Podcast Zoeker

Waar is Emil?

Waar is Emil?

Kunst  |  27 afleveringen

Reportages van Emil Szarkowicz over Limburgse cultuur en muziek

Waar is Emil? Bij Joost van den BergLuister  

Villa Voerendaal moet rond het jaar 100 een enorm agrarisch bedrijf zijn geweest. Sterker nog: het is de grootste Romeinse villa van Nederland en omstreken die we tot op heden kennen. De specialistische analyses zijn belangrijke bouwstenen in het onderzoek. Een van die experts is Joost van den Berg,…

Waar is Emil? Bij Pauline BisscherouxLuister  

Pauline Bisscheroux is een modiste, verschillende vakopleidingen in binnen-en buitenland vormen hiervoor de basis. In haar atelier, in hartje Maastricht, gaan creativiteit en vakmanschap hand in hand.

Waar is Emil? Bij Rob van AckerLuister  

Rob van Acker is vormgever, lasser en kunstenaar. Na een opleiding aan de AIVE (tegenwoordig Design Academy Eindhoven) en omzwervingen over de wereld is hij nu neergestreken in Maastricht.

Waar is Emil? Bij Nico PieckLuister  

Vakman en creatief brein achter Nu-Design (sinds 2010) is Nico Pieck (1979), meubelstoffeerder sinds 1999. Inmiddels al 20 jaar specialist in renovatie, restauratie en vooral het opnieuw stofferen van een vintage- of designmeubel.

Waar is Emil? Bij Lucas BrinkhausLuister  

Lucas Brinkhaus is de man achter Brinkhaus Fietsen. Hij studeerde in 2007 af aan de Design Academy in Eindhoven als industrieel ontwerper. Op dit moment heeft hij zich gespecialiseerd in "custom" fietsen.

Waar is Emil? Bij Tamara HodzelmansLuister  

Tamara Hodzelmans is opgegroeid tussen de bloemetjes in haar vaders zaak. Intussen is ze de vijfde persoon in de familie Hodzelmans met een bloemenzaak op Kaalheide, Kerkrade-West. “Op mijn 20ste (1994) ben ik mijn eigen bloemenwinkel begonnen. Dit doe ik nu al zo’n dik 25 jaar en nog steeds met…

Waar is Emil? Bij Rutger GerritsenLuister  

Rutger Gerritsen (Klimmen, 1981) is een groot liefhebber van monumenten en ziet in zijn vakwerkhuis in Nuth een prachtige uitdaging. Hij heeft ervaring in het restaureren van vakwerkbouw en besteed hier vol toewijding al zijn vrije tijd aan.

Waar is Emil? Bij Caroline Colaris-HustinxLuister  

Caroline Colaris-Hustinx volgde haar opleiding “Mode en Kleding” in Sittard. Tegenwoordig runt ze al ruim 5 jaar haar eigen “Atelier Unique”, Een eigentijds naaiatelier in Obbicht.

Waar is Emil? Bij Geert JacbosLuister  

Vanaf zijn zesde jaar leerde Geert Jacobs spelenderwijs het draaien van klei op de schijf en het bakken van vormen in de oven. De overgrootouders van Geert waren pottenbakker in Amsterdam.

Waar is Emil? Bij Twan ErnstLuister  

Villa Voerendaal moet rond het jaar 100 een enorm agrarisch bedrijf zijn geweest. Sterker nog: het is de grootste Romeinse villa van Nederland en omstreken die we tot op heden kennen. Een van die specialisten voor de viilla is Twan Ernst.

Waar is Emil? Bij Floris PostmesLuister  

Floris Postmes (2001) heeft al van jongs af aan een grote fascinatie voor messen. Wat als liefhebberij begon vanuit een schuur in de achtertuin van zijn ouders is voor de inmiddels fulltime messensmid een manier van leven en denken geworden.

Waar is Emil? Bij Ester van der LindenLuister  

Ester van der Linden is aardewerkspecialist terra sigillata en betrokken bij Villa Voerendaal. Dat moet rond het jaar 100 een enorm agrarisch bedrijf zijn geweest.

Waar is Emil? Bij Arnold SmitLuister  

In 2019 hield de legendarische muziekwinkel "Music House Daan Smit Maastricht" op te bestaan. Zoon Arnold Smit heeft vanaf zijn veertiende in pa's muziekzaak gewerkt en daar het vak geleerd.

Waar is Emil? Bij Coen Hovens jr.Luister  

Sigarenfabriek Hovens is de laatst overgebleven sigarenfabriek in Tegelen waar nog sigaren voor sigarenliefhebbers worden gemaakt. Midden jaren dertig opgericht door twee broers met hun vader.

Waar is Emil? Bij Daniël DaemenLuister  

Door zijn jarenlange ervaring als professioneel saxofonist begrijpt de uit Kanne (B) afkomstige Daniël Daemen het belang van een betrouwbare saxofoon die met zorg gerepareerd is en optimaal presteert.

Waar is Emil? Bij Elly ErnstLuister  

Elly Ernst studeerde klarinet voor docerend en uitvoerend musicus aan het conservatorium van Maastricht.

Waar is Emil? Bij Jean-Pierre KlinkersLuister  

Jean-Pierre Klinkers heeft al 25 jaar ervaring in reparatie en revisie van koperblaasinstrumenten. Hij was 23 jaar als reparateur bij Adams Muziekcentrale in Ittervoort werkzaam, waar hij het vak leerde.

Waar is Emil? Bij Ley van den BeukenLuister  

Ley van den Beuken is gitaarbouwer-en reparateur, professioneel gitarist en gaf gitaarles en heeft ook nog als fotograaf/grafisch ontwerper de kost verdiend.

Waar is Emil? Bij Jo MeesenLuister  

Voor Jo Meesen is de meest sublieme toepassing van hout de verwerking tot muziekinstrument, met name snaarinstrumenten en in het bijzonder de akoestische gitaar.

Waar is Emil? Bij Johan ZoutendijkLuister  

Verschueren Orgelbouw, oorspronkelijk uit Heythuysen maar tegenwoordig al een aantal jaren gevestigd in Ittervoort, bouwt, restaureert en onderhoudt orgels.

Waar is Emil? Bij Jan KnoorenLuister  

Vandaag gaat Emil op bezoek bij Jan Knooren, bouwer en reparateur van contrabassen, elektrische bassen en akoestische gitaren.

Waar is Emil? Bij Hub van LaarLuister  

Hub van Laar bouwt sinds 1990 trompetten en bugels in zijn eigen bedrijfsatelier die gevestigd in Margraten.

Waar is Emil? Bij Raymond CrutzenLuister  

Raymond Crutzen studeerde hobo bij Evert van Tright aan het Twents conservatorium.

Waar is Emil? Bij Frans SwinkelsLuister  

Het is dit jaar precies 50 jaar geleden dat André Adams in een schuur achter zijn ouderlijk huis in Thorn begon met het repareren van muziekinstrumenten.

Waar is Emil? Bij Pie LeijserLuister  

De speciaalzaak en het familiebedrijf in piano’s en vleugels waar Pie Leijser pianoreparateur- en stemmer is bestaat al sinds 1914 en is gevestigd in het centrum van Maastricht.

Waar is Emil? Bij Niels RijsemusLuister  

Waar is Emil? Bij Frans PhilippensLuister