Voorzorg

Voorzorg

Zakelijk  |  85 afleveringen

Voorzorg is de podcast over de gezondheidszorg in Nederland, gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie. Met nieuws, interviews en reportages uit de zorg. Abonneer en luister Voorzorg via uw favoriete podcast app, zoals Spotify en Apple podcast.

Verras mij  


Voorzorg 84 Mirella Minkman en Marcel Canoy: ‘Rigide kwaliteitsnormen werken niet in de ouderenzorg’

Luister  

Voorzorg  /  20-03-2023

Het nieuwe kwaliteitskompas voor zorg aan kwetsbare ouderen laat de bezettingsnorm in verpleeghuizen los. De meer open kwaliteitsnormen hoeven niet te leiden tot minder kwaliteit. Dat leggen de hoogleraren Mirella Minkman (en bestuursvoorzitter kennisorganisatie Vilans) en Marcel Canoy (gezondheidse...


83 Jacqueline Joppe en John Bos 'financiële fitheid werknemers is van groot belang'

Luister  

Voorzorg  /  03-03-2023

Uit recent onderzoek blijkt dat acht van de tien medewerkers zich zorgen maken over hun eigen financiële situaties. Werkgevers willen helpen, maar weten vaak niet hoe zij dit moeten doen. Jacqueline Joppe, bestuurslid van pensioenfonds PFZW en tot voor kort bestuurder van Zorggroep Elde Maasduinen...


82 Egge van der Poel: ‘De zorg is de slag om de data aan het verliezen’

Luister  

Voorzorg  /  24-02-2023

De zorg is op weg om steeds meer datagedreven en datagedragen te worden door inzet van artificial intelligence (AI). Datascientist Egge van der Poel bespreekt in de podcast Voorzorg de kansen en uitdagingen die dit biedt.


Mark Kramer: ‘Verdere concentratie van complexe acute zorg is onvermijdelijk’

Luister  

Voorzorg  /  17-02-2023

De complexe acute zorg moet worden geconcentreerd in circa veertig ziekenhuizen. Voor de bulk aan laagcomplexe acute moet er een wijdverbreid netwerk zijn van spoedposten, geïntegreerd met HAP’s. Dat zegt Mark Kramer, voorzitter van het landelijke netwerk acute zorg (LNAZ), in de podcast Voorzorg...


80 Wilma van der Scheer: ‘Gedeeld leiderschap is voorwaarde voor ketenzorg’

Luister  

Voorzorg  /  10-02-2023

De zorgsector botst tegen haar capaciteitsgrenzen aan. Ondanks alle pogingen om het zorggebruik te beteugelen, wordt de sector door de werkelijkheid ingehaald. Daarom is het volgens bijzonder hoogleraar Wilma van der Scheer tijd voor gedeeld leiderschap. ‘Gedeelde zorgen vragen namelijk om een ged...


79 VWS-topambtenaar: 'Er moet meer tegenover hoge winstmarges zorg-ict-leveranciers staan'

Luister  

Voorzorg  /  23-01-2023

De hoge winstmarges die leveranciers van zorg-ict maken, zijn te billijken als er meer tegenover komt te staan. Dat zegt Bianca Rouwenhorst, directeur Informatiebeleid en CIO bij het ministerie van VWS, in de podcast Voorzorg. Ze spreekt zowel leveranciers als zorgorganisaties aan op hun verantwoord...


78 In het medisch regiecentrum van het UMC Utrecht

Luister  

Voorzorg  /  10-01-2023

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht gaat op korte termijn patiënten 24 uur per dag in hun eigen huis monitoren. Dat vertellen Martine Breteler, programmamanager continue monitoring en directeur digital health Hermen Jan van Ree, in de podcast Voorzorg.


77 Martien Bouwmans over de geschiedenis van het zorgstelsel

Luister  

Voorzorg  /  05-01-2023

Reguleren was jarenlang een vies woord, maar inmiddels is dat beeld gekenterd. Die conclusie trekt zorgstelsel-kenner Martien Bouwmans in de podcast Voorzorg. ‘Nu is de tijd er rijp voor om de balans te herstellen.’


Voorzorg 76 Terugblik op een overvol jaar 2022

Luister  

Voorzorg  /  30-12-2022

Hoofdredacteur Simon Broersma in gesprek met redacteuren Wilbert Zuil, Sytse Wilman, Suzanne Bremmers, Bart Kiers, Laura van Elst en met adjunct hoofdredacteur Samira Ahli. Zij kijken terug op het afgelopen jaar en ook een beetje vooruit op wat 2023 gaat brengen.


