Podcast Zoeker

VRT NWS Extra

VRT NWS Extra

Nieuws & Politiek  |  59 afleveringen

Ontdek hier éénmalige podcasts van VRT NWS. VRT NWS Extra kiest een gebeurtenis, evolutie of fenomeen, en probeert dat zo duidelijk en volledig mogelijk in zijn actuele context te plaatsen.

Is Congo na 25 jaar echt bevrijd?Luister  

Op 17 mei 1997 werd Zaïre de Democratische Republiek Congo. Op die dag trokken de troepen van Laurent Kabila de hoofdstad Kinshasa binnen. Kindsoldaat Isaac was een van hen. Het tijdperk van vader en zoon Kabila leidde niet tot welvaart. Activiste Rebecca zette zich af vanop de barricades. Ook huid…

Jaaroverzicht 2021, deel 3: een jaar vol extreem weerLuister  

In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2021 samen. De derde en laatste aflevering focust op het weer en de invloed van de klimaatverandering. Zware overstromingen, hevige bosbranden: het extreme weer kwam erg dichtbij dit jaar.

Jaaroverzicht 2021, deel 2: het jaar van AmerikaLuister  

In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2021 samen. De tweede aflevering focust op het internationale nieuws en begint met een uitspraak van Amerikaans president Joe Biden. Dit had zijn jaar moeten worden, maar op 6 januari liep het al mis. En dan moest Afghanistan nog komen.

Jaaroverzicht 2021, deel 1: het jaar van het mentale welzijnLuister  

In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2021 samen. De eerste aflevering begint met de ondertussen beruchte uitspraken over het "rijk van de vrijheid". In 2021 kregen we nog geen toegangsticket voor dat rijk, het lijkt weer terug naar af. Toch werd dit geen jaar van de stilstand, wel een ja…

De aarde draait door: bijvangst in de visserijLuister  

Klopt het dat over dertig jaar de vis op is door overbevissing, zoals in een recent Europees rapport staat? Dat blijkt uiteindelijk nogal mee te vallen, zeker in onze wateren. Maar in ons onderzoek vonden we enkele andere zeeolifanten in de kamer. Veel bewoners van onze oceanen krijgen het hard te v…

De aarde draait door: over de wel- en de wandaden van de palmolie-industrieLuister  

Palmolie: het zit in je chocopasta, in je pizza, in je tandpasta en in je benzinetank. Het zit overal. Een zegen voor onze planeet, beweert de palmolie-industrie: palmbomen zijn zo productief dat ze per hectare meer olie opleveren dan welke andere plant dan ook. Dat laatste is waar maar de andere ka…

Hoe was het ook weer: de zaak-DutrouxLuister  

Op 13 augustus 1996 werd Marc Dutroux opgepakt. Twee dagen na zijn arrestatie worden Sabine en Laetitia bevrijd uit de kelder van Dutroux. Vier andere verdwenen meisjes worden later dood teruggevonden. De zaak-Dutroux heeft een hele maatschappij op z’n grondvesten doen daveren. Herbeleef de zaak m…

Cryptomunt bitcoin: wat is het nu precies, en wat kan je ermee?Luister  

De cryptomunt bitcoin wipt op en neer een jo-jo. Drie Hiroux ging op zoek naar wat Bitcoin nu eigenlijk is, en wat je er mee kan. Is het de toekomst, of is het gewoon een vervuilende hype? Waarom is de koers zo wispelturig en is investeren in Bitcoin dan wel verstandig? En ... wat heeft Tesla-oprich…

Mishandeld bij de Europese buitengrensLuister  

Met geweld en zonder kans om asiel te vragen de grens weer overgezet worden, het is schering en inslag voor vele migranten en vluchtelingen bij de Kroatisch-Bosnische grens. Dat blijkt althans uit de vele getuigenissen die VRT NWS daar verzamelde. Zulke terugdrijvingen of pushbacks zijn illegaal. So…

