Podcast Zoeker

Uit de Ivoren Toren

Het Effect van de Pandemie op Supply Chains

Uit de Ivoren Toren

10-03-2021

De leveringstekorten van medicijnen en mondkapjes aan het begin van de coronacrisis legden de problemen rondom supply chains goed bloot. Globalisering heeft ervoor gezorgd dat onze producten van steeds verder weg kunnen komen. Tegelijkertijd is er in de wereld een focus op het terughalen van de maakindustrie naar eigen land. Denk dan aan de term 'America First'.

Maar ook dichterbij huis wordt het terughalen van productie als een optie gezien. In een briefadvies schrijft de SER in februari 2021 dat de overheid in tekortsituaties van essentiƫle producten het terughalen van productie kan bevorderen. Reshoring, heet dat. Maar hoe realistisch is deze strategie eigenlijk?

In deze aflevering ga ik in gesprek met universitair hoofddocent, Rene Kleijn, en junior onderzoeker, Ankita Singhvi. Ik spreek ze over het onderzoek dat ze doen naar het effect van de pandemie op supply chains. Weten zij hoe de supply chains van de mondmaskers die ze dagelijks dragen eruit ziet? En hoe kunnen we voorkomen dat we in de toekomst niet meer verlegen om hulpmiddelen zitten wanneer we die het hardst nodig hebben?

----
Host: Deborah Sumter

Meer informatie: Website Centre for Sustainability

Productie: Klaenk
Artwork: Visual Friday