Voorzorg 75 Aan de slag met verbindend leiderschap

Luister  

Voorzorg  /  23-12-2022

Persoonlijk leiderschap draait om invloed uitoefenen. Maar welke valkuilen dienen leiders te vermijden en waar begin je? In de podcast Voorzorg geeft Gabriël Antonio een voorproefje uit zijn Skipr-masterclass over verbindend leiderschap.


Skipr99 2023 Bekendmaking

Luister  

Voorzorg  /  20-12-2022

In de nieuwe Skipr99 nemen de bestuurder van ziekenhuizen, umc’s en zorgverzekeraars 53 van de 99 plekken in. In de podcast Voorzorg duiden Samira Ahli, samensteller van de lijst en Simon Broersma, hoofdredacteur van Skipr, wat dit zegt over het zorgveld.


Nulpraktijk 3 De Ruimte

Luister  

Voorzorg  /  19-12-2022

De nieuwe huisartsenpraktijk in Amsterdam Zuidoost heeft de deuren geopend voor patiënten. In een nieuwe aflevering van de podcast-reeks De Nulpraktijk vertellen huisartsen Sanne Rekers en Karen Bloemendal hoe ze blijven innoveren terwijl ze hun praktijk draaiende houden en voor lastige obstakels k...


Voorzorg 73 Trends Skipr99

Luister  

Voorzorg  /  15-12-2022

Hoofdredacteur Simon Broersma en adjunct-hoofdredacteur Samira Ahli bespreken alvast de trends die in de lijst voor 2023 te zien zijn.


Voorzorg 72 Radboudumc en MUMC

Luister  

Voorzorg  /  25-11-2022

Het Radboudumc in Nijmegen en het Maastricht UMC+ zijn klaar voor een ‘versnelling’ van hun Academische Alliantie. Samen zijn ze beter in staat de uitdagingen uit het integraal zorgakkoord aan te gaan. Daarover vertellen de bestuursvoorzitters Bertine Lahuis en Helen Mertens.


Voorzorg 71 De toekomst van thuismonitoring

Luister  

Voorzorg  /  27-10-2022

De toekomst van thuismonitoring is een puzzel en het leggen daarvan gaat nodeloos moeizaam. Versnippering bedreigt de opschaling, waarschuwt Zorgvisie-redacteur Sytse Wilman in de podcast Voorzorg.


70 Compassievol leiderschap

Luister  

Voorzorg  /  21-10-2022

In de podcast Voorzorg spreken zorgbestuurders Carina Hilders, Maurice van den Bosch en deskundige Barbara Doeleman-Van Veldhoven over compassievol leiderschap.


69 Anita Wydoodt | Mevrouw De Bestuurder

Luister  

Voorzorg  /  14-10-2022

69 Anita Wydoodt | Mevrouw De Bestuurder by Skipr & Zorgvisie


68 Floortje Scheepers: 'DSM-model drijft wachtlijsten in ggz op'

Luister  

Voorzorg  /  23-09-2022

Het medische DSM-model is te dominant in de ggz, zegt psychiater Floortje Scheepers in de podcast Voorzorg. Ze wil naar een systeem in de ggz waarin het veel meer gaat om het persoonlijke verhaal en wat iemand nodig heeft. ‘Dat is beter voor de hulpvragende mens en ontlast de ggz.’


Voorzorg 67 Zorg zoekt breekijzer

Luister  

Voorzorg  /  09-09-2022

Het huidige zorgstelsel loopt vast. We zullen het radicaal anders moeten gaan doen. Dat vraagt om andere leiderschapskwaliteiten. Oud-ziekenhuisbestuurders Kees Donkervoort en Peter Langenbach en leiderschapscoach Mirjam Speelmans onderzochten wat die nieuwe kwaliteiten zijn. In Podcast Voorzorg spr...


66 Fenna Heyning: 'Het ziekenhuis zoals we die kennen verdwijnt'

Luister  

Voorzorg  /  02-09-2022

Gezondheid maakt integraal deel uit van onze maatschappij. Het is een mythe dat zorg een aparte wereld is dat verstopt zit achter de hoge muren van het ziekenhuisgebouw. Dat externaliseren is voorgoed verleden tijd, betoogt Fenna Heyning in de podcast Voorzorg.


