Wegwijzer

Wegwijzer

Overheid  |  27 afleveringen

In de podcast Wegwijzer van Rijkswaterstaat hoor je bijzondere verhalen uit het verkeer. Zo hopen we dat je wijzer op weg gaat.

Verras mij  


#4 - Ongeval: het dak gaat er letterlijk af

Luister  

Wegwijzer  /  27-09-2023

Weginspecteur Stephan rijdt met spoed naar een ongeval in Amsterdam. Het dak van een voertuig blijkt tegen een andere auto te zijn aangekomen. Je hoort ook de geschrokken bestuurders. Daarnaast vindt er een ongeval in de Coentunnel plaats (op de A10). De ambulance en politie komen ter plaatse. Aan S...


#3 - Roofvogel in nood gered op de snelweg

Luister  

Wegwijzer  /  20-09-2023

Weginspecteur Alyssa redt een roofvogel in nood op de snelweg. Dat levert een spannend moment op. Ook komt een weggebruiker voor de tweede keer met pech te staan. Alyssa is een vrouwelijke weginspecteur. Dat zorgt soms ook voor grappige momenten. Zo vertelt ze het verhaal over een jaloerse partner l...


#2 – Weginspecteur met spoed naar snelwegwandelaar

Luister  

Wegwijzer  /  13-09-2023

In de tweede aflevering van deze serie hoor je bijzondere situaties. Zo krijgt weginspecteur Hugo een melding vanuit de verkeerscentrale. Er zou namelijk een man op de snelweg lopen in de omgeving van Utrecht. De sirenes van zijn gele pick-up gaan aan en Hugo gaat er met spoed heen.  Daarnaast maak...


#1 - Geen stoere mannenwereld

Luister  

Wegwijzer  /  06-09-2023

In deze nieuwe podcastserie volgen we vier weginspecteurs van Rijkswaterstaat van dichtbij. Zij zijn vaak als eerste ter plaatse na een heftig ongeval of pechgeval op de snelweg. Je hoort bijzondere en soms ook heftige verhalen. In de eerste aflevering gaan we op pad met weginspecteur Martijn in de...


Motorseizoen van start: houd rekening met elkaar

Luister  

Wegwijzer  /  15-04-2022

Het motorseizoen is begonnen. De komende maanden zullen we meer motorliefhebbers op de snelwegen zien. Benieuwd waar je als automobilist rekening mee moet houden én hoe je als motorrijder veilig op pad gaat? Luister deze podcast.  In de aflevering hoor je Hugo van de Motorrijdersactiegroep (MAG),...


Aanrijding: weginspecteur Jeroen vergeet 12 april nooit meer

Luister  

Wegwijzer  /  12-04-2022

Precies een jaar geleden ging het mis op de A2 bij Breukelen. Terwijl Jeroen onderweg was naar een ongeval, werd zijn voertuig aangereden. Een bestuurder negeerde de rode kruisen. In deze podcast neemt Jeroen je mee naar dit heftige incident. Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan op www.nie...


De mist in: hoe ga je veilig op pad?

Luister  

Wegwijzer  /  28-02-2022

Ga je op pad tijdens een mistige dag? Dan kan je zicht ernstig beperkt zijn. Dit zorgt voor gevaarlijke rijomstandigheden. In deze podcast geeft weginspecteur Marcel tips hoe je veilig op pad kunt én we gaan langs bij het KNMI. Meteoroloog Alwin vertelt hoe dichte mist ontstaat.


Terugblik: de drie populairste afleveringen van Wegwijzer

Luister  

Wegwijzer  /  01-01-2022

In de zomer van 2020 startten we met de podcast Wegwijzer. In iedere aflevering delen we interessante weetjes en geven we een uniek kijkje achter de schermen. Zo ontdek je wat er gebeurt op de Nederlandse snelwegen. Inmiddels zijn we 19 afleveringen verder. Hoog tijd om terug te blikken op de drie p...


Wintertijd: wat merk je in het verkeer?

Luister  

Wegwijzer  /  29-10-2021

Wat merk je in het verkeer na het ingaan van de wintertijd? In de nieuwe podcast spreken we hierover met verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Hij geeft verrassende inzichten en je krijgt tips om goed voorbereid op pad te gaan.


Vrachtwagen gekanteld! Wat nu?

Luister  

Wegwijzer  /  20-10-2021

Vrachtwagen gekanteld? Dan moet de snelweg soms uren dicht. Je kunt natuurlijk denken: 'sleep de vrachtwagen aan de kant en laat mij doorrijden'. Helaas gaat dat niet zo eenvoudig, het is namelijk een flinke uitdaging om zo'n ongeval af te handelen. In deze aflevering hoor je waarom. 


Wees alert: zware windstoten en hevige regen

Luister  

Wegwijzer  /  01-10-2021

Tijdens een typische herfstdag kan het een stuk lastiger zijn om te rijden. Je hebt dan te maken met harde windstoten en flinke regenbuien. In deze podcast ontdek je wat voor ‘heftige’ meldingen wegverkeersleider Niels krijgt op zo’n dag en wat jij kunt doen om veilig op pad te gaan.


Waarom zijn onze 3.000 verkeerscamera's onmisbaar voor jou?

Luister  

Wegwijzer  /  01-09-2021

Langs de rijkswegen staan zo'n 3.000 verkeerscamera's. Wegverkeersleider Dennis vertelt waarom de camera’s hier staan en waarom deze onmisbaar zijn voor jou als weggebruiker.


