Podcast Zoeker

VRT NWS Extra

VRT NWS Extra

Nieuws & Politiek  |  86 afleveringen

Ontdek hier éénmalige podcasts van VRT NWS.

Bitcoin: wat is het nu precies, en wat kan je ermee?Luister  

Bitcoin

Mishandeld bij de Europese buitengrensLuister  

Met geweld en zonder kans om asiel te vragen de grens weer overgezet worden, het is schering en inslag voor vele migranten en vluchtelingen bij de Kroatisch-Bosnische grens. Dat blijkt althans uit de vele getuigenissen die VRT NWS daar verzamelde. Zulke terugdrijvingen of pushbacks zijn illegaal. So…

De week door de ogen van Michael De Cock, artistiek leider KVSLuister  

De week door de ogen van Michael De Cock, artistiek leider KVS

Dagboek van een museumconservatorLuister  

Dagboek van een museumconservator

Wat eten we in 2030Luister  

Wat eten we in 2030

Podcast Ouderen in de gevangenisLuister  

Podcast Ouderen in de gevangenis

Jaaroverzicht 2020, aflevering 3: het jaar van Ward, Johny en GertyLuister  

In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2020 samen. Deze derde aflevering eert de vele mensen van wie we afscheid moesten nemen.

Jaaroverzicht 2020, aflevering 2: er is meer dan coronaLuister  

In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2020 samen. Deze tweede aflevering bundelt de federale formatie, de Amerikaanse verkiezingen en andere opvallende gebeurtenissen uit 2020.

Jaaroverzicht 2020, aflevering 1: coronaLuister  

In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2020 samen. Deze eerste aflevering bundelt de crisis van ons leven, van de lacherige reacties in het begin tot de wereldwijde paniek die volgde. Eén ding is zeker, 2020 zullen we niet snel vergeten, "dankzij" corona.

Auteur Stefan Hertmans duikt in WOII, een gesprekLuister  

Ruth Joos interviewt Stefan Hertmans over z'n nieuwe roman "De opgang", over WOII.

Vertrek nooit zonder vooropgezet vluchtplanLuister  

Aan de vooravond van de coronaquarantaine kwam het werk in de rekken te liggen: "Als liefde overleven wordt". Een boek waarin Triene-Mie Le Compte getuigt over de vele gezichten van partnergeweld. Zij was jarenlang zelf het slachtoffer van emotionele en financiële chantage. In deze podcast praat He…

Schoolfobie: wat als je kind niet meer naar school durft?Luister  

Een spinnenfobie of claustrofobie kent u. Maar ook schoolfobie, angst om naar school te gaan, bestaat. Bij sommige jongeren is de vrees voor de schoolbanken zo groot dat ze in de psychiatrie terechtkomen. Officiele cijfers zijn er niet, maar volgens experten zou er sprake zijn van een stijging. VRT …

Een memorabel interview met Jeroen BrouwersLuister  

Auteur Jeroen Brouwers wordt 80 en heeft net een nieuwe roman uit, misschien wel zijn laatste. Ruth Joos sprak hem thuis, in Lanaken. Het werd memorabel.

Jaaroverzicht 2019, aflevering 4: het jaar van Christophe, Marieke en MarieLuister  

In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze vierde en laatste aflevering brengt hulde aan de mensen die het einde van 2019 niet hebben gehaald. Om het met de woorden van de betreurde zanger Mark Hollis te zeggen: It's my life, don't you forget, it never ends.

Jaaroverzicht 2019, aflevering 3: verwarrende tijdenLuister  

In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze derde aflevering heeft het over de verwarrende tijden waarin we leven. We hebben blijkbaar ministers van Samenleven nodig, terwijl de Amerikaanse president Trump zijn eigen koers vaart, en extreme uitspraken kunnen leiden tot extreme …

Jaaroverzicht 2019, aflevering 2: politieke twists en twistenLuister  

In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze tweede aflevering focust op de politiek in eigen land: wissels van de macht, opmerkelijke verkiezingsresultaten en hier en daar wat stilstand. De Wetstraat biedt stof genoeg tot nadenken. Gade gij da bepalen?

