Podcast Zoeker

Voeding van morgen | BNR

Voeding van morgen | BNR

Zakelijk  |  12 afleveringen

Wat schaft de pot over 30 jaar en hoe worden de dik 9 miljard monden over de hele wereld dan gevoed? Met eten uit het lab, of juist puur natuur? In de podcast Voeding van morgen zoekt Maud Schreurs het antwoord op deze vragen.

Welkom in de supermarkt van de toekomstLuister  

Hypergepersonaliseerd voedseladvies op basis van jouw DNA. Groenten verbouwd ín de winkel. Betalen doe je automatisch en het voedselaanbod is even gezond als duurzaam. Hoe realistisch is dit toekomstbeeld?

Futureproof voedselverpakkingenLuister  

Het is dé holy grail van de verpakkingsindustrie: voedselverpakkingen die functioneel én duurzaam zijn. Maar dan moet de hele keten wel circulair worden. Hoe staat dat er in 2050 voor?

Volle supermarkten versus lege magenLuister  

Als we al het voedsel wereldwijd eerlijk verdelen, dan hoeft niemand honger te lijden. Maar de realiteit is weerbarstiger. In deze aflevering van Voeding van morgen breken we ons hoofd over het de verdeling van voedsel wereldwijd.

Alternatieve eiwitten: in 2050 geen vlees, maar algen op je bord?Luister  

Dat we minder vlees en zuivel moeten eten, dat weten we nu wel. De sojaburger is inmiddels bijna net zo ingeburgerd als de rookworst van de HEMA. Maar wist je dat er veel meer alternatieve bronnen van eiwitten in aantocht zijn?

Exit voedselverspilling: utopie of kan het?Luister  

Een file vrachtwagens, van Utrecht tot Barcelona, allemaal stampensvol eten. Zo veel voedsel verspillen we in Nederland per jaar. Deze fout in ons voedselsysteem legt een enorme druk op de aarde. Wat zijn de oplossingen van de toekomst?

Serie 2: Voeding van morgenLuister  

Sensoren in je keukenkast die vertellen of iets over de datum is. Eiwitten van algen. En eindeloos recyclebare voedselverpakkingen. Allemaal innovatieve oplossingen die ervoor moeten zorgen dat in 2050 de hele wereld te eten heeft, en dan ook nog eens op een gezonde en duurzame manier.

Met deze slimme trucs eet jij gezond en duurzaamLuister  

Veel minder vlees, meer groenten en en niet zoveel bewerkt voedsel. Dat zou ons dieet in 2050 moeten zijn. Maar wat moet er gebeuren voordat wij, consumenten, ook echt zo gaan eten? Je hoort het antwoord op die vraag in aflevering 5 van Voeding van morgen.

Voedselverpakkingen: een vloek of een zegen?Luister  

Hoe wordt voedsel in de toekomst op een duurzame manier verpakt? Daarover gaat deze aflevering van Voeding van morgen. Want we kunnen niet zonder voedselverpakkingen, maar hebben ook nog geen goede oplossing al het afval wat ze veroorzaken.

Zo eten we gezond in de toekomstLuister  

Wat weten we eigenlijk over gezond eten? Minder dan je denkt, waarschijnlijk. Dat gaat in de toekomst veranderen. In 2050 ligt er dankzij gepersonaliseerde voeding precies op je bordje wat jíj nodig hebt. En in de supermarkt zien we in één oogopslag welke tomaat het gezondst is. Hoe dat eruit gaa…

Zo worden in 2050 alle negen miljard monden wereldwijd gevoedLuister  

In 2050 telt onze aarde meer dan 9 miljard bewoners. Om al die monden te voeden, moet de landbouwproductie met 70 procent omhoog. Maar kan dat wel, met het oog op het klimaat en de beperkte beschikbaarheid van land en water? Rens de Jong gaat in de tweede aflevering van Voeding van morgen op zoek na…

Welke vleesvervanger leggen we over dertig jaar op de barbecue?Luister  

In de eerste aflevering van Voeding van morgen duikt Rens de Jong in de wereld van vleesvervangers. Want de roep om minder vlees te eten, die klinkt steeds luider. Ondertussen stijgt wereldwijd de vraag naar vlees juist enorm. Welke alternatieven voor vlees zijn nou écht lekker, gezond en duurzaam?…

Nieuw: Voeding van morgenLuister  

In 2050 telt de wereld meer dan 9 miljard monden die gevoed moeten worden. Hoe doen we dat op een gezonde manier, zonder de aarde uit te putten? Komt ons eten over 30 jaar vooral uit het lab, of gaan we terug naar puur natuur? In de vijfdelige podcastserie Voeding van Morgen zoekt Rens de Jong het a…