65 De Nulpraktijk 2 De Sleutel

Luister  

Voorzorg  /  23-08-2022

Door de juiste data uit te vragen en die slim op te slaan kan de band tussen huisarts en patiënt verbeteren. Dat zeggen huisartsen Karen Bloemendal en Sanne Rekers in deel twee van De Nulpraktijk. Die podcastreeks volgt de twee huisartsen bij het opzetten van de huisartsenpraktijk van de toekomst.


64 'Maak van duurzame zorg een businesscase'

Luister  

Voorzorg  /  19-08-2022

De klimaatdeadline van 2030 nadert, dus er is haast geboden. Welke rol heeft de zorgbestuurder daarin? Waar en hoe kan de bestuurder impact maken en hoe zit het met de financiering? Daarover vertellen Jeroen van Roosmalen, voorzitter van de groene SEH, en Mark Hendriks, teammanager bedrijfsvoering e...


63 Dai Carter: stressvol werk behapbaar maken

Luister  

Voorzorg  /  05-08-2022

Ex-commando speciale operaties Dai Carter heeft zichzelf een nieuwe missie gesteld. Hij wil zo veel mogelijk mensen mentaal krachtig maken. Met die missie begeeft hij zich op het veld van de preventieagenda mentale weerbaarheid.


Voorzorg 62 Digitaal Leiderschap

Luister  

Voorzorg  /  22-07-2022

De dagelijkse problemen om bijvoorbeeld de roosters rond te krijgen, gaan soms ten koste van investeringen in digitalisering. Dat zegt Suzanne Verheijden van Buro Strakz in de zorgpodcast Voorzorg. Daarin vertelt ze over haar onderzoek naar digitaal leiderschap.


Voorzorg 61 Redacteur aan tafel: Hoe technologische innovatie preventie een boost kan geven

Luister  

Voorzorg  /  14-07-2022

Digitale hulpmiddelen kunnen effectief preventie- en leefstijlbeleid ondersteunen. De ontwikkeling daarvan loopt echter vast op een gebrek aan financiering en beschikbaarheid van de juiste data, signaleert redacteur Sytse Wilman in de podcast Voorzorg.


60 Marjo Vissers: ‘Voor passende zorg is commitment nodig’

Luister  

Voorzorg  /  30-06-2022

‘Commitment van zorgaanbieders en zorgverzekeraars moet je vastleggen in contracten met de juiste prikkels voor de transitie naar passende zorg’, zegt Marjo Vissers, tijdelijk bestuursvoorzitter VGZ, in de podcast Voorzorg.


59: Scheidend VGN-directeur Frank Bluiminck blikt terug

Luister  

Voorzorg  /  24-06-2022

59: Scheidend VGN-directeur Frank Bluiminck blikt terug by Skipr & Zorgvisie


58 Redacteur aan tafel | Zijn er wel 80.000 wachtenden in de ggz?

Luister  

Voorzorg  /  20-06-2022

Er is veel gaande in ggz: de wachtlijsten lopen op, ggz-instellingen vallen om en dit jaar werd het zorgprestatiemodel ingevoerd. In deze Redacteur aan tafel vertelt Sterre ten Houte de Lange over de laatste ontwikkelingen in de ggz.


Voorzorg 57 De Nulpraktijk 1 De Bouwplaats

Luister  

Voorzorg  /  03-06-2022

Hoe zou een huisartsenpraktijk eruitzien als die bij nul begint en gericht is op de zorg van de toekomst? Die vraag staat centraal in de nieuwe podcastserie De Nulpraktijk.


56 Slimmer opleiden in de zorg

Luister  

Voorzorg  /  13-05-2022

Digitaal opleiden als oplossing voor het personeelsbeleid


Voorzorg 55 Peter Paul van Benthem

Luister  

Voorzorg  /  05-05-2022

Redacteur Bart Kiers in gesprek met de voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten.


Voorzorg 54 Marian Kaljouw: ‘Passende zorg betekent behandelreductie voor alle zorginstellingen’

Luister  

Voorzorg  /  14-04-2022

De term ‘passende zorg’ komt oorspronkelijk uit de koker van de NZa, vertelt NZa-voorzitter Marian Kaljouw in de podcast Voorzorg aan senior-redacteur Bart Kiers.


