Toekomst van ons eten | BNR
Zakelijk | 30 afleveringen
Jigal Krant bezoekt boeren, tuinders en ondernemers die pionieren met exotische producten en gewassen. Voedsel dat we nu nog importeren uit landen hier ver vandaan. Wat bezielt deze baanbrekers? Zijn ze succesvol? Levert lokale teelt milieuwinst op en smaken exotische gewassen van Nederlandse bodem even lekker als wanneer we ze importeren uit hun eigen habitat?
Made in Holland - Zwarte peper uit Bleiswijk
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 11-08-2023
Filip van Noort, gewasspecialist bij de Wageningen Universiteit en Research, begeleidde veel tuinders die zich waagden aan exotische gewassen. Zelf heeft hij zijn zinnen gezet op zwarte peper. Niet uit Vietnam, maar uit het Zuid-Hollandse Bleiswijk. Over Toekomst van ons eten - Made in Holland Jig...
Made in Holland - Sojasaus uit Rotterdam
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 10-08-2023
Met zelf geteelde sojabonen en tarwe uit de Hoeksche Waard maakt Thomas Uljee met drie vrienden zijn eigen ambachtelijke sojasaus. Niet uit Japan, maar uit Rotterdam. Over Toekomst van ons eten - Made in Holland Jigal Krant bezoekt boeren, tuinders en ondernemers die pionieren met exotische producte...
Made in Holland - Watermeloen uit Kwintsheul
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 09-08-2023
Glastuinbouwer Roel de Bakker is tomatenteler in het Westland, maar waagt zich sinds enige tijd ook aan watermeloenen. Niet uit Spanje, maar uit het Zuid-Hollandse Kwintsheul. Over Toekomst van ons eten - Made in Holland Jigal Krant bezoekt boeren, tuinders en ondernemers die pionieren met exotische...
Made in Holland - Quinoa uit Zevenhuizen
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 08-08-2023
Akkerbouwer Chris van der Sterre wisselde zijn oer-Hollandse spruitjes in voor een exotisch gewas waar hij het bestaan niet van kende. Deze maand oogst hij voor het derde jaar quinoa. Niet uit Peru, maar uit het Zuid-Hollandse Zevenhuizen. Over Toekomst van ons eten - Made in Holland Jigal Krant bez...
Made in Holland - Tofoe uit Rotterdam
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 07-08-2023
De zusters Chinzy en Janet Choi verkasten het familiebedrijf van de badkamer in het ouderlijk huis naar een eigen bedrijfspand. Daar produceren ze ambachtelijke tofu. Niet uit China, maar uit Rotterdam. Over Toekomst van ons eten - Made in Holland Jigal Krant bezoekt boeren, tuinders en ondernemers...
Made in Holland - Kikkererwten uit Tollebeek
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 03-08-2023
Anna van der Bijl en Peter Laan rooiden hun witlofakkers en begonnen aan de risicovolle teelt van kikkererwten. Niet uit India of Turkije, maar uit het Flevolandse Tollebeek. Over Toekomst van ons eten - Made in Holland Jigal Krant bezoekt boeren, tuinders en ondernemers die pionieren met exotische...
Made in Holland - Truffels uit Eys
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 02-08-2023
André Leclercq legde naast zijn delicatessenwinkel een truffelgaard aan. De eerste opbrengst verwacht hij over vijf jaar in zijn winkel te verkopen. Tot die tijd jagen Leclercq en zijn kompaan Gaya op wilde truffels. Niet in de Périgort of in Alba, maar in het Zuid-Limburgse Eys. Over Toekomst van...
Made in Holland - Sojamelk uit Enschede
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 01-08-2023
Tom en Bart Grobben bouwden de melkveehouderij van hun ouders om tot akkerbouwbedrijf. Ze produceren nog altijd melk, alleen niet meer van koeien, maar van zelf geteelde sojabonen. Niet uit Midden-Amerika, maar uit het platteland. Over Toekomst van ons eten - Made in Holland Jigal Krant bezoekt boer...
Made in Holland - Vanille uit Monster
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 31-07-2023
In een geheime kas in het Westland teelt Rob Baan van glastuinbouwbedrijf Koppert Cress vanille. Niet uit Madagaskar, maar uit het Zuid-Hollandse Monster. Over Toekomst van ons eten - Made in Holland Jigal Krant bezoekt boeren, tuinders en ondernemers die pionieren met exotische producten en gewasse...
