Podcast Zoeker

Tech Update | BNR

Tech Update | BNR

Technologie  |  200 afleveringen

Alles wat je moet weten op het gebied van tech.

'Microsoft wil AI-bedrijf van 16 miljard kopen'Luister  

Microsoft wil AI-bedrijf Nuance overnemen voor 16 miljard dollar, zegt Bloomberg. Het kunstmatige intelligentiebedrijf zou onder andere meewerken aan Apple's Siri. Als de overname doorgaat, wordt het de duurste sinds dat Microsoft LinkedIn kocht.

Musk leert aap Pong spelen met zijn gedachten + Schaal van HebbenLuister  

Elon Musk heeft een aap het computerspel Pong laten spelen met zijn gedachtegolven. Dat heeft zijn bedrijf Neuralink voor elkaar gekregen met twee chips in het brein van de aap. Verder in deze podcast de Schaal van Hebben, met een test van het Nederlandse koptelefoonmerk.

Nederlandse hackers verdienen 2 ton met Zoom-wedstrijdLuister  

Twee Nederlandse hackers hebben samen tweehonderdduizend dollar verdiend omdat ze een beveiligingslek in Zoom hebben ontdekt. De online vergaderdienst had een wedstrijd uitgeschreven voor ethische hackers om nog niet ontdekte lekken te achterhalen. Daan Keuper van Computest is een van die hackers, d…

Alphabet-aandeelhouder roept Google ter verantwoordingLuister  

Trillium Asset Management, dat een aandelenpakket van 140 miljoen dollar heeft in Alphabet, roept Google ter verantwoording. De Alphabet-dochter zou medewerkers die problemen aankaarten de laan uit sturen. Trillium wil nu een onafhankelijk onderzoek naar de bedrijfscultuur.

CEO Tim Cook geeft hints over Apple-carLuister  

Normaal gesproken houdt iedereen bij Apple de kaken stijf op elkaar als het gaat over nieuwe projecten. Maar CEO Tim Cook heeft toch een tipje van de sluier rond de Apple Car opgelicht. Apple stapt erin vanwege de zelfrijdende technologie en lijkt de volledige eigenaar van de auto te worden.

Chipmaker TSMC investeert 100 miljard dollar om chiptekort aan te pakkenLuister  

De Taiwanese chipleverancier neemt duizenden nieuwe werknemers aan en opent meerdere nieuwe fabrieken in de strijd tegen het wereldwijde chiptekort. Met name de auto-industrie lijdt hevig onder het tekort aan chips. Meerdere merken hebben de productie al terug moeten schroeven.

Bekende miljardairs investeren in een vliegtuig op waterstofLuister  

ZeroAvia, een britse startup die werkt aan de onwtikjkeling van een vliegtuig op waterstof heeft 24,3 miljoen dollar opgehaald in een nieuwe financieringsronde. Onder de geldschieters: Bill Gates, Hongkongse miljardair Li Ka-shing en Shell.

TikTok-eigenaar ByteDance gewaardeerd op 250 miljard dollarLuister  

Bytedance, het bedrijf achter de app TikTok wordt door beurshandelaren gewaardeerd op meer dan 250 miljard dollar, zeggen bronnen in het bedrijf tegen Bloomberg. ByteDance zou van plan zijn in Hongkong naar de beurs te gaan.

Connor's NFT levert 966 euro opLuister  

Het NFT-experiment waarbij Connor de digitale eigendomsrechten van een origineel stukje radio veilde is ten einde. Een anonieme koper telde 0,7 Ether neer, omgerekend zo'n 966 euro.

Data van mogelijk miljoenen Nederlanders gestolenLuister  

NAW-gegevens, telefoonnummers, geboortedata, van miljoenen Nederlanders, zijn te koop op een bekend hackersforum, blijkt uit onderzoek van de NOS. De gegevens zijn afkomstig van RDC, een bedrijf dat ICT-toepassingen levert aan autogarages.

Vaak geen contact met GGD na melding Coronamelder-appLuister  

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit concluderen dat bijna 60 procent van de mensen die op de Coronamelder-app een melding kregen dat ze in contact zijn geweest met een besmet persoon, daarna niet door de GGD is benaderd voor bron- en contactonderzoek. Dat wil zeggen dat die mensen niet gevonden…

Bitonic vs DNBLuister  

De zaak gaat over de registratie-plicht die DNB aan de cryptobedrijven heeft opgelegd. Herbert Blankestijn van de Cryptocast legt uit waar Bitonic over valt.

Connor veilt een stukje OchtendspitsLuister  

Twitterbaas Jack Dorsey veilde de allereerste tweet, voor het goede doel, als non-fungible token (NFT). Dat leverde 2,9 miljoen dollar op. Maar wat koop je ervoor? De eigendomsrechten van een tweet. Vrij weinig dus, maar wel de 'bragging rights'. En de kans is groot dat 'ie alleen nog maar meer waar…

Opgepakte Rus wilde Tesla infecteren met malwareLuister  

De man vloog naar de VS om te praten met een medewerker, die hij een miljoen dollar beloofde in ruil voor toegang tot de systemen. Security.nl schrijft dat de medewerker niet in ging op het verzoek, maar juist aan de bel trok bij Tesla, dat vervolgens de FBI inlichtte.

Chinese techbedrijven azen op compensatie voor Trump-banLuister  

Donald Trump is al een tijd weg uit het Witte Huis, maar zijn techbeleid blijft problemen opleveren. Veel Chinese apps en diensten werden in de ban gedaan, onder het mom van de nationale veiligheid, en dat beleid krijgt telkens een nieuw staartje.

Schaal van Hebben | Wombo AILuister  

Goede kans dat je al filmpjes van Wombo voorbij hebt zien komen. Met de app maak je binnen een minuut een deepfake-video waarbij je je eigen selfie kunt laten playbacken. Wat heb je eraan, en wat gebeurt er eigenlijk met je foto's?

AP trekt aan de bel: wachtrijen te langLuister  

Het aantal klachten dat de Autoriteit Persoonsgegevens vorig jaar kreeg was wederom veel hoger dan ze aankunnen. De wachtrij is volgens voorzitter Aleid Wolfsen onwaarschijnlijk hoog opgelopen: 'er zijn nog 9800 wachtenden voor u.'

CoronaCheck-app gaat tóch persoonsgegevens bevattenLuister  

De CoronaCheck-app, bedoeld om te bewijzen dat je geen corona hebt of kan verspreiden, bevat om privacy-redenen geen persoonsgegevens. Daar komt verandering in, schrijft Tweakers.

Schaal van Hebben | Samsung Galaxy S21 UltraLuister  

Hij is niet klein en niet goedkoop, maar wél heel mooi. Vooral de camera van de S21 Ultra maakt indruk. Met maar liefst vier lenzen op de achterzijde kun je van supergroothoek tot 10x zoom zonder kwaliteitsverlies schieten.

Square van Jack Dorsey koopt TidalLuister  

Betaaldienst Square heeft 297 miljoen dollar neergelegd voor een meerderheids-belang. Maar wat moet een internetbank met een muziekstreamingdienst?

Whatsapp Web krijgt eindelijk een (video)belfunctieLuister  

Na een jaar waarin videobellen een ongekende vlucht nam door de coronapandemie en het bijbehorende thuiswerken is het eigenlijk opmerkelijk hoe lang het duurde, maar Whatsapp Web, en de desktopclients van Whatsapp krijgen eindelijk ondersteuning voor bellen en videobellen.

Schaal van Hebben | Mario Kart Live: Home CircuitLuister  

Zo heb je Mario Kart nog nooit gezien. Bas en Connor testen Mario Kart Live: Home Circuit in de studio. De game speelt zich niet alleen af op je TV, maar ook in de echte wereld met een kleine kart die door je woonkamer raast.

Forse toename in cyberaanvallen op thuiswerksystemenLuister  

Door het massale thuiswerken is het aantal aanvallen van hackers op thuiswerksystemen met maar liefst 558 procent toegenomen, zegt cybersecuritybedrijf ESET tegen BNR. Met name in het MKB worden bedrijven via thuiswerksystemen aangevallen, zegt CEO Dave Maasland in de Tech Update.

China trapt op de bitcoin-remLuister  

Beijing wil een eind aan energievretende bitcoinmining in Binnen-Mongolië. De regio is vanwege de lage energieprijs geliefd bij bitcoinminers.