'Traditioneel leiderschap is soms keihard nodig, maar meestal niet'

Luister  

Voorzorg  /  25-03-2022

Martijn Venus, senior adviseur Gezond werken in de zorg bij Stichting IZZ, probeert leidinggevenden in zorgorganisaties bewust te maken van de verschillende leiderschapsstijlen. Hij constateert een langzame verandering van traditioneel leiderschap naar meer situationeel modern leiderschap.


Voorzorg 52 Redacteur aan tafel: De consternatie rond de concentratie kinderhartchirurgie

Luister  

Voorzorg  /  18-03-2022

Concentratie van de kinderhartchirurgie is absoluut nodig, daarover zijn specialisten en bestuurders in umc’s het eens. Maar niemand wil het kwijtraken. Dus vechten umc’s vechten elkaar de tent uit. Senior redacteur Bart Kiers vertelt over het politieke spel rondom dit dossier in de podcast Voor...


51 Rivas wil pilot voor passende zorg

Luister  

Voorzorg  /  04-03-2022

Rivas wil met de vier grote zorgverzekeraars meerjarige en domeinoverstijgende contracten over passende zorg afsluiten. Het liefste zou Rivas daarvoor een pilot passende zorg doen. Dat zeggen Rivas-bestuurders Michiel van Roozendaal en Mariëlle Bartholomeus in de podcast Voorzorg.


Voorzorg 50 CZ: ‘We trekken de stekker niet uit Bernhoven en zinnige zorg’

Luister  

Voorzorg  /  15-02-2022

De huidige financiële problemen in ziekenhuis Bernhoven zijn niet te wijten aan project Droom, het project zinnige zorg. Het ziekenhuis had al voor de coronacrisis het huishoudboekje niet op orde. Dat concluderen Joël Gijzen (directeur zorginkoop CZ), Peter Bennemeer (oud-bestuurder Bernhoven) en...


Voorzorg 49 Z-CERT: Cyberdreiging groter dan ooit

Luister  

Voorzorg  /  10-02-2022

De dreiging van een aanval met ransomware op zorgorganisaties is nog nooit zo groot geweest als nu. Toch staat het onderwerp niet overal hoog genoteerd op de bestuurlijke agenda, constateert directeur Wim Hafkamp van Z-CERT in de podcast Voorzorg.


Voorzorg 48 Jan Kremer: ‘Passende zorg gaat ook over maatschappelijke opgaven’

Luister  

Voorzorg  /  03-02-2022

Speciaal gezant passende zorg Jan Kremer gaat medio 2022 een kader passende zorg stellen. Passende zorg gaat over gezondheidsverschillen, klimaatgassen en andere maatschappelijke opgaven, zegt hij. ‘Passende zorg moet zorgverleners energie en passie voor hun werk geven.’


Voorzorg 47 Redacteur aan tafel: Duurzaamheid

Luister  

Voorzorg  /  25-01-2022

Wat hebben op hol geslagen vissen met de zorgsector te maken? En wat zijn veelgehoorde tips en best practices in de zorg om met duurzaamheid aan de slag te gaan? Zorgvisie-redacteur Laura van Elst vertelt over de niet te stoppen groene beweging in de podcast Voorzorg.


Voorzorg 46 Ageeth Ouwehand: Bescheidenheid van de gehandicaptenzorg heeft voordelen

Luister  

Voorzorg  /  19-01-2022

De hulpvraag in de gehandicaptenzorg groeit en wordt steeds complexer. Hoe maakt bestuurder Ageeth Ouwehand ’s Heeren Loo klaar voor de toekomst? En wat neemt ze mee vanuit haar ervaring als bestuurder in de ouderenzorg?


Voorzorg 45 Bergman Clinics: Inhaalzorg testcase voor samenwerking klinieken en ziekenhuizen

Luister  

Voorzorg  /  10-01-2022

De samenwerking tussen zelfstandige klinieken en ziekenhuizen moet de komende jaren verbeteren om de schaarse middelen in de zorg op de juiste plek te krijgen, vinden medisch directeur van Bergman Clinics Ivo Buchholz en zijn collega Jan-Paul Roovers, directeur wetenschap en innovatie.


Voorzorg 44 Eindejaarsaflevering 2021

Luister  

Voorzorg  /  29-12-2021

Redacteuren van Skipr en Zorgvisie blikken samen met hoofdredacteur Simon Broersma terug op een bewogen zorgjaar.


