This Tidy Life - de podcast over een opgeruimd leven

9. Interview met Mayra Louise over body positivity

This Tidy Life - de podcast over een opgeruimd leven
10-03-2020

Deze week is bij ons te gast Mayra Louise. Zij is body positivity activist en heeft een prachtig boek geschreven: Op je lijf geschreven. Haar slogan: Happy is not a dress size.


In ons werk met mensen komen we veel onzekerheid tegen. Niet op de laatste plaats onzekerheid over het lichaam. We maken regelmatig mee dat mensen negatief zijn over dat lichaam. Of dat ze wachten met bijvoorbeeld bepaalde soort kleding aandoen, totdat ze zijn afgevallen. Zichzelf eigenlijk iets niet gunnen, omdat ze niet het lichaam hebben dat ze graag willen hebben.


Wij dagen mensen altijd uit om positiever naar zichzelf te gaan kijken. Waarom zou je alleen maar kleur mogen dragen als je minder zwaar weegt. Is het echt zo dat lange mensen dit soort kleding niet kunnen dragen. Wat past er nu bij je en waar voel je je nu goed in?


Mayra Louise heeft zelf jarenlang geworsteld met haar zelfbeeld. Ze probeerde alle diëten uit en vertelde zichzelf dat ze bepaalde dingen pas zou gaan doen als je x kilo’s kwijt was. Alleen dan zou het goed genoeg zijn. In haar boek beschrijft ze deze jaren, maar ook hoe ze hier uiteindelijk is uitgekomen.


Ze ging zichzelf beetje bij beetje meer omarmen. Ze besloot om niet meer zo’n focus te leggen om haar lichaam en weer meer te gaan leven. Om meer dingen te gaan doen die ze leuk vond en eerlijker naar zichzelf te gaan kijken.


Net als bij opruimen ga je niet zomaar van A naar B. Opruimen op de manier van Marie Kondo gaat over weer leren kiezen wat goed voor je is, waar jij blij van wordt. En ook niet teveel van jezelf vragen. Dit gaat niet zomaar even. Hetzelfde geldt voor body positivity. Meer positief naar jezelf gaan kijken kost tijd en gaat stapje voor stapje. En dat is ok.


Mayra begon op haar instagram vanaf 2014 #bodypositivity te gebruiken was daarmee de eerste in Nederland. Ze neemt de volgers mee in haar eigen proces. Welke stappen ze zet. Welke onzekerheden er zijn en hoe ze daar mee om gaat. Ze gaat op de barricades staan om meer soorten lichamen normaal te maken. En haar eigen lichaam laten zien hoort daar voor haar bij.


Er is veel veranderd en er gaan steeds meer stemmen op voor een realistisch beeld van lichamen in de media en op social media. Maar daar is nog wel een nuance: Nog steeds is er veel oordeel over mensen die dik zijn. Er is wel veel zelf liefde en meer laten zien wie je bent, maar body positivity gaat over het echt buiten de standaard vallen. Dus als je niet echt dik bent mag je wel dingen laten zien. Maar buiten dat komt er toch weer veel commentaar.


Het is belangrijk om twee dingen te gaan doen.

Eerlijker naar je lijf te gaan kijken.

Dankbaar zijn voor alles wat je lijf voor je doet.



Contact

We vinden het heel leuk om van jullie te horen! Laat ons weten welke brandende vragen je hebt over opruimen of welk verhaal je graag wilt delen over jouw eigen opruimproces via onze Facebookgroep This Tidy Life of stuur ons een e-mail op Thistidylife@gmail.com. Wie weet ben jij de volgende gast in onze podcast of behandelen we jouw vraag!

Nu je hier toch bent, vergeet je niet te abonneren op de podcast, zodat je geen enkele aflevering meer mist. Meld je ook even aan bij onze facebookgroep This Tidy Life om alle Try this at Home’s en andere informatie over de afleveringen niet te missen.

