Tegenlicht Podcast

Tegenlicht Podcast

Maatschappij & Cultuur  |  132 afleveringen

De Tegenlicht Podcast is een podcast met verhalen die je niet wil missen over de wereld van morgen. Roland Duong  gaat in gesprek met belangrijke denkers en doeners die de toekomst vormgeven. Iedere maand een nieuwe aflevering.

Verras mij  


Hoe kan het vertrouwen in de journalistiek worden teruggewonnen?

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  14-02-2024

Deze keer in de podcast: Ties Gijzel, onderzoeksjournalist bij Follow the Money. Wat is volgens hem de rol van de journalist anno nu? En hoe kan het vertrouwen in de journalistiek worden hersteld?


Hoe risicovol is sleutelen aan het klimaat nou echt? - Hoe risicovol is sleutelen aan het klimaat nou echt?

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  18-01-2024

Terwijl veel denken dat we met zon, wind en minder vliegen en vlees onze klimaatdoelen gaan halen, weten klimaat-insiders allang dat er meer drastische maatregelen nodig zijn om binnen de 2 graden opwarming te blijven. Er wordt daarom al jaren onderzoek gedaan naar technieken om ons klimaat af te ko...


Waar zijn alle heroïnegebruikers gebleven?

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  07-12-2023

De afgelopen jaren is de aanpak van overlast door heroïnegebruikers gierend succesvol gebleken. Dennis Lahey, directeur van de belangenvereniging voor drugsgebruikers, schreeuwt dat succes liever niet te hard van de daken. Voor je het weet gaat de politiek er zich weer mee bemoeien en roepen dat he...


Is de naar zingeving zoekende Nederlander niet gewoon op zoek naar God?

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  09-11-2023

Als we inclusiviteit serieus nemen, moeten we ook de gelovige Nederlander serieus nemen. Belangrijker nog: in de zoektocht naar zingeving waarbij veel mensen stuiten op angst en depressie, is het onverstandig om ons niet te verdiepen in een zingevingssysteem waar miljoenen Nederlanders kracht en ins...


Is 38 euro te veel geld voor een écht duurzame theedoek?

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  10-10-2023

Hoe kan ontwerp de wereld beter maken? Met die vraag centraal creëerde Martijn Paulen, directeur van de Dutch Design Foundation, de afgelopen jaren een ware beweging, met designers aan kop.


Renske Leijten: ‘Mark Rutte vervolmaakte de leugen in de politiek’

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  11-09-2023

Doet complexiteit Nederland de das om? Waarom maakt de politiek het allemaal zo nodeloos ingewikkeld? We spreken erover met voormalig SP’er Renske Leijten, met zeventien jaar op de teller één van de langstzittende leden van de Tweede Kamer. Tamelijk onverwacht kondigde ze in juli haar vertrek ui...


Tegenlicht Meet Up - De stem van de natuur (Lowlands 2023)

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  20-08-2023

De laatste jaren komen wetenschappers erachter dat dieren veel meer op ons lijken, dan we lang hebben gedacht. Wat betekent dat voor hun rechten? Moeten dieren ook een stem krijgen in de rechtszaal, en in de politiek? We bespraken het op Lowlands.


Tegenlicht Meet Up - Het menu van morgen (Lowlands 2023)

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  19-08-2023

Bestaat er een dieet waarmee we de hele wereld kunnen voeden, en tegelijkertijd het klimaat een handje kunnen helpen? In deze Tegenlicht Meet-up kijken bekijken we het menu van morgen. Wat ligt er op ons bord, als we ons voedselsysteem radicaal hebben omgegooid?


Tegenlicht Meet Up - De prijs van AI (Lowlands 2023)

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  18-08-2023

AI is opeens overal. Maar welke prijs betalen we werkelijk voor deze technologie? In deze speciale Tegenlicht Meet-up op Lowlands, verkennen we de wereld die schuilgaat achter de glanzende belofte van Artificial Intelligence.


Hoe gevaarlijk is AI nu echt?

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  09-06-2023

Van Musk tot Harari: iedereen waarschuwt voor de gevaren van AI. Maar moeten we nou zo bang zijn omdat AI te slim is? Of juist omdat het zo dom is dat het verkeerde beslissingen neemt? In deze aflevering van de Tegenlicht podcast gaat Roland Duong in gesprek met onderzoeker Alix Rübsaam.


De Tegenlicht Podcast - Europa wordt niet overspoeld door migranten: dít is er wel aan de hand

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  11-05-2023

Links wil meer migratie, rechts wil de grenzen dicht. Toch? Maar volgens Leo Lucassen staan deze politieke tegenstellingen een constructief gesprek over migratie in de weg. Want terwijl we doorkibbelen over meer of minder, ligt in migratie een enorm potentieel om de crises van deze tijd op te lossen...


De Tegenlicht Podcast - Waarom zouden we slakken niet evenveel liefde geven als katten? In gesprek met filosoof Clemens Driessen

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  17-04-2023

Komt er een einde van de mens als de despoot van de voedselpiramide? Clemens Driessen is filosoof aan de universiteit van Wageningen. Hij onderzoekt hoe morele overwegingen vorm krijgen in landbouw en natuurbeheer. Hoe zal onze houding ten opzichte van natuur en dier veranderen de komende 25 jaar?


De Tegenlicht Podcast - De oorlog in Oekraïne: tien jaar verder

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  16-03-2023

In deze podcast schetst Laurien Crump verschillende scenario’s hoe de Oekraïne-oorlog kan verlopen.


De Tegenlicht Podcast - Miranda Suripatty realiseert met de tuinen van Brasa gemeenschappelijk groen

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  16-02-2023

In de strijd tegen de opwarming van de aarde worden oplossingen altijd gezocht in geld en techniek. Maar gaan we het daarmee redden? Miranda Suripatty denkt daar heel anders over.


De Tegenlicht Podcast - Zo wil Hans Spekman de kloof in het onderwijs dichten

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  18-01-2023

Onderwijs is een van de grote ongelijkmakers in Nederland. Je opleidingsniveau hangt nog altijd sterk samen met je inkomen. En dat is onterecht, vindt Hans Spekman. Zijn oplossing? De middenschool. Roland Duong gaat met hem in gesprek.