Voorzorg 43 Skipr99 onthuld

Luister  

Voorzorg  /  21-12-2021

Medisch professionals zijn dit jaar prominent aanwezig in de Skipr99, de lijst van meest invloedrijke personen in de zorg. Artsen, virologen en microbiologen hebben in de coronacrisis hun invloed aangewend om de opgave voor de gezondheidszorg in goede banen te leiden. Dat is in de lijst terug te zie...


Voorzorg 42 Trends in de Skipr99 2022

Luister  

Voorzorg  /  17-12-2021

De Skipr99 is in aantocht. Adjunct-hoofdredacteur van Skipr en Zorgvisie Samira Ahli heeft hem al gezien en vertelt in de podcast Voorzorg welke trends zichtbaar zijn in deze lijst.


Voorzorg 41 De innovatie-impuls

Luister  

Voorzorg  /  09-12-2021

Eén grote leergang verandermanagement voor de gehandicaptensector. Dat is de Innovatie-impuls in een notendop. Het e-healthprogramma is in het leven geroepen om met slimme tools de stijgende zorgvraag en het tekort aan handen op te vangen.


Voorzorg 40 De Siri voor de zorg komt eraan

Luister  

Voorzorg  /  01-12-2021

Om zorgtechnologie tot wasdom te laten komen, is het nodig dat alle lagen in een zorgorganisatie, de patiënten en de leveranciers strategisch samen gaan werken.


Voorzorg 39 Sjaak Wijma: ‘We moeten niet-passende zorgcapaciteit afbouwen’

Luister  

Voorzorg  /  24-11-2021

Bij passende zorg hoort een passende bekostiging die ziekenhuizen in staat stelt om minder te behandelen en te opereren, stelt Sjaak Wijma in de podcast Voorzorg. ‘Passende zorg raakt het bestaansrecht van ziekenhuizen.’


Voorzorg 38 Ruth Peetoom wil ggz-stigma verkleinen

Luister  

Voorzorg  /  18-11-2021

Voorzorg 38 Ruth Peetoom wil ggz-stigma verkleinen by Skipr & Zorgvisie


Voorzorg 37 Geheelmeesters: Compromisloos radicaal betere zorg ontwerpen

Luister  

Voorzorg  /  11-11-2021

Egge van der Poel, Martijn Buitenhuis en Nart Wielaard schreven het boek 'Geheelmeesters', over zorgprofessionals die buiten de eigen kolom kijken, kennis delen en zich compromisloos inzetten om een toekomstvaste zorg te ontwerpen. Hoofdredacteur Simon Broersma sprak met hen.


Voorzorg 36 Redacteur aan tafel_Acute zorg

Luister  

Voorzorg  /  05-11-2021

Redacteur Bart Kiers over de veranderingen voor de spoedeisendehulpposten.


Voorzorg 35 Van wilde ideeën naar concrete innovatie

Luister  

Voorzorg  /  28-10-2021

Innovatie vraagt doorzettingsvermogen en lef, constateert Rian van der Schoot, directeur Leren, Innoveren en Onderzoeken bij Vilans. De kennisorganisatie begeleidde zorgorganisaties in dit hobbelige pad naar meer geïntegreerde zorg en bundelde de geleerde lessen.


Voorzorg 34 Redacteur Aan Tafel Over Digitale Toegankelijkheid Van De Zorg

Luister  

Voorzorg  /  21-10-2021

De digitalisering van de zorg gaat in grote stappen, maar hoe zorgen we ervoor dat iedereen die ontwikkeling kan bijbenen? Zorgvisie-redacteur Sytse Wilman schreef een artikelenreeks over digitale inclusie in de zorg en vertelt over zijn bevindingen in de podcast Zorgvisie.


Voorzorg 33 Tiny house biedt uitkomst voor gehandicaptenzorg

Luister  

Voorzorg  /  14-10-2021

Voor mensen met een beperking zijn er vaak maar beperkte woonopties: of je woont thuis al dan niet met dagbesteding, of je woont in een zorginstelling. Maar veel mensen hebben een tussenvorm nodig. Daar hebben de Prinsenstichting en zorgboerderij Ophovenerhof een oplossing voor bedacht.


Voorzorg 32 Hoofdinspecteur IGJ Korrie Louwes: ‘Het gaat erom hoe je omgaat met fouten die je maakt’

Luister  

Voorzorg  /  29-09-2021

Het idee achter de decentralisatie van jeugdzorg is goed navolgbaar: de gemeenten staan dichterbij de burger en kunnen dus beter kijken wat er nodig is in een gezin. Maar sommige onderdelen van de jeugdzorg passen niet op gemeenteniveau, zag Louwes. Bijvoorbeeld jeugd-psychiatrie. ‘Het is maar goe...


