VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie

Kunst  |  53 afleveringen

De voedingsmiddelenindustrie staat nooit stil. Wat zijn de belangrijkste innovaties en trends? Wat betekent duurzaamheid in food? Hoe ontwikkel je een nieuw product en hoe gaat een producent om met voedselveiligheid en kwaliteit? Luisterartikelen en podcasts van vmt.nl

Verras mij  


Glaasje verrijkte sojadrank of eentje met halfvolle melk? We zetten ze naast elkaar met wetenschapper Peter de Jong

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  12-04-2024

Hoe vergelijk je de verschillende plantaardige alternatieven op melk zoals soja, haver en amandel met halfvolle melk? Onderzoeker Peter de Jong verbonden aan Van Hall Larenstein en NIZO deed een poging. In het vergelijk nam hij niet alleen de footprint mee maar ook de voedingswaarde/eiwitkwaliteit....


Verpakkingsdilemma's: laveren tussen duurzaamheid, recyclebaarheid en voedselveiligheid (podcast)

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  19-03-2024

Het kiezen van de juiste verpakking voor voedingsmiddelen is een complexe puzzel geworden. Het is laveren tussen duurzaamheid, recyclebaarheid houdbaarheid, kwaliteit en voedselveiligheid. Dwingt striktere regelgeving de industrie nu in de goede richting? Beluister de podcast met verpakkingsconsulta...


‘De eiwittransitie betekent niet dat we allemaal van het vlees af moeten’

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  11-03-2024

Schuift het gesprek over de eiwittransitie teveel naar de achtergrond nu andere grote thema’s zoals CO2-reductie vooral de overhand krijgen in de voedselindustrie? Dat is wel wat Justin Sarijoen, consultant Voedseltransitie bij Schuttelaar & Partners ziet gebeuren. “Maar inzetten op meer planta...


AI en Voedselveiligheid: ‘opkomende risico’s beter op de kaart’

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  04-03-2024

Wordt het voedsel veiliger dan ooit als we AI gaan inzetten voor het voorspellen van nieuwe en bestaande voedselveiligheidsrisico’s op grondstoffen? Krijgen de kwaliteitsmanagers van voedingsmiddelenbedrijven straks een nieuwe sterke tool in handen die de risicoanalyse een stuk makkelijker maakt o...


'Bakkerijsector moet korter op de bal zitten na crises'

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  18-12-2023

De bakkerijsector heeft een roerige anderhalf jaar achter de rug, gekenmerkt door een grondstoffen- en energiecrisis. Dat heeft flinke verschuivingen tussen ambachtelijke en industriële bakkerijen tot gevolg. Ook heeft de toenemende wetgeving zijn weerslag op productontwikkeling in brood en banket....


Foodtrends 2024 met Marielle Bordewijk: 'Zie trends niet als een lange to-do list, kijk wat past bij jouw merk'

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  12-12-2023

Op welke foodtrends moeten productontwikkelaars letten in 2024? Fooddesigner Marielle Bordewijk is fooddesigner en heeft haar eigen studio Food by Design. Aan het eind van elk jaar presenteert ze 15 foodtrends voor het nieuwe jaar. In deze podcast vertelt ze over de trends van 2024. Ze legt uit hoe...


World Meat Congress in Maastricht: ‘Maatschappelijk debat over vleesconsumptie moet minder simpel worden gevoerd’

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  12-10-2023

De wereldwijde vleesindustrie kan nog een grote slag slaan met het terugbrengen van CO2- en methaanuitstoot. Tegelijk groeit de wereldbevolking en het aantal mensen dat vaker vlees gaat eten de komende jaren ook. Tijdens het World Meat Congress kijkt de sector de enorme uitdagingen in de ogen. VMT s...


'Ook gen Z wil de lekkere producten, maar wel met een beter verhaal'

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  29-08-2023

Wat vraagt de jonge generatie - gen Z - om bij nieuwe producten? Waar moeten productontwikkelaars op letten? Bart Jan Veldhuizen, mede-oprichter van Kitchen Republic, de startup incubator in Amsterdam geeft een workshop op het Food Future Event op 26 september voor productontwikkelaars over dit onde...