Deze melkboer pleit voor meer biodiversiteit op het platteland

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  11-11-2022

Hoe kunnen we het begrip tussen stad en platteland vergroten? Myrte Rischen werkt bij het Grondverbond, waar stedelingen en boeren samenwerken om het landschap gezonder te maken. In deze aflevering van de Tegenlicht Podcast gaat Roland Duong met haar in gesprek.


Dit gebeurt er achter de schermen van de voedselindustrie

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  27-10-2022

Afgedankte tompoezen eindigen als varkensvoer, parmaham komt uit Brabant en de hele wereld eet Nederlandse uien, behalve Nederland zelf. Fotograaf Kadir van Lohuizen dook in de gekke wereld van de voedselindustrie en kwam verbaasd weer naar buiten. In de Tegenlicht Podcast vertelt hij wat hij tegenk...


Zonne-energieprofessor Wim Sinke: 'de energietransitie gaat over meer dan alleen rendement'

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  14-10-2022

Ons elektriciteitsnet piept en kraakt en is nog niet toegerust voor de enorme hoeveelheid zon- en windenergie. Hoe gaan we de energietransitie tot een goed einde brengen? Daar heeft de wereldberoemde zonne-energieprofessor Wim Sinke wel een paar ideeën over.


Jos de Blok: we kunnen vergrijzing alleen aanpakken als we een einde maken aan de managementcultuur

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  30-09-2022

Hoe bereiden we ons voor op de ‘grijze golf’ die Nederland de komende jaren te wachten staat? Als het aan Jos de Blok ligt, maken we allereerst een einde aan de managementcultuur die de zorg in een houdgreep heeft.


Hoe Mary uit Den Haag de Capitoolbestormers opspoorde

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  16-09-2022

Hoe vrijwillige internetspeurneuzen de wereld van journalistiek en opsporing ingrijpend veranderen. Een gesprek met 'terrorist exposer' Mary.


Tegenlicht Talks - De toekomst van geld (Lowlands 2022)

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  21-08-2022

Wie heeft er de macht over ons geld? Want hoewel geld een publieke zaak is, lijkt het alsof alle afspraken over de financiële sector in achterkamertjes worden gemaakt door bankiers, technocraten en lobbyisten. En dat wringt. Enerzijds worden geluksvogels slapend rijk dankzij slimme beleggingen, and...


Tegenlicht Talks - De toekomst van ons voedsel (Lowlands 2022)

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  20-08-2022

Is ons huidige voedselsysteem over haar houdbaarheidsdatum heen? Door de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering en de pandemie loopt de handel in voedsel niet meer zo gesmeerd als vroeger, en rijzen de prijzen de pan uit. Hoe redden we dit systeem? Móeten we dit systeem überhaupt wel wíllen redd...


Tegenlicht Talks - De toekomst van protest (Lowlands 2022)

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  19-08-2022

Dit is een speciale aflevering van Tegenlicht-podcast. Niet vanuit de studio, maar vanuit de Echo-tent op Lowlands 2022. Drie dagen lang voeren Rob van Hattum en Anna Gimbrère hier gesprekken met denkers en doeners over de wereld van morgen.


Derk Sauer: Goede journalistiek is een absolute basisbehoefte voor elke fatsoenlijke samenleving

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  21-07-2022

In de Tegenlicht podcast is Derk Sauer te gast bij Roland Duong. Hij geniet waarschiijnlijk de meeste bekendheid als succesvolle bladenman die in Rusland zijn fortuin maakte. Sauer zelf wil graag aangesproken worden op zijn journalistieke prestaties en idealen. En daar valt veel voor te zeggen. Saue...


Techbedrijven zijn helemaal niet zo innovatief als ze zich voordoen

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  07-07-2022

Kun je een succesvol techbedrijf worden als je geen data van gebruikers verzamelt? Juist wel, zegt digitaal onderzoeker Daphne Muller. Volgens haar wordt de innovatieve kracht van data en AI veel te veel overschat.


De straat is meer dan alleen een weg om overheen te rijden

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  24-06-2022

In de toekomst gaan we elektrisch rijden, vliegen en fietsen. Maar wat doen al die voertuigen met onze omgeving? We denken veel te beperkt over de rol van mobiliteit in onze publieke ruimte, zegt ‘fietsprofessor’ Marco te Brömmelstroet in de Tegenlicht podcast.


Kremlin aan de Zuidas: Henk Willem Smits over belastingparadijs Nederland

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  10-06-2022

Nog altijd zijn we een van de grootste belastingparadijzen ter wereld. Hoe kan het dat er maar niets verandert? In deze aflevering van de Tegenlicht podcast spreken we Follow The Money-journalist Henk Willem Smits, die een boek schreef over belastingparadijs Nederland.


Joris Luyendijk: we moeten minder luisteren naar Joris Luyendijk

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  27-05-2022

Met zijn boek Zeven Vinkjes deed Joris Luyendijk begin dit jaar veel stof opwaaien. In deze aflevering van de Tegenlicht podcast voert Roland Duong met hem een persoonlijk gesprek over alle terechte en onterechte kritieken.


Drie jaar na de Urgenda-zaak: hoe staan we ervoor?

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  13-05-2022

Is Nederland eindelijk een beetje verder in de strijd om een leefbare planeet? In deze aflevering van de Tegenlicht podcast schetst Marjan Minnesma een duister beeld, met een positieve noot: we kunnen nog dingen doen om de impact van klimaatverandering te verlichten. Maar dan moeten we wel nú aan d...


Waarom er te veel managers zijn

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  23-04-2022

Er zijn te veel managers, en te weinig mensen die het echte werk kunnen doen. Van klimaat tot het onderwijs: waarom moet alles alsmaar gemanaged worden? In gesprek met Marjolein Quené.


Hoe kijkt China naar het Westen? In gesprek met Rogier Creemers

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  08-04-2022

Terwijl de internationale gemeenschap met man en macht probeert om Rusland economisch op de knieën te krijgen, blijft China Poetin volop steunen. Wat zegt dit over het Chinese perspectief op het westen? China-deskundige Rogier Creemers heeft daar wel een aantal verklaringen voor.


