Podcast Zoeker

Wat Schaft de Podcast

Wat Schaft de Podcast

Kunst  |  55 afleveringen

Deze podcast gaat over lekker eten en drinken, zelf koken en buiten de deur eten. Elke 2 weken ontdekken Jonas Nouwen en Jeroen Doucet culinaire classics en tongstrelende trends. Recepten en shownotes staan op onze site: watschaftdepodcast.com.

#54 Janny van der HeijdenLuister  

In deze aflevering staat de Grand Dame van de culinaire journalistiek centraal. Een interview met Janny van der Heijden. Kookboekenschrijfster, culinair schrijfster, programma maker en natuurlijk jurylid van Heel Holland Bakt. Daarnaast en bovenal: een vriendelijke, goedlachse vrouw. Jonas en Jeroen…

#53 IzakayaLuister  

Het onderwerp van deze podcast, Izakaya doet Jonas vervullen van herinneringen aan Japan. Daarom staat het op het menu van Wat Schaft de Podcast. De Japansige avond van de familie Nouwen is hierop gebaseerd. Denk Spaanse Tapas, maar dan geen knappe Juans, maar Japanse mannen met witte overhemden, op…

#52 Paddenstoelen 2.0Luister  

Ook deze aflevering van Wat Schaft de Podcast is een vervolg op een vorige aflevering: Paddestoelen 2.0. Een verdieping op de eerste aflevering. Wat zijn de regels rondom Paddestoelen plukken, hoe kun je ze het beste determineren en natuurlijk: wat maak je ermee? Wat Schaft de Podcast 52, Paddestoe…

#51 Zuurdesem en de Franse bakkerLuister  

En we zijn terug! Deze aflevering is het begin van het derde seizoen van Wat Schaft de Podcast. Deze podcast gaat over Zuurdesem & de Franse bakker. Speciaal voor deze podcast heeft Jeroen stage gelopen bij de Issa Niemeijer, want ook dat is Wat Schaft de Podcast: grondig vooronderzoek. In deze afle…

#50 Joris BijdendijkLuister  

De laatste podcast van dit seizoen van Wat Schaft de Podcast èn daarbij is het ook nog nummer 50. Dat vraagt om een speciale gast. Waar seizoen 1 werd afgesloten met Cees Holtkamp, is nu Joris Bijdendijk te gast in de studio van Jonas en Jeroen. De heren praten met Joris over Joris thuis, hoe hij e…

#49 Patat FrietLuister  

Eigenlijk is er maar 1 belangrijke vraag in het leven: "Wat is het nu, Friet of Patat"? In het Wat Schaft de Podcast team verschillen de meningen, maar over een ding is iedereen het eens. Het lekkerste Friet Patatje is toch echt knapperig van buiten, zacht van binnen, zonder melige, teleurstellende …

#48 Sous-videLuister  

Deze podcast staat een mooie kooktechniek centraal: sous-vide. Jeroen is al langere tijd in de ban van sous-vide bereidingen, maar sinds Jonas een Sous vide staaf heeft gekregen is ook hij om. Sous-vide is het bereiden van ingrediënten door ze te vacumeren en daarna te garen in een waterbad op een …

#47 Groente BBQLuister  

Ook al is het weer er nog niet naar, toch openen Jeroen en Jonas met deze podcast het BBQ seizoen. Met een Groente BBQ welteverstaan. De BBQ aansteken is leuk, maar Jeroen laat zien dat groentes hierin alleen een bijrol vervullen. Door gebruik te maken van kookboeken en een duik te nemen in Jeroen z…

#46 Fried ChickenLuister  

Knapperig, mals en natuurlijk VET lekker: Fried Chicken. Nee, geen frituurde kip, want de Jonas en Jeroen gaan internationaal met deze aflevering! Met behulp van verschillende leden van de Brigade zijn er vier varianten proef gekookt en reizen we de hele wereld over. We gaan naar Amerika, Korea, we …

#45 SandwichesLuister  

Sandwiches zijn niet alleen een hit in Nederland of in Amerika, maar eigenlijk heeft elk land zijn eigen sandwich klassiekers. In Nederland kennen we vooral het kleffe boterhammetje met kaas dat mee gaat in de lunchtrommel naar het werk, maar er lijkt een echte revival van de sandwich bezig te zijn.…