Conceptontwikkelaar Eveline van Dam: ‘Er liggen kansen om de consument nog meer in het middelpunt te plaatsen’

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  18-07-2023

Eveline van Dam is conceptontwikkelaar en trendwatcher voor de foodindustrie. Die twee activiteiten gaan hand in hand. In deze podcast vertelt ze waar productontwikkelaars op moeten letten als ze nieuwe concepten ontwikkelen voor bijvoorbeeld de retail. Tijdens het Food Future Event op 26 september...


‘Er moeten minder maar betere plantaardige producten in het schap die de tijd krijgen om zich te bewijzen’

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  10-07-2023

Na een aantal jaar van onstuimige groei in de categorie plantaardig, lijkt er nu een plateau te ontstaan. En hoe zit het met plantaardige alternatieven voor zuivel? Zijn er te veel producten op de markt? Verwachten consumenten meer van de producten? Waar moeten productontwikkelaars op inspelen om te...


Chefs van Amsterdams restaurant lanceren natuurlijk gefermenteerd alternatief voor E621

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  02-06-2023

In deze podcast gaan we in gesprek met Merijn van Berlo en Maarten Bezem, de chefs van het succesvolle restaurant Choux in Amsterdam. Zij hebben onder de naam 621 Ferments krachtige natuurlijke smaakversterkers ontwikkeld als alternatief voor de synthetische smaakversterker E621. Hoe kunnen deze sma...


Een goede Food Safety Culture begint met een integere kwaliteitsmanager

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  16-03-2023

Een goede voedselveiligheidscultuur neerzetten: ga er maar aanstaan als beginnend of zelfs gevorderd kwaliteitsprofessional. Niet zelden loop je tegen ingesleten gewoonten of zaken aan die iedere QA'er doet rillen. Hoe stel jij je dan op? Hoe ga jij de cultuur veranderen? In deze podcast delen QA'er...


Foodwatch over nieuwe koers: ‘We zijn meer vóór in plaats van alleen maar tegen’

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  09-03-2023

Foodwatch is al jaren een lastige luis in de pels van de Nederlandse voedingsindustrie. De zelfbenoemde voedselwaakhond voert publiekscampagnes rondom bijvoorbeeld ‘pink slime’, gewasbeschermingsmiddelen in rozijnen, aanwezigheid van MOSH/MOAH in voedingsmiddelen en misleiding op etiketten en ve...


Bakkers weer met opgeruimd gezicht naar de Bakkersvak: 'scherpe randjes zijn eraf'

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  07-03-2023

Na een aantal pittige maanden in de bakkerijsector lijken de scherpste randjes er een beetje af. Tenminste, als je dat mag afmeten aan de sfeer die was te proeven op de Bakkersvak van 5 tot en met 7 maart in Gorinchem. Ondernemers konden er inspiratie opdoen voor nieuwe machines, nieuwe ingrediënte...


Nederlandse kaasinnovaties worden steeds exotischer

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  20-10-2022

Met alle aandacht voor vega- en veganvarianten, lijkt de innovatie van echte zuivelproducten zoals kaas soms onder te sneeuwen. Toch is bij de Nederlandse kaasmakers nog volop innovatie te vinden. VMT maakte een rondgang langs een paar Nederlandse kaasmakers op de Franse voedingsmiddelenbeurs SIAL....


'3D-geprint plantaardig vlees kan op grote schaal geproduceerd worden'

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  18-10-2022

VMT sprak op de Franse voedingsmiddelenbeurs SIAL met Edwin Bark, Senior Vice President bij Redefine Meat. Het Israëlische bedrijf wil de wereld veroveren met 3D-geprint vlees. Het voordeel van deze technologie is een betere structuur van het product. Er is net een fabriek in Nederland openen die o...