Jaaroverzicht 2019, aflevering 1: het jaar van de protestenLuister  

In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze eerste aflevering bundelt de vele protesten die het jaar overspoelden: van de brexitperikelen in en rond het Britse parlement, tot de klimaatspijbelaars. Een woelige reis rond de wereld in 12 minuten. Fasten your seatbelts.

De Tijdschijf van Sam BettensLuister  

Zanger Sam Bettens schetst zijn tijdgeest, met nummers van Macklemore, Mindy Smith en Joan Armatrading.

De Tijdschijf van Véronique GoossensLuister  

Hoofdeconoom van Belfius Véronique Goossens kiest drie schijven uit haar platenkast om haar tijdbeeld te schetsen. Werk van Louis Neefs, van Hans Zimmer en van Toots Thielemans.

Twee jaar na het referendum: Catalonië nog altijd even verdeeld?Luister  

De gevangenisstraffen die de politieke leiders en activisten op 14 oktober van dit jaar kregen na het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië waren loodzwaar. En ze sloegen in als een bom, waarna de Catalaanse maatschappij verdeelder en gepolariseerder dan ooit achterbleef. In deze podcast van Gi…

De Tijdschijf van Caroline PauwelsLuister  

carolinepauwels

De Tijdschijf van Anuna De WeverLuister  

Klimaatactiviste Anuna De Wever hangt haar tijdbeeld op aan songs van Bob Marley, Michael Jackson en Macklemore.

De Tijdschijf van Wim WillaerLuister  

Acteur Wim Willaert schetst zijn tijdbeeld met drie nummers, van 't Hof van Commerce, van Rare Bird, en van De Dolfijntjes.

De Tijdschijf van Ruth JoosLuister  

Journaliste Ruth Joos graait drie nummers uit haar Spotify/iTunes, van Nick Cave, John Coltrane en Richard Hawley, en brouwt er haar tijdbeeld mee bijeen.

De Tijdschijf van Johan BonnyLuister  

Bisschop Johan Bonny diept zijn tijdbeeld op uit zijn platenkast. Met Willem Vermandere, met zowaar ABBA, en met Sebastiaan Van Steenberge.

De Tijdschijf van Karel Van EetveltLuister  

Karel Van Eetvelt, ceo van Febelfin, haalt drie tracks uit zijn platenkast en legt ermee uit hoe de wereld in elkaar zit. Met Black Eyed Peas, Bart Peeters en Bob Dylan.

De Tijdschijf van Jan EelenLuister  

Regisseur Jan Eelen presenteert drie schijven die voor hem een beeld geven van de tijd waarin we leven. Met Childish Gambino, The Beatles en Wilco.

De Tijdschijf Van Eric GoensLuister  

Eric Goens grasduint in veertig jaar muziek en distilleert er zijn tijdgeest uit. Met Bear's Den, The Sex Pistols en Pink Floyd.

De Tijdschijf van Imke CourtoisLuister  

Imke Courtois kiest drie nummers en schetst ermee haar tijdbeeld. Met Kommilfoo heeft ze het over eenzaamheid, met The Eagles over claustrofobie en meeloopgedrag, en met Pink Floyd over ons softe onderwijs.

De Tijdschijf van Dirk De WachterLuister  

Psychiater Dirk De Wachter haalt drie nummers uit zijn platenkast en construeert er een deel van zijn wereldbeeld mee.

De Tijdschijf Van Tom WaesLuister  

Tom Waes kiest drie nummers en schetst ermee zijn tijdbeeld. Met Willem Vermandere heeft hij het over wel- en wandaden van religie, met Young Gangsta over Trump en racisme, met Joni Mitchell over zeer waardig ouder worden.