AP: Explosieve toename aantal hacksLuister  

Het aantal meldingen van hacks steeg in met 30 procent ten opzichte van 2019, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens. In 2019 was er ook al een forse toename, toen steeg het aantal meldingen met 25 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Biden wil chiptekort aanpakkenLuister  

Joe Biden heeft een presidentieel decreet uitgevaardigd om het computerchiptekort in zijn land aan te pakken. De Amerikaanse president wil een snel onderzoek naar het probleem. Tech- en autobedrijven worden flink geraakt door het chiptekort.

'Justitie meldt hacks niet aan bedrijven'Luister  

De Cyber Security Raad waarschuwt in het FD dat Justitie informatie over veiligheidslekken en cyberaanvallen niet deelt met bedrijven. Dat zou volgens de wet niet mogen. Daarom heeft de raad een brief geschreven aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Facebook sluit deal met regering AustraliëLuister  

De ruzie tussen Facebook en de regering van Australië lijkt over met een nieuwe deal tussen de twee. Facebook 'ontviendde' de Australische overheid afgelopen week vanwege de aangekondigde strenge mediawet in het land. Met de deal wordt die wet deels aangepast.

Lek in ClubhouseLuister  

Het is een gebruiker van het nieuwe social medium Clubhouse gelukt om gesprekken mee te tapen. Daarbij heeft hij ook metadata van gebruikers buit gemaakt. Dat meldt clubhouse aan Bloomberg

Facebook ontvriendt AustraliëLuister  

Australiërs kunnen geen nieuws meer delen op Facebook, de regering is woest omdat ook de informatie van hulpdiensten wordt geraakt. De nieuwe mediawet in Australië die binnenkort in het parlement ligt schrijft voor dat techbedrijven zoals Google en Facebook uitgevers moeten betalen voor nieuws.

Consumentenbond: ingrijpen bij TikTok nodigLuister  

De veelal jonge gebruikers zouden worden misleid. Populaire influencers zouden kinderen voor hun karretje spannen, en kinderen zouden daar gevoelig voor zijn.

Deal in de maak tussen Facebook, Google en de Autralische overheidLuister  

De Australische regering wil dat de techbedrijven lokale mediabedrijven gaan betalen voor nieuws, en dat lijkt ze te gaan lukken. Dat zegt Josh Frydenberg, de Australische minister van Financiën.

Schaal van Hebben | Bose Sport EarbudsLuister  

De Bose Sport Earbuds zijn volledig draadloze oortjes, speciaal voor het sporten. Met een vleugeltje aan de binnenkant van je oorschelp blijven ze goed zitten, ook tijdens het hardlopen.

Australië maakt haast met internetwetLuister  

Het parlement kijkt komende week naar de wet die Google en Facebook dwingt nieuwsbedrijven te betalen voor het gebruik van content.

FBI waarschuwt voor misbruik van TeamViewerLuister  

De FBI heeft een waarschuwing afgegeven aan organisaties voor misbruik van het programma TeamViewer, de aanval op een waterzuiveringsinstallatie in Florida werd via TeamViewer uitgevoerd. De aanvaller schroefde de waarde van een schoonmaakmiddel zover op dat het het water gevaarlijk werd.

Politie mag onder dwang telefoons ontgrendelen met een vingerafdrukLuister  

Politie-agenten mogen tijdens een onderzoek de vingerafdruk van een verdachte gebruiken om een telefoon te ontgrendelen, blijkt uit een vonnis van de Hoge Raad.

Noord-Koreaanse hackers stelen honderden miljoenen voor kernwapenontwikkelingLuister  

Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de VN. Noord-Korea heeft geld nodig, en door de internationale sancties is de spoeling van legale opties erg dun. Sico van der Meer, onderzoeker aan Instituut Clingendael legt uit hoe ze te werk gaan.

Jeff Bezos doet stap terug bij AmazonLuister  

Het vertrek van Bezos domineert vanzelfsprekend de techmedia. Bloomberg noemt zijn tijd aan het roer een van de 'most epic runs in the history of modern business'. Toch is het geen onlogische stap minder met het dagelijks bestuur van de webgigant te maken te hebben.

Ook Hollywood bereid zich voor om te cashen met GameStopLuister  

Het GameStop verhaal is amper een week oud, maar volgens Deadline heeft Hollywood zich nu al gemeld voor de filmrechten. MGM zou de rechten voor een boek hebben gekocht over de Reddit-groep die Wall Street op de knieën probeert te krijgen.

Schaal van Hebben | Fitbit SenseLuister  

Meer een smartwatch dan een fitness-tracker, desalniettemin vooral interessant voor de gezondheidsfreak. Met de Sense zet Fitbit definitief de stap naar de smartwatch-markt. Niet onverdienstelijk: de Sense heeft een aantal mooie features, doet erg lang met één batterijlading en heeft ook nog een p…

VK onderzoekt overname GIPHY door FacebookLuister  

Het CMA, de Britse mededinginsautoriteit, heeft tot eind maart om te bepalen of ze verdere actie ondernemen. Facebook kocht GIPHY om het gifjes-platform te integreren in Instagram. Naar verluidt voor zo'n 400 miljoen dollar.

Ook onder Joe Biden blijft Huawei op zwarte lijstLuister  

De contouren van het China-beleid van Joe Biden worden steeds duidelijker. Voor Huawei verandert er niets: ook de regering van Biden zegt: Huawei is een bedrijging voor de nationale veiligheid.

Consumentenbond wil actie tegen NintendoLuister  

Nintendo zou consumenten misleiden over de beperkte levensduur van de Joycons, de controllers voor de Nintendo Switch. Volgens Gerard Spierenburg van de Consumentenbond weet Nintendo dat ze ondeugdelijke producten verkopen.

iPhone 12 verstoort mogelijk pacemakersLuister  

MagSafe, het systeem in de iPhone 12 voor draadloos opladen en het magnetisch bevestigen van accessoires, verstoort mogelijk medische implantaten zoals pacemakers. In een document op de support-site van Apple kun je lezen dat je je iPhone of MagSafe accesoires 15 centimeter van je pacemaker moet hou…

SCHAAL VAN HEBBEN | Sony wh1000xm4Luister  

Sony bracht het topmodel van de noise-cancelling-lijn op de markt met de bijzonder sexy naam: de wh1000xm4. Een heel fraai model. Zeker de zwarte variant valt niet zo op. En met een klein goud-accentje en een niet al te protserig logo is het geheel niet te schreeuwerig.

Cybercriminelen doen zich steeds vaker voor als de BelastingdienstLuister  

Vorig jaar kreeg de fiscus 162 duizend meldingen van cybercrime. In 2017 waren er dat nog maar 7700. De Belastingdienst maakt zich zorgen, want mensen worden financieel hard getroffen, en het is funest voor het vertrouwen in de Belastingdienst.

Gratie voor ingenieur die bedrijfsgeheimen Waymo stalLuister  

Ook het technieuws staat vandaag in het teken van de laatste dag van President Trump. De belangrijkste tech-media buigen zich over de lijst van mensen die gratie krijgen van Donald Trump op zijn laatste dag als president.

ACM verbiedt nepvolgers webshopLuister  

Webshop Bicep Papa moet stoppen met het gebruik van neplikes en nepvolgers op onder anderen Instagram. De webshop, waar onder andere voedingssupplementen worden verkocht, riskeert een dwangsom tot 100.000 euro.

Opnieuw celstraf topman SamsungLuister  

Lee Jae-yong gaat opnieuw naar de gevangenis na een veroordeling voor omkoping. Hij zou met paarden als cadeau hebben geprobeerd om de steun van de regering te krijgen voor een fusie van twee Samsung filialen.

Waarom gaan stokoude zeemansliederen viral op TikTok?Luister  

Het internet is een wonderlijke plek. Liedjes die honderden jaren geleden door walvisjagers werden gezongen zijn een onverwachte sensatie op TikTok, waar toch vooral hele jonge mensen zitten.

Polen wil macht over uitingen op socials weg bij Big TechLuister  

De Poolse overheid heeft zich fel uitgesproken tegen het verbannen van Trump van social media. Premier Morawiecki vindt dat algromtimes of eigenaren van sociale media niet het recht moeten hebben om te beslissen welke uitingen goed of slecht zijn, en dat ze niet mogen toestaan dat er censuur plaats…

500 miljoen actieve gebruikers voor TelegramLuister  

Het alternatief voor Whatsapp profiteert van een groeiende afkeer van de grote techbedrijven. De afgelopen drie dagen kwamren er volgens oprichter Pavel Durov meer dan 25 miljoen gebruikers bij.