De week door de ogen van Michael De Cock, artistiek leider KVSLuister  

Een week lang houdt Michael De Cock, artistiek leider van de Brusselse KVS, een dagboek bij over de hectische heropening van zijn theater. Hij had aangekondigd dat hij desnoods de coronamaatregelen met voeten zou treden, maar openen zou en moest ie. Uiteindelijk werd KVS een testproject voor de voll…

Dagboek van een museumconservatorLuister  

Museumconservator Melanie Deboutte vertelt over het werk van kunstschilder Roger Raveel en over de meesters die hem inspireerden. Onder meer Jean Brusselmans, Constant Permeke, Gustave Van de Woestyne en Leon Spilliaert. Maar evengoed buitenlandse kunstenaars als Henri Matisse en Vincent Van Gogh.

Wat eten we in 2030?Luister  

Als het van de Europese Commissie afhangt, gaan we de komende jaren ons voedselpatroon grondig wijzigen. Met het zogenoemde farm-to-fork-programma wil Eurocommissaris Frans Timmermans onze landbouw duurzamer maken. Want "een wereld die niet duurzaam is zal niet vreedzaam zijn". We gingen met de comm…

Ouderen in de gevangenisLuister  

Er zitten steeds meer 60-plussers in onze Belgische gevangenissen. Hun aantal verdubbelde op acht jaar tijd. In de gevangenis van Merksplas zal daarom vanaf 2023 de eerste ouderenafdeling van ons land worden gebouwd. VRT NWS onderzocht de problematiek en sprak met gedetineerden boven de zestig.

Jaaroverzicht 2020, aflevering 3: het jaar van Ward, Johny en GertyLuister  

In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2020 samen. Deze derde aflevering eert de vele mensen van wie we afscheid moesten nemen.

Jaaroverzicht 2020, aflevering 2: er is meer dan coronaLuister  

In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2020 samen. Deze tweede aflevering bundelt de federale formatie, de Amerikaanse verkiezingen en andere opvallende gebeurtenissen uit 2020.

Jaaroverzicht 2020, aflevering 1: coronaLuister  

In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2020 samen. Deze eerste aflevering bundelt de crisis van ons leven, van de lacherige reacties in het begin tot de wereldwijde paniek die volgde. Eén ding is zeker, 2020 zullen we niet snel vergeten, "dankzij" corona.

Auteur Stefan Hertmans duikt in WOII, een gesprekLuister  

Ruth Joos interviewt Stefan Hertmans over z'n nieuwe roman "De opgang", over WOII.

Vertrek nooit zonder vooropgezet vluchtplanLuister  

Aan de vooravond van de coronaquarantaine kwam het werk in de rekken te liggen: "Als liefde overleven wordt". Een boek waarin Triene-Mie Le Compte getuigt over de vele gezichten van partnergeweld. Zij was jarenlang zelf het slachtoffer van emotionele en financiële chantage. In deze podcast praat He…

Schoolfobie: wat als je kind niet meer naar school durft?Luister  

Een spinnenfobie of claustrofobie kent u. Maar ook schoolfobie, angst om naar school te gaan, bestaat. Bij sommige jongeren is de vrees voor de schoolbanken zo groot dat ze in de psychiatrie terechtkomen. Officiele cijfers zijn er niet, maar volgens experten zou er sprake zijn van een stijging. VRT …

Een memorabel interview met Jeroen BrouwersLuister  

Auteur Jeroen Brouwers wordt 80 en heeft net een nieuwe roman uit, misschien wel zijn laatste. Ruth Joos sprak hem thuis, in Lanaken. Het werd memorabel.

Jaaroverzicht 2019, aflevering 4: het jaar van Christophe, Marieke en MarieLuister  

In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze vierde en laatste aflevering brengt hulde aan de mensen die het einde van 2019 niet hebben gehaald. Om het met de woorden van de betreurde zanger Mark Hollis te zeggen: It's my life, don't you forget, it never ends.

