Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten

Kunst  |  33 afleveringen

POWERED BY MEUG & Negroni.be Een podcast over bier, wijn, spirits en cocktails. Van Dyck en Van Dyck, de Advocaten van de Smaak, nodigen elke aflevering een gast uit de drankenwereld uit op de beklaagdenbank. Hun doel is de gast vrij te pleiten van aantijgingen of veroordelen voor bewezen feiten.

Verras mij  


S3 #3 Alistair Walker (Infrequent Flyers)

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  07-05-2024

Another English episode! Our guest for today is Alistair Walker of the Alistair Walker Whisky Company, known for its range of Infrequent Flyers bottlings. Alistair's whisky journey began in January 1997, when took on a job at the sales and marketing department of Burn Stewart Distillers. At that tim...


S3 #2 Sam Nagels (Brouwland)

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  18-04-2024

In deze aflevering hebben we opnieuw een gast uit de bierwereld op bezoek, Sam Nagels van Brouwland. Maar het zou de Van Dyck & Van Dyck-podcast niet zijn als er ook over andere dranken gebabbeld wordt, afwijken daar zijn wij namelijk goed in! Waar Sam Nagels goed in is, is brouwen maar vooral ook ...


S3 #1 Bert Kruismans (Tournee Generale)

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  07-04-2024

De smaakadvocaten ontvangen deze keer een rechtvaardige rechter! Onze gast van vandaag heeft weinig introductie nodig. Bert Kruismans is een van 's lands beste en bekendste comedians. Ken je 'm daar niet van, dan ken je hem misschien als tv-quizzer. Hij werd niet alleen de grote winnaar van het derd...


S2 #16 Ronald Mengerink (De Dochter van de Korenaar)

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  21-03-2024

In deze aflevering gaan de heren Van Dyck en Van Dyck semi-internationaal. Ze moesten immers 2 landsgrenzen over om ter plaatse te geraken, maar kwamen toch terug in België terecht. In Baarle-Hertog bij brouwerij De Dochter van de Korenaar meer bepaald. Samen met zijn vrouw Monique de Baat is brouw...


S2 #15 Irish Bingo met Paula Rutten, Benny Janssens en Tom Verbruggen

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  29-02-2024

In de nasleep van onze aflevering met Chris Hayes van Teeling Distillery stuurde Chris ons nog een cadeau'tje. Het afgewerkte product van het sample dat hij bijhad voor de podcast-opname: Teeling Crystal Malt. We kregen de fles in avant-première want op het moment van de opname van déze aflevering...


S2 #14 Chris Hayes (Teeling Whiskey)

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  07-01-2024

Another international guest, so again in English! We're delighted to have the European brand ambassador for Teeling Whiskey as our guest today. Chris Hayes is a familiar face which we're always happy to see on spirit fairs or elsewhere, so we're glad to have him on the podcast! Once home to over 37...


S2 #13 James Pithie (James & Whisky)

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  21-12-2023

Geboren met Schotland in het hart, zo omschrijft James Pithie zichzelf. Niet enkel in het hart, maar ook in zijn genen. James is geboren en getogen in België, maar heeft zoals zijn naam al doet vermoeden Schotse roots langs vaders' kant. Het ruige landschap, de vriendelijke mensen, de prachtige spi...


S2 #12 Chris Lauriers (Scotch Malt Whisky Society) - "Ik doe niets liever dan op mijn bek gaan als het over whisky gaat"

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  07-12-2023

In deze aflevering bezoeken we de GVR van de Belgische drankenindustrie, Chris Lauriers. Chris is een van die mensen die van in het prille begin van de podcast op ons lijstje stond van mensen die we zeker eens wilden uitnodigen, en in onze 28e aflevering is het eindelijk zo ver! Chris is bij vele wh...