Dit bewezen idee kan de democratie écht verbeteren

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  25-03-2022

In deze podcast een gepsrek met cultuurhistoricus Eva Rovers. Zij schreef biografieën over kunstverzamelaarster Kröller-Müller en schrijver Boudewijn Buch. Ze publiceerde het boek 'Practivisme', over hoe je als gewone burger activist kan worden. En ze is mede-oprichter van Bureau Burgerberaad: ee...


Van het Russisch gas af: hoe dan?

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  15-03-2022

In de Tegenlicht podcast een gesprek met Rob van Hattum, het wetenschappelijke hoofd van de VPRO. In de jaren tachtig maakte hij zijn eerste programma over waterstof toen niemand er nog van had gehoord. Sindsdien informeert hij de wereld over wetenschappelijke doorbraken in DNA-technologie, zonne-en...


Dit kersverse kamerlid wil de grote techbedrijven aanpakken

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  25-02-2022

Digitalisering in de overheid was een groot thema rond de verkiezingen vorig jaar. Nu is er eindelijk een kamerlid met 'digitale overheid' als portefeuille: Hind Dekker-Abdulaziz. Tegenlicht gaat met haar in gesprek.


Dave Eggers: 'We zijn een hele oninteressante diersoort geworden'

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  11-02-2022

In zijn nieuwe boek 'Het Alles' beschrijft Dave Eggers een tech-dystopie waarin alles met elkaar verbonden is, en iedereen zich vrolijk laat bedienen door almachtige techbedrijven. VPRO Tegenlicht interviewde de schrijver in zijn woonplaats, San Francisco.


Duurzaam reizen in de toekomst: hoe ziet dat eruit?

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  28-01-2022

Stel we mochten ons vervoerssysteem helemaal opnieuw ontwerpen: hoe zou dat eruitzien? Komen we in een wereld zonder auto's? In deze podcast werpen Maarten Steinbuch en Carlo van de Weijer hun licht op de zaak.


De slag om het internet - Jeroen Aerts over de ethische dilemma's van digitaal campagnevoeren

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  30-12-2021

Kun je met goed fatsoen nog sociale media inzetten voor maatschappelijke doeleinden? Hoe krijgen we arbeiders achter de computer vandaan en op de barricade? Deze week in ‘De slag om het internet’: Jeroen Aerts, digitaal organisator van de FNV.


De slag om het internet - Haroon Sheikh over kunstmatige intelligentie

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  20-12-2021

Deze week in 'De Slag om het Internet' is Haroon Sheikh te gast. Hij is auteur en coördinator van het rapport 'Opgave AI' van de wetenschappelijke raad voor regeringsbeleid.


Klimaatstrijders (4): Talitha Muusse

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  19-11-2021

Tegenlicht-redacteur Tom Reijner spreekt dit najaar met klimaatactivisten, wetenschappers en journalisten op een plek die voor hen iets zegt over de klimaatstrijd.


De slag om het internet - Is de digimens de laatste mens?

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  11-11-2021

De Slag om het Internet is een podcast van VPRO Tegenlicht, gemaakt door Roland Duong.


Klimaatstrijders (3): Werner Schouten

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  29-10-2021

Hoewel steeds meer mensen doordrongen raken van het grote klimaatprobleem, hebben veel klimaatstrijders het idee nog altijd een roepende in de woestijn te zijn. De politici lijken de urgentie niet echt te voelen. Hoe kan dat? En wat doet zo’n zich voltrekkende ramp met je persoonlijk?


Wat is de verborgen kant van Spotify?

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  25-10-2021

Tegenlicht-maker Roland Duong moest er eerst niets van weten, maar ging toch om: hij nam een abonnement op Spotify. Als muziekliefhebber is het een verrijking voor zijn leven, maar toch knaagt er iets.


Future Shock - Op pad met Kees in zijn Reaction-truck

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  15-10-2021

VPRO-filmmaker Kees Brouwer zou je met recht een ontgroeier kunnen noemen. Hij maakte een film over de beweging die hij maanden geleden begon: Reaction. Het is de bedoeling dat het een beweging wordt van ondernemers en ontwerpers die zich willen verenigen om een robuuste tegenhanger van het grootkap...


Future Shock - Klimaatstrijders (2): Jaap Tielbeke

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  24-09-2021

Nu steeds duidelijker wordt hoe groot de gevolgen zijn van de klimaatramp, is de vraag: wat kunnen we nog meer doen dan we nu al doen, hoe blijven we hoopvol en wat betekent het voor je gemoed als je hier dag in dag uit, mee bezig bent? Tegenlicht-redacteur Tom Reijner spreekt deze zomer met klimaat...


Future Shock - De achterkant van het woonprotest

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  10-09-2021

Sander van der Kraan is een jonge activist en een van de organisatoren van het Woonprotest, op zondag 12 september in Amsterdam. Niet eerder zijn er zoveel mensen op de been die opkomen voor hun woonrecht en dat van anderen. Redacteur Tom Reijner sprak met Van der Kraan en keek mee achter de scherme...


Future Shock - De klimaatstrijders (1): Pippi van Ommen

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  27-08-2021

Hoewel steeds meer mensen doordrongen raken van het grote klimaatprobleem, hebben veel klimaatstrijders het idee nog altijd een roepende in de woestijn te zijn. De politici lijken de urgentie niet echt te voelen. Hoe kan dat? En wat doet zo’n zich voltrekkende ramp met je persoonlijk? Dit najaar v...


De slag om het internet - Doen we wel genoeg om het internet terug te winnen?

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  12-08-2021

Het maakt soms wat moedeloos. De misinformatie op sociale media over klimaatverandering wordt nauwelijks aangepakt, waardoor het ook moeilijker wordt om de klimaatramp aan te pakken. Daarom een extra zomerse DSOI-podcast die in het teken staat van de vraag: kunnen we de strijd om een eerlijker, betr...


Future Shock - Louise Vet, strijder voor biodiversiteit

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  30-07-2021

Een gesprek met Louise Vet, bioloog en emeritus hoogleraar ecologie – en winnaar van diverse (inter)nationale prijzen. Vet laat alle planten onbekommerd groeien rond haar huis, ook het onkruid. Want daar komen allerlei beestjes op af die heel erg belangrijk zijn voor de onder druk staande biodiver...