Aparte foodinnovaties spotten op voedingsmiddelenbeurs SIAL

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  16-10-2022

Een van de grootste voedingsmiddelenbeurzen ter wereld is op 15 oktober 2022 weer begonnen in Parijs. Willem Paul de Mooij en Carmen Groeneveld van VMT spotten interessante en opvallende innovaties op de beursvloer. Veel variaties op de inmiddels bekende thema's zoals plantaardig en genieten, maar o...


Hoe maak je jonge mensen warm voor een baan in de foodsector? Dit is hoe Food Innovation Academy het doet

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  20-06-2022

Er is bijna tien jaar lang hard aan gewerkt, maar eindelijk is hij dan officieel geopend: de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen. Met 4 mbo-foodopleidingen, een hbo-opleiding van de Hogeschool Inholland en de bakkersopleidingen van Albeda Horecacollege is er een redelijk uniek samenwerkings...


Flitsbezoek aan PLMA: zo maken productontwikkelaars lekkere producten iets gezonder

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  01-06-2022

Hoe lastig is het om in 2022 nog met een interessant foodproduct op de markt te komen? Voorop blijft staan dat het lekker is, maar het moet ook gezonder, duurzamer en je moet rekening houden met de stijgende grondstofprijzen. Om over de producteisen vanuit de retail nog maar te zwijgen. In deze podc...


Voormalig kwaliteitsman Jumbo: ‘Meer transparantie betekent meer incidenten, maar ook een veiliger product’

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  04-04-2022

Johan Hulleman was tien jaar lang verantwoordelijk voor de voedselkwaliteit en integriteit van de voedingsmiddelen die bij ’s Neerlands tweede supermarktketen in de schappen lagen. Bij Impact Buying gaat hij foodbedrijven helpen om duurzamer in te kopen en hoe de oorlog in Oekraïne daarbij roet i...


‘Vleesvervangers hoeven helemaal niet ongezond te zijn’

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  21-03-2022

Nu en dan liggen vleesvervangers onder vuur omdat er te weinig aandacht zou zijn voor een gezonde samenstelling. Kom er niet mee aan bij Schouten Food. In deze podcast vertellen, R&D Manager Anke van Eijk en Mark van Noorloos, commercieel manager bij Schouten hoe zij gezondheid van de producten prio...


De voedselindustrie verspilt straks geen kruimel meer door dure grondstoffen

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  11-03-2022

Nu de prijzen voor grondstoffen stijgen om verschillende redenen, staat het tegengaan van voedselverspilling hoog op de agenda. Dat was in 2009 - toen de prijzen stegen - ook al zo, zegt voedselverspillingsexpert Toine Timmermans in een podcast met VMT. “Nu komt ook de aandacht voor het klimaat er...


'Luis in de pels' van de voedingsindustrie ziet nogal wat leugens op zijn bord (podcast)

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  17-02-2022

Heel veel voedingsmiddelen die keurig aan alle levensmiddelenwetgeving voldoen zijn toch niet integer. Dat stelt voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer (69) in zijn nieuwe -en waarschijnlijk laatste- boek 'De leugens op mijn bord', dat volgende week verschijnt. In deze podcast legt hij uit wa...


‘Meer dan de helft van de R&D-ers kijkt gewoon op Google voor nieuwe ingrediënten’

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  11-11-2021

Hoe vind je als R&D-er de juiste ingrediënten voor je nieuwe innovatie? Net die ene unieke suikervervanger waar je mee wilt gaan experimenteren is alleen te koop per pallet in de VS bijvoorbeeld. Dat willen oprichters Jan Klawer en Jasper Schouten van 1-2-Taste makkelijker maken met hun ‘Amazon v...


Naar 25% biologisch in 2030: een utopie of niet?

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  04-10-2021

De veelbesproken EU Farm to Fork (F2F)-strategie is onderdeel van de Green Deal. Een van de strategische doelen is om de biologische landbouwsector in de EU te helpen groeien tot 25% van de totale landbouwgrond in 2030. Een utopie of niet? In deze podcast gaan Jan Groen, voorzitter van BioNederland...


