Podcast Zoeker

Tech Update | BNR

Tech Update | BNR

Technologie  |  200 afleveringen

Alles wat je moet weten op het gebied van tech.

Miljardair stopt 100 miljoen in blockchaintoepassing sociale mediaLuister  

Vastgoedmagnaat Frank McCourt heeft een idee om het internet beter te maken. Sociale media zoals Facebook hebben het alleenrecht op de waardevolle data van onderlinge netwerken: wie met wie bevriend is. Omdat je daar zelf niet gemakkelijk bij kan is het een stuk minder aantrekkelijk om over te stapp…

Schaal van Hebben | Goedkope TCL 5G smartphoneLuister  

De smartphonemarkt in Nederland is vol, toch probeert TCL voeten aan de grond te krijgen in ons land. Dat doet het Chinese bedrijf met een goedkope 5G-smartphone. Maar, die telefoon heeft wel veel in huis om te concurreren met merken als Samsung, OnePlus en Motorola. Kan dit nieuwe merk potten breke…

Nieuwe topvrouw FTC, Big Tech kan de borst natmakenLuister  

Marktwaakhond FTC in de Verenigde Staten heeft een nieuwe topvrouw. Enkele uren nadat de Senaat goedkeuring gaf aan Lina Khan om toe te treden tot de FTC werd ze al benoemd als Chair. Ze is met 32 jaar de jongste bestuurder in de geschiedenis van de waakhond.

Hedgefondsen verwachten meer cryptomunten te kopenLuister  

Hedgefondsen hebben behoorlijk wat vertrouwen in de toekomst van cryptovaluta, schrijft The Financial Times. Uit onderzoek onder honderd fondsen blijkt dat ze over vijf jaar verwachten ruim 7 procent van hun vermogen in cryptomunten te investeren

'Elektrische auto's kunnen in 10 minuten opgeladen worden'Luister  

De bedenker van de Lithium Ion batterij zegt een techniek uitgevonden te hebben waarmee een elektrische auto razendsnel opgeladen kan worden. Volgens Dr Rachid Yazami kan het in 10 minuten gepiept kan zijn. Hij heeft daarvoor een soort voltagetechniek ontwikkeld.

Schaal van Hebben | Dyson V15Luister  

Dyson heeft een nieuwe high-end stofzuiger op de markt, met wat nieuwe snufjes. Zo heeft de V15 een laser om makkelijker stof te zien en een sensor waarmee de stofzuiger zelf door heeft wanneer er harder of zachter gezogen moet worden. Het prijskaartje is wel fors. In de Schaal van Hebben de test of…

Democraten leggen bom onder Big TechLuister  

Democraten in het Huis van Afgevaardigden willen verregaand ingrijpen in de macht van techbedrijven zoals Apple, Amazon, Google en Facebook. Dat blijkt uit concept-wetsvoorstellen in handen van CNBC.

Fastly achter oorzaak megastoringLuister  

Clouddienst Fastly heeft de oorzaak van de megastoring van gisteren achterhaald. Een softwarebug die getriggerd werd door een onschuldige systeemwijziging van een klant zorgde voor uitval van 85 procent van de netwerken van Fastly. Daardoor waren wereldwijd veel websites onbereikbaar, of slecht func…

FBI haalt deel Colonial Pipeline bitcoins terugLuister  

Een deel van het losgeld dat in bitcoin werd betaald aan de aanvallers achter de Colonial Pipeline Hack is door de FBI teruggehaald. Hoe kan dat met bitcoin? Bert Slagter, onderzoeker bij Bitcoinalpha.nl legt uit hoe de FBI te werk is gegaan, en wat dat betekent voor de veiligheid van cryptomunten.

Nieuwe Europese auteursrechtenwet van krachtLuister  

Twee jaar na goedkeuring door het Europese Parlement is de nieuwe Europese auteursrechtenwet van kracht. Dat betekent in de kern onder andere dat techbedrijven verantwoordelijk worden voor eventuele schendingen van auteursrechten op hun platform.

Schaal van Hebben | BlueAir Health ProtectLuister  

BleuAir Health Protect past in de categorie high end luchtreinigers. Te bedienen via een app en hartstikke stil. Hij filtert fijnstof en heeft een speciale technologie om bacteriën uit de lucht te halen. Handig in deze coronatijd, maar werkt het ook? Zeker een test waard voor de Schaal van Hebben

FBI: Russische cybercriminelen achter ransomware-aanval JBSLuister  

Russische cybercrime-groep REvil zit achter de ransomware-aanval op JBS, de grootste vleesverwerker ter wereld. Dat zegt de FBI. Volgens de BBC komt het onderwerp op de gespreksagenda als president Joe Biden zijn Russische evenknie Vladimir Poetin over twee weken spreekt.

'EU moet alleen grootste techbedrijven aanpakken'Luister  

De nieuwe techregels van de EU zouden alleen de macht van de allergrootste techreuzen moeten beperken. Dat zegt Europarlementariër Andreas Schwad, die het dossier leidt. De huidge conceptregels, de Digital Markets Act, schrijven voor dat bedrijven met een Europese jaaromzet van minimaal 6,5 miljard…

Grootste vleesverwerker ter wereld doelwit cyberaanvalLuister  

JBS, de grootste vleesverwerker ter wereld, is getroffen door een zware cyberaanval. De overlast is behoorlijk: in Noord-Amerika en Australië moesten computernetwerken uit, in Canada moest een grote fabriek dicht en in Australië werd gestopt met de slacht.

Schaal van Hebben | Bowers & Wilkins PI7Luister  

Britse luidspreker- en koptelefoonmaker Bowers & Wilkins zet met de PI7 en goedkopere PI5 een eerste stap op de markt voor draadloze oordopjes met active noise cancelling.

Groep achter Solarwinds hack slaat opnieuw toeLuister  

De groep achter de Solarwinds hack, waarbij aanvallers in netwerken van verschillende Amerikaanse bedrijven en ministeries infiltreerde, slaat opnieuw toe. Microsoft meldt dat de nieuwe aanvalsgolf zich richt op doelwitten in 24 landen, maar met name de Verenigde Staten worden getarget.

Mark Zuckerberg verwerpt moties inperken macht Mark ZuckerbergLuister  

De aandeelhoudersvergadering van Facebook heeft tegen twee voorstellen om de macht van topman Mark Zuckerberg in te perken gestemd. Een voorstel voor een onafhankelijke voorzitter sneuvelde, net als een voorstel om een speciale klasse aandelen met superstemrecht te schrappen.

Staat Washington klaagt Amazon aanLuister  

Amazon wordt aangeklaagd door de staat Washington. De webgigant zou misbruik maken van haar machtspositie door externe verkopers te dwingen nergens anders goedkoper producten aan te bieden.

Megarechtszaak Apple vs Epic Games voorlopig klaarLuister  

Na drie weken van verhoren is het nu aan de federale rechter om 4500 pagina's voors en tegens door te ploegen. In de zaak tussen Apple en Epic Games, die draait om vermeend machtsmisbruik door Apple, zijn beide kanten gehoord, en de rechter is behoorlijk uitgesproken.

Schaal van Hebben | LG Gram 14 inch laptopLuister  

De eerste laptop van LG op de Nederlandse markt is meteen een interessante: een 14 inch ultrabook met het verderlichte gewicht van 999 gram. Geen werkpaard voor videomakers, maar voor de meeste toepassingen meer dan geschikt, én met een uitstekende batterijduur.

Apple: Microsoft zit achter Epic Games rechtszaakLuister  

In de tweede week van het proces tussen Apple en Epic Games, de maker van Fortnite, komt Apple met een opmerkelijke beschuldiging. Microsoft zou het brein zijn achter de aanklacht, die draait om de dertig procent commissie die Apple pakt op in-app aankopen in iOS.

G20-landen lopen jaarlijks 32 miljard aan belastinginkomsten mis van Big TechLuister  

Amazon, Apple, Facebook, Microsoft en Alphabet (van Google) zouden veel te weinig belasting betalen, stelt mensenrechtenorganisatie ActionAid. De G20-landen lopen volgens ActionAid 32 miljard dollar per jaar mis aan belastinginkomsten.

Politie VS mag gezichtsherkenningssoftware Amazon nog steeds niet gebruikenLuister  

Amazon verlengt het moratorium op het gebruik van Rekognition, hun gezichtsherkenningssoftware, door de Amerikaanse politie. Amazon hoopt dat het Congres met regels over het gebruik van dit soort software komt, maar dat is nog niet gebeurd.