Future Shock - Een slimme meid vriest op tijd

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  06-07-2021

Achter het invriezen van eicellen zit een hele industrie die sterk in opkomst is. Redacteur Tom Reijner gaat in gesprek met researcher Keshia Hederman en regisseur Maren Merckx over de documentaire die ze over dit onderwerp aan het maken zijn. Waarom die uitzending zo nodig is, de targeting-praktijk...


Future Shock - weg uit de internetcrisis

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  25-06-2021

Het internet is een getroebleerde plek geworden, waar het grootkapitaal heerst en waar jacht wordt gemaakt op ons zijn en denken. Wat kunnen we doen om van het digitale domein een plek te maken waar het weer fijn toeven is? Roland Duong strijdt sinds oktober vorig jaar voor een beter internet. In de...


Future Shock - Hoe een bijzonder wooncomplex er tóch kwam

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  11-06-2021

Op IJburg, in Amsterdam, staat sinds 2018 een bijzonder wooncomplex. Starters wonen samen met statushouders in een gebouw dat werd ontworpen door architectenbureau SVP in samenwerking met jongerenproject SET. Het is een oplossing voor de wooncrisis en heeft ook nog eens een sociale functie. Niet voo...


Future Shock - De boer als huisjesmelker

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  28-05-2021

Het roer moet om op het platteland. Ook boeren kijken nadrukkelijk naar nieuwe verdienmodellen, zodat ze hun grond en bedrijf toch kunnen behouden, maar dan met minder vee, meer natuur en biodiversiteit. Ed uit het Brabantse Odiliapeel is zo’n boer. Nadat hij afscheid nam van zijn melkkoeien, had...


Future Shock - In deze dozen stopt Nederland het internet

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  07-05-2021

Datacenters. Je ziet ze vaak niet, omdat je niet weet wat het zijn. Op steeds meer plekken in Nederland verrijzen blokkendozen waarin talrijke computers en servers dag en nacht staan te zoemen en te brommen. Om al ons internetverkeer in goede banen te leiden en vooral onze data in op te slaan. Het z...


Future Shock - Haalt de binnenstad ons uit de wooncrisis?

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  21-04-2021

We hebben te maken met een diepe wooncrisis. Want hoewel veel Nederlanders er met hun koophuizen warmpjes bij zitten, is het voor jongeren, starters en mensen met een modaal inkomen erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om een huis te vinden. Een mooie aanleiding om te spreken met Francesco Veenstra. Hi...


De slag om het internet - Zo zetten we een streep door buurtpreventie op WhatsApp

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  15-04-2021

Iedereen kent ze wel: die 'Attentie! Whatsapp-buurtpreventie' borden. Buren die samen waken over de eigen buurt zodat er geen boeven met hun eigendommen vandoor gaan. Maar het is toch wel heel wrang dat op het moment dat brave burgers elkaar appen over het ongure sujet in de straat, WhatsApp stiekem...


Future Shock - Eindelijk kweekvlees in Nederland?

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  02-04-2021

Tegenlicht-regisseur Rob van Hattum maakte in 2018 een uitzending over kweekvlees, vlees gekweekt in een laboratorium. Diervriendelijk en een stuk groener. In die bewuste uitzending volgt Rob kweekvleespionier Ira van Eelen. Zij lobbyt al jaren bij de overheid en vooral minister van Landbouw Carola...


De slag om het internet - Wie oogst de data van de boer?

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  11-03-2021

Boeren staan al zo onder druk en nu verliezen ze ook nog eens in rap tempo het zicht op hun eigen data. Die verdwijnen via allerlei apps in de grote zakken van grote agrarische multinationals. Roland Duong sprak voor De Slag om het Internet-podcast met een oude bekende: stadsboer Jan Maarten Dros. H...


Future Shock - waar blijft de politieke deepfake?

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  05-03-2021

Communicatiewetenschapper Tom Dobber maakte een deepfake van ex-CDA-leider Sybrand Buma, verspreidde die onder christenen en schrok van de resultaten: de meesten trapten er genadeloos in.


Future Shock - Hoe ons stroomnetwerk onder hoogspanning staat #64

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  19-02-2021

Omdat we zoveel downloaden, Netflix-streamen en elektrisch rijden verbruiken we steeds meer energie. En dat wordt dat nog veel meer. Iedereen wil zich namelijk laven aan groene stroom – want CO2-neutraal – maar is ons elektriciteitsnet daar wel op berekend?


De slag om het internet - Een internetprogrammeur 'off the record'

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  11-02-2021

In De Slag om het Internet dit keer een exclusieve podcast met internetexpert- en programmeur Toon Toetenel. Roland Duong raakte met hem in gesprek bij de opbouw van zijn instant podcast-studio en besloot het gesprek over de toekomst van sociale media maar meteen op te nemen.


De slag om het internet - Welke rol spelen YouTube-algoritmes bij rellen?

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  28-01-2021

Het internet is antidemocratisch en dat moet snel veranderen, vindt Roland Duong. Kijk maar naar de rellen rond de avondklok: we moeten veel scherper kijken naar de het radicaliseringseffect van algoritmes op sociale media. In deze Slag om het Internet-podcast gaat hij in gesprek met PvdA-Europarlem...


Future Shock - God, tech en ons bewustzijn #62

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  22-01-2021

In het tech-tijdperk zien we een nieuw evangelie opdoemen van grote verhalen, beloftes van het eeuwige leven en verbondenheid met elkaar. Verspreid door tech-predikers als Jeff Bezos, Mark Zuckerberg en Elon Musk. Voor Hans Busstra was zijn gelovige achtergrond de aanleiding om op zoek te gaan naar...


De slag om het internet - Privacydesigner Tijmen Schep

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  15-01-2021

In de tweede podcast van De Slag om het Internet gaat Roland Duong in gesprek met privacyde-signer en techcriticus Tijmen Schep. Schep ontwerpt allerlei privacy-en datavriendelijke kunstwer-ken en adviseert de Europese Commissie over de risico's van kunstmatige intelligentie en het ge-bruik van algo...


De slag om het internet - In gesprek met internetactivist van het eerste uur Marleen Stikker

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  07-01-2021

Het digitale domein is volledig gecommercialiseerd, terwijl het eigenlijk een publieke plek zou moeten zijn. Hoe kunnen we het internet weer van ons allemaal maken? In deze Slag om het Internet-podcast spreekt Roland Duong met Marleen Stikker. Stikker is internetpionier van het eerste uur en directe...


