Podcast Zoeker

Vroeger was alles...

Vroeger was alles...

Geschiedenis  |  16 afleveringen

Een podcast met verhalen over de geschiedenis van de gemeente Kaag & Braassem. Een andere kijk naar bijzondere plekken, mensen, straten, wijken en dorpen. En eens per jaar zijn er een paar live avonden in het Ghoybos.

Audio edits (vanaf E3): Jesper Corba

Music: Traveling in your mind by Loyalty Freak Music - CC0/PD


S2E3 Café Rustoord en de Rode VosLuister  

In Rijpwetering stonden vroeger 2 belangrijke rustplaatsen voor de dorstige reiziger. De jongste was Café Rustoort en de oudste was een gerecht/herberg dat tijdens de bouw “De Rode Vos” werd genoemd. (sound: Traveling in your mind by Loyalty Freak Music - public domain)

S2E02 - Herenweg 81Luister  

Nu staat er een mooie huis aan de Herenweg 81 in Rijnsaterwoude, maar vroeger stonden er twee huisjes en een winkel op het zelfde perceel. Maar de bouw was voor burgemeester Ninaber ook niet altijd makkelijk!

S2E01 - Kermis met mooi weerLuister  

Ieder jaar is het in Roelofarendsveen tijdens het derde weekend van September heerlijk weer. En toevallig valt dat samen met de Veense Kermis, maar zou dat toeval zijn? Of zou iemand bijzonders daarvoor gezorgd hebben? (sound: Traveling in your mind by Loyalty Freak Music - public domain)

S1E12 - Interview KB Actueel - Studio Kaag en BraassemLuister  

Op 24 juli was er een interview bij Studio Kaag & Braassem over de live voorstellingen van Vroeger was alles... met hun toestemming heb dat interview hier ook geplaatst. Meer over studio Kaag & Braassem: https://www.studiokaagenbraassem.nl/

S1E11 - PostLuister  

Als mensen willen we al sinds de oudheid elkaar op de hoogte te houden over wat er allemaal gebeurt in ons leven. Sinds 1600 schrijven we al brieven en in 1715 krijgt Oude Wetering zijn eerste hulppostkantoor. (sound: Traveling in your mind by Loyalty Freak Music - public domain)

S1E10 - De Woudse Dom.Luister  

Als je wandelt in Rijnsaterwoude kom je op de herenweg langs een mooie kerk. En als je een beetje met je ogen knijpt lijkt die wel op een kleinere versie van de Dom van Utrecht. Bijzonder, hoe krijg je als een klein dorpje je eigen Utrechtse Dom? (sound: Traveling in your mind by Loyalty Freak Musi…

S1E9 - Heerlijkheden samen.Luister  

Om de zoveel jaren gaan er weer stemmen op of we niet moeten samengaan met een andere gemeente. Kaag & Braassem zelf is een jonge gemeente, maar die stemmen gaan al vele honderden jaren op. (sound: Traveling in your mind by Loyalty Freak Music - public domain)

S1E8 - Vroeger was alles… E.M.M.Luister  

Rond 1880 was Roelofarendsveen een groentedorp en de tuinders hadden niet makkelijker. Of het nu de Binnemarkters, Inzouters of de Commissionairs waren, ze probeerde je allemaal een poot uit te draaien. Maar dan moet je dus voor elkaar opkomen, maar hoe pak je dat nou aan? (sound: Traveling in your…

S1E7 Extra - Vroeger was alles… Lange HeinLuister  

Op 1 januari kwam de podcast over Lange Hein of Lange Hendrik online. Op basis daarvan kreeg ik een aantal mooie aanvullingen die ik wilde delen. Dus bijgaand de aanvullingen! (sound: Traveling in your mind by Loyalty Freak Music - public domain)

S1E7 - Vroeger was alles… Lange HeinLuister  

In 1917 vonden we ineens bij graafwerkzaamheden op de Galgekade een nog niet vergaan lichaam. Wat raar, want er was geen begraafplaats in de buurt toch? Wie hadden ze dan zojuist gevonden? En wat is het verhaal achter Lange Hein? (sound: Traveling in your mind by Loyalty Freak Music - public doma…

S1E6 - Vroeger was alles… RijpweteringLuister  

Toen rond 1100 de Rijn verzande bij Katwijk was het hoogwater achter de duinen. Bij Leiden maakt men een omweg voor het water en om Leiden te beschermen werden er aan de noordkant dijken gebouwd, wat weer zorgde voor mooie turfgrond en weteringen. Waaronder de Rijpwetering. (sound: Traveling in you…

S1E5 - Vroeger was alles… KaageilandLuister  

Toen rond 1100 de Rijn verzande bij Katwijk was het hoogwater achter de duinen. Bij Leiden maakt men een omweg voor het water, wat leidde tot een mooie handelsroute. En die handelsroute lag aan bij een klein eilandje midden in de binnenzeeën van het Leidsemeer en het Haarlemmermeer. De gouden eeuw…

S1E4 - Vroeger was alles… - Otto Cornelis van Hemessen - Deel IILuister  

In 1904 verscheen er een bijzonder boekje door een bijzondere man over het verleden van Woubrugge, Hoogmade en Jacobswoude. Wie was die O.C. van Hemessen nu eigenlijk waar er nu een heel museum naar vernoemd is? Deel 2, op naar Woubrugge!

S1E3 - Vroeger was alles… - Otto Cornelis van Hemessen - Deel ILuister  

In 1904 verscheen er een bijzonder boekje door een bijzondere man over het verleden van Woubrugge, Hoogmade en Jacobswoude. Wie was die O.C. van Hemessen nu eigenlijk waar er nu een heel museum naar vernoemd is? Deel 1, voor zijn vertrek naar Woubrugge!

S1E2 - Vroeger was alles... - Het goud van LeimuidenLuister  

Op de wereldzeeën was Leimuiden bekend, maar waarom eigenlijk?

S1E1 - Vroeger was alles... - De Heerlijkheid Kaag & BraassemLuister  

De eerste aflevering van Vroeger was alles... De introductie van de podcast en een kort verhaal over het ontstaan van Kaag & Braassem.