Weer laat Musk de cryptokoersen stuiterenLuister  

Met één woord twittert Elon Musk de bitcoin naar het laagste niveau sinds februari. Even leek de Tesla-topman te suggereren dat het bedrijf een deel van de bitcoinpositie van 1,5 miljard dollar had verkocht, of dat wilde gaan doen. Niet het geval, herstelde hij een paar uur later.

Schaal van Hebben | Samsung The TerraceLuister  

The Terrace is een speciaal voor buiten ontwikkelde 4K QLED-TV van Samsung. Een afdakje tegen direct zonlicht is nodig, voor de rest kun je 'm buiten laten staan, ook als het 30 graden vriest.

CSR: Nederland dreigt zijn digitale autonomie te verliezenLuister  

De tijd dringt, volgens de Cyber Security Raad: het kabinet moet onmiddelijk ingreijpen om te voorkomen dat de economie te afhankelijk wordt van Amerikaanse en Chinese technologie, schrijft het FD.

Fikse boete AP voor LocateFamily.comLuister  

De Autoriteit Persoonsgegevens deelt een boete van 525.000 euro uit aan de site LocateFamily.com. De site publiceert adresgegevens en zelfs telefoonnummers van miljoenen mensen, onder wie 700 duizend Nederlanders.

44 Amerikaanse staten willen géén Instagram voor kinderenLuister  

Facebook werkt aan een versie van Instagram voor kinderen onder de 13 jaar, maar de procureurs-generaal van 44 Amerikaanse staten vragen Facebook in een brief om dat niet te doen.

De mogelijke daders van de Colonial Pipeline-hackLuister  

De ransomware-aanval op The Colonial Pipeline, de grootste brandstof-pijpleiding van de Verenigde Staten, is volgens persbureau Reuters mogelijk het werk van hack-groep DarkSide.

Schaal van Hebben | Google Nest Hub (2e generatie)Luister  

De vernieuwde versie van de Google Nest Hub is een combinatie tussen een smartspeaker en een tablet. Stuur er je lichten mee aan, je slimme thermostaat, vraag 'm of je een paraplu nodig hebt of gebruik de Nest Hub als wekker: veelzijdig is 'ie wel.

IBM komt met revolutionaire chipLuister  

IBM kondigt een 2 nanometer microchip aan. Die is sneller, zuiniger én kleiner dan de huidige standaard. Volgens IBM kunnen smartphones met deze chip 45 procent krachtiger worden, en tot 4 dagen op één batterij doen.

Nederland loopt achter met investeringen in kunstmatige intelligentieLuister  

Nederland heeft de hoogste dichtheid van AI-startups per hoofd van de bevolking binnen de EU, maar op het gebied van investeringen lopen we achteraan, schrijft Emerce op basis van een rapport van Techleap.

Schaal van Hebben | VanMoof S3 met PowerbankLuister  

De VanMoof S3 is al een tijdje uit, maar kan nu worden uitgebreid met de Powerbank, een afneembare batterij die je bereik vergroot (in theorie met maximaal 100 kilometer) en het opladen een stuk makkelijker maakt.

Donald Trump komt met eigen online platformLuister  

Nu voormalig president Donald Trump voorlopig nog altijd niet welkom is op de grote sociale media heeft hij zelf maar een platform gelanceerd: 'From the Desk of Donald J. Trump.'

Epic Games trapt af in rechtszaak tegen AppleLuister  

De langverwachte rechtszaak over vermeend machtsmisbruik van Apple, aangespannen door Epic Games, is pittig afgetrapt. Epic Games CEO Tim Sweeney stelt dat Apple totale controle heeft over iPhone-gebruikers.

Zaak Apple vs. Epic Games van startLuister  

De langverwachte rechtszaak tussen Apple en Fortnite-maker Epic Games start vandaag in de Verenigde Staten. Epic Games beschuldigt Apple van machtsmibruik, omdat alle in-app aankopen via de App Store moeten lopen. Apple pakt daar 30 procent commissie op.

Criminelen gebruiken siliconen maskers voor identiteitsfraudeLuister  

Een opmerkelijke trend onder cybercriminelen: het gebruik van siliconen gezichtsmaskers voor identiteitsfraude. Know Your Customer-specialist Fourthline ziet de trend in meerdere Europese landen. Ook het gebruik van deepfakes is aan een opmars bezig.

Schaal van Hebben | Polar Ignite 2Luister  

De nieuwste smartwatch van Polar doet het uitstekend als je 'm voor sport en training gebruikt, en houdt zich ook prima staande als middenmoot smartwatch. Qua esthetiek verschillen Bas en Connor behoorlijk van mening, oordeel zelf.

Facebook vraagt gebruikers feedback op NewsfeedLuister  

Wat wil je wel, en wat juist niet op je Facebook Newsfeed? De techgigant is er benieuwd naar. Wereldwijd worden gebruikers om feedback gevraagd.

Apple en Google onder druk in SenaatLuister  

In de Amerikaanse Senaat is een nieuwe ronde hoorzittingen bezig. Inzet: hebben Apple en Google een monopolie door hun appstores?

TikTok krijgt een miljardenclaim aan de broek in het VKLuister  

TikTok en moederbedrijf Bytedance worden voor de rechter gesleept in Londen, schrijft Reuters. De zaak wordt aangespannen door Anne Longfield, de voormalige Children's Commissioner, een soort kinderombudsvrouw.

Facebook presenteert audioplannenLuister  

De geruchten waren er al langer, maar nu liggen de kaarten van Mark Zuckerberg op tafel: Facebook komt met de verwachte Clubhouse-kloon, maar ook met mogelijkheden om audiofragmenten in je Newsfeed te plaatsen, én podcasts te beluisteren.

Moet Jack Ma zijn belang in Ant Group afstoten?Luister  

Bronnen van persbureau Reuters stellen dat Ant Group met oprichter Jack Ma in gesprek is over hoe hij zijn aandelen in de techgigant af kan stoten.

Schaal van Hebben: Bose FramesLuister  

Bose kennen we vooral van de speakers. Maar ze maken ook zonnebrillen... met speakers. Met de Bose Frames kan je muziek luisteren op een zonnige dag. Daarnaast kun je er ook mee bellen en Siri oproepen. Of het een goede gadget is, hoor je in de Schaal van Hebben.

Spotify presenteert gadget 'Car Thing'Luister  

Spotify heeft zijn eerste eigen gadget gepresenteerd. Het apparaat heet 'Car Thing' en is een soort autoradio voor Spotify. Ze gaan het apparaat in eerste instantie weggeven aan gebruikers met een premium abonnement.

Taxi-dienst Grab wordt $40 miljard waard door beursgangLuister  

Uber-concurrent Grab kondigt volgens Reuters vandaag zijn beursgang in New York aan. Het Zuid-Aziatische vervoersbedrijf doet dat met een SPAC van het Amerikaanse Altimeter. Door die directe beursgang wordt het bedrijf bijna 40 miljard dollar waard.

'Microsoft wil AI-bedrijf van 16 miljard kopen'Luister  

Microsoft wil AI-bedrijf Nuance overnemen voor 16 miljard dollar, zegt Bloomberg. Het kunstmatige intelligentiebedrijf zou onder andere meewerken aan Apple's Siri. Als de overname doorgaat, wordt het de duurste sinds dat Microsoft LinkedIn kocht.

Musk leert aap Pong spelen met zijn gedachten + Schaal van HebbenLuister  

Elon Musk heeft een aap het computerspel Pong laten spelen met zijn gedachtegolven. Dat heeft zijn bedrijf Neuralink voor elkaar gekregen met twee chips in het brein van de aap. Verder in deze podcast de Schaal van Hebben, met een test van het Nederlandse koptelefoonmerk.

Nederlandse hackers verdienen 2 ton met Zoom-wedstrijdLuister  

Twee Nederlandse hackers hebben samen tweehonderdduizend dollar verdiend omdat ze een beveiligingslek in Zoom hebben ontdekt. De online vergaderdienst had een wedstrijd uitgeschreven voor ethische hackers om nog niet ontdekte lekken te achterhalen. Daan Keuper van Computest is een van die hackers, d…

Alphabet-aandeelhouder roept Google ter verantwoordingLuister  

Trillium Asset Management, dat een aandelenpakket van 140 miljoen dollar heeft in Alphabet, roept Google ter verantwoording. De Alphabet-dochter zou medewerkers die problemen aankaarten de laan uit sturen. Trillium wil nu een onafhankelijk onderzoek naar de bedrijfscultuur.