Waarom foodproducenten biotech zo keihard nodig hebben

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  09-09-2021

De foodsector in Europa zet zichzelf 1-0 achter op de rest van de wereld als het vast blijft houden aan de zware regelgeving rondom biotech gewassen. Plantenbiotechnologie heeft met veelbelovende technieken zoals CRISPR-Cas de potentie om voedselschaarste uit de wereld te helpen en kan het gebruik v...


Voedingscentrum: ‘Er zijn nog heel wat stappen te zetten in het juist gebruiken van THT en TGT’

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  20-07-2021

Er bestaat nog steeds veel verwarring over het gebruik van THT (tenminste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot) op levensmiddelen, zowel bij consumenten als bij producenten. Nog steeds staan er verkeerde houdbaarheidsvermeldingen op levensmiddelen. VMT sprak met Wieke van der Vossen, expert voedse...


NIZO-ceo: Het wordt tijd dat partijen elkaar weer wat gunnen bij foodinnovatie

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  22-06-2021

Gisella Frijlink -sinds maart de nieuwe ceo van onderzoeksinstituut NIZO in Ede- zou graag Nederland als innoverend foodland weer sterker op de kaart zetten. Belangrijk daarbij is dat partijen weer meer de samenwerking opzoeken, want dat gaat soms moeizaam, vertelt ze in deze podcast van VMT To Go.


'Vet is belangrijk voor gezonde voeding, Nederland mist urgentie'

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  20-04-2021

Er wordt door veel productontwikkelaars in de voedingsindustrie nog met een ‘ouderwetse blik’ naar vet en olie in producten gekeken. Behalve naar vetreductie, kan er beter ook worden gekeken naar gebruik van betere vetten. Dat komt niet alleen de textuur en smaak ten goede, het is voor veel prod...


'Voeding en weerstand is grote blinde vlek in Nederlandse coronabeleid'

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  09-03-2021

Het belang van gezonde voeding en weerstand is totaal ondergesneeuwd in het coronabeleid. "Terwijl iedere persconferentie van Mark Rutte ermee zou moeten beginnen", stelt professor levensmiddelenrecht Bernd van der Meulen. In deze VMT to go-podcast en opinie legt hij uit wat er moet verbeteren in de...


'Insecten krijgen vaste plek in het alternatieve eiwitten-vraagstuk'

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  05-03-2021

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft in januari gesteld dat gele meelwormen veilig zijn voor menselijke consumptie. Een officiële goedkeuring vanuit Europa wordt binnen een aantal maanden verwacht, In deze podcast vertellen Geert Kuipers en Ger van der Wal van verwerker Distribugs wa...


Fairtrade Original: 'We kunnen ons inmiddels meten met merken als Tesla en Apple'

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  27-01-2021

Toen René Bakker 3,5 jaar geleden bij Fairtrade Original begon, moest het merk eigentijdser worden en de verwarring met het Fairtrade keurmerk verdwijnen. Volgens Bakker is dat gelukt. In deze podcast gaan Bakker en zijn opvolger Steven van Wijk in op de transformatie bij Fairtrade Original en de h...


Hoe Thijs Boer chipsfabrikant werd in Rwanda: ‘we trainen boeren om de beste aardappelen te krijgen’

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  13-01-2021

Na zes jaar chips maken in Rwanda, is het voor Thijs Boer, oprichter en general manager van de fabriek Hollanda Fairfoods, tijd om op te schalen en nieuwe machines te gaan installeren. Boer vertelt in deze podcast hoe hij ertoe gekomen is om snacks te gaan produceren in een land waar het gemiddelde...


Trends in post-coronatijdperk: een gesprek met de Rabobank en een startup

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  22-12-2020

Wat is nu de meerwaarde van veerkrachtige startups? En hoe moet deze veerkracht behouden blijven bij een samenwerking met grote voedingsbedrijven? Joep van Straalen, oprichter van startup GreenPro International, en Jeroen Leffelaar, Managing Director Food & Agri Innovatie bij de Rabobank gaan er in...