S2 #11 Shilton Almeida (M&H Distillery)

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  21-11-2023

Another English episode! For those in the whisky industry, our next guest needs little introduction: Shilton Almeida is a familiar face at whisky festivals. Born in India, relocated to Scotland, and working for an Israeli distillery, Shilton has covered many miles in the wonderful world of whisky. R...


S2 #10 Yochen Verbeeck (eigenaar cocktailbar Hootch)

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  21-10-2023

Heistenaar Yochen Verbeeck werd voor zot verklaard toen hij als jonge ondernemer samen met een vriend een high end-cocktailbar wilde openen in zijn thuishaven Tijdens de corona-pandemie bovendien. Nu 2 jaar later, hebben Yochen en zijn kompaan Diego bewezen dat cocktailbars ook  buiten de grootste...


S2 #9 Lander Van Hoye (Bottleneck / Winelovers)

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  07-10-2023

Lander Van Hoye is al van in het begin een Meug-vriend. Met Bottleneck is hij intussen een referentie in de wijnwereld, en importeert en verdeelt hij absolute topwijnen uit onder andere Slovenië en Bulgarije. Afgelopen zomer was hij te gast in de tuin van Jeroen voor een tasting van Oost-Europese w...


S2 #8 Dominic Verstappen (Independent Bottler BYOB-C & Klubb23)

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  07-09-2023

Hoewel Dominic Verstappen zichzelf geen whisky-nerd laat noemen, wordt er toch serieus wat generd over whisky in deze aflevering! Op professioneel vlak zette Dominic zijn eerste stappen in de wereld van whisky als mede-oprichter van BYOB-C oftewel Bring Your Own Bottle Club. Na het organiseren van p...


S2 #7 Vincent Schietse (Brown-Forman)

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  21-08-2023

Vincent Schietse heeft zijn passie voor dranken ontdekt tijdens zijn studies 'Sommelier Conseil' aan de Université du Vin in Suze-La-Rousse, Frankrijk. Na wijn ontdekte Vincent ook zijn liefde voor gedistilleerde dranken. Al bijna 10 jaar is Vincent terug te vinden in de wondere wereld van spirits....


S2 #6 Billy Walker (Master Distiller The GlenAllachie)

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  07-07-2023

Opnieuw een Engelse aflevering, maar ook weer een geweldige gast! Tegenwoordig staat hij vooral bekend als Master Distiller bij The GlenAllachie, maar dat is slechts een van zijn prestaties in de whiskyindustrie. Al meer dan 5 decennia (!) lang creëert hij enkele van de meest begeerde whisky's ter...


S2 #5 Ruben Luyten (Whiskynotes / Sherrynotes)

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  21-06-2023

In deze aflevering hebben we opnieuw een van de beste whiskybloggers ter wereld te gast! Dit keer moesten we er zelfs niet tot in Frankrijk voor rijden, want Ruben Luyten, de man achter WhiskyNotes is een Belg! Daarbuiten is hij ook - niet een van de beste maar - de allerbeste sherry-blogger ter wer...


S2 #3 Annabel Thomas (Founder & CEO Nc'Nean Whisky)

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  21-03-2023

In deze aflevering van onze podcast hebben we Annabel Thomas als gast. Annabel is de founder en CEO van Nc'nean, een distilleerderij aan de westkust van Schotland die op een duurzame manier whisky produceert. In 2013 besloot Annabel haar baan op te zeggen om fulltime te focussen op Nc'Nean en de dis...


S2 #2 Luc De Raedemaeker (Beer Matters & Tasting Director Brussels Beer Challenge) - 20 jaar geleden stonden we op eenzame hoogte, nu niet meer

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  07-03-2023

Luc De Raedemaeker is de ultieme biermeester! Als docent Bierkunde weet hij quasi alles over het gouden drankje en levert hij zijn expertise aan Belgische magazines zoals Hopper, Zytholoog en Vino Magazine, evenals aan het Chinese Hops Magazine en het Amerikaanse All About Beer. Bovendien is hij lid...