Verder na vluchtmisdrijf, het onwaarschijnlijke verhaal van een slachtofferLuister  

Twee jaar geleden is het nu dat ze telefoon kreeg van haar dochter, die net aangereden was. Lieva rept zich naar de plaats van het ongeval en wat er zich dan afspeelt zal haar leven dramatisch veranderen. Op televisie kruipt Pano deze week in het hoofd van de vluchters, zij die gewonde slachtoffers …

Het Justitiepaleis: een opmerkelijke tocht voorbij de stellingenLuister  

In deze podcast neemt Joris Vergeyle u mee voor een tocht door het Justitiepaleis, tot helemaal boven in de koepel. Beluister de meest onwaarschijnlijke verhalen, van 160 jaar geleden tot nu. Verborgen naakten, stoffige turnzalen, ineengestorte koepels en opmerkelijke fans - dit gerechtsgebouw heeft…

One small step: het waanzinnige verhaal van de eerste maanlanding.Luister  

Op 20 juli 1969 landde de mens voor het eerst op de maan. Het waren de Verenigde Staten die met hun Apollo-programma die eer op hun naam konden schrijven. Terwijl de wereld toekeek stapten twee mannen in ruimtepak uit hun capsule en maakten een wandeling op het maanoppervlak. De Sovjets waren geklop…

KIES19: Tweede WeekoverzichtLuister  

In deze "KIES19", het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS, blikt Ruth Joos samen met haar gasten terug op de afgelopen week. Een grondige analyse van de campagne, vanuit het Vlaams Parlement. Dat gesprek krijgt u van ons ook als podcast aangeboden.

KIES19: Marianne Thyssen over EuropaLuister  

Eurocommissaris Marianne Thyssen was de centrale gast in deze "KIES19", het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS. Van 13 tot 24 mei ontvangt Ruth Joos elke weekavond een politiek kopstuk en enkele opiniemakers in het Vlaams Parlement. Dat gesprek bieden we ook als podcast aan.

KIES19: Bart De WeverLuister  

Voorzitter Bart De Wever (N-VA) was de centrale gast in deze "KIES19", het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS. Van 13 tot 24 mei ontvangt Ruth Joos elke weekavond een politiek kopstuk en enkele opiniemakers in het Vlaams Parlement. Dat gesprek bieden we ook als podcast aan.

KIES19: Meyrem AlmaciLuister  

Voorzitter Meyrem Almaci (Groen) was de centrale gast in deze "KIES19", het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS. Van 13 tot 24 mei ontvangt Ruth Joos elke weekavond een politiek kopstuk en enkele opiniemakers in het Vlaams Parlement. Dat gesprek bieden we ook als podcast aan.

KIES19: Gwendolyn RuttenLuister  

Voorzitster Gwendolyn Rutten (Open VLD) was de centrale gast in deze "KIES19", het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS. Van 13 tot 24 mei ontvangt Ruth Joos elke weekavond een politiek kopstuk en enkele opiniemakers in het Vlaams Parlement. Dat gesprek bieden we ook als podcast aan.

KIES19: Eerste weekoverzichtLuister  

In deze "KIES19", het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS, blikt Ruth Joos samen met haar gasten terug op de afgelopen week. Een grondige analyse van de campagne, vanuit het Vlaams Parlement. Dat gesprek krijgt u van ons ook als podcast aangeboden.

KIES19: John CrombezLuister  

Voorzitter John Crombez (SP.A) was de centrale gast in deze "KIES19", het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS. Van 13 tot 24 mei ontvangt Ruth Joos elke weekavond een politiek kopstuk en enkele opiniemakers in het Vlaams Parlement. Dat gesprek bieden we ook als podcast aan.

KIES19: Tom Van GriekenLuister  

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) is de centrale gast in deze "KIES19", het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS. Van 13 tot 26 mei ontvangt Ruth Joos elke weekavond een politiek kopstuk en enkele opiniemakers in het Vlaams Parlement. Dat gesprek bieden we ook als podcast aan.