CEO Tim Cook geeft hints over Apple-carLuister  

Normaal gesproken houdt iedereen bij Apple de kaken stijf op elkaar als het gaat over nieuwe projecten. Maar CEO Tim Cook heeft toch een tipje van de sluier rond de Apple Car opgelicht. Apple stapt erin vanwege de zelfrijdende technologie en lijkt de volledige eigenaar van de auto te worden.

Chipmaker TSMC investeert 100 miljard dollar om chiptekort aan te pakkenLuister  

De Taiwanese chipleverancier neemt duizenden nieuwe werknemers aan en opent meerdere nieuwe fabrieken in de strijd tegen het wereldwijde chiptekort. Met name de auto-industrie lijdt hevig onder het tekort aan chips. Meerdere merken hebben de productie al terug moeten schroeven.

Bekende miljardairs investeren in een vliegtuig op waterstofLuister  

ZeroAvia, een britse startup die werkt aan de onwtikjkeling van een vliegtuig op waterstof heeft 24,3 miljoen dollar opgehaald in een nieuwe financieringsronde. Onder de geldschieters: Bill Gates, Hongkongse miljardair Li Ka-shing en Shell.

TikTok-eigenaar ByteDance gewaardeerd op 250 miljard dollarLuister  

Bytedance, het bedrijf achter de app TikTok wordt door beurshandelaren gewaardeerd op meer dan 250 miljard dollar, zeggen bronnen in het bedrijf tegen Bloomberg. ByteDance zou van plan zijn in Hongkong naar de beurs te gaan.

Connor's NFT levert 966 euro opLuister  

Het NFT-experiment waarbij Connor de digitale eigendomsrechten van een origineel stukje radio veilde is ten einde. Een anonieme koper telde 0,7 Ether neer, omgerekend zo'n 966 euro.

Data van mogelijk miljoenen Nederlanders gestolenLuister  

NAW-gegevens, telefoonnummers, geboortedata, van miljoenen Nederlanders, zijn te koop op een bekend hackersforum, blijkt uit onderzoek van de NOS. De gegevens zijn afkomstig van RDC, een bedrijf dat ICT-toepassingen levert aan autogarages.

Vaak geen contact met GGD na melding Coronamelder-appLuister  

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit concluderen dat bijna 60 procent van de mensen die op de Coronamelder-app een melding kregen dat ze in contact zijn geweest met een besmet persoon, daarna niet door de GGD is benaderd voor bron- en contactonderzoek. Dat wil zeggen dat die mensen niet gevonden…

Bitonic vs DNBLuister  

De zaak gaat over de registratie-plicht die DNB aan de cryptobedrijven heeft opgelegd. Herbert Blankestijn van de Cryptocast legt uit waar Bitonic over valt.

Connor veilt een stukje OchtendspitsLuister  

Twitterbaas Jack Dorsey veilde de allereerste tweet, voor het goede doel, als non-fungible token (NFT). Dat leverde 2,9 miljoen dollar op. Maar wat koop je ervoor? De eigendomsrechten van een tweet. Vrij weinig dus, maar wel de 'bragging rights'. En de kans is groot dat 'ie alleen nog maar meer waar…

Opgepakte Rus wilde Tesla infecteren met malwareLuister  

De man vloog naar de VS om te praten met een medewerker, die hij een miljoen dollar beloofde in ruil voor toegang tot de systemen. Security.nl schrijft dat de medewerker niet in ging op het verzoek, maar juist aan de bel trok bij Tesla, dat vervolgens de FBI inlichtte.

Chinese techbedrijven azen op compensatie voor Trump-banLuister  

Donald Trump is al een tijd weg uit het Witte Huis, maar zijn techbeleid blijft problemen opleveren. Veel Chinese apps en diensten werden in de ban gedaan, onder het mom van de nationale veiligheid, en dat beleid krijgt telkens een nieuw staartje.

Schaal van Hebben | Wombo AILuister  

Goede kans dat je al filmpjes van Wombo voorbij hebt zien komen. Met de app maak je binnen een minuut een deepfake-video waarbij je je eigen selfie kunt laten playbacken. Wat heb je eraan, en wat gebeurt er eigenlijk met je foto's?

AP trekt aan de bel: wachtrijen te langLuister  

Het aantal klachten dat de Autoriteit Persoonsgegevens vorig jaar kreeg was wederom veel hoger dan ze aankunnen. De wachtrij is volgens voorzitter Aleid Wolfsen onwaarschijnlijk hoog opgelopen: 'er zijn nog 9800 wachtenden voor u.'

CoronaCheck-app gaat tóch persoonsgegevens bevattenLuister  

De CoronaCheck-app, bedoeld om te bewijzen dat je geen corona hebt of kan verspreiden, bevat om privacy-redenen geen persoonsgegevens. Daar komt verandering in, schrijft Tweakers.

Schaal van Hebben | Samsung Galaxy S21 UltraLuister  

Hij is niet klein en niet goedkoop, maar wél heel mooi. Vooral de camera van de S21 Ultra maakt indruk. Met maar liefst vier lenzen op de achterzijde kun je van supergroothoek tot 10x zoom zonder kwaliteitsverlies schieten.

Square van Jack Dorsey koopt TidalLuister  

Betaaldienst Square heeft 297 miljoen dollar neergelegd voor een meerderheids-belang. Maar wat moet een internetbank met een muziekstreamingdienst?

Whatsapp Web krijgt eindelijk een (video)belfunctieLuister  

Na een jaar waarin videobellen een ongekende vlucht nam door de coronapandemie en het bijbehorende thuiswerken is het eigenlijk opmerkelijk hoe lang het duurde, maar Whatsapp Web, en de desktopclients van Whatsapp krijgen eindelijk ondersteuning voor bellen en videobellen.

Schaal van Hebben | Mario Kart Live: Home CircuitLuister  

Zo heb je Mario Kart nog nooit gezien. Bas en Connor testen Mario Kart Live: Home Circuit in de studio. De game speelt zich niet alleen af op je TV, maar ook in de echte wereld met een kleine kart die door je woonkamer raast.

Forse toename in cyberaanvallen op thuiswerksystemenLuister  

Door het massale thuiswerken is het aantal aanvallen van hackers op thuiswerksystemen met maar liefst 558 procent toegenomen, zegt cybersecuritybedrijf ESET tegen BNR. Met name in het MKB worden bedrijven via thuiswerksystemen aangevallen, zegt CEO Dave Maasland in de Tech Update.

China trapt op de bitcoin-remLuister  

Beijing wil een eind aan energievretende bitcoinmining in Binnen-Mongolië. De regio is vanwege de lage energieprijs geliefd bij bitcoinminers.

AP: Explosieve toename aantal hacksLuister  

Het aantal meldingen van hacks steeg in met 30 procent ten opzichte van 2019, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens. In 2019 was er ook al een forse toename, toen steeg het aantal meldingen met 25 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Biden wil chiptekort aanpakkenLuister  

Joe Biden heeft een presidentieel decreet uitgevaardigd om het computerchiptekort in zijn land aan te pakken. De Amerikaanse president wil een snel onderzoek naar het probleem. Tech- en autobedrijven worden flink geraakt door het chiptekort.

'Justitie meldt hacks niet aan bedrijven'Luister  

De Cyber Security Raad waarschuwt in het FD dat Justitie informatie over veiligheidslekken en cyberaanvallen niet deelt met bedrijven. Dat zou volgens de wet niet mogen. Daarom heeft de raad een brief geschreven aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Facebook sluit deal met regering AustraliëLuister  

De ruzie tussen Facebook en de regering van Australië lijkt over met een nieuwe deal tussen de twee. Facebook 'ontviendde' de Australische overheid afgelopen week vanwege de aangekondigde strenge mediawet in het land. Met de deal wordt die wet deels aangepast.

Lek in ClubhouseLuister  

Het is een gebruiker van het nieuwe social medium Clubhouse gelukt om gesprekken mee te tapen. Daarbij heeft hij ook metadata van gebruikers buit gemaakt. Dat meldt clubhouse aan Bloomberg

Facebook ontvriendt AustraliëLuister  

Australiërs kunnen geen nieuws meer delen op Facebook, de regering is woest omdat ook de informatie van hulpdiensten wordt geraakt. De nieuwe mediawet in Australië die binnenkort in het parlement ligt schrijft voor dat techbedrijven zoals Google en Facebook uitgevers moeten betalen voor nieuws.