CES 2021 Highlights dag 1Luister  

In Las Vegas is de Consumer Electronics Show, de grootste consumentenelektronicabeurs van het jaar, digitaal afgetrapt. In de Tech Update de meest opmerkelijke nieuwe gadgets. Met onder andere een bril met verstelbare sterkte, de oprolbare smartphone van LG en de eerste drone van Sony.

Doek valt voor ParlerLuister  

Amazon trekt de stekker uit de hosting van sociaal medium Parler, in de nasleep van de bestorming van het Capitool in Washington. Volgens Parler-CEO John Matze kan het langer dan verwacht duren voor ze weer online gaan.

Social media verdienen goed aan bestorming CapitoolLuister  

Het geweld in het Capitool zorgde voor een enorme piek in het gebruik van de sociale media. Politieke onrust zorgt voor meer engagement, en dus meer advertentie-inkomsten. Dat zegt media-advertentie-expert Mark Douglas tegen CNBC.

Techwereld geschokt door bestorming Capitool, maar niet onschuldigLuister  

Ook het technieuws wordt vandaag gedomineerd door de bestorming van het Capitool door Trump-extremisten. Twitter en Facebook hebben Donald Trump geschorst, maar hadden ze niet veel eerder moeten optreden?

Bijna de helft Nederlandse bedrijven werkt onveilig thuisLuister  

Slechts 49 procent van de Nederlandse bedrijven geeft zijn medewerkers richtlijnen mee om veilig thuis te werken. Dit blijkt uit een onderzoek van IT-beveiliger G DATA CyberDefense.

Chinese telecombedrijven toch niet geschrapt van de NYSELuister  

De New York Stock Exchange heeft zijn besluit om de drie grootste Chinese telecombedrijven te schrappen teruggedraaid. In een verklaring die maandagnacht werd vrijgegeven zei het bestuur Niet langer van plan te zijn om door te gaan met het schrappen van de notering. Het gaat om China Mobile, China T…

SolarWinds-hack mogelijk al langer aan de gangLuister  

De hack via de software van SolarWinds is mogelijk niet sinds maart of april, maar al langer aan de gang. Dat heeft een Amerikaanse Senator gezegd. Naar verluidt Russische hackers plaatsten achterdeurtjes bij zeker 18 duizend klanten van het bedrijf, waaronder verschillende Amerikaanse ministeries.

SCHAAL VAN HEBBEN | Oculus Quest 2Luister  

Facebooks Oculus heeft enige tijd geleden de Oculus Quest 2 gelanceerd. Het is de opvolger van de eerste Quest, die vooral op het gebied van snelheid en beeld stukken beter is geworden. Wel is de integratie met Facebook versterkt, iets dat voor sommigen een obstakel kan zijn.

Zeker 6400 positieve testuitslagen na melding CoronaMelderLuister  

Er is zeker 6400 keer iemand positief getest op corona nadat diegene een waarschuwing via de CoronaMelder ontving. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van VWS. In totaal lieten zeker 73 duizend mensen zich na zo'n melding testen.

SCHAAL VAN HEBBEN | Google Nest AudioLuister  

Google heeft met z'n Nest Audio enige tijd geleden de opvolger van de Google Home op de markt gebracht. Vooral op het gebied van geluidskwaliteit blijkt de Nest Audio een stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger.

KPN rekent voorlopig nog geen roamingkosten Verenigd KoninkrijkLuister  

Na 1 januari, als de overgangsperiode van de brexit voorbij is, rekent KPN nog geen kosten voor bellen, sms'en of internetten in het Verenigd Koninkrijk. Binnen EU-landen gaat dat gewoon uit je bundel, maar voor niet EU-landen mogen providers kosten in rekening brengen.

SCHAAL VAN HEBBEN | Huawei Watch GT2 ProLuister  

Huawei's Watch GT2 Pro ziet er op het eerste gezicht uit als een gewone, high-end smartwatch. Toch zit het klokje onder de motorkap bomvol met functies om meer dan honderd sporten bij te houden en te zien hoe je er fysiek aan toe bent.

SCHAAL VAN HEBBEN | Sonos ArcLuister  

Sonos verkoopt sinds deze zomer de Sonos Arc: een high-end soundbar en in feite de opvolger van de Sonos Playbar. De Arc ondersteunt onder meer Dolby Atmos en blijkt daarmee, zeker als je het combineert met bijvoorbeeld twee Sonos One-speakers, zeer geschikt om je moderne thuisbioscoop compleet te m…

Britse NCSC waarschuwt voor handel tweedehands smartphonesLuister  

De Britse overheid wijst er nog eens op dat het belangrijk is om de data op smartphones en andere elektronica, voordat je het verkoopt, goed te wissen. Ook bij de aankoop van dat soort spullen moet je opletten, want soms worden die niet meer voorzien van beveiligingsupdates.

'Buitenlandse inlichtingendienst achter EMA-hack'Luister  

Een buitenlandse inlichtingendienst zit waarschijnlijk achter de hack van het EMA. Dat melden de Duitse regionale omroepen WDR en BR, evenals een bron aan de NOS. De aanvallers lijken bewust op zoek geweest naar de informatie over de vaccins. De werking ervan, maar ook over de toelatingsprocedure en…

'Apple komt in 2024 met eigen elektrische auto'Luister  

Apple zou van plan zijn om in 2024 te beginnen met de productie van een eigen elektrische auto. Ingewijden zeggen tegen Reuters dat het bedrijf nu op het punt is beland dat ze binnen het project voldoende vooruitgang hebben geboekt om een auto voor het grote publiek te kunnen maken.

Consumentenbond: beveiliging apps en websites veel supermarkten niet op ordeLuister  

Veel apps en websites van supermarkten zijn onvoldoende beveiligd of schenden de privacy van gebruikers. Dat zegt de Consumentenbond na een eigen onderzoek. Accounts blijken gevoelig voor brute force-aanvallen en er worden soms zonder toestemming advertentiecookies geplaatst.

'Duitse wapenfabrikanten slachtoffer hackers'Luister  

Twee Duitse wapenfabrikanten, Rheinmetall en Renk AG, zouden slachtoffer zijn van hackers. Televisiezenders BR en ARD melden dat op basis van eigen onderzoek, de bedrijven willen het niet bevestigen. Het zou gaan om hackersgroep Lazarus, die met Noord-Korea in verband wordt gebracht.

'Google door tien Amerikaanse staten aangeklaagd om machtsmisbruik'Luister  

Tien Amerikaanse staten klagen onder leiding van Texas Google aan om machtsmisbruik met z'n advertentiediensten. Google zou onder andere in 2018 een deal met Facebook hebben gesloten, in ruil voor minder concurrentie vanuit dat bedrijf.

'Investeerders SolarWinds verkochten vlak voor nieuws over hack aandelen'Luister  

Twee investeringsbedrijven die samen zeventig procent bezaten van SolarWinds, verkochten enkele dagen voor de bekendmaking van de hack 280 miljoen dollar aan aandelen van de softwareontwikkelaar. Dat meldt The Washington Post.

Meer Amerikaanse ministeries slachtoffer van hack via SolarWinds-updatesLuister  

Naast de ministeries van Handel, Financiën en Binnenlandse Veiligheid is ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken getroffen door hackers. Dat meldt The Washington Post op basis van experts. The New York Times voegt eraan toe dat de hackers ook bij delen van het ministerie van Defensie …

'AIVD door Buitenlandse Zaken onder druk gezet om onveilige systemen goed te keuren'Luister  

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou druk hebben uitgeoefend op de AIVD om onveilige ICT-systemen toch goed te keuren. De Volkskrant schrijft dat ambtenaren zich zorgen maken, omdat over die systemen vertrouwelijke communicatie plaatsvindt.

FTC en Amerikaanse staten sturen aan op opbreken FacebookLuister  

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), 46 staten en twee districten hebben Facebook aangeklaagd om z'n machtspositie. In de aanklacht sturen ze aan op het opbreken van het bedrijf, waarbij het mogelijk Instagram en WhatsApp zou moeten afstoten.

Cybersecuritybedrijf FireEye zelf slachtoffer van 'geavanceerde hack'Luister  

FireEye, een van 's werelds grootste cybersecuritybedrijven, is slachtoffer geworden van hackers. Volgens het bedrijf hebben de hackers technieken in handen gekregen waarmee FireEye zelf de beveiliging van zijn klanten test.