S2 #1 Stijn Deschacht (Host Over Eten Podcast & Tequila- en Mezcal-kenner) - Terroir is meer dan alleen bodem

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  21-02-2023

In deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Van Dyck & Van Dyck hebben we Stijn Deschacht op bezoek. Stijn is een vat vol kennis over eten en heeft een onstilbare honger naar meer. Hij noemde zijn podcast en culinaire nieuwsbrief dan ook respectievelijk 'Over Eten' en 'Honger naar meer'. Al...


#16 Kathleen Van den Berghe (Château de Minière) - Wijn wordt gemaakt op de wijnstok en niet in de kelder

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  07-12-2022

Van je passie(s) je beroep maken, dat moet het motto geweest zijn waarmee Kathleen Van den Berghe 12 jaar geleden aan haar avontuur in de Loire begon. Natuur, kunst, eeuwenoude gebouwen renoveren en vooral heel lekkere wijn maken. Dat is wat Kathleen professioneel doet sinds ze in 2010 'Château de...


#15 Live op MEUG Tasting Festival - Part 2 - Sven De Kleermaeker (De Koninck/Duvel Moortgat) - Philippe Wouters (Mondovino) - Sebastiaan Vandendael (Rum Babs)

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  21-11-2022

Deze special - deel 2 van 2 - werd voor een live publiek opgenomen op het Meug Tasting Festival. Daarom wijken we een beetje af van ons vaste concept: Deze keer slechts 1 Smaakadvocaat (Yannick) en niet 1 gast maar 3 gasten na elkaar. Waar we niet van afwijken is dat we iets lekkers proeven en steed...


#14 Live op MEUG Tasting Festival - Herman Van der Meij (Diageo), Stephan Van de Velde (Bierkapitein) en Reinout Moonen (Domein Walterus)

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  07-11-2022

Deze special werd voor een live publiek opgenomen op het Meug Tasting Festival. Daarom wijken we een beetje af van ons vaste concept. Deze keer slechts 1 Smaakadvocaat (Yannick) en niet 1 gast maar 3 gasten na elkaar. Waar we niet van afwijken is dat we iets lekkers proeven en steeds starten met dez...


#13 Joren Nuyts (The Roots independent bottling) - Soms neemt het leven een onverwachte wending

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  21-10-2022

In december 2020 stond de wereld even stil voor Joren Nuyts. Dat was voor hem een signaal dat het leven te kort is om je dromen niet na te jagen. Joren droomde over eigen bottelingen van whisk(e)y en andere spirits. In september 2022 realiseerde Joren die droom en lanceerde hij zijn eerste release v...


#12 Kris Boeckmans (Café Fringale) - ☕️ & ????‍♀️

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  07-10-2022

Ex-profwielrenner Kris Boeckmans is wellicht de snelste van alle gasten die we reeds op bezoek kregen in onze podcast. Intussen is Kris op wielerpensioen en ruilde hij de ene passie voor een andere: koffie!  Hij creëerde eigen koffie-blends en biedt een selectie van single origin koffies aan die j...


#11 Jeroen en Yannick (Meug & Negroni.be) - Reizen met Jeroen

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  21-09-2022

Na 10 afleveringen waarin we telkens een gast op bezoek hadden die zichzelf voorstelde, kregen we steeds vaker de vraag om onszelf eens voor te stellen! Dat doen we in deze special waarin we zelf te gast zijn in onze eigen podcast.  Deze keer niet met 2 drankjes, maar met maar liefst 7 drankjes. We...


#10 Steffi Vertriest (njam! - Thee.be) - Thee is boeiender dan wijn!

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  07-09-2022

In deze aflevering gaan smaakadvocaten Jeroen en Yannick buiten hun comfort zone van alcoholische dranken. Ze hebben niemand minder dan creatieve duizendpoot Steffi Vertriest te gast.  Bij het grote publiek is ze vooral bekend als tv-kok van njam!, als een van 's lands populairste food bloggers en...