Future Shock - De troebele toekomst van de Arabische wereld - #61

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  18-12-2020

Deze keer een gesprek met journalist Abdou Bouzerda. Abdou is redacteur bij het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland en is een kenner van het Midden-Oosten. Hij weet alles van de geschiedenis en politiek van de Arabische wereld en de mensen die er wonen. We spreken op de verjaardag van de Arabische...


Future Shock - Jacqueline en haar bijzondere Bach-app - #60

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  09-12-2020

Dit muzikale gezelschap ontwikkelt momenteel een speciale Bach-app. Ze zijn ervan overtuigd dat de muziek van de componist een helende werking heeft op bijvoorbeeld coronapatiënten, maar ook op andere mensen met wie het mentaal of fysiek niet goed gaat.


Future Shock - Het nieuwe virus volgens Marion Koopmans - #59

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  06-11-2020

Viroloog Marion Koopmans praat over wetenschap, het niet kunnen bieden van perspectief en hoe we in de toekomst nieuwe virusuitbraken voorkomen.


De slag om het internet - Het world wide web is toe aan een flinke opknapbeurt.

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  23-10-2020

Nepnieuws, (corona)complotten en dataroof door Silicon Valley houden het internet in een houdgreep. Het world wide web is toe aan een flinke opknapbeurt. Daarom lanceren Tegenlicht en tv-maker Roland Duong vrijdag 23 oktober een nieuw project: De Slag om het Internet. Duong onderzoekt de komende maa...


Future Shock - Hoe ongemak ons verder kan helpen - #57

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  09-10-2020

Soraya Pol is researcher en maker bij de VPRO en sinds een jaar bij Tegenlicht. Om mooie en ontroerende verhalen te vinden, trekt ze uren, soms dagen op met mensen, die zich, vervolgens als personages kwetsbaar en open opstellen.


Future Shock - #56 Op de bodem van de pakjesmarkt

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  25-09-2020

Moeten we ons als consument schuldig voelen over ons online koopgedrag? Jeroen Van Bergeijk ging vijf weken undercover bij Bol.com en zag met eigen ogen hoe het eraan toeging op de werkvloer. In deze podcast zijn verhaal over zijn tijd als Bol.com-werknemer en de onderkant van de arbeidsmarkt.


Future shock - Is dit het medicijn tegen populisme? - #55

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  11-09-2020

Als de coronacrisis één ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat schoonmakers, verpleegkundigen en politieagenten onmisbaar zijn. Hoe zorg je ervoor dat gewone burgers zoals zij niet het vertrouwen in de politiek verliezen?


Future Shock - #54 Dit doet DNA met onze zorg

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  28-08-2020

E-health en DNA zijn de toekomst van onze zorg. Maar hoe zit het met de ethische kant van deze ontwikkeling? Tegenlicht-redacteur Tom Reijner spreekt erover met D66-Senator en hoogleraar medische ethiek Annelien Bredenoord. Van wie is ons DNA eigenlijk?


Future shock - Knelpunten in de postpandemische stad - #53

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  07-08-2020

Door de coronapandemie is de stad een potentieel gevaarlijke plek geworden. Als bewoner of als toerist is het vaak lastig om fysiek afstand te houden. Tegelijkertijd is juist de waardering voor de publieke ruimte toegenomen. Tegenlicht trok met architect Jeffrey Bolhuis door Amsterdam op zoek naar d...


Future Shock - In verzet tegen het datageloof - #52

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  03-07-2020

Hoe kun je weerstand bieden aan het dataïsme, het geloof dat alles in data is te vatten? Een gesprek met filosoof Miriam Rasch over de dataprofeten, frictie en hoe we het internet kunnen terugwinnen.


Future Shock - Wat Black Lives Matter met onze scholen doet - #51

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  24-06-2020

Future Shock #51 Wat Black Lives Matter met onze scholen doet


Future Shock - Zo poetst China zijn imago op in het buitenland #50

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  29-05-2020

Hoe gaat China om met zijn groeiende macht in de rest van de wereld? Politicoloog Julia Bader doet al jaren onderzoek naar het buitenlandbeleid van het land en kwam tot opmerkelijke conclusies.


Future Shock - #49 De man die de term ‘nepnieuws’ populair maakte

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  15-05-2020

Tijdens corona is nepnieuws een zaak van leven of dood. Maar hoe herken je het? We spraken de Canadese journalist door wie we de term ‘fake news’ wereldwijd zijn gaan gebruiken.


Future Shock - Hoe corona de stad stillegt - #48

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  08-05-2020

De grote steden zijn platgelegd door het coronavirus en de stilte is, zeker in de eerste weken van de ‘intelligente lockdown’, overal. Kunstenaar Sarah van Sonsbeeck, die al jaren is gefascineerd door het onderwerp stilte, trok speciaal voor deze Future Shock de stad in - dwars over de Dam - en...


Future Shock - Future Shock Pionierslied

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  03-05-2020

Deze keer in de podcast: Ties Gijzel, onderzoeksjournalist bij Follow the Money. Wat is volgens hem de rol van de journalist anno nu? En hoe kan het vertrouwen in de journalistiek worden hersteld?


Future Shock Pioniers - Pioniers Podcast: Hans en zijn krimpende dorp

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  03-05-2020

Het is 2015 als huisarts Hans Berg (dan 60) uit het Oost-Groningse dorp Wedde de kans op een jonge opvolger met de dag kleiner ziet worden. In zijn praktijk ziet hij vooral ouderen die hun huis niet meer verkocht krijgen door de krimp en daarmee hun appeltje voor de dorst verliezen. De armoede en ee...


Future Shock Pioniers - Pioniers Podcast: Amber en haar digitale modehuis

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  03-05-2020

Amber is virtual fashion designer en studeerde als eerste ontwerper ter wereld af met een geheel digitale collectie. Voor de uitbraak van de corona-crisis werd haar bedrijf The Fabricant door de bestaande industrie nog met scepsis bekeken, maar sinds een aantal weken heeft ze het drukker dan ooit...