Uber hevelt zelfrijdende auto-tak over naar AuroraLuister  

Uber stoot zijn zelfrijdende auto-tak af en brengt het onder bij start-up Aurora. Ook investeert het, in ruil voor een kwart van de aandelen, 400 miljoen dollar in het bedrijf. Daarmee neemt het nog niet volledig afscheid van autonoom rijden.

Hof van Twente neemt contact hackers mee in onderzoekLuister  

De gemeente Hof van Twente zegt dat het contact tussen de Volkskrant en de hackers, die systemen van de gemeente in gijzeling heeft, meegaat in het onderzoek. De Volkskrant bericht dat de hackers 50 bitcoin losgeld eisen.

Android Auto komt naar NederlandLuister  

Google brengt 'de komende maanden' Android Auto ook naar Nederland. Met de functie kun je een Android-smartphone koppelen aan het infotainmentsysteem van de auto. Het is vergelijkbaar met Apple CarPlay, dat als een paar jaar in Nederland beschikbaar is.

'Amerikaanse staten komen met aanklacht tegen Facebook'Luister  

Veertig Amerikaanse staten komen mogelijk met een mededingingsaanklacht tegen Facebook. Bronnen zeggen tegen Reuters dat de staten momenteel onderzoek doen naar overtredingen van de concurrentieregels. De aanklacht zou volgende week moeten volgen.

Apple aangeklaagd om vertragen iPhoneLuister  

Apple is door consumentenorganisaties in België en Spanje aangeklaagd vanwege het trager maker van de iPhone. Dat zou Apple opzettelijk hebben gedaan bij oudere iPhone-modellen om mensen te motiveren een nieuw toestel te kopen. Apple ontkent dat.

Wetenschappers in open brief: 'verbied autonome wapens'Luister  

Ruim honderdvijftig wetenschappers roepen in een open brief de regering op om met een verbod op autonome wapens te komen; wapensystemen die zonder menselijke tussenkomst doelen kunnen selecteren en aanvallen.

Italiaanse boete voor Apple om misleidingLuister  

De Italiaanse mededingingswaakhond heeft Apple een boete van 10 miljoen euro opgelegd vanwege het misleiden van consumenten en het overtreden van regels voor garantie. Dat zou te maken hebben met de waterdichtheid van iPhones.

CoronaMelder werkt nu ook met corona-apps van andere landenLuister  

De nieuwste versie van de CoronaMelder is in staat om meldingen van besmettingen te delen en ontvangen met corona-apps van andere Europese landen. Dat blijkt uit de nieuwste versie van de applicatie die in de appwinkels van Apple en Google staat.

'Salesforce wil zakelijke chatdienst Slack overnemen'Luister  

Salesforce en Slack zouden vergevorderde gesprekken voeren over een overname. Dat zeggen bronnen tegen The Wall Street Journal. Salesforce wil al langer een meer 'all round' dienstenpakket aanbieden en deze overname zou binnen die strategie passen.

Hackers plaatsten via updates SolarWinds achterdeuren bij klantenLuister  

Een kwetsbaarheid in software van SolarWinds heeft hackers mogelijk toegang gegeven tot de systemen van overheden, bedrijven en universiteiten wereldwijd. Het bedrijf heeft wereldwijd veel grote klanten en waarschuwt nu maatregelen te nemen.

Twitter schorst zeker negentig Nederlandse complot-accountsLuister  

Twitter heeft zeker negentig Nederlandse accounts geschorst die samenzweringstheorieën van QAnon aanhangen en verspreidden. Dat bevestigt Twitter tegen datajournalistiek platform Pointer, die al een tijd onderzoek doet naar trollen op het sociale medium.

'CoronaMelder wel veilig, niet volledig anoniem'Luister  

Het blijkt mogelijk om te achterhalen wie via CoronaMelder een besmettingswaarschuwing heeft verstuurd. Kunstenaar en privacydenker Tijmen Schep ontwierp volgens de NOS een website om dit aan te tonen.

Facebook blokkeerde onterecht politieke advertenties door storingLuister  

Een technische storing heeft ertoe geleid dat Facebook allerlei politieke advertenties onterecht heeft geblokkeerd. Het campagneteam van de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden zegt dat ze mogelijk een half miljoen dollar aan donaties zijn misgelopen.

Twitter grootste doelwit bij hoorzitting Amerikaanse SenaatLuister  

Twitter-CEO Jack Dorsey is tijdens de hoorzitting in de Amerikaanse Senaat gisteren het meeste onder vuur genomen. Vooral de Republikeinse senatoren hadden het op hem gemunt met hun kritiek op hoe het platform content modereert.

'Nederlandse Twitter-trollen verspreiden complotten over verkiezingen VS'Luister  

Datajournalistiek platform Pointer heeft 476 Nederlandse Twitter-trollen geïdentificeerd die actief onjuiste en misleidende berichten over de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten verspreiden.

T-Mobile: 'Vanaf vandaag landelijk dekkend 5G-netwerk'Luister  

T-Mobile zegt vanaf vandaag een landelijk dekkend 5G-netwerk aan te bieden. Volgens de provider woont nu 90 procent van de Nederlanders in een gebied waar je 5G kunt ontvangen.

'Uber laat algoritmes beslissen wie ontslagen wordt'Luister  

Uber zou kunstmatige intelligentie laten beslissen wie wordt ontslagen, iets dat volgens Europese regels niet mag. Dat zeggen een aantal Britse en een Portugese Uber-chauffeur, die een aanklacht hebben ingediend bij de rechtbank in Amsterdam.

Russische hackers vallen overheden VS aanLuister  

Hackers die in verband worden gebracht met de Russische overheid zouden de netwerken van Amerikaanse staten, steden en luchtvaartmaatschappijen aanvallen. Dat zeggen de FBI en het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Doek valt voor mobiele streamingdienst QuibiLuister  

Mobiele videostreamingdienst Quibi gaat er zes maanden na de lancering alweer mee stoppen. De initiatiefnemers zeggen dat het niet is geworden wat ze er van hebben verwacht.

Bot op Telegram maakt maken deepfake naakfoto's zorgelijk eenvoudigLuister  

Onderzoekers van Sensity AI hebben op berichtendienst Telegram een bot ontdekt dat van gewone fotos naaktfoto's maakt. Het gebruik ervan zou in de afgelopen maanden met tweehonderd procent gestegen zijn, schrijft NU.nl.

Corona-apps EU-lidstaten kunnen nu ook samenwerkenLuister  

Dankzij een nieuw opgezette server in Luxemburg kunnen decentrale corona-apps van Europese lidstaten nu ook onderling met elkaar kunnen communiceren. De eerste drie Europese landen - Italië, Duitsland en Ierland - zijn er inmiddels op aangesloten.

'GGD twijfelde lang over nut CoronaMelder'Luister  

De GGD heeft lang getwijfeld of de Nederlandse corona-app, CoronaMelder, wel nuttig zou zijn. Dat blijkt uit interne documenten die de NOS via een Wob-verzoek in handen heeft gekregen. Daarnaast zou de GGD het ministerie van VWS hebben gewaarschuwd om niet te gehaast te werk te gaan.

'Nog onvoldoende data over effectiviteit CoronaMelder bij opsporen patiënten zonder klachten'Luister  

Er is nog onvoldoende data beschikbaar om te kunnen onderzoeken hoe effectief de Nederlandse corona-app is bij het opsporen van coronapatiënten die geen symptomen van het virus vertonen. De druk op de teststraten en het lage aantal waarschuwingen via de app gooiden tijdens de proef in Oost-Nederlan…

KPN vervangt kern mobiele netwerk met EricssonLuister  

KPN gaat met het Zweedse Ericsson in zee om de kern van z'n mobiele netwerk te vervangen. Daarmee moet het netwerk nog meer worden klaargestoomd voor 5G. Er zouden voorafgaand met succes tests zijn uitgevoerd met autonome voertuigen.

Facebook legt anti-vaccinatie advertenties aan bandenLuister  

Facebook gaat advertenties die expliciet oproepen om je niet te laten vaccineren verbieden. Advertenties die voor of tegen wetgeving of overheidsbeleid pleiten zijn nog wel toegestaan, maakt het sociale medium bekend.

China laat burgers 'verboden' websites bezoekenLuister  

De Chinese overheid heeft miljoenen burgers websites laten bezoeken die daar normaal gesproken niet toegankelijk zijn, zoals YouTube en Instagram. Volgens Bloomberg gebeurde dat met een speciale browser, die de content van die website wel censureerde.

Justitie VS overweegt Google tot afstoten Chrome te dwingenLuister  

Het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten zou overwegen om Google te dwingen zijn Chrome-browser af te stoten. Daarover bericht Politico op basis van ingewijden. Justitie doet daar onderzoek naar mogelijke overtredingen van de mededingingsregels.