Jaaroverzicht 2019, aflevering 3: verwarrende tijdenLuister  

In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze derde aflevering heeft het over de verwarrende tijden waarin we leven. We hebben blijkbaar ministers van Samenleven nodig, terwijl de Amerikaanse president Trump zijn eigen koers vaart, en extreme uitspraken kunnen leiden tot extreme …

Jaaroverzicht 2019, aflevering 2: politieke twists en twistenLuister  

In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze tweede aflevering focust op de politiek in eigen land: wissels van de macht, opmerkelijke verkiezingsresultaten en hier en daar wat stilstand. De Wetstraat biedt stof genoeg tot nadenken. Gade gij da bepalen?

Jaaroverzicht 2019, aflevering 1: het jaar van de protestenLuister  

In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze eerste aflevering bundelt de vele protesten die het jaar overspoelden: van de brexitperikelen in en rond het Britse parlement, tot de klimaatspijbelaars. Een woelige reis rond de wereld in 12 minuten. Fasten your seatbelts.

De Tijdschijf van Sam BettensLuister  

Zanger Sam Bettens schetst zijn tijdgeest, met nummers van Macklemore, Mindy Smith en Joan Armatrading.

De Tijdschijf van Véronique GoossensLuister  

Hoofdeconoom van Belfius Véronique Goossens kiest drie schijven uit haar platenkast om haar tijdbeeld te schetsen. Werk van Louis Neefs, van Hans Zimmer en van Toots Thielemans.

De Tijdschijf van Caroline PauwelsLuister  

carolinepauwels

De Tijdschijf van Anuna De WeverLuister  

Klimaatactiviste Anuna De Wever hangt haar tijdbeeld op aan songs van Bob Marley, Michael Jackson en Macklemore.

De Tijdschijf van Wim WillaertLuister  

Acteur Wim Willaert schetst zijn tijdbeeld met drie nummers, van 't Hof van Commerce, van Rare Bird, en van De Dolfijntjes.

De Tijdschijf van Ruth JoosLuister  

Journaliste Ruth Joos graait drie nummers uit haar Spotify/iTunes, van Nick Cave, John Coltrane en Richard Hawley, en brouwt er haar tijdbeeld mee bijeen.

De Tijdschijf van Johan BonnyLuister  

Bisschop Johan Bonny diept zijn tijdbeeld op uit zijn platenkast. Met Willem Vermandere, met zowaar ABBA, en met Sebastiaan Van Steenberge.

De Tijdschijf van Karel Van EetveltLuister  

Karel Van Eetvelt, ceo van Febelfin, haalt drie tracks uit zijn platenkast en legt ermee uit hoe de wereld in elkaar zit. Met Black Eyed Peas, Bart Peeters en Bob Dylan.

De Tijdschijf van Jan EelenLuister  

Regisseur Jan Eelen presenteert drie schijven die voor hem een beeld geven van de tijd waarin we leven. Met Childish Gambino, The Beatles en Wilco.

De Tijdschijf Van Eric GoensLuister  

Eric Goens grasduint in veertig jaar muziek en distilleert er zijn tijdgeest uit. Met Bear's Den, The Sex Pistols en Pink Floyd.

De Tijdschijf van Imke CourtoisLuister  

Imke Courtois kiest drie nummers en schetst ermee haar tijdbeeld. Met Kommilfoo heeft ze het over eenzaamheid, met The Eagles over claustrofobie en meeloopgedrag, en met Pink Floyd over ons softe onderwijs.

De Tijdschijf van Dirk De WachterLuister  

Psychiater Dirk De Wachter haalt drie nummers uit zijn platenkast en construeert er een deel van zijn wereldbeeld mee.

De Tijdschijf Van Tom WaesLuister  

Tom Waes kiest drie nummers en schetst ermee zijn tijdbeeld. Met Willem Vermandere heeft hij het over wel- en wandaden van religie, met Young Gangsta over Trump en racisme, met Joni Mitchell over zeer waardig ouder worden.