#44 AspergesLuister  

HET groenteseizoen waar zowel Jeroen als Jonas elk jaar weer naar uitkijken: het witte goud. Mooie witte asperges van de koude grond, dat is waar deze podcast over gaat. Hoe herken je goede asperges, hoe bereid je ze, en natuurlijk mooie vernieuwende recepten waar je zelf nog niet aan hebt gedacht, …

#43 BouillabaisseLuister  

In essentie een mooie vissoep met stukken vis en brood met rouille: Bouillabaisse. En zoals het een goed Frans recept betaamt zijn er verschillende richtlijnen. Welke vis gebruik je erin? Hoe hoor je het te maken? En hoe hoor je het te eten? Jonas geeft het antwoord. Deze aflevering gaat over een t…

#42 ThaisLuister  

Soms moet je weten wanneer je de wijsheid niet in pacht hebt en dan roep je gewoon hulp in. Voor Jeroen en Jonas niet vreemd, dus voor deze introductie van de Thaise keuken hebben de heren een mooi gesprek met Onno Stienen van OnOff spices. Overal wordt over gesproken: wat heb je nodig, wat zijn de …

#41 KeukenontwerpLuister  

Je kent het wel, de kleine keuken bij oma thuis, geen scherp mes voor handen, geen werkruimte om producten voor te bereiden en eigenlijk neemt al het bovenstaande het plezier in koken weg. Volgens Jeroen is een goed keukenontwerp dan ook onmisbaar voor elke hobbykok, want hoe jouw keuken ingedeeld i…

#40 KaasfondueLuister  

Jonas en Jeroen hebben al heel wat onderwerpen weten te verslaan. En ze weten prima welke kaas ze lekker vinden, maar de materie achter Kaasfondue is toch wel echt andere koek. Daarom hebben Jonas en Jeroen hulp ingeschakeld. Samen met Joppe en Lieven van Kaas de podcast gaan ze op zoek naar de perf…

#39 Pasta BologneseLuister  

Alles wat de Italianen maken is aan discussie onderhevig. Want wat is nu de perfecte Carbonara, wel met room of niet met room? In de lijn van deze vraag ligt de vraag waar Jonas en Jeroen zich over hebben gebogen in deze podcast: Wat is nu de lekkerste en beste pasta Bolognese? Is de Bolognese die w…

#38 Budget kokenLuister  

Een nieuw jaar betekent ook mooie nieuwe voornemens. De meeste goede voornemens hebben te maken met minder eten of met minder geld uitgeven. Jeroen en Jonas eten liever niet heel veel minder, maar ze doen wel met een bepaald budget in gedachten de boodschappen. Lekker koken hoeft namelijk niet duur …

#37 NatafelenLuister  

Na de battle der Wat Schaft de Podcast kerstdiners is het in deze podcast tijd om te gaan natafelen, met een lekkere lunch en natuurlijk mooie drankjes. Hoe zijn de kerstmenu's ontvangen, wat vinden de luisteraars van de menu's en natuurlijk de uitslag van de battle. Wie heeft de battle gewonnen, is…

#36 Frans KerstmenuLuister  

Deze podcast gaat over het Franse kerstmenu, samengesteld door Jonas. Mooie klassieke sauzen en gerechten uit de verschillende regio’s van Frankrijk. De vorige aflevering van Wat Schaft de Podcast, is de eerste aflevering van dit tweeluik over het kerstmenu. Ben jij #TeamJonas, of ga je toch voor…

#35 Brits KerstmenuLuister  

Een Kerstboom met kaarsjes, een arrenslee met rendieren en natuurlijk het culinair hoogtepunt van het jaar: het kerstmenu voor het kerstdiner. Jeroen en Jonas hebben het vorig jaar al over het perfecte kerstmenu gehad, maar dit jaar gaan ze de battle aan. 5 gangen van vlees, vis en groente, praktisc…