'Storing aanmeldzuilen ziekenhuizen helemaal verholpen'Luister  

Bij alle ziekenhuizen die zijn aangesloten bij ict-dienstverlener ICTZ werken de aanmeldzuilen weer, is videobellen weer mogelijk en werken de online-dossiers. ICTZ zegt tegen Tweakers dat het vervangen van hardware nodig was om de problemen te verhelpen.

'Apps voor scannen verdachte huidplekje lang niet altijd betrouwbaar'Luister  

Sommige apps die waarmee verdachte plekjes op de huid kunnen worden gescand, blijken lang niet altijd betrouwbaar. Dat zegt de Consumentenbond, die drie bij drie apps de som op de proef nam.

'Nederland moet meer doen om digitaal veilig te blijven'Luister  

Nederland moet beter gebruikmaken van nieuwe technologieën om de 'cyberweerbaarheid' op orde te houden. Daarom komt de Cyber Security Raad met een aantal aanbevelingen die ervoor moeten zorgen dat het beter gaat.

'Voldoende steun Eerste Kamer voor wet corona-app'Luister  

Er lijkt in de Eerste Kamer voldoende steun te zijn voor de wetgeving die de landelijke uitrol van de CoronaMelder mogelijk maakt. NU.nl en het Parool schrijven dat minister Hugo de Jonge nog wel een aantal kritische vragen over de app moest beantwoorden.

'Internetproviders komen met gezamenlijk meldingssysteem beveiligingslekken'Luister  

Nederlandse internetproviders komen later dit jaar met een gezamenlijk meldingssysteem voor beveiligingslekken. Daarmee kunnen ze snel beveiligingsproblemen in hun netwerk ontdekken en corrigeren, schrijft het Financieele Dagblad.

Twitter geeft meer uitleg over probleem met bijsnijden foto'sLuister  

Twitter heeft een uitgebreidere toelichting geven op een probleem met het automatisch bijsnijden van afbeeldingen. Gebruikers ontdekten eerder dat foto's het algoritme die dit regelt vooral witte personen laat zien als er ook een zwart persoon op dezelfde afbeelding zichtbaar is.

FCC wil onderzoek internetkabels 'naar vijandige landen'Luister  

Een commissaris van de Amerikaanse communicatiewaakhond FCC wil dat er onderzoek wordt gedaan naar overzeese internetkabels. Daarbij moet vooral worden gekeken naar 'vijandige landen', om spionage en ander misbruik van de verbindingen uit te sluiten.

'Rapport over machtspositie techreuzen binnenkort openbaar'Luister  

De Amerikaanse mededingingscommissie die onderzoek doet naar de machtspositie van Google, Facebook, Apple en Amazon, komt naar verwachting begin volgende week met z'n bevindingen. Dat zegt een ingewijde tegen Reuters.

DuckDuckGo straks niet meer te kiezen als standaard zoekmachine in AndroidLuister  

De privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo is straks in de meeste landen niet meer in te stellen als standaard zoekmachine in Googles Android. The Wall Street Journal schrijft dat het bedrijf niet kan opbieden tegen andere zoekmachines die een plekje in de keuzelijst willen bemachtigen.

'Google gaat strenger toezien op betaalmethoden apps'Luister  

Google zou commissies over in-app-aankopen mislopen, doordat apps de mogelijkheid aanbieden om met creditcard te betalen. Ingewijden zeggen tegen Bloomberg dat het bedrijf daarom van plan is om de regels te 'verduidelijken'.

SCHAAL VAN HEBBEN | UnpluqLuister  

De hele dag whatsappen, instagrammen, youtuben: we besteden dagelijks veel tijd op onze smartphone. Er zijn apps om je schermgebruik een beetje in toom te houden. Maar - meent Unpluq - de drempel is daarmee niet hoog genoeg om je daar ook echt aan te houden. Door een app met een fysiek product te co…

YouTube gaat onze ID-kaart vragenLuister  

Als je binnenkort een YouTubevideo kijkt kan je gevraagd worden om jezelf te identificeren. De videosite wil zo voorkomen dat te jonge mensen video's gaan kijken die voor volwassenen zijn bedoeld. Daarom gaan ze vragen naar een ID-kaart of creditcard. YouTube wil zo ook voldoen aan de nieuwe strenge…

SCHAAL VAN HEBBEN | The Sero van SamsungLuister  

Je ziet ze steeds meer op sociale media als TikTok en Instagram, maar ook op YouTube: verticaal opgenomen video's. Alleen zodra je die verticale video's op een gewone televisie afspeelt, dan ziet het er niet uit. The Sero lost dat op, door het beeldscherm letterlijk met de video mee te draaien.

Facebook komt met informatiecentrum over klimaatLuister  

Facebook heeft het Climate Science Information Center gelanceerd. Daarmee wil het gebruikers van betrouwbare informatie over klimaatverandering voorzien. Facebook ligt al een tijdje onder vuur om z'n aanpak van desinformatie over het klimaat en klimaatverandering.

'Chinees bedrijf verzamelt data 2,4 miljoen belangrijke buitenlandse personen'Luister  

Een Chinees bedrijf zou een database hebben aangelegd met daarin de gegevens van 2,4 miljoen buitenlandse 'sleutelfiguren'. Daarover berichten verschillende buitenlandse media, nadat een Amerikaanse hoogleraar de informatie zelf in handen kreeg.

SCHAAL VAN HEBBEN | QWIC Premium Q MN8 elektrische fietsLuister  

Elektrische fietsen zijn er inmiddels in alle soorten en maten. QWIC wil met zijn nieuwste model, de Premium Q MN8 - zoals de naam al zegt - een premium e-bike in de markt zetten, waarmee je de auto misschien wel vaker of helemaal laat staan.

'Russische hackers vielen campagne Biden aan'Luister  

Russische hackers zouden een adviesbureau van de Biden-campagne hebben aangevallen. Ingewijden zeggen tegen Reuters dat Microsoft dit heeft ontdekt, maar dat het de hackers niet is gelukt om ook in te breken.

Apple komt met schadeclaim richting Epic GamesLuister  

Waar Epic Games eerder Apple voor de rechter sleepte om het App Store-verbod op Fortnite, dient Apple nu een claim in tegen Epic Games.

China komt met eigen standaard databeveiligingLuister  

China heeft een aantal regels opgesteld die moeten voorkomen dat buitenlandse overheden data uit andere landen stelen. Het volgt als reactie op de Verenigde Staten, die de Chinese apps TikTok en WeChat ervan beschuldigd data door te sluizen aan de overheid daar.

Mkb kan werknemer door overheid laten phishenLuister  

Bedrijven die dat willen kunnen hun werknemers door de overheid laten verleiden om op linkjes in malafide e-mails te klikken. Het gaat om een speciale campagne vanuit onder andere het het Digital Trust Center om werknemers beter weerbaar tegen phishing te maken.

SCHAAL VAN HEBBEN | Huawei Watch GT 2eLuister  

Deze zomer bracht Huawei de Watch GT 2e op de markt. Het is - kort gezegd - het sportieve broertje van de Watch GT 2 die al een tijdje te koop is. Je kunt discussiëren over de vraag of het écht een smartwatch is, maar voor de sportieveling biedt het uitkomst.

Consumentenbond: 'Grote webshops onvoldoende beveiligd tegen bestelfraude'Luister  

Klanten van vijf grote webwinkels zijn niet goed beschermd tegen bestelfraude met gelekte of geraden wachtwoorden. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.

Apple en Google maken notificatie zonder corona-app mogelijkLuister  

Apple en Google bakken in hun besturingssysteem de mogelijkheid in om zónder corona-app toch notificaties te ontvangen van met het coronavirus besmette personen. Daarmee gaat het ook werken in landen die geen nationale corona-app hebben, zoals de Nederlandse CoronaMelder.

'DDoS-aanval niet helemaal te voorkomen'Luister  

DDoS-aanvallen worden steeds groter en complexer en zijn bovendien steeds lastiger te voorkomen. Dat zegt directeur Dave Maasland van beveiligingsbedrijf ESET Nederland. Dit weekend hadden duizenden mensen in Zeeland geen internet na een aanval op provider Delta.

SCHAAL VAN HEBBEN | LG TONE Free in-ear oordoppen met UV-reinigingLuister  

Als je iets in je oor stopt, dan heb je geen garantie dat het er ook even fris weer uit komt. LG heeft daar iets handigs op bedacht, want de LG TONE Free is voorzien van een 'UVnano laaddoosje' waarbij bíjna alle bacteriën tijdens het laden gedood worden.