Future Shock Pioniers - Pioniers Podcast: Geert en zijn boerderij van 200 mensen

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  03-05-2020

Na een persoonlijke crisis besluit landbouwconsulent Geert dat het anders moet. Hij bedenkt een systeem waarbij de voedselproductie zo snel mogelijk van grond naar mond gaat: de Herenboerderij. Onderweg komt hij wel wat regeltjes tegen. En laat dat nou net zijn waar hij nìet van houdt.


Future Shock Pioniers - Pioniers Podcast: Abdelhamid en zijn studiezalen

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  03-05-2020

In het arme gezin in Amsterdam-West waar Abdelhamid (30) opgroeide, was studeren niet vanzelfsprekend. Toen hij afgestudeerd was als bouwkundig ingenieur, besloot hij andere kinderen uit kwetsbare gezinnen te helpen door studiezalen op te richten. Wekelijks komen er nu in zijn studiezalen 600 kinder...


Future Shock Pioniers - Pioniers Podcast: Frans, Pieter en hun energieneutrale dorp

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  03-05-2020

Als het aan Frans Pool en Pieter Kroon ligt, is hun dorp in het Friese Wijnjewoude in 2025 helemaal energieneutraal. Dat zou moeten lukken als er maar een weide met zonnepanelen aangelegd zou worden, en een mestvergister komt die mest omzet in biogas. De gemeente en de overheid staan te springen: di...


Future Shock Pioniers - Pioniers Podcast: Kharim en Saīdi en hun tomatenmachine

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  03-05-2020

De Marokkaans-Limburgse broers Kharim en Saīdi Pani bedachten een aantal jaren terug de WALTER-PRO: een aluminium apparaat ter grootte van een wasmachine, waar verschillende gewassen optimaal in gekweekt kunnen worden. In hun garage maakten ze een volledig werkend product, maar daarna begon de stri...


Future shock - Datahonger in (post-)coronatijden - #47

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  17-04-2020

Er zijn grote zorgen over de privacy en de data-opslag bij twee corona-apps die het kabinet wil ontwikkelen om de corona-epidemie onder de knie te krijgen. Die zorgen heeft ook privacy-expert Marietje Schaake. Schaake, een van de ondertekenaars van het manifest Veilig tegen Corona, sprak hierover me...


Future shock - Bas Heijne over onzekerheid in corona-tijd - #46

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  31-03-2020

Tegenlicht-redacteur Tom Reijner belde met NRC-columnist en essayist Bas Heijne om hem te vragen naar onze omgang met d onzekerheid, die de coronacrisis met zich meebrengt, en of hij verwacht dat er grote veranderingen komen na de crisis. Heijne blijkt sceptisch: ‘Het kan dat dit een les voor de m...


Future shock - een andere kijk op alfamannen - #45

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  06-03-2020

Het aandeel van fysieke arbeid, traditioneel vaak door mannen verricht, neemt af door automatisering. Banen in de haven, in de mijnbouw en in de fabriek verdwijnen. Wat betekent dat voor het gevoel van man-zijn? Wat is een typische mannenbaan? Tom Reijner stak zijn licht op in de Amsterdamse haven,...


Future Shock - de stad in de uitverkoop - #44

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  25-02-2020

Zanger, dichter en theatermaker Massih Hutak probeert met zijn project 'Verdedig Noord' het tij te keren. Hij wil groepen die vaak tegenover elkaar worden gezet, verenigen op hun gedeelde belang: een plek om te wonen in de stad. Massih leidt journalist Chris Kijne rond door ‘zijn’ Amsterdam-Noor...


Future Shock - De schaduwzijde van het techno-optimisme #43

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  05-02-2020

Na jaren van dataroof, bespieding en misleiding kent Silicon Valley ons door en door. Ooit werd de technologische vooruitgang bejubeld, maar nu zien we steeds meer de schaduwzijde van deze ontwikkeling. Tegenlicht-redacteur Tom Reijner sprak op de Europese Dag van de Privacy met filosoof en publicis...


Future Shock - de geluksparadox volgens Dirk De Wachter - #42

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  10-01-2020

Hij is een graag geziene gast in de media en als hij ergens spreekt, is de zaal stijf uitverkocht: we hebben het hier over de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter. Onlangs publiceerde hij zijn boek De kunst van het ongelukkig zijn waarin hij, op een rake manier, uiteenzet waarom we niet moeten streven...


Future Shock - deze pioniers koppelen migranten aan werk - #41

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  17-12-2019

Een verslag van de bijzondere avond in de Refugee Company, waar de pionierswinnaar werd uitgekozen, plus een uitgebreid gesprek met jurylid, schrijver, publicist en politicoloog Kiza Magendane. Hij was ooit zelf asielzoeker en vertelt over zijn eerste ervaringen in Nederland en hoe hij de avond erva...


Future Shock - een persoonlijk verhaal over VPRO Tegenlicht - #40

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  12-12-2019

Henneke Hagen was vanaf het begin betrokken bij de totstandkoming van VPRO Tegenlicht, zowel als eindredacteur als researcher. Omdat zij vanaf 1 januari iets anders gaat doen, is dit een mooi moment om met haar terug te blikken op het 17-jarige bestaan van het programma.


Future Shock - De diepe frustraties in Hongkong - #39

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  22-11-2019

Filmmaker Floris-Jan van Luyn maakte een Tegenlicht-uitzending over de nieuwe helden van Hongkong. In deze nieuwste Future Shock horen we zijn verhaal. Over wat hij zag en hoorde toen hij in gesprek ging met demonstranten. ‘De jeugd wordt sowieso niet echt serieus genomen in China'.


Future Shock - De toekomst van migratie volgens Leo Lucassen - #38

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  08-11-2019

Leo Lucassen, hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis, heeft een optimistische kijk op migratie en dat maakt hem in het verhitte publieke debat geregeld tot de Kop van Jut. We moeten niet zo krampachtig doen over migratie, vindt hij, en mensen uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten de kans geven hie...


Future Shock - Achter de schermen van de dataroof - #37

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  25-10-2019

Tegenlicht-regisseur Roland Duong interviewde Zuboff uitgebreid in Londen voor zijn uitzending ‘De Grote Dataroof’. Tom Reijner, researcher bij Tegenlicht, spreekt met hem over deze bijzondere ontmoeting, over onze naïviteit en onwetendheid omtrent de praktijken van Silicon Valley en wie toch d...