Consumentenbond: ingrijpen bij TikTok nodigLuister  

De veelal jonge gebruikers zouden worden misleid. Populaire influencers zouden kinderen voor hun karretje spannen, en kinderen zouden daar gevoelig voor zijn.

Deal in de maak tussen Facebook, Google en de Autralische overheidLuister  

De Australische regering wil dat de techbedrijven lokale mediabedrijven gaan betalen voor nieuws, en dat lijkt ze te gaan lukken. Dat zegt Josh Frydenberg, de Australische minister van Financiën.

Schaal van Hebben | Bose Sport EarbudsLuister  

De Bose Sport Earbuds zijn volledig draadloze oortjes, speciaal voor het sporten. Met een vleugeltje aan de binnenkant van je oorschelp blijven ze goed zitten, ook tijdens het hardlopen.

Australië maakt haast met internetwetLuister  

Het parlement kijkt komende week naar de wet die Google en Facebook dwingt nieuwsbedrijven te betalen voor het gebruik van content.

FBI waarschuwt voor misbruik van TeamViewerLuister  

De FBI heeft een waarschuwing afgegeven aan organisaties voor misbruik van het programma TeamViewer, de aanval op een waterzuiveringsinstallatie in Florida werd via TeamViewer uitgevoerd. De aanvaller schroefde de waarde van een schoonmaakmiddel zover op dat het het water gevaarlijk werd.

Politie mag onder dwang telefoons ontgrendelen met een vingerafdrukLuister  

Politie-agenten mogen tijdens een onderzoek de vingerafdruk van een verdachte gebruiken om een telefoon te ontgrendelen, blijkt uit een vonnis van de Hoge Raad.

Noord-Koreaanse hackers stelen honderden miljoenen voor kernwapenontwikkelingLuister  

Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de VN. Noord-Korea heeft geld nodig, en door de internationale sancties is de spoeling van legale opties erg dun. Sico van der Meer, onderzoeker aan Instituut Clingendael legt uit hoe ze te werk gaan.

Jeff Bezos doet stap terug bij AmazonLuister  

Het vertrek van Bezos domineert vanzelfsprekend de techmedia. Bloomberg noemt zijn tijd aan het roer een van de 'most epic runs in the history of modern business'. Toch is het geen onlogische stap minder met het dagelijks bestuur van de webgigant te maken te hebben.

Ook Hollywood bereid zich voor om te cashen met GameStopLuister  

Het GameStop verhaal is amper een week oud, maar volgens Deadline heeft Hollywood zich nu al gemeld voor de filmrechten. MGM zou de rechten voor een boek hebben gekocht over de Reddit-groep die Wall Street op de knieën probeert te krijgen.

Schaal van Hebben | Fitbit SenseLuister  

Meer een smartwatch dan een fitness-tracker, desalniettemin vooral interessant voor de gezondheidsfreak. Met de Sense zet Fitbit definitief de stap naar de smartwatch-markt. Niet onverdienstelijk: de Sense heeft een aantal mooie features, doet erg lang met één batterijlading en heeft ook nog een p…

VK onderzoekt overname GIPHY door FacebookLuister  

Het CMA, de Britse mededinginsautoriteit, heeft tot eind maart om te bepalen of ze verdere actie ondernemen. Facebook kocht GIPHY om het gifjes-platform te integreren in Instagram. Naar verluidt voor zo'n 400 miljoen dollar.

Ook onder Joe Biden blijft Huawei op zwarte lijstLuister  

De contouren van het China-beleid van Joe Biden worden steeds duidelijker. Voor Huawei verandert er niets: ook de regering van Biden zegt: Huawei is een bedrijging voor de nationale veiligheid.

Consumentenbond wil actie tegen NintendoLuister  

Nintendo zou consumenten misleiden over de beperkte levensduur van de Joycons, de controllers voor de Nintendo Switch. Volgens Gerard Spierenburg van de Consumentenbond weet Nintendo dat ze ondeugdelijke producten verkopen.

iPhone 12 verstoort mogelijk pacemakersLuister  

MagSafe, het systeem in de iPhone 12 voor draadloos opladen en het magnetisch bevestigen van accessoires, verstoort mogelijk medische implantaten zoals pacemakers. In een document op de support-site van Apple kun je lezen dat je je iPhone of MagSafe accesoires 15 centimeter van je pacemaker moet hou…

SCHAAL VAN HEBBEN | Sony wh1000xm4Luister  

Sony bracht het topmodel van de noise-cancelling-lijn op de markt met de bijzonder sexy naam: de wh1000xm4. Een heel fraai model. Zeker de zwarte variant valt niet zo op. En met een klein goud-accentje en een niet al te protserig logo is het geheel niet te schreeuwerig.

Cybercriminelen doen zich steeds vaker voor als de BelastingdienstLuister  

Vorig jaar kreeg de fiscus 162 duizend meldingen van cybercrime. In 2017 waren er dat nog maar 7700. De Belastingdienst maakt zich zorgen, want mensen worden financieel hard getroffen, en het is funest voor het vertrouwen in de Belastingdienst.

Gratie voor ingenieur die bedrijfsgeheimen Waymo stalLuister  

Ook het technieuws staat vandaag in het teken van de laatste dag van President Trump. De belangrijkste tech-media buigen zich over de lijst van mensen die gratie krijgen van Donald Trump op zijn laatste dag als president.

ACM verbiedt nepvolgers webshopLuister  

Webshop Bicep Papa moet stoppen met het gebruik van neplikes en nepvolgers op onder anderen Instagram. De webshop, waar onder andere voedingssupplementen worden verkocht, riskeert een dwangsom tot 100.000 euro.

Opnieuw celstraf topman SamsungLuister  

Lee Jae-yong gaat opnieuw naar de gevangenis na een veroordeling voor omkoping. Hij zou met paarden als cadeau hebben geprobeerd om de steun van de regering te krijgen voor een fusie van twee Samsung filialen.

Waarom gaan stokoude zeemansliederen viral op TikTok?Luister  

Het internet is een wonderlijke plek. Liedjes die honderden jaren geleden door walvisjagers werden gezongen zijn een onverwachte sensatie op TikTok, waar toch vooral hele jonge mensen zitten.

Polen wil macht over uitingen op socials weg bij Big TechLuister  

De Poolse overheid heeft zich fel uitgesproken tegen het verbannen van Trump van social media. Premier Morawiecki vindt dat algromtimes of eigenaren van sociale media niet het recht moeten hebben om te beslissen welke uitingen goed of slecht zijn, en dat ze niet mogen toestaan dat er censuur plaats…

500 miljoen actieve gebruikers voor TelegramLuister  

Het alternatief voor Whatsapp profiteert van een groeiende afkeer van de grote techbedrijven. De afgelopen drie dagen kwamren er volgens oprichter Pavel Durov meer dan 25 miljoen gebruikers bij.

CES 2021 Highlights dag 1Luister  

In Las Vegas is de Consumer Electronics Show, de grootste consumentenelektronicabeurs van het jaar, digitaal afgetrapt. In de Tech Update de meest opmerkelijke nieuwe gadgets. Met onder andere een bril met verstelbare sterkte, de oprolbare smartphone van LG en de eerste drone van Sony.

Doek valt voor ParlerLuister  

Amazon trekt de stekker uit de hosting van sociaal medium Parler, in de nasleep van de bestorming van het Capitool in Washington. Volgens Parler-CEO John Matze kan het langer dan verwacht duren voor ze weer online gaan.

Social media verdienen goed aan bestorming CapitoolLuister  

Het geweld in het Capitool zorgde voor een enorme piek in het gebruik van de sociale media. Politieke onrust zorgt voor meer engagement, en dus meer advertentie-inkomsten. Dat zegt media-advertentie-expert Mark Douglas tegen CNBC.

Techwereld geschokt door bestorming Capitool, maar niet onschuldigLuister  

Ook het technieuws wordt vandaag gedomineerd door de bestorming van het Capitool door Trump-extremisten. Twitter en Facebook hebben Donald Trump geschorst, maar hadden ze niet veel eerder moeten optreden?