#34 Koreaanse BBQLuister  

Grill op tafel, schalen met sausjes en salades en veel drinken. Gourmetten, horen wij je denken. Dat dacht Jeroen ook, maar Jonas maakte snel duidelijk dat dit iets heel anders is. Dus hij maakte voor Jeroen een echte Koreaanse BBQ. Gemarineerd rund- of varkensvlees en een tafel vol Banchans, Koreaa…

#33 Chili con CarneLuister  

Chili con carne. Bij ons komen dan beelden boven van bruine bonen in onbestemde gehaktsaus. Favoriet op schoolkamp en in de jeugdherberg. Totdat wij de Texas Chili ontdekte en de bijna religieuze discussies over de bereiding daarvan. Chili con carne blijkt een diep, rokerig, gelaagd stoofgerecht van…

#32 Gebraden KipLuister  

Gebraden kip. Google het ('perfect roast chicken') en je ziet dat het blijkbaar niet zo eenvoudig is. Daar wilden wij meer van weten dus we zijn er weer eens vol ingedoken. Zeker twaalf pogingen hebben we gedaan om een perfect kippetje te maken met een volle kip smaak, smeuïge borst, vlees dat van …

#31 RisottoLuister  

Risotto is makkelijk. Slecht risotto is heel makkelijk, maar goede risotto is best lastig. Wij dachten dat we best een aardige risotto maakten, maar inmiddels weten wij wel beter. Er zijn verschillende stijlen van dit in de basis lichte gerecht, maar je moet wel weten wat je doet. Matig met vet, mat…

#30 CocktailsLuister  

Cocktails vormen een generatiekloof. Generation X - geboortejaar tot 1976 - associeert het met Tom Cruise, Sex And The City en vage sour mixes. Voor Millenials - de generatie daarna - zijn cocktails integraal onderdeel van de culinaire cultuur. Wat Schaft De Podcast wordt gemaakt door twee Gen X-ers…

#29 NikkeiLuister  

De Nikkei keuken is de Japanse keuken zoals deze zich sinds het eind van de 19e eeuw in Peru en Brazilie heeft ontwikkeld. Het is een fantastische keuken die het elegante en lichte van de Japanse combineert met het zure, pittige en vette van de Zuid Amerikaanse keuken. Er worden veel smaken en struc…

#28 1 jaar Wat Schaft de PodcastLuister  

Een jaar Wat Schaft De Podcast! Wat ging dat snel. Een mooi moment om even stil te staan bij onze hobby die langzaam maar zeker uit de hand aan het lopen is. Ruim 30.000 downloads en een maandelijkse groei van ruim 20%. Daar zijn we best trots op. Maar waar we het vooral voor doen, zijn de enthousia…

#27 Cees HoltkampLuister  

Wat Schaft de Podcast bestaat 1 jaar en dat moet worden gevierd. Dus wij trakteren op een extra lang interview met Cees Holtkamp. Over de beroemde citroentaart en kroketten, maar ook over de lange weg naar de top. Over het belang van blijven proberen en over open innovatie. Cees noemt dat niet zo, m…

#26 BBQLuister  

Het duurde even voor we het aandurfden: een aflevering maken over barbecue. Want barbecuen is voor iedereen iets anders, van buiten gourmetten met een barbecue pakket en flessen sausen tot 18 uur lang en traag met kernthermometer een hele brisket garen. En er is al zoveel over, vooral voor en door m…

#25 Zuurdesem 2.0Luister  

Zuurdesem is veel belangrijker voor ons geworden dan wij in aflevering 6 konden vermoeden. Niet alleen hebben wij allebei sindsdien zeker 50 broden per persoon gebakken, wij zijn ook volledig geobsedeerd door het proces. En wij niet alleen meer dan 50 luisteraars hebben ons om een starter gevraagd e…

#24 Dim sumLuister  

Dim Sum of dumplings is een van de hoekstenen van de Chinese keuken. Maar wat is Dim Sum eigenlijk? De deegbuideltjes kom je in een enorme variëteit tegen. Als onderdeel van een maaltijd, als snackje, maar vooral bij een Dim Sum maaltijd. De Chinese variant van de high tea. Die dumplings kan je zel…