Verder na vluchtmisdrijf, het onwaarschijnlijke verhaal van een slachtofferLuister  

Jaren geleden is het nu dat ze telefoon kreeg van haar dochter, die net aangereden was. Lieva rept zich naar de plaats van het ongeval en wat er zich dan afspeelt zal haar leven dramatisch veranderen. We kruipen in het hoofd van de vluchters, zij die gewonde slachtoffers achterlaten in de berm. We g…

Het Justitiepaleis: een opmerkelijke tocht voorbij de stellingenLuister  

In deze podcast neemt Joris Vergeyle u mee voor een tocht door het Justitiepaleis, tot helemaal boven in de koepel. Beluister de meest onwaarschijnlijke verhalen, van 160 jaar geleden tot nu. Verborgen naakten, stoffige turnzalen, ineengestorte koepels en opmerkelijke fans - dit gerechtsgebouw heeft…

One small step: het waanzinnige verhaal van de eerste maanlanding.Luister  

Op 20 juli 1969 landde de mens voor het eerst op de maan. Het waren de Verenigde Staten die met hun Apollo-programma die eer op hun naam konden schrijven. Terwijl de wereld toekeek stapten twee mannen in ruimtepak uit hun capsule en maakten een wandeling op het maanoppervlak. De Sovjets waren geklop…

BRUTOPIA. Een tocht door BrusselLuister  

Hoe zit het met dat “hellhole” waar president Trump over sprak? Auteur Pascal Verbeken gidst Joris Vergeyle door het Brussel van nu, met z'n boek "Brutopia" in de hand. Wandel mee door de Noordwijk en de Kanaalzone, en ontdek onverwachte verhalen.

De staat van ons voetbal: #makelaarsenclubleidersLuister  

10 oktober 2018 davert het Belgisch voetbal op zijn grondvesten. De politie arresteert clubleiders, voetbalmakelaars en scheidsrechters als deel van de grote Operatie Propere Handen. Stijn De Groote maakt de balans op, in twee podcasts, en bespreekt hij welke invloed de affaire heeft op de belangrij…

Generatie van de genocideLuister  

In Rwanda vond in 1994 de grootste genocide of volkerenmoord uit de recente geschiedenis plaats. In zo'n 100 dagen tijd vermoordden radicale Hutu's zeker 800.000 Tutsi's, gematigde Hutu's en Twa's. Te midden van het geweld tussen die verschillende bevolkingsgroepen, zag een nieuwe generatie Rwandeze…

De staat van ons voetbal: #scheidsrechtersLuister  

In 2018 daverde het Belgisch voetbal op zijn grondvesten. De politie arresteert clubleiders die wedstrijden zouden hebben verkocht en voetbalmakelaars die het voetbal proberen te manipuleren en scheidsrechters in hun macht hebben. Stijn De Groote maakt de balans op, in twee podcasts, en bespreekt hi…

Dag. Is dit de stem van de moordenaar van VN-topman Hammarskjöld?Luister  

Werd Dag Hammarskjöld, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties van 1953 tot 1961, vermoord door een Belgische piloot, tijdens een vredesmissie in Congo? Joris Vergeyle kreeg een uniek interview in handen met die Belgische piloot: Jan van Risseghem. Dit is zijn verhaal.

Dark Number: De stilte na verkrachtingLuister  

In "Dark Number" brengt Guy De Troyer het verhaal van verkrachtingsslachtoffers die geen aangifte deden. Omdat ze niet willen of durven.

Het Migratiepact van de VNLuister  

Chaos in de Belgische regering over het VN-migratiepact. Dat wordt voorlopig niet goedgekeurd. Regeringspartner N-VA ging plots op de rem staan. Nochtans is er twee jaar over dit pact onderhandeld. Wat staat er nu in dat migratiepact, zijn de bezwaren van de N-VA terecht en wat zit er achter die plo…

Nog iemand een burn-out?Luister  

Wie de diagnose burn-out krijgt, heeft het meestal niet zien aankomen en weet er weinig over. Nochtans krijgen steeds meer mensen af te rekenen met spanningsklachten. Als je daar niets aan doet, loert een burn-out om de hoek. Ook Jan Gerits, journalist bij VRT NWS, is de man met de hamer tegengekome…