Bijna de helft Nederlandse bedrijven werkt onveilig thuisLuister  

Slechts 49 procent van de Nederlandse bedrijven geeft zijn medewerkers richtlijnen mee om veilig thuis te werken. Dit blijkt uit een onderzoek van IT-beveiliger G DATA CyberDefense.

Chinese telecombedrijven toch niet geschrapt van de NYSELuister  

De New York Stock Exchange heeft zijn besluit om de drie grootste Chinese telecombedrijven te schrappen teruggedraaid. In een verklaring die maandagnacht werd vrijgegeven zei het bestuur Niet langer van plan te zijn om door te gaan met het schrappen van de notering. Het gaat om China Mobile, China T…

SolarWinds-hack mogelijk al langer aan de gangLuister  

De hack via de software van SolarWinds is mogelijk niet sinds maart of april, maar al langer aan de gang. Dat heeft een Amerikaanse Senator gezegd. Naar verluidt Russische hackers plaatsten achterdeurtjes bij zeker 18 duizend klanten van het bedrijf, waaronder verschillende Amerikaanse ministeries.

SCHAAL VAN HEBBEN | Oculus Quest 2Luister  

Facebooks Oculus heeft enige tijd geleden de Oculus Quest 2 gelanceerd. Het is de opvolger van de eerste Quest, die vooral op het gebied van snelheid en beeld stukken beter is geworden. Wel is de integratie met Facebook versterkt, iets dat voor sommigen een obstakel kan zijn.

Zeker 6400 positieve testuitslagen na melding CoronaMelderLuister  

Er is zeker 6400 keer iemand positief getest op corona nadat diegene een waarschuwing via de CoronaMelder ontving. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van VWS. In totaal lieten zeker 73 duizend mensen zich na zo'n melding testen.

SCHAAL VAN HEBBEN | Google Nest AudioLuister  

Google heeft met z'n Nest Audio enige tijd geleden de opvolger van de Google Home op de markt gebracht. Vooral op het gebied van geluidskwaliteit blijkt de Nest Audio een stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger.

KPN rekent voorlopig nog geen roamingkosten Verenigd KoninkrijkLuister  

Na 1 januari, als de overgangsperiode van de brexit voorbij is, rekent KPN nog geen kosten voor bellen, sms'en of internetten in het Verenigd Koninkrijk. Binnen EU-landen gaat dat gewoon uit je bundel, maar voor niet EU-landen mogen providers kosten in rekening brengen.

SCHAAL VAN HEBBEN | Huawei Watch GT2 ProLuister  

Huawei's Watch GT2 Pro ziet er op het eerste gezicht uit als een gewone, high-end smartwatch. Toch zit het klokje onder de motorkap bomvol met functies om meer dan honderd sporten bij te houden en te zien hoe je er fysiek aan toe bent.

SCHAAL VAN HEBBEN | Sonos ArcLuister  

Sonos verkoopt sinds deze zomer de Sonos Arc: een high-end soundbar en in feite de opvolger van de Sonos Playbar. De Arc ondersteunt onder meer Dolby Atmos en blijkt daarmee, zeker als je het combineert met bijvoorbeeld twee Sonos One-speakers, zeer geschikt om je moderne thuisbioscoop compleet te m…

Britse NCSC waarschuwt voor handel tweedehands smartphonesLuister  

De Britse overheid wijst er nog eens op dat het belangrijk is om de data op smartphones en andere elektronica, voordat je het verkoopt, goed te wissen. Ook bij de aankoop van dat soort spullen moet je opletten, want soms worden die niet meer voorzien van beveiligingsupdates.

'Buitenlandse inlichtingendienst achter EMA-hack'Luister  

Een buitenlandse inlichtingendienst zit waarschijnlijk achter de hack van het EMA. Dat melden de Duitse regionale omroepen WDR en BR, evenals een bron aan de NOS. De aanvallers lijken bewust op zoek geweest naar de informatie over de vaccins. De werking ervan, maar ook over de toelatingsprocedure en…

'Apple komt in 2024 met eigen elektrische auto'Luister  

Apple zou van plan zijn om in 2024 te beginnen met de productie van een eigen elektrische auto. Ingewijden zeggen tegen Reuters dat het bedrijf nu op het punt is beland dat ze binnen het project voldoende vooruitgang hebben geboekt om een auto voor het grote publiek te kunnen maken.

Consumentenbond: beveiliging apps en websites veel supermarkten niet op ordeLuister  

Veel apps en websites van supermarkten zijn onvoldoende beveiligd of schenden de privacy van gebruikers. Dat zegt de Consumentenbond na een eigen onderzoek. Accounts blijken gevoelig voor brute force-aanvallen en er worden soms zonder toestemming advertentiecookies geplaatst.

'Duitse wapenfabrikanten slachtoffer hackers'Luister  

Twee Duitse wapenfabrikanten, Rheinmetall en Renk AG, zouden slachtoffer zijn van hackers. Televisiezenders BR en ARD melden dat op basis van eigen onderzoek, de bedrijven willen het niet bevestigen. Het zou gaan om hackersgroep Lazarus, die met Noord-Korea in verband wordt gebracht.

'Google door tien Amerikaanse staten aangeklaagd om machtsmisbruik'Luister  

Tien Amerikaanse staten klagen onder leiding van Texas Google aan om machtsmisbruik met z'n advertentiediensten. Google zou onder andere in 2018 een deal met Facebook hebben gesloten, in ruil voor minder concurrentie vanuit dat bedrijf.

'Investeerders SolarWinds verkochten vlak voor nieuws over hack aandelen'Luister  

Twee investeringsbedrijven die samen zeventig procent bezaten van SolarWinds, verkochten enkele dagen voor de bekendmaking van de hack 280 miljoen dollar aan aandelen van de softwareontwikkelaar. Dat meldt The Washington Post.

Meer Amerikaanse ministeries slachtoffer van hack via SolarWinds-updatesLuister  

Naast de ministeries van Handel, Financiën en Binnenlandse Veiligheid is ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken getroffen door hackers. Dat meldt The Washington Post op basis van experts. The New York Times voegt eraan toe dat de hackers ook bij delen van het ministerie van Defensie …

'AIVD door Buitenlandse Zaken onder druk gezet om onveilige systemen goed te keuren'Luister  

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou druk hebben uitgeoefend op de AIVD om onveilige ICT-systemen toch goed te keuren. De Volkskrant schrijft dat ambtenaren zich zorgen maken, omdat over die systemen vertrouwelijke communicatie plaatsvindt.

FTC en Amerikaanse staten sturen aan op opbreken FacebookLuister  

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), 46 staten en twee districten hebben Facebook aangeklaagd om z'n machtspositie. In de aanklacht sturen ze aan op het opbreken van het bedrijf, waarbij het mogelijk Instagram en WhatsApp zou moeten afstoten.

Cybersecuritybedrijf FireEye zelf slachtoffer van 'geavanceerde hack'Luister  

FireEye, een van 's werelds grootste cybersecuritybedrijven, is slachtoffer geworden van hackers. Volgens het bedrijf hebben de hackers technieken in handen gekregen waarmee FireEye zelf de beveiliging van zijn klanten test.

Uber hevelt zelfrijdende auto-tak over naar AuroraLuister  

Uber stoot zijn zelfrijdende auto-tak af en brengt het onder bij start-up Aurora. Ook investeert het, in ruil voor een kwart van de aandelen, 400 miljoen dollar in het bedrijf. Daarmee neemt het nog niet volledig afscheid van autonoom rijden.

Hof van Twente neemt contact hackers mee in onderzoekLuister  

De gemeente Hof van Twente zegt dat het contact tussen de Volkskrant en de hackers, die systemen van de gemeente in gijzeling heeft, meegaat in het onderzoek. De Volkskrant bericht dat de hackers 50 bitcoin losgeld eisen.

Android Auto komt naar NederlandLuister  

Google brengt 'de komende maanden' Android Auto ook naar Nederland. Met de functie kun je een Android-smartphone koppelen aan het infotainmentsysteem van de auto. Het is vergelijkbaar met Apple CarPlay, dat als een paar jaar in Nederland beschikbaar is.

'Amerikaanse staten komen met aanklacht tegen Facebook'Luister  

Veertig Amerikaanse staten komen mogelijk met een mededingingsaanklacht tegen Facebook. Bronnen zeggen tegen Reuters dat de staten momenteel onderzoek doen naar overtredingen van de concurrentieregels. De aanklacht zou volgende week moeten volgen.