#9 Serge Valentin (Whisky Fun) - Is whisky nog steeds fun?

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  21-08-2022

Another international episode! This time our guest is a leading global authority in the world of spirits, most particularly whisky. He's known for his straight-talking rock 'n' roll spirit reviews, he's been dubbed 'le mâitre incontesté du whisky' and he's a 'Keeper of the Quaich' (a title reserve...


#8 Maarten Weyn (De Weynbrouwerij) - Bier brouwen op gevoel of met wetenschap?

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  07-08-2022

In deze aflevering worden de Smaakadvocaten eventjes de Maakadvocaten, want ze hebben Maker Maarten Weyn op bezoek. Maarten is een bekend figuur in de Belgische maker community en bij het bredere publiek ook bekend van zijn passages op televisie in Team Scheire en als co-host van de podcast Nerdland...


#7 Margaux Balemans (Sommelier Le Sanglier des Ardennes) - Met uitsterven bedreigd?

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  21-07-2022

Piepjong maar al een palmares om u tegen te zeggen! Aanstormend talent Margaux Balemans is pas 22 jaar maar heeft al een ferme reputatie opgebouwd in de Belgische wijnwereld. In 2020 werd ze verkozen tot Junior Sommelier of the Year en op haar CV pronkt onder meer tweesterren-restaurant The Jane. Nu...


#6 Lucie Stroesser (Douglas Laing & Co International Sales Manager) - Scotland is a better country than France

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  07-07-2022

Alweer een internationale aflevering, dus opnieuw in Engels! Maar deze keer gewoon op Belgische bodem opgenomen. Te gast in deze aflevering: Lucie Stroesser, International Sales Manager bij Douglas Laing & Co. Bij Van Dyck & Van Dyck zijn we fan van straffe madammen, en dat mag van Lucie zeker gezeg...


#5 Pieter Knapen (Malternative Belgium) - Cognac is de beste spirit ter wereld

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  14-06-2022

Vandaag op de beklaagdenbank: Pieter Knapen (Malternative Belgium) Als zaakvoerder van Malternative Belgium heet Pieter Knapen ons welkom in zijn shop in Hasselt en dompelt hij ons onder in de wondere welkom van oude Cognacs. Het is duidelijk: Pieter is schuldig aan extreme gastvrijheid! Bewijsstuk...


#4 SPECIAL - Joao Vicente (Gonzalez Byass Brand Ambassador) - Poolside Interview

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  23-05-2022

De Van Dyck & Van Dyck Smaakadvocaten Podcast is amper 4 afleveringen oud en gaat nu al internationaal! Enfin, 1 Van Dyck dan toch, want deze special wordt enkel door Jeroen gehost. Met veel plezier ging Jeroen in op de uitnodiging van Gonzalez Byass en Cinoco om Jerez te bezoeken tijdens de Feria d...


#3 Patrick Nijs (Wijnfaktorij - Urban boutique winery) - Wijnmaken in België, daar moet je gek voor zijn

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  09-05-2022

Wijn maken in België?! Moet je daar niet een beetje gek voor zijn? Patrick Nijs is niet enkel wijnmaker, maar vooral ook wijnbouwer. Wat hem betreft mag je zelfs gewoon 'boer' zeggen, want 90% van het werk dat in zijn wijnen kruipt doen Patrick, zijn assistente Helen en zijn kompaan Aaron op het ve...


#2 Thomas Timmermans (Rémy Cointreau cocktail ambassador) - Bartenders zijn liquid chefs

Luister  

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten  /  22-04-2022

Vandaag op de beklaagdenbank: Thomas Timmermans van Rémy Cointreau  Thomas Timmermans is amper 26 jaar oud én toch al een oude rot in de vak. Alvorens hij de leeftijd bereikt had dat hij legaal alcohol mocht drinken maakte hij al zijn eigen bier. Nadien nam hij een bocht richting de wijn, om uite...