Facebook: 'Minder inkomsten door nieuwe OS Apple'Luister  

Facebook is niet te spreken over het nieuwste besturingssysteem van Apple. Binnen dit besturingssysteem, iOS14, kunnen Apple gebruikers veel beter hun data beschermen. Facebook zegt nu: dit gaat ons flink geld kosten.

Burgemeester Utrecht wil sneller meekijken in besloten groepen sociale mediaLuister  

Burgemeester Den Oudsten van Utrecht wil sneller in besloten groepen op sociale media kunnen meekijken als er opruiing plaatsvindt. Die wens heeft hij bij minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid neergelegd na rellen in zijn gemeente.

Apple mag Fortnite blijven weren uit App StoreLuister  

Apple mag Fortnite van Epic Games blijven weren uit de App Store. Dat heeft een Amerikaanse rechter in een voorlopige uitspraak beslist. De twee bedrijven liggen met elkaar in de clinch om de commissies die Apple over in-app-aankopen rekent.

UvA-onderzoek: 'Deepfakes kunnen mening over politici beïnvloeden'Luister  

Deepfakes, gemanipuleerde video's, kunnen van invloed zijn op de mening van kiezers over politici. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Hoe specifieker je die deepfake op een bepaalde specifieke doelgroep richt, hoe groter het effect kan zijn.

SCHAAL VAN HEBBEN | Sony FE 12-24mm 2.8Luister  

De nieuwste groothoek zoomlens van Sony is de wijdste zoom met een vaste brandpuntsafstand ooit. Razend scherp en het prijskaartje is aan de uitstekende afwerking af te lezen.

Twitter speelt Belgen vaker informatie doorLuister  

Belgische overheidsdiensten hebben in 2019 vaker informatie over Twitter-accounts opgevraagd dan Nederlandse: in totaal ging het om 52 verzoeken over 132 Twitter-accounts, tegenover 18 verzoeken vanuit de Nederlandse overheid. Ook werden de Belgische verzoeken vaker gehonoreer - absoluut én relatie…

Netflix test shuffleknopLuister  

Twijfelende Netflixgebruikers worden uit hun lijden verlost: Netflix test een shuffle functie waarbij je willekeurige content krijgt voorgeschoteld, gebaseerd op je kijkgedrag. Voorlopig wordt de functie getest op tv's met Netflix, maar het is geen proefballonnetje: Netflix wil op ten duur de functi…

Nederlandse techveteranen investeren in start-upsLuister  

Vijftien Nederlandse techveteranen met ervaring bij onder andere Uber en Google gaan jonge ondernemers helpen met kennis en kapitaal, onder de naam Operator Exchange. De groep richt zich met name op start-ups in de beginfase, waar andere Nederlandse investeerders vaak te veel risico zien.

Schaal van Hebben | Samsung UV SterilizerLuister  

Handig voor als je smetvrees hebt: de Samsung UV Sterilizer doodt in tien minuten naar eigen zeggen 99 procent van alle bacteriën, bijvoorbeeld op je smartphone. En passant laadt de Sterilizer ook je telefoon draadloos op.

Noord-Koreaanse hackers vallen Israëlisch defensiebedrijf aanLuister  

Het Israëlische ministerie van Defensie zegt dat de aanval is afgeweerd, maar volgens internetbeveiligingsbedrijf ClearSky zou de aanval juist succesvol zijn geweest. Dat schrijft NU.nl

Rathenau Instituut: 'Corona-app is onverantwoord'Luister  

Het is onverantwoord om nu al te starten met de corona-app van minister De Jonge, er zijn nog te veel onbeantwoorde vragen over veiligheid en privacy van gebruikers en de rol van grote techbedrijven. Dit stelt het Rathenau Instituut. 'Er wordt te veel verwacht van de app, de app is afhankelijk van A…

Lusha verkoopt privételefoonnummers politici en BN'ersLuister  

Het privénummer van kabinetsleden, misdaadverslaggevers en bekende Nederlanders is tegen betaling online te vinden, onthulde Trouw vanmorgen. De dienst wordt aangeboden door het Amerikaans-Israelische bedrijf Lusha. Die stellen dat ze binnen de wet handelen, maar privacy-experts hebben daar zo hun …

SCHAAL VAN HEBBEN | Sony Xperia 1 IILuister  

Waar de meeste smartphones enorm op elkaar zijn gaan lijken is de SonyXperia 1 Mark II de vreemde eend in de bijt. Uitzonderlijk lang en smal, met een 4K* HDR OLED scherm met een schermratio van 21:9 en een buitengewoon camera interface dat sterk doet denken aan de Sony Alpha cameras.

Consument en MKB doen zelden aangifte online criminaliteitLuister  

Slachtoffers van online criminaliteit doen zelden aangifte, en degenen die dat wel doen zijn ontevreden over het handelen van de politie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van NSCR, een onderzoeksinstituut voor criminaliteit en wetgeving, in samenwerking met de Erasmus Universiteit.

Donald Trump en de TikTokdealLuister  

Donald Trump wil geld zien als Microsoft het Amerikaanse deel van TikTok overneemt. Een president die als makelaar optreedt bij een private deal is nog nooit vertoond. Volgens de belangrijkste economisch adviseur van Donald Trump, Larry Kudlow, is het niet het belangrijkste voor de overheid in deze …

China boos om TikTok-overnameLuister  

Diefstal, zo noemt de Chinese staatskrant China Daily deen rond de beoogde overname van de Amerikaanse tak van TikTok door Microsoft. De Chinezen voorspellen 'mortal combat' in de techwereld. Volgens de krant worden Chinese techbedrijven gepest door Washington.

Digitale quarantaine in SingaporeLuister  

Reizigers vanuit bepaalde landen naar Singapore krijgen een digitale tracker mee om te voorkomen dat ze in de quarantaineperiode hun huis verlaten. Volgens persbureau Reuters gaat het apparaatje met GPS en Bluetooth werken, hoe het er precies uit gaat zien is nog onbekend. Wel zegt de overheid in Si…

SCHAAL VAN HEBBEN | Dyson Pure Cool luchtreinigingsventilatorLuister  

Met zomers weer is een ventilator misschien wel het minste dat je kunt gebruiken om voor wat verkoeling te zorgen. De Dyson Pure Cool doet dat, maar ook meer: het is ook een luchtreiniger die in staat is om fijnstof en pollen uit de lucht te filteren.

Huawei nieuwe kampioen smartphone-verkopenLuister  

De Chinese smartphonefabrikant Huawei heeft het tweede kwartaal van dit jaar meer smartphones verkocht dan Samsung en Apple. Dat zegt analistenbureau Canalys. Door de coronacrisis daalde de verkoop van smartphones, maar Huawei werd daar minder door geraakt.

IBM: gemiddelde schade bij datalek loopt in miljoenenLuister  

De schade waarmee bedrijven bij een datalek worden geconfronteerd, bedraagt gemiddeld bijna vier miljoen dollar. Dat blijkt uit onderzoek van IBM Security. In veel gevallen blijkt slechte configuratie van systemen en hergebruik van wachtwoorden de achilleshiel.

Rem op groei databedrijven door gebrek aan verzekeringenLuister  

Bedrijven die in Nederland data verwerken hebben moeite om een cyberverzekering te vinden. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Dat zet een rem op de groei, want nieuwe klanten eisen vaak dat die data verwerkende bedrijven gedekt zijn tegen aansprakelijkheid bij bijvoorbeeld datalekken.

Google in Australië aangeklaagd om misleidingLuister  

De Australische toezichthouder Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) heeft Google aangeklaagd. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd consumenten te hebben misleid door niet duidelijk om toestemming te vragen voor het combineren van gebruikersdata.

SCHAAL VAN HEBBEN | Sony A8 4K OLED Android TVLuister  

In de Schaal van Hebben kijken we deze week televisie op een van de nieuwe modellen van Sony, de A8. Dankzij de processor die het bedrijf ook in z'n 8K-televisies gebruikt, komt het OLED-beeldscherm goed tot zijn recht. Ook de smart-tv interface werkt als een trein.

'Bedrijven blijven Facebook langer boycotten'Luister  

De advertentie-boycot bij Facebook gaat naar verwachting langer duren dan gepland. 'Stop Hate for Profit' loopt over een week af, maar een van de grootste reclame- en communicatieadviesbedrijven ter wereld verwacht dat bedrijven langer voet bij stuk houden.