Apple aangeklaagd om vertragen iPhoneLuister  

Apple is door consumentenorganisaties in België en Spanje aangeklaagd vanwege het trager maker van de iPhone. Dat zou Apple opzettelijk hebben gedaan bij oudere iPhone-modellen om mensen te motiveren een nieuw toestel te kopen. Apple ontkent dat.

Wetenschappers in open brief: 'verbied autonome wapens'Luister  

Ruim honderdvijftig wetenschappers roepen in een open brief de regering op om met een verbod op autonome wapens te komen; wapensystemen die zonder menselijke tussenkomst doelen kunnen selecteren en aanvallen.

Italiaanse boete voor Apple om misleidingLuister  

De Italiaanse mededingingswaakhond heeft Apple een boete van 10 miljoen euro opgelegd vanwege het misleiden van consumenten en het overtreden van regels voor garantie. Dat zou te maken hebben met de waterdichtheid van iPhones.

CoronaMelder werkt nu ook met corona-apps van andere landenLuister  

De nieuwste versie van de CoronaMelder is in staat om meldingen van besmettingen te delen en ontvangen met corona-apps van andere Europese landen. Dat blijkt uit de nieuwste versie van de applicatie die in de appwinkels van Apple en Google staat.

'Salesforce wil zakelijke chatdienst Slack overnemen'Luister  

Salesforce en Slack zouden vergevorderde gesprekken voeren over een overname. Dat zeggen bronnen tegen The Wall Street Journal. Salesforce wil al langer een meer 'all round' dienstenpakket aanbieden en deze overname zou binnen die strategie passen.

Hackers plaatsten via updates SolarWinds achterdeuren bij klantenLuister  

Een kwetsbaarheid in software van SolarWinds heeft hackers mogelijk toegang gegeven tot de systemen van overheden, bedrijven en universiteiten wereldwijd. Het bedrijf heeft wereldwijd veel grote klanten en waarschuwt nu maatregelen te nemen.

Twitter schorst zeker negentig Nederlandse complot-accountsLuister  

Twitter heeft zeker negentig Nederlandse accounts geschorst die samenzweringstheorieën van QAnon aanhangen en verspreidden. Dat bevestigt Twitter tegen datajournalistiek platform Pointer, die al een tijd onderzoek doet naar trollen op het sociale medium.

'CoronaMelder wel veilig, niet volledig anoniem'Luister  

Het blijkt mogelijk om te achterhalen wie via CoronaMelder een besmettingswaarschuwing heeft verstuurd. Kunstenaar en privacydenker Tijmen Schep ontwierp volgens de NOS een website om dit aan te tonen.

Facebook blokkeerde onterecht politieke advertenties door storingLuister  

Een technische storing heeft ertoe geleid dat Facebook allerlei politieke advertenties onterecht heeft geblokkeerd. Het campagneteam van de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden zegt dat ze mogelijk een half miljoen dollar aan donaties zijn misgelopen.

Twitter grootste doelwit bij hoorzitting Amerikaanse SenaatLuister  

Twitter-CEO Jack Dorsey is tijdens de hoorzitting in de Amerikaanse Senaat gisteren het meeste onder vuur genomen. Vooral de Republikeinse senatoren hadden het op hem gemunt met hun kritiek op hoe het platform content modereert.

'Nederlandse Twitter-trollen verspreiden complotten over verkiezingen VS'Luister  

Datajournalistiek platform Pointer heeft 476 Nederlandse Twitter-trollen geïdentificeerd die actief onjuiste en misleidende berichten over de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten verspreiden.

T-Mobile: 'Vanaf vandaag landelijk dekkend 5G-netwerk'Luister  

T-Mobile zegt vanaf vandaag een landelijk dekkend 5G-netwerk aan te bieden. Volgens de provider woont nu 90 procent van de Nederlanders in een gebied waar je 5G kunt ontvangen.

'Uber laat algoritmes beslissen wie ontslagen wordt'Luister  

Uber zou kunstmatige intelligentie laten beslissen wie wordt ontslagen, iets dat volgens Europese regels niet mag. Dat zeggen een aantal Britse en een Portugese Uber-chauffeur, die een aanklacht hebben ingediend bij de rechtbank in Amsterdam.

Russische hackers vallen overheden VS aanLuister  

Hackers die in verband worden gebracht met de Russische overheid zouden de netwerken van Amerikaanse staten, steden en luchtvaartmaatschappijen aanvallen. Dat zeggen de FBI en het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Doek valt voor mobiele streamingdienst QuibiLuister  

Mobiele videostreamingdienst Quibi gaat er zes maanden na de lancering alweer mee stoppen. De initiatiefnemers zeggen dat het niet is geworden wat ze er van hebben verwacht.

Bot op Telegram maakt maken deepfake naakfoto's zorgelijk eenvoudigLuister  

Onderzoekers van Sensity AI hebben op berichtendienst Telegram een bot ontdekt dat van gewone fotos naaktfoto's maakt. Het gebruik ervan zou in de afgelopen maanden met tweehonderd procent gestegen zijn, schrijft NU.nl.

Corona-apps EU-lidstaten kunnen nu ook samenwerkenLuister  

Dankzij een nieuw opgezette server in Luxemburg kunnen decentrale corona-apps van Europese lidstaten nu ook onderling met elkaar kunnen communiceren. De eerste drie Europese landen - Italië, Duitsland en Ierland - zijn er inmiddels op aangesloten.

'GGD twijfelde lang over nut CoronaMelder'Luister  

De GGD heeft lang getwijfeld of de Nederlandse corona-app, CoronaMelder, wel nuttig zou zijn. Dat blijkt uit interne documenten die de NOS via een Wob-verzoek in handen heeft gekregen. Daarnaast zou de GGD het ministerie van VWS hebben gewaarschuwd om niet te gehaast te werk te gaan.

'Nog onvoldoende data over effectiviteit CoronaMelder bij opsporen patiënten zonder klachten'Luister  

Er is nog onvoldoende data beschikbaar om te kunnen onderzoeken hoe effectief de Nederlandse corona-app is bij het opsporen van coronapatiënten die geen symptomen van het virus vertonen. De druk op de teststraten en het lage aantal waarschuwingen via de app gooiden tijdens de proef in Oost-Nederlan…

KPN vervangt kern mobiele netwerk met EricssonLuister  

KPN gaat met het Zweedse Ericsson in zee om de kern van z'n mobiele netwerk te vervangen. Daarmee moet het netwerk nog meer worden klaargestoomd voor 5G. Er zouden voorafgaand met succes tests zijn uitgevoerd met autonome voertuigen.

Facebook legt anti-vaccinatie advertenties aan bandenLuister  

Facebook gaat advertenties die expliciet oproepen om je niet te laten vaccineren verbieden. Advertenties die voor of tegen wetgeving of overheidsbeleid pleiten zijn nog wel toegestaan, maakt het sociale medium bekend.

China laat burgers 'verboden' websites bezoekenLuister  

De Chinese overheid heeft miljoenen burgers websites laten bezoeken die daar normaal gesproken niet toegankelijk zijn, zoals YouTube en Instagram. Volgens Bloomberg gebeurde dat met een speciale browser, die de content van die website wel censureerde.

Justitie VS overweegt Google tot afstoten Chrome te dwingenLuister  

Het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten zou overwegen om Google te dwingen zijn Chrome-browser af te stoten. Daarover bericht Politico op basis van ingewijden. Justitie doet daar onderzoek naar mogelijke overtredingen van de mededingingsregels.

'Storing aanmeldzuilen ziekenhuizen helemaal verholpen'Luister  

Bij alle ziekenhuizen die zijn aangesloten bij ict-dienstverlener ICTZ werken de aanmeldzuilen weer, is videobellen weer mogelijk en werken de online-dossiers. ICTZ zegt tegen Tweakers dat het vervangen van hardware nodig was om de problemen te verhelpen.

'Apps voor scannen verdachte huidplekje lang niet altijd betrouwbaar'Luister  

Sommige apps die waarmee verdachte plekjes op de huid kunnen worden gescand, blijken lang niet altijd betrouwbaar. Dat zegt de Consumentenbond, die drie bij drie apps de som op de proef nam.

'Nederland moet meer doen om digitaal veilig te blijven'Luister  

Nederland moet beter gebruikmaken van nieuwe technologieën om de 'cyberweerbaarheid' op orde te houden. Daarom komt de Cyber Security Raad met een aantal aanbevelingen die ervoor moeten zorgen dat het beter gaat.