Voorzorg 31 Jochen Mierau: ‘Preventie vraagt om meer lef van beleidsmakers’

Luister  

Voorzorg  /  24-09-2021

De coronacrisis is een wake-up call om preventie een betere plek in het zorgstelsel te geven. Dat is de afgelopen veertig jaar niet gelukt doordat preventie te vrijblijvendheid is. ‘Alleen harde gezondheidsdoelen voor de minister van VWS maakt preventie minder vrijblijvend’, zegt Jochen Mierau i...


Voorzorg 30 Alex Friedrich: ‘Nederland moet zorgcapaciteit met 20 procent uitbreiden’

Luister  

Voorzorg  /  27-08-2021

De coronacrisis legt een bestuurlijke zwakte van het Nederlandse zorgstelsel bloot. Gezondheidszorgbeleid is op nationaal niveau georganiseerd en mist de bestuurlijke organisatie voor regionale finetuning. Dat zegt UMCG-arts en OMT-lid Alex Friedrich in de podcast Voorzorg. Ook zegt hij dat de Neder...


Voorzorg 29 Redacteur Aan Tafel_Jeugdzorg

Luister  

Voorzorg  /  20-08-2021

Voorzorg 29 Redacteur Aan Tafel_Jeugdzorg by Skipr & Zorgvisie


Voorzorg 28 Rianne van den Berg en Samantha Dinsbach

Luister  

Voorzorg  /  23-07-2021

GGD-directeuren Rianne van den Berg (GGD IJsselland) en Samantha Dinsbach (GGD Twente)pleiten voor een vast budget voor gezondheidsbevordering, preventie en infectieziektebestrijding.


27 Helen Mertens en Annemie Schols (MUMC+) zetten vol in op preventie

Luister  

Voorzorg  /  21-06-2021

De coronacrisis heeft Limburg hard geraakt. Maar ondanks alle ellende heeft de crisis de zorg ook veel geleerd, is de overtuiging van bestuursvoorzitter van MUMC+ Helen Mertens. ‘Als je iets wilt bereiken in de zorg, dan moet je samenwerken. Dat levert meer op dan concurrentie en marktwerking.’...


26 Vertrekkend Humanitas-bestuurder Gijsbert van Herk blikt terug op vijf crisissen

Luister  

Voorzorg  /  03-06-2021

De inspectie stond op het punt om Humanitas te sluiten toen Gijsbert van Herk op 1 januari 2016 begon als bestuursvoorzitter van Humanitas. Op veel fronten presteerde de organisatie ondermaats. Nu zijn alle dossiers op orde en blikt de vertrekkend bestuurder met hoofdredacteur Simon Broersma in podc...


Voorzorg 25 Vilans over 10 jaar (Ont)Regel de Zorg: ‘Dit stopt nooit’

Luister  

Voorzorg  /  25-05-2021

Het programma (Ont)Regel de Zorg van Vilans bestaat dit jaar tien jaar. Toch zal het volgens directeur strategie en organisatie Henk Nies nooit ‘af’ zijn. ‘Er komen altijd regels bij en zullen dus altijd regels opgeruimd moeten worden.’


Voorzorg 24 Erik Gerritsen: ‘Bestuurders moeten het zichzelf gunnen om te leren’

Luister  

Voorzorg  /  17-05-2021

Voorzorg 24 Erik Gerritsen: ‘Bestuurders moeten het zichzelf gunnen om te leren’ by Skipr & Zorgvisie


Voorzorg 23 Carla Dik-Faber: ‘De politiek maakt het zorgstelsel te ingewikkeld’

Luister  

Voorzorg  /  10-05-2021

Zorgverleners komen om in het papierwerk en moeten meer ruimte krijgen om het goede te doen en te leren van fouten. Dat ervaart oud-Kamerlid voor de ChristenUnie Carla Dik-Faber als mantelzorger voor haar dementerende vader. Ze blikt in de podcast Voorzorg terug op de wapenstilstand rond medische et...