Brandweer staat voor hete vuren op de snelweg

Luister  

Wegwijzer  /  01-08-2021

Flinke auto- of bermbrand? Dan komt brandweerman Marc in actie op de snelweg. Wil jij zo’n brandmelding van dichtbij beleven? Luister dan deze aflevering. Zo hoor je onder meer hoe de brandweer aan water komt, ook als er geen sloot in de buurt is.


Wegwerkzaamheden: waarom timmeren we aan de weg?

Luister  

Wegwijzer  /  01-07-2021

In deze aflevering kom je meer te weten over wegwerkzaamheden. Want waarom doen we dit? En hoelang gaat het asfalt mee waar je overheen rijdt? We gaan op pad met wegwerker Edwin. Hij is druk bezig op de A6.


Tropische temperaturen: Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in

Luister  

Wegwijzer  /  15-06-2021

Als er een grote kans op temperaturen boven de 30 graden is, stelt Rijkswaterstaat een hitteprotocol in. Daarmee zorgen we dat gestrande weggebruikers sneller van de weg gehaald worden. In deze podcast leggen we uit wat we precies doen en geven we je tips om op warme dagen veilig de weg op te gaan.


Pech op de snelweg? Dit moet je doen

Luister  

Wegwijzer  /  01-06-2021

Stel je voor: je bent onderweg naar je werk of met je gezin op pad en plotseling krijg je pech op de snelweg. Wat nu? Luister voor handige tips onze nieuwe podcast!


Rood kruis negeren? Levensgevaarlijk!

Luister  

Wegwijzer  /  01-05-2021

Het negeren van rode kruisen is levensgevaarlijk. Je brengt hulpdiensten en andere weggebruikers in gevaar. Benieuwd hoe wij optreden tegen roodkruisnegeerders? En waarom we geen spijkermatten neerleggen? Je hoort het in deze aflevering.


Hoe slaan we een brug tussen weg- en waterverkeer?

Luister  

Wegwijzer  /  01-04-2021

Door bruggen staan we in Nederland met elkaar in verbinding. Benieuwd waarom deze soms tijdens de spits opengaan? En hoe Rijkswaterstaat zo’n brug bedient? Je hoort het in deze podcast over brugopeningen.


Ongeval op de snelweg! Wat nu?

Luister  

Wegwijzer  /  01-03-2021

Als er een ongeval gebeurt, komt Rijkswaterstaat direct in actie. Dit noemen we incidentmanagement. Benieuwd wat wij doen na een ongeluk om hinder te beperken? En wil je weten hoe het ontwerp van de weg bijdraagt aan een veilige doorstroming? Beluister dan deze podcast.


Pas op! Spookrijder op de weg

Luister  

Wegwijzer  /  01-02-2021

Het zal je maar gebeuren: je rijdt op de snelweg en plotseling komt een spookrijder op je af. Wat moet je in zo’n situatie doen? En wat zijn redenen waarom mensen spookrijden? Je hoort het in deze podcast.


Hoe komt verkeersinformatie in je navigatie, op de radio en het internet?

Luister  

Wegwijzer  /  01-01-2021

Grote kans dat je het raadpleegt voor vertrek: de actuele verkeersinformatie. Dit kun je doen via een navigatie-app op je telefoon, op rwsverkeersinfo.nl of je hoort het op de radio. Voordat het bij jou terechtkomt, gebeurt er achter de schermen een heleboel.


Sneller op je bestemming? Volg de omleiding

Luister  

Wegwijzer  /  01-12-2020

Veel vertraging door bijvoorbeeld een ongeluk? Of is de weg dicht door wegwerkzaamheden? Dan zet Rijkswaterstaat een omleiding in. Maar waarom leiden we niet om via de kortste (lokale) route? En waarom adviseren wij om niet (altijd) de omleidingen van Google Maps te volgen? Op deze en vele andere vr...


Glad op de weg? Rijkswaterstaat strooit

Luister  

Wegwijzer  /  01-11-2020

Gaat het vriezen en bestaat de kans dat het glad gaat worden op de snelweg? Dan komt Rijkswaterstaat in actie. Ook dit jaar staan er honderden strooiwagens en sneeuwschuivers klaar. Zo zorgen we ook in de winter voor een goede bereikbaarheid door schone en veilige wegen. In deze podcast kom je erach...


Ernstig ongeluk: Politie start een onderzoek

Luister  

Wegwijzer  /  01-10-2020

Het komt bijna dagelijks voor: een politieonderzoek op de snelweg na een ernstig ongeluk. Daardoor kan de weg een (lange) tijd dicht zijn. In deze podcast hoor je welke sporen de politie zoekt en waarom zo'n onderzoek belangrijk is.


Spitsstroken: wanneer gaan ze open en dicht?

Luister  

Wegwijzer  /  01-09-2020

In Nederland hebben we zo’n 310 kilometer aan spitsstroken. Maar waarvoor dienen deze? En wanneer gaan ze open? Hier geven we antwoord op in deze aflevering van de podcast Wegwijzer.


Voertuig te hoog? Tunnel dicht

Luister  

Wegwijzer  /  01-08-2020

Rijkswaterstaat beheert vele tunnels in Nederland. Dagelijks komen er meldingen binnen van te hoge voertuigen voor een tunnel, dit wordt ook wel een 'hoogtemelding' genoemd. Waarom is het bij een te hoog voertuig nodig om de tunnel te sluiten? En wat doet Rijkswaterstaat dan? In deze podcast wordt h...


Gespot: dier op de snelweg

Luister  

Wegwijzer  /  01-07-2020

Elke dag lopen er dieren op of langs de (snel)weg. Maar, wat gebeurt er eigenlijk als er dieren op of langs de weg lopen? In deze aflevering van Wegwijzer proberen wij het je uit te leggen met een weginspecteur, de dierenambulance en een ecoloog.