Het klimaatrapport van 2018Luister  

In het klimaatrapport waar experts in oktober 2018 mee kwamen, stond alweer niet veel om vrolijk van te worden. Els Aeyels zoekt uit wat er de komende decennia zal veranderen en wat wij daar concreet van zullen merken, hier bij ons en verder weg. Hoe bereiden we ons voor? En kunnen we het tij nog ke…

"De slachter van Bergen": de gruwelijkste cold case van BelgiëLuister  

In 1997 is ons land volop in de greep van de zaak-Dutroux, wanneer er op 22 maart een nieuwe vreselijke ontdekking volgt: in enkele vuilniszakken in Bergen worden menselijke resten van vrouwen teruggevonden. Armen, benen, dijen. Zorgvuldig versneden en verpakt. Het is het minutieuze, doch afschuweli…

Van VUB-rector tot moordverdachte: de man die de dood van zijn vrouw in scène zetteLuister  

“De man die het voorbeeld moest geven, maar in plaats daarvan iedereen zwaar teleurgesteld heeft.": het gaat in deze podcast over Jean Renneboog, ex-rector aan de VUB, die voor de rechtbank moest komen voor de moord op zijn vrouw.

De "wurger van Linkeroever": was hij de eerste echte seriemoordenaar in ons land?Luister  

"Ik ben bang. Mijn man wil niet meer dat ik buiten kom als het donker is.” 1965, Linkeroever. Heel wat vrouwen durven ’s avonds niet meer alleen de straat op. In amper een maand tijd worden op Antwerpen Linkeroever twee vrouwen vermoord teruggevonden. Gewurgd. “De stemming is die van een angst…

De tragische kroniek van de Kennedy-familieLuister  

De Kennedy’s spreken tot de verbeelding van elke Amerikaan. Wat een tragiek, wat een drama! Joe Kennedy verongelukte. President John F. Kennedy werd vermoord. Ted Kennedy overleefde een vliegtuigcrash en een auto-ongeluk. Op 5 juni 1968, een halve eeuw geleden, kwam Bobby Kennedy net als zijn 8 ja…

De meisjes van de nacht (2): De vloekLuister  

Deel 2 van 2: Ruim duizend jonge vrouwen komen elk jaar vanuit Nigeria naar ons land, Nederland, Frankrijk en Italië. Ze belanden in de prostitutie en verkopen hun lichaam voor amper 20 euro. Guy De Troyer duikt in deze podcast onder in de wereld van de meisjes van de nacht, achter het Brusselse No…

De meisjes van de nacht (1): Op patrouilleLuister  

Deel 1 van 2: Ruim duizend jonge vrouwen komen elk jaar vanuit Nigeria naar ons land, Nederland, Frankrijk en Italië. Ze belanden in de prostitutie en verkopen hun lichaam voor amper 20 euro. Guy De Troyer duikt in deze podcast onder in de wereld van de meisjes van de nacht, achter het Brusselse No…

Waarom we zo graag naar reality-tv kijkenLuister  

"Blind getrouwd" en "Temptation island" halen hogere kijkcijfers dan ooit. Realityprogramma's, we houden er dus van. Maar waarom eigenlijk?

Martin Luther King: De man, de moord, de erfenisLuister  

"Het eindigt abrupt met een schot in zijn hoofd. Het is 4 april 1968." - De zwarte dominee Martin Luther King werd vermoord in Memphis, Tennessee. King was één van de leiders van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Onze correspondent Björn Soenens blikt terug.

March of our lives: de moed van Emma GonzàlezLuister  

“We call BS!” riep Emma Gonzàlez, een 17-jarige scholiere van de Marjorie Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida, na het bloedbad op haar school. Het was op Valentijnsdag 2018. Gonzàlez is het symbool van een exploderende scholierenwoede in Amerika. Gedaan met de bullshit, riep ze. …

Wie was wetenschapper Stephen Hawking?Luister  

De dood van de bekende wetenschapper Stephen Hawking lokt wereldwijd reacties uit, veel exacte wetenschappers keken naar hem op. Maar wie was Stephen Hawking nu eigenlijk? Elisabeth Ackaert zocht het antwoord.