Voorzorg 22 Karien van Gennip: ‘Geef zorgverzekeraars een betaaltitel voor preventie’

Luister  

Voorzorg  /  16-04-2021

Bestuursvoorzitter van coöperatie VGZ Karien van Gennip in gesprek met Bart Kiers. ‘Geef zorgverzekeraars een betaaltitel voor preventie’


Voorzorg 21 Vilans en Vitalis: De toekomst van een spraakgestuurd ECD

Luister  

Voorzorg  /  30-03-2021

Als zorgprofessionals ergens een broertje dood aan hebben is het registreren. Een spraakgestuurd Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) kan in dit opzicht uitkomst bieden, denkt Vitalis Woonzorg Groep. Een eerste proef leert dat niet alleen de medewerkers content zijn, ook de kwaliteit van de rapporta...


Voorzorg 20 Kim Putters: ‘Politiek, maak vliegende start met coronaherstelplan’

Luister  

Voorzorg  /  19-03-2021

De politiek kan zich geen maandenlange kabinetsformatie permitteren. SCP-directeur Putters heeft voor politici en de kabinets(in)formateur een aanvliegroute om de maatschappelijke effecten van de coronacrisis te ontrafelen.


Voorzorg 19 De zorg na de verkiezingen

Luister  

Voorzorg  /  12-03-2021

Voorzorg 19 De zorg na de verkiezingen by Skipr & Zorgvisie


Voorzorg #18 Douwe Biesma: ‘Laat de zorg een jaar op adem komen met een Marshall-plan’

Luister  

Voorzorg  /  10-03-2021

Zorgaanbieders en hulpverleners zijn zo uitgeput dat een jaar recuperatietijd nodig is om op adem te komen van de impact van de coronacrisis. Investeer in mensen met een Marshall-plan voor de zorg en reken zorgaanbieders financieel niet af op productie in 2021. Daarvoor pleit LUMC-bestuursvoorzitter...


Voorzorg #17 Peter Bennemeer over hoe hij ziekenhuis Bernhoven veranderde

Luister  

Voorzorg  /  28-01-2021

Philip van de Poel spreekt met Peter Bennemeer. Hij maakte in 2011 de stap van het bedrijfsleven naar ziekenhuis Bernhoven in Uden, waar hij onder de noemer van ‘zinnige zorg’ een ingrijpende transitie in gang zette. Daarmee liet hij zien hoe zorg daadwerkelijk effectiever kan worden georganisee...


Voorzorg #16: Skipr99 laat zien wie de meeste invloed heeft op de zorg

Luister  

Voorzorg  /  22-12-2020

Met de jaarlijkse ranglijst Skipr99 maakt journalist Philip van de Poel al dertien jaar het beïnvloedingsweb in de zorg inzichtelijk. Hij schuift aan om de achtergronden van de lijst toe te lichten.


Voorzorg 15 Loek Winter over het faillissement van zijn ziekenhuizen

Luister  

Voorzorg  /  15-12-2020

Loek Winter blikt terug op zijn carrière als zorgondernemer en staat uitgebreid stil bij de pijnlijke faillissementen van de IJsselmeerziekenhuizen en het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. Hij vertelt over de oorzaken van dit debacle en wat hij daarvan heeft geleerd.


Voorzorg 14 Han Noten

Luister  

Voorzorg  /  11-12-2020

Han Noten is blij dat hij na acht jaar is verlost van de verantwoordelijkheid van het toezichthouden bij zorgaanbieder Espria. In de podcast Voorzorg blikt Noten terug op de ‘zwarte lijst’ van de IGJ en reflecteert hij over schaamte, schuld, de aftakeling van de veroudering. ‘De Inspectie is p...


Voorzorg 13 Henk Nies (Vilans) bespreekt verschillen in coronabeleid

Luister  

Voorzorg  /  01-12-2020

Vilans bracht in kaart welke maatregelen verschillende landen troffen ter bestrijding van het coronavirus. In de onderzochte landen zijn grote verschillen in de mate waarin de ouderenzorg is getroffen door het virus. Wat kan Nederland leren? Wat kan beter? Redacteur Philip van de Poel spreekt met He...


Voorzorg 12 Rinke van den Brink

Luister  

Voorzorg  /  05-11-2020

Medische fouten na een routineoperatie leiden tot een lijdensweg voor NOS redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink. Uiteindelijk belandt hij in een psychose. In de podcast Voorzorg vertelt hij indringend over fouten, de gekte in zijn hoofd en een onbevredigende klachtenprocedure.