Interview met Jan Beuving van Tasty Basics, winnaar van de Jaarprijs Goede Voeding 2020

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  22-12-2020

Hans Kraak, hoofdredacteur van Voeding Nu, spreekt met Jan Beuving van Tasty Basics over de visie achter het bedrijf.


Plantbased trends around the world, an interview with Albrecht Wolfmeijer from Proveg

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  22-12-2020

Met Albrecht Wolfmeijer van Proveg 'reizen' we langs alle continenten en bespreken we de trends in plantaardig.


Plantbased Trends Around the World: Kati Ohens, oprichter van Plantcraft, New Zealand

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  08-12-2020

Dit is de derde editie van de podcastserie Plantbased Trends around the world. In deze editie leren we meer over de trends in plantaardig in Nieuw-Zeeland en Hongarije. We spreken met Kati Ohens. Zij richtte samen met haar Hongaarse zakenpartner Plantcraft op, een startup met grote plannen.  Ohens...


Plantbased trends around the world: Abishek Sinha van GoodDot

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  24-11-2020

Een geheel of gedeeltelijk plantaardig eetpatroon wordt steeds populairder, zeker in West-Europa. Hoe zit het met andere landen? Wat zijn de trends wereldwijd? VMT maakt een podcastserie waarin we met lokale startups spreken. In deel 2 komt Abishek Sihna aan het woord. Hij is mede-oprichter van Good...


Natasja Oerlemans van het Wereld Natuur Fonds: ‘Voedselproductie moet drastisch veranderen om biodiversiteit en voedselzekerheid te garanderen’

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  18-11-2020

De wereldwijde biodiversiteit is sinds 1970 afgenomen met 68%. Dit komt volgens het WWF voor een groot deel door hoe wij voedsel consumeren en vooral ook produceren. VMT praat met Natasja Oerlemans, Head of Food & Agriculture bij het Wereld Natuur Fonds (WWF), over wat de voedselindustrie kan verand...


Plantbased trends around the world: Christopher Kong, mede-oprichter Better Nature

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  02-11-2020

Een geheel of gedeeltelijk plantaardig eetpatroon wordt steeds populairder, zeker in West-Europa. Hoe zit het met andere landen? Wat zijn de trends wereldwijd? VMT maakt een podcastserie waarin we met lokale startups spreken. In deel 1 komt Christopher Kong aan het woord. Hij is mede-oprichter van B...


Unilever R&D EVP Carla Hilhorst: ‘Corona versnelt huidige trends en leidt tot nieuwe trends’

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  23-07-2020

Het coronavirus slaat overal hard toe. Ook voedingsmiddelenbedrijven hebben de dagelijkse gang van zaken moeten aanpassen om zo goed mogelijk door te draaien in tijden van corona. Wat voor impact heeft het coronavirus gehad op de R&D afdeling van Unilever? In deze podcast spreekt VMT met Carla Hilho...


R&D sauzenfabrikant De Wijndragers kreeg een boost door corona: 'Veel geleerd in die periode'

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  16-07-2020

Sauzenfabrikant De Wijndragers sleepte zich door de coronacrisis en ziet nu de vraag weer flink toenemen. Corona bracht kommer en kwel, maar er waren ook voordelen: meer tijd voor productontwikkeling en het bedrijf uit Zwolle begon met het maken van desinfectiemiddelen, vertelt directeur Christian L...


Allergeniciteit nieuwe eiwitten met 90% zekerheid te voorspellen

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  30-06-2020

Producenten die nieuwe eiwitten op de markt brengen, moeten eerst uitzoeken of deze allergische reacties teweeg kunnen brengen. Een nieuw model met daarachter een zelflerend algoritme kan producenten met 90 procent zekerheid vertellen of een nieuw ingrediënt allergeen is. Verder worden er slagen ge...


Nieuw leven voor A2-melk? Onderzoek naar analyse, processing en gezondheidsvoordelen komt op stoom

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  08-06-2020

A2-melk -soms ook wel ‘oermelk’ genoemd- werd in 2016 door critici afgedaan als een hype en een marketingverhaal. Vermeende gezondheidsvoordelen konden nog onvoldoende worden onderbouwd. NIZO food research denkt dat er inmiddels wél genoeg aanknopingspunten zijn voor de zuivelindustrie om een g...