Wil je nog meer opruiminspiratie over de opruimmethode van Marie Kondo? Wil je alles weten over opruimen? Volg ons dan op facebook en instagram: Camila op @joy.in.organizing en Didy op @beginbijjehuis.

Mayra Louise kan je volgen via haar instragram @mayralouise, je kan haar boek Op je lijf geschreven kopen via bol.com en je kan haar podcast luisten via de bekende kanalen.

Quotes:


“Wat wij merken, al bij de eerste categorie kleding is dat mensen zo hard voor zichzelf kunnen zijn. En dat gaat dan met name ook over hoe ze naar zichzelf kijken, wat ze van hun lichaam vinden. En dat mensen dan belemmerende gedachten hebben.”

-Didy


“Ik heb heel lang het gevoel gehad van ik moet dunner zijn, om goed genoeg te zijn”

-Mayra


“Het grootste verschil met vroeger is dat ik eigenlijk niet zo met mijn lijf bezig ben. Er is meer ruimte gekomen om te leven”

-Mayra


“Gun je je het jezelf om dingen los te laten die heel zwaar wegen?”

-Camila


“Als je ermee aan de slag gaat, wil je ook veel te snel resultaat zien. Met opruimen.”

-Mayra


“Dat is voor mij in ieder geval heel herkenbaar. Ik heb ook de neiging om mezelf teveel op te leggen”

-Didy


“Ik heb mensen een beetje meegenomen in mijn eigen proces (op instragram)”

-Mayra


“Je ziet mij en je zou denken ze ziet er prima uit. Maar ik heb wel mijn onzekerheden en ik zou het zomaar mijn zwembandjes laten zien. Wat is dat nou he?”

-Camila


“Het is niet dapper dat ik gewoon durf te zijn. Het is niet dapper dat ik mijn vetrollen laat zien. Come on, let that sink in. Dat is echt heel erg raar dat je dat dapper noemt. Het is niet dapper om gewoon jezelf te laten zien.”

-Mayra


“Je merkt dat mensen comfortabel zijn tot ongeveer maat 46, maar dan is er toch weer een grens”

-Mayra


“Diversiteit is nog niet echt normaal”

-Mayra


“Ja, er moet dan meteen ophef over gemaakt worden”

-Didy



“Stiekem doet je lijf heel veel voor je. Bijvoorbeeld letterlijk ik kan ademhalen door mijn lijf, en knuffelen en dansen. Daar dankbaar voor zijn”

-Mayra


“Het gaat echt over Self-Love”

-Camila


“Ja, dus die eerste stap is niet eens jezelf dwingen om op zoek te gaan naar iets positiefs, maar gewoon te gaan kijken en dat dan te combineren op focus op dankbaarheid voor wat je lijf doet”

-Didy


“Voor de mensen die er echt heel erg mee worstelen, ga eens kijken naar body neutrality”

-Mayra


“Je kan body positive zijn zonder jezelf mooi te vinden. Je kan voelen dit lijf verdient respect. Alle lichamen zijn ok”

-Mayra









Try this at home:


Voor deze week hebben we een hele leuke try this at home en best een uitdaging als je dit nu nog moeilijk vindt. De oefening staat ook in het boek van Mayra Louise.


Ga elke dag voor de spiegel staan en ga naar jezelf kijken. Doe dit bloot of in je ondergoed. Vermijd niets, maar ga gewoon naar jezelf kijken. Naar alles van je lijf.


Voel je je verdrietig? Dat is ok, je hoeft niet meteen op zoek te gaan naar iets positiefs. Probeer in eerste instantie zo eerlijk mogelijk naar je lijf te kijken. Wen aan hoe het eruit ziet.


Wellicht kan je na verloop van tijd of meteen al, ook positieve dingen van je lichaam gaan zien. Benoem die eens. Dat kan heel klein en natuurlijk ook groot zijn.


Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door de podcastfactory van Earforce. Wij zijn heel blij dat we onze podcast in hun prachtige studio mogen opnemen.