'Effectiviteit Duitse corona-app lastig te meten'Luister  

In Duitsland hebben inmiddels 16 miljoen mensen de CoronaWarn App gedownload. Het is alleen de vraag hoe effectief de app is en of dat ooit goed gemeten kan worden. Dat zegt de president van het Robert Koch Instituut - het Duitse RIVM - tegen de BBC.

Trump vraagt in advertentie of TikTok in de ban moetLuister  

President Donald Trump vraagt in een advertentie op Facebook of er een verbod moet komen op TikTok. Reuters schrijft dat wanneer gebruikers op de advertentie klikken, ze daar een enquête kunnen invullen en hun contactgegevens kunnen achterlaten.

Fraudehelpdesk strijdt met AFM en Facebook tegen valse bitcoin-advertentiesLuister  

De Fraudehelpdesk trapt vandaag een campagne af waarmee het sociale media-gebruikers waarschuwt voor valse bitcoin-advertenties. De campagne wordt ondersteund door de AFM en Facebook, waar dit soort advertenties ook te zien waren.

SCHAAL VAN HEBBEN | Huawei P40 ProLuister  

Huawei was hard op weg om met z'n smartphones de gedoodverfde concurrent van Samsung te worden. Tot de Google vanwege door de Amerikaanse overheid opgelegde handelsbeperkingen geen zaken meer mochten doen met de fabrikant. Toch bracht Huawei gewoon een nieuwe smartphone uit, maar dan zónder Google-…

Prominente Twitter-accounts slachtoffer van hackLuister  

Twitter is het slachtoffer geworden van hackers die toegang hadden tot verschillende vooral prominente accounts. Uit naam van die accounts rolden de hackers een oplichtingscampagne uit. Waarschijnlijk is de deur van het interne beheersysteem van het sociale medium door een medewerker open gezet.

Groot lek in Windows DNS Server: 'Nu updaten!'Luister  

Er is een groot beveiligingslek ontdekt in Windows DNS Server. Daarmee kunnen kwaadwillenden onder andere administratierechten verkrijgen. Microsoft geeft het lek z'n hoogste risico-score, onder meer omdat het lek 'wormbaar' is. Vooral bedrijven lopen risico.

Google belooft Fitbit-data niet voor advertenties te gebruikenLuister  

Google is bereid om toe te zeggen dat het bedrijf geen data van de Fitbit-horloges te gebruiken voor het aanbieden van gepersonaliseerde advertenties. De Europese Commissie maakt zich daar sinds de overname in november zorgen over.

'Frequentieveiling levert waarschijnlijk meer op dan minimumopbrengst'Luister  

Twee weken na de start van de frequentieveiling verwachten deskundigen dat de opbrengst hoger wordt dan de minimumopbrengst die door het kabinet is vastgesteld. Dat zeggen ze tegen de Telegraaf. Dat minimumbedrag is vastgesteld op 915 miljoen euro.

SCHAAL VAN HEBBEN | CoronaMelder testversieLuister  

Vanaf deze week test een groep mensen in Twente - en een handvol journalisten - de Nederlandse corona-crisis-app. Ook maakte minister Hugo de Jonge de officiële naam bekend: CoronaMelder. In de Schaal van Hebben een eerste indruk.

Data Renault-fabrieken gaat naar Google CloudLuister  

Google heeft een grote cloud-opdracht in de wacht gesleept bij autofabrikant Renault. Ze gaan er alle data opslaan die uit de fabrieken, robots en distributie van het bedrijf afkomstig is. Google noemt de deal met Renault het grootste contract in zijn soort ter wereld.

Nieuwe videocodec maakt weg vrij voor 8K streamingLuister  

Er is een nieuwe codec aangekondigd die ervoor zorgt dat het streamen van video's minder data kost. Dat heeft het Fraunhofer Heinrich Hertz Institute bekend gemaakt. Het maakt onder andere de weg vrij voor het kunnen streamen van 8K-films.

'Facebook moet Nederlandse gebruikers compenseren om privacyschending'Luister  

De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) willen dat Facebook Nederlandse gebruikers gaat compenseren vanwege het schenden van hun privacy. Het bedrijf zou volgens de consumentenorganisatie gebruikers misleiden door te zeggen dat het gebruik ervan gratis is, terwijl gebruikers in feite m…

Werk steeds complexer, kleine IT-bedrijven in fusiegolfLuister  

Kleine IT-bedrijven nemen, vaak met hulp van investeerders, steeds vaker andere IT-bedrijven over om zo snel te kunnen groeien. Dat doen ze omdat het werk steeds complexer wordt en ze zo hun diensten beter kunnen aanbieden.

SCHAAL VAN HEBBEN | Gordijnen automatiseren met SlideLuister  

Heb je gordijnen en wil je ze graag automatiseren, dan moet je in de meeste gevallen het hele systeem vervangen. Met de Slide van het Nederlandse Innovation In Motion hoeft dat niet: je kunt je bestaande gordijnen 'slim' maken. Met de app kun je allerlei routines instellen en het is ook mogelijk om …

'Kwaadwillenden nog altijd in interne netwerken na Citrix-lek'Luister  

Kwaadwillenden kunnen bij verschillende Nederlandse organisaties nog altijd bij hun interne netwerken binnenkomen. Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Fox-IT. Zij zien dat - ondanks dat er is 'gepatcht' - criminele hackers of spionagegroepen nog altijd toegang hebben tot 39 Nederlandse …

Sociale media halen bezem door platformsLuister  

Verschillende sociale media nemen stappen tegen haat en racisme op hun platforms. Reddit heeft bijna tweeduizend subfora gesloten, waaronder die van fans van president Trump, maar ook Twitch en YouTube hebben maatregelen genomen.

'EU wil eerder Galileo-navigatiesatellieten lanceren'Luister  

De Europese Unie wil eerder dan gepland nieuwe navigatiesatellieten lanceren. Dat heeft Eurocommissaris Thierry Breton gezegd. Met eigen Europese navigatiesatellieten hoopt de EU onder andere minder afhankelijk van het Amerikaanse GPS te worden.

SCHAAL VAN HEBBEN | SooSee AR ingrediënten-scannerLuister  

Stel, je moet boodschappen doen voor een familie-diner, maar sommige familieleden hebben bepaalde allergieën. Of je volgt een bepaald dieet en je wil in de gaten houden of bepaalde ingrediënten in je voedingsmiddelen zitten. Met de SooSee-app kun je in een oogopslag zien of dat zo is.

ACM stelt paal en perk aan nepreviews en -likesLuister  

Bedrijven die nepreviews of -likes verkopen, maar ook partijen die ze gebruiken, worden harder aangepakt door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De inzet ervan schaadt het consumentenvertrouwen en leidt tot oneerlijke concurrentie, stelt de toezichthouder.

Providers bezorgd om dataplan voor RIVMLuister  

Telecomproviders zijn bezorgd over het plan om data van klanten te gaan delen met het RIVM. Die plannen staan in een wetsvoorstel, maar anonieme bronnen in de telecomindustrie zeggen tegen de NOS onder andere bang te zijn dat de informatie ook bij de inlichtingendiensten beland.

Virtual reality moet ex-coronapatiënten van angsten afhelpenLuister  

Ex-coronapatiënten van een aantal ziekenhuizen in de regio Rotterdam krijgen een uitnodiging om in virtual reality hun opname op de intensive care te 'herbeleven'. Dat kan mogelijk helpen om deze patiënten van bepaalde angsten af te helpen die ze na hun opname mee naar huis nemen.

'Minder cyber-incidenten, schade per geval fors gestegen'Luister  

Het aantal cyber-incidenten bij bedrijven daalt wereldwijd, maar tegelijkertijd is de schade per incident aanzienlijk toegenomen. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek in opdracht van (cyber-)verzekeraar Hiscox.

SCHAAL VAN HEBBEN | Polar Grit XLuister  

Polar richt zich met hun nieuwe Grit X-sporthorloge onder meer op fanatieke sporters die tot in detail hun trainingen willen registreren. Het is een klokje die tegen een stootje kan, want het voldoet aan militaire standaarden.

Twitter test audiofunctieLuister  

Wordt audio dan eindelijk het nieuwe video? Wie weet, maar Twitter vindt het belangrijk. Naast het ouderwetse typen kunnen sommige iOS-gebruikers vanaf vandaag ook audio tweeten met een lengte van maximaal 140 seconden. Is je bericht langer, dan wordt er automatisch een draadje van gemaakt.