'Voldoende steun Eerste Kamer voor wet corona-app'Luister  

Er lijkt in de Eerste Kamer voldoende steun te zijn voor de wetgeving die de landelijke uitrol van de CoronaMelder mogelijk maakt. NU.nl en het Parool schrijven dat minister Hugo de Jonge nog wel een aantal kritische vragen over de app moest beantwoorden.

'Internetproviders komen met gezamenlijk meldingssysteem beveiligingslekken'Luister  

Nederlandse internetproviders komen later dit jaar met een gezamenlijk meldingssysteem voor beveiligingslekken. Daarmee kunnen ze snel beveiligingsproblemen in hun netwerk ontdekken en corrigeren, schrijft het Financieele Dagblad.

Twitter geeft meer uitleg over probleem met bijsnijden foto'sLuister  

Twitter heeft een uitgebreidere toelichting geven op een probleem met het automatisch bijsnijden van afbeeldingen. Gebruikers ontdekten eerder dat foto's het algoritme die dit regelt vooral witte personen laat zien als er ook een zwart persoon op dezelfde afbeelding zichtbaar is.

FCC wil onderzoek internetkabels 'naar vijandige landen'Luister  

Een commissaris van de Amerikaanse communicatiewaakhond FCC wil dat er onderzoek wordt gedaan naar overzeese internetkabels. Daarbij moet vooral worden gekeken naar 'vijandige landen', om spionage en ander misbruik van de verbindingen uit te sluiten.

'Rapport over machtspositie techreuzen binnenkort openbaar'Luister  

De Amerikaanse mededingingscommissie die onderzoek doet naar de machtspositie van Google, Facebook, Apple en Amazon, komt naar verwachting begin volgende week met z'n bevindingen. Dat zegt een ingewijde tegen Reuters.

DuckDuckGo straks niet meer te kiezen als standaard zoekmachine in AndroidLuister  

De privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo is straks in de meeste landen niet meer in te stellen als standaard zoekmachine in Googles Android. The Wall Street Journal schrijft dat het bedrijf niet kan opbieden tegen andere zoekmachines die een plekje in de keuzelijst willen bemachtigen.

'Google gaat strenger toezien op betaalmethoden apps'Luister  

Google zou commissies over in-app-aankopen mislopen, doordat apps de mogelijkheid aanbieden om met creditcard te betalen. Ingewijden zeggen tegen Bloomberg dat het bedrijf daarom van plan is om de regels te 'verduidelijken'.

SCHAAL VAN HEBBEN | UnpluqLuister  

De hele dag whatsappen, instagrammen, youtuben: we besteden dagelijks veel tijd op onze smartphone. Er zijn apps om je schermgebruik een beetje in toom te houden. Maar - meent Unpluq - de drempel is daarmee niet hoog genoeg om je daar ook echt aan te houden. Door een app met een fysiek product te co…

YouTube gaat onze ID-kaart vragenLuister  

Als je binnenkort een YouTubevideo kijkt kan je gevraagd worden om jezelf te identificeren. De videosite wil zo voorkomen dat te jonge mensen video's gaan kijken die voor volwassenen zijn bedoeld. Daarom gaan ze vragen naar een ID-kaart of creditcard. YouTube wil zo ook voldoen aan de nieuwe strenge…

SCHAAL VAN HEBBEN | The Sero van SamsungLuister  

Je ziet ze steeds meer op sociale media als TikTok en Instagram, maar ook op YouTube: verticaal opgenomen video's. Alleen zodra je die verticale video's op een gewone televisie afspeelt, dan ziet het er niet uit. The Sero lost dat op, door het beeldscherm letterlijk met de video mee te draaien.

Facebook komt met informatiecentrum over klimaatLuister  

Facebook heeft het Climate Science Information Center gelanceerd. Daarmee wil het gebruikers van betrouwbare informatie over klimaatverandering voorzien. Facebook ligt al een tijdje onder vuur om z'n aanpak van desinformatie over het klimaat en klimaatverandering.

'Chinees bedrijf verzamelt data 2,4 miljoen belangrijke buitenlandse personen'Luister  

Een Chinees bedrijf zou een database hebben aangelegd met daarin de gegevens van 2,4 miljoen buitenlandse 'sleutelfiguren'. Daarover berichten verschillende buitenlandse media, nadat een Amerikaanse hoogleraar de informatie zelf in handen kreeg.

SCHAAL VAN HEBBEN | QWIC Premium Q MN8 elektrische fietsLuister  

Elektrische fietsen zijn er inmiddels in alle soorten en maten. QWIC wil met zijn nieuwste model, de Premium Q MN8 - zoals de naam al zegt - een premium e-bike in de markt zetten, waarmee je de auto misschien wel vaker of helemaal laat staan.

'Russische hackers vielen campagne Biden aan'Luister  

Russische hackers zouden een adviesbureau van de Biden-campagne hebben aangevallen. Ingewijden zeggen tegen Reuters dat Microsoft dit heeft ontdekt, maar dat het de hackers niet is gelukt om ook in te breken.

Apple komt met schadeclaim richting Epic GamesLuister  

Waar Epic Games eerder Apple voor de rechter sleepte om het App Store-verbod op Fortnite, dient Apple nu een claim in tegen Epic Games.

China komt met eigen standaard databeveiligingLuister  

China heeft een aantal regels opgesteld die moeten voorkomen dat buitenlandse overheden data uit andere landen stelen. Het volgt als reactie op de Verenigde Staten, die de Chinese apps TikTok en WeChat ervan beschuldigd data door te sluizen aan de overheid daar.

Mkb kan werknemer door overheid laten phishenLuister  

Bedrijven die dat willen kunnen hun werknemers door de overheid laten verleiden om op linkjes in malafide e-mails te klikken. Het gaat om een speciale campagne vanuit onder andere het het Digital Trust Center om werknemers beter weerbaar tegen phishing te maken.

SCHAAL VAN HEBBEN | Huawei Watch GT 2eLuister  

Deze zomer bracht Huawei de Watch GT 2e op de markt. Het is - kort gezegd - het sportieve broertje van de Watch GT 2 die al een tijdje te koop is. Je kunt discussiëren over de vraag of het écht een smartwatch is, maar voor de sportieveling biedt het uitkomst.

Consumentenbond: 'Grote webshops onvoldoende beveiligd tegen bestelfraude'Luister  

Klanten van vijf grote webwinkels zijn niet goed beschermd tegen bestelfraude met gelekte of geraden wachtwoorden. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.

Apple en Google maken notificatie zonder corona-app mogelijkLuister  

Apple en Google bakken in hun besturingssysteem de mogelijkheid in om zónder corona-app toch notificaties te ontvangen van met het coronavirus besmette personen. Daarmee gaat het ook werken in landen die geen nationale corona-app hebben, zoals de Nederlandse CoronaMelder.

'DDoS-aanval niet helemaal te voorkomen'Luister  

DDoS-aanvallen worden steeds groter en complexer en zijn bovendien steeds lastiger te voorkomen. Dat zegt directeur Dave Maasland van beveiligingsbedrijf ESET Nederland. Dit weekend hadden duizenden mensen in Zeeland geen internet na een aanval op provider Delta.

SCHAAL VAN HEBBEN | LG TONE Free in-ear oordoppen met UV-reinigingLuister  

Als je iets in je oor stopt, dan heb je geen garantie dat het er ook even fris weer uit komt. LG heeft daar iets handigs op bedacht, want de LG TONE Free is voorzien van een 'UVnano laaddoosje' waarbij bíjna alle bacteriën tijdens het laden gedood worden.

Facebook: 'Minder inkomsten door nieuwe OS Apple'Luister  

Facebook is niet te spreken over het nieuwste besturingssysteem van Apple. Binnen dit besturingssysteem, iOS14, kunnen Apple gebruikers veel beter hun data beschermen. Facebook zegt nu: dit gaat ons flink geld kosten.

Burgemeester Utrecht wil sneller meekijken in besloten groepen sociale mediaLuister  

Burgemeester Den Oudsten van Utrecht wil sneller in besloten groepen op sociale media kunnen meekijken als er opruiing plaatsvindt. Die wens heeft hij bij minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid neergelegd na rellen in zijn gemeente.