Future Shock - in het schimmelpaviljoen op de Dutch Design Week - #36

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  18-10-2019

Voor de Dutch Design Week bouwt Lucas De Man samen met zijn Stichting Nieuwe Helden een paviljoen dat bijna volledig is opgetrokken uit biologisch afbreekbaar materiaal zoals hennep en paddenstoelen. Tegenlicht-redacteur Tom Reijner treft De Man in Eindhoven voor een rondleiding door het ingenieuze...


#1 - Future Shock - Op de sofa met Damiaan Denys - #35

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  26-09-2019

De Nederlandse samenleving kent een enorme hang naar controle, een hardnekkig verschijnsel dat je werkelijk overal tegenkomt. ‘De meest stompzinnige en dwaze deugd die we ooit hebben geschapen,’ vindt filosoof en psychiater Damiaan Denys.


Future Shock - Het hobbelige pad van een pionier - #34

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  13-09-2019

Hoe zorg je ervoor als filmmaker dat mensen jou vertrouwen en hun vertaal vertellen? Tegenlicht-redacteur Tom Reijner voert met regisseur Kees Brouwer een persoonlijk gesprek over zijn laatste uitzending, over zijn achtergrond en zijn persoonlijke werkwijze die daaruit voortvloeit.


Future Shock - Het bos staat op het spel - #33

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  30-08-2019

Het bos is de laatste tijd een hot topic. Er woeden felle branden in de Amazone en Siberië. Hoewel Nederland in verhouding tot Brazilië en Rusland weinig bossen kent, is ook hier debat over ontbossing en onnodige houtkap door Staatsbosbeheer. Frits van Beusekom – nota bene zelf ex-directeur van...


Future Shock - Fighting Fake News op Lowlands - #32

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  20-08-2019

Sanne Schim van der Loeff van World Press Photo en fotojournalist Ilvy Njiokiktjien praten met researcher Tom Reijner door over hun werk over de eerste vrije generatie in Zuid-Afrika, de rol van fotografie in het Instagram-tijdperk en mediawijsheid bij jongeren.


Future Shock - Waar is het nog stil in de stad? - #31

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  02-08-2019

Het leven in de grote stad is hectisch. We trokken met kunstenaar Sarah van Sonsbeeck door Amsterdam op zoek naar stilte. Zij is al jaren bezig met dit thema. Hoe vinden we nog rust in de stad van de toekomst?


Future Shock - Het smeltende ijs op Point Hope - #30

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  22-07-2019

Walvisjager, kunstenaar en Inuit Othniel Art Oomittuk is getrouwd met de Nederlandse fotograaf Ellis Doeven. We vragen hen hoe er te overleven valt in Point Hope, hun smeltende woonplaats in West-Alaska.


Future Shock - Onze missie op de Noordpool - #29

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  08-07-2019

De smeltende Noordpool geeft steeds meer nieuwe vaarroutes en grondstoffen vrij. Dit zorgt voor geopolitieke spanningen, zag fotojournalist Kadir van Lohuizen bij een trainingsmissie van het Nederlandse leger.


Future Shock - Plattelandspioniers en de toekomst - #28

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  07-06-2019

Bij de Plattelandspioniers-verkiezing in Ulft sprak researcher Tom Reijner met de winnaars van Wijnjewoude Energieneutraal en met jurylid, schrijver en De Correspondent-journalist Karel Smouter.


Future Shock - De stem van Baudet en Timmermans - #27

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  24-05-2019

Hoe retorisch begaafd zijn politici als Frans Timmermans en Thierry Baudet? Een gesprek met filosoof, theatermaker en docent retorica Marijn Moerman aan de hand van debatten, interviews en toespraken.


Future shock - EU, Polen en het lot van de achterblijvers - #26

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  10-05-2019

De half-Poolse journalist Dore van Duivenbode maakte de serie Moja Polska en de EU door Poolse ogen. Een gesprek over de grote trek van Poolse jongeren naar West-Europa en het lot van de achterblijvers.


Future shock - De klimaatopstand van Anuna De Wever - #25

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  26-04-2019

Sinds december vorig jaar voert de 17-jarige Anuna De Wever samen met Greta Thunberg de klimaatprotesten aan. Elke donderdag spijbelt ze met vele andere scholieren. Een persoonlijk gesprek bij haar thuis.


Future shock - Het platteland volgens Louise Fresco - #24

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  12-04-2019

Louise Fresco is bestuursvoorzitter van Wageningen University en gespecialiseerd in landbouw en voedsel. Wat is het platteland volgens haar en hoe ziet zij de toekomst hiervan?


Future Shock - Huawei en de 5G-belofte - #23

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  29-03-2019

Waarom hebben we 5G, de supersnelle opvolger van 4G, eigenlijk nodig? Wat zijn de voor- en nadelen van dit nieuwe netwerk? We stelden deze vragen aan hoogleraar telecommunicatie Bart Smolders.


Future Shock - De andere kant van Brexit - #22

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  15-03-2019

Regisseur Jos de Putter ging langs bij staalbastion Granite City in Amerika en Brexiteers in Groot-Brittannië voor de uitzending ‘Eigen handel eerst’. Een gesprek over het verhaal achter deze uitzending.


Future Shock - Ondergang van het Slotervaartziekenhuis - #21

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  01-03-2019

Chris Kijne spreekt met student geneeskunde Sarah van der Lely over de totstandkoming van de Tegenlicht-uitzending Exit Slotervaarziekenhuis. Hoe kijkt ze naar het zorgstelsel en de impact van marktwerking?


Future Shock - Het geheim van intersekse - #20

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  15-02-2019

Zo’n 85.000 Nederlanders zijn geboren als intersekse: hun lichaam is niet als ‘man’ of ‘vrouw’ te definiëren. Een gesprek met cultuurwetenschapper Margriet van Heesch, die promoveerde op dit onderwerp.


Future Shock - Uit het leven van de valutahandelaar - #19

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  01-02-2019

De opmars van de Chinese munt is niet te stuiten. Wat gebeurt er allemaal in de dealing room, waar valutatransacties tot stand komen? Een gesprek met een insider, valuta-expert van ABN Amro Georgette Boele.