KIES19: Peter MertensLuister  

Peter Mertens was vandaag de centrale gast in "KIES19", het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS. Van 13 tot 26 mei ontvangt Ruth Joos elke weekavond een politiek kopstuk en enkele opiniemakers in het Vlaams Parlement. Dat gesprek bieden we ook als podcast aan.

KIES19: Wouter BekeLuister  

Wouter Beke is vandaag de centrale gast in KIES19, het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS. Van 13 tot 26 mei ontvangt Ruth Joos elke weekavond een politiek kopstuk en enkele opiniemakers in het Vlaams Parlement. Dat gesprek bieden we ook als podcast aan.

De stand van het land #7: WelzijnLuister  

Dit is "De stand van het land", een podcastreeks naar aanleiding van de komende verkiezingen. In zeven hoofdstukken maken Gunter Joosen en Jan Holderbeke de balans op van het regeringswerk, en peilen ze naar hoe het verder moet. In deze aflevering nemen Gunter en Jan welzijn onder de loep.

De stand van het land #6: EconomieLuister  

Dit is "De stand van het land", een podcastreeks naar aanleiding van de komende verkiezingen. In zeven hoofdstukken maken Gunter Joosen en Jan Holderbeke de balans op van het regeringswerk, en peilen ze naar hoe het verder moet. Vandaag bekijken we hoe we er in dit land economisch voor staan.

De stand van het land #5: Veiligheid en JustitieLuister  

Dit is "De stand van het land", een podcastreeks naar aanleiding van de komende verkiezingen. In zeven hoofdstukken maken Gunter Joosen en Jan Holderbeke de balans op van het regeringswerk, en peilen ze naar hoe het verder moet. Veiligheid en justitie zijn de onderwerpen vandaag in onze podcastreeks…

De stand van het land #4 PolitiekLuister  

Dit is "De stand van het land", een podcastreeks naar aanleiding van de komende verkiezingen. In zeven hoofdstukken maken Gunter Joosen en Jan Holderbeke de balans op van het regeringswerk, en peilen ze naar hoe het verder moet. Vandaag nemen we de politiek onder de loep.

De stand van het land #3: KlimaatLuister  

Dit is "De stand van het land", een podcastreeks naar aanleiding van de komende verkiezingen. In zeven hoofdstukken maken Gunter Joosen en Jan Holderbeke de balans op van het regeringswerk, en peilen ze naar hoe het verder moet. Aflevering drie van onze podcastreeks: vandaag het klimaatdebat

De stand van het land: #2 onderwijsLuister  

Dit is de stand van het land, een podcastreeks naar aanleiding van de komende verkiezingen. In zeven hoofdstukken maken Gunter Joosen en Jan Holderbeke de balans op van het regeringswerk, en peilen ze naar hoe het verder moet. In de tweede aflevering hebben ze het over onderwijs.

De stand van het land #1: Migratie en IdentiteitLuister  

Dit is de Stand van het land, een podcastreeks naar aanleiding van de komende verkiezingen. In zeven hoofdstukken maken Gunter Joosen en Jan Holderbeke de balans op van het regeringswerk, en peilen ze naar hoe het verder moet. In deze aflevering nemen Gunter en Jan migratie en identiteit onder de lo…

BRUTOPIA. Een tocht door BrusselLuister  

Hoe zit het met dat “hellhole” waar president Trump over sprak? Auteur Pascal Verbeken gidst Joris Vergeyle door het Brussel van nu, met z'n nieuwe boek "Brutopia" in de hand. Wandel mee door de Noordwijk en de Kanaalzone, en ontdek onverwachte verhalen.