#23 KreeftLuister  

#22 KombuchaLuister  

#21 Koken met kinderenLuister  

Koken met kinderen is een van de leukste dingen om te doen als thuiskok. Het is een uitstekende manier om kinderen vertrouwd te maken met nieuwe ingrediënten, want ze vinden zelfgemaakte dingen bijna altijd lekker. Daarbij leg je de basis voor interesses in eten en koken. Je helpt ze om later gezon…

#20 Het WeekmenuLuister  

Wat eten we vandaag? Wij van Wat Schaft De Podcast zijn niet zo van lekker makkelijk, maar wij zijn allebei thuis ook (mede) verantwoordelijk om elke avond wat op tafel te zetten. Onze briefing is dezelfde als die in andere gezinnen: lekker, snel, gezond, gevarieerd en betaalbaar. En dat lukt wonder…

#19 Groenten met Janneke VreugdenhilLuister  

We willen allemaal minder vlees eten, maar het lukt vaak gewoon niet. Vleesvervangers zijn vaak zwaar bewerkte producten met veel zout en additieven, waarmee je ook geen week wil vullen. We hebben dus allemaal meer vegetarische of zelfs veganistische gerechten nodig in ons repertoire. Dingen die je …

TrailerLuister  

Wij zijn Jeroen en Jonas, je nieuwe kookvrienden die elke twee weken tegenkomt in je podcast feed. We maken Wat Schaft de Podcast voor iedereen, van de beginnende tot de ervaren thuiskok. Eerst praten we even een bij met een drankje en daarna gaan we dieper in één onderwerp. Van Appeltaart tot Zuu…

#18 AppeltaartLuister  

Appeltaart is een hoeksteen van de Nederlandse keuken. Buitenlandse toeristen in Amsterdam gaan massaal op zoek naar de Dutch apple pie. Maar hoe maak je die nu lekker? En welke andere appeltaarten zijn er in Europa? Wij hebben ons verdiept in de appeltaart en hebben de beste recepten voor Hollandse…

#17 BibimbapLuister  

Bibimbap klinkt als een scat van Al Jarreau, maar het is een iconisch Koreaans rijstgerecht. Zoals Indonesië Nasi Campur (tjampoer) heeft en Spanje Paella is Bibimbap een eenvoudig rijstgerecht dat in vrijwel alle regio's wordt gegeten. Wij geven het basis recept en leggen uit hoe je regionale vari…

#16 GehaktbalLuister  

De gehaktbal is een van de meest nederige Nederlandse gerechten. De perfecte gehaktbal heeft een volle vleessmaak, een sappige structuur, voldoende diepte en een heerlijke jus. Maar wat is het beste recept voor een gehaktbal? Wij zijn erin gedoken.

#15 Advanced Sushi with KitLuister  

Sushi is overal. Van de supermarkt tot de strandtent, van de all-you-can-eat tot de dark kitchen. Daarmee lijkt het wel alsof het een soort fast food is. Maar niets is minder waar. Volg ons met Sushi chef Kitsanin Thanyakulsajjai in de fascinerende wereld van de technische Sushi en de Omakase.

#14 Falafel en HummusLuister  

Hummus en falafel zijn bereidingen van de kikkererwt die in het hele Midden-Oosten worden gegeten. Hummus gepureerd, falafel gefrituurd. Het lijkt zo simpel, maar schijn bedriegt. Wij leggen het even uit.

#13 FoodfilmsLuister  

Foodfilms zijn een feest voor liefhebbers van koken en eten. Ze inspireren, weerspiegelen culinaire trends en behandelen thema’s die elke foodie herkent. En dan zijn er nog de TV series over eten. Wij zetten onze favorieten op een rij.