Apple mag Fortnite blijven weren uit App StoreLuister  

Apple mag Fortnite van Epic Games blijven weren uit de App Store. Dat heeft een Amerikaanse rechter in een voorlopige uitspraak beslist. De twee bedrijven liggen met elkaar in de clinch om de commissies die Apple over in-app-aankopen rekent.

UvA-onderzoek: 'Deepfakes kunnen mening over politici beïnvloeden'Luister  

Deepfakes, gemanipuleerde video's, kunnen van invloed zijn op de mening van kiezers over politici. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Hoe specifieker je die deepfake op een bepaalde specifieke doelgroep richt, hoe groter het effect kan zijn.

SCHAAL VAN HEBBEN | Sony FE 12-24mm 2.8Luister  

De nieuwste groothoek zoomlens van Sony is de wijdste zoom met een vaste brandpuntsafstand ooit. Razend scherp en het prijskaartje is aan de uitstekende afwerking af te lezen.

Twitter speelt Belgen vaker informatie doorLuister  

Belgische overheidsdiensten hebben in 2019 vaker informatie over Twitter-accounts opgevraagd dan Nederlandse: in totaal ging het om 52 verzoeken over 132 Twitter-accounts, tegenover 18 verzoeken vanuit de Nederlandse overheid. Ook werden de Belgische verzoeken vaker gehonoreer - absoluut én relatie…

Netflix test shuffleknopLuister  

Twijfelende Netflixgebruikers worden uit hun lijden verlost: Netflix test een shuffle functie waarbij je willekeurige content krijgt voorgeschoteld, gebaseerd op je kijkgedrag. Voorlopig wordt de functie getest op tv's met Netflix, maar het is geen proefballonnetje: Netflix wil op ten duur de functi…

Nederlandse techveteranen investeren in start-upsLuister  

Vijftien Nederlandse techveteranen met ervaring bij onder andere Uber en Google gaan jonge ondernemers helpen met kennis en kapitaal, onder de naam Operator Exchange. De groep richt zich met name op start-ups in de beginfase, waar andere Nederlandse investeerders vaak te veel risico zien.

Schaal van Hebben | Samsung UV SterilizerLuister  

Handig voor als je smetvrees hebt: de Samsung UV Sterilizer doodt in tien minuten naar eigen zeggen 99 procent van alle bacteriën, bijvoorbeeld op je smartphone. En passant laadt de Sterilizer ook je telefoon draadloos op.

Noord-Koreaanse hackers vallen Israëlisch defensiebedrijf aanLuister  

Het Israëlische ministerie van Defensie zegt dat de aanval is afgeweerd, maar volgens internetbeveiligingsbedrijf ClearSky zou de aanval juist succesvol zijn geweest. Dat schrijft NU.nl

Rathenau Instituut: 'Corona-app is onverantwoord'Luister  

Het is onverantwoord om nu al te starten met de corona-app van minister De Jonge, er zijn nog te veel onbeantwoorde vragen over veiligheid en privacy van gebruikers en de rol van grote techbedrijven. Dit stelt het Rathenau Instituut. 'Er wordt te veel verwacht van de app, de app is afhankelijk van A…

Lusha verkoopt privételefoonnummers politici en BN'ersLuister  

Het privénummer van kabinetsleden, misdaadverslaggevers en bekende Nederlanders is tegen betaling online te vinden, onthulde Trouw vanmorgen. De dienst wordt aangeboden door het Amerikaans-Israelische bedrijf Lusha. Die stellen dat ze binnen de wet handelen, maar privacy-experts hebben daar zo hun …

SCHAAL VAN HEBBEN | Sony Xperia 1 IILuister  

Waar de meeste smartphones enorm op elkaar zijn gaan lijken is de SonyXperia 1 Mark II de vreemde eend in de bijt. Uitzonderlijk lang en smal, met een 4K* HDR OLED scherm met een schermratio van 21:9 en een buitengewoon camera interface dat sterk doet denken aan de Sony Alpha cameras.

Consument en MKB doen zelden aangifte online criminaliteitLuister  

Slachtoffers van online criminaliteit doen zelden aangifte, en degenen die dat wel doen zijn ontevreden over het handelen van de politie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van NSCR, een onderzoeksinstituut voor criminaliteit en wetgeving, in samenwerking met de Erasmus Universiteit.

Donald Trump en de TikTokdealLuister  

Donald Trump wil geld zien als Microsoft het Amerikaanse deel van TikTok overneemt. Een president die als makelaar optreedt bij een private deal is nog nooit vertoond. Volgens de belangrijkste economisch adviseur van Donald Trump, Larry Kudlow, is het niet het belangrijkste voor de overheid in deze …

China boos om TikTok-overnameLuister  

Diefstal, zo noemt de Chinese staatskrant China Daily deen rond de beoogde overname van de Amerikaanse tak van TikTok door Microsoft. De Chinezen voorspellen 'mortal combat' in de techwereld. Volgens de krant worden Chinese techbedrijven gepest door Washington.

Digitale quarantaine in SingaporeLuister  

Reizigers vanuit bepaalde landen naar Singapore krijgen een digitale tracker mee om te voorkomen dat ze in de quarantaineperiode hun huis verlaten. Volgens persbureau Reuters gaat het apparaatje met GPS en Bluetooth werken, hoe het er precies uit gaat zien is nog onbekend. Wel zegt de overheid in Si…

SCHAAL VAN HEBBEN | Dyson Pure Cool luchtreinigingsventilatorLuister  

Met zomers weer is een ventilator misschien wel het minste dat je kunt gebruiken om voor wat verkoeling te zorgen. De Dyson Pure Cool doet dat, maar ook meer: het is ook een luchtreiniger die in staat is om fijnstof en pollen uit de lucht te filteren.

Huawei nieuwe kampioen smartphone-verkopenLuister  

De Chinese smartphonefabrikant Huawei heeft het tweede kwartaal van dit jaar meer smartphones verkocht dan Samsung en Apple. Dat zegt analistenbureau Canalys. Door de coronacrisis daalde de verkoop van smartphones, maar Huawei werd daar minder door geraakt.

IBM: gemiddelde schade bij datalek loopt in miljoenenLuister  

De schade waarmee bedrijven bij een datalek worden geconfronteerd, bedraagt gemiddeld bijna vier miljoen dollar. Dat blijkt uit onderzoek van IBM Security. In veel gevallen blijkt slechte configuratie van systemen en hergebruik van wachtwoorden de achilleshiel.

Rem op groei databedrijven door gebrek aan verzekeringenLuister  

Bedrijven die in Nederland data verwerken hebben moeite om een cyberverzekering te vinden. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Dat zet een rem op de groei, want nieuwe klanten eisen vaak dat die data verwerkende bedrijven gedekt zijn tegen aansprakelijkheid bij bijvoorbeeld datalekken.

Google in Australië aangeklaagd om misleidingLuister  

De Australische toezichthouder Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) heeft Google aangeklaagd. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd consumenten te hebben misleid door niet duidelijk om toestemming te vragen voor het combineren van gebruikersdata.

SCHAAL VAN HEBBEN | Sony A8 4K OLED Android TVLuister  

In de Schaal van Hebben kijken we deze week televisie op een van de nieuwe modellen van Sony, de A8. Dankzij de processor die het bedrijf ook in z'n 8K-televisies gebruikt, komt het OLED-beeldscherm goed tot zijn recht. Ook de smart-tv interface werkt als een trein.

'Bedrijven blijven Facebook langer boycotten'Luister  

De advertentie-boycot bij Facebook gaat naar verwachting langer duren dan gepland. 'Stop Hate for Profit' loopt over een week af, maar een van de grootste reclame- en communicatieadviesbedrijven ter wereld verwacht dat bedrijven langer voet bij stuk houden.

'Effectiviteit Duitse corona-app lastig te meten'Luister  

In Duitsland hebben inmiddels 16 miljoen mensen de CoronaWarn App gedownload. Het is alleen de vraag hoe effectief de app is en of dat ooit goed gemeten kan worden. Dat zegt de president van het Robert Koch Instituut - het Duitse RIVM - tegen de BBC.

Trump vraagt in advertentie of TikTok in de ban moetLuister  

President Donald Trump vraagt in een advertentie op Facebook of er een verbod moet komen op TikTok. Reuters schrijft dat wanneer gebruikers op de advertentie klikken, ze daar een enquête kunnen invullen en hun contactgegevens kunnen achterlaten.