenpakket aanbieden en deze overname zou binnen die strategie passen.