Voorzorg 11 Jacobine Geel, voorzitter van de Nederlandse ggz

Luister  

Voorzorg  /  18-10-2020

Jacobine Geel, voorzitter van de Nederlandse ggz, denkt dat de tweede golf van coronabesmettingen kan leiden tot een nieuwe golf aan aanmeldingen bij de geestelijke gezondheidszorg. Is de sector daar klaar voor? En is er ook iets positiefs te halen uit deze coronacrisis?


Bart Berden over de tweede golf

Luister  

Voorzorg  /  01-10-2020

Bart Berden is hoogleraar organisatieontwikkeling in het ziekenhuis bij bij UMC St Radboud, bestuursvoorzitter van het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis en voorzitter van ROAZ Brabant. Hij stond in de frontlinie van de strijd tegen Covid-19 en geeft in deze podcast zijn visie op de tweede golf van de...


Voorzorg 09 Edwin de Voer belicht covidzorg vanuit het patiëntperspectief

Luister  

Voorzorg  /  30-09-2020

Het coronavirus sloeg bij Edwin de Voer, een sportieve vijftiger, hard toe. Hoe heeft hij het zorgproces ervaren? Wat kan er beter?


Voorzorg 08 Nienke Nieuwenhuizen

Luister  

Voorzorg  /  15-09-2020

Nienke Nieuwenhuizen, specialist ouderengeneeskunde en voorzitter van Verenso, is lid van in het Outbreak Management Team, dat besloot een landelijk bezoekverbod voor verpleeghuizen in te stellen om het coronavirus in te dammen. Het besluit stuitte op veel weerstand. 'We wilden risico’s minimalise...


Voorzorg 07 Diny De Bresser over de coronacrisis en innovaties in de ouderenzorg

Luister  

Voorzorg  /  04-09-2020

Diny de Bresser is bestuursvoorzitter van ouderenzorginstelling Pieter van Foreest in de regio Delft, met 3400 medewerkers bij 25 locaties. Ze vertelt in podcast Voorzorg over de coronacrisis, over innovaties in de ouderenzorg en over haar naderende pensioen. ‘De belangrijkste les uit mijn carriè...


Voorzorg 06 Paul van Gennip over de coronacrisis

Luister  

Voorzorg  /  19-08-2020

Bestuurder Paul van Gennip van vvt-instelling Het Parkhuis in Dordrecht lag tijdens de coronacrisis behoorlijk onder vuur vanwege een relatief groot aantal besmettingen. Zijn recept: volledige openheid, zowel intern als naar buiten toe. Dat vertelt Van Gennip in de zesde aflevering van Voorzorg, de...


Voorzorg 05 Anne-Mei The over de coronacrisis

Luister  

Voorzorg  /  07-08-2020

In deze aflevering van Voorzorg een interview met Anne-Mei The. Ze werkte in de coronacrisis mee in een verpleeghuis in Noord-Brabant. Ze zag hoe ouderen verpieterden door de langdurige eenzame opsluiting. In de nieuwe aflevering van de podcast Voorzorg reflecteert The over het dilemma veiligheid ve...


Voorzorg 04 Maarten van Rixtel over de coronacrisis

Luister  

Voorzorg  /  09-07-2020

Maarten van Rixtel, bestuursvoorzitter van vvt-instelling Sensire, vertelt over zijn ervaring met het coronavirus. Heeft de vvt-sector zich te bescheiden opgesteld? Wat heeft hij als bestuurder gedaan tijdens de crisis? En wat kunnen we leren van de ervaring die tijdens deze roerige periode is opged...


Voorzorg 03 Ernst Kuipers over de coronacrisis

Luister  

Voorzorg  /  30-06-2020

In deze aflevering van Voorzorg een interview Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hoe kijkt hij terug op het begin van de coronacrisis? Wat ging er goed en wat had hij anders moeten doen? En zien we hem op een dag terug als ministe...


Voorzorg 02 Piet Batenburg over de coronacrisis

Luister  

Voorzorg  /  26-06-2020

In deze tweede aflevering van Voorzorg blikt Piet Batenburg, bestuursvoorzitter van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, terug op de crisis die werd veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus. En wat betekent de moeizame afwikkeling van de coronakosten voor de toekomst van ons zorgstelsel?


Voorzorg 01 David Jongen over de Coronacrisis

Luister  

Voorzorg  /  10-06-2020

In deze eerste aflevering van Voorzorg kunt u luisteren naar een interview met David Jongen, bestuursvoorzitter van ziekenhuis Zuyderland. Hij blikt terug op de crisis die werd veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus, waar David Jongen zelf ook besmet mee raakte.