#12 Stoombroodje BuikspekLuister  

De Bao met buikspek is een wereldberoemd stoombroodje. In Taiwan is het bekend als de Chinese hamburger, in New York als de Momofuku Pork Bun en er is zelfs een Japanse versie. We leggen uit hoe je het Momofuku broodje zelf kan maken en waar de Gua Bao vandaan komt. De Bao is een verassend veelzijdi…

#11 KerstmenuLuister  

Kerstmis is voor liefhebbers van lekker eten een hoogtepunt in het jaar. Maar het bereiden van het kerstmenu is omgeven met stress en frustratie. Hoe voorkom je dat, hoe maak je een kerstmenu dat leuk is om te maken en heerlijk om te eten. Jeroen vertelt hoe hij dat doet. Wat Schaft de Podcast legt …

#10 Kip Tikka MasalaLuister  

Kip Tikka Masala is een iconisch gerecht uit de Indiase keuken. Gemarineerde geroosterde kip in een kruidige tomatensaus. Maar is het eigenlijk wel authentiek? En kan je het zelf maken? Ook aandacht voor Butter Chicken en Tarka Dahl. Wat Schaft de Podcast zet de eerste wankele schreden op het glibbe…

#9 RotterdamLuister  

Rotterdam heeft zich de laatste jaren gastronomisch razendsnel ontwikkeld. Met sterke lokale producten en innovatieve restaurants is het een food bestemming van betekenis geworden. De cocktail scene en de etnische restaurants steken Amsterdam zelfs naar de kroon. Gijsbregt Brouwer van De Buik van Ro…

#8 PaddenstoelenLuister  

Paddestoelen zijn fantastisch, er zijn tientallen soorten die allemaal anders smaken en waarvan je een groot deel zelf kan plukken. Wij hebben een paddestoelen workshop gedaan en delen onze ervaringen. In deze aflevering van de podcast vertellen wij je wat wij hebben geleerd bij de paddestoelen work…

#7 Christmas cakeLuister  

Christmas cake is geen recept, het is een heerlijk ritueel naar de kerst toe. Doe mee en verheug je op wekenlang bakplezier en bewonderende blikken van familie en vrienden. Jeroen praat je door het hele proces heen en we delen wat we verder op gastronomisch vlak hebben meegemaakt. Deze podcast gaat…

#6 ZuurdesemLuister  

Once you go zuurdesem, you never go back is het spreekwoord. En wij zijn helemaal om. Want ondanks traumatische jeugdervaringen  in de jaren '70 blijkt zuurdesem het lekkerste brood te geven. De wat grovere elastische structuur, de super knapperige korst en de romige smaak met een zweem van zuur is…

#5 SateLuister  

Saté is een van de klassieke streetfoods van Nederland. Maar de gefrituurde oranje kipfilet van de snackbar is ver verwijderd van een houtskool geroosterde Saté Babi. In Indonesië vind je tientallen soorten Saté die op straat, in de warungs en in de restaurants verkocht worden. Ze maken het werk…

#4 PizzaLuister  

Pizza moet een van de meest populaire gerechten zijn. Bijna iedereen heeft het wel een keer gegeten, maar thuis wordt het niet vaak gemaakt. Want voor een echt goede pizza heb je een hele hete oven nodig en die heeft niet iedereen. Jonas geeft tips hoe je oven kan hacken en hoe belangrijk het deeg i…

#3 MexicaansLuister  

Iedereen is fan van Mexicaans eten, maar als je een keer een echte tortilla hebt gegeten, gaat er een hele andere wereld voor je open. Mexicaans ziet er simpel uit, maar kan ook duivels ingewikkeld zijn. Jeroen neemt Jonas mee op reis door Mexico en legt uit dat de juiste ingrediënten het grote ver…

#2 OntbijtLuister  

Deze keer bespreken we de belangrijkste maaltijd van de dag: het ontbijt. We leggen uit hoe makkelijk het is om zelf granola te maken. Maar ook scones, wentelteefjes, American pancakes of zelf jam maken. Jeroen heeft voor Jonas een drankje uitgekozen: groene thee, en vertelt erover. Wat Schaft de …

#1 RamenLuister  

In deze eerste aflevering praten we over Ramen, de iconische maaltijdsoep uit Japan. We leggen uit waar je dat moet eten, hoe je het zelf kunt maken en wat de hoofdstijlen zijn. Ook aandacht voor het belang van de noodles, tare en toppings. Zelfs Instant Ramen komt aan bod. Jeroen heeft voor Jonas e…