'Coronacrisis biedt kansen om het voedselsysteem te veranderen'. De visie van Volkert Engelsman, Eosta

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  19-05-2020

De coronacrisis is het moment om een aantal zaken blijvend te veranderen, vindt Volkert Engelsman, directeur van internationaal distributeur van verse groenten en fruit Eosta. Hij maakt zich al lange tijd hard voor verduurzaming van de voedselketen. De coronacrisis is een unieke kans om stappen voor...


Doet het coronavirus food startups de das om? (deel 2)

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  14-05-2020

De gevolgen van de coronacrisis zijn overal voelbaar. Waar grote voedingsproducenten vele middelen hebben om op zo’n crisis in te spelen, hebben startups vaak minder vergaande middelen. Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor food startups en hoe gaan zij hiermee om? VMT deed een rondvraag....


Doet het coronavirus food startups de das om? (deel 1)

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  30-04-2020

De gevolgen van de coronacrisis zijn overal voelbaar. Waar grote voedingsproducenten vele middelen hebben om op zo’n crisis in te spelen, hebben startups vaak minder vergaande middelen. Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor food startups en hoe gaan zij hiermee om? VMT deed een rondvraag....


Lessen voor voedingsindustrie uit coronacrisis: 'werk met R&D aan scenario's voor afzetspreiding'

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  08-04-2020

Er zijn voor de voedingsmiddelenindustrie belangrijke lessen te leren uit de coronacrisis. Niet alleen commercieel, maar ook op het gebied van duurzaamheid en voedselveiligheid. "We leren wederom hoe voorzichtig we moeten omspringen met onze voedselproductie, dat we moeten waken voor overproductie e...


Produceren in tijden van corona - Interview Heemskerk Fresh & Easy

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  26-03-2020

Door de coronacrisis zetten voedingsmiddelenproducenten alle zeilen bij om de veranderende vraag bij te benen. Zo ook Heemskerk Fresh & Easy, leverancier van gesneden groenten en fruitproducten. Commercieel directeur Jantine Heemskerk vertelt in een interview aan VMT welke enorme flexibiliteit een d...


NVWA over reiniging & desinfectie: listeria is schoonmaakproblematiek

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  05-03-2020

Dat reinigen en desinfecteren belangrijke voorwaarden zijn voor voedselveiligheid, bewees de listeria-affaire van afgelopen oktober nog maar eens. De NVWA pleit voor meer kennis over schoonmaak bij medewerkers, commitment vanuit directies en meer invloed voor QA-managers. “Goed schoonmaken in een...


Welke trends zijn belangrijk voor producenten van zoetwaren en snacks?

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  05-03-2020

VMT toog naar de vijftigste editie van de ISM, de internationale beurs voor zoetwaren en snacks. Welke trends zijn belangrijk voor deze categorie? Gezonde snacks blijken nog steeds populair, maar dat is slechts 1 van de vele trends die we hebben gezien. Luister naar de podcast van ons bezoek aan de...


De visie van Tiny van Boekel: vleesvervangers ultrabewerkt en toch gezond?

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  05-03-2020

Er is een tendens om minder vlees en meer plantaardige producten te gaan eten, vooral vanuit duurzaamheidsoverwegingen. Ook het Voedingscentrum adviseert dit. Sommigen voeren ook als argument aan dat het gezonder is, vanuit de gedachte dat teveel consumptie van rood vlees zou leiden tot een verhoogd...


Vleesvervangers doen het zo slecht nog niet

Luister  

VMT To Go – Podcasts uit de voedingsindustrie  /  05-03-2020

Vleesvervangers krijgen wel eens de kritiek dat ze te veel zout, verzadigd vet en soms ook suiker bevatten. Ook zouden er te weinig essentiële aminozuren, vezels, vitamines en mineralen in zitten. Wat kunnen producenten doen om hun producten te verbeteren? En wat is een mooie stip op de horizon om...