De staat van ons voetbal: #makelaarsenclubleidersLuister  

10 oktober vorig jaar davert het Belgisch voetbal op zijn grondvesten. De politie arresteert clubleiders, voetbalmakelaars en scheidsrechters als deel van de grote Operatie Propere Handen. Stijn De Groote maakt de balans op, in twee podcasts, en bespreekt hij welke invloed de affaire heeft op de bel…

Generatie van de genocideLuister  

In Rwanda vond 25 jaar geleden de grootste genocide of volkerenmoord uit de recente geschiedenis plaats. In zo'n 100 dagen tijd vermoordden radicale Hutu's zeker 800.000 Tutsi's, gematigde Hutu's en Twa's. Te midden van het geweld tussen die verschillende bevolkingsgroepen, zag een nieuwe generatie …

De staat van ons voetbal: #scheidsrechtersLuister  

Vorig jaar daverde het Belgisch voetbal op zijn grondvesten. De politie arresteert clubleiders die wedstrijden zouden hebben verkocht en voetbalmakelaars die het voetbal proberen te manipuleren en scheidsrechters in hun macht hebben. Bij de start van de play-offs maakt Stijn De Groote de balans op, …

Dag. Is dit de stem van de moordenaar van VN-topman Hammarskjöld?Luister  

Werd Dag Hammarskjöld, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties van 1953 tot 1961, vermoord door een Belgische piloot, tijdens een vredesmissie in Congo? Joris Vergeyle kreeg een uniek interview in handen met die Belgische piloot: Jan van Risseghem. Dit is zijn verhaal.

Dark Number: De stilte na verkrachtingLuister  

"Dark Number" is een podcast van Guy De Troyer en Christine Van Tichel. Guy De Troyer brengt het verhaal van verkrachtingsslachtoffers die geen aangifte deden. Omdat ze niet willen of durven.

Het MigratiepactLuister  

Chaos in de Belgische regering over het VN-migratiepact. Dat wordt voorlopig niet goedgekeurd. Regeringspartner N-VA ging plots op de rem staan. Nochtans is er twee jaar over dit pact onderhandeld. Wat staat er nu in dat migratiepact, zijn de bezwaren van de N-VA terecht en wat zit er achter die plo…

Nog iemand een burn-out?Luister  

Wie de diagnose burn-out krijgt, heeft het meestal niet zien aankomen en weet er weinig over. Nochtans krijgen steeds meer mensen af te rekenen met spanningsklachten. Als je daar niets aan doet, loert een burn-out om de hoek. Ook Jan Gerits, journalist bij VRT NWS, is de man met de hamer tegengekome…

Het klimaatrapportLuister  

In het nieuwe klimaatrapport waar experts deze week mee kwamen, stond alweer niet veel om vrolijk van te worden. Els Aeyels zoekt uit wat er de komende decennia zal veranderen en wat wij daar concreet van zullen merken, hier bij ons en verder weg. Hoe bereiden we ons voor? En kunnen we het tij nog k…

De zaak-Kavanaugh: de kandidaat-opperrechter die Amerika in twee splijtLuister  

De FBI heeft het onderzoek afgerond. De resultaten zijn doorgestuurd naar de senatoren. Morgen stemt de Amerikaanse senaat wellicht over de benoeming van Brett Kavanaugh als rechter in het Amerikaanse hooggerechtshof. De zaak heeft de gemoederen in de voorbije weken danig verhit. Waar draaide het nu…

De stand van de stad HasseltLuister  

We sluiten de podcastreeks “De stand van de stad” af met Hasselt, de hoofdplaats van Limburg. Ook hier trokken we met de microfoon door de stad, op zoek naar wat er leeft en wat de mensen en de politici er bezig houdt.

De stand van de stad BruggeLuister  

In onze podcastreeks over de gemeenteraadsverkiezingen zijn we in Brugge aanbeland. Brugge die scone, het Venetië van het noorden: we nemen je mee in de stad die veel minder kneuterig geworden is dan de clichés doen vermoeden.