Duitsland op stoom met corona-crisis-appLuister  

Sinds dinsdagochtend kunnen Duitsers de 'Corona-Warn-App' downloaden in de bekende app-stores. De Duitse overheid was bij de lancering zéér optimistisch: de applicatie zou in grote getale gedownload worden.

Gegevens 50 duizend Nederlanders in datalek FoodoraLuister  

In het datalek van maaltijdbezorger Foodora bevinden zich de gegevens van zo'n vijftig duizend Nederlanders. Dat blijkt uit een analyse van Scattered Secrets. Het gaat om gegevens van klanten die in 2015 en 2016 van de dienst gebruik maakten.

SCHAAL VAN HEBBEN | Blink Mini beveiligingscameraLuister  

Blink heeft onlangs een nieuwe, kleine en relatief goedkope beveiligingscamera geïntroduceerd: de Blink Mini. De indoor beveiligingscamera kan worden bestuurd via een app en beschikt onder andere over bewegingsdetectie en nachtzicht.

Amazon pauzeert gezichtsherkenning voor politie VSLuister  

De Amerikaanse politie mag een jaar lang geen gebruik maken van de gezichtsherkenningssoftware van Amazon. Daarmee hoop het bedrijf dat de politiek met wetgeving kan komen voor het gebruik ervan. Eerder stopte IBM al met dit soort producten.

'CBS gebruikte telecomdata, AP gaat in gesprek'Luister  

Het CBS heeft in het verleden gebruik gemaakt van geanonimiseerde telecomdata. Dat is opmerkelijk, bericht NRC, omdat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) rond de inzet van telecomdata voor het RIVM stelt dat daar op zijn minst een nog aan te nemen noodwet voor nodig is.

'Mkb heeft moeite eigen IT-infrastructuur te begrijpen'Luister  

Veel bedrijven in het mkb hebben grote moeite om hun IT-infrastructuur te begrijpen. Daardoor hebben ze het ook moeilijker om het optimaal te benutten of verder door te ontwikkelen, blijkt uit onderzoek in opdracht van AMIS Conclusion. In sommige gevallen zou dat volgens de respondenten zelfs de con…

Politie schakelt Tweakers-community in bij onderzoek naar cybercrimeLuister  

De politie vraagt leden van Tweakers om mee te denken bij lopende opsporingsonderzoeken naar digitale criminaliteit. Het gaat in eerste instantie om een pilot, waarbij honderd mensen worden geselecteerd. Dat gebeurt onder de naam 'Blueweb'.

SCHAAL VAN HEBBEN | Pet QRLuister  

Loopt je hond, kat of ander huisdier weg, dan is het handig dat een vinder het beest snel weer kan terugbrengen. De dierenpenningen van Pet QR heeft een QR-code waarmee de vinder je adresgegevens krijgt en jij als eigenaar van het beest een sms en - optioneel - de locatie van de vinder.

Google aangeklaagd om privacy in Chrome-browserLuister  

Google is in de Verenigde Staten aangeklaagd omdat het stiekem data zou verzamelen in de Chrome-browser, terwijl de gebruiker dat heeft uitgeschakeld. Dat zou bijvoorbeeld het geval zijn wanneer iemand in incognitomodus browst.

STER: Gebruik advertentiecookies zinloosLuister  

Het heeft geen toegevoegde waard om advertentiecookies in te zetten. Dat blijkt uit onderzoek van STER. Die cookies worden gebruikt om online gepersonaliseerde advertenties aan te bieden, maar blijken geen toegevoegde waarde te hebben.

SCHAAL VAN HEBBEN | Google Nest WifiLuister  

In de woonkamer prima draadloos internet, maar in de slaapkamer of op zolder een waardeloze verbinding: dat is waar Google met zijn Nest Wifi een oplossing voor wil bieden. Met een router en wifi-punten kun je een mesh-netwerk opzetten om zo het netwerkbereik en de internetsnelheid te verbeteren. En…

'Trump komt met decreet om sociale media aan te pakken'Luister  

President Trump zou van plan zijn om het makkelijker te maken sociale media aan te klagen. Aanleiding lijkt de ruzie die hij met Twitter heeft, nadat het platform een tweet van de Amerikaanse president als 'mogelijk onwaar' aanmerkte.

'Amazon overweegt start-up voor autonoom rijden over te nemen'Luister  

Amazon zou van plan zijn om Zoox over te nemen. Dat zeggen ingewijden tegen The Wall Street Journal. Het bedrijf is gespecialiseerd in autonoom rijden. Waarschijnlijk is Amazon geïnteresseerd in Zoox om zijn bezorgtak verder te kunnen automatiseren.

Consumentenbond: 'Sommige banken lappen privacy klanten aan laars'Luister  

Nieuwe banken zijn gaan een stuk slordiger om met privacy dan banken die al langer meedraaien. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van hun Privacymeter. Sommige banken gaan nog in de fout met advertentiecookies en het delen van data.

Checkgesprek horeca kan via app, wil ook waarschuwing na besmetting mogelijk makenLuister  

Als op 1 juni de horeca onder voorwaarden weer open gaat, dan kunnen horeca-ondernemingen kiezen voor een platform die het verplichte 'checkgesprek' met de klanten afneemt. Checkgesprek.nl wil het ook mogelijk maken om indien nodig klanten te informeren als iemand in de buurt achteraf besmet blijkt …

'Privacywaakhond Ierland zoekt afluisteren Apple slecht uit'Luister  

De privacywaakhond van Ierland heeft te weinig middelen om grote techbedrijven te onderzoeken. Dat zegt advocaat privacyrecht Ot van Daalen. Als we in Nederland privacyproblemen hebben met grote techbedrijven, moet de Ierse tegenhanger van de Autoriteit Persoonsgegevens dat uitzoeken.

Toptransfer in techlandLuister  

In de techwereld wordt vandaag gesproken over de toptransfer van Kevin Mayer. De topman van de streamingsdienst van Disney wordt CEO van TikTok. Mayer werd nog genoemd om de CEO van Disney te worden. Waarom gaat de 'tweede man' weg? Je hoort het in de nieuwe Tech Update.

Apple gaat meer winkels openenLuister  

Apple opent weer meer winkels in de wereld. Maar Nederland moet nog steeds wachten. Opvallend genoeg gaan er wel flink wat Amerikaanse winkels open. Bezoekers moeten dan wel bereid zijn om mondkapjes te dragen en hun temperatuur te laten opmeten. Meer in deze techupdate.

SCHAAL VAN HEBBEN | Dyson Lightcycle Morph FloorLuister  

Dyson bracht begin dit jaar weer een nieuwe vloer- en tafellamp op de markt: de Dyson Lightcycle Morph. De lamp is in staat om het daglicht en beweging in de ruimte te herkennen en zich daarop aan te passen. Dat kan automatisch, maar ook via knopjes, en niet te missen: een app.

'TikTok houdt zich niet aan afspraken FTC'Luister  

Verschillende organisaties die opkomen voor rechten van kinderen en consumenten hebben bij de Amerikaanse toezichthouder FTC een klacht ingediend tegen TikTok. De app zou zich niet aan eerder gemaakte afspraken met de toezichthouder houden.

'Catastrofale gevolgen' voor afnemers software als leveranciers omvallenLuister  

Als softwareleveranciers door de coronacrisis failliet gaan, dan kan dat flinke gevolgen hebben voor de bedrijven die van hun software afhankelijk zijn. Dat meldt het FD. Bedrijven onderschatten mogelijk hun afhankelijkheid van softwarehuizen.

Twitter gaat misleidende informatie over coronavirus labellenLuister  

Twitter gaat - net als bij gemanipuleerde content - bericht labellen die onwaarheden verkondigen over het coronavirus. Daarin wordt door het platform verwezen naar bronnen die wel op feiten gebaseerde informatie over het virus geven.

Politie houdt verkeershufters in de smiezen met 'monocam'Luister  

Paul Broer, de nieuwe landelijke projectleider Infrastructuur bij de politie, wil met nieuwe technologie nog harder optreden tegen asociaal gedrag in het verkeer. Zijn belangrijkste wapens: slimme camera's en radarauto's.

Meer duidelijk over vervolg ontwikkeling corona-crisis-appLuister  

Er is meer bekend gemaakt over hoe de overheid tot de ontwikkeling van een app wil komen die het bron- en contactonderzoek van de GGD moet gaan ondersteunen. Zo moet er onder andere eind deze maand 'op beperkte schaal' met een proof-of-concept worden getest.