Made in Holland - Kiwi’s uit Bunnik
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 25-07-2023
Op boerderij Nieuw Slagmaat teelt Djûke Smith-Van der Maat kiwi’s. Niet uit Nieuw-Zeeland, maar uit het Utrechtse Bunnik. Over Toekomst van ons eten - Made in Holland Jigal Krant bezoekt boeren, tuinders en ondernemers die pionieren met exotische producten en gewassen. Voedsel dat we nu nog impor...
Made in Holland - Saffraan uit Oude-Tonge
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 25-07-2023
In hun oude witlofboerderij hebben John & Lenie Terhoeve zich gestort op de teelt van saffraan. Niet uit Iran, maar uit het Zuid-Hollandse Oude-Tonge. Over Toekomst van ons eten - Made in Holland Jigal Krant bezoekt boeren, tuinders en ondernemers die pionieren met exotische producten en gewassen. V...
Made in Holland - Thee uit Zundert
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 24-07-2023
Met zijn bedrijf LocalTea produceert Wouter Eckelmans thee. Niet uit China of India, maar uit het Brabantse Zundert. Over Toekomst van ons eten - Made in Holland Jigal Krant bezoekt boeren, tuinders en ondernemers die pionieren met exotische producten en gewassen. Voedsel dat we nu nog importeren ui...
De boerderij van de toekomst
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 25-07-2022
Wetenschappers roepen het al jaren en ook bij politici, producenten en consumenten groeit het besef: het voedselsysteem moet op de schop. BNR’s Jigal Krant portretteert pioniers die ons op radicaal andere wijze van voedsel willen voorzien. Eén van die pioniers is onderzoeker Pieter de Wolf. Namen...
Hoe afgedankt eten een tweede leven krijgt
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 25-07-2022
Wetenschappers roepen het al jaren en ook bij politici, producenten en consumenten groeit het besef: het voedselsysteem moet op de schop. BNR’s Jigal Krant portretteert pioniers die ons op radicaal andere wijze van voedsel willen voorzien. Eén van die pioniers is Eric Habraken van De Verspillings...
De plantaardige biefstuk van Loetje
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 25-07-2022
Wetenschappers roepen het al jaren en ook bij politici, producenten en consumenten groeit het besef: het voedselsysteem moet op de schop. BNR’s Jigal Krant portretteert pioniers die ons op radicaal andere wijze van voedsel willen voorzien. Eén van die pioniers is het Israëlische Redefine Meat. H...
Boeren midden op een bedrijventerrein
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 25-07-2022
Wetenschappers roepen het al jaren en ook bij politici, producenten en consumenten groeit het besef: het voedselsysteem moet op de schop. BNR’s Jigal Krant portretteert pioniers die ons op radicaal andere wijze van voedsel willen voorzien. Eén van die pioniers is boer Ard van de Kreeke. Als het a...
'Echte' kaas van Those Vegan Cowboys
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 25-07-2022
Wetenschappers roepen het al jaren en ook bij politici, producenten en consumenten groeit het besef: het voedselsysteem moet op de schop. BNR’s Jigal Krant portretteert pioniers die ons op radicaal andere wijze van voedsel willen voorzien. Eén van die pioniers is Those Vegan Cowboys in het Belgis...
Teaser | De toekomst van ons eten
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 25-07-2022
Wetenschappers roepen het al jaren en ook bij politici, producenten en consumenten groeit het besef: het voedselsysteem moet op de schop. BNR’s Jigal Krant portretteert pioniers die ons op radicaal andere wijze van voedsel willen voorzien. Je hoort het in deze vijfdelige serie.See omnystudio.com/l...
Welkom in de supermarkt van de toekomst
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 13-05-2021
Mede mogelijk gemaakt door: UnileverIn deze aflevering van Voeding van morgen lopen we een ronde door de supermarkt van de toekomst. Marit van Egmond (CEO Albert Heijn), Chloé Rutzerveld (food futurist) en Debora van der Zee (vice president foods Benelux bij Unilever) schetsen een vergezicht dat nu...
Futureproof voedselverpakkingen
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 06-05-2021
Mede mogelijk gemaakt door: UnileverIn deze aflevering van Voeding van morgen onderzoeken we de voedselverpakking van de toekomst. Of eigenlijk vooral het hele systeem eromheen. Hoe zorgen we ervoor dat verpakkingen na gebruik niet in het milieu of in de verbrandingsoven belanden, maar weer opnieuw...