De Stand Van De Stad LeuvenLuister  

In onze podcastreeks “De stand van de stad” over de komende gemeenteraadsverkiezingen sporen we naar Leuven, bierstad, studentenstad, én Louisville. Dat laatste koosnaampje verdwijnt eind dit jaar: burgemeester Louis Tobback stopt er mee na 24 jaar. Meteen liggen op 14 oktober zijn bijna 10.000…

De stand van de stad GentLuister  

In “De stand van de stad”, onze podcastreeks over de verkiezingen, ontleden we in deze aflevering leven en politiek in Gent. De populaire SP.A-burgemeester Daniël Termont neemt er sowieso afscheid. Het kartel van rood en groen heeft er met een streepje blauw de plak gezwaaid. Geel probeert dat …

De stand van de stad AntwerpenLuister  

In de podcastreeks “De stand van de stad” lopen we met de microfoon in de hand rond in de vijf Vlaamse provinciehoofdplaatsen. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen peilen we naar wat er leeft in de stad. In deze aflevering de stand van ‘t Stad, Antwerpen dus.

"De slachter van Bergen": de gruwelijkste cold case van BelgiëLuister  

In 1997 is ons land volop in de greep van de zaak-Dutroux, wanneer er op 22 maart een nieuwe vreselijke ontdekking volgt: in enkele vuilniszakken in Bergen worden menselijke resten van vrouwen teruggevonden. Armen, benen, dijen. Zorgvuldig versneden en verpakt. Het is het minutieuze, doch afschuweli…

Van VUB-rector tot moordverdachte: de man die de dood van zijn vrouw in scène zetteLuister  

“De man die het voorbeeld moest geven, maar in plaats daarvan iedereen zwaar teleurgesteld heeft.": het gaat in deze podcast over Jean Renneboog, ex-rector aan de VUB, die voor de rechtbank moest komen voor de moord op zijn vrouw.

De "wurger van Linkeroever": was hij de eerste echte seriemoordenaar in ons land?Luister  

"Ik ben bang. Mijn man wil niet meer dat ik buiten kom als het donker is.” 1965, Linkeroever. Heel wat vrouwen durven ’s avonds niet meer alleen de straat op. In amper een maand tijd worden op Antwerpen Linkeroever twee vrouwen vermoord teruggevonden. Gewurgd. “De stemming is die van een angst…

The Notorious RBG: een superdiva in het Hooggerechtshof van de VSLuister  

Heldin. Icoon. Rebel. Dwarsligger. RBG. Ruth Bader Ginsburg. Opperrechter bij het Federale Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Voorwerp van een waanzinnig populaire documentaire. Jongeren hollen naar de cinema. Ouderen hollen naar de bioscoop. Van El Paso tot Salt Lake City, van Charlottesville…

"Je mag Bobby gerust met mij delen": 50 jaar na de moord op Robert Kennedy (1925-1968)Luister  

Al bijna 60 jaar spreken de Kennedy’s tot de verbeelding van elke Amerikaan. Wat een tragiek, wat een drama! Joe Kennedy verongelukte. President John F. Kennedy werd vermoord. Ted Kennedy overleefde een vliegtuigcrash en een auto-ongeluk. Op 5 juni 1968, een halve eeuw geleden, kwam Bobby Kennedy …

De meisjes van de nacht (2): De vloekLuister  

Deel 2 van 2: Ruim duizend jonge vrouwen komen elk jaar vanuit Nigeria naar ons land, Nederland, Frankrijk en Italië. Ze belanden in de prostitutie en verkopen hun lichaam voor amper 20 euro. Guy De Troyer duikt in deze podcast onder in de wereld van de meisjes van de nacht, achter het Brusselse No…

De meisjes van de nacht (1): Op patrouilleLuister  

Deel 1 van 2: Ruim duizend jonge vrouwen komen elk jaar vanuit Nigeria naar ons land, Nederland, Frankrijk en Italië. Ze belanden in de prostitutie en verkopen hun lichaam voor amper 20 euro. Guy De Troyer duikt in deze podcast onder in de wereld van de meisjes van de nacht, achter het Brusselse No…

Waarom we zo graag naar reality-tv kijkenLuister  

"Blind getrouwd" en "Temptation island" halen hogere kijkcijfers dan ooit. Realityprogramma's, we houden er dus van. Maar waarom eigenlijk?

