This Tidy Life - de podcast over een opgeruimd leven

4. Blijvend van rommelkont naar opgeruimd: kan dat?

This Tidy Life - de podcast over een opgeruimd leven
28-01-2020

Ben jij een rommelkont of ben je altijd al georganiseerd geweest? Wat denk jij: kan je je gedrag permanent veranderen? of is het eens een rommelkont, altijd een rommelkont?

In deze aflevering spreken we Suzie Geurtsen. Zij is gedragspsycholoog en is bezig met het oprichten van haar eigen duurzame kledingmerk. Met haar praten we over gedragsverandering. Is het echt mogelijk om van rommelkont naar altijd opgeruimd te gaan? Hoe blijf je gemotiveerd tijdens het opruim proces en kan je ook je partner veranderen?

Suzie beantwoord al onze vragen. Zo leren we dat veel van ons gedrag is aangeleerd. Dat kan diep ingesleten zijn, maar kan dus ook worden aangepast. Interessant daarbij is dat we vaak het zelfvertrouwen missen om deze verandering toe te gaan passen. We hebben onszelf overtuigd dat we nu eenmaal niet kunnen opruimen. We zijn tenslotte altijd al zo geweest. Daar zit meteen ook de eerste stap naar een oplossing. Suzie legt ons uit dat we klein kunnen beginnen. Bedenk een klein stapje, voor dat uit, voel wat het met je doet en bouw op dat beetje zelfvertrouwen.

De methode van Marie Kondo laat ons over al onze bezittingen een beslissing nemen. Met elke beslissing die je neemt, groeit ook je zelfvertrouwen. Aan het eind van het opruimen ben je enorm gegroeid. Je zult ook merken dat je op andere gebieden in je leven, meer zelfvertrouwen krijgt. Win-win, en een opgeruimd huis en meer besluitvaardigheid en zelfvertrouwen.

We vinden het heel leuk om van jullie te horen! Laat ons weten welke brandende vragen je hebt over opruimen of welk verhaal je graag wilt delen over jouw eigen opruimproces via onze Facebookgroep This Tidy Life of stuur ons een e-mail op Thistidylife@gmail.com. Wie weet ben jij de volgende gast in onze podcast of behandelen we jouw vraag!

Nu je hier toch bent, vergeet je niet te abonneren op de podcast, zodat je geen enkele aflevering meer mist. Meld je ook even aan bij onze facebookgroep This Tidy Life om alle Try this at Home’s en andere informatie over de afleveringen niet te missen.

Wil je nog meer opruiminspiratie over de opruimmethode van Marie Kondo? Wil je alles weten over opruimen? Volg ons dan op facebook en instagram: Camila op @joy.in.organizing en Didy op @beginbijjehuis.

Wil je Suzie Geurtsen volgen? Dat kan op instagram: @Suusgeurtsen.

Spark Joy momenten uitzending (quotes):

“Ik ben nog steeds chaotisch, maar ik heb wel een manier gevonden om ermee om te gaan” -Didy


“Ik wil beginnen met de vraag die wij eigenlijk altijd krijgen: Hoe verander je het gedrag van je partner? Zodat die eindelijk ook eens gaat opruimen”

-Cami


“Ik heb een burnout gehad. Daar hoeven we het verder niet specifiek over te hebben. Maar toen heb ik het boek van Jelle Derckx gelezen. Toen heb ik in een paar dagen mijn hele huis op de kop gegooid en alles eruit gegooid wat ik niet meer wilde hebben”

-Suzie


“Een burnout voorkomen kan misschien niet, omdat er ook andere factoren meespelen. Maar als je bewuster wilt gaan leven en met minder stress, dan gaat opruimen op deze manier zeker helpen”

-Didy


“Laatst vroeg iemand mij bij het opruimen nog: Waarom kan ik dit niet zelf? Waarom heb ik iemand nodig die mij hierbij helpt. Wat zou jij daarop zeggen?”

-Cami


“Ten eerste, dat is een veroordelend gedachte: Ik ben niet goed genoeg, want ik kan dit niet alleen. Het is ook moeilijk en het is goed dat je de stap neemt”

-Suzie


Try this at home:

Probeer het eens heel klein te maken. Dus wat is het eerste stapje dat je zou kunnen zetten om te gaan beginnen met opruimen. Denk nog even niet verder maar doe dat eerst eens. Ga eens kijken wat het met je doet.


Sta er echt eens bij stil wat het nu met je doet, hoe voel je je? Stel dat je je als doel stelt om het aanrecht elke dag op te ruimen. Merk dan eens op wat voor gevoel het je geeft om dat gedaan te hebben. En als dat dan goed voelt dan wil je er meer van. Daar zit je motivatie.


Maar maakt het niet te groot. Probeer eerst een klein stapje. En als je het fijn vindt, maak dan een plan. Of schakel de hulp van een professional in. Daar is niets mis mee.