Volle supermarkten versus lege magen
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 29-04-2021
Mede mogelijk gemaakt door: UnileverDe cijfers zijn dramatisch: wereldwijd lijden meer dan 700 miljoen mensen honger. 2 miljard mensen hebben niet altijd toegang tot voldoende, betaalbaar en gezond eten. En dan gaan ook nog eens 1,6 miljard mensen gebukt onder obesitas. In Sub-Sahara Afrika zijn de...
Alternatieve eiwitten: in 2050 geen vlees, maar algen op je bord?
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 22-04-2021
Mede mogelijk gemaakt door: UnileverEendenkroos, micro-algen, schimmels en natuurlijk insecten. Allemaal alternatieve bronnen van eiwit die ervoor kunnen zorgen dat we minder vlees en zuivel gaan eten. Ze zijn stukken duurzamer en ook nog eens gezond. Razendsnelle ontwikkeling De ontwikkelingen gaan...
Exit voedselverspilling: utopie of kan het?
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 15-04-2021
Mede mogelijk gemaakt door: UnileverTwintig jaar geleden beet Toine Timmermans zich vast in voedselverspilling. Het verbaasde hem dat de oplossingen voor het oprapen lagen, maar niemand de handschoen oppakte. Oplossingen van de toekomst Twee decennia later is er veel gebeurd. We zoomen in op twee co...
Serie 2: Voeding van morgen
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 07-04-2021
Mede mogelijk gemaakt door: UnileverIn de tweede reeks afleveringen van de podcast Voeding van morgen praat Maud Schreurs met de voorlopers op voedselgebied. Zij lepelen op hoe ons voedselsysteem er in 2050 uitziet. En wat dat betekent voor jouw bord. Podcast naar je smaak? Je vindt hem binnenkort o...
Met deze slimme trucs eet jij gezond en duurzaam
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 15-06-2020
Mede mogelijk gemaakt door: UnileverAls we de aarde niet willen uitputten, moet ons dieet op de schop. In 2019 kwam een groep internationale wetenschappers met een menu dat veel reuring veroorzaakte, het EAT Lancet Menu. Inmiddels wordt het gezien als hét dieet van de toekomst. Naast meer groenten...
Voedselverpakkingen: een vloek of een zegen?
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 08-06-2020
Mede mogelijk gemaakt door: UnileverHet plastic folietje om de komkommer is veel mensen een doorn in het oog. Want al dat plastic om ons eten zorgt toch voor een enorm milieuprobleem? Dat klopt. Maar liefst 20 procent van ons afval bestaat uit verpakkingen en dat kan lang niet allemaal gerecycled wo...
Zo eten we gezond in de toekomst
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 02-06-2020
Mede mogelijk gemaakt door: UnileverDe Schijf van Vijf kennen we allemaal, maar bij de meeste mensen reikt hun kennis over voeding niet veel verder dan dat. Niet gek, want er is in de voedingswetenschap ook nog veel onbekend. Toch lijken steeds meer Nederlanders bezig te zijn met gezond eten. Uit on...
Zo worden in 2050 alle negen miljard monden wereldwijd gevoed
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 25-05-2020
Mede mogelijk gemaakt door: UnileverDe Verenigde Naties verwachten dat de wereld in 2050 zon 9,7 miljard bewoners telt. De grootste bevolkingsgroei zit hem in Afrika en het voedselprobleem is nu al groot, vertelt Martin van Ittersum. Hij is hoogleraar plantaardige productiesystemen aan de Wageningen...
Welke vleesvervanger leggen we over dertig jaar op de barbecue?
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 25-05-2020
Mede mogelijk gemaakt door: UnileverSteeds meer Nederlanders verruilen het stukje vlees op hun bord regelmatig voor een vleesvervanger. De één doet dat vanwege zorgen over het milieu of dierenwelzijn, de ander om gezondheidsredenen. In de supermarkt is het aanbod van plantaardige vleesvervangers i...
Nieuw: Voeding van morgen
LuisterToekomst van ons eten | BNR / 24-04-2020
Mede mogelijk gemaakt door: UnileverPodcast naar je smaak? Je vindt hem binnenkort via bnr.nl/voedingvanmorgen, de BNR app, Apple Podcast of Spotify.See omnystudio.com/listener for privacy information.