Martin Luther King: De man, de moord, de erfenisLuister  

"Het eindigt abrupt met een schot in zijn hoofd. Het is 4 april 1968." - Volgende woensdag 4 april is het 50 jaar geleden dat de zwarte dominee Martin Luther King werd vermoord in Memphis, Tennessee. King was één van de leiders van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Onze correspondent Björn So…

March of our lives: de moed van Emma GonzàlezLuister  

“We call BS!” riep Emma Gonzàlez, een 17-jarige scholiere van de Marjorie Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida, na het bloedbad op haar school. Het was op Valentijnsdag 2018. Gonzàlez is het symbool van een exploderende scholierenwoede in Amerika. Gedaan met de bullshit, riep ze. …

Podcast: Wie was Stephen Hawking?Luister  

De bekende wetenschapper Stephen Hawking is overleden, hij werd 76. Zijn dood lokt wereldwijd reacties uit, veel exacte wetenschappers keken naar hem op. Maar wie was Stephen Hawking nu eigenlijk? Elisabeth Ackaert zocht het antwoord.

Kroniek Björn Soenens - Joan Didion: de chroniqueuse van een krimpende tijdLuister  

Elke week kijkt onze man in Amerika met verwondering naar de gebeurtenissen en het leven in de Verenigde Staten. Deze week heeft hij het over een van zijn voorbeelden: de Amerikaanse schrijfster en journaliste Joan Didion.

Björn Soenens over #metoo-schandalen in de VS en daarbuitenLuister  

Elke week beschrijft Björn Soenens de kleine en de grote dingen die hem verbazen en verwonderen in zijn standplaats, Amerika. Dit keer heeft hij het over de #metoo-campagne en de schandalen die intussen verder reiken dan Hollywood.

Björn Soenens over zijn wijk in New York CityLuister  

De wapenepidemie: een Amerikaanse tragedieLuister  

Deze week wijdt onze Amerikacorrespondent Björn Soenens zijn kroniek aan de onverkwikkelijke wapenepidemie in de Verenigde Staten. Over de strijd tussen het onvermijdelijke, over snelle emotie en verbazende onverschilligheid.

Björn Soenens kijkt naar het anti-Trumptheater van Michael MooreLuister  

Elke week kijkt onze man in Amerika naar de grote en de kleine dingen die hem verwonderen of verbazen. Deze keer ging Björn Soenens kijken naar Michael Moore in New York.

Björn Soenens in de pop-upkliniek van TennesseeLuister  

Amerikacorrespondent Björn Soenens is geschokt over de miserie voor de Amerikanen zonder ziekteverzekering. Soms moeten ze jarenlang tandpijn of barstende koppijn verbijten voor ze naar de tandarts of oogdokter kunnen. In een pop-upkliniek van RAM (Remote Area Medical) krijgen ze hulp.

Björn Soenens over vriendschap in AmerikaLuister  

Onze man in Amerika bericht elke week over de grote en kleine dingen die hem verwonderen in de VS. Deze week ontdekt hij wat vriendschap al of niet betekent in een wereldstad als New York.

Björn Soenens en de plasticsoep uit New YorkLuister  

Elke week kijkt onze man in Amerika met verbazing naar het grote en het kleine leven in de Verenigde Staten. In zijn "Amerikaanse kroniek" tuurt deze keer Björn Soenens naar het water, en bij uitbreiding naar de troep die in het water terechtkomt.

Björn Soenens in het New Yorkse aquarium van eenzaamheidLuister  

Beluister hier een aflevering van de "Amerikaanse kroniek" van Amerikacorrespondent Björn Soenens. Soenens woont in Brooklyn, New York City en werkt voor VRT NWS. Hij was net even terug in België bij familie en vrienden. Zijn vader is intussen ernstig ziek en dat doet bij hem gedachten opborrelen …