Future Shock - De machteloze millennials - #18

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  18-01-2019

Millennials hebben een hoge studieschuld, te maken met flexibele arbeidscontracten en zullen niet rijker worden dan hun ouders. De vraag is: hoe erg is het allemaal en wat zullen de politieke gevolgen zijn? Researcher Tom Reijner legt deze vragen voor aan schrijver en journalist Casper Thomas (1984)...


Future Shock - Het klimaatongemak van Paul Kingsnorth - #17

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  21-12-2018

Regisseur Tomas Kaan zocht de schrijver en oud-klimaatactivist Paul Kingsnorth op en maakte er voor Tegenlicht een uitzending over. Chris Kijne spreekt Kaan in deze podcast over hoe hij Kingsnorth op het spoor kwam en hoe ongemakkelijk zijn visie op bijvoorbeeld windmolenparken is.


Future Shock - Fatale fast fashion - #16

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  07-12-2018

Fast fashion, oftewel wegwerpkleding: bijna iedereen koopt en draagt het. Maar wat veel mensen niet beseffen is dat deze grootschalige industrie verantwoordelijk is voor enorme schade aan het klimaat. Tijd om hier iets aan te doen. Maar hoe en wat?


Future Shock - Hoe gevaarlijk is opslag van ons DNA? - #15

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  23-11-2018

Researcher Tom Reijner spreekt wetenschapssocioloog Victor Toom over forensisch DNA-onderzoek en de mogelijke gevolgen wanneer elke inwoner zijn genetische gegevens laat opslaan. Weten de veiligheidsdiensten dan straks echt alles over ons?


Future Shock - Wat te doen tegen nepnieuws - #14

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  09-11-2018

Alexander Pleijter (docent journalistiek in Leiden) gaat als factchecker nepnieuws te lijf. Chris Kijne spreekt in deze podcast over hoe nepnieuws ooit op Pleijters pad kwam en of er überhaupt iets valt te doen tegen deze plaag die almaar groter lijkt te worden.


Future Shock - Terug naar de superdiverse stad - #13

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  26-10-2018

Rotterdam is met meer dan 200 nationaliteiten inmiddels een superdiverse stad. Daarmee vormt de stad een blauwdruk voor andere grote steden. Regisseur Halil Özpamuk keerde terug naar ‘zijn’ Rotterdam en portretteerde de jonge bi-culturele stadmakers die het opnemen tegen de overwegend witte ins...


Future Shock - Ziek zijn als verdienmodel - #12

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  12-10-2018

Chirurg in opleiding Emma Bruns geniet van haar werk in het ziekenhuis. Maar ze is ook gefrustreerd over het Nederlandse zorgsysteem. Want waarom gaat er zoveel geld naar de farmaceutische industrie terwijl zij het moet doen met oude klompen? In een pleidooi voor de Facebook-pagina van Tegenlicht le...


Future Shock - In de krochten van de klikeconomie - #11

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  28-09-2018

Wereldwijd zijn er steeds meer mensen die kiezen voor klikwerk. Ze accepteren geestdodende taakjes op digitale platformen van bijvoorbeeld webwinkelgigant Amazon. Om er toch een beetje van te kunnen leven, moeten deze freelancers uren achtereen klikken. Regisseur Roland Duong verdiepte zich in dit f...


Future Shock - Wat Joris Luyendijk leerde van de crash - #10

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  14-09-2018

Journalist Joris Luyendijk deelt zijn lessen over de bankencrisis van 2008. De val van de zakenbank van de Lehman Brothers vormde het startschot van de wereldwijde financiële en economische crisis. Waarom ging het zo ongelooflijk mis in de bancaire sector? Luyendijk ging op onderzoek uit in de Lond...


Future Shock - Fake of kweekvlees - #9

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  10-06-2018

Kweekvlees in Nederland: even leek het erop dat het snel op ons bord zou liggen. Maar de voedsel- en warenautoriteit verbood elke consumptie en verzegelde het uit stammencellen gekweekte vlees. Regisseur Rob van Hattum maakte onlangs de Tegenlicht-uitzending Vleeskwekers. Tom Reijner interviewde hem...


Future Shock - De stad en de toerist - #8

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  20-05-2018

Massatoerisme in Amsterdam. De oorzaken van die massale trek naar de stad, hoe het de stad heeft veranderd, maar vooral ook: dat het hier geen natuurverschijnsel betreft, waarbij we lijdzaam moeten toezien, maar dat het tij wel degelijk gekeerd kan worden. Tom Reijner interviewde hierover journalist...


Future Shock - Waar blijft de waterstof? - #7

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  06-05-2018

Vijftien jaar geleden waren velen ervan overtuigd dat waterstof de schone brandstof van de toekomst zou worden.


Future Shock - Het algoritme experiment - #6

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  22-04-2018

Die methode die Cambridge Analytica gebruikte, was ooit ontwikkeld door een wetenschapper, die hele ándere bedoelingen had met deze techniek. Over Michal Kosinski, psycholoog van Pools afkomst, en zijn algoritme experiment.


Future Shock - Oproer in Oost-Europa - #5

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  08-04-2018

Autocratische leiders als Viktor Orbán verzetten zich luidruchtig tegen de EU-politiek. Hun oproer laat zien dat er niet zozeer sprake is van een kloof tussen noord en zuid, maar veeleer tussen oost en west Europa. Met NRC-correspondent Caroline de Gruyter onderzoeken we wat er toch aan de hand is...


Future Shock - DNA dilemma's - #4

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  25-03-2018

Podcast over de dilemma's rond de nieuwe biotechnologie die het herprogrammeren van ons DNA mogelijk maakt.


Future Shock - Het grommen van de gletsjer - #3

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  11-03-2018

Podcast over de verdwijnende gletsjers en andere gevolgen van klimaatverandering


Future Shock - Het krediet van de massa: hoe burgers en shoppers in China beoordeeld worden - #2

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  23-02-2018

Podcast over het sociaal kredietsysteem in China.


Future Shock - Identiteit volgens Nirit Peled - #1

Luister  

Tegenlicht Podcast  /  10-11-2017

Kun je een identiteit kiezen of wordt hij opgedrongen? Chris Kijne in gesprek met regisseur Nirit Peled over haar oeuvre. Over ergens ongewild bij horen en de rauwe randen van ​samenleven in een gesegregeerde stad.